Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013

Strategia de campanie electorală a Partidului Democrat Liberal la alegerile pentru Parlamentul European.

CURS: REGIMUL POLITIC AL UNIUNII EUROPENE PROFESOR: RADU CARP STUDENT: ION MARIA-VALENTINA SECTIA: SPR ANUL: I SERIA: A

1

ro/Henry_Brooks_Adams _942_citate_celebre_maxime_cugetari. să analizeze diversele tipuri de acţiuni de manipulare care au avut și au loc în campaniile electorale. focalizându-şi atenţia asupra Partidului Democrat Liberal. Importanța analizei rezidă în faptul că această lucrare are o mare însemnătate în ceea ce privește înțelegerea sistemului în care trăim cât și a strategiilor folosite în perioada electorală. mai exact. Scopul lucrării este acela de a stârni interesul cititorului pentru politică și de a oferi elemente clare și precise despre ceea ce înseamnă.html .1 Henry Brooks Adams Lucrarea de fața își propune să stabilească impactul pe care sistemul electoral românesc îl are asupra modalității de abordare a campaniilor electorale de către actorii politici. whatever its professions. de fapt campaniile electorale pentru 1 http://www.Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 Politics.intelepciune. has always been the systematic organiz ation of hatreds. Accesat la 11 Aprilie 2013. as a practise. 2 .

Accesat la 11 Aprilie 2013. în majoritatea domeniilor politice deciziile se iau pe principiul coparticipativ. la suma de 109. În faza de aprobare a bugetului Parlamentul și Consiliul au posibilitatea de a efectua modificări. la cel de cheltuieli îl are Parlamentul. 3 .europarl. În acest parlament există șapte fracțiuni și o serie de deputați independenți. 2 http://www. Parlamentul dispune de trei puteri importante: Puterea legislativă. acest lucru însă a fost prevăzut în noua Constituție a Europei. Parlamentul European2 este unul din organele Comunităților Europene. euro în anul 2004) a scăzut de la aprox. La capitolul de venituri bugetare ultimul cuvânt îl are Consiliul. Comisia Europeană întocmește un proiect de buget. Deputații din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite. o dată la 5 ani. Structurile politice existente în țările membre se oglindesc în rândul fracțiunilor politice de la nivelul Parlamentului European. Dreptul de intervenție al Parlamentului în domeniul cheltuielilor agricole este însă foarte redus. 90% la 50%. După semnarea Tratatului de la Nisa. Începând cu anul 1979 este ales direct. în cadrul unei comisii de mediere. la care parlamentul și Consiliul au drepturi egale. libere și secrete. Acest drept de inițiativă îl are la ora actuală numai Comisia Europeană. Însă de când Parlamentului i s-a acordat dreptul de intervenție bugetară. decizii). deoarece scena politică românească a ajuns să fie dominată de utilizarea metodelor manipulatorii în comunicarea publică. Parlamentul European împreună cu Consiliul sunt organele bugetare ale UE. Această coparticipare la procesul legislativ asigură legitimitatea democratică a textelor de lege adoptate.europa. Bruxelles și Luxemburg.Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 Parlamentul European. ordonanțe. urmând ca în cazul în care nu se ajunge la un consens decizia să fie luată în a treia ședin ță. Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg. prin alegeri generale. Parlamentului European numără acum 736 de deputați.eu . Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. PE nu are (încă) drept de inițiativă. Pentru exercițiul bugetar 2005 s-a prevăzut o creștere a bugetului cu 10%. prin care împreună cu Consiliul Uniunii Europene adoptă legislația europeană (directive. 100 mld. adică nu poate înainta propriile proiecte de legi. ponderea cheltuielilor agricole din bugetul UE (cca. Puterea bugetară. în care aceștia sunt membri în țările lor de origine.5 miliarde euro.

9 http://www. Pe 15 decembrie 2007 delegați ale ambelor partide se întâlnesc într-o Convenție Națională Extraordinară. Accesat la 11 Aprilie 2013.secretar general. Parlamentul poate aproba numirea membrilor comisiei.ro/print/98695 . cu precădere în afara CE. În 3 decembrie 2007 se anunță fuziunea dintre cele două partide 5 6.ro/Actualitate/Politic/articol_2080622/PD_isi_schimba_numele_in_PD_ L_si_absoarbe_PLD.-L. Accesat la 11 Aprilie 2013.ro/files/RegParPol/03_PDL. Ultimele alegeri europene au avut loc în iunie 2009. Accesat la 11 Aprilie 2013. Accesat la 11 Aprilie 2013. modificarea statului. Primele alegeri din România pentru Parlamentul European s-au desfășurat pe 25 noiembrie 2007. cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor.ro/politica/pd-si-pld-formeaza-un-nou-partid-partidul-democratliberal-42722.hotnews. Se stabilește o nouă conducere. Dupa publicarea rezultatelor apar în presă informații cu privire la o viitoare fuziune a celor două partide PD și PLD 34 . 3 4 http://www. Accesat la 11 Aprilie 2013. Parlamentul exercită un control politic prin Consiliul de Miniștri și Consiliul European. acolo unde aceste instituții au funcții executive.D.tmb. Parlamentul analizează în comisiile sale competența și integritatea comisarilor desemnați (propuși). 7 http://pd-lcs.antena3. de un număr subproporțional. noul partid urmând a se chema Partidul Democrat Liberal(PDL) 8. Accesat la 11 Aprilie 2013. Numărul de deputați nu reflectă toate voturile primite. 5 http://www.html .ro/stiri-politic-2104197-boc-stolojan-semnat-protocolulfuziunii. 8 http://www. Campania electorală a început în ziua de 26 octombrie. 6 http://www. în toate cele 27 state membre.Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 Puterea de control democratic asupra Comisiei Europene. Emil Boc fiind confirmat în funcția de Președinte al partidului. 4 . prin decizia TMB din 26.pdf .ro/documente/Statut-PDL. Înainte de numirea membrilor acesteia.D. adoptarea statului 7 și a siglei electorale. în timp ce cele mai mari.htm . statele mai mici sunt reprezentate de un număr supraproporțional de deputați.9am. Fuziunea celor două partide este definitivată prin înregistrarea noii formațiuni politice la tribunalul București.hotnews.pdf . Accesat la 11 Aprilie 2013. Următoarele alegeri vor avea loc în 2014. http://www.20089 se aprobă fuziunea. în P.htm . conducerii și numelui P. Theodor Stolojan și Adriean Videanu prim-vicepreședinți iar Vasile Blaga .html . sau impune retragerea unuia din comisari prin neacordarea votului de încredere.ro/stiri-revista-presei/2007-12-03/blaga-pd-i-pld-ar-putea-fuziona. încheindu-se în ziua de 24 noiembrie pozitionand in fruntea clasamentului Partidul Democrat cu 28. În afară de acestea.03.curierulnational.81% devenind astfel principalul partid politic al României iar PLD obține un surprinzător procent de 8%. unde anunță fuziunea prin absorbție a PLD de către PD.

promisiuni care de cele mai multe ori nu sunt îndeplinite: modernizarea statului. România a ales un număr de 33 eurodeputați. direcții de acțiune. orice actor politic candidat. Accesat la 12 Aprilie 2013.ro/viziunea-pdl-pentru-romania . ales în urma Convenției Naționale din 30 iunie 2012.Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 În perioada 4-7 iunie 2009 au avut loc alegeri pentru Parlamentul European în toate țările membre ale Uniunii Europene pentru mandatul 2009-2014.tv/alegeri-europarlamentare-2009 . conform rezultatelor alegerilor parlamentare din 2012 Partidul Democrat Liberal este principalul partid de opoziție. De această data Partidul Democrat Liberal se clasează pe locul al doilea cu un procentaj de 29. asigurarea bunăstarii românilor. Accesat la 12 Aprilie 2013. având în Parlament împreună cu celelalte partide cu care a candidat sub egida Alianței România Dreaptă. Exemplu: structura platformei politice similară capitolelor de negociere ale României pentru aderarea la UE și situația actuală. factorii cheie pentru succesul candidaților sunt constituiți de imaginea partidului și programul electoral propus la nivel partizan. În primul rând.11 În al doilea rând remarcăm promisiunile făcute de partid în campania electorală.intelepciune. Partidul Democrat Liberal reprezintă România în cadrul Parlamentul European prin 11 europarlamentari10 ce activează în cadrul grupului politic al Partidului Popular European. http://www.pdl. viziunea PD-L similare formatului din Rapoartele Comisiei Europene cu privire la progresele de aderare ale Romaniei la UE. Ei promit să construiască un pod și acolo unde nu este nici o apa. stabilitatatea macroeconomică. care. 80 de parlamentari. obiective de guvernare. 5 . crearea de noi locuri de muncă: “Politicienii sunt toți la fel. Analizând campaniile electorale desfăşurate de către PDL se observă că unele dintre deciziile şi schimbările politice au fost generate de actori care au recurs la diverse strategii focalizând atenţia asupra anului electoral 2009. http://www. intrat în competiţie electorală.alegeri. Președintele partidului este Vasile Blaga.”12 De asemenea. 10 11 12 http://www.ro/Nikita_Sergheevici_Hrusciov_951_citate_celebre_maxime_cuge tari.html . îşi promovează platforma-program prin intermediul unui enunţ-slogan și a unui banner . La momentul actual.org. Accesat la 11 Aprilie 2013.71%.

cabinetul condus de Victor Ponta a abandonat prioritațile României.”15 • argumente ad ignorantiam: Sunt folosite în argumentarea de tip manipulativ prin care se doreşte fie credibilizarea unei afirmaţii pe considerentul că nimeni anterior emiterii ei nu a probat contrariul. Cea mai importantă și cunoscută formă de manipulare folosită atât de PDL. cu atât mai mult noi.revistanoinu.ro/viziunea-pdl-pentru-romania . nespecialiştii. 6 .Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 desigur. Un caz special al acestui mod de manipulare este autocitarea. 16 http://www.pdl. Accesat la 12 Aprilie 2013.com/Retorica-sloganurilor-politice. prin bani sau produse. La alegerile pentru parlamentul european sloganul PD-L a fost "La bine și la greu!”. 14 http://stareanatiunii. care se bazează pe mai multe argumente14: • argumente ad verecundiam: Această metodă se bazează pe următorul raţionament: „dacă însuşi preşedintele/ profesorul/ ministrul X a afirmat un lucru. respectiv folosirea propriilor declaraţii publice trecute ca o sursă de autoritate (“am avut dreptate atunci când am spus că…” sau “aşa cum am arătat la timpul potrivit“). 15 http://www. Accesat la 12 Aprilie 2013. • argumente ad hominem: Fac parte din metodele de argumentare de tip manipulativ şi urmăresc decredibilizarea unei afirmaţii sau credibilizarea unei afirmaţii ce neagă o altă afirmaţie.html . cât și de alte partide este comunicarea. intră în contradicţie cu adversarul.com/manualul-de-manipulare-politica-cap-1.ro/viziunea-pdl-pentru-romania . Accesat la 12 Aprilie 2013.html . în esenţă un comportament orientat spre modificarea comportamentului interlocutorului. Cele mai cunoscute forme ale comunicarii sunt manipularea și persuasiunea.org.”16 13 http://www.13 O altă formă de atragere a votanților o reprezintă utilizarea mitei în campania electorală.org. Caracterul polemic al sloganului nu este vizibil întotdeauna. pentru a servi interesele electorale și de partid. Exemplu: “În cele șapte luni de dinaintea alegerilor. venit pe un puternic val de susținere populară.pdl. riscă să îi dezamagească însă profund pe români. trebuie să credem la fel”. fie decredibilizarea unei afirmaţii pe motiv că nimeni anterior nu a mai făcut-o. prin denigrarea personalităţii celui ce a emis opinia critică. Exemplu: “Noul guvern USL. Accesat la 12 Aprilie 2013. dar se manifestă ca o expresie a luptei pentru acordarea legitimităţii.

ne vom face datoria de a sprijini proiectele care îndreaptă Romînia cu fața către viitor și de a sancționa derapajele și deciziile incorecte. De exemplu. o țară în care fiecare să se poată dezvolta prin propriile forțe. 7 .. prin transmiterea în mod premeditat şi inducerea în conştiinţa manipulatului a unor informaţii false. O țara în care legea este respectată.. „testele formative” sau „dezbaterile trucate”.. mai frecvent. • apelul guvernanţilor la conservarea dorinţei de stabilitate a cetăţenilor: Este strategia de manipulare care vizează obţinerea unei atitudini de susţinere pentru guvern prin exploatarea conservatorismului (fricii faţă de nou sau de schimbare) a populaţiei.”17 • argumente ad misericordiam: Este metoda de manipulare care face apel la afectivitate şi empatie în încercarea de a credibiliza un mesaj prin invocarea compasiunii manipulatului în locul prezentării argumentelor materiale (specifice şi intrinseci mesajului) de natură a-l convinge în mod raţional. Accesat la 12 Aprilie 2013. fie. toată lumea este de acord că.org. în care munca și performanța sunt încurajate. România crede că . puternică și competitivă. • „intoxicarea”: Este o metodă de manipulare complexă care vizează credibilizarea unei afirmaţii false şi determinarea unei reacţii a manipulatului ca urmare a asimilării acelei afirmaţii. cazul „rocadei” Băsescu-Stolojan din timpul campaniei prezidenţiale din 2004.pdl.• argumente ad populum: Sunt argumente manipulative folosite pentru credibilizarea unei afirmaţii pe considerentul că ea este împărtăşită de un număr (mare) de persoane (ex: românii ştiu că . Exemple de asemenea tactici sunt „topurile aranjate”. Pentru aceasta. „sondajele promoţionale”... Exemplu: “PDL vrea ca Romania să fie țara în care cetățenii ei își doresc să trăiasca: o țară modernă. a formulat-o în cu totul alt context şi în cu totul alte scopuri decât cele ale manipulatorului. • argumente de tip om de paie: Sunt folosite ca metode de manipulare pentru a credibiliza sau după caz. 17 Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 http://www.. • exagerarea mizei sau introducerea în dezbatere a unor mize false: Este metoda de manipulare care încearcă fie credibilizarea unei afirmaţii fie determinarea unei anumite atitudini prin focalizarea atenţiei asupra unor problem inexistente. a decredibiliza o afirmaţie prin atribuirea paternităţii ei unei persoane care fie nu a formulat-o de loc. secundare sau lipsite de relevanţă.ro/viziunea-pdl-pentru-romania ..etc.)..

ziuaconstanta.html/ . ceea ce era fals.”18 O altă formă de manipulare o reprezinta „Bătălia sondajelor” : -sondajele de opinie influenţează electoratul atât în favoarea învingătorului.”19 În istoria manipulărilor în campaniile electorale din România figurează şi acţiunea „telefoanelor otrăvite”. de unde abonaţii erau selectaţi în ordine. Theodor Stolojan apare drept candidatul cu cea mai mare credibilitate în rândul românilor. -sondajele de opinie au totuşi un efect. nu aleator. ci cartea de telefoane. 19 http://www. deoarece numele respondentului era notat. cât şi a învinsului. 8 . ceea ce încălca normele deontologice în realizarea sondajelor de opinie publică. alături de colegii tomitani la un marş pe străzile din centrul municipiului Constanţa şi la o şedinţă a Colegiului Director Judeţean lărgit ce a avut ca principală temă mobilizarea totală a activului de partid.ziuaconstanta. • nu era asigurată confidenţialitatea răspunsului.ro/diverse/articole-alegeri-europarlamentare/pd-l-uniculpartid-cu-platforma-electorala-pentru-pe.Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 Exemple: “După întâlnirea cu presa. Theodor Stolojan a participat. • nu era folosit un eşantion de tip reprezentativ. • operatorul de interviu încerca să modifice opţiunile politice ale celui chestionat. Accesat la 12 Aprilie 2013.html/ . în sensul în care electoratul se raliază învingătorului din sondaje.ro/diverse/articole-alegeri-europarlamentare/pd-l-uniculpartid-cu-platforma-electorala-pentru-pe. 18 http://www. Accesat la 12 Aprilie 2013. Exemplu: “Într-un sondaj recent efectuat de PD-L în care au fost incluse şi numele celorlalte persoane ce deschid listele pentru euroalegeri. Această acţiune a folosit în mod abuziv conceptul de „sondaj de opinie publică”: • operatorul se recomanda ca reprezentând un institut de sondare a opiniei publice.

Exemplu: „În respect faţă de Zilele Constanţei". expuse în prezentare.) a unor evenimente vesele (festivaluri. Efectele unei asemenea situaţii pot fi dramatice pentru democraţie. alături de colegii tomitani la un marş pe străzile din centrul municipiului Constanţa şi la o şedinţă a Colegiului Director Judeţean lărgit ce a avut ca principală temă mobilizarea totală a activului de partid. capul de listă pentru europarlamentare din partea PD-L. Accesat la 13 Aprilie 2013. conform unei propuneri aprobate de reprezentanții celor 27 de state membre UE. dar şi potenţiale reacţii violente de revoltă împotriva întregii clase politice. în paralel cu evenimentele negative (crize.ro/diverse/articole-alegeri-europarlamentare/pd-l-uniculpartid-cu-platforma-electorala-pentru-pe. cât și. în mare parte datorită strategiilor utilizate. Un rol important îl deține inundarea pieţei ştirilor cu informaţii pozitive.html/ . s-a aflat ieri aici alături de colegi de partid şi de localnici.21 Concluzionând. mai mult sau mai puţin prefabricate.Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 O alta formă de manipulare este Campania „mesajelor otrăvite””.ziare. deci.) apte a capta interesul public.71% atât datorită punctelor forte pe care le dețin și a mijloacelor corecte prin care au desfășurat campania electorală. Theodor Stolojan a participat. cea mai importantă și vizibilă tendință la nivelul campaniilor electorale ale partidelor politice este reprezentată de dorința obținerii voturilor pe orice cale. În ceea ce privește Partidul Democrat Liberal în anul 2009 când au avut loc alegerile europarlamentare. Accesat la 13 Aprilie 2013. pasivism.ziuaconstanta. generând neîncredere. reduceri de preţuri etc. de culpabilitate votantilor anumitor partide. acesta s-a clasat pe locul al doilea cu un procentaj de 29. acesta ar putea avea loc în perioada 22-25 mai 2014.”. 20 http://www. Scopul acestor mesaje era de a crea un sentiment de vinovăţie colectivă. Ceea ce privește viitorul scrutin europarlamentar. concursuri sportive.”20 Așadar scena politică românească a ajuns să fie dominată de utilizarea metodelor manipulatorii în comunicarea publică. impactul informaţiilor negative si organizarea sau încurajarea. Theodor Stolojan. scandaluri etc. „După întâlnirea cu presa. 21 http://www. 9 . deoarece subminează încrederea cetăţenilor în autoritatea publică. care au rolul să dilueze concentraţia şi.com/politica/europarlamentar/viitorul-scrutin-europarlamentar-arputea-avea-loc-in-mai-2014-1223883 .

Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 acestea fiind cele care dau naștere puterii politice. 10 . De aceea spunea Abraham Lincoln că “Votul este mai puternic decat glonțul.ro/Abraham_Lincoln _948_citate_celebre_maxime_cugetari.”22 22 http://www.html .intelepciune. Accesat la 13 Aprilie 2013.

ediţia 3. → http://www.eu → http://www.eu → http://www.ro → http://www. C.ro → http://www. Bucureşti. Mecanisme.ro/ → http://www.hotnews.curierulnational. Instituţii.ro → http://pd-lcs.H.com → http://www.intelepciune.europa.pdl. 2007.ro 11 .europa.alegeri.tmb.ro → http://www. Beck.ro → http://www. Uniunea Europeanǎ.tv → http://www.com → http://stareanatiunii.ro → http://www.ziuaconstanta.europarl.antena3.9am.BIBLIOGRAFIE: → Dacian Cosmin Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 DRAGOŞ.revistanoinu.org.ro → http://www.

ziare.com Universitatea București Facultatea de Științe politice 2013 12 .→ http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful