ANATOMIA OCULTĂ A OMULUI DUPĂ YOGA

După învăţăturile doctrinei esoterice a Indiei, trei mari forţe emanate din soarele dădător de viaţă se răspândesc pe pământ şi asupra locuitorilor săi:  FOHAT, sau ELECTRICITATEA.  PRANA, sau VITALITATEA.  KUNDALINI, sau PUTEREA COSMICA LATENTĂ NADISURILE Numărul de nadisuri variază după tradiţii şi cărţi. Tratatele sanscrite cad de acord asupra a patrusprezece nadisuri principale şi dintre acestea patrusprezece, trei sunt de importanţă primordială. Aceste trei „canale subtile” sau „tuburi” sunt: • Susumna-nadi, tubul din mijloc, localizat în coloana vertebrală. • Ida-nadi şi Pingala-nadi, aceste două tuburi se înfăşoară în jurul nadisului central. CENTRII DE FORŢĂ (CHAKRELE) Centrii de forţă în fiinţa umană sunt aranjaţi pe parcursul lui Susumna-nadi. Aceşti centri sunt numiţi în sanscrită: chakras, cuvînt ce semnifică literal, roţi. Chakrele sunt puncte de legătură prin care energia trece dintr-un corp în alt corp. In limba sanskrita, “chakra” inseamna “roata”, “cerc”. “Chat Chakras” semnifica cele sapte chakre sau focare de forta, care se gasesc localizate in zona trunchiului, gatului si capului, pe linia mediana. Omul comunica cu mediul inconjurator prin intermediul celor sapte chakre principale. Ele asigura un permanent schimb de energii subtile care au rolul de a mijlocii comunicarea in orice situatie. Prin chakre, fiinta umana primeste informatii de la alte fiinte umane, atunci cand se urmareste un schimb de informatii, sau atunci cand are loc o comunicare. Comunicarea verbala este o actiune separata si este coordonata de constient. Schimbul de energii subtile care are loc prin sistemul chakrelor se desfasoara sub coordonarea subconstientului. Fiecare chakra are legatura cu o glanda cu secretie interna, aceasta la randul ei alimentand organele cu care este in legatura directa. Asadar, pt. a trai in conditii mai bune, ar fi bine sa ne purificam chakrele. Chakrele sunt importante, pt. ca ne asigura informatii suplimentare despre anumite subiecte de care suntem interesati. De exemplu: • daca ne gandim la o persoana foarte importanta, putem sa-i simtit starea interioara • daca ne gandim la un rasarit de soare, putem sa simtim caldura soarelui, sau unele persoane mai senzitive pot vedea cu ochiul mintii imaginea soarelui care rasare • daca ne gandim la o persoana foarte draga, putem sa-i simtim prezenta foarte aproape sau putem sa o vedem • daca ne gandim la o persoana cu care suntem in conflict, se poate simti o stare de tulburare si agitatie interioara, furie, dorinta de razbunare, agresivitate. Rolul important al purificarii chakrelor consta in cresterea perceptiei extrasenzoriale, dezvoltarea intuitiei si acumularea de energii subtile. In aceasta situatie, atunci cand avem o comunicare verbala cu o anumita persoana, intuitia, prin intermediul subconstientului si al energiilor subtile primite prin chakre, poate sa conduca la ideea ca persoana cu care comunicam incearca sa ne prezinte o imagine falsa despre subiectul in discutie.

1. ROŞU - DE BAZĂ - MULADHARA-LOTUS LOCALIZARE: BAZA COLOANEI DORSALE. ZONA COCCISULUI: are rolul de a elimina rezidurile energetice. Raspunzatoare de legatura omului cu lucrurile pamantesti, de instincte (securitate, supravietuire etc.). Tot aceasta are legatura si cu raspunsul de tip “fight or flight” in cazul unei amenintari de natura fizica ce poate pune in pericol supravietuirea. Pe scurt, din punct de vedere fizic, ea raspunde de sexualitate, mental – stabilitate, emotional – senzualitate, spiritual – nevoia de securitate. FACULTATEA TREZITĂ: CONŞTIINŢ FIINŢEI. Daca aceasta chakra este sanatoasa, ea guverneaza instinctele de supravietuire. Controleaza capacitatea de a castiga bani, de a plati facturi, de a avea grija de o casa, da a avea atat cat este nevoie pentru a indeplini nevoile omenesti.

Daca chakra nu functioneaza bine, poate duce la lacomie, la sentimente de nerecunostinta fata de ceea ce avem in viata. Poate duce la o neglijare a mediului inconjurator. Pentru a ne deschide chakra, este bine sa ne focalizam pe culoarea rosu sau sa vizualizam o floare rosie deschizandu-se. Daca chakra este prea deschisa, pot aparea probleme de lacomie si de dominare in relatiile cu cei din jur. Atunci putem vizualiza floarea rosie inchizandu-se. 2. PORTOCALIU – SACRAL - SWADHISTANA-LOTUS LOCALIZARE: ÎN REGIUNEA GENITALĂ. ZONA ORGANELOR SEXUALE: (doua degete sub buric). Aici gasim nevoile primare (instinctul de conservare, frica, nevoia de hrana, reproducere etc.), relatiile de cuplu, violenta, dependentele, nevoile emotionale, placerea. Coordoneaza sistemele urinar si genital. Din punct de vedere fizic – reproducerea, mental – creativitatea, emotional - bucuria, spiritual – entuziasmul. Din pacate mai toate informatiile din societate se axeaza pe aceasta chakra, prin ea fiind mai usor exercitata manipularea individului. Orice om are nevoile sale primare si atat timp cat se axeaza numai pe ele, sau in cea mai mare parte, este mai usor de manevrat. FACULTATEA TREZITĂ: MEMORIE.
Daca este echilibrata, ai hobby-uri creative, scrii, pictezi, canti sau dansezi. Daca este dezechilibrata, viata ta poate arata ca un roller coaster emotional: obsesii, si sentimente de pesimism legate de situatii care nu sunt chiar atat de grave. Imagineaza-ti o floare orange deschizandusi petalele daca ai probleme in a-ti exprima emotiile sau nu esti creativ. Daca emotiile iti scapa de sub control, imagineaza-ti floarea inchizandu-se incet. 3. PLEXUL SOLAR - MANIPURA-LOTUS

ZONA PLEXULUI SOLAR, raspunzatoare de aparatul digestiv si de transformarea hranei in energie. Din punct de vedere fizic – digestia, mental – puterea personala, emotional – exuberanta, spiritual – dorinta de a evolua. De ea depind frica, anxietatea, formarea de opinii, introvertirea si tranzitia de la emotii simple la cele complexe. Reprezinta un prag intre nevoile de baza si dorinta de a sti mai multe despre tine ca persoana. Tot Manipura este un centru energetic al protectiei. De cele mai multe ori instinctiv stam cu mainile in san atunci cand nu ne simtim in largul nostru, iar acest lucru inchide campul energetic oferindu-ti un plus de siguranta interioara. Acelasi lucru il poti face tinand palmele peste plexul solar, pentru ca in sine este aceeasi actiune, dar manifestata altfel fizic.

LOCALIZARE: ÎN ZONA OMBILICULUI.

FACULTATEA TREZITĂ: SENZAŢIE.

Aceasta chakra controleaza energiile si activitatile tale. Controleaza lucrurile pe care alegi sa le faci si motivele pentru care le faci. Daca chakra este echilibrata, vei lua decizii bune, vei lucra la proiecte care merita timpul tau si te vei simti multumit de rezultate. Daca ai probleme cu aceasta chakra, faci judecati gresite si iei decizii care nu sunt bune pentru tine. Poti sa devii dependent de munca, sa te concentrezi mult prea mult doar intr-o singura directie a vietii tale.

4. VERDE – INIMĂ - ANAHATA-LOTUS LOCALIZARE: DEASUPRA INIMII. CHAKRA INIMII – are legatura cu timusul. Zona in care este situata este pe coloana in dreptul inimii. Este chakra care coordoneaza emotiile complexe, compasiunea, tandretea, respingerea si starea de bine. Din punct de vedere fizic – circulatia sangelui, emotional – iubirea neconditionata fata de sine si ceilalti, mental – pasiunea, spiritual – devotamentul. Comunicarea prin chakra aceasta asigura o intelegere perfecta a mesajului pe care vrei sa-l transmiti catre interlocutor. Este o comunicare sincera caci prin Anahata comunica sufletul. FACULTATEA TREZITĂ: CUNOAŞTERE. Daca chakra inimii este echilbrata, vei putea empatiza cu altii si vei putea sa le accepti dragostea si prietenia in viata ta. Vei avea prieteni buni si vei fi capabil sa creezi relatii pline de iubire. Vei avea compasiune pentru ceilalti. Daca chakra nu e sanatoasa, vei avea probleme in a mentine prietenii si in a gasi dragostea. E posibil sa te simti singur, sa fii dominator sau inchis si rece fata de ceilalti. Lucreaza cu pietrele verzi precum jadul. Pentru a fi mai iubitor cu tine insuti incearca quart-ul roz. Imagineaza-ti o floare roz care ti se deschide in inima. Daca esti gelos si posesiv, inseamna ca ai chakra supraactivata. Poti folosi tot culoarea verde. Scopul tau este sa inveti sa ai incredere. 5. ALBASTRU – GÂT - VISHUDDHA-LOTUS LOCALIZARE: ÎN ZONA GÂTULUI. CHAKRA GATULUI SAU A COMUNICARII , situata in zona cu acelasi nume. Coordoneaza glanda tiroida. Vishuddha asigura comunicarea verbala cu ceilalti. O dictie mult prea rapida ori balbaita este cauzata de o disfunctionalitate la nivel energetic. Din punct de vedere fizic – comunicarea, emotional – independenta, mental – gandirea fluenta, spiritual – sentiment de securitate.

FACULTATE TREZITĂ: CLARAUDIŢIE. Daca chakra e echilibrata, poti comunica usor cu familia si prietenii, cu cei cu care lucrezi si interactionezi. Poti chiar sa vorbesti in fata unei audiente. Daca ai probleme la nivelul acestei chakre, poti fi timid, intimidat in anumite situatii si incapabil sa exprimi ceea ce vrei sa spui cu adevarat. Sau poti fi prea vorbaret in situatii in care ar trebui sa asculti prea mult. Pentru dezvoltarea chakrei, se poate folosi agata albastra sau turoazul. Vizualizeaza o floare albastra ca cerul care se deschide. 6. INDIGO – FRUNTE - AJNA-LOTUS LOCALIZARE: PE FRUNTE. CHAKRA CELUI DE-AL 3-LEA OCHI . Lucrurile aici devin foarte interesante. Este pozitionata in dreptul glandei pineale, care secreta melatonina, ce regleaza somnul si trezirea. Aici salasluieste intuitia. Daca functioneaza perfect, individul reuseste sa vada (si sa auda) ceea ce se alfa dincolo de planul material. Deseori asociata cu Schizofrenia de catre psihiatri. Ironic, nu? FACULTATEA TREZITĂ: CLARVIZIUNE. Daca chakra este echilibrata, esti impacat cu tine si esti aplecat spre studierea unor aspect legate de spiritualitate. Poti sa-ti dezvolti intuitia psihica. Daca chakra este inchisa, incepi sa sari de la o idée la alta, fara a te putea concentra. Sau esti predispus sa te fixezi pe o singura idée, fara a lua in considerare si alte pareri. Printre pietrele capabile sa te ajute sa echilibrezi chakra, pot fi ametistul si lapis lazuli. Focalizeaza-te pe locul dintre ochii fizici si imagineaza-ti o floare care-si deschide petalele larg. 7. VIOLET – COROANA - SAHASRARA-LOTUS LOCALIZARE: DEASUPRA LOCULUI UNDE SE ÎNTILNESC SUSUMNA-NADIS, IDA-NADIS ŞI PINGALA-NADIS.

CHAKRA COROANEI. Este chakra constiintei pure si se afla in stransa legatura cu hipotalamusul, care are un rol de baza in dezvoltarea ei. Se ocupa de rezolvarea karmei. Din punct de vedere fizic – meditatia, metal – constiinta universala si unitate cu Universul, emotional – starea de a fi si atat. Daca functioneaza la capacitate maxima decorporalizarea devine posibila, de asemenea si dedublarea etc. Superman ar fi un copil pe langa tine.

Aceasta chakra controleaza intelepciunea si intelegerea adevarata. Cand este totul in echilibru la nivelul acestei chakre, iti poti planifica viata si face fata sarcinilor zilnice si provocarilor vietii. Simti legatura cu divinitatea si cu restul creatiei. Cand chakra este nesanatoasa, iei decizii proaste, esti nefericit si indecis. Te simti singur si separat de restul creatiei.

Corpul nostru subtil este o reflectare la nivel microcosmic a sistemului subtil universal (sau macrocosmic). Denumirea "subtil" provine de la faptul că acest corp nu este peceptibil în mod obişnuit, ci doar în condiţii speciale. Există diferite prezentări ale corpului subtil, de obicei fără utilitate practică. Totuşi, această schemă ne poate fi cu adevarat utilă, în special după ce devenim conştienţi de vibraţii, deoarece prezintă corespondenţa canalelor şi chakrelor cu diferitele aspecte ale fiinţei noastre. Schema sistemului subtil este mult mai complexă. Prezentarea noastră, deşi simplificată, cuprinde elementele esenţiale. În corpul subtil se disting trei canale, ce corespund, în mare, sistemelor nervoase simpatic (SNS) şi parasimpatic (SNP): Canalul stâng (SNS stâng) - IDA NADI Canalul lunar (Chandra nadi) sau rece. Reprezintă energia feminină (Yin), manifestată prin intuiţie, emoţie, afectivitate, cooperare. Este canalul trecutului, al instinctelor, al dorinţei, al amintirilor. Persoanele "pe stânga" sunt letargice, apatice, leneşe, visătoare, romantice, emotive, trăiesc în trecut (din amintiri) şi sunt cu uşurinţă dominate de alţii. Acest canal dezvoltă, ca rezultat al activităţii sale, superego-ul, situat la nivelul emisferei cerebrale drepte. Canalul drept (SNS drept) - PINGALA NADI Canalul solar (Surya nadi) sau cald. Reprezintă energia masculină (Yang), manifestată prin analiză, competitivitate, agresivitate. Este canalul viitorului, al planificării, al activităţii fizice şi intelectuale. Persoanele "pe dreapta" sunt active, agitate, pragmatice şi materialiste, trăiesc în viitor (îşi fac proiecte) şi sunt înclinate să-i domine pe alţii, fiind uneori arogante, critice. Acest canal dezvoltă, ca rezultat al activităţii sale, ego-ul, situat la nivelul emisferei cerebrale stângi. Deşi există predominanta "stânga"sau "dreapta", omul nu rămâne niciodată într-o situaţie extremă. Existenţa noastră este o continuă pendulare între atributele canalului stâng şi cele ale canalului drept. Aceste doua tendinţe între care oscilăm în mod constant şi care reflectă activitatea SNS "colorează" percepţia pe care o avem despre lumea în care trăim, creând falsa impresie că suntem separaţi de restul universului. Este evident că oscilaţiile pendulului nu înseamnă câtuşi de puţin starea de echilibru după care tânjim în existenţa noastră agitată zilnică. Canalul central (SNP) - SUSHUMNA NADI Canalul evoluţiei. Reprezintă starea de echilibru, prezentul. De fapt, prezentul este singura realitate: trecutul nu mai există şi oricum nu mai avem nici o putere asupra lui, faptele sunt consumate; viitorul încă nu există, deci nu are caracter real, ci poate fi numai un subiect speculativ. Însă dincolo de aspectele amintite, acest canal îndeplineşte un rol esenţial în Yoga. În centrul Sushumna Nadi se află Brahma Nadi, canalul divin, care rămâne intact în orice împrejurare. Prin acest canal energia Kundalini se ridică până la Brahmarandhra (deschiderea subtilă din Sahasrara, prin care individul se conectează cu universul). Sinele este acea realitate unică, subiacentă fenomenelor multiple ale universului şi care susţine existenţa. El poate fi comparat cu un ecran de cinema, a cărui realitate este voalată de imaginile ce sunt proiectate pe el, dar fără de care existenţa cinematografului este imposibilă. Natura sinelui este conştiinţa, iar manifestarea sa sunt vibraţiile. După cum am văzut, instrumentul conştiinţei este sistemul nostru nervos, a cărui evoluţie, de la amoeba până la stadiul uman, ne aduce azi în pragul unei noi etape: posibilitatea de a avea acces la un nivel de conştiinţă mai elevat şi mai vast – conştiinţa colectivă, aşa cum intuia marele psiholog german G. Jung. Acest nivel de conştiinţă nu este accesibil prin SNS, ci prin SNP, atunci când acesta este "activat" de Kundalini – "vehiculul" unirii cu Sinele. Astăzi, prin Sahaja Yoga, trezirea la această nouă conştiinţă reprezintă un fenomen de masă. În afară de aceste trasee energetice, corpul subtil cuprinde o serie de centri energetici, numiţi "chakra" (în sanscrită), adică "disc" – deoarece în interiorul lor energia subtilă are o mişcare de rotaţie (de care putem deveni conştienţi după Realizarea Sinelui). Pe canalul central există şapte chakre principale. Dintre chakrele secundare, menţionăm Hamsa chakra, aflată între sprâncene, precum şi aşa-numitele "noduri" (granthi) ale lui Vishnu şi Brahma. Chakrele de pe canalul central îşi au corespondenţa pe cele doua canale laterale. Cele şapte chakre principale corespund (fără a fi identice) unor plexuri nervoase, ce reprezintă manifestările lor grosiere.

Pe scurt, in cateva cuvine, fiecare culoare ar insemna: ROSU - SIGURANTA, STABILITATE GALBEN - COMUNICARE, INTELECT ALBASTRU - EXPRIMAREA TALENTELOR, KARMA, INSPIRATIE, IMAGINATIE VERDE - IUBIRE, COMPASIUNE, IERTARE VIOLET - INITIERE, SPIRITUALITATE, INTELEGERE, CUNOASTERE, CLARVEDERE INDIGO-MOV - SPIRITUALITATE, CREDINTA, PURIFICARE PORTOCALIU - EMOTIVITATE, SENZUALITATE, CREATIVITATE. Culorile complementare se pot ,,vedea,, prin concentrare asupra culorii de baza. Fixam privirea pe culoarea care ne atrage, dupa care ii vom observa ,,umbra,, ori complementare. In ajutor ne vine si schema urmatoare:

Pentru culorile ,,mai deschise,, sau care au influente de alta natura (de ex. verde-galbui, roz, verde-albastrui, etc.) vom face o asociere de ,,cuvinte,, intre semnificatia celor doua

• Metoda presupune vizualizarea unei lumini colorate în dreptul chakrei, dar se pot folosi şi cristale colorate pentru activarea acesteia. Aşezaţi cristalele pe punctul respectiv, întinzându-vă pe spate, relaxându-vă şi imaginându-vă în faţa ochilor o lumină colorată, ce iradiază spre exterior. Cristalele, având o structură moleculară simetrică, emană energie continuu şi constant. De aceea, sunt excelente pentru crearea unui flux vindecător în jurul chakrelor. Fiecare chakră reacţionează la o culoare anume şi la cristalele de acea culoare aşezate în dreptul sediului său

.

CHAKRA 8: CULOAREA VERDE-ESMERALD ŞI ROŞU-VINEŢIU. Este prima din chakrele superioare, se mai numeşte şi „steaua sufletului”, poate fi numită şi „tronul existenţei”. CHAKRA 9: CULOAREA VERDE-BLEU, este în legătură cu trupul de lumină, cu veselia, bucuria, cu fericirea. CHAKRA 10: CULOAREA PERLATA, este în legătură cu echilibrul dintre energia masculină şi energia feminină. Când această chakră este echilibrată, eşti sănătos şi în deplină armonie cu sufletul. CHAKRA 11: CULOAREA ROŞU-PORTOCALIU şi conectează cu energiile NEW AGE (actuale). Sunt energii noi, care caracterizează timpul pe care îl trăim: energia libertăţii care permite eliberarea de traumele acumulate. CHAKRA 12: CULOAREA ARGINTIU STRĂLUCITOR , ea te conectează cu conştiinţa Christică (universală). Această energie conectează toate formele de energie din univers. Acest sistem de chakre este sumar prezentat aici. Există mult mai multe chakre care sunt în legătură cu dimensiunile superioare 4-5 şi deasupra lor.

TERAPIA PRIN MUZICA

Se bazeaza pe pronuntarea unor sunete(mantre) a caror vibratie intra in rezonanta cu centrii de energie(chakre) din corpul nostru subtil. Prin practicarea repetata a acestei terapii se pot observa rezultate mai ales daca practicantul a efectuat Experimentul Realizarii Sinelui prin care se poate activa si simti energia materna Kundalini, dar nu e obligatoriu. Va vom prezenta in cele ce urmeaza algoritmul terapiei prin muzica. Pronuntarea sunetelor se va face cat mai prelung, atentia noastra trebuie focalizata in centrul de energie(chakra) corespunzator. 1) Mooladhara Bija Mantra - Om Lam Lam Lam Lam Bija Akshar - Om, Wam, Sham, Sham, Sam, Om 2) Swadhishthana Bija Mantra - Om, Wam, Wam, Wam, Wam, Wam, Wam Bija Akshar - Om, Bam, Bham, Mam, Yam, Ram, Lam, Om 3) Nabhi Bija Mantra - Om, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram Bija Akshar - Om, Dam, Dham, Nam, Tam, Tham, Dam, Dham, Nam, Pam, Pham, Om 4) Anahata Bija Mantra - Om, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam Bija Akshar - Om, Kam, Kham, Gam, Gham, Tham, Gam, Cham, Chham, Jam, Zam, Nyam, Dam, Tham, Om 5) Vishuddhi Bija Mantra - Om, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham Bija Akshar - Om, Am, Aam, Im, Iim, Um, Uum, Rum, Ruum, Lrum, Lruum, Em, Aim, Om, Aum, Am, Aham, Om 6) Agnya Bija Mantra - Om, Om, Om Bija Akshar - Om, Ham, Ksham, Om 7) Sahasrara Bija Mantra - Om Bija Akshar - Om ECHILIBRAREA CHAKRELOR Când faci echilibrarea chakrelor, îţi ţii degetele mâinii drepte într-o poziţie „tripod”, (ca atunci cand faci semnul crucii) în timp ce te muţi de la o chakră la alta (contactul cu corpul trebuie să fie foarte uşor, tandru). ŢINE MINTE! Prin acest exerciţiu te conectezi tu însuţi la nivele de energie superioară. Pentru a face o echilibrare a chakrelor, ţii M.stg. la 1,5 cm deasupra creştetului capului (pacientul este întins cu faţa în sus), până când simţi că fluxul de energie străbate palma M.stg. După ce ai determinat nivelul de energie, la nivelul centrului capului pacientului, foloseşte poziţia tripod a M.dr. deasupra chakrei a 6-a, în timp ce menţii palma M.stg. deasupra chakrei a 7-a din vertex, pentru a monitoriza fluxul de energie. Când cele 2 fluxuri de energie din ambele mâini sunt echilibrate, mutaţi M.dr.

asupra chakrei a 5-a (deci se începe tratamentul de la cap în jos cu chakrele în ordine descrescândă), ţinând la fel degetele în poziţie tripod deasupra acestei chakre. Când toate chakrele au fost reechilibrate, M.stg. rămâne deasupra chakrei a 7-a din vârful capului, iar M.dr. perie energia prin mişcări de măturare a enegiei de la chakra 1-a spre bărbie. În momentul perierii în sus, M.stg. se ia din dreptul chakrei a 7-a. Această mişcare se face de 15-20 de ori. EXERCIŢIU PENTRU ÎNVÂRTIREA CHAKRELOR (pt. accelerarea rotirii) Acest exerciţiu te ajută să-ţi roteşti şi să-ţi echilibrezi propriile chakre. Fiecare chakră a ta trebuie asociată cu o culoare, în plus, fiecare chakră ar trebui să se învârtească într-o anumită direcţie, atât în faţă cât şi în spate (chakra este spaţială, multidimensională, ca un cornet care străbate toate straturile dublului vital care întrepătrunde şi corpul). Chakra se deschide în cornet, în faţă din punctul chakrei şi în spate din punctul de proiectare a chakrei respective în spate. La chakra a 7-a de deasupra capului este un singur cornet deschis spre celelalte chakre de deasupra capului. Chakra 1-a are de asemeni un singur cornet deschis spre pământ. Fiecare chakră are funcţiile ei şi dereglarea lor duce la afecţiuni spirituale, morale, psihice şi trupeşti. Sistemul chakrelor acţionează ca un transformator de energie. Omul este conectat în permanenţă la divinitate şi primeşte în permanenţă influxuri energetice (informaţii). Dacă chakrele nu funcţionează, prin urmare ele nu aspiră energia care trece prin ele, atunci legătura cu divinitatea este întreruptă. Prin chakrele superioare care funcţionează, se primesc mesajele de la maeştrii spirituali, îngeri etc. Cea mai simplă cale de a afla în ce direcţie se învârt chakrele tale este următoarea: întinde braţul drept cu palma în sus şi cu degetul mare în afară şi strînge cele următoarele 4 degete în palmă. Direcţionează vârful degetului mare spre chakra pe care vrei să o studiezi şi imaginează-ţi că chakra se învârte în direcţia celor 4 degete ale tale. De exemplu: pentru a verifica învârtirea corectă a chakrei 1, ţine M.dr. între picioare, cu vârful degetului mare orientat în sus. Sensul în care se învârte chakra este sensul în care sunt cele 4 degete îndoite. ŢINE CONT! Direcţia în care se rotesc chakrele în faţă este inversă faţă de direcţia în care se învârtesc chakrele în spate. În timp ce faci exerciţiul, încearcă să observi care culori sunt greu de observat, sau care chakre sunt blocate ori care chakră se mişcă în direcţie inversă sau care nu se mişcă în sens circular. Aceasta îţi va da o imagine reală unde trebuie să te orientezi mai mult în munca de autovindecare. Poţi comanda chakrelor să se învârtească cu viteză corectă, în formă corectă, la frecvenţă corectă şi în direcţie corectă. Nu te obosi prea mult la acest exerciţiu. Continuă cu paşii descrişi până când simţi că chakrele sunt perfect echilibrate, că se învârtesc şi poţi vizualiza clar culorile. Poţi să apreciezi că exerciţiul este terminat pentru fiecare chakră atunci când atenţia ta se îndreaptă spre chakra următoare. Începe acest exerciţiu prin conectarea ta la pământ aşa cum a fost descris anterior. 1. În timp ce inspiri, imaginează-ţi că inspiri energie roşie prin picioare la chakra nr.1 (chakra root-ului). De asemenea, imaginează-ţi că absorbi energie roşie din aer. În acelaşi timp învârteşti chakra l în direcţie corectă. Cu fiecare inspiraţie, primeşti din ce în ce mai multă energie roşie care urcă prin picioarele tale, pentru a umple şi echilibra chakra. Continuă să inspiri energie roşie până când simţi că prima chakră este echilibrată (când următoarea inspiraţie îţi va duce atenţia în dreptul celei de-a 2-a chakre, înseamnă că chakra 1-a s-a echilibrat). Permite energiei roşii din chakra 1-a să se ridice în sus spre chakra a 2-a, preschimbându-se în energie portocalie. Vizualizează energia portocalie cum pune în mişcare chakra a 2-a. Vizualizează mişcarea corectă în faţă şi în spate a chakrei a 2-a. 2. Cu fiecare inspiraţie simte cum energia pământului se ridică în sus pe picioare, de culoare roşie, ridicându-se până la chakra 1-a şi apoi de aici se ridică în continuare în portocaliu, la nivelul chakrei a 2-a. Permite energiei portocalii să intre în tine şi prin inspiraţia din atmosferă. Continuă a inspira energie portocalie în cea de-a 2-a chakră până vei simţi echilibrul în ea. 3. Cu următoarea inspiraţie, atenţia ţi se îndreaptă către chakra a 3-a, permite enegiei roşii să urce prin picioare în chakra 1-a şi apoi a celei portocalii să urce la chakra a 2-a şi de aici să urce sub formă de energie galbenă în chakra a 3-a. Vizualizează învârtirea corectă în faţă şi în spate a celei de-a 3-a chakre. Cu fiecare inspiraţie, simţi cum energia pământului se ridică în roşu, în sus pe picioare şi intră în chakra a 1-a, apoi în portocaliu în chakra a 2-a şi în galben spre chakra a 3-a şi dă voie energiei galbene să-ţi intre în corp din atmosferă cu fiecare inspiraţie. Continuă inspiraţia până când simţi că chakra a 3-a s-a echilibrat. 4. Cu următoarea inspiraţie care îţi schimbă atenţia asupra chakrei a 4-a. Lasă enegia roşie să intre pe picioare în chakra 1-a, apoi cea portocalie să intre în chakra 2-a, apoi cea galbenă să urce în chakra a 3-a şi de aici să urce în energie verde şi cea de-a 4-a chakră. Vizualizează cum chakra a 4-a se învârte în sens corect, în faţă şi în spate. Cu fiecare inspiraţie, simte cum energia pământului roşie se ridică pe picioare în sus în chaka 1, apoi cea portocalie urcă în chakra a 2-a, apoi cea galbenă urcă în chakra a 3-a şi cea verde în chakra a 4-a. Primeşte energie verde şi prin aer, cu fiecare inspiraţie. Continuă să inspiri energie verde în cea de-a 4-a chakră până când aceasta se echilibrează. 5. Cu următoarea inspiraţie, atenţia se mişcă asupra celei de-a 5-a chakre. Imaginează-ţi energia roşie urcînd pe picioare în chakra 1, cea portocalie în chakra 2, cea galbenă în chakra 3, energia verde în chakra

4, mişcîndu-se în sus sub formă de energie albastru-bleu în chakra 5-a. Vizualizează că învârtirea corectă a chakreia a 5-a în faţă şi în spate. Cu fiecare inspiraţie simte cum energia roşie se mişcă în sus pe picioare în culoare roşie în chakra 1-a, în portocaliu în chakra a 2-a, în galben în chakra 3-a, verde în chakra a 4-a, albastru deschis în a 5-a. Simte cum energia albastru deschis intră în trupul tău prin inspiraţie din atmosferă. Cotinuă inspiraţia energiei albastru bleu în cea de-a 5-a chakră până când aceasta se echilibrează. 6. Cu următoarea inspiraţie, cînd atenţia este îndreptată asupra celei de-a 6-a chakre, imaginează-ţi cum energia roşie urcă pe picioare în sus în chakra 1-a, cea portocalie în chakra a 2-a, galbenă în chakra 3-a, verde în chakra a 4-a, albastru deschis în chakra a 5-a şi urcând în indigo în chakra a 6-a. Imaginează-ţi că chakra a 6-a se învârte corect în faţă şi în spate. Cu fiecare inspiraţie, simte cum energia pământului roşie se ridică în sus pe picioare în chakra 1, cea portocalie urcă în chakra a 2-a, cea galbenă în chakra a 3-a, cea verde în chakra a 4-a, cea albastru deschis în chakra a 5-a şi cea indigo în chakra a 6-a. Imginează-ţi că chakra a 6-a se învârte corect în faţă şi spate. Vizualizează energia indigo venind din atmosferă prin fiecare inspiraţie. Continuă şi inspiră indigo până când chakra a 6-a se echilibrează. 7. Cu următoarea inspiraţie, atenţia ta se îndreaptă spre chakra a 7-a. Permite energiei roşii a pământului să urce în sus pe picioare la chakra 1, celei orange să urce la chakra a 2-a, celei galbene să urce la chakra a 3a, celei verzi să urce la chakra a 4-a, celei albastru deschis să urce la chakra a 5-a şi a celei indigo să urce la chakra a 6-a şi de aici să urce spre chakra a 7-a, în forma de energie violet. Imaginează-ţi că chakra a 7-a se învârte corect. Vizualizează că energia violet intră în tine prin fiecare inspiraţie, din atmosferă. Inspiră energie violet până simţi că chakra a 7-a se echilibrează. Continuă echilibrarea chakrelor în acelaşi mod până la chakra a 12-a. 8. Continuă echilibrarea chakrelor în acelaşi mod (8, 9, 10, 11 şi 12) până la chakra a 12-a. Culorile celorlalte chakre sunt următoarele : CHAKRA A 8-A : VERDE SMARALD (UN VERDE CU ROŞU VINEŢIU) CHAKRA A 9-A : VERDE ALBĂSTRUI CHAKRA A 10-A: ALB PERLAT CHAKRA A 11-A: ROZ PORTOCALIU CHAKRA A 12-A: AURIU STRĂLUCITOR La ceea ce e descris mai sus, fac comentariu: cu ajutorul pendulului, intr'o stare "alfa" sau "ready", nu are importanta cum ii spui, masori (intrebi) "care e sensul de rotatiea chakrei mele nr....., privita din fata?" exemplu. Algoritmul cu care lucrezi sa fie clar, scurt, si pe deplin inteles. Am expus aceasta metoda, pentru cei ce vad lucrurile si altfel. In shamanism expunerea chakrelor este prezentata aici. Ceea ce vedeti in aceasta pagina despre chakre, sunt informatii din manualele scoase pana acum pentru sistemul Reiki (nu toate prezinta 12 chakre, uzual 7, fara chakra radacina, a picioarelor, si cele 5 superioare)

CHAKRE IN DIMENSIUNEA 4 SI 5

• CHAKRA A 8 -a ESTE PRIMA CHAKRA A DIMENSIUNII A PATRA ; este locasul sufletului. Asa cum in a treia dimensiune pamantul este desemnat cu numarul zero,si reprezinta existenta fizica, tot asa in dimensiunea a 4-a, locasul sufletului devine locul existentei in aceasta dimensiune. Culorile chakrei a 8-a sunt verde smarald si purpuriu. • CHAKRA a 9-a CORESPUNDE CHAKREI DE BAZA DIN DIMENSIUNEA A TREIA. Este legata de corpul de lumina. Are legatura cu veselia. Cand este activata,ea aprinde corpul de lumina,care acum se afla in structura voastra celulara si subcelulara. Culoarea acestei chakre este verde albastrui. • CHAKRA a 10-a ESTE ASOCIATA CU CHAKRA POLARITATII DIN A TREIA DIMENSIUNE. Are legatura cu integrarea masculinului si femininului in sine.Aceasta chakra incepe sa functioneze atunci cand energiile masculine si feminine sunt in echilibru perfect. Aceasta este traita ca o stare de lipsa de efort si de corelare cu sufletul propriu. Culoarea acestei chakre este sidefie. • CHAKRA a 11-a ESTE CHAKRA ENERGIILOR EREI NOI. Corespunde cu chakra plexului solar din a 3-a dimensiune. Conectand chakra a 3-a la cea de a 11-a putem sa diminuam traumele vietii prezente sau ale vietilor anterioare, care sunt stocate in chakra 3. Sentimentul pe care il degaja energia chakrei a 11-a este ca un val si se misca prin corpul vostru si va iesi fara sa stationeze si fara sa se ataseze de vreo zona de perceptie gresita.(Inainte ca a 4-a dimensiune sa fie disponibila, un raspuns emotional neechilibrat obisnuia sa se ataseze de perceptiile gresite existente in corp).Culoarea acestei chakre este roz-portocaliu. • CHAKRA a 12-a TINE DE CONSTIINTA CHRISTICA, ce este o energie transformatoare care pune in legatura toate formele de energie. Ea este asociata cu chakra inimii, iar culoarea ei este auriu sclipitor. • CHAKRA a 13-a SE LEAGA DE MANIFESTAREA COMUNICARII PRIN VIBRATIi . Aceasta este chakra care se foloseste pentru materializarea sau dematerializarea lucrurilor. Este de asemeni chakra folosita pentru teleportare. Se utilizeaza si pentru vindecare. Culoarea ei este roz-violet deschis. • CHAKRA a 14-a ARE LEGATURA CU PLANUL DIVIN . Permite planului mental sa se predea. Cea de a14-a chakra spune ca tu permiti Planului Divin sa-ti arate calea fara evaluarea sau analiza prin credintele conceptiilor tale mentale. Aceasta chakra ii corespunde celui de al treilea ochi din dimensiunea a 3-a. Aduce clarviziune in dimensiunea a 4-a si activeaza nelimitarea ta. Culoarea acestei chakre este albastru-violet inchis. • CHAKRA a 15-a SE OCUPA DE LEGATURA NOASTRA MONADICA . Ei ii corespunde chakra crestetului din dimensiunea a3-a, legatura ta spirituala. Deschizand a 15-a chakra poti permite ca noua ta legatura spirituala, care este monada, sa opereze. Aceasta se intampla in momentul in care treci de a patra

initiere. La a cincea initiere noi ne conectam cu monada, care ne duce la poarta catre ascensiune. Cand opereaza aceasta chakra, ea spune ca structura sufletului tau este suficient de stabila pentru a manui energia si scopul informational care vine de la nivelul monadic. Culoarea este alb auriu deschis. CHAKRELE DIMENSIUNII a 5 –a • CHAKRA a 16-a ARE LEGATURA CU ASCENSIUNEA SI CU DEVENIREA DE FIINTA UNIVERSALA. Chakra a 16-a este cea care descinde in chakra crestetului capului in momentul ascensiunii. Cand aceasta chakra a fost activata, maestrul trebuie sa decida daca el sau ea, urmeaza sa ramana sau nu in existenta fizica. Fiinta universala se misca prin toate sistemele si dimensiunile si se poate adapta la orice forma energetica sau corporala necesara. Fiind prima chakra a sistemului de retele ale chakrelor din a 5-a dimensiune, aceasta chakra de ascensiune spre monada si devenire universala este baza noastra, asa cum chakra a8-a, locul sufletului, era punctul de baza pentru chakrele din a 4-a dimensiune. Culoarea acestei chakre este mov deschis- alb. • CHAKRA a 17-a ARE LEGATURA CU LUMINA UNIVERSALA SI CORESPUNDE CHAKREI a 9-a SAU CORPULUI DE LUMINA IN DIMENSIUNEA a 4-a . Progresia se face din dimensiunea a 3-a care este solida, catre dimensiunea a 4-a, care este solida si luminoasa, spre dimensiunea a 5-a care este complet luminoasa. Deoarece este compusa din toate culorile spectrului vizibil, are o multitudine de nuante de alb. • CHAKRA a 18-a ARE LEGATURA CU INTENTIA DIVINA DIN DIMENSIUNEA a 6-a . Cand este activata,aceasta chakra creeaza capacitatea de a introduce dimensiunea a 6-a realitatii. La nivelul 5 dimensional nu exista corespondenta cu nivelul plexului solar, pentru ca el a fost unit cu chakra inimii. Are culoarea roz-auriu. • CHAKRA a 19-a ESTE LEGATA DE ENERGIA UNIVERSALA . Energia inimii este punctul de concentrare in dimensiunea a 3-a;constiinta christica este energia care se extinde in dimensiunea a 4a;dimensiunea a 5-a,corespondenta este cu energia universala. Aceasta energie este perceputa de cei care lasa sa treaca aceasta energie prin aceasta chakra, prin nivelul monadic si prin nivelul sufletului catre corpul fizic. • CHAKRA a 20-a PUNE ACCENTUL PE FIINTARE. In dimensiunea a 3-a era necesar sa comunici; in dimensiunea a 4-a ai fost capabil sa comunici intr-un mod mult mai extins prin lumina, prin intermediul vibratiilor; in dimensiunea a cincea nu este necesar schimbul. Culoarea este violet-auriu. • CHAKRA a 21-a ARE LEGATURA CU STRUCTURA DIVINA. Ea creeaza dintr-un moment al evolutiei care de fapt este un moment decisiv. In dimensiunea a 3-a,ochiul al treilea iti creeaza capacitati de clarvazator; in dimensiunea a 4-a el este Planul Divin. Acum te afli dincolo de structura dimensiunii a 5-a, in cadrul invataturii tale care a avut loc la nivelul Structurii Divine. Culoarea sa este albastru-auriu • CHAKRA a 22-a ARE LEGATURA CU SURSA SAU CU CONEXIUNEA CAPUL DIVINITATII . Are culoarea platinei. MEDITAŢIA CU 40 DE RESPIRAŢII PENTRU ENERGIZARE Centrul energiei chi sau puterea ki se află la 3 cm sub ombilic. În acest punct numit numit „hara”, energia pământului care se mişcă în unde orizontale, paralele cu suprafaţa pământului, intersectează energia spirituală care se mişcă de sus în jos, de-a lungul coloanei vertebrale. Anumite arte marţiale învaţă meditaţii similare pentru a stoca în organism energia ki sau energia REIKI. Este interesant de observat că în timpul acestei meditaţii, eşti conectat la diferite energii în momentul în care atingi cu degetul mare fiecare din celelalte 4 degete. Cînd atingi cu degetul mare degetul mic, este o energie; când atingi degetul inelar este altă energie, cînd atingi mijlociul este alta şi arătătorul alta. 1 Şezi confortabil. Uneşte degetul mare al fiecărei mâini cu arătătorul corespunzător şi odihneşte mâinile pe genunchi în această poziţie. 2 Inhalează pe nas numărând până la 4 şi vizualizând o lumină albă care-ţi intră în inimă. 3 Expiră pe gură numărând până la 4, vizualizând lumina albă, mişcându-se de la inimă spre centrul ki (hara), având următorul gând în minte : „Ia această energie vitală şi stocheaz-o în centrul hara. 4 Repetă inspiraţia şi expiraţia de încă 3 ori, deci în total de 4 ori pentru fiecare deget în parte (inelar, mijlociu şi mic). La ultima expiraţie din fiecare serie, ţine-ţi respiraţia numărând până la 20 (apnee 20 secunde). 5 Schimbă degetul mare la următorul deget ( mijlociu). 6 Repetă mişcările de la 2 la 4, de 9 ori, în total 10 ori, deci 10 x 4 = 40 respiraţii pentru toate degetele, mutând degetul mare la următorul deget mereu, ajută la numărarea grupului de câte 10 respiraţii.

AFIRMAŢII PENTRU ECHILIBRAREA ENERGIEI
CHAKRA A 1-a RĂDĂCINA • „Am încredere deplină în Sinele meu Superior spiritual, care îmi satisface toate necesităţile !” • „Viaţa mea este plină de prosperitate !” CHAKRA A 2-a A SPLINEI : • „Îmi accept şi ţin cont de sexualitatea mea !” • „Sănătatea mea fizică este puternică şi pură !” CHAKRA A 3-a A PLEXULUI SOLAR : • „Mă eliberez de toate emoţiile nerezolvate într-un mod lin şi sănătos !” • „Îmi cer puterea mea ca persoană !” CHAKRA A 4-a A INIMII : • „Dau şi primesc dragoste, liber şi cu uşurinţă !” • „Mă iert pe mine şi pe alţii în totalitate pentru erori şi judecăţi trecute !” CHAKRA A 5-a A GÂTULUI : • „Cu uşurinţă şi graţie îm exprim cele mai adânci sentimente!” CHAKRA A 6-a AL CELUI DE-AL 3-lea OCHI : • „Viziunea mea interioară este clară şi puternică !” • „Am încredere deplină în intuiţia şi viziunea mea interioară!” CHAKRA A 7-a A CAPULUI : • „Îmi accept şi ţin cont de spiritualitatea mea !” ALTE AFIRMAŢII • „Îmi dau permisiunea de a avea o sănătate perfectă sau a funcţona în stare de perfectă sănătate!” • „Îmi dau permisiunea (sunt binevoitor) ca fiecare celulă să se poată descărca de tensiuni şi energii nefavorabile !" • „Am control deplin asupra corpului meu, asupra căruia îmi iau întreaga responsabilitate !” • „Dacă desfiinţez cauza, efectul va înceta să existe !”.

RUGACIUNEA DE IERTARE A LUI OVIDIU DRAGOS ARGESANU Doamne iarta-mi te rog toate greselile cele voie si cele fara de voie,cele cu stiinta cele cu neascultare. Imi cer iertare pentru ce Ti-am gresit Tie in viata asta sau alta data. Imi cer iertare de la toate puterile ceresti pentru tot ce am gresit in viata asta sau alta data. Imi cer iertare de la toti oamenii pentru tot ce le-am gresit lor in viata asta sau alta data si il rog pe Dumnezeu sa ma ajute sa fiu iertat de cei care nu pot sau nu vor sa ma ierte. Ii iert pe toti care mi-au gresit in viata asta sau alta data. Il rog pe bunul Dumnezeu sa ma ajute sa-i iert pe cei pe care nu ii pot ierta. Te rog Doamne, ajuta-ma sa ma iert si pe mine insumi atat cat crez ca merit. Imi cer iertare pentru intreaga mea familie si pentru neamul meu. Imi cer iertare de la viata,vietuitoare, plante si animale. Imi cer iertare de la spiritele pamantului, apei, aerului, focului, lemnului, metalelor si ale ghetii. Imi cer iertare de la iubire, suflet, spirit, constiinta, vointa, gandire, memorie, credinta. Imi cer iertare de la sex si bani. Imi cer iertare de la lumina si intuneric. Imi cer iertare de la pamantul care mi-a ingaduit sa ma nasc, il rog pe bunul Dumnezeu sa ma ajute sa ma iert si sa ma iubesc pe mine insumi atat cat imi este ingaduit si imi cer iertare de la intreg Universul.

AMIN!
aceasta rugaciune este facuta de Ovidiu Dragos Argesanu

Simbolul 1 – CHO KU REI

• • • • • • • • • • •

– se pronunta „ŞO CU REI”

"Pune puterea aici" Acest simbol concentreaza si amplifica Lumina in locul unde este activat. Acest simbol deschide canalul spre Lumina, o concentreaza si o amplifica. Curata si energizeaza Protejeaza
– se pronunta „SEI HEI KI”

Simbolul 2 – SEI HE KI

"Umanitatea si divinitatea se unesc pentru a forma un Intreg" Acest simbol deschide dimensiunile si spatiile. Simbolul mental emotional si al armoniei. Efectele sale sunt de deschidere si de armonizare. Aplicat deasupra capului echilibreaza intuitia si ratiunea si echilibreaza emisferele cerebrale. In terapie, aplicat pe chakre, le deschide, iar impreuna cu CKR, deschide, curata si energizeaza chakrele.
– se pronunta „HEN ŞA ZEI ŞO NEN”

Simbolul 3 – HON SHA ZE SHO NEN

• • • • • • • •

"Divinitatea din mine saluta divinitatea din tine" Cunoscut ca simbolul vindecarii la distanta. Nu exista trecut, prezent, viitor. Tratament la distanta Protectie impotriva magiei negre Vindeca trecutul, prezentul si viitorul Transcede timpul si spatial Se poate folosi in proiectele Reiki In directionarea energiei in timp si spatiu

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful