Perkara 153 Perlembagaan Malaysia : Hak Istimewa Orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak Yang Di Pertuan

Agong berperanan dalam menjaga kepentingan orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak dalam 3 perkara utama Perkara-perkara yang diketengahkan dalam perkara 153 Perlembagaan Malaysia: 1. Perkhidmatan Awam 2. Ekonomi 3. Pelajaran

1. Perkhidmatan Awam  Perlembagaan Malaysia menyatakan bahawa YDPA berperanan dalam

memperuntukkan orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak jawatan dlam perkhidmatan awam sama seperti orang-orang lain tanpa mengancam kedudukan/ hak sedia ada orang lain dalam perkhidmatan awam.  Rasional peruntukan ini adalah kerana orang Melayu dan Bumiputera Sabah Sarawak tidak berkesempatan menjawat jawatan yang tinggi semasa penjajahan British malah mereka hanya mundur sebagai petani di kawasan pedalaman. Jawatan-jawatan tinggi hanya dipegang oleh British pada masa itu.

2. Ekonomi     YDPA mengarahkan pihak berkuasa untuk mengeluarkan lesen/permit

perniagaan kepada orang-orang Melayu dan Bumiputera. Sebelumnya, orang Melayu tidak berpeluang menceburi bidang perdagangan yang hanya dimonopoli oleh orang Cina pada zaman pemerintahan British. Kemiskinan orang Melayu pada tahun 1970 = 64.8% DEB juga merupakan antara usaha kerajaan membantu orang Melayu mendapat pemilikan ekonomi sebanyak 30% dalam perdagangan.

. YDPA tidak boleh memberhentikan biasiswa/ bantuan orang BUKAN MELAYU. Maksudnya. hak-hak istimewa ORANG BUKAN MELAYU perlu dikekalkan . GOOD LUCK ^^.   Dalam Fasal 4.3. dalam memberi hak keistimewaan kepada orang Melayu dan Bumiputera. bantuan dan keistimewaan pelajaran serta kemudahan dalam pelajaran. fasal 2. Yang dicintai dan mencintai. Pelajaran    Sistem pendidikan mampu membantu orang Melayu dan Bumiputera untuk tidak terus tercicir dalam ekonomi. Oleh itu. Maurice  . YDPA bertanggungjawab melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera dengan memberikan peruntukan biasiswa. pembelaan terhadap pendidikan golongan ini harus diketengahkan. Dalam perkara 153.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful