You are on page 1of 4

De Middeleeuwen: een webwandeling

In het klooster
Door: Juf Monica

Inleiding
WEBWANDELING GESCHIEDENIS NAAM LEERLING:

Een kerk is een gebouw waarin gelovige mensen bij elkaar komen. Dit doen ze meestal op zondag. Sommige gelovigen willen vaker met hun geloof bezig zijn. Eigenlijk wel elke dag, en zelfs de hele dag door. Mensen die dat willen gaan weg uit het gewone, drukke leven en gaan met elkaar in een klooster wonen. Een klooster is een groot gebouw waarin gelovigen samen in alle rust en stilte met God en hun geloof bezig zijn. Mensen die in een klooster wonen noemen we kloosterlingen. Kloosterlingen kun je makkelijk herkennen aan hun kleding. Ze dragen meestal een lang gewaad dat zwart, wit of bruin is. De eerste kloosters waren alleen voor mannen. Kloosters voor vrouwen ontstonden pas later. Mannen in een klooster noemen we monniken en vrouwen in een klooster noemen we nonnen. Ook in de Middeleeuwen had je al kloosters. In deze webwandeling maak je kennis met het leven in een klooster. Ga je mee op bezoek bij de monniken en nonnen?

GROEP 6

2

Opdracht 1
Kijk naar het filmpje over het leven in een klooster, beantwoord daarna de volgende vragen: Hoe laat moeten Jochem en Sophie opstaan? Zij staan op om ……………………uur. Hoe heet de kleding van een monnik? Het heet een ………………………………. Hoe vaak per dag houden de monniken samen een dienst? Zij komen …………… keer per dag samen.

-

-

Waarom zijn de monniken ooit begonnen met het brouwen van bier? Zij zijn hiermee begonnen omdat ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… Het filmpje duurt bijna acht minuten en kun je vinden op: http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=gweakBs HrGmKvKmJyjiC

Nieuws over branche

Opdracht 2
De volgende opdrachten kun je beantwoorden als je kijkt op: http://www.klap.net/religies/christendom/kloosters/8 76hetklooster2.html Een klooster bestaat uit gebouwen en grond. Kijk goed naar de plattegrond en lees de uitleg eronder. Wat zijn de belangrijkste gedeeltes in het klooster? 1 ……………………………………………………………. 2 ……………………………………………………………. 3 ……………………………………………………………. 4 ……………………………………………………………. 5 ……………………………………………………………. Vragen: A) Wat deden monniken in de kapittelzaal? ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… B) Waar gaat de monnik naar toe als hij honger heeft? ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… C) Wie is de baas in het klooster? ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… D) Wat deden de monniken in het scriptorium? ………………………………………………………………… …………………………………………………………………

4

Schrijven
In de Middeleeuwen waren kloosterlingen vaak de enigen die konden lezen en schrijven. Het overschrijven van boeken in het scriptorium was één van hun belangrijkste bezigheden. Daarvoor was veel geduld nodig. Een monnik schreef met een ganzenveer en inkt. Hij kon soms wel twee jaar bezig zijn met één boek. Het was echt een monnikenwerk! De eerste letters van een hoofdstuk, en soms zelfs een hele bladzijde, werden mooi versierd. Zo´n versiering noemen we een miniatuur. Een miniatuur werd met gekleurde inkt en goud- of zilververf gemaakt.

Opdracht 3
Hier zie je zo’n miniatuur

Maak nu (op een apart blaadje) zelf een miniatuurtekening van de eerste letter van je naam.

Related Interests