Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya

TAZKIRAH AL-ASFIYA
FI

HAYAT AL-AWLIYA

k
Oleh:

'ABDU DHAIF FAQIR HAQIR

MAULAWI JALALUDDIN AHMAD AR-ROWI
'UFIYALLAHU 'ANHU WALI WALIDAIHI WALI MASYAIKHIHI WALI JAMI'IL MUSLIMIN
KHANQAH NAQSHBANDIYAH 1430 HIJRAH

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 1

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya

HADHRAT UWAIS AL-QARANI
HADHRAT Uwais

Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu Wa Rahmatullah ‘Alaih merupakan perintis jalan Uwaisiyah di kalangan Ummat Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam. Beliau hidup di zaman Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam tetapi terhalang dari berjumpa Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, pertama sekali kerana hal keadaannya mabuk cinta yang mendalam dengan Allah dan kedua kerana menunaikan tanggungjawab kepada ibunya. Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu telah menerima limpahan Ilmu Keruhanian dari Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam meskipun dia berada dalam jarak yang jauh dan tidak pernah sampai ke Mekah dan Madinah bertemu Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.

Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu telah membangunkan suatu jalan Tariqat yang mencapai ketinggian yang terkenal dengan Nisbat Uwaisiyah yang mana seseorang itu boleh menerima limpahan kerohanian dari Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam dan sekelian Para Masyaikh Akabirin meskipun pada jarak dan masa yang jauh. Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam sekali telah bersabda kepada Para Sahabatnya, “Ada seorang lelaki di Qaran bernama Uwais yang pada hari kebangkitan nanti akan memberi syafaat kepada sebilangan besar dari kalangan Ummatku sepertimana banyaknya kambing-kambing Rabi’ah dan Mudhar.” Dalam Hadits yang lain Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah bersabda yang mafhumnya, “Di kalangan Ummatku ada seorang lelaki yang mana Syafa’atnya akan diterima bagi pihak segolongan manusia yang jumlah bilangannya menyamai bulu-bulu kambing dari kabilah Rabi’ah dan Mudhar.” Rabi’ah dan Mudhar adalah nama bagi dua kabilah ‘Arab yang memiliki paling banyak kambing dan kibas. Apabila Para Sahabat bertanya tentang ciricirinya, Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda yang mafhumnya, “Seorang hamba dari kalangan hamba-hamba Allah.” Para Sahabat berkata, “Kita semua adalah hamba-hamba Allah. Apakah namanya?” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, “Uwais Al-Qarani.”

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 2

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya Para Sahabat bertanya, “Di manakah dia?” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, “Di Qaran.” Para Sahabat bertanya, “Adakah dia telah bertemu denganmu?” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, “Tidak dengan mata Jasmaninya tetapi dia telah melihat daku dengan mata Ruhaninya.” Para Sahabat berkata, “Seorang kekasih yang sungguh ‘asyik, tetapi mengapa dia tidak menyertai dalam jemaah Para Sahabatmu?” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, “Ada dua sebab. Yang pertama adalah kerana Ghalbah Hal (beliau sentiasa dalam Keruhanian yang tinggi sehinggakan dia tidak menyedari segala sesuatu selain Allah Ta’ala). Yang kedua adalah kerana dia menuruti Syari’atku. Ibunya yang beriman adalah terlalu tua dan buta matanya. Dia mengembala unta dan dengan pendapatannya dia menyara ibunya.” Para Sahabat bertanya, “Bolehkah kami melihatnya?” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda kepada Hadhrat Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq Radhiyallahu ‘Anhu, “Kamu tidak akan melihatnya, tetapi ‘Umar dan ‘Ali akan melihatnya. Seluruh tubuhnya dipenuhi dengan bulu. Pada tapak tangannya dan pada sebelah kiri terdapat satu tanda yang sebesar Dirham yang bukan tanda penyakit sopak. Apabila kamu menemuinya, sampaikan Salam dariku kepadanya dan beritahu padanya agar memohon Doa untuk Ummatku. Di kalangan Para Auliya terdapat Para Atqiya, dia adalah yang terbaik.” Para Sahabat bertanya, “Di manakah dapat kami mencarinya?” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, “Di Yaman, dia mengembala unta dan bernama Uwais. Kamu patut menuruti jejak langkahnya.”

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 3

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya Dalam sebuah Hadits yang telah diriwayatkan oleh Imam Muslim di dalam Sahihnya bahawa Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibnul Khattab Radhiyallahu ‘Anhu telah berkata, “Aku telah mendengar Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah bersabda bahawa, “Uwais Ibni ‘Amir akan datang dengan sejumlah bilangan orang sebanyak kabilah Mudhar di daerah Qaran, seolah-olah dia menghidap penyakit kulit. Dia mempunyai seorang ibu dan sentiasa berkhidmat dengan sepenuh hati kepadanya, dan jika dia meminta sesuatu kepada Allah nescaya dikurniakan kepadanya. Jika kamu bertemunya, mintalah padanya untuk memohon keampunan untukmu.” Adakalanya Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam akan menghadapkan dirinya ke arah Yaman dan bersabda, “Aku mencium haruman Cinta.” Dalam sebuah Hadits Qudsi yang diriwayatkan oleh Hadhrat Abu Hurairah Radhiyallahu ‘Anhu bahawa Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah bersabda bahawasanya Allah Subhanahu Wa Ta’ala telah berfirman yang mafhumnya bermaksud, “Allah, Maha Memiliki Ketinggian dan Yang Maha Perkasa adalah Dia, mengasihi hamba-hambaNya yang sentiasa takutkan Tuhan, ikhlas di dalam hatinya, mereka yang tersembunyi, mereka yang tidak melakukan kesalahan, yang wajah mereka berdebu, yang rambut mereka kusut masai, yang perut mereka kosong, dan seseorang yang jika dia meminta kebenaran untuk masuk menemui pemerintah dia tidak akan dibenarkan, dan jika dia melamar seorang gadis bangsawan permohonannya tidak akan ditunaikan, dan jika dia meninggalkan dunia ini, ia tidak akan merinduinya, dan jika dia keluar dari sesebuah majlis, tiada seorang pun yang akan menyedarinya, dan jika dia jatuh sakit, tiada orang yang akan menziarahinya dan jika dia mati dia tidak akan ditemani hingga ke Kuburnya.” Para Sahabat Radhiyallahu ‘Anhum bertanya, “Ya Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, bagaimana boleh kami bertemu dengan seseorang yang sedemikian?” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, “Uwais Al-Qarani adalah seorang yang sedemikian.” Para Sahabat Radhiyallahu ‘Anhum bertanya kepada Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, “Dan siapakah Uwais Al-Qarani?” Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, “Dia adalah seorang yang berkulit gelap, lebar bahunya dan sederhana tingginya. Warna wajahnya hampir sama dengan warnanya tanah. Janggutnya mencecah hingga ke dada. Matanya sentiasa memandang ke bawah pada tempat © Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 4

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya sujud, dan tangan kanannya berada di atas tangan kirinya. Dia menangis mengenangkan dirinya dengan tangisan yang berlarutan hinggakan bibirnya bengkak. Dia memakai jubah bulu kambing dan amat dikenali pada kalangan penduduk langit. Jika dia membuat suatu perjanjian dengan Nama Allah, dia akan memeliharanya. Di bawah bahu kirinya terdapat satu titik putih. Apabila tibanya Hari Kebangkitan dan diumumkan kepada hamba-hambaNya, “Masuklah ke dalam Taman Syurga.” Akan dikatakan kepada Hadhrat Uwais Radhiyallahu 'Anhu, “Berhenti dan berikan Syafa’at.” Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Memiliki Ketinggian akan mengampunkan manusia sebanyak bilangan penduduk Rabi'ah dan Mudhar. Maka wahai ‘Umar dan ‘Ali, jika kamu dapat mencarinya, mintalah dia memohonkan Syafa’at untuk kamu, maka Allah akan mengampuni kamu.” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah bersabda bahawa mafhumnya, “Uwais Al-Qarani adalah yang terbaik di kalangan Tabi’in dalam pencapaian Ihsan.” Ketika Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam hampir wafat, Para Sahabat telah bertanya kepadanya, “Kepada siapakah patut kami berikan jubahmu?” Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, “Uwais Al-Qarani.” Setelah kewafatan Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibnul Khattab dan Hadhrat Sayyidina ‘Ali Ibni Abi Talib Radhiyallahu ‘Anhuma telah pergi ke Kufah. Sesudah menyampaikan khutbah, Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibnul Khattab Radhiyallahu ‘Anhu telah berkata, “Wahai orang-orang Najd, hendaklah kamu semua bangun.” Semua orang menurut. Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibnul Khattab Radhiyallahu ‘Anhu lalu bertanya, “Adakah sesiapa di kalangan kamu yang berasal dari Qaran?” Apabila ada yang menjawab “Ya”, Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibnul Khattab Radhiyallahu ‘Anhu pun telah bertanya dengan lebih lanjut maklumat berkenaan Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu Wa Rahmatullah ‘alaih. Mereka menjawab, “Kami tidak kenal dia, walau bagaimanapun terdapat seorang lelaki gila yang begitu terasing dari orang ramai. Dia menjauhkan diri dari orang ramai.” Apabila Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibnul Khattab Radhiyallahu ‘Anhu bertanya tentang di mana dia sering berada, beliau telah diberitahu bahawa, © Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 5

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya “Dia sering mengembala unta di Wadi ‘Urnah. Pada waktu malam dia hanya makan roti kering. Dia tidak pergi ke bandar. Dia tidak bercakap dengan sesiapa pun. Dia tidak makan apa yang orang biasa makan. Dia tidak tahu sedih dan gembira. Bila orang ketawa dia menangis, bila mereka menangis dia ketawa.” Setelah sepuluh tahun berlalu yang mana Para Sahabat mencari-cari dan bertanya tentang dirinya tetapi masih tidak dapat menemuinya. Pada tahun 21 Hijrah bersamaan 644 Masihi, pada tahun yang sama Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu diangkat menjadi Khalifah yang kedua sesudah kewafatan Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam dan sebagai Amirul Mukminin, beliau telah naik ke gunung Jabal Abi Qubais dan menyeru dengan sekuat-kuat suaranya, “Wahai orang-orang Yaman, adakah sesiapa di sana yang bernama Uwais?” Seorang lelaki tua dengan janggut yang panjang bingkas bangun dan menjawab, “Kami tidak tahu siapakah Uwais yang engkau tanyakan, tetapi anak saudaraku bernama Uwais, tetapi dia tidaklah begitu penting untuk ditanyakan tentangnya dan terlalu miskin serta taat bahawa dia juga perlu mencapai pada tingkatanmu. Dia adalah pengembala unta-unta kami dan dia tiada sebarang kedudukan di kalangan orang-orang kami.” Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu sekali lagi bertanya jika dia mengenali Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih. Lelaki itu menjawab, “Kenapa kau bertanya tentangnya wahai Amirul Mukminin? Demi Allah, tiada seorang pun di kalangan kami yang lebih bodoh dan lebih miskin darinya.” Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu lalu menangis dan berkata kepadanya, “Adapun kamu yang sebegitu, dia tidak sedemikian. Sesungguhnya daku telah mendengar Hadhrat Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah bersabda, “Mereka yang masuk Syurga menerusi Uwais yang akan memohon keampunan untuk mereka adalah mereka yang terdiri dari kabilah Rabi’ah dan Mudhar.” Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu bertanya kepadanya di manakah dia dapat mencarinya, dan dia telah diberitahu, “Di atas Gunung ‘Arafat.” Hadhrat ‘Umar Al-Khattab dan Hadhrat ‘Ali Ibni Abi Talib Radhiyallahu ‘Anhuma kemudian segera menuju ke ‘Arafat dan ada riwayat yang menyatakan mereka berdua telah pergi ke Wadi ‘Urnah di mana mereka menemui Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih sedang bersolat di bawah sepohon pokok dengan unta-unta berkeliaran mengelilinginya. Hadhrat ‘Umar Al-Khattab dan Hadhrat ‘Ali Ibni Abi Talib Radhiyallahu ‘Anhuma menghampirinya dan mengucapkan Salam dengan berkata, © Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 6

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya “Assalamu ‘Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun memendekkan Solatnya dan setelah menyempurnakan Solatnya dia pun menjawab Salam mereka. Mereka bertanya kepadanya, “Siapakah engkau?” Dia menjawab, “Seorang pengembala unta-unta dan seorang yang digajikan untuk bekerja dengan satu puak.” Mereka, Hadhrat ‘Umar Al-Khattab dan Hadhrat ‘Ali Ibni Abi Talib Radhiyallahu ‘Anhuma berkata, “Kami tidak bertanya tentang kerja engkau mengembala ternakan mahupun tentang pekerjaanmu yang makan gaji, tetapi apakah namamu?” Dia menjawab, “ ‘Abdullah (Hamba Allah).” Mereka, Hadhrat ‘Umar Al-Khattab dan Hadhrat ‘Ali Ibni Abi Talib Radhiyallahu ‘Anhuma berkata, “Kesemua penduduk di Langit dan di Bumi adalah Hamba Allah, tetapi apakah nama yang telah diberikan oleh ibumu?” Dia menjawab, “Uwais. Wahai kamu berdua, apakah yang kamu mahu dariku? Mereka berkata, “Hadhrat Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam sekali telah memberitahu kami berkenaan Uwais Al-Qarani. Hadhrat Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah memberitahu kepada kami tentang sifat warna matanya yang hitam kebiruan dan telah memberitahu kami bahawa dia memiliki satu tanda putih di bawah bahu kirinya. Maka tolonglah tunjukkan kepada kami jika engkau memiliki tanda tersebut, kerana sesungguhnya jika sedemikian engkaulah yang sedang kami cari.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih kemudian mendedahkan bahu kirinya dan mereka telah terlihat satu tanda putih. Mereka kemudian memeluknya dan menciumnya dan berkata, “Kami mengakui bahawa engkau adalah Uwais Al-Qarani, maka mohonkanlah keampunan untuk kami dan semoga Allah mengampuni kamu.” Dia menjawab, “Sedangkan aku tidak dapat mengampuni diriku sendiri apatah lagi seorang pun dari anak Adam. Tetapi terdapat mereka yang berada di daratan dan di lautan,

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 7

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya orang-orang lelaki dan wanita yang beriman, lelaki dan wanita yang Muslim yang doa-doa mereka terhadap Allah akan dijawab.” Maka Hadhrat ‘Umar Ibni Al-Khattab dan Hadhrat ‘Ali Ibni Abi Talib Radhiyallahu ‘Anhuma pun berkata, “Sesungguhnya, inilah dia.” Kemudian Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Wahai kamu berdua, kamu tahu tentang diriku dan aku tahu tentang kedudukanku, tetapi siapakah kamu?” Hadhrat Sayyidina ‘Ali Karramallahu Wajhahu Wa Radhiyallahu ‘Anhu menjawab, “Ini adalah Hadhrat Amirul Mukminin, ‘Umar Ibni Al-Khattab dan aku adalah ‘Ali Ibni Abi Talib.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun bangun berdiri tegak dan berkata, “Assalamu ‘Alaikum Ya Amirul Mukminin dan kepadamu wahai ‘Ali, semoga Allah Subhanahu Wa Ta’ala membalasmu dengan kebaikan untuk Ummat ini.” Mereka menjawab Salam dan berkata, “Semoga Allah Subhanahu Wa Ta’ala kebaikanmu.”

membalasmu

dengan

segala

Dalam sebuah riwayat yang lain Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Unjurkan tangan kananmu.” Maka Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun mengunjurkan tangannya dan setelah Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu melihat tanda seperti yang telah dikhabarkan oleh Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu pun mencium tangannya seraya berkata, “Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah mengirimkan Salam kepadamu dan memberikan jubah ini kepadamu dan telah memerintahkan agar dikau berdoa untuk Ummatnya.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, Engkau adalah lebih layak untuk mendoakan kerana tiadalah kelebihanku mengatasi kamu.” Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Aku sentiasa melakukan tanggungjawab doa ini, walau bagaimanapun kau perlu patuh kepada arahan Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.”

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 8

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Wahai ‘Umar, fikirkannya baik-baik. Mungkin apa yang ada dalam fikiran Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam adalah orang lain yang selain diriku.” Hadhrat ‘Umar Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Kesemua tanda-tanda yang telah dinyatakan oleh Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam wujud pada dirimu.” Kemudian Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun berkata, “Berikan kepadaku jubah Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, aku akan berdoa.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun mengambil jubah yang telah diwasiatkan oleh Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam lalu berkata, “Tunggulah di sini.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pergi tidak berapa jauh dari situ lalu merebahkan dirinya bersujud ke Hadhrat Allah Subhanahu Wa Ta’ala seraya memohon Doa, “Ya Allah, daku ridak akan memakai jubah ini selagi Dikau tidak mengampuni kesemua Ummat Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam. ‘Umar Faruq dan ‘Ali Murtadha telah menyempurnakan tugas mereka dengan menyampaikan jubah Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam ini.” Lalu kedengaran satu suara yang berkata, “Kami telah mengampunkan sebilangan dengan kelebihan Syafa’atmu.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun berkata, “Ya Allah, selagi mana Dikau tidak mengampuni kesemuanya, daku tidak akan memakai jubah ini.” Suara itu berkata, “Daku telah mengampuni ribuan.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Daku merayu keampunan untuk kesemuanya.” Keadaan ini berlaku beberapa kali. Setiap kali suara itu mengisytiharkan peningkatan dalam bilangan mereka yang mendapat keampunan menerusi kelebihan Syafa’at Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu Wa Rahmatullah ‘alaih. Dalam pada itu Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab dan Hadhrat Sayyidina ‘Ali Radhiyallahu ‘Anhuma sambil bersikap sabar telah datang menghampiri Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu untuk mengetahui apakah yang sedang berlaku.

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 9

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya Apabila Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu melihat mereka seraya berkata, “Kenapakah aku tidak mahu memakai jubah ini selagi mana Allah Ta’ala tidak mengampuni kesemua Ummat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam?” Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu memandang kepada Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu dengan penuh tumpuan dan kerisauan lalu menerima Musyahadah penglihatan Ghaib 18,000 Alam Ruhaniah di bawah kain selimut yang dipakai oleh Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pada ketika itu. Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu telah ditenggelami dengan perasaan tidak tentu arah lalu berteriak, “Adakah sesiapa yang yang sanggup untuk menerima tugas Khilafat dengan tukaran sekeping roti?” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Hanya orang bodoh yang akan melakukannya. Apakah yang kau bercakap tentang jual dan beli? Tinggalkannya! Sesiapa sahaja yang berkehendak, dia boleh mengambilnya.” Kemudian Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun memakai jubah pemberian Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam seraya berkata, “Dengan keberkatan jubah ini dan Syafa’atku, bilangan jumlah Ummat Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam yang mendapat keampunan adalah sejumlah bilangan bulu-bulu yang ada pada kambing-kambing Rabi’ah dan Mudhir.” Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu bertanya, “Wahai Uwais, kenapa kau tidak pergi menemui Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam?” Kemudian Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Mungkin kamu telah melihat dahi wajah Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam. Khabarkan padaku tentang kening Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.” Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab dan Hadhrat Sayyidina ‘Ali Radhiyallahu ‘Anhuma keduanya tidak dapat menjelaskan tentang kening Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam. Lalu Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun berkata, “Adakah kamu Sahabt Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam?”

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 10

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu pun menjawab, “Sudah tentu.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Pada hari gigi Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam yang mulia telah Syahid, mengapakah kamu tidak mensyahidkan gigi kamu sendiri? Cinta memerlukan bukti.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun membuka mulutnya lalu Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab dan Hadhrat Sayyidina ‘Ali Radhiyallahu ‘Anhuma pun melihat bahawa kesemua giginya telah tiada. Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Aku mematahkan gigiku tanpa melihat mulut Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam. Setelah aku mematahkan sebatang gigi, aku tidak berpuas hati. Mungkin gigi Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam yang patah tidak sama dengan yang aku patahkan dalam mulutku. Dengan keadaan ini, daku terus mematahkan gigi-gigiku sehingga kesemuanya telah dipatahkan.” Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab dan Hadhrat Sayyidina ‘Ali Radhiyallahu ‘Anhuma telah mengalami tekanan perasaan yang kuat dan telah mempelajari suatu pengertian baru tentang Cinta dan perhubungan Ruhaniah. Mereka telah mempelajari perhubungan Ruhaniah dari Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu Wa Rahmatullah ‘alaih. Lalu Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Doakanlah untuk diriku.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Aku sudahpun berdoa. Kau tidak sepatutnya meminta lebih. Dalam Tasyahud pada setiap kali Solah, aku berdoa: “Ya Allah! Rahmatilah sekelian orang Islam lelaki dan wanita dan ampunilah mereka.” Jika kamu sampai ke Kubur dengan Iman yang baik, maka sudah tentu kau akan mendapat habuan dari doaku. Aku tidak mahu merosakkan doaku.” Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Nasihatilah aku.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu pun berkata, “’Umar, adakah kau sudah mengenali Allah Ta’ala?” Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Ya, aku sudah mengenaliNya.” Lalu Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata,

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 11

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya “Adalah yang terbaik apabila kau hanya mengenali Allah Ta’ala dan tiada seorang pun selainNya.” Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Katakanlah lagi sesuatu.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Allah Ta’ala mengetahui kamu. Adalah yang paling baik ialah selain Allah, tiada seorang jua pun yang mengetahui tentang kamu.” Kemudian Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berkata kepada Hadhrat Uwais Al-Qarani Radhiyallahu ‘Anhu, “Tempatmu adalah di sini sehingga aku kembali ke Madinah dan semoga Allah Merahmatimu. Kemudian aku akan membawa padamu bantuan dari sebahagian barangan keperluanku dan sebahagian pakaianku. Ini merupakan tempat pertemuan antara engkau dan aku.” Tetapi Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih menjawab kepadanya, “Wahai Amirul Mukminin, tidak akan ada sebarang tempat pertemuan yang lain dalam Ilmu Allah di antara engkau dan aku kecuali ini. Maka khabarkanlah padaku, apakah yang patut aku lakukan dengan barangan keperluanmu dan apakah yang patut aku lakukan dengan pakaianmu? Tidakkah kau lihat bahawa aku sedang memakai jubah dan selimut dari bulu kambing, jadi bilakah kamu melihat aku mengoyakkannya? Atau adakah kau lihat kasut yang ku pakai sudah lapuk dan koyak? Bilakah kau lihat aku tidak memakainya? Antara tangan kamu dan tanganku terdapat satu halangan yang tinggi yang tidak dapat dilangkah oleh orang yang berat badannya, maka tinggalkanlah semua perkara ini dan Allah akan memberikan Rahmat ke atasmu.” Apabila Hadhrat ‘Umar Radhiyallahu ‘Anhu mendengarkan perkataan ini, dia memukul tanah dengan tongkatnya dan menjerit dengan sekuat-kuat suaranya, “Alangkah baiknya jika ‘Umar tidak dilahirkan oleh ibunya dan dia menjadi wanita yang suci.” Kemudian Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu berusaha untuk memberi Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih dengan pemberian wang. Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun mengeluarkan dua Dirham dari koceknya seraya berkata, “Ini adalah pendapatanku kerana mengembala unta. Jika kau boleh berjanji bahawa Dirham ini akan berkurangan sebelum kematianku, barulah aku akan menerimanya.” Hadhrat Sayyidina ‘Umar Ibni Al-Khattab Radhiyallahu ‘Anhu dengan jelas tidak dapat menunaikannya, maka Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun menolak pemberiannya.

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 12

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih berkata, “Kamu berdua telah menghadapi berbagai kesulitan untuk sampai kepadaku. Sekarang kembalilah. Qiyamat semakin hampir. Kita akan bertemu pada suatu masa yang tidak akan ada lagi perpisahan. Sekarang ini aku dalam serba salah mengenangkan persediaan untuk menghadapi perjalanan ini.” Kemudian Hadhrat ‘Umar dan Hadhrat ‘Ali Radhiyallahu ‘Anhuma mengucapkan selamat tinggal lalu kembali ke Madinah dengan hati yang amat berat. Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pula kembali mengembala unta-unta dan pulang kepada kabilahnya. Tidak berapa lama sesudah itu Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun meninggalkan kerjanya sebagai pengembala dan telah menuju ke Kufah di mana dia meneruskan pengabdiannya sehinggalah Allah Subhanahu Wa Ta’ala mengambilnya ke sisi HadhratNya. Sewaktu Hadhrat ‘Umar Radhiyallahu ‘Anhu mendengar yang Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih hendak kembali ke Kufah, dia berkata kepadanya, “Kemanakah engkau hendak pergi?” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih menjawab, “Ke Kufah.” Kemudian Hadhrat ‘Umar Radhiyallahu ‘Anhu berkata, “Mahukah ku tuliskan untukmu sepucuk surat kepada Gabenornya?” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih menjawab, “Aku lebih suka berada bersama golongan rakyat yang berada dekat di hatiku.” Setelah Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih menuju ke Kufah, orang ramai mula memberikan penghormatan terhadapnya sehingga ada yang terlalu melebih-lebihkannya, maka dia mengambil keputusan untuk beredar dari Kufah sehingga tiada siapa pun yang dapat menemuinya. Suatu ketika dia pernah ditemui oleh Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih dan menurut suatu riwayat yang lain dia telah ditemui oleh Hadhrat Hiram Bin Hibban Rahmatullah ‘alaih. Kemudian tiada siapa pun yang melihatnya sehinggalah berlakunya zaman perang di antara Hadhrat ‘Ali Radhiyallahu ‘Anhu dan Hadhrat Mu’awiyah Radhiyallahu ‘Anhu yang mana Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih telah berperang bagi pihak Hadhrat ‘Ali Radhiyallahu ‘Anhu. Beliau telah Syahid dalam peperangan Siffin. Semoga Allah meredhainya dan merahmatinya, dan semoga Allah Subhanahu Wa Ta’ala mengurniakan kita Taufiq untuk menuruti contoh perjalanan Keruhaniannya dan melimpahkan kita dengan limpahan Faidhznya yang sempurna lagi berkekalan, Amin.

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 13

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya

HADHRAT HARIM BIN HAYYAN
HADHRAT

Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih adalah salah seorang dari kalangan Tabi’in dan beliau telah berkesempatan bertemu dengan Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih. Beliau meriwayatkan bahawa apabila dia telah mendengar tentang kedudukan Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih sebagai salah seorang pemberi Syafa’at, maka dia telah begitu berkeinginan untuk bertemu dengan Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih. Maka dia telah pergi ke Qaran untuk mencarinya namun Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih tiada di sana. Ada yang mengatakan bahawa Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih telah menuju ke Basrah, maka dia pun telah pergi mencarinya di sana. Ada yang mengatakan bahawa Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih telah pergi ke Kufah, maka diapun telah pergi mencarinya di sana. Dalam perjalanannya ke sana, dia telah bertemu dengan seorang lelaki yang bajunya bertampal sedang melakukan wudhu di tebing Sungai Euphrates. Setelah melihatnya selesai mengambil wudhu, dia pun menyikat janggutnya. Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih telah meriwayatkan seperti berikut: “Ramai orang telah bercerita kepadaku tentang kedudukan Uwais Al-Qarani, maka apabila aku mendengar bahawa beliau tinggal di Kufah, aku telah ke sana untuk mencarinya kerana daku tiada sebarang keinginan lain melainkan hanya untuk bertemunya. Daku menjumpainya sedang duduk di tebing Sungai Tigris dan aku mengenalinya menerusi keterangan yang telah aku perolehi tentang dirinya. Seorang lelaki yang kurus sedang memandang ke arahku dan aku pun menghulurkan tangan sambil mengucapkan Salam kepadanya, tetapi beliau langsung tidak menyahut Salamku. Aku berasa kecewa lalu bertanya kepadanya, “Adakah kau Uwais?” Pakaiannya begitu miskin dan beliau berada dalam keadaan yang mengasingkan diri, yang mana dengan keadaan inilah telah menyebabkan orang-orang yang jahil berkata bahawa beliau telah gila dan tidak siuman. Tetapi aku mengetahui bahawa ketekunan dan penyerahannya itu adalah menunjukkan sifat kefakirannya yang sebenar, yang mana beliau tidak mengendahkan perkataan orang-orang yang berkata bahawa keadannya itu adalah bertentangan dengan Sunnah. Orang-orang yang sedemikian adalah jahil tentang Sunnah Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam yang sebenar, iaitu meninggalkan kebendaan Duniawi dan sebarang urusan makhluk dan mendekatkan diri kepada Allah Subhanahu Wa Ta’ala, iaitu meninggalkan sebarang ikatan yang selain dari Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih melihat keadaan Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih yang begitu dhaif dengan tubuh badannya yang lemah sehingga menyebabkannya menangis berlinangan air mata seraya berkata,

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 14

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya “Semoga Allah merahmatimu Uwais dan mengampunimu, bagaimanakah keadaanmu?” Lalu suaranya terhenti tidak dapat meneruskan kata-kata kerana hatinya terlalu sebak dan merasakan tarikan dalaman yang begitu lembut terhadap Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih. Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih juga telah turut menangis lalu berkata kepadanya, “Semoga Allah merahmatimu Harim Ibnu Hayyan, siapakah yang telah menunjukkan kamu jalan hingga sampai kepadaku di sini?” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih menjawab, “Allah yang telah menunjukkan jalan kepadaku.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih berkata, “Tiada Tuhan melainkan Allah. Segala puji hanya bagi Allah. Jika sesuatu itu merupakan kehendak Allah, ianya pasti akan berlaku, maka pertemuan ini adalah suatu kehendak Allah.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih berkata, “Bagaimana kau mengetahui namaku dan nama bapaku sedangkan kau tidak pernah bertemu denganku? Namaku ialah Harim Bin Hayyan.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih lalu menjawab, “Dia Yang Maha Mengetahui memberitahu kepadaku. Ruhku mengenali Ruhmu sewaktu diriku berkata-kata dengan dirimu, kerana Ruh orang-orang yang beriman mengenali antara satu dengan yang lain kerana Cinta mereka terhadap Allah meskipun mereka tidak bertemu. Dan apabila mereka datang ke tempat kami beristirehat, mereka mengenali antara satu dengan yang lain walaupun mereka datang dari tempat yang jauh.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih berkata, “Khabarkan kepadaku tentang Hadhrat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih menjawab, “Aku tidak pernah melihat Hadhrat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam secara berhadapan dan aku tidak pernah hadir dalam majlis Hadhrat Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam cuma daku mendengar tentang sifat-sifatnya dari orang lain, tetapi aku sanggup mengorbankan kehidupanku demi kerananya. Walaubagaimanapun, aku tidak suka bercakap tentang perkara ini kerana aku bukanlah seorang Muhaddits atau Mufti atau seorang periwayat Hadts kerana aku disibukkan dengan kegiatan yang lain.”

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 15

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih pun lalu berkata, “Bacakanlah kepadaku beberapa ayat dari Kitab Allah, supaya aku dapat mendengarnya darimu dan supaya aku dapat belajar darimu dan memeliharanya di dalam hati, kerana aku mengasihi dirimu kerana Allah.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih memegang tangan Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih seraya mengucapkan, “Aku memohon perlindungan Allah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui dari Syaitan yang direjam.” Lalu beliau membaca ayat ke 38 dari Surah Ad-Dukhan yang bermaksud: “Dan Kami tidak menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada di antara keduanya dengan main-main.” Lalu Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih tersenyum dengan senyuman yang sinis dan Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih pun melihat kepadanya dengan perasaan kasih. Tidak berapa lama kemudian Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun berkata kepada Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih, “Wahai anak Hayyan, apa yang menyebabkan kau datang ke sini?” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih menjawab, “Untuk menjadi sahabatmu dan untuk memperbaiki diriku.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih berkata, “Aku tidak tahu memikirkan bagaimana seorang yang sudah mengenal Allah Ta’ala, masih mengharapkan cinta dan keinginan terhadap yang lain dan mencari keselesaan dari selain Allah.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih berkata, “Berikan aku sedikit nasihat.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun berkata, “Wahai anak Hayyan, letakkanlah maut di bawah bantalmu ketika tidur. Apabila kamu bangkit dari tidur janganlah mengharapkan apa-apa dari kehidupan Dunia ini. Jangan menganggap kecil akan sebarang dosa kerana apabila kamu menganggap dosa kamu sebagai kecil maka ketahuilah bahawa sesungguhnya kamu menganggap Allah Ta’ala sebagai tidak penting. Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih bertanya, “Di manakah aku harus mencari tempat tinggal?” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun berkata, “Di Syam.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih bertanya, © Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 16

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya “Bagaimana aku harus mencari keperluan hidup ketika di sana?” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun berkata, “Sungguh memalukan bagi Ruh-Ruh yang dikuasai oleh ketidak pastian dan menjauhkan diri dari menerima nasihat.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih berkata, “Berikan lagi daku nasihat.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih pun berkata, “Wahai anak Hayyan, bapamu sudah mati dan kau juga akan mati menuju sama ada ke Syurga ataupun ke Neraka. Hadhrat Adam, Hadhrat Hawa, Hadhrat Nuh, Hadhrat Ibrahim, Hadhrat Musa dan Hadhrat Daud ‘Alaihimussalam kesemuanya sudah mati. Hadhrat Muhammad Sallallahu ‘Alahi Wasallam juga sudah mati. Hadhrat Abu Bakar Khalifah Rasulullah yang pertama juga sudah mati. Saudaraku dan Sahabatku, Hadhrat ‘Umar Ibnul Khattab juga sudah mati.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih berkata, “Semoga Allah Ta’ala merahmatimu, tetapi Hadhrat ‘Umar belum lagi mati.” Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih berkata, “Ya, dan orang ramai sudahpun mengisytiharkan kematiannya dan Allah Subhanahu Wa Ta’ala telah memaklumkannya kepadaku dan juga sudah mengisytiharkan kematianku. Engkau dan aku adalah orang-orang yang mati.” Kemudian beliau berselawat kepada Hadhrat Baginda Nabi Muhammad Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam lalu berdoa. Kemudian beliau berkata, “Inilah apa yang aku tinggalkan untukmu, Kitab Allah Subhanahu Wa Ta’ala dan Sunnah Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam. Hendaklah engkau sentiasa mengingati mati dan janganlah melupakannya dari hatimu walau sedetik pun. Peringatkanlah perkara ini kepada kaummu apabila kau kembali kepada mereka dan katakanlah kepada mereka, “Janganlah mengabaikan manusia, kerana jika kamu melakukannya bermakna kamu mengabaikan Agamamu tanpa kamu menyedarinya, dan kamu akan memasuki Neraka Jahannam, maka berdoalah untuk diriku dan juga untuk dirimu.” Kemudian Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih berkata kepada Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih, “Ya Allah, ini adalah suatu tuntutan dariku, kerana dia mencintaiku keranaMu, dan dia telah menziarahiku semata-mata keranaMu, dan mengizinkanku untuk melihat wajahnya dalam Syurga, dan masukkanlah dia ke dalam rumah kesejahteraanMu, dan peliharalah dia dalam kehidupan Dunia ini selama mana dia masih hidup. Peliharalah dia dari kebendaan Duniawi ini dengan menjalani Tariqat, dan jadikanlah dia orang yang bersyukur dengan segala Rahmat yang telahEngkau kurniakan, dan berikanlah kepadanya kebaikan dari pihak daku.”

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 17

Tazkirah Al-Asfiya Fi Hayat Al-Awliya Kemudian Hadhrat Uwais Al-Qarani Rahmatullah ‘alaih berkata, “Assalamu ‘Alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Oleh kerana aku tidak akan melihatmu lagi selepas ini, semoga Allah merahmatimu, tetapi aku tidak suka untuk dikenali dan aku lebih suka bersendiri kerana aku akan berada dalam dukacita apabila aku bersama manusia. Maka, janganlah bertanya tentang diriku dan janganlah memanggil aku, tetapi keahuilah bahawa dirimu berada dalam hatiku meskipun aku tidak melihatmu dan kamu tidak melihatku. Ingati aku dan berdoalah untuk diriku kerana akau akan mengingati kamu dan mendoakan untuk dirimu jika Allah Subhanahu Wa Ta’ala mengkehendakinya. Sekarang, kamu janganlah mengikut aku kerana aku hendak pergi, maka kamupun pergilah dari sini.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih berkata, “Daku benar-benar ingin untuk menurutinya beberapa langkah dan berjalan bersamanya walau sejam, tetapi selepas itu dia tidak membenarkan daku menurutinya lagi. Maka daku pun meninggalkannya dan mulai menangis dan beliau juga turut menangis. Daku memandangnya dari jauh sehinggalah dia lenyap dari pandanganku. Sesudah peristiwa itu, daku tidak mendengar lagi berita tentang dirinya.” Hadhrat Harim Bin Hayyan Rahmatullah ‘alaih berkata lagi, “Setelah peristiwa itu, daku bertanya pada orang ramai tentangnya dan cuba untuk mencarinya tetatpi tiada seorang pun yang dapat menceritakan kepadaku tentang dirinya. Setelah berlalu beberapa minggu, daku telah melihatnya sekali atau dua kali di dalam mimpiku. Hadhrat Uwais berkata, “Rasul Allah sudah mati,” tetapi beliau tidak berkata Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam, adapun yang dimaksudkannya adalah Para Nabi yang sebelumnya. Dengan ini apa yang dimaksudkannya ialah kemuliaan Para Rasul Allah adalah memang diketahui ramai, dan beliau dikenali kerana kesempurnaan kehormatannya terhadap Para Rasul Allah dan dia tidak memerlukan sebarang pujian dari manusia.” Semoga Allah Ta’ala melimpahinya dengan Rahmat dan Keberkatan yang sempurna dan mudah-mudahan Allah Ta’ala melimpahkan kita dengan limpahan Faidhz mereka yang sempurna, Amin.

© Hadhrat Maulawi Jalaluddin Ahmad Ar-Rowi 'Ufiyallahu 'Anhu Wali Walidaihi 18

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.