ISTIADAT LAUNG AGONG

Istiadat Laung Agung adalah tradisi dalam Istiadat PKK dan telah digunakan di seluruh dunia. Ia dilakukan oleh PKK untuk menunjukkan bahawa mereka telah membuat "Sehabis Baik". Kata penghargaan itu ditujukan khas kepada pemimpin PKK atau Akela. Laung Agung hendaklah diadakan pada setiap awal dan akhir perjumpaan PEK 1. TUJUAN a. Menandakan permulaan atau tamat sesuatu perjumpaan b. Mengingati tradisi atau istiadat bagi PKK di seluruh dunia c. Untuk menghormati tetamu yang datang ke PEK d. Melahirkan semangat setiakawan, perpaduan serta membina disiplin e. Menyatakan bahawa PKK membuat "Sehabis Baik" 2. CARA PELAKSANAAN ISTIADAT LAUNG AGUNG 1. Akela berdiri di hadapan bendera dan berteriak " PEK " (1 kali – kuat & nyaring). Semua PKK berdiri diam dalam keadaan sedia 2. Akela berteriak "PEK, PEK, PEK" dan melipat tangan paras bahu sebagai isyarat kepada PKK membuat bulatan kecil bahu ke bahu mengeliling Akela PKK menjawab " P...E...K..." (5 harkat) dan berlari anak megelilingi Akela dengan membuat bulatan kecil bahu ke bahu. 3. Akela depakan tangan sebagai isyarat kepada PKK membuat bulatan besar mengikut sekawan mengelilingi Akela sambil berpegangan tangan. Apabila bulatan telah berada dalam keadaan sempurna, Akela turunkan tangan dan PKK menjatuhkan tangan mereka. 4. Akela angkat tangan depa dari bawah ke paras bahu dan PKK mengangkat tumit. Akela merapatkan tangan ke peha dan secara serentak PKK mencangkung dengan kedua-dua peha rapat ke hadapan dan tangan di sisi kedua-dua belah peha dengan hujung lima jari mencecah ke tanah sambil kepala memandang ke hadapan dan terus berkata serentak " A K E L A " KITA BUAT HABIS BAIK. Pada penghabisan perkataan BAIK, PKK sudah bangun tegak dalam keadaan sedia. 5. Petugas (Ketua Sekawan Bertugas) memberi hormat kepada Akela dan mencabar "KAMU BUAT HABIS BAIK?" PKK memberi hormat kepada Akela dan terus menjawab "KAMI BUAT HABIS BAIK" Akela membalas hormat dalam keadaan sedia (tidak berpusing). PKK tidak jatuhkan tangan mereka sehingga Akela menjatuhkan tangannya. 3. ISTIADAT MENGIBARKAN BENDERA 1. Akela akan berkata "BENDERA". Semua PKK mengadap bendera. Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) keluar terus berjalan (berkawad) menuju ke tiang bendera. 2. Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berhenti pada jarak satu langkah di hadapan tiang bendera. Dalam keadaan sedia, tangan kanan petugas merentap (1 kali sahaja) tali bendera untuk "memecah bendera" dan selangkah ke belakang untuk memberi hormat bendera serta diikuti pemimpin dan PKK. Petugas berpusing ke belakang dan kembali ke tempat asalnya dengan berkawad.

Tujuan 1. PENGAKAP KANAK-KANAK (AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP) PENGAKAP KANAK-KANAK • Umur : 8 – 12 tahun • Sistem Sekawan • “ Buat Habis Baik ” AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP 1.faedah kepada ahli. Selepas itu. Bagi yang bukan muslim.5 Rancangan dua hala antara majlis pemimpin dengan majlis ketua patrol 2.2 hendaklah berfungsi.1 merupakan nadi kegiatan latihan/aktiviti kumpulan 2. sesuaikan dengan peringkat umur ahli 2.1 Bagaimana sedia rancangan 1. Selepas itu Akela berkata "DOA". Sekiranya ada Ketua Pemimpin.ambil ujian .punyai unsur-unsur semangat berpengakap.2 Kegunaan rancangan 1. Pada akhir lagu semua PKK mengadap kembali ke dalam bulatan seperti asal.3 Perkara yang perlu dalam rancangan 1.masing. yang ingin maju/tingkat prestasi . 6. menarik.1 dirancang dengan rapi .4 Tanggungjawab dan tugas-tugas pemimpin 1.3. Selepas tamat doa Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berkata "up" sebagai isyarat turunkan tangan. 4. Cara menyediakan rancangan 2. Selepas itu Pemimpin dikehendaki memeriksa dan membetuklan kesilapan uniform PKK sebelum membuat pengumuman. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Isi Rancangan 3. 5. Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berkata "up" sebagai isyarat menadah tangan berdoa.3 beri peluang untuk ahli menambah ilmu Pengakap (masukkan perkara baru) 3. Akela akan melapur kepada Ketua Pemimpin atau minta menjalankan tugas lain. Akela akan berkata "NEGARAKU". tundukkan kepala dan pandang tumit sambil bertafakur mengikut agama masing. PKK secara serentak menyanyikan lagu "Negaraku" bersama-sama dan kuat. mengembirakan .

perkhemahan dll.aktif dan prograsif. 5.4 Pertolongan dari pakar – dapat idea juga digalak 6. kump.2 Bantuan penolong pemimpin unit perlu untuk melaksanakan program 5. 5. berenang.3 Perbincangan perlu dengan majlis ketua patrol . mendaki gunung. berkayak.2 Pemimpin unit harus menggunakan imajinasi dan aktiviti yang berlainan 3. Alat Bantaun Mengajar 6.dll.2 Pembelajaran di laut 4. Cemas. melukis dll. 3. berperahu. (b) Latihan aktiviti dalam kumpulan -spt.3 Dibuat dengan teliti dan disusun dalam dua peringkat: (a) Aktiviti luar kumpulan di luar kawasan perjumpaan mingguan. luar & pengembaraan . Mengembara. 7.2 alat yang lebih kompleks . diminatinya. slid. pertukangan tangan.dapat kesan lebih baik . per. sesuai/menarik/ menjemukan. peti ubat. penyelamat.pita rakaman.1 Direkod untuk guna masa depan. Hubungan Program Dengan Rancangan 4.1 sediakan pelbagai alat .dapatkan pandangan dan sumbangan 5.1 Rancangan padat . Keberkesanan program untuk pemimpin 5. spt.lencana kemajuan dan kepandaian.alat demonstrasi spt. tape . model untuk bantuan pernafasan 6. 4.2 Seimbangkan program latihan  Akt. yang Maju diberi galakan – buat kajian bidang yg.latihan luar  Akt.kesan program lepas & akan datang. seperti perkhemahan. Aktiviti yang dirancang oleh Daerah dan Negeri juga perlu dimasukkan.1 rancang program amat perlu .3 (pelayaran) & di udara (penerbangan) -menarik minat ahli. 4. Tujuan/maksud program 7. Membaca kompas.menerangkan pionering perlu disediakan untuk menarik minat 7. Selitkan juga dengan aktiviti luar spt. kompas dll. mengembara. dapur gas/pam. dijalankan / sebaliknya. Guna alatan moden. membuat model.

3 cungkil kebolehan dan kebijaksanaan pemimpin kumpulan-akt. Pemimpin Bertugas Kuasa Penganjur . 7.4 melahirkan benih yang baik dari rancangan yang baik -tambah bil. K.L..melipat bendera. Patrol & pengakap lama  Peluang untuk kemajuan individu  Melibatkan perhubungan luar. turun bendera dan melipat semula Bendera 5 1225 Istiadat Penutup Perjumpaan  Laung Agung  Pemeriksaan Akhir  Pesanan akhir untuk latihan minggu hadapannya  Turun bendera  Doa 6 1230 Bersurai …………………….…. 7. Negeri 2 1140 Permainan  Lari berhalang Bola.Lencana Keahlian . Agung bendera 4 1205 Tunjukcara . tali 3 1150 Sesi .5 melaksanakan perinsip berpengakap . utk. 7. ahli pengakap remaja/raja matlamat memajukan pergerakan Pengakap. yg.Bendera Malaysiadan Ben. disamping melaksanakan rancangan secara usahasama antara pemimpin dan ahlinya.naik dan kibar bendera. …………. Contoh Program Perjumpaan Lencana Keahlian . menarik dan mengembirakan.…. gelong rotan. ……………….mengenalpasti setiap individu yang cergas dalam pergerakan . Akt.Pengakap Kanak-kanak Tarikh:………………………Masa : 60 minit Bil Masa Isi Rancangan Alatan 1 1130 Istiadat Permulaan Perjumpaan Pek  Laung Agung  Kibar bendera  Lagu Negaraku  Doa  Pemeriksaan pakaian seragam serta kebersihan diri PKK Tiang Bendera. praktikal.

……………….melipat bendera.Penolong Pemimpin PKK…………………. Kumpulan Penolong Pemimpin PM…………………… .tapak kuda/barisan mengikut patrol  Pemeriksaan Akhir  Pesanan untuk latihan minggu hadapannya  Turun bendera  Doa 6 1230 Bersurai …………………… ………….Mengulangi Persetiaan pengakap 4 1205 Tunjukcara .Bendera Malaysiadan Ben.Tunjukcara .Persetiaan Pengakap dan maknanya dengan ringkas .. Pemimpin Bertugas Kuasa Penganjur /Pem. Contoh Program Perjumpaan Lencana Keahlian .…. Negeri 2 1140 Contoh Permainan  Lari beganti-ganti Bola 3 1150 Sesi Lencana Keahlian ..Pengakap Muda Tarikh:………………………Masa : 60 minit Bil Masa Isi Rancangan Alatan 1 1130 Istiadat Permulaan Perjumpaan Terup  Berkumpul di hadapan tiap bendera berkeadaan tapak kuda/barisan mengikut patrol  Kibar bendera  Hormatkan bendera  Lagu Negaraku/Negeri  Doa  Pemeriksaan Pakaian Seragam  Pengumuman Tiang Bendera.naik dan kibar bendera dan menghormatkan bendera Bendera 5 1225 Istiadat Penutup Perjumpaan  Berkumpul .

3 Bentuk/melatih disiplin /sikap positif dan peraturan-peraturan yang baik 1.ISTIADAT-ISTIADAT PENGAKAP 1.1 Pergerakan Pengakap mempunyai istiadat-istiadat yang sentiasa diamalkan 1.7 Melatihkan diri taatkan Tuhan 1.2 Fahami dan bina perasaan cintakan Negara -Nyanyi lagu Negaraku/Negeri -kibar bendera hormat bendera 1. Tujuan: 1.1 Peserta . JENIS-JENIS ISTIADAT DALAM PENGAKAP 2.4 Istiadat menyampaikan Lencana Kepandaian 2.5 Suburkan semangat Persaudaraan dan perpaduan 1.1 Istiadat Mengibarkan Bendera 2.6 Istiadat Meningkat Naik 3.4 Mengiangati semula asas atau asal usul berpengakap 1.5 Istiadat Melantik 2.8 Penghargaan kepada pemimpin 2.1 Kedudukan 3. Istiadat Mengibarkan Bendera 3.2 Istiadat Menurunkan Bendera 2.6 Menerapkan nilai kesopanan dan kesusilaan 1.3 Istiadat Laung Agung 2.Dalam Bulatan .1.

semua menyayi Petugas : (perintah) “Doa” .1 Peserta menyusun kedudukan dan menunggu kedatangan ketua dan jurulatih 3.hormat .bergerak ke tempat asal) Petugas : (Beri arahan) Bendera Petugas : (Bergerak mengadap bendera) Pengibar bendera terus tarik tali bendera Peserta hormat bendera sebaik sahaja tali bendera ditarik.3 Bila jurulatih masuk (perintah) “baris sedia”. bila semua jurulatih sudah sedia. Pengibar bendera dengan segera langkah ke belakang dan hormat dan PKK yang lain ikut hormat bendera Petugas : “Negara ku” .1.lapor “Istiadat selesai . pusing belakang . mengadap peserta. PEK sudah siap untuk memulakan acara Petugas : (Beri hormat.isyarat “Ap” Petugas terus angkat tangan.Sebaris di belakang tiang bendera. diikuti oleh semua dan lafaz persetiaan Petugas : Bila selesai persetiaan.perintah “Baris senang diri” Jurulatih bertugas : mulakan tugas Petuagas : “Jurulatih.pusing ke belakang (bergerak) mengambil tempat dalam barisan (sebelah tiang bendera) .majlis diserahkan kepada tuan” .3 Bendera . jurulatih sedia” “Keluar baris” .2.2 Petugas berdiri di tengah-tengah 3.3.Sudah bergulung dan terikat di puncak tiang 3.1.2 Jurulatih . Ketua berada di sebelah kanan dan jurulatih bertugas di sebelah kiri ketua 3.2 Perjalanan Upacara 3. petugas bergerak ke hadapan ketua . barulah petugas mulakan upacara :- Petugas : (Mara ke hadapan memberi hormat) Assalamualaikum tuan.2.isyarat “Ap” Pembaca doa langkah selangkah ke hadapan dan terus membaca doa menadah tangan aras bahu.2. bukan muslim tunduk pandang hujung kaki isyarat “Ap” untuk menurunkan tangan dalam kedudukan sedia Petugas : “Persetiaan” .

seorang lagi (pemegang bendera) bergerak mengadap ketua. Istiadat Menurunkan Bendera 4.KE.2 Jurulatih : Sedia di belakang tiang bendera mengadap peserta 4.3 Perjalanan Upacara Petugas : (Beri arahan) “PEK ! Sedia” Petugas : (Beri arahan) “Bendera” semua mengadap bendera.selangkah ke belakang . Istiadat Laung Agung Pengakap Kanak-kanak mempunyai pasukan yang dipanggil sekawan yang terdiri daripada 6 orang setiap pasukan. PKK angkat tumit. seorang dari PKK menurunkan bendera dan seorang lagi mengawal dengan cermat supaya jangan ada bahagian bendera tercecah ke tanah dan menyangkutkan bendera ke bahu.. beri hormat dan serahkan bendera .“Ap” . seorang balik ke dalam sekawan. balik ke sekawan Petugas : (beri arahan) “Doa” .hormat.  Ketua sekawan bertugas akan mencabar dengan hormat sambil berkata dengan intonasi . Kedua PKK tadi melipat bendera Petugas : (Beri arahan) “Serahkan bendera kepada ketua” PKK bergerak (arahan) “Ap” kedua PKK berpusing ke kanan. PKK lantas memegang tangan sekawan sambil membuat bulatan. PKK akan mencangkung dengan kedua belah tangan mencecah tanah di luar peha dan berkata “A.1. PKK akan menjatuhkan tangan  Akela mendepa tangan.1..angkat tangan. berhenti. PKK bangun serentak.PKK menyahut panggilan Akela sambil berlari menelilingi Akela dan menyebut “P…. Bila bulatan sudah siap.LA !! KITA BUAT HABIS BAIK”.K ! ! ! !”  Akela memberi perintah membuat bulatan.4.turun tangan Petugas : (beri arahan) “PEK ! Bersurai” 5.1 Peserta : Dalam bulatan 4. PKK diam dan berdiri tegak  Akela berteriak “PEK ! PEK ! PEK ! ! ! ! ! !” . berdiri tegak dan bersedia. Akela merapatkan tangan ke peha. dua orang PKK berjalan ke arah tiang bendera. Segala istiadat dan gerakerja hendaklah secara berpasukan:  Akela berteriak “PEK” kepada PKK.1 Kedudukan 4. Pembaca doa selangkah ke hadapan dan terus membaca doa “Ap” .1. bersedia di hadapan tiang bendera.E….

Akela melafazkan Persetiaan Pengakap diikuti oleh PKK baru 7. Akela : “Adakah kamu ingin menjadi seorang Pengakap Kanak-Kanak” PKK baru : “Ya. diikuti oleh ahli-ahlinya dan diakhir barisan ialah Penolong Ketua Patrol.berdiri di hadapan Akela . Ketua sekawan balik ke tempatnya. Selepas Laung Agung bendera dikibarkan/diturunkan dan diikuti dengan doa.mencabar “KAMU BUAT HABIS BAIK”. Segala istiadat dan aktiviti hendaklah dijalankan secara berpasukan. Akela” 6. skaf dan lencana keahlian 5. PKK tidak menjatuh tangan sehingga Akela menjatuhkan tangannya. Istiadat ini mesti dijalankan setiap kali perjumpaan diadakan. Laung Agung yang dibuat oleh PKK adalah untuk menunjukkan yang mereka telah membuat sehabis baik. ISTIADAT PENGAKAP (PM/PR/PK) Pengakap mempunyai pasukan yang dipanggil Patrol terdiri daripada 8 orang ahli. 4. Ketua sekawan membawa PKK yang baru . Serentak dengan itu Pen. Akela” Akela : “Adakah kamu bersedia untuk melafazkan Persetiaan Pengakap” PKK baru : “Ya.  Akela membalas hormat. Pemimpin masuk ke dalam bulatan dan berdiri di sebelah Akela dengan membawa topi. Pemimpin memanggil dengan menggunakan wisel. 6. PKK dalam bulatan. Semua Pengakap akan berkumpul dalam formasi tapak kuda mengikut Patrol masing-masing. Selepas itu. Akela berjabat tangan dengan PKK baru & berkata :”Saya percaya . Penolong-penolong Pemimpin berdiri di luar bulatan di belakang Akela. ISTIADAT MELANTIK 1.  PKK akan memberi hormat kepada Akela sambil menjawab cabaran “KAMI BUAT HABIS BAIK”. Laung Agung adalah menjadi tradisi dalam istiadat PKK. Ketua Patrol berdiri di sebelah kanan sekali. Akela berdiri di dalam bulatan. iaitu pada permulaan dan akhir perjumpaan. Adik baru yang berada di luar bulatan dipanggil masuk ke dalam bulatan 3. PKK dalam keadaan sedia.

Pemimpin Kumpulan memberi arahan . bergerak satu langkah ke hadapan -kanan pusing . PKK tabik hormat kepada Akela.kamu akan buat habis baik dan menurut apa yang kamu janjikan. Akela mara ke garisan pemisah 2. Sekiranya semua sekawan adalah ahli baru. maka istiadat perlantikan diadakan dalam dua peringkat. Istiadat ini diakhiri dengan Laung Agung yang dibuat kali pertama disertai PKK tersebut 12. menyarungkan skaf dan memakaikan topi kepada PKK 9. Selesai semua sekali -Troop memberi sorakan “SELAMAT DATANG” . PKK memberi hormat. Istiadat ini penting bagi Akela/Pemimpin dan Penolong yang telah melatih PKK itu Kedudukan : Pek dan Troop berdiri dalam bentuk tapak kuda berhadapan antara satu dengan lain Prosedur:1.“Kumpulan Sedia” dan terangkan tujuan istiadat 3. satu peristiwa yang gembira bagi PKK meningkat naik ke Kumpulan PM. Ketua sekawan dilantik terlebih dahulu dan ahli lain dilantik kemudian Peringatan : Ibu bapa PKK baru boleh dijemput untuk menyaksikan istiadat ini. salam dengan Akela -Akela dengan menggunakan tangan kiri memimpin PKK melangkah tali pemisah 6. Kamu sekarang adalah seorang Pengakap kanak-kanak dan seorang ahli dalan Persaudaraan Pengakap Sedunia” 8. PEK membalas hormat sebagai tanda mengalu-alukan PKK (adik baru) ke dalam PEK 10. PKK memberi hormat kepada pemimpin Pengakap Muda dan bersalam 7. Akela menyematkan lencana keahlian. PM ke PR. Pemimpin menyerah PKK kepada Ketua Patrol 8.berslam dengan Pek terus maju ke Akela di garisan pemisah(tali) 4. Sebaik sahaja Laung Agung selesai dijalankan. Akela . ISTIADAT MENINGKAT NAIK(PKK KE PM) Satu istiadat yang sangat mustahak. PKK berpusing dan hormat kepada PEK. PKK meningkat naik. Ketua Patrol membawa PKK ke patrolnya dan diperkenalkan kepada ahli kumpulan 9. menjadi kenangan. Ketua sekawan membawa PKK baru & perkenalkan kepada sekawan 11.Pesanan terakhir kepada PKK 5.

Akela menyematkan lencana 6. PKK balik ke sekawan masing-masing ISTIADAT PENYAMPAIAN LENCANA KEMAJUAN/ KEPANDAIAN(PM/PR/PK) Istiadat bagi PM. 8. Akela bersalam dan ucapan “Syabas”.1 Lencana Kemajuan di kiri lengan baju 6. Selesai semua . Posted by mohd nor izwan sulaiman at 10:15 PM Labels: PENGAKAP KANAK-KANAK AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP ……………………………………………………………………………………………. Laung Agung bagi PEK yang tinggal ISTIADAT PENYAMPAIAN LENCANA KEMAJUAN (PKK) Lencana disediakan di dalam dulang dan di bawa oleh Penolong Pemimpin. Akela bergerak ke bulatan di hadapan bendera 3. Laung Agung dijalankan terlebih dahulu 2.2 Lencana Kepandaian di kanan lengan baju 7.PR dan PK adalah serupa dengan PKK tetapi Troop berkumpul dalam bentuk tapak kuda . 1. PKK tabik hormat 9. Pemimpin berdiri di sebelah kanan sekali dan diikuti oleh penolong-penolong pemimpin. . Nota: Lencana mesti disampaikan oleh pihak Pengakap (Pemimpin/Pesuruhjaya dan bukan daripada orang yang bukan uniform).Pek beri sorakan “Tahniah” dan dijawab oleh penerima lencana 10.10. Akela memanggil penerima lencana berbaris di hadapannya (di tengah bulatan) 4. Akela maju ke arah PKK dan PKK tabik hormat 6. Taklimat Akela tentang pentingnya lencana yang diterima oleh penerima 5.

England. Hashim dan Encik A. pergerakan ini bermula pada tahun 1928 dengan kumpulan pertamanya di Maktab Sultan Abu. pada tahun 1919 Pasukan Pengakap untuk budak-budak Melayu telah diasaskan oleh Kapten N.Namun begitu. pergerakan pengakap ditubuhkan di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) pada tahun 1926 oleh I. . Bergerak dari tarikh itu. pergerakan Pengakap bermula di Kedah.Laidlow. Di Perak pula.C. Cheesman (seorang ahli pendidikan yang terkenal) telah menubuhkan pergerakan Pengakap di Pulau Pinang iatu di Penang Free School pada tahun 1915.juga di Singapura.M. Switzerland.Laidlow meninggal.M. Ia merupakan potret yang paling disukai oleh Baden-Powell. Ia dikenali sebagai "Coming Of Age Jamboree" sebagai penghargaan hari ulangtahun ke 21 Pengakap Sedunia. pergerakan ini terus terkubur setelah G. Manakala di Johor pula.Wheeler.M.Hertslet. pergerakan Pengakap dihidupkan semula oleh H.Sejarah Pengakap PENGASAS PERGERAKAN PENGAKAP DUNIA ROBERT BADEN-POWELL. SEJARAH PERGERAKAN PENGAKAP DI MALAYSIA Sejarah Pengakap di MALAYSIA Pergerakan Pengakap mula berkembang di Malaysia (Malaya) apabila F.R. H.Bakar. Potret asli beliau dipamerkan di ruang pameran di Ibupejabat Pengakap Dunia (WOSM) di Geneva. Potret Baden-Powell yang dipaparkan telah dihasilkan oleh David Jagger pada tahun 1929.Pada tahun 1922.Z. Negeri Melayu yang pertama memulakan Pergerakan Pengakap ialah Pahang (Pekan) oleh G. Frisby dan Wheeler dari Jabatan Pelajaran Pahang memajukan pergerakan ini. Mendiang juga menjawat jawatan sebagai Penolong Pesuruhjaya Pengakap Malaya selama 13 tahun lamanya.Alsagoff. Birkenhead. Pada tahun 1927.Sands menubuhkan pasukan Pengkap Kanak-Kanak (cubs) di Singapura pada tahun 1910 ( Dua tahun setelah BP mengasaskan Pergerakan ini di England). Ia dipamerkan kepada beliau pada 6 August 1929 di Jamboree Dunia Ke III di Arrowe Park.P.R.

Warna putih-kesucian dan kebersihan. Ringkasan Tahun Negeri Yang menubuhkan pergerakan Pengakap 1910 Singapura F. Pada tahun 1963 (penubuhan Malaysia). Persekutuan Budak-Budak Pengakap Tanah Melayu.Gracle.Melaka dan Negeri Sembilan memulakan pergerakan Pengakap pada tahun 1926 oleh Brunstone. Lingkaran tali berwarna putih-melambangkan persaudaraan Pengakap Sedunia.R.AZ Alsagoff 1922 Kedah EC Hicks / EAG Stuart / RPS Walker 1926 Perak I.J.J. Sarawak menubuh pergerakan pengakap pada tahun 1913 dan Sabah pada tahun 1915. Sands 1913 Sarawak (tidak aktif sehingga tahun 1930) . Pengasas di Terengganu ialah A. Dicatat oleh SKDUA di 9:04 PG 1 ulasan: Label: Sejarah Lambang Pengakap Dunia Pecahan tiga kelopak-melambangkan Persetiaan Pengakap yang tiga. taat kepada Raja dan taat kepada Negara. menjadi ahli dalam Persidangan Pengakap Sedunia.Cheesman 1919 Singapura (pengakap Melayu) Kepten NM Hashim/En. iaitu taat kepada Tuhan. Ikatan putih-menunjukkan ikatan persaudaraan pengakap. Setelah merdeka pada tahun 1957.R. Selangor menubuhkan pergerakan Pengakap pada tahun 1926 oleh Ameen Akbar. Perlis pula ialah pada tahun 1931. Warna ungu-warna Biro Pengakap Sedunia. Gracle 1927 Kelantan YM Tengku Ahmad Temenggong 1931 Perlis. Wheeler 1926 Melaka & Negeri Sembilan Brunstone 1926 Selangor Ameen Akbar 1928 Johor 1927 Terengganu A. Terengganu dan Kelantan memulakan pergerakan ini pada tahun 1927. Dua buah bintang pecah lima warna ungu pada kelopak kiri dan kelopak kanan-melambangkan Undang-undang Pengakap yang sepuluh itu. 1915 Sabah (tidak aktif sehingga tahun 1930) . Persekutuan Budak-Budak Pengakap Tanah Melayu ditukar kepada Persekutuan Pengakap Malaysia.C.dan di Kelantan pula ialah YM Tengku Ahmad Temenggong. Dicatat oleh SKDUA di 9:02 PG Tiada ulasan: . 1915 Pulau Pinang H.

Warna kuning. taat kepada Raja dan taat kepada Negara. Warna kuning pada anak bulan dan bintang-menunjukkan warna diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.Label: Maklumat asas Lambang Pengakap Malaysia Pecahan tiga kelopak melambangkan Persetiaan Pengakap yang tiga. Dicatat oleh SKDUA di 8:57 PG Tiada ulasan: . Bintang pecah 14(warna kuning)-melambangkan 14 buah negeri(termasuk Wilayah Persekutuan) terkandung dalam Malaysia. Dua buah bintang pecah lima berwarna hijau pada kelopak kiri dan kelopak kanan melambangkan Undang-undang Pengakap yang sepuluh itu. hijau dan merah-melambangkan unit-unit pengakap: kuning bagi Pengakap Muda dan merah bagi Pengakap Remaja. Ikatan hijau-menunjukkan ikatan persaudaraan pengakap. iaitu agama Islam. Lingkaran tali berwarna biru tua-melambangkan perpaduan rakyat Malaysia. iaitu: taat kepada Tuhan.

Petugas mara ke tiang bendera dan terus menaikkan bendera. Semua yang hadir memberi hormat. Membaca doa 10. Petugas menjatuhkan tangan…. 11. PKK berdiri dalam bentuk bulatan dalam keadaan sedia. 9. Petugas menarik tali.dan diikuti oleh semua yang hadir. 6. Menyanyi lagu Pengakap 9. 5. petugas berundur selangkah ke belakang dan memberi hormat. Petugas kembali ke tempat asal. 3. Mengingatkan Pengakap Kanak-Kanak supaya ‘BUAT HABIS BAIK” 4. 2. AKELA berdiri di tengah-tengah bulatan dalam keadaan sedia. 10. Dicatat oleh SKDUA di 8:53 PG Tiada ulasan: Label: Istiadat LAUNG AGUNG Laung Agung merupakan: 1. Menyanyi Lagu Kebangsaan 13. Membaca doa 15. 4. 7. Petugas berundur satu langkah dan memberi hormat. AKELA memberi arahan “Senang diri” 16. Semua PKK berdiri dalam bulatan. 8. AKELA mengarah semua yang hadir menyanyi lagu Kebangsaan. Tradisi dalam Istiadat Pengakap Kanak-Kanak. 7. Setelah bendera sampai ke puncak tiang. Penolong Pemimpin berdiri di belakang tiang bendera. Semua yang hadir memberi hormat. Menyanyi Lagu Pengakap Daerah 14. Untuk menghormati tetamu. 12. 1. AKELA berteriak “BENDERA” 3. 5. 2. 2. Bendera dilipat dan diikat di puncak tiang. Akela memberi arahan “SENANG DIRI” 11. AKELA memberi nasihat/kata-kata perangsang dan lain-lain ISTIADAT MENAIKKAN BENDERA 1. 4. Pemimpin berdiri menghadap bendera. .Label: Maklumat asas ISTIADAT ISTIADAT MENGIBARKAN BENDERA Istiadat ini diadakan selepas istiadat laung agung. 8. sekali sahaja. Petugas balik ke tempat asal. 3. Pemimpin berteriak “BENDERA” 6. Diamalkan di seluruh dunia. Akela memberi nasihat/kata-kata perangsang dan lain-lain. Petugas mara ke tiang bendera.

Petugas mencabar dengan hormat kepada AKELA dengan kata-kata:. Apabila menemui pemimpin.K…. Dicatat oleh SKDUA di 8:51 PG Tiada ulasan: Label: Laung agung HORMAT PENGAKAP 1. KITA BUAT HABIS BAIK. Dalam istiadat-istiadat menerima anugerah.PEK. . PKK menjatuhkan tangan setelah AKELA selesai memberi hormat. Dicatat oleh SKDUA di 8:48 PG Tiada ulasan: Label: Hormat Pengakap UNDANG-UNDANG PENGAKAP Pertama Pengakap adalah seorang yang sentiasa dipercayai maruah dan kehormatan dirinya. iaitu menandakan persaudaraan dan penghormatan. 5. Melahirkan semangat setiakawan. 4. penolong pemimpin pengakap dan ketua patrol.” 3. AKELA mendepakan tangan >>> PKK mengangkat tumit.perpaduan serta membina displin. AKELA memerintah PKK membentuk satu bulatan besar dengan memegang tangan. Selepas dan apabila menaikkan bendera Malaysia. Apabila Lagu kebangsaan dan lagu negeri dinyanyikan. Semua PKK hormat AKELA dengan menjawab ‘KAMI BUAT HABIS BAIK’ 8. b) Kedua belah tangan mencecah ke tanah. 2. Apabila menemui pengakap lain. Setiap kali diadakan perjumpaan 2. AKELA merapatkan tangan ke paha>> a) PKK mencangkung.5.‘KAMU BUAT HABIS BAIK’ 7. Bila diadakan? 1.” (semua PKK mengelilingi AKELA sambil menyahut “P…E…. sijil dan sebagainya. 6. sama ada dalam atau luar negeri. 3. 9. c) Kepala dilangutkan dan terus berkata>> ‘A K E L A.” (semua PKK berdiri dalam keadaan sedia) 2. Bila bulatan telah sempurna PKK menjatuhkan tangan. 5. AKELA (Pemimpin) berteriak “PEK….PEK…. bendera negeri dan bendera pengakap. 4. ISTIADAT LAUNG AGUNG 1.. d) Selepas sebutan “BAIK” PKK bangun dalam keadaan sedia. AKELA (Pemimpin) berteriak “PEK. AKELA membalas hormat PKK. Setiap kali semasa menamatkan perjumpaan.

Keenam Pengakap itu baik dan kasih kepada segala binatang. orang-orang diatas dan orang-orang yang dibawahnya. Kesembilan Pengakap itu jimat dan cermat Kesepuluh Pengakap itu bersih dan suci fikirannya. ibu-bapanya. pangkat dan agamanya sekalipun.Kedua Pengakap adalah seorang yang taat kepada Yang Dipertuan Agong. Negaranya. kepala patrolnya atau pemimpin-pemimpin pengakapnya dengana tiada apa-apa soalan. perkataannya dan . Kelima Pengakap itu baik dan sempurna budi pekertinya dan sentiasa berbudi. Kelapan Pengakap itu seorang yang sentiasa sabar dan manis mukanya dalam kesusahan. pemimpin-pemimpin pengakapnya. kepada Rajanya. Ketiga Pengakap wajib menjadikan dirinya berguna dan menolong orang pada setiap masa. Ketujuh Pengakap itu seorang yang sentiasa menurut perintah dan suruhan ibu-bapanya. Keempat Pengakap itu sahabat kepada sekalian dan saudara kepada lain-lain pengakap walau apa negeri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful