You are on page 1of 8

Cauzele celui de-al Doilea Război Mondial

Bondarici Adriana, Studii Europene Anul II, Grupa I

1

vieţi pierdute şi pagube materiale . naţionalismul îşi pierduse din virulenta. toate acestea ducând la migraţia populaţiei. a fost cel mai devastator război în istoria omenirii . A început în 1939 ca un conflict European intre Germania şi alianţa Anglia-Franta-Polonia dar până la urmă a inclus toate statele lumii . 1 http://istoriaro. mărunte la prima vedere. care nu sunt menţionate în cărţile de istorie din diferite motive. S-a sfârşit în anul 1945 . cauzele celui de-al Doilea Război Mondial şi ce impact a avut acesta asupra omenirii. Al Doilea Război Mondial a implicat foarte multe ţări. Franţei. lăsând o nouă lume în ordinea marilor puteri SUA şi URSS. nemultimurea germanilor şi relaţii încordate cu vecinii. a contribuit din plin la izbucnirea Primului Război Mondial. Danemarcei. animale şi materii prime. în Europa de Vest. Al Doilea Război Mondial l-a continuat pe primul. Există foarte multe lucruri.Al Doilea Război Mondial Am ales această temă deoarece. În continuare voi prezenta un scurt istoric despre Primul. cu Hitler în fruncte. omenirea nu a mai cunoscuse un război atât de nimicitor. 1 Puterile victorioase de după cel de-al Doilea Război Mondial. Sistemele democratice. urmând izbucnirea unui nou război mondial după 20 de ani de la tratatul de pace.ro/ww2/ 2 . Până la Primul Război Mondial. Astfel. şi regimurile totalitare cum ar fi Urss. prin felul în care s-a sfârşit : după 1945. Dar s-a permis ridicarea partidului natinal – socialist. Frântă a dorit să fie despăgubita pentru toate pagubele suferite iar Germania a fost obligată să cedeze unele teritorii puterilor Antantei. şi al Doilea Război Mondial. Apoi a urmat ocuparea militară a zonei Rinului. Germania a mai pierdut teritorii în favoarea Lituaniei. Se considera că aceste despăgubiri au dus la ruinarea sistemului financiar al Germaniei.Germania etc. diferentiandu-se totuşi. care se luptau pentru dreptate şi adevăr. Un conflict militar global .3x. iar despăgubirile a trebuit să le plătească în aur. au fost principalele două sisteme opuse care s-au ciocnit în război.consider că întărirea naţionalismului. iar la 28 iunie 1919 tratatul a fost finalizat. Germania a declanşat un proces de expansiune. de exemplu fier şi cărbune. s-au adunat la Versailles pentru condiţiile de pace. cum ar fi SUA şi aliaţii.

pentru că deşii nu participau direct la conflict. Dar. SUA intra în război după Atacul de la Pearl Harbour şi declaraţiile oficiale de război ale Japoniei şi Germaniei. Erau unele ţări care au rămas neutre. Aceste cifre includ pe cei aproximativ 6 milioane de evrei şi cei 4 milioane de neevrei (polonezi. Au transformat din Germania o maşină de luptă modernă. Cele mai bune totuşi fiind avioanele şi tancurile . sau descoperit : rachetă cu rază mare de acţiune şi bomba atomică . împărţind Europa Răsăriteană în două regiuni de influenţă. Al Doilea Război Mondial a implicat aproape toate naţiunile lumii. dizidenţi. uneori acestea contribuind la ajutorul unui vecin mai puternic. în 1941. împreună cu alte ţări mici care erau sub ocupaţie.ro/ww2/ http://ro. aveau totuşi interese să iasă câştigătoare una din părţile ajutate. Japonia. comunişti. care. Înaintea izbucnirii în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. devenind aliaţi în anul 1936 . URSS şi Germania au semnat un pact de neagresiune. Croaţia. când interesele americane.3 Existau două mari blocuri : Axa şi Aliaţii. etc) ucişi în lagărele Holocaustului.Cei mai brutali dictatori din istorie se crede că era Adolf Hitler şi Benito Mussolini. rromi. cunoscut în istorie sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop. 2 3 http://istoriaro. Germania a încălcat pactul de neagresiune. Pactul Tripartit din 1940 a dat naştere Axei. privind cu neîncredere ambele tabere.wikipedia.org/wiki/Al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial 3 . la început formată din Germania. marina militară şi transporturile maritime deveniseră ţinta atacurilor Axei. În ultima fază a războiului . Participanţii războiului sunt consideraţi ca făcând parte din acestea. prizonieri sovietici. Bulgaria. România. la 23 august 1939.3x. Şi alte ţări mici se regăseau printre ţările Axei : Ungaria. mai ales prin uciderea naziştilor. acestea apărându-se între ele în cazul unor agresiuni din partea altor state. homosexuali. 2 Cel puţin 60 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial —aproximativ 25 de milioane de soldaţi şi cam 35 de milioane de civili. a fost unic în lumea modernă. Estimările variază destul de mult. homosexualilor etc. handicapaţi. Italia. invadând URSS. printre altele. Cel mai mare determinant al acestui război au fost capacitatea industriei şi forţei de muncă . Finlanda.

postbelice. Se dovedise a fi cel mai bine pregătit să negocieze condiţiile postbelice atunci când se afla în cele mai dificile situaţii militare. În februarie 1945. A transformat războiul european într-o conflagraţie europeană. acţionând concertat. Avea o politică hotărâtă să pună capăt imperiilor coloniale britanic şi francez. Diplomaţia lui Churchill în timpul războiului a constat de aceea în manevra dintre doi leviatani – amândoi ameninţând poziţia Marii Britanii. înainte ca Stalin să-şi poată înhăţa prăzile. cu toate că uneori diversionist. deşii liberalii americani ar fi îngroziţi la un asemenea gând. doar interese. acesta însemnând merele obstacol în calea acestuia de a avea ordine internaţională bazată pe înţelegere. Pacea avea să fie protejată printr-un sistem de securitate colectivă menţinut de aliaţii din timpul războiului. Era un amestec de intuiţie şi violenta asupra psihicului american. cea mai apropiată conferinţă a învingătorilor. colaborase totuşi. Churchill ar fi fost destul de pregătit să înceapă negocieri cu Stalin asupra ordinii europene. Roosevelt vroia ca aliaţii să supravegheze dezarmarea şi împărţirea Germaniei şi să supună diverse alte ţări controlului lor. Concepţia lui Roosevelt despre cei Patru Poliţişti era de fapt structură similară celei a lui Metternich despre Sfânta Alianţă. după aceea cele mai multe idei cu privire la o ordine postbelică au venit din partea lui Churchill. Modul lui Stalin reflecta atât ideologia să comunistă cât şi politica externă rusă tradiţionala. Roosevelt credea că scopul războiului este să înlăture pe Hitler. iar Rusia. în prezenţa lui Stalin pentru că încerca să facă „în mod artificial” din Franţa o mare putere. Roosevelt l-a dojenit pe Churchill.Hitler a lansat cel mai amplu război terestru din istoria omenirii. 4 . Sistemul lui Metternich a funcţionat deoarece protejase un veritabil echilibru al puterii ale cărei puteri cheie împărtăşiseră într-adevăr valori comune. De vreme ce Roosevelt nu a vrut să discute configuraţia postbelică înaintede Stalingrad. Stalin nu avea prieteni. şi sprijinit prin binevoinţa reciprocă şi vigilenţă. la Yalta. A fost un genocid împins la extrem. iar Stalin a preferat să lase liniile de front să determine ele rezoltate politice.

a trebuie să readucă cumva măreţia şi puterea de odinioară. în noiembrie 1943. Japonia vroia să pună mâna pe toate resursele ( petrol. pierzând sume usiase de bani. Bolşevismul nu este un fenomen specific Rusiei. în posibilitatea sau utilitatea păcii perpetue. atitudine folosită în lupta pentru putere. fascismul vedea armată ca pe un model pentru organizarea societății. "Fascismul nu crede. Câtă vreme inamicul este pe câmpul de luptă. La un moment dat pentru că germanii şi japonezii acţionau agresiv asupra vecinilor sau sau alte ţări care erau în competiţie cu ele. încercând prin puterea militară întâi. a ineput al Doilea Război Mondial. „Stalin a ajutat Germania să-şi restabilească puterea militară după Primul Război Mondial. Ţările fasciste erau puternic militarizate.Reacţia americană stârnita a fost mai puţin surprinsă de secretarul de stat Hull. ţările ce râvnesc la stabilitate şi echilibru trebuie să facă tot ce le stă în putere să-şi obţină terminenii generali ai păcii încă din timpul războiului. Vroia să ajungă o mare putere mondială. Hitler şi naziştii au folosit naţionalismul în Germania. 5 . 4 4 Naziștii credeau că germanii erau de rasă superioară. a permis specialiştilor germani să-şi perfecţioneze aptitudinile în academiile militare sovietice. iar nevoia pentru eroismul individual era o parte importantă a ideologiei fasciste. Benito Mussolini. Kazahstanul. bazându-se pe naţionalism. Germania dorea extrem de mult să numai aibe limite impuse din cauza Tratatului de la Versailles. deoarece Germania pierduse puterea. forţa să sporeşte indirect pe cea a părţii paşnice. Din multe puncte de vedere. iar Hitler şi partidul tău au cucerit puterea cu sentimente populare. în termeni extrem de dispreţuitori la adresa adevărurilor tradiţionale britanice. partea de nord a Kârgâstanului). ceea ce a dus la conflicte cu China şi SUA. Populaţia Rusiei reprezintă o simbioză a slavilor de est cu nomazii din Marea Stepă (partea de sud a Federaţiei Ruse. Există încă dezbatere pe tema cauzelor războiului. minereuri) toate acele resurse pe care nu le aveau în insule. Naziștii au devenit susținători și Doctrina fascismului. iar la 23 august 1939 a semnat cu acesta un pact prin care i-a oferit posibilitatea să declanşeze războiul. și de aceea erau nerăbdători să participe la un nou conflict european " propagatori ai antisemitismului. vorbind în general. Fasciștii credeau că războiul este o forță pozitivă de dezvoltare. că totalitarismul a fost o „contrarevoluţie a robilor”. Ca regulă generală. l-a ajutat pe Hitler să vină la putere. dar se crede că sunt legate de expansionismul Germaniei şi Japoniei.

astfel ajungând să fie mai scump decât toate războaiele anterioare. mai mult de jumătate fiind mobilizaţi de 3 ţări : USSR (22-30 milioane). Un număr total de 110 milioane de persoane au fost mobilizate pentru serviciu militar. Pierderile umane ale Aliaţilor au fost estimate la 44 de milioane. Pierderile umane. a suferit 292. 1980 6 . Mişcarea "vârcolacilor" germani s-a stins rapid 5 Dmitrii Vinter. Au fost introduse 2 arme noi : rachetă cu rază lungă de acţiune şi bomba atomică6. sau Biroul de operaţiuni strategice american. Gerhard The Foreign Policy of Hitler's Germany: Starting World War II. Acest război a implicat folosirea resurselor economice şi umane a statelor.Au existat şi mişcări de rezistenţă care au luptat împotriva Aliaţilor. Cu cât războiul se prelungea mai mult. în timp ce Axa a pierdut 11milioane de oameni. care nu a avut pierderi civile importante. Statisticile făcute în urma celui de-al doilea război mondial îl consacră ca cel mai mare şi sângeros război din istorie.187 din alte cauze. începând la 1 septembrie 1939 când Germania a atacat Polonia dar. Germania (17 milioane) şi SUA (16 milioane).”5 Al Doilea Război Mondial s-a sfârşit în 1945. În Africa de est. 2009. Stalin a pierdut speranţa de a-l învinge pe A. De ce Stalin a pierdut Războiul al Doilea Mondial?. Editura „Yauza-press".288 6 Weinberg.Datorită înfrângerilor suportate de Armata roşie în vara anului 1942. Chicago : University of Chicago Press. Moscova.131 de victime în urma luptelor şi 115. neincluzând cei 5. p. Cele mai grave pierderi umane au fost suferite de USSR cu 20 milioane de civili şi militari ucişi: : 13 milioane militari şi 7 milioane civili. Stalin a pierdut cel de-al Doilea Război Mondial. cu populaţia de 1. Hitler cu puterile proprii. italienii au purtat un război împotriva aliaţilor între 1941 – 1943. „ După toate aceste pierderi umane şi materiale. cu atât URSS pierdea. Aliaţii au înfiinţat o serie de organisme pentru sprijinirea mişcărilor de rezistenta existente sau pentru formarea unora noi – Direcţiunea operaţiunilor speciale britanică. sunt estimate la 55 de milioane din care 30 milioane civili şi 25 milioane militari. iar membrii marcanţi ai Coaliţiei antihitleriste câştigau mai mult.” „Finanţarea celui de-al doilea război mondial a costat 1 trilion de dolari. „În total 61 de ţări. având urmări extraordinare mai ales pe plan politic şi economic. definitiv şi ireversibil.7 miliarde locuitori reprezentând trei sferturi din populaţia Terei. au participat la război. 1937-1939. s-a extins ajungând să includă majoritatea naţiunilor din lume. I. Dictatorul de la Kremlin a fost nevoit să accepte ajutorul Coaliţiei antihitleriste. în cele din urmă. UŞA.6 milioane de evrei ucişi în urma Holocaustului care erau victime indirecte ale războiului.

” 8 Consecinţele Celui de-al Doilea Război Mondial au avut un impact puternic asupra omenirii. Capitularea Germaniei din mai 1945 a pus capăt ultimelor bătălii pe teatrul european. cel de al Doilea Război Mondial a devenit şi a rămas cea mai mare conflagraţie militară din ultimele două mii de ani. „Cel mai mare grup de deţinuţi în lagărele neziste a fost reprezentat de evrei. (după cum s-a afirmat în actul de acuzare al proceselor de la Nüremberg. umanism se înţelege o înaltă compasiune faţă de oameni şi popoare. faţă de starea lor materială şi morală. persoane cu dezabilitati stilor.wikipedia. ducând la distrugerea economiei multor ţări. nu s-au respectat regulile umane.org/wiki/Sf%C3%A2r%C8%99itul_celui_de-al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial_ %C3%AEn_Europa 8 http://www. în mod special comunişti). luptătorii Frăţiei pădurii au continuat să se opună sovieticilor până în deceniul al şaptelea. când încerca să fugă din ţară în mijlocul unui batalion german de artilerie antiaeriană. aproximativ 6 milioane). la 1 septembrie 1939. Benito Mussolini a fost prins de italieni. iar restul a fost format din romi. mistuind cea mai mare parte a globului. „operaţiunile militare au avut un caracter antiuman.md/pressview. slăvi. Prin uman.literaturasiarta. în timp ce. homosexuali. în care au fost ucişi cam 2 milioane de oameni. Deşi cea mai mare parte a soldaţilor Aliaţi au aflat despre genocidul pus la cale de nazişti doar la sfârşitul războiului.după înfrângerea celuide-al treilea Reich. 7 http://ro. Holocaustul a devenit o parte inseparabilă a tragediei celui de-al doilea război mondial. faţă de suferinţele lor.php?l=ro&idc=3&id=1228&zidc=2 7 . în statele baltice. Fiind început de Hitler şi Stalin. În aceste lupte n-a existat nici o înţelegere umană. pe 27 aprilie. provocând moartea a peste 70 de milioane de oameni. Cel mai cunoscut lagăr de exterminare a fost cel de la Auschwitz.7 Ca o concluzie.

Orizonturi. Moscova.Istoria celui de-al Doilea Război Mondial volumul 2.php?l=ro&idc=3&id=1228&zidc=2 al_Doilea_R 8 . 1980 Alte surse : http://istoriaro. 2006 Relaţiile internaţionale în contextul celui de-al Doilea Război Mondial (studiu de caz: relaţiile României cu Franţa. Lucian Magda Ed.org/wiki/Al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial http://ro.ro/ww2/ http://ro. 2009. octombrie 1938 . Editura „Yauza-press".literaturasiarta. Chicago : University of Chicago Press.md/pressview. Traducător(i):Irina Negrea.288 Kissinger – Diplomaţia Liddell Hart .iunie 1940) Weinberg.org/wiki/Sf%C3%A2r%C8%99itul_celui_de%C4%83zboi_Mondial_%C3%AEn_Europa http://www.wikipedia. Gerhard The Foreign Policy of Hitler's Germany: Starting World War II. p. 19371939.3x. De ce Stalin a pierdut Războiul al Doilea Mondial?.wikipedia.Bibliografie : Dimitrii Vinter.