You are on page 1of 2

Zwaluw zoekt huis

Huiszwaluwen zijn echte mensenvrienden. Ze bouwen hun nesten het liefst onder dakgoten van huizen, scholen of andere gebouwen. Van de drukte beneden trekken ze zich weinig aan. Hun komvormige nesten worden vakkundig gemetseld met brokjes modder en stukjes stro of gras.

s zw

va alu tje wen knusjes in hun nes

Help de huiszwaluw aan een huis

Huiszwaluwen zoeken modder, waarmee ze een nest kunnen metselen. Maar het gaat niet goed met de huiszwaluw. De laatste jaren zijn er steeds minder broedkoppels. Belangrijkste oorzaak? Een gebrek aan geschikte nestplaatsen. Moderne huizen hebben meestal geen overstekende dakrand meer om een nestje tegen te bouwen. En de zwaluwen vinden niet genoeg modder om hun nest te metselen. Om deze vrolijke kwetteraar een hart onder de riem te steken adopteerde de gemeente Lummen de huiszwaluw!

Met een kunstnest kan je als Lummenaar onderdak bieden aan een huiszwaluw-familie. Ook jij kan deze Lummense vriend een duwtje in de rug geven. Hoe? Bied onderdak aan een familie huiszwaluwen! Koop nu een kunstnest voor huiszwaluwen bij de gemeente Lummen. De eerste 100 Lummense kopers betalen slechts € 5 (een korting van maar liefst € 13!). Er snel bij zijn, is dus de boodschap. Zo help je de Lummense huiszwaluw aan een huis én kan je genieten van je eigen huiszwaluw-schouwspel.

Geïnteresseerd?

Contacteer de milieudienst van Lummen op 013 53 05 84 of milieudienst@lummen.be

TIP !
Wist je dat Lummenaren ook voor bestaande kolonies subsidies krijgen van de gemeente? Voor het behouden van zwaluwnesten krijg je € 15 per jaar voor een kleine kolonie (minder dan 3 nesten) en € 30 per jaar voor een grote kolonie (3 of meer nesten). Meer info krijg je bij de milieudienst van Lummen.

mo
n

d de

r.

ui eh Twe

ut Sch ob ak

©R ein t

J

tti gh uisz waluw

r nko jong: binne

to

Enkele gouden tips om je kansen op succes te verhogen:
• Kunstnesten in de buurt van bestaande kolonies hebben meer kans om bezet te worden. Om te weten of jouw huis dicht bij een bestaande kolonie ligt, kijk op het kaartje. • Hang je nest liefst onder een (witte) overstekende dakrand. Om te weten hoe hoog, in welke richting en wanneer je het nest best ophangt, ga even langs bij de milieudienst. Daar ligt een praktische gids voor het ophangen van kunstnesten. • Een nest boven de achterdeur kan voor ‘overlast’ (uitwerpselen) zorgen. Door een mestplankje onder het nest te hangen, vang je dit probleem (letterlijk) op. Tips voor het ophangen van mestplankjes vind je in de praktische gids die je kan krijgen bij de milieudienst. • Geduld is de boodschap! Na het ophangen van je kunstnest kan het jaren duren vooraleer er een zwaluwfamilie in komt wonen. • Heeft jouw inspanning succes en broeden er huiszwaluwen aan jouw huis, laat het ons weten! Geef een seintje aan de milieudienst van Lummen of geef het in op www.waarnemingen.be • Wil je meer weten over wat jij kan doen voor huis- of andere zwaluwen? Surf naar www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/ biodiversiteit-lokaal/technische-fiches_844. aspx

bij
ok

jou ?

E en
sc h
a

Huiszwaluwkolonies in Lummen: de groene vakjes geven aan waar momenteel nog huiszwaluwen broeden.

Tip voor huiszwaluwtrip
Van 15 juni ‘09 tot 30 september ‘09 loopt in het Vlaams Bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel een zwaluwtentoonstelling. Je komt er alles te weten over de huiszwaluw en zijn vrienden de boerenzwaluw, oeverzwaluw en gierzwaluw. De tentoonstelling is elke namiddag (behalve op maandag) gratis te bezoeken. Meer info: Vlaams Bezoekerscentrum ‘De Watersnip’ Grauwe steenstraat 7 bus 2 - 3582 Koersel Beringen Tel.: +32 (0)11-45 01 91 - Fax: +32 (0)11-45 01 99 E-mail: watersnip.anb@vlaanderen.be www.dewatersnip.be

Europese Unie

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling