OČEKIVANO STANjE ATMOSFERE I RASPORED VAZDUŠNOG PRITISKA NAD EVROPOM

Veoma toplo vreme koje već duži vremenski period dominira nad istokom Evrope (uključujući i Panonsku niziju) posledica je održavanja polja povišenog vazdušnog pritiska nad istokom i severoistokom kontinenta i prostranog depresivnog polja nad zapadom i jugozapadom Evrope. U ovakvom rasporedu vazdušnog pritiska ka nama pretežno struji neobično topao vazduh, poreklom iz severne Afrike. Povremeno dolazi do slabljenja pomenutog polja anticiklona, naročito u onim danima kada nad severnim predelima Italije dođe do formiranja sekundarne ciklonske cirkulacije i tada sa pokrene i struja vlažnog vazduha sa jugozapada atlantika. U tim danima dolazi do povećanja nestabilnosti i pojave jakih konvektivnih razvoja u atmosferi koji u povoljnim uslovima mogu formirati seperćelijsku strukturu u oblacima kao što je to bio slučaj od 2.05. do 4.05.

Do sada pristigao i obrađen prognostički materijal većine glavnim prognostičkih modela (GFS, ECMWF, ETA, ETAII...) sugerišu da bez obira na ovakvo početno stanje u atmosferi nad Evropom veoma brzo treba očekivati značajnu promenu sinoptičke situacije koja bi se trebala, uz manje oscilacije, zadržavati do pred sam kraj meseca. Do 6.05. će se nad prostorom centralnog Mediterana nalaziti slabo pokretno depresivno polje, dok će se od prostora središnje Evrope do zapada Rusije prostirati oblast visokog vazdušnog pritiska. Panonska nizija će se do 5.05. nalaziti u toplom sektoru ove oblasti niskog vazdušnog pritiska u okviru koje će se istog dana nad južnim Jadranom formirati još jedna zona ciklonske cirkulacije. U narednim danima taj će se ciklon polako premeštati na istok, a Panonska nizija će ući u njegov hladan sektor gde će doći do prodora svežijeg vazduha sa severa kontinenta. Nakon toga od 7.05. do 9.05. će nad nama doći do porasta vazdušnog pritiska uz prolaznu stabilizaciju vremena ali će nad ostalim delom kontinenta početi značajno menjati sinoptička situacija. Oblast visokog vazdušnog pritiska sa jezgrom nad jugozapadnim predelima atlantika će se sve više izmeštati ka severu dok će u prostoru Severnog mora jačati ciklonska cirkulacija. Ceo će proces biti praćen padom vazdušnog pritiska nad istokom kontinenta i formiranjem ciklona nad jugom Jadrana. Hladan front pomenutog ciklona će se istog dana brzo premeštati ka jugoistoku, dok će se po istočnoj periferiji pomenutog anticiklona iz oblasti između Islanda i Grenlanda spuštati veća količina osetno hladnijeg vazduha, polarnog, porekla. Do sredine meseca jezgro anticiklona će se nalaziti zapadno od Irske, dok će se greben visokog vazdušnog pritiska pružati ka središnjoj Evropi. Preko istočne periferije tog sistema će se i dalje odvijati strujanje relativno hladnog i vlažnog vazduha, što bi trebalo usloviti

održavanje ciklona nad južnim Jadranom. U takvom rasporedu vazdušnog pritiska ka Panonskoj niziji bi u nižim slojevima atmosfere sa severozapada priticao hladan vazduha, a pod uticajem pomenutog ciklona u višim slojevima atmosfere sa jugozapada bi strujao vlažan vazduha iz Mediterana. Oko 15.05. se očekuje dalja promena sinoptičke situacije koja bi do pred sam kraj meseca nad nama uslovljavala relativno hladno i kišovito vreme. Oko ovog datuma se računa na dalju redukciju anticiklona ka središnjem atlantiku, uz njegovu ekspanziju ka severu. U isto vreme nad istokom Skandinavije bi trebalo da usledi formiranje jakog ciklona i brzo premeštanje njegovog hladnog fronta ka jugoistoku. Sa premeštanjem tog hladnog fronta nad oblast severne Italije ispunili bi se svi uslovi za formiranje jakog, Mediteranskog, ciklona koji bi ubrzo nad nama uslovio osetnije pogoršanje vremena. Sve do 24.05. polje anticiklona bi se trebalo održavati nad prostorom Velike Britanije i zapadne Evrope, dok se od Finske, preko Belorusije sve do centralnog Mediterana održavalo prostrano ciklonalno polje. Sa kontinuiranim prodorom vlažnog i hladnog vazduha, polarnog, porekla koji bi se odvijao po istočnoj periferiji tog anticiklona nad nama bi se održavalo kišovito vreme sa temperaturama ispod prosečnih vrednosti. Tek posle 25.05. ima indicija da bi anticiklon polako proširio uticaj i nad oblast središnje kao i istočne Evrope ali postoji jak signal da bi se nakon dužeg perioda vrlo hladnog vremena nad istokom kontinenta u višim slojevima atmosfere žadržala veća količina vodene pare koja bi uslovila održavanje „visinskog ciklona“ nad prostorom Crnog mora te bi se bez obzira na postepeno poboljšanje vremena nad nama i dalje zadržavalo veoma nestabilno vreme uz česte pljuskove.

PROGNOZA VREMENA ZA MAJ

5.05. do 9.05. Početkom perioda promenjljivo oblačno i toplo za ovo doba godine uz povremenu pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine, naročito u nedelju uveče i u ponedeljak, kada po negde može biti i veoma jakih konvektivnih razvoja oblaka uz pojavu grada i veliku količinu kiše. Najviše se padavine očekuje 6.05. krajem dana i u toku noći ka 7.05. Od 6.05. će biti i svežije uz dnevni maksimum oko +21 stepen Celzijusa. Vetar u početku slab do umeren, severoistočni, za tim istočni i jugoistočni koji u zoni pljuskova na kratko može biti vrlo jak. Poslednja dva dana u glavnom suvo vreme uz umerenu oblačnost i umeren jugoistočni vetar. Buće toplo ali ipak svežije u odnosu na početak maja sa dnevnim maksimumima od +22 do +25 stepeni Celzijusa i jutarnjim minimumima oko +9 stepeni Celzijusa. Očekivana količina padavina za ovaj perioda je oko 26mm taloga, ali lokalno uz jak pljusak za kratko vreme može pasti i do 30mm taloga.

10.05. do 17.05. prvog dana perioda se očekuje jače pogoršanje vremena uz kišu, lokalne pljuskove sa grmljavinom, a moguće će biti i pojava vremenskih nepogoda. Počeće da duva pojačan, a u zoni hladnog fronta prolazno i olujan severozapadni vetar sa udarima i do 21m/s. Do kraja perioda u glavnom pretežno oblačno, relativno hladno i vetrovito uz čestu pojavu kiše i pljuskova ali sa manjim izgledima sa vremenske nepogode, obzirom da će zbog relativno niske temperature vazduha količina dostupne toplote, a samim tim i bitnog dela energije potrebnog za olujne razvoje biti veoma mali. U pojedinim danima može na kratko dolaziti do stabilizacije vremena ali će dominirati relativno hladno i kišovito vreme sa dnevnim maksimumima u glavnom od +14 do +18 stepeni Celzijusa. U pojedinim danima jutarnji minimumi će se kretati samo oko +6 stepeni Celzijusa. Očekivana količina taloga bi tebala biti oko 37mm.

18.05. do 24.05. Početkom ovog perioda (do 21.05.) se računa na kratkotrajnu stabilizaciju vremena uz porast temperature vazduha koje bi na kratko moga dostizati i +27 stepeni Celzijusa. Od 21.05. se očekuje novo pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove sa grmljavinom i osetan pad temperature vazduha koji bi trebao potrajati do kraja ovog perioda. Prvog dana promene vremena (21.05.) bi moglo biti pojave jakih vremeskih nepogoda uz obilnu količinu kiše, pojavu grada i olujan vetar. Dnevni maksimumi bi trebli biti znatno ispod prosečnih vrednosti, u intervalu od +15 do +20 stepeni Celzijusa, a pojačan i jak severozapadni vetar bi znatno uvećavali subjektivan osećaj hladnoće. Očekivana količina padavina bi trebala biti oko 30mm taloga, a uz jako nevreme su moguće i značajne, pozitivne, anomalije.

25.05. do 31.05. Početkom perioda bi nad nama u prizemnim slojevima atmosfere vazdušni pritisak trebao biti u porastu, dok se u srednjoj troposferi očekuje održavanje vrtloga vlažnog i hladnog vazduha (visinski ciklon, kaplja hladnog vazduha, dok je izraz na engleskom jeziku za ovu pojavu „cut-off low“). Tako da se uz postepeno poboljšanje vremena i porast temperature vazduha očekuje održavanje nestabilnosti atmosfere uz jake konvektivne razvoje u posle podnevnim časovima. Takvo stanje atmosfere bi uslovilo promenjljivo oblačno ili pretežno sunčano vreme u prvom delu dana, a nestabilno i pretežno oblačno posle podne uz čestu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Sa postepenim porastom temperature vazduha uslovi za pojavu intenzivnih, lokalnih, grmljavinsko-olujnih razvoja će postajati sve povoljniji i do kraja meseca će postojati velika opasnost od pojave lokalnih, vremenskih, nepogoda uz obilnu pojavu kiše i grad. Krajem maja postepena stabilizacija atmosfere uz ređu pojavu pljuskova i dnevne maksimume oko +28 stepeni Celzijusa.

Generalno gledano, bez obzira na topao početak meseca, veći deo maja bi trebao doneti relativno hladno i kišovito vreme uz negativnu anomaliju temperature vazduha za oko 1,2 stepena Celzijusa od proseka i pozitivnu anomaliju padavina uz suficit od oko 30% u odnosu na prosek.

Bez obzira što je vrlo rano za dalje prognoze vremena prvi indikovani uslovi za oblast Panonske nizije sugerišu kišovito leto uz prosečno stanje temperature vazduha.

Marko Čubrilo.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful