Prezentarea analitica a reclamei Milka

Pornind de la generala definitie a conceptului de comunicare (proces prin care o sursă (emițător) produce un mesaj într-un anumit cod, care este transmis printr-un canal către un receptor (destinatar), proces întreținut prin feedback) in acest proiect mi-am propus sa analizez o situatie particulara a acestuia, si anume comunicarea de masa, prin intermediul reclamei la ciocolata Milka de sezon. Reclama poate fi vizionata la adresa http://www.youtube.com/watch?v=Scn5vp-c1bI. In aceasta analiza de reclama ma voi folosi de modelele lui Lasswell si al lui Shannon.

Modelul lui Shannon

Fiind o reclama audio-video, mijlocul de redare (VCR, DVD player etc.) devine emitator, transformand vocea entitatii si transmitand-o, prin canalul de transmitere (fire electrice, cabluri etc), pana la receptor (televizor, monitor). Destinatarul este publicul tinta. Prin intermediul receptorului, care decodifica impulsurile si semnalele primite, mesajul este inteles de catre destinatar. In conditii optime de vizionare ale acestui spot publicitar ; sursa de zgomot este inexistenta. Observam ca aceasta reclama se adreseaza categoriilor de varsta mai mica, personajele din reclama fiind atat copii cat si adulti. Are doar 28 de secunde, dar mesajul ei este foarte clar,

Aceasta propozitie este spusa cu foarte mare entuziasm si cu bucurie). perioada darurilor.acelea de a consuma ciocolata Milka pentru a intra in spiritul sarbatorilor de iarna. in jurul unei familii care asteapta nerabdatori venirea craciunului) . . ce vestesc sosirea Craciunului. In aceasta reclama intalnim comunicarea verbala cat si cea nonverbala. Imediat isi fac aparitia mesagerii mosului. creand un peisaj minunat. prin felul in care se misca (bratele. urmand apoi concluzia fetitei ce rosteste fericita « A venit Mos Craciun de la Milka ! » Reclama se termina cu o imagine a intregului peisaj. in centrul imaginii fiind mosul de ciocolata si Vacuta Milka ce sugereaza fapul ca mesagerii mosului si au facut datoria. cu multa zapada. ne putem da seama ca toti sunt foarte fericiti de descoperirea mosilor de ciocolata primiti in dar de Craciun) • expresiile faciale sunt cele mai evidente. • kinezica ( prin gesturile pe care le fac. Pe fundalul intregii reclame video se aude o melodie ce contine sunete de clopotei. trunchiul. copii descopera mosii de ciocolata. raspandind spiritul Craciunului cu un mesaj alaturi « Cea mai fina placere de cand exista ciocolata ». indemnandu ne sa consumam si noi. in care toti trebuie sa fim mai buni si mai veseli. • constatarea (din vocea personajelor atunci cand rostesc fraza « Mos Craciun ? » observam cat de fericiti sunt. picioarele). pe fetele copiilor citindu-se bucuria la vederea mosilor de ciocolata. Indicii comunicarii sunt : • mediul (actiunea sa petrece intr-un cadru de iarna.

Prin aceasta campanie. vrea sa anticipeze asteptarile potentialilor clienti. ce spune. sa dezvolte imaginea firmei. noi avem nevoie să studiem nivelele ce corespund următoarelor întrebări: cine. cu efectul final de indemnul la consumul intregii game de ciocolata. cu ce efect? Elementele corespunzatoare procesului comunicarii:  Cine? Emitator: Kraft Foods Romania (producerea si reproducerea reclamei pe medii. Prin intermediul devotamentului.  Ce spune? Mesaj: „cea mai fina ciocolata”  Prin ce canal? Mijloace de comunicare: reclama audio-video. sa pregateasca piata pentru alte campanii promotionale. Pe langa fericire spontana. firma Kraft incearca sa castige increderea in firma si produse. prin ce canal. spatiu si distribuirea ei spre clientii-tinta). sa completeze punctele slabe ale publicitatii. urmat de descoperirea gustului fin. supunerii si afinitatilor ascunse ale produselor Milk ace apartin .  Cu ce efect? Efectul imediat este consumul de mosi de ciocolata Milka. predominat de copii.Modelul lui Lasswell Pentru a înţelege procesul comunicării de masă.  Cui? Receptor: publicul tinta. cui. publicitatea ofera si mijloacele de a o atinge: devotamentul. sa-si consolideze pozitia pe piata.

sa declanseze in mintea consumatorului. individul ia obiectul darului (mosul de ciocolata). cumpararea acestuia din urma. Conditia primordiala a realizarii unei maximizari a impactului comunicarii prin reclama este aceea a plasarii reclamei in mass-media. individul este indemnat sa creada in devotamentul firmei si al serviciilor sale Publicitatea se straduieste sa creeze o confuzie infantila intre obiecte si dorinta de a avea obiecte. Reclama este o forma indirecta de persuasiune. perceptiilor clientilor potentiali si are la baza acel set de informatii. pe baza carora se construieste mesajul publicitar al produsului promovat. Posesia devine dubla reincarnare: a propriei constiinte si a personalitatii obiectului.de firma Kraft cu propria fiinta. shimbul de daruri este unul al bunurilor simbolice si nu al bunurilor economice. Deschis fiindu-i apetitul catre nou. a acelor efecte comunicationale cu cu impact social. acea atitudine favorabila fata de produs. Ea se bazeaza pe starnirea emotiilor. intre ceea ce primeste si agentul oferirii darului (mama. crearea prin intermediul consumatorilor. si nu exista societate care sa nu aduca omagiu aceluia care are aerul ca refuza legea interesului egoist. prin intermediul a trei mecanisme succesive ce vor conduce la: procesarea informatiilor. Concluzii Comunicarea prin intermediul reclamei urmareste realizarea acelui mesaj publicitar orientat spre consumator. Persuasiunea are drept scop. legate indeosebi de produsele identificate drept marci de catre consumator. pentru a determina in final. in calitate de lideri de opinie. si il face sa se nasca iar. . Darul inceteaza sa fie un obiect material si devine un mesaj sau simbol capabil sa creeze o legatura sociala. Produsul audio-vizual va face ca reclama sa actioneze asupra consumatorului. Mos Craciun). obtinerea unor efecte comunicationale durabile. In publicitate.

Editura Polirom. Dorin Popa. 111-121 Werner J. 2. Severin. Bucuresti.Bibliografie 1. 2004 „ Perspective asupra Teoriilor comunicarii de masa”.. James W. INTRODUCERE ÎN ŞTIINŢELE COMUNICĂRII. D. Ed Polirom 3. Ed Tritonic. Bougnoux. 2000. Tankard . „Comunicare si publicitate”. Iasi. Jr. Iaşi. 2005. pag. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful