”Klinč” Jedan od osnovnih i najčešde korišdenih čvorova koje koriste varaličari pri vezivanju kopči i vrtilica.

Na slici ga vidimo u dve forme. Prvi se često srede i kao običan Klinč, a drugi kao poboljšani Klinč (Improved Chlinch). Navodno, zadržavaju skoro 95% nosivosti strune! Pet do sedam namotaja, u zavisnosti od debljine, je sasvim dovoljno. Čvor zatežite tek kad ga potpuno formirate. Pazit e da namotaji ne preleze jedan preko drugog, pošto je usecanje vrlo verovatno i drastično se smanjuje nosivost.

A polu

B poboljsani

”Trilen” čvor Izuzetno dobar i čvrst čvor. Ustvari je samo još jedna verzija gore pomenutog Klinča. Zadržava čak 90% nosivosti strune.

Dupli

Blood knot (”krvavi čvor”) Kvalitetan i siguran čvor čudnog naziva ”Blood knot”. Preporučuje se za spajanje dve monofilne strune iste ili slične debljine. Zadržava 65% nosivosti strune.

-1-

da strunu obmotate oko kalema i u fazi polupetlje napravite još tri ili četiri namotaja kao na slici..vredi! Izbegnuta je čvrsta veza između varalice i monofila. povlačite g lavnu strunu dok se prvi/manji čvor ne spusti do kalema i tada odsecite višak grickalicom ili makazicama. i tek kada ste sigurni da je dobro legao. Čvor zatežite ravnomernim povlačenjem slobodnog kraja strune. ako je verovati Rapali .. Povlačenjem oba kraja strune glavni čvor treba dovesti do kalema...”Rapala” čvor Preporučen od strane finske Rapale... -2- . kada je čvor zategnut i naslonjen do samog kalema odsecite višak. i time ja vobleru omoguden nesmetan rad ”Arbor” čvor Jedan od načina vezivanja monofila na špulnu mašinice. ili možda više volite ovako... prvi čvor se vezuje na kraju strune...... ali nešto komplikovaniji za vezivanje. a kada se struna obmota oko kalema vezuje se još jedan čvor oko glavne strune..

4. posle čega slijedi izvlačenje završetka strune i razvezivanje čvora. Ako je želite da se osigurate. 3."Loop" (Omča) je čvor koji je u mraku veoma jednostavno napraviti i lako namontirati udicu ili predvez. 2. i udice bi trebalo da budu najmanje 30 cm od kraja strune. Neki ribolovci stavljaju udice direktno na kraj omče. naročito kada su ribe oprezne. Formirajte krajnji oblik povlačedi strunu jednakom snagom na obije strane. -3- . Moja preporuka je da dva puta provučete kraj omče kroz petlju. i treba vam vede povjerenje u opremu onda provucite kraj omče dva puta kroz petlju. Mnogo bolji način za vezivanje jedne strane najlona za kratki Blood Bight čvor je korištenje drugog Blood Bight čvora ili Surgeon's čvora. Iskustva korisnika ovog čvora nam govore da ovaj čvor ima manu koja se manifestuje klizanjem čvora smanjivajuci veličinu omče sve do njenog potpunog gubitka. Jedno od čestih mijesta primjene je vezanje ovog čvora na kraju strune u cilju sprečavanja izvlačenja kraja strune ”Blood Bight Knot ” Slededi čvor koji možete napraviti brzo i jednostavno je "Blod Bight" čvor. Ovo baš i nije najbolje riješenje. Sad prebacite kraj omče kroz prvu omču koja je formirana u prethodnom koraku. Blood Bight čvor se često koristi prilikom pecanja na dubljim vodama kada koristite više udica. 1. Uduplajte strunu da bi napravili omču željene veličine. Obmotajte dvaput kraj duple strune kao na slici 2.

Preklopite dva kraja strune na dužini oko 15 cm. Stavite dva kraja strune. 3. Ako su prečnici veoma različiti možete koristiti "Surgeon" čvor ili se tanji kraj treba uduplati tamo gdje se formira čvor . 3. . vrtilica i sl. Ponovite postupak koristedi drugi kraj strune. 4.koji se takode naziva i "Uni" čvor po "International Game Fish Association". 2. Ako je u pitanju upredena struna. Rastežite strune suprotno jednu od druge. Koristedi jedan kraj obmotajte obje strune. 1. Ponovite isto namotavanje krajem druge strune i vratite taj kraj nazad. Dovedite kraj strune uz glavnu strunu. Čvor spustite na kraj strune.svi oni su odlični za završna vezanja udica. -4- . 6. 4. Napravite 5 namotaja oko duple strune. prema alkici udice ili vrtilice. Provucite 15 cm strune kroz alkicu. i želite da ga koristite. Pošto je "Blood" čvor i "Hangman" čvor . 5. Formirajte čvor .verzija "Hangman" čvora Bolje spajanje se može napraviti koristedi jedan od "Hangman" čvorova. kada je u pitanju monofilni najlon. jedan nasuprot drugom tako da se preklapaju u dužini oko 15 cm. 3. 2. napravite 8 namotaja. Standardni "Hangman's" čvor je pouzdan ukoliko ima 5 namotaja. ”Blood Knot ” 1. Napravite 5 namotaja oko jedne strune krajem druge strune. vodite računa da se krajevi ne izvuku. Namotajte kraj 6 puta oko dvije strune. 5. Povucite obije strune dok se čvorovi ne sastave. Povucite kraj tako da se stegne i napravi čvor . i vratite taj kraj nazad i provucite ga između dvije strune na početku namotaja. 2. "Uni" čvor . zatim polovinu vratite nazad ispod obije strune. 5. 1. koji u "International Game Fish Association" zovu "Uni" čvor . provucite ga izmedu dvije strune kroz isto mjesto kao i prethodni kraj ali sa druge strane. Ova dva kraja bi trebalo da idu u dva suprotna smijera. 4.”Hangman's Knot ” Postoji bar 6 varijanti "Hangman's" čvorova. Sastavljanje krajeva strune Postoje dva vrhunska čvora za sastavljanje krajeva strune i oba su otprilike iste debljine. Čvrsto stegnite čvor.

Mogud slučaj je. 2.”Surgeon's Knot ” Ranije je pomenuto da ako se satavljaju dvije strune veoma različitih prečnika. -5- . 6. 5. i pustite vrtilicu da klizi do kraja duple omce koja je formirana. Lijevom rukom vrtite vrtilicu kroz obije omce 6 ili više puta. praveci jednu omcu izmedu kraja i alkice na vrtilici. ili koristiti "Surgeon" čvor . Okrenite kraj za pola kruga. Provucite predvez kroz petlju ponovo. u jednoj ruci. vežite petlju kao na slici ("Overhand" čvor ). tanju strunu treba poduplati prilikom vezivanja čvora. da de vjerovatno biti neophodno. Povucite vrtilicu i cvor na struni ce se formirati. Provucite drugi kraj kroz petlju. Radedi sa dvije strune kao sa jednom. Održavajte pritisak na obije strane duple strune. Bide neophodno da vučete jednu strunu (predvez) kompletno kroz ovu petlju. Nastavite držati omcu i strune desnom rukom. 2. Družite vrtilicu klještima. uhvatite strunu drugom rukom bliže cvoru i povucite dvostruku strunu na suprotnu stranu od alkice vrtilice. 5. ukoliko je jedna struna namotana na špulnu. 1. 1. Prebacite omcu preko vrtilice. ili cvrsto rukom. 4. 4. zajedno sa poduplanom strunom. ”Offshore Swivel Knot ” Ovo je specijalan cvor koji se koristi za spajanje vrtilica sa dvostrukom strunom. da je nastavimo koristeci ovaj čvor . Preklopite dvije strune jednu preko druge u dužini od oko 22 cm. Provucite kraj duple strune kroz alkicu vrtilice. 3. Formirani čvor se sada može stegnuti. Držite kraj omce. 3. Pustite omcu.

Prednost ovog čvora je ta pto može biti vezan bilo gdje duž najlona. ali ga nemojte stezati. 2. 3. i povucite omcu da bi se formirao cvor. 4. Vežite "Overhand" cvor na željeno mijesto. 1.”Surgeons End Loop ” Omce se koriste za spajanje predveza. Provucite poduplanu strunu kroz tu nestegnutu omcu. "Surgeon End Loop" (završna omca) je jednostavna za pravljenje. A njihova prednost je u tome što se mogu vezati brzo i u mraku. koji se kace na završnog pribora. -6- . ”Slobodna petlja” Još jedna metoda za vezivanje petlje. Uhvatite keaj strune i poduplajte ga da bi ste formirali omcu željene velicine. Držite strunu i krajnji dio zajedno.

“Virbla“ Jedna od metoda vezivanja virbla. a materijal konac i krajeve ostaviš malo duže cca 1 cm da možeš dotezati -7- . Čvor velike pouzdanosti. preporučam više krugova oko osnove . ”Klizni cvor (stoper)“ Ako si mislio ovako nešto .

Izuzetna cvrstoca.„Cvor bez cvora“ „OLOVO“ Jednostavan cvor za vezivanje teških olova. -8- .

pod uslovom da je monofilna struna vedeg promera) Krajeve čvorova odsedi najbolje grickalicom. i koja pre ili kasnije dovode do kidanja strune. gde se i kidanje dešava.. i on se zateže trzajem. ali nikako ne spaljujte plamenom ili cigaretom! Zavezan čvor proverite povlačenjem nekoliko puta pre upotrebe Vezivanje čvorova izvežbajte kod kude pre odlaska na vodu Preopteredeni deo najlona na jednom čvoru. do gubitka varalice ili ribe. Golim okom ne možemo videti oštedenja koja su na čvorovima česta. Pretegnut čvor lako puca na preopteredenom delu. nožem (tanju strunu čak i zubima).. Jasno se vidi deformisani deo.Prilikom vezivanja čvorova monofilnim strunama imajte na umu sledeće:      Pre zatezanja obavezno navlažiti čvor (pljuvačkom ili potapanjem u vodu) Vedina čvorova se zateže polako i ravnomerno do kraja ("blood knot" je izuzetak. tj. Ovako nezgodnu situaciju možemo izbedi ako čvorove pažljivo vezujemo i ako ih redovno menjamo… -9- .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful