You are on page 1of 8

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:36

Pagina 1

a

wij zijn de woordzoekers we zetten woorden bij elkaar en naaien ze vast met inkt o op zoek naar het woord dat iedereen geluk p zou brengen c

a

“ Wil je… woorden zoeken? ze aan elkaar vast naaien met inkt? eindeloos verzinnen? Dan wil je …

R

q

?

we verzonnen eindeloos veel woorden + ; fantaseerden erop los steeds langere woorden buitelden uit onze pennen

Jeugd en Poëzie
verSlingerd aan taal

F
en toch… een plotselinge stilte stopte de woordenstroom legde ze droog

j

F

v M

X

t

l G B ) Z

ineens wisten we hét het woord dat de wereld zou verbeteren !

G

één voor één schreven we elk een letter neer haast onbewust

h

k

n

s

F

onze lippen vormden de mooiste samenstelling aller tijden

(

waar je puzzelt met taal en jongleert met woorden; waar je gedachten en gevoelens in woorden vat; waar je je ervaringen herkent in gedichten van leeftijdsgenoten; waar schrijfdocenten met expertise, ervaring en enthousiasme je begeleiden bij het schrijven.

D

k

h

v Z

www.jeugdenpoezie.be

)
een glimlach

t
l M

Anke Senden, 13 jaar, Machelen aan de Leie

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 2

Jeugd en Poëzie is een kunsteducatieve vereniging die kinderen en jongeren wil aanzetten tot het lezen en schrijven van poëzie. Schrijfdocenten bieden schrijftrajecten aan in klassen, cultuurcentra en bibliotheken. We lezen poëzie van leeftijdsgenoten omdat dat drempelverlagend en stimulerend werkt. Fotografie, literatuur, animatiefilm, illustraties worden gebruikt als inspiratiebron voor een creatief schrijfproces waarin ervaringen en gevoelens vertaald worden in woorden. Jeugd en Poëzie wordt sinds 2007 structureel ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap, maar werd jarenlang gedragen door heel veel vrijwilligers. Voor hun inzet kreeg Jeugd en Poëzie in 2007 de Vlaamse Cultuurprijs voor vrijwilligers.

De Soetendaellepoëziewedstrijd wordt sinds 1980 georganiseerd en is de grootste poëziewedstrijd van jongeren in Vlaanderen met jaarlijks duizenden inzendingen. Inzenden kan vanaf 7 jaar tot 30 jaar. Er is ook een categorie voor deelnemers uit BuSO-scholen. Het prijzengeld wordt onder de laureaten verdeeld in de vorm van boekenpakketten en andere mooie prijzen. De gedichten worden grondig en deskundig beoordeeld door twee jury’s: een volwassenenjury en een jeugdjury. Voor heel wat laureaten betekent de Soetendaellepoëziewedstrijd een eerste stap in het literaire landschap. Voor jongeren die wonen of naar school gaan/zijn geweest in Brussel, is er de Brusselse Hoofdstedelijke Poëziewedstrijd met een proclamatie in het Brusselse stadhuis.

ik zat in de klas ik plukte door het raam een stukje van de wolken jij zweefde tussen de wind hoe ben jij in mijn dromen terechtgekomen?

Julie Vanhoudt, 13 jaar, Westerlo Jeugd en Poëzie reikt elk jaar de titel Poëzieschool van het jaar uit aan scholen die het lezen en schrijven van poëzie stimuleren. De winnaars krijgen een prijzenpakket waarin o.a. een muurplakkaat met vermelding ‘Poëzieschool en jaartal’ om op een goed zichtbare plaats in de school op te hangen.

Poëzieloft Bogaerdstraat 23, 1785 Merchtem 052 57 01 70 of 0496 39 34 73 www.jeugdenpoezie.be info@jeugdenpoezie.be

Stel een klein dossier samen waarin je beschrijft hoe je op je school met poëzie bezig bent: welke activiteiten? Voor wie? Hoe wordt de creativiteit gestimuleerd? Hoe maak je poëzie zichtbaar in de school en/of de omgeving? Inzendafspraken en reglementen voor alle wedstrijden vind je op www.jeugdenpoezie.be Dicht je kans Inzenden voor 15 juni naar Jeugd en Poëzie, Postbus 2, B-1785 Merchtem

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 3

verSlinger is een groep van jongere en iets oudere enthousiaste poëzievrienden. Hun doel: gehoord worden! Niet alleen laten ze hun stem klinken in Jeugd en Poëzie zelf, maar ook willen ze de organisatie bekend maken bij een breder publiek. En daarvoor gooien ze al hun charmes in de strijd. verSlinger gaat zich te buiten aan volgende activiteiten: informatieve koffieklets ('vergaderen'); de Poëtische Boodschap prediken; workshops organiseren, geven, volgen; elkaar gidsen door het poëzielandschap; in de krant, op de radio of televisie komen; elkaars gedichten lezen en opbouwende kritiek geven; Eerste Hulp bij Gebrek aan Inspiratie bieden; lachen, occasioneel zingen, fanmail schrijven. Ben je minimum 15 jaar, heb je een passie voor poëzie en heb je zin(nen)? Laat je dan verSlingeren! Kijk voor de activiteiten en cursussen op www.jeugdenpoezie.be Alles kan peper is een rubriek op de site met schrijfideeën (met een richtleeftijd erbij). Je poëzie kun je posten op de site in Dropje gedicht. Individuele begeleiding Jongeren vanaf 14 jaar kunnen gratis bij ons terecht voor individuele begeleiding. J&P brengt hen in contact met een leeftijdsgenoot die al verschillende keren laureaat was in onze wedstrijden. Samen met deze dichter kunnen ze ervaringen delen, van gedachten wisselen over het schrijven van poëzie, gedichten lezen en becommentariëren. (i.s.m. Leesweb vzw) Ecrivains Publics Ook vandaag vind je het fenomeen 'écrivain public' nog in bepaalde landen. In de Zuid-Amerikaanse film 'Central do Brazil' (Walter Salles, 1998) schrijft een wat oudere vrouw Dora in een druk station brieven voor analfabete mensen. Vandaag kan bijna iedereen in onze streken lezen en schrijven, maar toch zoeken we soms vergeefs naar die ene formulering, die pittige wending en bijzondere uitdrukking om cadeau te geven aan een bijzonder iemand. Daarvoor dienen eigenlijk dichters, denk je dan? verSlinger heeft een reeks jonge, vlotte dichters klaar die tijdens een schoolfeest, een vernissage of een festival voor de bezoekers op een poëziekaart een persoonlijke tekst neerpennen voor wie dat maar wil.

paringsdans we dekken de tafel als ons bed vibreren als spruitjes op zondag ik wil je bereiden als een moeraskameel hoe ik hier lig te sudderen jij de steelpan ik het wentelteefje en ik krijg goesting en nog meer goesting en nog meer goesting

Josien, Veerle, Alisa, Floor, Annelies (geschreven met woorden van luisteraars op Gedichtendag 2008 bij Tomas De Soete, StuBru)

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 4

In onze schrijfateliers begeleiden we kinderen en jongeren bij het schrijven van gedichten. We laten ze proeven van poëzie van leeftijdsgenoten over onderwerpen die hen aanspreken. We nemen ze mee in de wondere wereld van beelden, klanken en verzen. De deelnemers lezen en beluisteren gedichten en ontdekken samen de poëtische kracht van taal. Via verschillende kunstvormen (foto, film, literatuur, mode…) prikkelen we hun creativiteit en laten we ze goochelen met woorden en jongleren met gevoelens in hun eigen gedichten. Onze schrijfateliers kunnen zowel in de school als in de vrije tijd (cultuurcentra, bibliotheken, gemeenschapscentra, jeugdbewegingen…) geboekt worden. In de klas gaan we ervan uit dat de klassenleerkracht of leerkracht Nederlands aanwezig is tijdens het atelier en zorgt voor de navolging ervan. Wij werken met groepen tot 25 jongeren en bieden korte en langere schrijftrajecten aan. Een kort schrijftraject bestaat uit een schrijfatelier (100 min) en een terugkomsessie (50 min) op een ander moment. Een langer schrijftraject is gespreid over ten minste drie verschillende momenten. We combineren schrijven met een andere kunstdiscipline zodat er een kruisbestuiving ontstaat. In elk schrijfatelier (100 min) lezen we gedichten van leeftijdsgenoten die laureaat werden in de Soetendaellepoëziewedstrijd, ontdekken we de kracht van beeld en klank en luisteren we naar elkaars interpretatie; vinden we inspiratie in foto’s, videobeelden, illustraties, schilderijen, muziek… We begeleiden de leerlingen bij het schrijven en voorzien de eerste versie van elk gedicht van individuele suggesties zodat het gedicht kan groeien. In elke terugkomsessie (50 min) begeleiden we elke leerling individueel bij het maken van een tweede versie van zijn/haar gedicht; hebben de leerlingen op het einde een volledig afgewerkt product; bieden we ideeën voor het verwerken van de teksten in een toonmoment (tentoonstelling, bundel, voorstelling…). Een terugkomsessie bevordert de kwaliteit van de gedichten en is een waardevol synthesemoment voor de leerlingen. Kostprijs 50 euro per atelier van 60 minuten (enkel voor derde kleuterklas en eerste graad basisonderwijs) 80 euro per atelier van 100 minuten 150 euro per atelier van 150 minuten 25 euro per terugkomsessie van 50 minuten Deze prijzen zijn exclusief reiskosten tegen 0,30 euro/km per schrijfdocent vanuit Merchtem. Om organisatorische redenen wordt gevraagd om in de schooltijd per dagdeel (minimum 2 ateliers) te bestellen.

Meer informatie www.jeugdenpoezie.be Kijk bij schrijfateliers info@jeugdenpoezie.be. 052/57 01 70 0496 39 34 73

Aanbod
Op maat Wij lezen en schrijven in dit atelier op basis van een thema dat door de besteller aangebracht wordt: een jaarproject, een voorbereiding op of een evaluatie van een toneel- of filmvoorstelling, een boek, een uitstap…

Kleuters
Een tuinslang spuwt Over je gevoelens en verbeelding in woorden vertellen. In het poëzieprentenboek ‘Mijn armen zijn schoorstenen’ herkennen we gevoelens van kinderen en dieren in de gedichten. We lezen en schrijven groepsgedichten. Voor oudste kleuters en eerste graad basisonderwijs (60 minuten)

Een panter zijn en sluipen onder tafel met zachte poten mijn broer knuffelen en met mijn staart heen en weer zwiepen
Bric, 5 jaar, Erfgoeddag in het Zilvermuseum, Antwerpen

Schrijfateliers voor kinderen en jongeren

NE W I U
Dansen op verzen Over de muziek van gedichten. We lezen en bekijken samen gedichten waarin we op zoek gaan naar klank, ritme en betekenis. We dansen, spelen en schrijven samen een gedicht dat als muziek in de oren klinkt. Voor oudste kleuters (60 minuten)

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 5

Kinderen (Basisonderwijs) Waterlanders
Een tuinslang spuwt Over je gevoelens en verbeelding in woorden vertellen. In het poëzieprentenboek ‘Mijn armen zijn schoorstenen’ herkennen we gevoelens van kinderen en dieren in de gedichten. We lezen en schrijven groepsgedichten. Voor eerste graad basisonderwijs (60 minuten) Met individueel schrijfmoment ook voor tweede leerjaar (100 minuten) Over rillen in een koude waterval en drijven in een warme lagune. We lezen gedichten over water en gaan zelf aan de slag met water- en bewegingswoorden uit het brubbelbad van de eend en ontdekken nieuwe woorden en beelden om te zeggen wat in ons leeft. Dit atelier is aangepast voor kinderen met minder taal. Voor tweede graad basisonderwijs (100 minuten)

als ik ween
NE W I U
Dingen die je niet kunt zeggen Over verdriet hebben, gepest worden of gewoon zingen in bad. Over gevoelens en dingen waar we vaak geen woorden voor vinden. Aan de hand van illustraties van Wout Olaerts gaan we op zoek naar woorden, zinnen en beelden voor wat er in ons leeft. We lezen en schrijven gedichten om te ontdekken dat we meer kunnen zeggen dan we denken. Voor eerste en tweede graad basisonderwijs (100 minuten)

begint het te regenen zoveel verdriet heb ik een vijver een rivier een zee zoveel verdriet heb ik
Jef De Clerck, 8 jaar, Wintam

ik zing als een ster muziek gezellig water en schuim en nat zing ik in het bad
Emin Ekici, Sint-Niklaas

Schrijfateliers voor kinderen en jongeren

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 6

Beestenbende Over Mier, Eekhoorn en Fant, dieren uit de verhalen van Toon Tellegen. We vertellen stukjes uit hun avonturen en fantaseren voorbij het verhaal. We krijgen absurde, filosofische en grappige brieven van dieren en sturen een antwoord naar het bos. Voor tweede en derde graad basisonderwijs (100 minuten)

Jongeren (Secundair onderwijs)

Schrijfateliers voor kinderen en jongeren

NE W I U
Gevonden op de landkaart Over ergens naartoe gaan, de kortste of de mooiste weg nemen, verloren lopen. Misschien vinden we wel gevoelens in vogelvlucht of een schat op de landkaart. We lezen gedichten waarin jonge mensen op tocht zijn en zetten ook onze eigen gedachten en verzen op de kaart. Voor eerste graad secundair onderwijs (100 minuten)

feest in het bos van mier tot hert dansten rond de feestboom de knarsende kakkerlak wil niemand eten worm wil wel glibberige buikpijn galmde door zijn keel en rolde schreeuwend over de grond
Lotte Pollaris, 9 jaar, Dendermonde

geluk ik kijk naar druppels dauw beklim ijsbergen en draag water naar de zeeën maar ik loop op blote voeten door het ochtendgras en luister naar het tikken van de regen in een plas
Femke Driedijk, 13 jaar, Sint-Gillis-Waas

NE W I U
Koelkastpoëzie Over woorden die blijven plakken. Samen gaan we op zoek naar nieuwe manieren om een boodschap achter te laten op de koelkast. We lezen koelkastgedichten van leeftijdsgenoten. Met magnetische woorden puzzelen we met vormen, klanken en betekenissen. Voor de koelkast zorgen wij. Voor tweede en derde graad basisonderwijs (100 minuten) Ik rimpel alleen in water Over de verhalen in de rimpels van onze grootouders en over de herinneringen gekerfd in hun littekens. We verzamelen verhalen van oude mensen, lezen gedichten, bekijken foto’s en bewaren onze indrukken in verzen. Voor derde graad basisonderwijs (100 minuten)

NE W I U
Gelezen in de krant Over het leven van elke dag en hoe dat zijn weg vindt in woorden. We laten ons inspireren door de krant en gedichten van leeftijdsgenoten. Met het nodige knip- en plakwerk maken we poëzie van het nieuws van de dag. Voor eerste en tweede graad secundair onderwijs (100 minuten)

mijn oma heeft er veel mijn opa een beetje meer mijn mémé heeft het in haar gezicht maar ik rimpel alleen in het water
Alexandra Corbeels, 13 jaar, Sint-Ulriks-Kapelle Het lawaai in mezelf Over de stilte op straat en het lawaai in onszelf. We zoeken in onze leefwereld geluiden en hun betekenis. We bedenken woorden voor wat we horen. We luisteren naar de klanken van onze gevoelens en gedachten. Voor derde graad basisonderwijs (100 minuten)

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 7

Het lawaai in mezelf Over de stilte op straat en het lawaai in onszelf. We zoeken in onze leefwereld geluiden en hun betekenis. We bedenken woorden voor wat we horen. We luisteren naar de klanken van onze gevoelens en gedachten. Voor eerste graad secundair onderwijs (100 minuten)

boos donderende wolken hangen boven mijn hoofd bliksem in mijn maag regen over mijn gelaat trillende handen puur van woede
Jeroen Ooge, 11 jaar, Asse Verzonden Over gevoelens die we in een sms-bericht proppen. We schrijven en schrappen tot de essentie van onze tekst in een box van 160 tekens past. Voor leerlingen met een poëtische sms-duim! Mindertalige leerlingen kunnen in dit atelier vertrekken van gedichten van leeftijdsgenoten als tussenstap voor het zelf schrijven. Voor tweede graad secundair onderwijs (100 minuten)

Je reflectie in een druppel brekend water het verlangen van mijn dorst is zo fragiel als glas Mijn kus op jouw wang stroomt weg uit mijn gedachten.
Arno Van Extergem, 16 jaar, Antwerpen De Groote Oorlog Over wat een oorlog met een mens doet. We bekijken authentiek filmmateriaal van Wereldoorlog I en lezen gedichten van leeftijdsgenoten. Het gaat niet om de grote geschiedenis, wel om de kleine verhalen van mensen. We leven ons in, zoeken woorden en proberen de oorlog te vatten in verzen. Voor derde graad secundair onderwijs (100 minuten)

oorlog de granaatschilfers vlogen als zwarte kraaien om onze oren en krasten littekens diep in onze gedachten, grauw van de stofwolken die de woedende aarde naar ons blies en het kraakte Schrijfateliers voor kinderen en jongeren

NE W I U
Kunst met een jonge K Over nieuwe manieren waarop jonge kunstenaars omgaan met hun gevoelens, de wereld, hun creativiteit… We brengen gedichten en kunstwerken van jonge mensen mee naar de klas en laten ons inspireren om met onze eigen woorden iets gelijkaardigs te doen. Voor tweede en derde graad secundair onderwijs (100 minuten) In perspectief Over foto’s en verwoorden wat je ziet. We bekijken foto’s van bekende fotografen en ontdekken verhalen. Aan de hand van gedichten van leeftijdsgenoten brengen we de beelden tot leven. We schrijven ook zelf een fotogedicht. Dit atelier kan ook op locatie in het FotoMuseum in Antwerpen. Voor tweede en derde graad secundair onderwijs (100 minuten)

als beenderen, als het geloof dat brak en onze kleren wogen even zwaar, even zwart als onze ogen maar slapen konden we nog lang niet, zelfs jaren later was er altijd wel een bom die ons wakker sloeg
Helene Cosyn, 17 jaar, Aalst

j&p brochure08-8

16-06-2008

10:37

Pagina 8

Schrijfateliers voor kinderen en jongeren

Jongeren (Buitengewoon secundair onderwijs)
Op maat Omdat de doelgroep van het buitengewoon onderwijs zo heterogeen is, passen wij voor jouw klas of groep een atelier uit het specifieke aanbod aan de interesse van je leerlingen aan. Voor leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs (100 minuten)

NE W I U
Modemuseum Antwerpen Tijdens de rondleiding van 100 minuten maken we kennis met nieuwe inzichten en ideeën over mode en kunst. Typerend voor de tentoonstellingen van het ModeMuseum is de fantasierijke en vernieuwende vormgeving die de relatie tussen mode en andere kunstdisciplines zoals fotografie, hedendaagse kunst, video... onderstreept. Tijdens het bezoek krijgen de deelnemers schrijfimpulsen en opdrachten en ontdekken we schrijftechnieken in poëzie van leeftijdsgenoten. Voor secundair onderwijs (100 minuten)

NE W I U
Dingen die je niet kunt zeggen Over verdriet hebben, gepest worden of gewoon zingen in bad. Over gevoelens en dingen waar we vaak geen woorden voor vinden. Aan de hand van illustraties van Wout Olaerts gaan we op zoek naar woorden, zinnen en beelden voor wat er in ons leeft. We lezen en schrijven gedichten om te ontdekken dat we meer kunnen zeggen dan we dachten. Voor leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs (100 minuten)

Vluchtend raakt ze aan parels van tranen tranen van regen de dansende twijfel vlucht tussen verdwaalde silhouetten slepende rokken achtervolgen haar fragiele onschuld geen weg terug
Hannah Pinoo, 16 jaar, Helena D’Hooghe, 16 jaar, MoMu Antwerpen (TouTe Nue, Veronique Branquinho)

Schrijven op (school)reizen
Fotomuseum Antwerpen We bekijken fotomateriaal van bekende fotografen en ontdekken het verhaal erin.Tijdens een rondleiding van 100 minuten zoomen we in op het verhaal in foto's en lezen we passende poëzie van leeftijdsgenoten. Daarin vinden we schrijftips om zelf te schrijven bij een foto uit de collectie en het beeld te vertalen in verzen. Voor secundair onderwijs (100 minuten)

NE W I U
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Tijdens de rondleiding van 100 minuten in de permanent verbazende collectie van het KMSKA vinden we inspiratie in de meesterwerken van Jan Van Eyck tot Pol Bury. We verweven de stijl van de Meesters in schrijfimpulsen en opdrachten. Bij de museumateliers past een terugkomsessie (50 minuten) in de school. Wij verwittigen het museum van je komst. Je betaalt het atelier aan J&P (80 euro) en het groepstarief voor begeleide groepen aan musea die niet gratis zijn. Omwille van organisatorische redenen wordt gevraagd ten minste 2 rondleidingen na elkaar te bestellen. (maandag is de sluitingsdag, op andere dagen zijn de musea open van 10 tot 18 uur.) www.momu.be www.fotomuseum.be www.kmska.be

een grauwe kille kamer op zoek naar een kleurrijk bestaan de zonsondergang van de zorgeloze jeugd klopt op de deur je eerste behoedzame stappen angst voor de grote stad
Stephan Dabos, 16 jaar, Antwerpen