CUM SĂ DEVII UN FREELANCER DE SUCCES

Partea I NOŢIUNI ELEMENTARE

Ce es e un f eelance ?

Un freelancer (lucrător freelance) este o persoană care lucrează independent, care desfă oară o profesie fără un angajament pe termen lung cu un angajator.

A fii un webdesigner auto-angajat (freelancer) este o idee atrăgătoare pentru multe persoane. Există anumite avantaje precum programul de lucru flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasă. Fie dacă ai sau nu experien ă în câmpul muncii, a fii auto -angajat implică o serie de sarcini suplimentare. Ca web designer independent (freelancer) trebuie să fii i un bun project manager, contabil i expert IT.

Când să începi
D acă îţi surâde ideea de a începe şi dezvolta o activitate independentă este timpul să începi să îţi răspunzi la câteva întrebări.

Am absolvit cursul de webdesign şi acum am început o activitate independentă ? Acum unde îmi găsesc clineţii ? Cum mă intru pe piaţă ?

Ideea este că nu trebuie să începi o asemenea activitate fără a prospecta puţin piaţa, fără un minim de cunoştiinţe despre particularităţile acestui sector profesional. Imediat cum ai terminat acest curs, nu înseamnă că eşti un bun specialist în domeniu, un peofesionist în webdesign, eşti un tehnician. În perioada ce urmează este imperativ să acorzi atenţie dezvoltării abilităţilor dobândite şi acumularea informaţiilor necesare pentru a deveni un webdesigner profesionist.

Cum începi activitatea ?
Primul pas poate fi o încercare de a realiza prima lucrare pentru o persoană din cercul tău de cunoştiiţe.

Dacă acest

i

client a fi

it e

sul final, cu si uranţă t e a

recomanda atunci când situaţia ermite. Un al mod în care oţi intra e iaţă este să te înscrii în directoarele eb dedicate freelancerilor . E .: tt :// tt :// .freelanceri.ro/ .bursadesoft.ro/

tt ://open-project.ro/ ttp:// .freelancer.com/

La început poţi cere mai puţin pentru o lucrare pentru a putea câşti a proiectele mai mici. Odată cu îmbogăţirea portofoliului tău de lucrări şi cu acumulare unor noi cunoştiinţe specifice, proiectele câştigate or fi din ce în ce mai complexe şi cu un cost de reali are mai ridicat. În timp, dacă eşti dedicat acti ităţii tale şi lucrezi cu pasiune, ei căpăta o bună reputaţie şi, implicit, respectul colegilor de breaslă; putând chiar colabora cu alţi freelanceri la proiecte mai complexe.

Cum îţi dai seama de ce v ea clien ul

Nu mă pricep foarte bine la întâlnirile de lucru. Nu ştiu sigur ce fel de design vrea clientul. Care este cel mai bun mod de a rezolva această situaţie?

Este o problemă întâlnită de mulţi designeri, freelanceri sau angajaţi. În primul rând designul website-ului va fi realizat de tine, nu de client.

D esignul website-ului va fi expresia nevoii clientului, bazată mai ales pe obiectivul website-ului, nevoile şi aşteptările target-ului.

Imaginează-ţi că eşti doctor şi încerci să îi prescrii unui pacient cel mai bun tratament. Întrebările adresate pacientului nu se referă la ce tip de tratament crede el că ar fi mai bun, ci la simptome, istoricul problemei, nevoile sale, etc. Răspunsul acestor întrebări definesc restricţiile şi indică modul de acţiune corespunzător.

Va ian e de design
Anumiţi clienţi cer 3,4 sau 5 variante de design pentru un proiect. Este un volum mare de lucru, iar eu prefer să prezint doar 2 variante. Ar trebui să cer mai mulţi bani dacă ei solicită mai multe variante? U n design bun nu este ales dintr-o grămadă de opţiuni arbitrare, ci este realizat în urma unor alegeri deliberate şi contextuale. Responsabilitatea ta în relaţia cu un client este să nu îl laşi să se împuşte singur în picior. Trebuie explicat faptul că a alege cantitatea în locul calităţii nu va aduce cel mai bun rezultat. Persoana care ştie cel mai bine câte variante de design sunt necesare este webdesignerul. În cele mai multe cazuri, vei explora o mulţime de opţiuni de design, din care vor rezulta 2 sau 3 variante adecvate. Aceste variante trebuie prezentate clientului. Ca webdesigner profesionist, este responsabilitatea ta să stabileşti numărul de variante prezentate . Nu este indicat să accepţi un compromis în cazul în care un client alege cantitatea în locul calităţii, pentru că acest tip de compromis nu va aduce niciodată excelenţă în procesul de creaţie. Dar dacă acest compromis este acceptat, atunci clientul ar trebui să plătească în plus pentru el.

Abili ăţile de comunica e

Îmi place să fiu webdesigner şi cred că mă pricep destul de bine la asta. Dar îmi este greu să comunic la întâlnirile cu clienţii. Cum pot rezolva această problemă?

Comunicarea eficientă este una dintre abilităţile esenţiale pentru un freelancer.

Fie prin e-mail, telefon sau personal, orice proces de comunicare reprezintă o ocazie de a demonstra valoare şi de a câştiga încredere.

Cei mai buni clienţi sunt cei care investesc încredere deplină în webdesigneri. Clienţii nu acordă încredere atunci când webdesignerul nu comunică corect şi nu prezintă încredere, acesta fiind un semn al incompetenţei.

Dacă eşti conştient de capabilităţile tale nu ai motiv să nu prezinţi î ncredere în comunicare, dacă nu atunci trebuie să începi să lucrezi la această problemă.

Dincolo de webdesign ² aspec e ale p ofesionalismului
Îndemânarea în webdesign nu este singurul aspect care defineşte competenţa profesională. Gradul de profesionalism este măsurat şi prin integritate, pregătirea în a gestiona şi interacţiona în relaţia cu clienţii, gestiunea situaţiilor neprevăzute şi a urgenţelor.

A fi un bun webdesigner nu este suficient. Fi mai mult de atât. Primul pas este să îţi asumi responsabilitate pentru toate aspectele care te privesc. Învaţă să ai curajul şi integritatea de a face alegerea corectă, astfel încât să te bucuri de o frumoasă carieră în webdesign.

CUM SĂ DEVII UN FREELANCER DE SUCCES

Partea II OBICEIURI ESENŢIALE GREŞELI DE EVITAT

OBICEIURI ESENŢIALE
pen u o ac ivi a e eficien ă

1. Obiceiul p ezen ă ii
W ebsite-ul tău ar trebui să fie centrul strategiei tale de promovare. Este "bro ura" ta de prezentare, de unde persoanele interesate primesc informa ii despre tine i tipul de servicii oferite.

Cine eş i ? Ce poţi face ? Ce luc ă i ai ealiza ?

W ebsite-ul reprezintă propriul tău agent de vânzări. Dar ca acest agent să î i poată atinge obiectivele, trebuie să fie bine pregătit.

y O scurtă prezentare despre tine; cine e ti, ce faci
faci asta.

i de ce

y Lucrări de portofoliu bine prezentate, fiecare cu o descriere
proprie i cu aportul tău la lucrarea respectivă. i actualizat.

y Date de contact u or accesibile. y Con inut dinamic. Continuu optimizat

2. Obiceiul eţelei de cunoş iinţe
Este recomandat ca toate persoanele apropiate să cunoască detalii despre tine i activitatea ta.

Acurate ea informa iile transmise persoanelor este esen ială; dacă e ti web developer nu vrei ca persoanele să spună că e ti web designer, a a mai departe. Actuala re ea de prieteni, familie promovare gratuit.
Odată ce se face acest lucru, reţeaua trebuie să fie extinsă şi consolidată. Înregistrează-te pe orice platformă de social networking, care pot lucra pentru tine ( Facebook, Twitter, etc.)
Există multe modalităţi de conectare cu diverse persoane, aşa că este important ca unui freelancer să nu îi fie teamă să comunice şi să facă schimb de informaţii şi date de contact.

i

i colaboratori poate fi un instrument de

3. Obiceiul locului po ivi
Anumi i freelanceri nu numai că găsesc o ni ă în care să - i desfă oare cu succes activitatea, ci î i creează propria lor ni ă. În acest caz o ni ă reprezintă o parte a domeniului în care un fre elancer activează.

Spre exemplu: dacă ai devenit bun în realizarea website-urilor pe teme ecologice, aceasta reprezintă o ni ă în care î i po i îmbunătă ii abilită ile mai repede.

Motivul pentru care este indicat să î i găse ti o ni ă este simplu: este mai u or să devii expert într-o ni ă. Omul potrivit la locul potrivit.

4. Obiceiul p eţu ilo
Suma cerută pentru un proiect poate fi diferen a între a câ tiga sau a pierde un client. Costurile unei lucrări trebuie să fie

transparente, apari ia unor costuri ascunse pot determina încetarea colaborării sau pierderea unor posibile viitoare proiecte din parte clientului sau a cunoscu ilor acestuia. Clientului îi place să cunoască cât plăte te, când plăte te i pentru ce

plăte te, a a că aspectele financiare trebuie să fie clare de la bun început. U n alt principiu al obiceiului preţurilor este protecţia financiară. D acă nu ai mai lucrat cu un client, este indicat ca la începutul lucrării s ă ceri un avans, între 10 şi 30 %. Astfel vei elimina posibilitatea lucrului în zadar.

5. Obiceiul managemen ului impului
Lipsa obiceiurilor bune în managementul timpului poate determina supraaglomerarea cu sarcini în anumite momente, ce poate avea urmări neplăcute: Nerespectarea unui termen limită, D ezamăgirea unui client, Neglijarea unui proiect sau realizare unei lucrări inadecvate, Mult STRES. Soluţia o reprezintă un sistem eficient de planificare a timpului. Trebuie estimată fiecare etapă a lucrării, apoi se adaugă o marjă de eroare pentru fiecare. Acest lucru va asigură în cazul în care o etapă a unei lucrări durează mai mult, nu va ocupa din timpul altei etape sau altui proiect.

6. Obiceiul flexibili ăţii
A fi flexibil şi receptiv în ceea ce faci îţi va permite să te ocupi şi de situaţiile neaşteptate care apar. Pentru aceste situaţii trebuie să incluzi în planificarea timpului tău o perioadă pentru a le putea rezolva. Ce se intâmplă dacă nu apar urgenţe ? Poţi lucra anticipat la un alt proiect sau îi poşi adăuga ceva special.

Fapt: niciodată nu vei reuşii să prevezi în totalitate problemele care apar, dar un anumit grad de flexibilitate îţi va permite să mulţumeşti clienţii şi să fii, relativ, liber de stres şi constrângeri de timp.

7. Obiceiul e menului p edă ii
Nu preda lucrarea înainte termenului stabilit. D acă predai un proiect înainte de termen există posibilitatea ca beneficiarul să creadă că ai cerut prea mult pe lucrare, sau se poate aştepta ca şi viitoarele proiecte să fie terminate înainte de termen. În schimb poţi folosi timpul rămas pentru a acorda un plus de atenţie detaliilor. Pentru un designer înseamnă retuşarea anumitor elemente, astfel încât vizualul să fie mai atractiv, iar pentru un programator înseamnă îmbunătăţirea funcţionalităţii sau adăugarea unor noi instrumente.

Greşeli de evi a
A greşi este omenesc. Important este să învăţăm din greşelile noastre.

1. Nu se foloseş e un con rac
Primul lucru care trebuie făcut atunci când începi o lucrare este contractul. Din nefericire mulţi freelanceri lucrează la mica înţelegere, oferind posibilitatea unor mari probleme de a se ivi. Se poate întâmpla să te implici într-o lucrare mult mai complicată decât ţi-ai imaginat, sau se poate întâmpla să rămâi fără bani. Lucruri de evitat. Aşa că ţine minte: întotdeauna foloseşte un contract.

2. Reţelele de social media sun neglija e
Social media este un instrument importan, o resursă nepreţuită aflată la îndemâna oricărui freelancer. O comunitate de profesionişti în domeniu, pregătiţi să acorde unul altuia asistenţă. Social media înseamnă să interacţionezi cu persoane şi să dezvolţi relaţii personale, care pot crea importante oportunităţi, care altfel nu s-ar fi ivit. Ca să nu vorbim de prietenii care durează mai mult decât orice proiect.

3. Can i a ea în defavoarea cali ăţii

Atunci când realizează propriul portofoliu de lucrării, mulţi webdesigner cred că a prezenta mai multe lucrări este mai bine, o idee nu foarte bună.

Este neglijat aspectul că un portofoliu trebuie să deschidă uşi şi să creeze oportunităţi. Calitatea face cea mai bună primă impresie. În realizarea unui portofoliu de lucrări axat pe cantitate, pot fi prezentate lucrări mai puţin bune care nu vor convinge asupra valorii tale. Portofoliul vorbeşte despre abilităţile tale, aşa că este recomandat să includă doar acele lucrări reprezentative. Cele care te caracterizează cu adevărat şi care vorbesc despre personalitatea ta ca webdesigner.

4. Înce area procesului de învăţare
D omeniul webdesigului este unul extrem de dinamic. Noi tehnologii apar

peste noapte.
Trebuie să fii la curent cu noile tehnologii şi aplicaţii pentru a putea face faţă cererii clienţilor.

Spre exemplu: Un client îţi cere ca după realizarea website-ului să îşi poată modifica singur conţinutul articolelor. Funcţionalitatea foarte greu de implementat. Şi dacă nu ai cunoaşte detalii despre platformele CMS gratuite, gen Joomla! sau Drupal, ai putea pierde această lucrare fie din cauza imposibilităţii de realizare fie din cauza supra-evaluării costului.

5.Omi erea perioadelor de sece ă
Atunci când ai mai multe proiecte în derulare, nici nu te gândeşti că ar putea veni o perioadă de ³secetă´. În acest caz este mai bine să înv eţi din greşelile altora. A pune ceva deoparte este un obicei bun pentru un freelancer. O parte din această sumă este folosită când aşteţi cu entuziasm o nouă lucrare. Ca webdesigner găseşti întotdeauna ceva de lucrat, dar o lucrare plătită este ceea ce te susţine ca freelancer.

6. Supraaglomerarea
D e multe ori se întâmplă ca un freelancer să nu îşi cunoască limitele, şi să desfăşoare mai multe proiecte concomitent. Acest fapt se poate datora lăcomiei sau pentru evitarea unei perioade de secetă. Indiferent de motiv, unele persoane nu realizează când volumul de lucru este mai mult decât suficient, şi continuă să primească noi comenzi. Acest fapt poate duce la destabilizarea fluxului de lucru, având rezultate mai puţin plăcute, cum ar fi depăşirea termenelor limită şi pierderea unor clienţi importanţi.

CUM SĂ DEVII UN FREELANCER DE SUCCES

Partea III RELAŢIA CU CLIENŢII

U n factor fundamental pentru succesul tău ca freelancer îl reprezintă abilitatea de a Ävinde´ într-o manieră eficientă serviciile şi de a câştiga noi clienţi. Abordarea unui nou client pentru o posibilă colaborare este un proces complex. În următoarele pagini vom parcurge 6 paşi ce te vor ajuta să te pregăteşti pentru acest demers.

Pasul 1: Fii or ien a
D eseori freelanceri acceptă orice lucrăre care îi este oferită. Acest lucru va creşte cantitiv numărul lucrăilor realizate, nu şi calitativ. Este mai bine să te concentrezi pe tipul de proiecte pe care vrei să le faci şi pe tipul clienţilor pentru care vr ei să lucrezi. Acest proces se bazează pe anumiţi factori specifici, cum ar fi: -

Nişa. P rin specializare pe o anumită
ramură, cum ar fi sănătatea sau industria auto, vei dobândi experienţă relevantă pentru clienţii ce activează în acelaşi domeniu.

Portofoliul tău de lucrări le va indica faptul că eşti persoana potrivită pentru proiectul lor şi că poţi oferi cele mai bune soluţii nevoilor lor. D eşi acest procedeu va limita volumul de lucru la început, rezultatul acestei alegeri îl reprezintă identificarea ta ca un profesionist cu experienţă în câmpul ales. -

Limbajele de programare şi tehnologii. D ecizia privind ce
limbaje de programare sau tehnologii vor fi folosite este un pas important pentru oricare freelancer. Este recomandată specializarea pe cel mult 3 limbaje de programare sau tehnologii de realizare a website-urilor. Doar aşa poţi face faţă cererilor clienţilor pentru anumite lucrări mai complexe.

Spre exemplu: Te poţi specializa în realizarea website-urilor în php şi java, acordând mai multă atenţie acestor limbaje decât celorlalte. Este mai bine să ştii să faci lucrări complexe folosind 1 limbaj de programare, decât să ştii să faci operaţiuni simple în 10 limbaje.

-

Locaţia. D e asemenea te poţi pe o anumită zonă geografică,
bine delimitată. Astfel promovarea ta va fi mai eficientă pentru că vei putea contura şi defini mai bine sociotipul publicului ţintă.

Pasul 2: Fii in ui iv
D upă ce ai stabilit cu ce fel de organizaţii sau persoane vrei să colaborezi, este timpul să cauţi detalii despre activitatea lor, despre cum funcţionează afacerea lor. Trebuie să te familiarizezi cu domeniul de activitate respectiv. În prima fază poţi vizita o serie de website-uri ale companiilor ce activează în domeniul ales şi pune-ţi întrebări de genul: -

Cu ce fel de persoane lucrează ei ? A ştii cu cine lucrează
clienţii vizaţi îţi poate indica în ce fel le poţi fi de folos. Ex.: dacă o companie de asigurări vizează studenţii pentru a le oferi o anumită gamă de servicii, atunci se poate ca ei să caută un colaborator care să realizeze un micro -site dedicat acestui target.

-

Care este etica organizaţiei ? Majoritatea companiilor
publică pe website-ul propriu viziunea sau misiunea lor. Această informaţie este nepreţuită pentru că oferă perspectivă asupra valorilor companiei, istoricul ei şi direcţiile de viitor; altfel spus îţi arată felul în care ei văd propria lor activitate. Astfel în încercarea ta de a stabili o colaborare, poţi personaliza ofertele în funcţie de nevoile lor.

Pasul 3: Fii dir ec
Tentaţia unui freelancer, mai ales webdesignerii şi graficienii, este să-ţi administreze activitatea de la birou. D eşi se pot găsi lucrări în mediul online, relaţia dintre client şi webdesigner este, deseori, trecătoare. Importanţa întâlnirilor directe nu trebuie subestimată. Construieşte legături puternice cu beneficiarii lucrărilor tale, astfel posibilitatea colaborării viitoare creşte. La o întâlnire directă cu un client acesta îţi va

acorda atenţie numai ţie, moment prielnic pentru a puncta pe convingerea sa de pasiunea ta şi nivelul profesionalismul ui lucrărilor tale. Înainte de a contacta un client vizat este bine să pregăteşti câteva fraze scurte în care să se regăsească sinteza a ceea ce doreşti să comunici. Ele ar trbui să includă: - Int
  ¢   ¡ £¤¥ ¥.

Prin care să explici cine eşti şi de ce ai

contactat persoana/compania respectivă. Deşi acest lucru pare evident, relevanţa pregătirii anterioare contactării este redată de o prezentare mai clară şi concisă.   ¦§ li¨.

Odată ce te-ai prezentat este momentul să atragi

cealaltă parte. enţionează că te-ai specializat în domeni ul lor specific şi că oferi servicii/produse special create pentru acest domeni u. Este o propunere atractivă şi un bun început al conversaţiei. Un alt exemplu de cârlig poate consta în prezentarea unei oferte de reducere în valoare de 5% pentru l una noiembrie. - Apel. Stabileşte următorul pas pe care clientul trebuie să îl facă. Expunei posibilitatea unei întălniri şi a iniţiativei tale de a-i acorda consultanţă în persoană.

Pa u 4: Fii pregătit Odată stabilită întâl nirea, exti nde analiza ta asupra clientul ui resprectiv.

Spre exempl u: - Publi©ittea. Observând l ucrările sale anterioare, poţi identifica ce stiluri de design agreează, cum se adresează publicului ţintă, ce fel de mesaje a folosit. oate aceste i nformaţii te vor ajuta în a crea o lucrare care să corespundă într-un procent mare, dorinţelor şi nevoilor clientul ui. petiţia.

Dacă timpul îţi permite, analizează şi competiţia

clientul ui tău şi metodele lor de promovare. Evidenţiază modificările pe care tu le-ai opera pentru a îmbunătăţi materialele lor.

- Website-ul. lientul are deja un ebsite? Dacă nu are, apare posibilitatea extinderii prezenţei sale în medi ul online.

D acă deja are un website, analizează-i structura, interfaţa şi funcţionalitatea. Evidenţiază elementele la care poţi aduce îmbunătăţiri şi, foarte important, motivul îmbunătăţirilor.

A avea păreri coerente despre punctele tari şi punctele slabe ale prezenţei online a clientului te ajută atât în a expune profesionalism, cât şi în demersul de a câştiga încrederea acestuia.

Pasul 5: Fii unic
A ieşi în evidenţă, mai ales ca webdesigner, este dificil. Vino cu prouneri originale pentru lucrările tale.

Sugerează-le clienţilor să implementeze metode de promovare pe care încă nu le-au folosit (ex. viral marketing) şi expune avantajele folosirii lor.

Impresionează-ţi clientul şi depăşeşte-i aşteptările.

D e exemplu, dacă propui redesignul unui website, înainte de întălnire alocă puţin din timpul dedicat realizării unor propuneri referitoare la cum ar putea arăta website-ul după redesign.

Pasul 6: Fii pr ofesional
Prima întâlnire cu un potenţial client este esenţială pentru că va determina câştigarea sau pierderea unei lucrări. Pentru a impresiona, fi meticulos în pregătire. Analizează şi planifică bine întâlnirea, astefl încât să fi încrezător în produsele tale şi să poţi susţine propunerile tale cu argumente concrete. Orice întâlnire poate fi o ocazie de a câştiga o nouă lucrare. Poţi pregăti câteva materiale, cum ar fi: -

Carte de vizită. Este recomandat să ai în orice moment o
carte de vizită cu tine, este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare.

-

Portofoliu. O variantă tipărită cu cele mai importante şi
relevante lucrări.

*notă: un rol important în prezentarea unei imagini de profesionist îl joacă şi aspectul. Aşa că un costum elegan sau o ţinută business reprezintă o bună investiţie pentru cariera ta de freelancer.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful