Saturday, 15 September 2012 Sambung Cerita Hari sudah jauh malam.

Adik-adik aku sudah tidur, namun ibu bapa aku belum juga pulang. Aku menjadi bimbang dan risau.

Tiba-tiba aku terdengar bunyi sesuatu. Malam semakin sejuk, hendak lelapkan mata, aku tidak rasa mengantuk. Aku ingin bangun dari tempat tidurku, namun pelbagai andaian bermain dikepalaku. Aku berasa tidak sedap hati.

Bunyi itu semakin jelas. Setahuku, jiranku telahpun pulang ke kampungnya. Dari manakah datangnya bunyi itu? Aku memberanikan diri untuk mengintai dari celah pintu. Aku dapat melihat dengan jelas kelibat dua orang pencuri sedang mundar-mandir di dapur. Aku segera menutup lampu kalau-kalau pergerakkanku diperhatikan.

Kedua-dua mereka nampak mencurigakan. Mereka berjalan terbongkok-bongkok. Mereka membawa beberapa peralatan rumah ke sudut halamman.

Menyedari kejadian itu, aku segera menelefon polis. Tidak lama kemudian, pihak polis pun tiba. Kedua-dua pencuri itu telah ditangkap. Kedua-duanya ialah kumpulan pencuri yang dikehendaki polis.

Aku juga terdengar bunyi deruan enjin kereta ayah. Rupa-rupanya ibu dan ayahku telahpun pulang. Aku amat gembira dan berasa lega. Ibu dan ayah tercengang melihat polis disekeliling kawasan rumah. Pihak polis mengucapkan terima kasih kepadaku.

Ibu dan ayahku tersenyum mendengar cerita itu. Tiba-tiba, ibu datang memelukku. Ibu dan ayah bangga denganku. Aku akan mengingati peristiwa itu sebagai kenangan manis buatku.

Yang Berusaha Tuan Guru Besar. terima kasih. Malahan janganlah bersikap berat tulang untuk menawarkan bantuan kepada mereka seperti mengangkat buku dan membersihkan kelas. bangsa dan negara.Monday. jasa mereka patut dibalas. Hadirin yang dikasihi. hadiah paling bermakna bagi membalas jasa guru ialah dengan menjadi murid yang berjaya dan cemerlang dalam bidang akedimik serta menjadi manusia yang berguna kepada agama. Jika ada kesempatan. malahan merangkumi keperibadian seseorang. Hadirin sekalian. . Malahan jika berpeluang kunjungilah mereka untuk bertanyakan khabar. kirimkanlah kad kepada mereka terutamanya pada Hari Guru. Apabila berbicara dengan mereka. sikap sebegini menyebabkan kita juga yang mengalami kerugian. kita perlu menghormati mereka seperti kita menghormati ibu bapa kita. Justeru itu sewajarnyalah sebagai manusia yang tahu mengenang budi. Selain itu. Salam sejahtera saya ucapkan. Guru ialah insan yang mengajar kita membaca. Di sekolah kita hendaklah tekun mendengar ajaran guru dan janganlah mengamalkan sikap acuh tak acuh semasa proses pengajaran sedang dijalankan. jangan sesekali melupakan jasa guru kita. menulis dan mengira. Cara terbaik untuk membalas jasa dan pengorbanan guru adalah dengan belajar bersungguh-sungguh. Pada pagi yang berbahagia ini. Akhir sekali. barisan hakim. izinkan saya menyampaikan syarahan yang bertajuk "Cara-cara Membalas Jasa Guru". Ilmu yang diberikan tidak terbatas dalam bidang pendidikan sahaja. Sekian. Apabila sudah berjaya. guru-guru serta rakan-rakan sekalian. gunakanlah kata-kata yang manis dan penuh budi bahasa. 28 May 2012 Syarahan Cara-cara Membalas Jasa Guru Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis.

Kini. menanam pokok koko. memanjat pokok kelapa. Pak Utih bertekad. 27 May 2012 Karangan Peribahasa "Seperti Kacang Lupakan Kulit" Pak Utih sedar dia tidak bersekolah. Jadi. Dia tidak mahu anak-anaknya menjadi seperti dirinya. air mata mereka bercucuran ke pipi. Hendak menjadi tukang rumah. Gajinya pula cukup lumayan. Jadi. Setelah tamat pengajian. Karim dan Salim satu-satunyanya anak masyarakat kampungnya yang berjaya ke menara gading. mereka mampu membeli kereta mewah dan rumah banglo. Dia sanggup berlapar. Saban hari. kejayaan mereka nanti dapat meringankan beban yang ditanggung selama ini. Mudah-mudahan.Karim dan Salim bekerja di Kuala Lumpur.Sunday. Rupa-rupanya. dia tiada kemahiran. hanya buruh kasar pekerjaan yang sesuai untuk orang seperti dirinya. Begitupun. dia dan isterinya boleh berbangga. Pak Utih melakukan pelbagai pekerjaan. Betapa tidak. Apabila teringat akan anak-anak itu. keseronokan di kota menjadikan mereka lupa diri. Apatah lagi hendak bekerja di jabatan kerajaan. dia tiada modal. Pak Utih betul-betul tidak menyangka bahawa anak-anaknya yang disanjung kini "seperti kacang lupakan kulit". Mereka langsung tidak menziarahi ibu bapa mereka di kampung pedalaman. dia sanggup tidak bersalin pakaian asalkan anak-anaknya dapat belajar. Dia mahu melihat anak-anaknya berjaya. . Dia sanggup mengambil upah menebas rumput. Hendak berniaga. dan memetik buah sawit semata-mata untuk menyekolahkan Karim dan Salim.

Cikgu Amran ternampak Rayyan membuli. Cikgu Amran sedang meronda sekeliling sekolah. Dia berterima kasih kepada guru-gurunya kerana telah mengajarnya sehingga mendapat keputusan yang cemerlang. Rayyan mendapat 5A dalam UPSR dan dia adalah murid yang mendapat markah tertinggi dalam semua matapelajaran. Apabila keputusan diumumkan. Dia bersekolah di Sk Taman Silver. Cikgu Amran menceritakan kepada guru besar tentang kejadian itu. Rayyan menjawab peperiksaan itu dengan bersungguh-sungguh. Bak kata pepatah. Dia berasal daripada keluarga yang berada. Beliau terus menangkap Rayyan lalu membawanya berjumpa dengan guru besar. Rayyan seorang yang lemah dalam dalam pelajaran. Beliau memberitahu kepada mereka tentang kejadian tersebut. Selepas mendengar penerangan Cikgu Amran. Apabila Rayyan pulang ke rumah. dia dimarahi oleh ibu bapanya. . Dia berjanji akan insaf dan tidak akan mengulanginya lagi. dia belajar bersungguh-sungguh dan menyiapkan semua kerja rumahnya. Dia selalu membuli murid-murid yang lebih kecil darinya.Saturday. dia membuli seorang murid di belakang tandas. usaha tangga kejayaan. Ketika itu. Dia tidak suka belajar dan sering tidak menumpukan perhatian di dalam kelas. guru besar terus menghubungi ibu bapa Rayyan. kerja rumahnya tidak pernah selesai. Suatu hari. Oleh sebab itu. Sejak dimarahi. Dia juga tidak lagi membuli murid yang lebih kecil darinya. 21 April 2012 Usaha Tangga Kejayaan Rayyan berumur 12 tahun. Peperiksaan UPSR sudah tiba. Dia berada di kelas Tahun 6 Cemerlang.Dia sering dimarahi oleh guru-gurunya kerana tidak menyiapkan kerja sekolah.

Perkelahan Saya di Pantai Perkelahan Saya di Pantai Saya telah berkelah di pantai pada minggu lepas. panorama pantai ini indah nian. Perkelahan ini diadakan pada hari Sabtu. Antaranya. Perkelahan pada kali ini memang menyeronokkan. Lokasi perkelahan pada kali ini ialah Pantai Batu Hitam. kami membina istana pasir dan mengutip kulit siput. Kami melakukan pelbagai aktiviti ketika berada di situ. kami bermandi-manda sepuas hati. Lagipun. Saya berharap. Mereka terdiri daripada ibu. ayah. Saya bertolak pada pukul 3:00 petang dengan menaiki kereta. Perkelahan ini disertai ahli keluarga saya. Pantai ini terletak berhampiran dengan Kampung Beserah. Hal ini kerana saya baharu sahaja selesai menghadapi peperiksaan pertengahan tahun. Kami ke sana semata-mata untuk bersantai dan menenangkan fikiran. . Selain itu. kami akan dapat datang ke pantai ini lagi pada suatu masa kelak. abang. Jaraknya kira-kira 15 kilometer sahaja dari rumah saya. nenek saya juga turut bersama. dan dua orang adik saya. Setelah itu. 2 Jun 2010.

26690 Chini. 23 MEI 2010 Puan. 2. 26690 Chini. Sekian. Kerjasama dan perhatian pihak puan amat saya hargai. Klinik Kesihatan Chini. Adawiyah binti Muhamad Zafri dari Tahun 4 Cemerlang tidak dapat hadir ke sekolah selama dua hari mulai 15 April 2010 hingga 16 April 2010 kerana demam denggi.Surat Kiriman Rasmi SURAT KIRIMAN RASMI F8. Yang benar. 0123456789 Cikgu Hariza bt Kabol Sekolah Kebangsaan Chini Dua. Tidak Dapat Hadir ke Sekolah Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa anak saya. Rohaida (ROHAIDA BINTI ABDUL RAHIM) . Pahang. terima kasih. Pahang.