TEKNIK LOMPAT TINGGI

LOMPAT TINGGI 1.0 PENGENALAN Acara lompat tinggi secara amnya dikuasai oleh atlitatlit yang bertubuh tinggi dengan kualiti lonjakan yang baik. Kelajuan memecut tidak dianggap sebagai kriteria yang penting seperti dalam acara lompat jauh atau lompat kijang. Namun begitu, terdapat juga atlit yang bertubuh rendah tetapi telah mencapai kejayaan kerana kualiti lonjakan yang istimewa. atlit-atlit yang bertubuh rendah dengan kualiti lonjakan yang baik biasanya akan lebih berjaya dalam acara lompat jauh atau lompat kijang berbanding dengan acara lompat tinggi. 2.0 SEJARAH ACARA LOMPAT TINGGI Acara lompatan mula menjadi sebahagian daripada acara olahraga yang penting apabila olahraga telah menjadi lebih formal pada tahun-tahun dalam abad-19 dan abad ke-20. Dalam abad ke-19, atlit lompat tinggi mula melompat dan mendarat di aats tanah berumput.oleh demikian, untuk menjaga keselamatan pelompat, maka teknik lompat tinggi gaya gunting digunakan.seterusnya, untuk meningkatkan lagi kualiti keselamatan, pasir dilonggokkan di tempat mendarat untuk mengurangkan impak pendaratan. Pada masa yang sama, gaya gunting cara membelakang digunakan tetapi caar ini banyak mencederakan para atlit. Selepas ini iaitu sebelum tahun 1940-an, Gaya Timur adalah popular walaupun teknik ini lebih sukar dilakukan. Dalam tahun-tahun 1940-an gaya guling mula diminati. Pada tahun 50-an, Gaya Guling Barat merupakan gaya pertama yang dipopularkan dan ia digunakan ramai atlit sehingga pertengahan taun 1950-an. Walau bagaimanapun, Gaya Pelana mula menjadi dominan sehingga sukan Olimpik 1968 di Mexico. Pada sukan Olimpik 1968 itu Dick Fosbury telah menggunakan gaya baru iaitu Fosbury Flop untuk membuat lompatan . 3.0 GAYA LOMPAT TINGGI Tujuan seorang pelompat adalah untuk melompat setinggi yang boleh. Walaupun gaya lompatan tidak penting, tetapi perkembangan semasa

2. Kebanyakan orang baru menggunakan gaya ini kerana ia selamat dan senang digunakan. gaya barat. gaya pelana. kaki melonjak di depan pinggul dan pinggul di hadapan bahu untuk mencondongkan badan semasa membuat lonjakan. Kaki bebas dihayun kuat ke atas. Semasa melonjak. memulakan larian dengan kaki kiri.menunjukkan bahawa atlet yang menggunakan gaya Fosbury Flop mencapai lebih kejayaan berbanding dengan atlet yang menggunakan gaya gunting. Pelonjak melonjak dengan kaki luar. Rekod lompat tinggi kategori lelaki dan wanita dipegang oleh atlet yang menggunakan gaya Fosbury Flop. Bahu berhampiran palang dikekal tinggi dan tidak condong ke arah palang. 2. 3. terdapat lima gaya lompat tinggi iaitu gaya gunting. Kaki lonjak dihayun ke atas. Pelompat menggunakan 7-9 langkah. Pelompat menuju ke palang secara bersudut kira-kira 30 darjah. 1. 2. Layangan 1. 4. selari dengan palang. Lonjakan 1. gaya timur dan gaya fosbury flop. Gaya Lompat Tinggi Pada amnya. Pelompat yang melonjak dengan kaki kanan akan berlari dari sebelah kiri. Pendaratan . Gaya gunting diajar sebagai latihan mendorong sebelum gaya Fosbury Flop diajar. 3.Gaya Gunting Penujuan 1. Pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan. memulakan larian dengan kaki kanan.

4. Berlari dengan lutut tinggi c. Berjalan dengan lutut tinggi b. Kedua-dua belah tangan di sisi badan. 2. memulakan larian dengan kaki kanan. Kedua-dua lutut dibengkokkan. Pelompat yang melonjak dengan kaki kanan akan berlari dari sebelah kiri. Berlari dalam bulatan . Larian dilakukan dengan cepat dan beritma. Kaki bebas diangkat tinggi dengan lutut dibengkokkan. Layangan 1. 2. 6. Di udara pelompat memandang palang sambil melentikkan badan. Badan ditegakkan atau condong sedikit ke belakang. 5. Pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan. Setelah badan melepasi palang. 4. 3. 4. 3. Pelompat melompat di atas punggung atau dengan dua belah kaki. luruskan kedua belah kaki dan gerakkan ke atas sambil mengangkat kepala ke atas. Pendaratan 1. Lutut digerak melintang badan untuk membantu pusingan badan.Aktiviti mendorong a. 2. Latihan Ansur Maju 1. 3. Guna larian 5-9 langkah dengan tiga langkah terakhir secara melengkung. 2. Pelonjak melonjak dengan cepat dan kuat menggunakan kaki luar palang.1. Lonjakan 1. Tangan yang dibengkokkan juga dihayun ke atas. Kaki di hadapan badan. memulakan larian dengan kaki kiri.Gaya Fosbury Flop Penujuan 1. Pelompat mendarat di atas bahagian belakang badannya.

Walau bagaimanapun sewaktu melompat. Landas Lari dan Kawasan Lonjak . b. 2. kaki selari denagn palang. e. Ulang (f) dengan papan anjal. c. Seorang peserta itu gagal sekiranya: a. g. 2. maka atas sebab ini lompatan tersebut tidak dianggap batal. e. Selepas sesuatu lompatan. h. Melonjak f. Memulakan lompatan dengan gaya gunting. Peserta-peserta hendaklah melakukan lonjakan dengan sebelah kaki. Melompat gaya gunting dan mendarat 90 darjah denagn kaki mengahala kea rah palang. Membuat lompatan dengan mengambil langkah 7-9 langkah. sebelum melepasi palang.Latihan Lompatan a. Berlari mengikut laluan angka lapan. Melonjak untuk menyentuh bola yang tergantung.d. f. b. Melompat gaya gunting dan mendarat bentuk ‘L’. Peraturan 182 Lompat TInggi Pertandingan 1. dan pada hemat hakim tidak akan memberi kelebihan padanya. palang jatuh dari tiangnya akibat aksi peserta itu sendiri semasa melompat atau. Peserta itu menyentuh bumi termasuk tempat mendarat melebihi satah mencancang dan sama ada luar atau di antara tiang dengan mana-mana bahagian badannya. i. Berdiri membelakangkan tempat mendarat. Ulang (e) dengan berdiri di atas kerusi panjang atau peti lombol satu tingkat. Menentukan titik semak. jika seseorang peserta itu menyentuh tempat mendarat dengan kakinya. d. melompat secara dirian dan mendarat. Melompat gaya gunting dan mendarat bentuk ‘L’ serta kaki bersudut 45 darjah.

apabila tersentuh oleh peserta. Tiang-tiang tersebut juga mestilah cukup tinggi supaya sekurang-kurangnya ia melebihi 10sm daripada paras sebenar palang dinaikkan.jika demikian. Keduaduanya hendaklah mempunyai sangga untuk menopang palang dengan mantap. Sangga Palang. Jarak minimum landas lari ialah 15m kecuali dalam pertandinganpertandingan yang dijalankan mengikut peraturan 1 (a) . Sangga-sangga ini tidak boleh dibalut dengan getah atau dengan sebarang barang lain yang akan meningkatkan kesan geserannya dengan palang atau. ke depan atau ke belakang.3.4 dan Manual Trek dan Padang IAAF Alat-Alat 6. Tiang tersebut tidak boleh dianjak semasa pertandingan melainkan Refri merasakan sama ada landas lari dan kawasan lonjak menjadi tidak sesuai. Hujung palang akan terletak di atasnya supaya palang mudah jatuh. 4smx6sm. Keseluruhan kecerunan maksimum pada 15m terakhir landas lari dan kawasan lonjak berbentuk separuh bulatan yang pusatnya terletak di tengah-tengah di antara tiang-tiang tegak dan berjejari minimum seperti yang dinyatakan dalam peraturan 182. Kawasan lonjak hendaklah rata atau sebarang kecerunan hendaklah peraturan 182. Kawasan mendarat mesti ditempatkan supaya kemaraan atlet ke arah kecerunan menurun.3 itu tidak melebihi 1: 250. jarak minimum ini sepatutnya 25m. 5. jika keadaan mengizinkan . 8. perubahan hanya boleh dibuat selepas selesainya satu pusingan. Apa jua bentuk tiang boleh digunakan asalkan tegap. 7. Sangga hendaklah saam tinggi di atas kawasan lonjak betul-betul . Sangga hendaklah rata dan berbentuk empat segi bujur. 4. Sangga-sangga ini hendaklah melekap kukuh pada tiang semasa lompatan dilakukan dan kedudukannya mengahadap ke dalam. Tiang. tidak juga ia boleh dipasang dengan apa jua jenis spring. (b) dan (c) yang jarak minimumnya ialah 20m.

disarankan kawasan mendarat tidak kecil dari 6mx4mx0.di bawah setiap hujung palang. . bagi pertandingan-pertandingan yang mengikuti peraturan 1.7m. Kawasan mendarat hendaklah berukuran tidak kurang daripada 5mx 3m. 9. Kawasan Mendarat 10. Hendaklah ada ruang di antara hujung palang dengan bang sekurangkurangnya 1sm.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful