Modã şi artã conceptualã în colecţiile lui Hussein Chalayan

Universitatea Bucureşti Facultatea de Istorie Departamentul Istoria Artei

Modã şi artã conceptualã în colecţiile lui Hussein Chalayan

Gombos Paula Giorgiana

Aprilie 2013

1

am analizat o parte din proiectele realizate de cãtre unul dintre cei mai cunoscuţi designeri contemporani.astfel . deci.78. Pentru început. diferenţã. iar ceea ce observãm în prezentarea unor noi linii vestimentare poate fi interpretat ca performance.77. dar care pune în discuţie preocupãri legate de performance. similaritate. se pune întrebarea dacã moda este. „fuziunea” dintre douã universuri contemporane. Barnard. 1. Dacã existã un discurs artistic al modei. Hussein Chalayan. Desigur. se raporteazã la consumerism? Ţinând cont de aceste propuneri. apare conceptul de „fashion performance”. De aici. Soluţiile pentru aceste „probleme” au generat . 3. Malcolm. trebuie subliniatã diferenţa dintre „moda conceptualã” şi „vestimentaţia conceptualã”. în modã nu mai este vorba despre forme. În primul rând. în timp ce „moda conceptualã” cuprinde haine gata de purtat (pret-a-porter) şi are o valoare comercialã 3.Studiul de faţã a pornit de la o idee . Ibidem. dar ajungând la concluzia cã cele douã acţioneazã interdependent. confuzii între cele douã discpline. arta şi moda au împãrtãşit o oarecare simbiozã. cea din urmã folosind ca un instrument artistic ce transmite anumite mesaje şi nu pot fi purtate. artã şi modã. spectacol şi mascaradã”. Malcolm Barnard considerã cã noua orientare a modei cuprinde „un joc nesfârşit al diferenţelor ce are ca rezultat identitatea şi frumuseţea. moda şi arta conceptualã. având în vedere faptul cã moda urmãreşte o anumitã productivitate. Fashion as Communication . Vrencoska. 2. materiale ci despre idei şi semnificaţii. artã. acest „fenomen” nu poate fi interpretat separat de postmodernitate. culori. Editura Routledge. Întâlnirea dintre corpul uman şi modã are ca rezultat transformarea unei prezentãri de modã într-un performance 1. p. în definitiv. aş putea spune. 2 . Gordana . mai mult o preocupare personalã decât o teorie filosoficã şi anume. prin urmare. se poate forma . p.1. 2002. şi un substrat politic? Cum îşi aproprie designer-ul contemporan arta conceptualã. De-a lungul istoriei. şi anume.la rândul lor. Political statements in conceptual fashion : The voice of national sentiments as a selfreference in the ready-to-wear collections of Alexander McQueen and Hussein Chalayan. dacã a atins un oarecare nivel conceptual. vânzare. contestaţie. p. actul vestimentaţiei în lume. în sensul cã fiecare a preluat elemente de la cealaltã şi s-au completat reciproc 2. Astfel. Procesul neîntrerupt de schimbare a modei este în conformitate cu tendinţele postmderne de transformare. sau. mi-am adresat diverse întrebãri despre cum este înţeleasã lumea modei astãzi. a cãrui viziuni au rezervat vestimentaţiei un nou rol în domeniul artei.

Prin colecţiile sale. politicã şi arhitecturã. folosirea anumitor culorili. p. filosofie. sociale. Chalayan foloseşte istoria sa personalã. 3 . printre care Alexander McQueen şi Hussein Chalayan. Pentru acest proiect a folosit piliturã de fier aplicatã pe rochii din mãtase. prezentând un discurs cu totul neobişnuit. mesajele etnice diferite ale insulei. au influenţat cu desãvârşire lucrãrile artistului. care lua cu asalt lumea modei prin elaborarea unor proiecte de facturã avangardistã.1. pe care le-a „îngropat” în pãmânt timp de câteva sãptãmâni. de asemenea. În urma neînţelegerilor politice din 1974. cea britanicã şi cipriotã. Gordana . Dupã divorţul pãrinţilor. un oraş în care se regãseasu. se remarcã tot mai mulţi desgineri vestimentari care exploreazã universul artei contemporane. p. Hussein Chalayan s-a nãscut în Nicosia. Ibidem. Vrencoska.1 5. comunitãţi din diferite locuri ale lumii. 4. 6. Political statements in conceptual fashion : The voice of national sentiments as a selfreference in the ready-to-wear collections of Alexander McQueen and Hussein Chalayan. Complexitatea acestei trãiri cu multiple semnificaţii etnice l-a îndrumat sã creeze teme referitoare la naţionalitate. Cipru. interiorizãri. Ceea ce l-a definit ca designer se regãseşte între douã identitãţi culturale. respectiv lungimea fustelor. el recunoaşte rolul unei „geografii mixte”. Ceea ce îl deosebeşte de ceilalţi designeri este faptul cã nu a fost constrâns de acele reguli în modã specifice fiecãrui sezon. identitatea culturalã şi preocupãrile politice ca mod de auto-referinţã pentru a forma cadrul conceptual aplicat liniilor vestimentare 4.. strãmutãri. de aici pornind identitatea sa dublã. ştiinţã. viziunea sa intrigantã asupra viitorului. refugiaţi. înainte de a prezenta linia vestimentarã.În perioada anilor 90’. Din acel moment. p. Transnationalism and hybridity in the art of Hussein Chalayan. Disputele dintre cele douã comunitãţi. În multe interviuri. familia lui Hussein s-a numãrat printre cele care au fost obligate sã imigreze. designer-ul a ales sã-şi manifeste anxietãţile politice. într-un moment în care existau conflicte constante între autoritãţile greceşti şi turceşti. realizând în acelaşi timp o introspecţie. Aceastã nouã acomodare într-un alt spaţiu multicultural a fost explicat de artist ca fiind una dintre motivele principale pentru care a ales sã integreze problemele legate de idenntitate şi strãmutare în colecţiile sale. Aksel B. deplasare forţatã şi purificare etnicã 5. toate colecţiile ce au urmat au purtat amprenta sa conceptualã.1. Prima colecţie „Tangent Flows” îl lanseazã imediat ca designer inovator. provocative. Hussein se mutã împreunã cu tatãl sãu în Londra. ci s-a orientat de fiecare datã cãtre tehnologie. care l-a fãcut sã arate în lucrãrile sale ceea ce suntem noi cu adevãrat 6. Damla.

sau devin unitare. tunici cu lasere. 7. masa de cafea se extinde într-o fustã. Nu existã sentimente de anxietate. şi fotolii acoperite cu huse de tapiserie. fie cã se resping. joasã. care vin odatã cu pericolul strãmutãrii. neagrã. Cu siguranţã.În primele colecţii. Podiumul se transformã într-un adãpost pentru refugiaţi. „Ambimorphous” (2002) este un alt proiect care discutã rãdãcinile sale etnice şi experienţa celor douã culturi diferite. este o mãrturie a propriilor sentimente . procesul fiind reversibil. În mijlocul scenei se aflã o masã de cafea rotundã. pãstrându-şi doar hainele pe care le poartã. Political statements in conceptual fashion : The voice of national sentiments as a selfreference in the ready-to-wear collections of Alexander McQueen and Hussein Chalayan. perioada urmãtoare este caracterizatã prin dualitate formatã de artã şi modã. una dintre preocupãrile sale principale. fotoliile iau forma unor genţi de voiaj. cea orientalã şi cea occidentalã. Hussein îşi dedicã proiectele preocupãrii sale principale în legãturã cu istoria. Inspiratã din istoria refugiaţilor care au fost nevoiţi sã pãrãseascã locul natal din cauza disputelor politice. rochii „îngheţate” în timp mişcãrii.com 4 . Designer-ul le oferã acest timp de care au nevoie întocmai pentru a-şi împacheta bunurile şi a le transporta cu ei prin confecţionarea acestor rochii. Prezentarea a fost interpretatã ca un performance.3. muzica şi tehnologia cu lumea modei pentru a pronunţa fenomenul contemporan. În aceastã etapã el combinã arhitectura. Hussein a tradus experienţa refugiaţilor 7 . aceastã colecţie aratã preocuparea artistului în legãturã cu plasarea tradiţiilor în contextul globalizãrii. el foloseşte o rochie tradiţionalã turceascã din regiunea Anatoliei. pãrãsesc locuinţa în grabã. Piesele de mobilier se transformã în rochii. www. Astfel. occidentalã. la care se adaugã şi criza din Kossovo din 1999 şi marile comprimãri ale refugiaţilor albanezi şi sârbi. colecţia ridicã o puternicã problemã socialã. Artistul îşi descrie proiectul ca fiind „ un teritoriu aflat între realism şi suprarealism. 8. modernã. p. care aflaţi în faţa pericolului. Hussein se vindecã pe sine. el testeazã momentele în care diferite identitãţi culturale se întâlnesc.creatorsproject. De asemenea. Ca punct de pornire. el dorind sã pãstreze cultura orientalã ca o parte vie a ceea ce-l defineşte. tradiţia. Prin lucrãrile sale. Colecţia „After Words” Toamnã/Iarnã 2000 face trimitere cãtre apartenenţa sa etnicã. putere şi lipsa de autoritate” Dacã în prima parte a carierei sale. Vrencoska. care se transformã treptat într-o hainã lungã. lasã totul în urmã . se menţine o stare de linişte. Gordana . din contrã. Chalayan face declaraţii puternice în legãturã cu terorile rãzboiului şi urmãrirle acestuia. cultura şi identitatea. Exploreazã tehnologia în vederea formãrii unor noi piese vestimentare . haine care se micşoreazã şi se modeleazã singure sub forma unor fluturi care zboarã în trecut şi în viitor 8.

Chalayan a folosit întotdeauna tehnologia în creațiile lui. Artistul a integrat corpul uman şi îmbrãcãmintea cu tehnologia. Aksel B. plasând-o în zona artei conceptuale.În timp ce poziţioneazã moda în mediul artei. Damla. dinţii şi interiorul gâtului au fost proiectate pe o pânzã din spatele podiumului. iar prezentarea acesteia s-a dovedit a fi asemãnãtoare unui performance. Transnationalism and hybridity in the art of Hussein Chalayan.. dar în momentul în care manechinele trãgeau de un cablu aflat la baza gâtului.com 5 . ca un mecanism pentru a arãta o nouã imagine a corpului.4. eleganţa. el construieşte anumite poveşti. de la rochii pixelate cu LED-uri până la rochii cu cristale laser. www. Chalayan a depãşit limitele modei . precum şi statutul celebritãţilor din ziua de astãzi Tehnologia este comunã în noul limbaj al designerilor contemporani. care se transformã şi se transpun în altã ţinutã. şi aşa cum Chalayan declarã „ Tehnologia este înrtr-adevãr singurul lucru care poate produce lucruri noi. ” Ceea ce desginerul nu a punctat în colecţiile trecute este modul în care tehnologia poate fi utilizatã pentru a îmbunãtãţi prezentarea articolelor vestimentare. . în timp ce buzele. de data aceasta. Totul s-a petrecut într-un mod neaşteptat. jucându-se cu poveşti construite în jurul antropologiei şi culturii. acestea se preschimbau într-o ţinutã complet diferitã.. ştiinţa şi arhitectura. Soarele. În prezentarea colecţiei Primvarã / Varã 2012 din Paris. Colaborarea cu Swarovski a însemnat o nouã reinterpretare a rochiilor de searã. Colecţia. Ultimul sãu proiect din industria modei prezintã un design practic dar inovativ : rochii care la început se prezintã ca un singur design inainte de a dezvãlui o altã rochie diferitã de prima. opulenţa este emisã de fascicule de laser. nişte rochii avansate din punct de vedere tehnologic.creatorsproject. munca sa poartã amprenta experienţei sale multiculturale 9. În liniile sale vestimentare . Aceste rochii pãreau a fi un singur articol vestimentar la început. un anumit fir narativ întocmai pentru a explica discursul existent în statele-naşiuni şi imigraţie. ca rezultat. făcute în colaborare cu Moritz Waldemeyer 10. Hussein ridicã probleme precum transnationalizare. Cu aceastã colecţie. Lanseazã o colecţie de rochii animatronice . p. Chalayan a folosit camere minuscule plasate în paharele de șampanie. identitate şi migraţie. iar atenţia publicului s-a îndreptat asupra modelelor. ce poartã titlul „Readings” reuneşte obiceiul anticilor de a venera astrul care domina ziua. 9. în acest caz. care înregistrau în timp real interiorul gurii manechinelor în timp ce acestea sorbeau băuturile pe catwalk. 10.

Straturile de le suprafaţã sunt alter ego-urile articolelelor aflate dedesubt. dar rãmâne blocate în timp. soluţie oferitã de Chalayan. cum ar fi husele de tapiserie. şi Ambimorphous ecranizat în Antwerp(2002). El îmbinã articole de uz casnic. A produs proiecte din sfera artei conceptuale care au fost prezentate în cadrul unor bienale şi galerii de artã cunoscute peste tot în lume. plutind deasupra lor ca şi cum ar fi pe punctul de a dispãrea. cunoscut mai ales pentru scurtmetraje ca „ Absent Presence” .. proiect ce a reprezentat Turcia în cadrul Bienalei din Veneţa (2005). cu articole de îmbrãcãminte care parcã evadeazã. care rãspunde acestei necesitãţi. ca spiritul care se opune sã se dezintegreze de corp. Nu ştiu în ce mãsurã am acoperit tot ce mi-am propus sã realizez prin acest eseu. prezentul şi viitor. cu siguranţã trebuie fãcutã o cercetare mai amplã asupra lucrãrilor unor alţi desgineri contemporani. şi naraţiuni care reunesc trecutul. El combinã moda şi instalaţia. muzica şi cinematografia. Colecţia a fost dezvoltatã în jurul dihotomiei dintre spiritualizare şi metamorfozã 11. cea din urmã prezentând chiar o problemã comunã femeilor şi anume schimbarea ţinutelor de zi cu cele de searã. (Londra 2010). 6 . Printre instalaţiile şi sculpturile cele mai importante se numãrã „ Aeroplane Dress” (Franţa 2000). „ I am sad Leyla” . Designerul a preferat sã adauge mereu elemente neobişnuite în colecţiile sale. „Afterwords” inclusã la Tate Modern( 2000). precum şi gãsirea unor argumente în favoarea „fashion performance-ului” în cãrţi ce propun o teorie a modei în contemporaneitate. aşa cum spiritul pãrãseşte corpul. haine care anticipeazã o schimbare. A obţinut un oarecare rnume şi în lumea filmelor.

Gordana Vrencoska Political statements in conceptual fashion : The voice of national sentiments as a self-reference in the ready-to-wear collections of Alexander McQueen and Hussein Chalayan 3. Fashion as Communication . Aksel.creatorproject. Malcolm Barnard.BIBLIOGRAFIE 1. 2002 2. www.com 7 . Damla B. . Editura Routledge. Transnationalism and hybridity in the art of Hussein Chalayan 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful