You are on page 1of 4

CANCERELE PIELII

CARCINOMUL BAZOCELULAR (EPITELIOMUL BAZOCELULAR) Este o tumora a pielii frecvent intilnita mai ales pe zonele care au fost expuse indelung la soare de-a lungul vietii. CARCINOMUL SPINOCELULAR Carcinomul spinocelular reprezinta a doua cauza a tumorilor cutanate nonmelanocitare, dupa epiteliomul bazocelular. Depistarea precoce si tratamentul corect al acestei leziuni duce la vindecare fara complicatii. NEVUL ATIPIC Nevii sunt formatiuni ce apar la nivelul pielii sub diferite forme si culori, cunoscute popular sub denumirea de “alunite”. Ele pot fi hemisferice sau usor reliefate sau pot avea forma unei pete. Culoarea lor (in majoritatea cazurilor) variaza intre diferite nuante de maro. Apar in cursul vietii dar exista si nevi ce apar la nastere, cunoscuti sub denumirea de nevi (alunite) congenitali. Apar mai frecvent in perioada pubertatii si adolescentei dar aparitia lor la o varsta mai mare de 50-55 ani este neobisnuita.

de potentă. CANCER TIROIDIAN (CANCER DE TIROIDA) Cancerul de tiroida este o forma rara de cancer si apare atunci cand incep sa se dezvolte celule anormale la nivelul glandei tiroide. Cancerul tiroidian se prezinta ca un nodul solitar dominant care poate fi simtit la palpare sau chiar poate fi observat ca o umflatura la gat. Tumoarea hipofizei de regulă este un adenom. de mărimea unei cireşe. denumită şeaua turcească. la întâlnirea nervului optic. Tumoarea poate provoca diverse modificări hormonale în organism. . de forma de fluture si care este localizata in partea anterioara a gatului. în fosa osului sfenoid.tulburări menstruale. adică o proliferare anormală de celule din ţesutul glandular. de creştere (piticism sau gigantism).CANCERELE GLANDELOR ENDOCRINE CANCER HIPOFIZAR Adenomul hipofizar sau glanda pituitara este o glandă endocrină situată la baza creierului.

Reprezintă peste 15-20% dintre cancerele mamare. Subtipul „basal-like’’ se caracterizează prin expresie scăzută a clusterelor genelor HER2 şi luminal. Astfel subtipul „bazal-like’’ are corelaţia clinică cu acea formă clinică denumită „triplu-negati’’. . PR-. HER2 negativ în determinările obţinute în clinică. Din acest motiv sunt de obicei ER-.CANCERELE CAPULUI ŞI GÂTULUI CARCINOMUL EPIDERMOID AL CAPULUI ŞI GÂTULUI  Prezentarea noilor metode de diagnosticare si tratament CANCERELE TORACICE  PROCEDURI DE INVESTIGARE o Toracoscopia o Mediastinotomie CANCERELE DIGESTIVE  PREVENTIA CHIMICA A CANCERELOR DIN CAILE AERO-DIGESTIVE SUPERIOARE CANCERUL MAMAR SUBTIPUL „BASAL-LIKE” Acest subtip. denumit astfel datorită similitudinii în expresie cu celulele epiteliale bazale.

Reprezinta 6% dintre totalul tumorilor solide si 95% din tumorile maligne renale. Un procent de 60% din cazuri apar la 1-4 ani. . Apare de regula la copiii cu varsta cuprinsa in intervalul 1-5 ani.CANCERELE PEDIATRICE TUMORA WILMS sau NEFROBLASTOMUL este o tumora maligna embrionara (metanefros). situandu-se in primele trei tumori maligne solide.