You are on page 1of 4

I I T - ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.

com
I I T i ans P A C E
216 - 217 ,2nd floor , Shoppers point , S. V. Road. Andheri (West) Mumbai 400058 . Tel: 26245223 / 09
PRACTICE TEST (MATHS)

Only One Option is Correct.

1. Let f (x) =
ln x
x
and the solution of f (x) =k be denoted by g (k) where g ; (, 0) (0, 1) then
g (x) is
(a) one one but not onto (b) onto but not one one
(c) one one and onto (d) neither one one not onto

2. Number of ordered points ( , a b) of real numbers such that (a +ib)
2011
=a ib holds good is
(a) 2009 (b) 2010 (c) 2011 (d) 2012

3. The area of the region consisting of all points (x, y) satisfying

1 1 1 2 2
sin sin sin 16 9
3 4 12 12
x y x y
y y

1

=


( )
is
(a) 12 (b) 12 (c) 6 + 12 (d) 6 + 24

4. If f (x) is a polynomial of degree 9 and f (n) =
1
n
for n =1, 2, 3.10 then f (11) equals
(a) 0 (b)
10! 1
11

(c)
10! 1
10

(d)
11! 1
11



5.
/2
0
sin
sin cos
x
x
x x e


]
dx equals
(a)
4

/ 2
1
2
e
n

| | +

|
\ .
(b)
4

/ 2
1
2
e
n

| | +
+
|
\ .

(c)
/2
1
4 2
e
n


( )
(d)
/2
1
4 2
e
n


( )


6. If 2 f (x) =f (xy) +f
x
y
| |
|
\ .
x, y e R
+
, f (1) =0, f ' (1) =1 then f '(2) equals
(a) 0 (b) 1 (c)
1
2
(d) 2
7. Let 2a +b +3c =1 and a >0, b >0, c >0 then the value of
1 1 1
a b c
+ + when a
4
b
2
c
2
is maximum is
(a) 18 (b) 20 (c) 24 (d) 22


8. The sum of the order and degree of the family of all circles on xy plane having radius r is
(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5

9. If f (x) =
0
1 1
cos( )
2
n n
i
i j
a
a ix
= =
+ +

b
j
sin (jx) then
2
0
t
}
f (x) cos kx dx
(where k, n e N and k <n) equals
(a) a
k
(b) b
k
(c) t a
k
(d) t b
k


I I T - ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com

More than one may be correct.

10. Let

, , a b c be unit vectors such that

0 a b c = and x, y, z be distinct integers then

2 xa yb c
cannot be equal to
(a) 1 (b) 2 (c) 2 (d) 3

11. Which of the following is (are) integer (s)
(a)
( )
( )
2009!
2010! !
2010!
(b)
( )
( )
2009!
2009! !
2010!

(c)
( )
( )
2010!
2011! !
2011! (2010!)
(d)
( )
( )
2012!
2012! !
2012!


12. The two conics x
2
cos
2
o +y
2
cot
2
o =1 and x
2
sec
2
o y
2
cosec
2
o =1
(a) have same foci (b) have same length of the latus rectum
(c) have same directories (d) Intersect orthogonally

13. If the equation 1 +sin
2
px =cos x has exactly one solution then p may be equal to
(a) e (b) [t] (c) 2 (d) [ 5]

14. Let f (x) be continuous function in [1, 9] such that f (1) =2, f (9) =8 then there exists atleast one
c e (2, 8) such that
(a) f (c) =5 (b) f (c) =4 (c) 8 f (c) =
9
1
( ) f x
}
(d) f (c) =10

15. The value of o for which
2
2
0
( 3)( ) 0
x
x x e dx o =
}
lies in the interval
(a) (0, 2) (b) (-2, 0) (c) (2, 4) (d) (-4, -2)


16. Two sides of a triangle have the joint equation x
2
2xy 3y
2
+8y 4 =0, The third side passes
through (-5, -1) Then the slope of the third side so that the origin is an interior point of the triangle
can be
(a)
1
3
(b)
1
3
(c)
1
2
(d*)
1
6


17. If is the positive root of the equation
2
1 0 x x + = then the other root is :
(a)
3
3 (b)
3
4 3 (c)
2
2 (d*) 2 +

Subjective

18. Let U
n
=
n n n n n
0 1 2 n
C C C ( 1) C
.............
1 5 9 4n 1

+
+
and the value of
99
100
400U
U
is k then the sum of the
digits in k is

19. If o =
2
7
t
then the value of tan tan 2 +tan 2 tan 4 +tan 4 tan o o o o o o is

20. The maximum value of the function f (x) =sin x +
/ 2
/2
(sinx tcosx)
t
t
+
}
f (t) dt is M then
5
M
.

I I T - ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com

Matrix Match Type.

21. Match the following:
Column I Column II

(a) The number of real solutions of the equation 2
x
+3
x
=7
x
6
x
is (p) 0
(b) If I =
/2 /2
2010 2011
0 0
sin sin xdx xdx
t t
} }
then the integral part of I is (q) 1
(c) The function f (x) = ( )
( )
2m
n m
lim limcos n! x

t is discontinuous (r) 2
at x equal to
(d) The value of
2
cos
0
1
e cos(sin )d is
t
u
u u
t
}
(s) 3
(t) 4








































I I T - ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com





ANSWER KEY

1. C
2. D
3. D
4. A
5. A
6. C
7. B
8. C
9. C
10. A,B
11. A,C
12. A,B,D
13. A,C
14. A,B,C
15. A
16. A,C
17. A,C,D
18. 5
19. 7
20. 3
21. (A q); (B p); (C p, q, r, s, t); (D r)