LOMPAT TINGGI

Terdapat beberapa gaya dalam acara Lompat Tinggi seperti berikut : 1) 2) 3) 4) 5) Gaya Gunting (Scissors) Gaya Eastern Cut-Off. Gaya Guling Barat (Western Roll). Gaya Guling Pelana (Straddle). Gaya Flop

FASA-FASA DALAM LOMPAT TINGGI (GAYA FLOP) Dalam acara Lompat Tinggi (gaya flop) seseorang atlit akan melalui empat fasa iaitu : a) b) c) d) Fasa Lari Landas. Fasa Lonjakan. Fasa Layangan. Fasa Mendarat.

Penerangan Fasa secara lanjut a) FASA LARI LANDAS Dua faktor yang mempengaruhi lari landas 1. Kelajuan : Atlit dikehendaki berlari secepat mungkin tetapi dengan halaju yang terkawal. 2. Arah : Atlit hendaklah menuju ke arah palang pada sudut 20° hingga 30° dari satah tegak palang. Terdapat tiga gaya lari landas yang sering digunakan dalam gaya flop: 1. Lari lengkung dari mula lari landas untuk mendapat kepantasan yang optima seperti Dick Fosbury. 2. Bermula lari secara lurus kemudian melencong pada empat langkah terakhir. 3. Secara lari atas garisan lurus menuju ke palang.

d) FASA MENDARAT  Dalam fasa ini badan atlit setelah melepasi palang sedang jatuh dari tinggi ke bumi. Serentak dengan ini sejurus sahaja badan terangkat dari bumi. kaki bebas di angkat sambil dipusing ke dalam untuk mendapat daya putaran supaya badan mencapai layangan istimewa flop.    c) FASA LAYANGAN      Membawa pusat graviti melepaskan palang secara ekonomikal dan mudah.b) FASA LONJAKAN  Tujuan lonjakan adalah untuk mengubah pergerakan mendatar kepada pergerakan menengak dan untuk mengangkat pusat graviti atlit ke atas palang. Ketika ini kaki masih belum melepasi palang dan pusat graviti masih berada di belakang dan rendah dari palang. Gerakan ini akan bertindakbalas secara kakinya akan melurus sambil melintas atas palang. Badan di condong sedikit ke belakang sambil kedua tangan dihayun ke atas. Kakinya hendaklah dikangkang sedikit. Kemudian kaki lonjakan diguling dari tumit ke tengah kaki ke jari kaki sambil menekan bumi. Jenis daya yang dihasilkan adalah daya kinetik yang makin jatuh makin bertambah.  Pada akhir lari landas kaki lonjakan dihentak pada bumi dengan tumit untuk mendapat daya tindakbalas yang akan mengangkat badan. Putaran yang dihasilkan oleh kaki bebas dalam fasa lonjakan tadi akan membawa badannya secara belakang atlit menghadap palang. Pada masa ini kepala dihalakan ke palang dan atlit mesti melihat palang.  . Seseorang atlit ketika ini mesti menyediakan dirinya dengan mengadakan kedua lutut jauh dan dagunya rapat pada dada. Atlit akan mengangkat kepalanya dan ini akan mengangkat bahagian bahu.

Sekiranya tenaga kinetik terlampau ia dikehendaki melakukan gulingan ke belakang untuk menyerap hentakan impact. LATIHAN ANSUR MAJU Gaya Straddle Langkah 1 :menentukan kaki lonjakan Langkah 2 : Larian dilakukan dan terus loncat ataupun melompat di atas kaki yang telah dipilih untuk membuat lonjakan. Pada masa yang sama kaki ditendang sebebasnya ke atas dengan kencang dan dipandu dengan kedua-dua tangan yang dihayunkan ke atas. Ikatkan sesuatu tanda sebagai penanda bagi pengamatan tahap lompatan. b) Kaki yang digunakan untuk lonjakan dihulurkan sejauh yang boleh ke hadapan. pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kanan berada di sebelah kanan mengadap palang manakala pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kiri berada di sebelah kiri mengadap palang. c) d) . Kedua-dua belah tangan digerakkan ke belakang badan. Langkah 3 : Pengasingan dilakukan bagi pelompat yang menggunakan kaki kiri dan kaki kanan. Untuk mengurangkan hentakan maka atlit mesti cuba mendarat pada bahunya. Langkah 6 : a) Kedudukan badan hendaklah disandarkan ke belakang. Kedudukan pelatih pula ialah.  Mulutnya mesti ditutup supaya tidak tergigit lidah. Langkah 4 : Pada permulaannya tali getah hendaklah digunakan sebagai menggantikan palang agar memberi keyakinan kepada pelatih. Langkah 5 : Arahan diberikan agar pelatih bergerak ke arah hadapan. Ini diikuti dengan arahan agar kaki dihayun bebas setinggi yang boleh supaya dapat menyentuh penanda yang telah diikat pada tali getah tadi.

Latihan Garisan Latihan Pergerakan Kaki. Langkah 10 : Bila teknik ini telah dikuasai. Seterusnya gaya ini dilatih untuk beberapa langkah. 2. Kepala perlu direndahkan. 4.Langkah 7 : Kesemua langkah di atas dilakukan dipraktikkan di tali getah yang menggantikan palang. Langkah 9 : Bangku panjang disediakan dan diletakkan di sisi tilam. 5. Bangku dikeluarkan. Kaki tersebut diputarkan ke arah kaki sebelah lagi sebagai imbangan.  Penyokong atau pembantu kepada pelaku akan memegang pergelangan kaki sebelah lagi. 3. Langkah 8 :  Memperkenalkan aksi peringkat putaran. Ianya menggunakan 5 hingga 7 langkah mengikut keselesaan. pelompat akan menendang sebelah kaki ke atas. barulah diperkenalkan langkah atau teknik larian landas. Dalam setiap pasangan. Latihan Kepantasan Dan Kekuatan Kaki Latihan Melonjak Latihan Gulingan Badan . Kaki dihayunkan bebas ke atas dan jatuhan ialah di atas tulag belikat di atas tilam. LATIHAN –LATIHAN PERSEDIAAN 1.  Perkara yang harus ditegaskan dan ditekankan ialah badan haruslah diangkat ke bawah. Oleh itu secara otomatik badan akan berputar ke arah sisi. manakala tangan diturunkan. Satu langkah diambil di atas bangku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful