You are on page 1of 24

UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bil.

Jurnal Minggu Praktikum :1 : Pertama

Tarikh Peristiwa/ Kejadian : 21- 25 Januari 2013 Tajuk Jurnal : Budaya memberi salam kepada guru

1. Masalah/ Peristiwa Pada Minggu pertama menjalani sesi pengajaran dan pembelajaran, saya dapati kebanyakkan murid di sekolah ini tidak memberi salam kepada guru. Hanya beberapa sahaja yang memberi salam. Ada juga murid yang tidak meminta izin daripada guru untuk masuk ke dalam kelas. 2. Analisis Kebanyakan murid mempunyai sikap tidak memberi salam kepada guru yang mereka bertembung semasa disekolah. Mereka hanya memberi salam kepada guru yang mengajar mereka sahaja. 3. Cadangan Tindakan Susulan Saya telah mengambil langkah pertama dengan memberitahu kepada murid yang saya mengajar supaya memberi salam apabila bertembung dengan guru sama ada guru tersebut mengajar mereka atau pun tidak. 4. Tempoh Masa Tindakan Susulan Saya akan membuat pemerhatian terhadap usaha dan tindakan saya selama seminggu untuk melihat sejauh mana langkah yang saya ambil adalah berkesan. Tindakan susulan akan saya sertakan sekiranya tempoh seminggu yang bakal berlalu tidak memuaskan.

Disemak oleh Guru pembimbing :

Disemak oleh Pensyarah pembimbing :

Tandatangan Nama Tarikh

: : :

Tandatangan Nama Tarikh

: : :

Saya juga meminta mereka untuk mengasah pensil di rumah sebelum datang ke sekolah. 3. Tempoh Masa Tindakan Susulan Saya akan membuat pemerhatian terhadap usaha dan tindakan saya selama seminggu untuk melihat sejauh mana langkah yang saya ambil adalah berkesan.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bil. Analisis Masalah ini timbul disebabkan oleh ketiadaan bakul di dalam kelas. 2. Jurnal Minggu Praktikum :2 : Kedua Tarikh Peristiwa/ Kejadian : 28 Januari. . Hal ini kerana bakul sampah tersebut berada di luar kelas. Mereka hanya perlu membuang dan mengasah pensil di dalam plastik tersebut. saya dapati murid suka membuang sampah dan mengasah pensil di luar kelas. Guru menyangka mereka keluar untuk membuang sampah dan mengasah pensil sahaja. Kadang-kadang mereka suka berjalan keluar daripada kelas semasa proses P&P. Mereka akan keluar masuk sesuka hati untuk mengasah pensil.1 Februari 2013 Tajuk Jurnal : Membuang sampah dan mengasah pencil semasa proses Pengajaran dan Pembelajaran (P&P). 4. 1. Cadangan Tindakan Susulan Saya telah mengambil tindakan dengan meminta murid untuk menyediakan plastik kecil diantara 2 meja. Masalah/ Peristiwa Pada Minggu kedua menjalani sesi pengajaran dan pembelajaran. Tindakan susulan akan saya sertakan sekiranya tempoh seminggu yang bakal berlalu tidak memuaskan.

Disemak oleh Guru pembimbing : Disemak oleh Pensyarah pembimbing : Tandatangan Nama Tarikh : : : Tandatangan Nama Tarikh : : : .

Murid belajar dengan beg yang sudah disandang mahupun bekalan yang sudah dipegang di tangan. Kemudian. Waktu akhir tersebut jatuh pada 3 masa terakhir pada hari Rabu. Cadangan Tindakan Susulan Saya telah mengambil langkah pertama dengan memberikan amaran kepada mereka supaya tidak menunjukkan sikap yang tidak sepatutnya sepanjang sesi pengajaran dan pembelajaran. Saya turut menerapkan peneguhan negatif kepada murid iaitu dengan mendenda seorang murid yang tidak mengendahkan kedua-dua tindakan saya. Saya juga akan mengugut mereka untuk tidak pergi kokurikulum pada hari tersebut.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bil. 2. Tempoh Masa Tindakan Susulan . Waktu ini dikatakan waktu kemuncak dan seperti kebiasaannya murid sudah hilang minat dan fokus terhadan sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P). langkah yang lebih proaktif adalah dengan meningkatkan kualiti dan menukar strategi pengajaran saya menjadi lebih menarik. Masalah/ Peristiwa Pada Minggu ini saya ingin mengupas mengenai masalah kelas pada waktu terakhir sebelum pulang. Jurnal Minggu Praktikum :3 : Ketiga Tarikh Peristiwa/ Kejadian : 4 – 8 Februari 2013 Tajuk Jurnal : Masalah Kelas Waktu Akhir 1. Analisis Masalah yang sama turut berlaku pada waktu P&P sebelum dan selepas rehat. 3. Murid hilang minat terhadap sesuatu rutin apabila mereka teruja dengan aktiviti yang bakal mereka buat pada waktu seterusnya dan sebelumnya. Masalah ini sebenarnya sangat mengganggu sesi P&P saya dan menyebabkan sebahagian murid yang tidak terlibat dengan masalah ini turut terganggu dan hilang tumpuan. Hal ini diharapkan menjadi teladan buat murid-murid yang lain. 4. Mereka menumpukan perhatian hanya pada jam dan loceng yang bakal dibunyikan.

Disemak oleh Guru pembimbing : Disemak oleh Pensyarah pembimbing : Tandatangan Nama Tarikh : : : Tandatangan Nama Tarikh : : : .Saya akan mengugut mereka dengan tidak membenarkan mereka pulang awal atau pergi kokurikulum sekiranya mereka tidak memberi tumpuan atau tidak membuat kerja semasa di dalam kelas.

Punca utama masalah ini adalah sikap malas dalam diri murid-murid tersebut. . Masalah/ Peristiwa Pada Minggu ketiga menjalani sesi pengajaran dan pembelajaran. Jurnal Minggu Praktikum :4 : Keempat Tarikh Peristiwa/ Kejadian : 14 . Setelah masuk minggu seterusnya.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bil. Pelbagai alasan yang diberikan oleh mereka. Pada mulanya hanya sebilangan murid gagal menghantar kerja yang saya berikan untuk disiapkan di rumah kerana kekangan masa sewaktu aktiviti pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Masalah ini semakin menular apabila saya tidak mengambil apa-apa tindakan terhadap mereka yang tidak menghantar tugasan.15 Februari 2013 Tajuk Jurnal : Masalah Penghantaran kerja rumah 1. bilangannya bertambah. Mereka biasanya tidak menghantar tugasan bukan sahaja matapelajaran Matematik tetapi juga matapelajaran lain. 6. Cadangan Tindakan Susulan Saya telah mengambil langkah pertama dengan memberikan amaran kepada mereka iaitu sesiapa yang didapati tidak menghantar tugasan sebanyak 3 kali berturut-turut akan didenda seperti yang telah dipersetujui sewaktu sesi perkenalan dahulu. Analisis Kebanyakan murid mempunyai sikap tidak ambil peduli terhadap tugasan yang diberikan. Kerja yang diberikan semasa cuti Tahun Baru Cina ramai yang tidak siap. 5. Perbincangan dengan guru-guru juga saya dapati mereka menghadapi masalah yang sama. saya menghadapi masalah penghantaran tugasan oleh murid-murid tahun 4.

Disemak oleh Guru pembimbing : Disemak oleh Pensyarah pembimbing : Tandatangan Nama Tarikh : : : Tandatangan Nama Tarikh : : : . Tempoh Masa Tindakan Susulan Saya akan membuat pemerhatian terhadap usaha dan tindakan saya selama seminggu untuk melihat sejauh mana langkah yang saya ambil adalah berkesan. Tindakan susulan akan saya sertakan sekiranya tempoh seminggu yang bakal berlalu tidak memuaskan. Saya pernah mengugut mereka untuk mendenda tetapi tidak dihiraukan.7.

Jadi. Masalah ini sukar untuk diatasi kerana kebanyakkan meraka datang dengan menaiki bas sekolah.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bil. Jurnal Minggu Praktikum :5 : Kelima Tarikh Peristiwa/ Kejadian : 18 . saya menghadapi masalah murid lambat hadir ke sekolah. saya mengajar mereka pada hari Selasa dan Jumaat pada awal waktu iaitu 7:10-8:10 pagi. Saya dapati murid yang sama lambat hadir ke sekolah. Cadangan Tindakan Susulan Saya telah mengambil langkah pertama dengan memberitahu mereka untuk memaklumkan kepada pemandu bas atau ibu bapa untuk datang awal lebih awal ke sekolah. 3. Disemak oleh Guru pembimbing : Disemak oleh Pensyarah pembimbing : Tandatangan Nama Tarikh : : : Tandatangan Nama Tarikh : : : . Kadang-kadang mereka akan sampai ke sekolah jam 7:15-7:20 pagi. Masalah/ Peristiwa Pada Minggu lima menjalani sesi pengajaran dan pembelajaran. Analisis Bagi Tahun 4 Cerdik. 4. Tempoh Masa Tindakan Susulan Saya akan membuat pemerhatian terhadap usaha dan tindakan saya selama seminggu untuk melihat sejauh mana langkah yang saya ambil adalah berkesan.22 Februari 2013 Tajuk Jurnal : Murid lambat hadir ke sekolah 1. mereka akan ketinggalan untuk melakukan atau membuat aktiviti semasa set induksi dijalankan. 2.

UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bilangan Jurnal Minggu Praktikum Tarikh Peristiwa / Kejadian Tajuk Jurnal :6 : Keenam : 25 – 1 Mac 2013 : Masalah Keprihatinan dan perhatian murid semasa proses Pengajaran dan pembelajaran (P&P). Cadangan Tindakan Susulan a) Saya harus membuat persediaan pengajaran yang baik dengan menyediakan bahan bantu mengajar yang serasi dengan kaedah P&P dan kesediaan murid. Beberapa orang murid yang menunjukkan reaksi bosan dan tidak berminat untuk meneruskan pembelajaran. Terdapat juga mereka yang bercakap dengan kawankawan dan menganggu proses P&P. 1. . “Eye contact” guru dengan murid kurang berkesan menyebabkan guru tidak menyedari keadaan murid-murid keseluruhan. Murid yang tidak diberi perhatian berasa tersisih dan tidak berminat untuk meneruskan P&P dan menganggu perjalanan P&P.saya telah menghadapi masalah keprihatinan murid semasa proses pengajaran dan pembelajaran iaitu murid kurang peka untuk belajar. Analisis Masalah ini timbul kerana guru tidak dapat mengawal jumlah murid yang ramai dalam 1 kelas iaitu seramai 34 orang. Guru tidak memberi perhatian secara menyeluruh kepada kelas dengan tidak memberi perhatian kepada murid yang berminat semasa pengajaran dan pembelajaran. 2. Masalah / Peristiwa Pada minggu enam. 3.

d) saya juga akan memberi peneguhan negetif terhadap murid tidak memberi perhatian semasa proses P&P. Tempoh masa Tindakan Susulan Saya akan cuba mengatasi masalah ini dalam tempoh seminggu. difahami.b) Saya haruslah menyediakan proses pengajaran dan pembelajaran yang mesra murid dengan mengambil kira aspek emosi. ceria. Aspek keprihatinan murid semasa P&P amat penting demi memastikan P&P dapat berlangsung dalam suasana harmonis. psikologi. disenangi dan memberi impak mendalam dalam diri murid. 4. Disemak oleh Guru pembimbing : Disemak oleh Pensyarah pembimbing : Tandatangan Nama Tarikh : : : Tandatangan Nama Tarikh : : : . kognitif dan motivasi sebelum proses pembelajaran berlangsung. Keberkesanan P&P ditentukan oleh keserasian kaedah pengajaran guru dengan kesediaan murid untuk menerima pengajaran dan murid perlu bersedia daripada segi emosi. c) Saya harus peka dan prihatin dengan perubahan-perubahan atau keadaan yang berlaku dengan murid semasa proses pengajaran dan pempelajaran dan harus membuat penyelesaian dengan kadar segera. hubungan mesra dan berasa bertanggungjawab yang tinggi untuk memahamkan murid.

.

.

Selain itu jua. kekangan yang dihadapi semasa sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran yang berlaku secara spontan juga perlu diambil kira kerana bukan semua perkara yang dirancang dapat dilaksanakan dengan baik.5 April 2013 : Pengurusan masa. 1. Analisis Masalah ini timbul kerana semasa langkah perkembangan dan penilaian guru mengambil masa yang agak lama untuk mendapatkan kefahaman murid. Penutup semasa proses pengajaran adalah amat penting untuk mendapatkan maklum balas daripada murid tentang kefahaman mereka tentang pengajaran hari ini. a) Cadangan Tindakan Susulan a) Saya harus membuat perancangan yang lebih rapi dari segi penggunaan ABM dan penerangan konsep dengan masa yang telah diperuntukkan supaya pengurusan masa yang lebih baik dapat dilakukan. 2.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bilangan Jurnal Minggu Praktikum Tarikh Peristiwa / Kejadian Tajuk Jurnal : 10 : Kesepuluh : 1 . Selain itu juga nilai murni boleh diterapkan dan diterangkan kepada murid keperluan dan kepentingannya dalam kehiduapan seharian mereka. Lembaran kerja yang disediakan juga mungkin terlalu banyak dan aras yang agak sukar bagi murid-murid untuk menjawabnya dalam masa yang singkat. . saya telah menghadapi masalah mengenai pengurusan masa yang agak lemah semasa proses pengajaran dan pembelajaran iaitu saya menghadapi masalah kekurangan masa dalam membuat penutup khususnya kerana masa semasa penilaian mengambil masa yang agak lama menyebabkan kadangkala rumusan pengajaran tidak dapat dilakukan dan penerapan nilai murni yang kurang. Masalah / Peristiwa Pada minggu ketujuh.

Tempoh masa Tindakan Susulan Saya akan cuba mengatasi masalah ini dalam tempoh seminggu. c) Saya harus peka dan prihatin dengan perubahan-perubahan atau keadaan yang berlaku dengan murid semasa proses pengajaran dan pempelajaran dan harus membuat penyelesaian dengan kadar segera supaya tidak menggangu langkah pengajaran. Disemak oleh Guru Pembimbing Disemak oleh Pensyarah Pembimbing Tandangan : Nama Tarikh : : Tandangan : Nama Tarikh : : . psikologi. d) Menilai kembali langkah perkembangan dalam proses pengajaran dan pembelajaran adakah mencapai hasil pembelajaran dan ABM yang digunakan adalah yang dapat membantu meningkatkan kefahaman murid dan merangsang minat murid. 4.b) Saya haruslah mengurangkan bilangan soalan dan merendahkan aras murid-murid dalam lembaran kerja supaya murid dapat menjawabnya dalam masa yang ditetapkan dan tidak mengambil masa untuk penutup. Aspek pengurusan masa semasa P&P amat penting demi memastikan P&P dapat dijalankan sperti yang dirancang dan hasil pembelajaran dapat dicapai dengan jayanya. Keberkesanan P&P ditentukan oleh keserasian kaedah pengajaran guru dengan kesediaan murid untuk menerima pengajaran dan murid perlu bersedia daripada segi emosi. kognitif dan motivasi sebelum proses pembelajaran berlangsung. e) Saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada guru dan pensyarah pembimbing di samping berbincang dengan rakan-rakan yang lain untuk berkongsi idea dan maklumat.

2. 4. saya telah mengajar topik pecahan.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bilangan Jurnal Minggu Praktikum Tarikh Peristiwa / Kejadian Tajuk Jurnal :7 : Ketujuh : 11 -15 Mac 2013 : Kekangan masa untuk membuat bahan bantu mengajar yang pelbagai 1. Masalah / Peristiwa Pada minggu ketujuh. Tempoh masa Tindakan Susulan Tempoh masa sepanjang praktikum 3 ini. Disemak oleh Guru pembimbing : Disemak oleh Pensyarah pembimbing : Tandatangan Nama Tarikh : : : Tandatangan Nama Tarikh : : : . Kesibukan ini membuatkan saya tidak ada masa untuk menyediakan bahan yang banyak untuk murid-murid. Topik ini memerlukan saya untuk membuat bahan bantu mengajar yang dapat membantu murid memahami topik ini dengan jelas. Analisis Masalah yang timbul ini mungkin disebabkan kesibukan saya untuk menyiapkan kertas cadangan bagi kajian tindakan yang akan dilaksanakan nanti. a) Cadangan Tindakan Susulan Gunakan media elektronik dapat mengganti bahan bantu mengajar bagi topik pecahan dan menjimatkan masa.

.

Walaupun arahan telah diberikan. Analisis Masalah yang timbul ini mungkin disebabkan murid-murid tidak mengambil berat tentang ujian ini dan mengambilnya sebagai ujian biasa. Terdapat juga murid yang tidak membawa alat tulis yang lengkap seperti pembaris. . Masa ujian yang diperuntukan tidak sesuai dengan soalan yang diberikan menyebabkan ramai murid siap awal dan membuat bising. Bagi yang belum siap.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bilangan Jurnal Minggu Praktikum Tarikh Peristiwa / Kejadian Tajuk Jurnal :8 : Kelapan : 11 -15 Mac 2013 : Pentadbiran Ujian 3. terdapat juga beberapa orang murid masih melakukannya. Kedudukan kelas yang terhad dengan bilangan murid dalam sebuah kelas menyebabkan kedudukan meja semasa ujian agak dekat di antara seorang murid dengan seorang murid yang lain. Semua kelas terlibat dalam ujian tersebut. sekolah saya telah membuat ujian bagi semester 1. Masalah / Peristiwa Pada minggu kelapan. Mereka akan menggangu kawan lain untuk meminjam peralatan tersebut. 4. pensil dan pemadam. mereka akan berbincang jawapan dengan rakan sebelah yang telah siap. Murid juga tidak dikenakan tindakan jika melanggar peraturan semasa di dewan peperiksaan sebelum ini. Hal ini akan menggalakkan mereka meniru rakan dengan mudah dan membuat bising dengan rakan sebelah. Terdapat juga murid yang mengeluarkan buku conteng dan bermain dengan kawan yang berhampiran dengannya. Masalah yang timbul semasa menjaga ujian ialah kelas bising selepas ramai murid yang siap lebih awal.

aspek arahan ujian. Disemak oleh Guru pembimbing : Disemak oleh Pensyarah pembimbing : Tandatangan Nama Tarikh : : : Tandatangan Nama Tarikh : : : . Pentadbiran ujian adalah penting dan perlu dikuasai oleh seorang guru. 4. Tempoh masa Tindakan Susulan Saya juga mendapat pelbagai pengalaman baru dan berguna untuk saya aplikasikan di sekolah sebagai guru sebenar. b) Menjelaskan peraturan sebelum memberi kertas soalan kepada murid supaya murid dapat mendengar arahan dengan jelas dan menjelaskan akibat menlanggar peraturan semasa menduduki ujian. Dalam usaha menjamin kesahan sesuatu ujian.b) Cadangan Tindakan Susulan a) Saya hendaklah mengaplikasikan teori yang telah dipelajari dalam amalan penaksiran matematik iaitu dalam pentadbiran ujian mengenai arahan ujian dan suasana di tempat peperiksaan. jarak kedudukan tempat duduk dan lokasi peperiksaaan perlu diberi perhatian.

Pada mulanya hanya sebilangan murid gagal menghantar kerja yang saya berikan untuk disiapkan di rumah kerana kekangan masa sewaktu aktiviti pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Pelbagai alasan yang diberikan oleh mereka. Punca utama masalah ini adalah sikap malas dalam diri murid-murid tersebut.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bil. Setelah masuk minggu seterusnya. Masalah ini semakin menular apabila saya tidak mengambil apa-apa tindakan terhadap mereka yang tidak menghantar tugasan.15 Februari 2013 Tajuk Jurnal : Masalah Penghantaran kerja rumah 2. Kerja yang diberikan semasa cuti Tahun Baru Cina ramai yang tidak siap. Cadangan Tindakan Susulan Saya telah mengambil langkah pertama dengan memberikan amaran kepada mereka iaitu sesiapa yang didapati tidak menghantar tugasan sebanyak 3 kali berturut-turut akan didenda seperti yang telah dipersetujui sewaktu sesi perkenalan dahulu. . 9. Mereka biasanya tidak menghantar tugasan bukan sahaja matapelajaran Matematik tetapi juga matapelajaran lain. Analisis Kebanyakan murid mempunyai sikap tidak ambil peduli terhadap tugasan yang diberikan. 8. Jurnal Minggu Praktikum :4 : Keempat Tarikh Peristiwa/ Kejadian : 14 . Perbincangan dengan guru-guru juga saya dapati mereka menghadapi masalah yang sama. bilangannya bertambah. saya menghadapi masalah penghantaran tugasan oleh murid-murid tahun 4. Masalah/ Peristiwa Pada Minggu ketiga menjalani sesi pengajaran dan pembelajaran.

Tempoh Masa Tindakan Susulan Saya akan membuat pemerhatian terhadap usaha dan tindakan saya selama seminggu untuk melihat sejauh mana langkah yang saya ambil adalah berkesan. Disemak oleh Guru pembimbing : Disemak oleh Pensyarah pembimbing : Tandatangan Nama Tarikh : : : Tandatangan Nama Tarikh : : : . Tindakan susulan akan saya sertakan sekiranya tempoh seminggu yang bakal berlalu tidak memuaskan. Saya pernah mengugut mereka untuk mendenda tetapi tidak dihiraukan.10.

4. Tempoh masa tindakan susulan Tempoh masa adalah seminggu sahaja. 2. Ada yang darab untuk permudahkan. Analisis Murid-murid ini keliru untuk permudahkan dengan pecahan setara. Disemak oleh Guru Pembimbing Disemak oleh Pensyarah Pembimbing Tandatangan : Nama Tarikh : : Tandatangan : Nama Tarikh : : .UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bil. Masalah / Peristiwa Saya telah mengenalpasti masalah ini setelah membuat lembaran kerja yang diberikan semasa penambahan dan penolakan pecahan. Mereka membuat operasi darab apabila soalan minta permudahkan. Semua soalan yang diberikan memerlukan murid menukarkan jawapan dalam bentuk termudah. 3. Cadangan Tindakan Susulan Saya telah mengambil tindakan dengan menekankan semula permudahkan setiap kali saya mengajar topik pecahan. Saya telah mendapati bahawa sesetengah murid masih keliru tentang permudahkan dan pecahan setara. Jurnal Minggu Praktikum :9 : Kesembilan Tarikh Peristiwa / Kejadian : 18 -22 Mac 2013 Tajuk Jurnal dan pecahan setara. : Masalah murid menghadapi kekeliruan permudahkan 1.

Masalah suara yang perlahan menjadikan saya sukar untuk mengawal kelas ketika menjalankan aktiviti. Masalah / Peristiwa Pada minggu kesembilan. Cadangan Tindakan Susulan Saya telah mengambil tindakan dengan cuba menggunakan isyarat tangan tetapi saya masih belum dapat mengaplikasikannya di kelas. Suara yang agak perlahan menjadikan kelas sukar dikawal.UNIT PRAKTIKUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA Bil. Analisis Saya menghadapi masalah apabila murid membuat bising. 3. 4. masalah yang dihadapi ialah masalah kawalan suara. pembinaan baharu yang berhampiran dengan kelas menambahkan kebisingan. 2. Perkara ini masih menjadi masalah kepada saya setiap kali menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran. Disemak oleh Guru Pembimbing Disemak oleh Pensyarah Pembimbing Tandatangan : Nama : Tandatangan : Nama : . Tempoh masa tindakan susulan Tempoh masa adalah seminggu sahaja. 1. Tambahan pula. Jurnal Minggu Praktikum : 10 : Kesepuluh Tarikh Peristiwa / Kejadian : 19 September 2012 Tajuk Jurnal : Masalah kawalan suara.

Tarikh : Tarikh : .