ALATAN JAHITAN

BIL

NAMA

GAMBAR

FUNGSI

1

Pita Ukur

Digunakan untuk mengukur bahagian yang hendak digunting atau dijahit

Gunting fabrik digunakan untuk menggunting fabrik sahaja 2 Gunting Gunting kertas digunakan untuk menggunting kertas atau pola

3

Kapur tukang Jahit

Digunakan untuk memindahkan tanda dan garisan pemadan daripada pola kepada fabrik

4

Jarum peniti

Digunakan untuk menyemat pola pada fabrik dan menyemat kepingan fabrik sebelum menjahit jelujur

5

Jarum tangan

Digunakan untuk menjahit semua jahitan tangan pada fabrik

menetas jahitan tangan atau jahitan mesin dan membuat lubang benang 7 Pembaris lurus Digunakan untuk mengukur dan menanda bahagian yang hendak digunting atau dijahit 8 seterika Digunakan untuk melicinkan fabrik dan menekan mata jahitan BAHAN JAHITAN BIL NAMA GAMBAR FUNGSI 1 benang Digunakan untuk jahitan tangan dan jahitan mesin 2 fabrik Kain kapas atau fabrik kapas. Bahan untuk menghasilkan sesuatu pakaian .6 Penetas jahitan Digunakan untuk menanggalkan benang jelujur.

MATA JAHITAN ASAS .

.

Jenis kancing yang biasa digunakan adalah seperti yang berikut: KELIM Kelim ialah cantuman dua atau lebih kepingan fabrik yang dijahit dengan jahitan tangan atau mesin. Kelim boleh memberikan bentuk pada pakaian. Selain itu kelim juga digunakan sebagai hiasan. Kelim juga biasanya terdapat di bahagian bahu rusuk dan tepi seluar atau sarung .KANCING Kancing boleh didapati dalam pelbagai jenis.

Kelepet biasanya terdapat dihujung kaki seluar. meretas akan menjadi lebih panjang dan pakaian kita menjadi rosak .KELEPET Kelepet ialah lipatan pada hujung pakaian sebagai penyudah tepi. Jika dibiarkan. hujung lengan baju dan bahagian bawah pakaian. Kelepet yang meretas perlu dijahit dengan segera.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful