You are on page 1of 4

SFATURI ARHITECTURALE & DE DESIGN 6 TRUCURI PENTRU O CASĂ ECHILIBRATĂ

Când vă concepeţi designul pentru interiorul locuinţei, este important să creaţi un mediu de trai echilibrat. Începând cu mobilierul ales şi până la selecţia placajului pentru pardoseală şi a culorilor zugrăvelii, în combinaţie cu marea varietate de corpuri de iluminat disponibile, puteţi influenţa enorm conceptul şi dispoziţia pe care încercaţi să le obţineţi. Totuşi, plaja infi nită de opţiuni poate, uneori, să creeze confuzie, deci vă oferim şase trucuri simple, ce vă garantează că nu veţi da greş în încercarea de a vă amenaja un spaţiu de locuit armonios.

1) Sistemul de iluminat & culoarea zugrăvelii
Corpurile de iluminat utilizate pot infl uenţa cu mult atmosfera şi ambientul din locuinţa voastră. Excesul de lumină poate genera o energie mult prea Yang şi ostilă, pe când casele pline de becuri slabe pot imprima energiei un caracter prea Yin. În cazul iluminării excesive, mai ales dacă razele soarelui vă trimit în casă o lumină orbitoare, puteţi îndulci dezechilibrul zugrăvind un perete din cameră într-o culoare închisă, de exemplu gri, albastru sau chiar roşuînchis, pentru a absorbi surplusul de energie Yang. Cromatica zugrăvelii poate fi eficientă şi în combaterea combinaţiilor nefaste de stele zburătoare sau chiar a perturbărilor stelare anuale. Pereţii zugrăviţi în roşu simbolizează energia tăcută a Focului, putând fi eficienţi în controlarea stelei 3 a altercaţiilor. Analog, griurile simbolizează energia de Metal, putând fi folosite pentru suprimarea stelei 2 a bolilor sau a lui Cinci Galben. Vopseaua aurie constituie şi ea un remediu de Metal adecvat. În colţurile prea întunecate sau Yin, amplificaţi energia cu ajutorul mai multor veioze sau lămpi cu lumină dirijată în sus. Înveseliţi chi-ul zugrăvind pereţii cu vopsea în culori deschise,

Natura dură a lampadarului creează inutil umbre pronunţate. În acest exemplu. Dacă scara are o amplasare nefericită. păstrând. pentru a le separa de corpul principal al livingului sau a le masca accesul către intrarea în locuinţă. În majoritatea caselor. Dacă duceţi lipsă de Apă. se recomandă să construiţi în grădină un detaliu de Apă de genul unei piscine sau fântâni. 4) Energizaţi-vă grădina după elementul personal din Paht Chee Aflaţi ce element este absent ori deficient în grila voastră de patru piloni. O combinaţie de aplice de plafon şi soluţie simplă pentru amplificarea oricărui Acest sistem ajută nu doar la îmbunătăţirea ambient.care va spori gradul de iluminare. în timp ce ambientală pentru a dinspre remedia iluminarea tavan este prea slabă situaţia. peretele simplu ajută la delimitarea zonei private de cea publică din living. . a colţurilor de îmbinare a pereţilor sau chiar a rafturilor la vedere. Introducând energia Yang în acel colţ Yin. perete poate oferi o spaţiu mic. separarea livingului de sufragerie se poate obţine cu ajutorul unei simple partiţii joase. totuşi. închis. astfel încât casa scărilor să nu aibă un aspect ameninţător. În exemplul de mai sus. şi sub nicio formă nu trebuie ca treptele să se afle chiar în faţa uşii casei. lampadarul şi spoturile de plafon au roluri contradictorii. Astfel. iluminării din protuberanţe din zid. în funcţie de energia din zona respectivă şi efectul dorit. restabiliţi echilibrul zonei respective. atmosfera organizării în plan deschis. una dintre cele mai evidente „săgeţi otrăvite“ este reprezentată de scări. de sticlă. fără a compromite spaţiul extins al livingului per global. determinând colţul respectiv să pară mai strălucitor decât este de fapt. de genul semipereţilor. se menţine caracterul privat al zonelor menţionate. Analog. construiţi un perete despărţitor. 2) Corpul de iluminat potrivit în spaţiul vostru truc Nu aşezaţi orice tip de lampă chiar oriunde. Aveţi grijă să mascaţi accesul către ele. ori ca paravane cu motive de bun augur. ci şi la mascarea oricăror ce pot fi considerate „săgeţi otrăvite“ 3) Feriţi-vă de „săgeţile otrăvite“ din locuinţă Acestea pot lua forma grinzilor expuse. Partiţiile pot fi introduse ori ca structuri permanente. Propuneţi-vă să selectaţi tipul potrivit de corpuri de iluminat.

de pildă. Energia tăcută a Focului este esenţială dacă sectorul respectiv este perturbat de steaua 3 a certurilor. Casele din vest şi nord-vest (de Metal) au nevoie de energia Pământului. Acest punct cardinal este cel opus direcţiei de orientare. cu calcar. Dacă aveţi şi steaua 8 a muntelui în acest sector. Pentru a genera chi-ul de Lemn. printr-un design interior ingenios Introduceţi obiecte decorative de interior ce ajută la amplifi carea spaţiului din mediul de locuit. În cazul reşedinţelor sud-vestice şi nord-estice (de Pământ). cum ar fi marmura sau granitul. Energia de Pământ poate fi introdusă prin crearea unui perete decorativ placat cu granit sau calcar. de exemplu cu pereţi albi şi garnituri metalice la ferestre şi mobilier. creaţi un spaţiu verde luxuriant. potrivindu-se mai ales în sala de . în plus. ce pot fi introduse ca pereţi decorativi albaştri sau placaţi cu granit negru. care se poate obţine cu ajutorul pereţilor placaţi. fi ind utilă în controlarea numărului stelar 5. plin de verdeaţă şi copaci. deci. Oglinzile sunt extrem de eficiente în crearea de spaţiu. cu succes combinaţiile stelare 1-4 şi 4-1.pentru a introduce energia acestui element. Energia de Metal poate fi introdusă cu ajutorul unui gard văruit în alb. deci. cum ar fi zugrăveala de un alb cu tente de ocru sau plăcile de marmură ori faianţă maronie. activaţi zona mai intens. 6) Creaţi echilibrul în sufragerie. Reşedinţelor estice şi sud-estice (de Lemn). pentru activarea şansei lor. 5) Activaţi şansa conform aşezării casei voastre Direcţia de aşezare a locuinţei determină elementul ce o guvernează. sau al marmurei în tonuri de bej. amplifi caţi-le energia cu detalii de Apă sau prin utilizarea nuanţelor de negru şi albastru. reşedinţele cu faţa spre nord au aşezarea în sud. utilizaţi tonuri pământii. În cazul caselor nordice (cu elementul Apă). elementul dominant este Focul. energizaţi prin chi de Metal. al nenorocirilor. Evitaţi materialele ce denotă Pământul. Este ideal mai ales dacă în sectorul respectiv se află şi steaua 8 a apei. Pentru tipul de case menţionat. cu ajutorul unor lumini puternice. se recomandă să parchetaţi podelele. Amplificaţi energia de Foc utilizând felinare joase de grădină. de exemplu. care consumă energia locuinţelor sudice. Plantele verzi şi arbuştii energizează.

. Această tehnică de alegere a materialelor vă ajută să vă înfrumuseţaţi sufrageria fără a crea o energie ostilă în interiorul locuinţei. utilizarea unor articole precum tăbliile de masă din metal sau granit poate induce senzaţia de monotonie. ce reprezintă natura amplă a resurselor din casă. De exemplu.mese. pentru a conferi o bază echilibrată cadrului vostru cu atmosferă rece. Îndulciţi ambientul introducând energie de Lemn. Estompaţi şi mai mult monotonia dură cu ajutorul unei selecţii de covoare vesele. Secretul unui spaţiu de locuit armonios îl constituie punerea în acord a aspectelor Yin şi Yang prin aceste accesorii. Efectul de extindere simbolizează dublarea cantităţii de mâncare din sufragerie. Echilibraţi-vă mediul cu ajutorul accesoriilor discrete. în sufragerie. prin amenajarea unor spaţii verzi adiacente sau folosirea plantelor.