Spania De la Wikipedia, enciclopedia liberă Regatul Spaniei Reino de España

Drapel Deviză: Plus Ultra (Mai departe) Imn național: Marcha Real (Marșul Regal) MENIU0:00

Capitală (și cel mai mare oraș) 40°25′N 3°45′V Limbi oficiale Sistem politic spaniolă2 monarhie parlamentară Madrid

Rege Juan Carlos I Președintele Guvernului Mariano Rajoy

Formare Formare uniune unificare de iure de facto secolul XV 1516 1469 1716 1812

Insulele Baleare și Comunitatea Valenciană.413 miliarde[2] Pe cap de locuitor $30.04 Populație Estimare 2011 Densitate 47.536 trillion[2] (locul 12) Pe cap de locuitor $33.622[2] (locul 28) estimări 2011 PIB (nominal) - Total $1.5 loc/km² (locul 106) PIB (PPC) - estimări 2011 Total $1.298[2] (locul 26) Gini (2005) 32[3] IDU (2011) Monedă ▲ 0.493[1] (locul 27) 93. araneza în Catalonia și basca în Țara Bascilor și Navarra.190.es4 Prefix telefonic Domeniu Internet Fus orar - UTC+13 Ora de vară (ODV) UTC+2 1: Numele țării în limbii cooficiale: catalană: Regne d'Espanya galiciană: Reino de España araneză: Regne d'Espanha bască: Espainiako Erresuma 2: Sunt cooficiale: catalana în Catalonia.Suprafață Total 504. galiciana în Galicia.645 km² (locul 51) Apă (%) 1. .878[4] (foarte înalt[5]) (locul 23) euro (EUR) +34 .

de Spania aparțin două mici teritorii din nordul Africii (care includ orașele autonome Ceuta și Melilla).1 Clima 6 Mediul înconjurător 7 Economie 8 Demografie 9 Sănătatea 10 Religia 11 Cultură 11. De asemenea. După sfârșitul regimului Franco în 1975. situate unul în Marea Mediterană (Insulele Baleare) și celălalt în Oceanul Atlantic (Insulele Canare).1 Fotbaliști renumiți . pentru că Spania face parte din Uniunea Europeană. membră a Uniunii Europene.3:Insulele Canare: UTC/UTC+1. 4: Se poate și folosi domeniul .1 Patrimoniu 12 Diverse subiecte 12. având de asemenea două arhipelaguri. Spania a devenit o monarhie și o monarhie constituțională în 1978 când o nouă constituție a fost adoptată.eu. modifică Regatul Spaniei (spaniolă Reino de España) sau Spania (spaniolă España) este o țară situată în sud-vestul Europei. Cuprins [ascunde] 1 Etimologie 2 Istorie 3 Politică 4 Comunități autonome 5 Geografie 5. Face parte din Peninsula Iberică împreună cu Portugalia și Gibraltar. precum și enclava Llivia din Pirinei. În nord-est se învecinează cu Franța și Andora de-a lungul Munților Pirinei.

I î. [modificare]Istorie Articol principal: Istoria Spaniei. celții. fenicienii. autorul celei mai vechi hărți a Occidentului. orașul activ cel mai vechi din Occident. Totuși. Cucerită de vizigoți în secolul V d. în timpul domniei Elisabetei a II-a. și pe care l-au preluat din grecul „Hispanía” (accent pe „i”. spre "Lumea Nouă". care a ajuns în secolul II î. unificarea Spaniei din zilele noastre a fost completă. urmați de Republica Romană. religia și sistemul juridic dăinuie din perioada romană. între altele. și atacată de mai multe ori în 711 de maurii nord-africani islamici.Hr. instituție interzisă abia în 1834. În 1492 a fost finanțată prima călătorie pe Atlantic a lui Cristofor Columb. Începând cu secol IX î. În 1478 Regina Elisabeta I a Castiliei a întărit inchiziția spaniolă. ca și în cazul „României”). eforturile de a-i elimina pe mauri. Hr. care a ajuns în peninsulă pentru a-și extinde comerțul și care a fondat. iar unele monede bătute în epoca lui Hadrian reprezentau personificarea Hispaniei ca o doamnă așezată.1 Topuri intenaționale [modificare]Etimologie Articol principal: Originea numelui Hispania. Numele „Spania” este derivat din „Hispania”. „Coastă de iepuri”.13 Vezi și 14 Note 15 Legături externe 15. proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica întreaga Iberie. care au rămas aici până în 1492. Spania modernă a început să se formeze după Reconquista. iar acest vis a părut aproape îndeplinit. Iepurii se găseau și încă se găsesc în abundență în Andaluzia.Hr. prima civilizație noniberică.).Hr. cu un iepure la picioarele ei. când Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei în 1580. Originea termenului „Hispania” este atribuit fenicienilor. grecii și cartaginezii au intrat în Peninsula Iberică. Până în 1512. și al celorlaltor regate iberice (colectiv cunoscute ca și .. Limba de acum a Spaniei.. utilizat de către Artemidor din Efes (sec. În limba lor punică l-au numit Isephanim. numele în latină cu care romanii se refereau la toată peninsula. în care descrie amănunțit Hispania romană.

. a dus la izbucnirea Războiului Civil Spaniol în iulie 1936. care.Creșterea polarizării politice. Totuși. ."Spania" care nu era pe atunci un stat unificat). combinata cu cresterea violenței neverificate. dar în anul 711 o invazie în Marocul aflat la sud a pus bazele a ceea ce urma să fie o civilizație islamică înfloritoare. când romanii au subjugat celții. După moartea lui Franco. prin ocupația din partea Franței în timpul erei napoleonice la începutul anilor 1800.Chr. ibericii și bascii care trăiau aici. Catalonia și Galicia . iar Catalonia s-a bucurat de o independență asistată de Franța. și a condus la o serie de conflicte armate și revolte între liberali și suporterii Vechiului Regim în mare parte a secolului XIX.li s-a dat o autonomie mare. Dar o serie de războaie lungi și costisitoare și revolte a început declinul puterii Spaniei în Europa. Prințul Juan Carlos și-a asumat titlurile de rege și de conducător al statului. generalul Francisco Franco a condus o națiune epuizată politic și economic. O perioadă de dictatură (1923-1931) s-a încheiat prin stabilirea celei de A Doua Republică Spaniolă. culminate în Războiul SpanoAmerican din 1898. Marocului Spaniol și a Guineei Ecuatoriale a fost probată ca și un substitut al pierderilor din Americi. care a durat șase secole. dar pentru scurt timp. Vezi și: Regii Spaniei Peninsula Iberică trecuse deja printr-o lungă istorie de locuire umană la sfârșitul secolului al III-lea a. Spania a aderat la OTAN în 1982 și a devenit membră a Uniunii Europene în 1986. De-a lungul următoarelor trei secole. Urmând victoria forțelor sale naționaliste în 1939. Controversa asupra succesiunii la tron a consumat țara în secolul XVIII (vezi Războiul Spaniol de Succesiune . în anii 1960 și anii 1970. vechilor naționalități istorice Țara Bascilor. Secolul XX inițial a adus puțină pace. succesorul său desemnat personal. În 1640. datorită bunăstării derivate din colonizarea spaniolă a Americilor. Regiunea a rămas o regiune romană până ce vizigoții au invadat locul la începutul secolului al V-lea. poliția centralistă a Contelui de Olivares a provocat războaie în Portugalia și Catalonia: Portugalia a devenit un regat independent din nou. În secolul XVI.important. Spania a devenit cea mai puternică națiune din Europa. El a jucat un rol important în ghidarea Spaniei spre un stat democratic modern. Spania a fost transformată gradual într-o economie industrială modernă cu un sector de turism în creștere. un secol care a reprezentat și pierderea a mare parte din coloniile spaniole din Americi. un stat spaniol centralizat a fost stabilit doar după acest război). colonizarea Saharei de Vest. regiunea a devenit creștină. s-a extins spre toate regiunile spaniole. mai ales în opoziția unei încercări de coup d'etat în 1981. După moartea dictatorului Generalul Franco în noiembrie 1975.

[modificare]Politică Articol principal: Politica Spaniei. propus de monarh și ales de către Ansamblul Național după alegerile legislative. Puterea executivă consistă din Consiliul de Miniștri prezidat de Președintele Guvernului (asemănător unui prim ministru). și un Senat sau Senado cu 259 de locuri din care 208 formate din aleși direcți pe baza votului popular și ceilalți 51 trimiși de legislaturile locale pentru a servi tot timp de patru ani. subiect al unui referendum constituțional al gibraltarienilor. cu o monarhie ereditară și cu un parlament bicameral. Există unele probleme cu acest sistem. care și-au exprimat opoziția față de orice act de supunere față de Spania. Discuțiile se referă la împărțirea suveranității asupra peninsulei. Harta Spaniei . formal unitar. Spania este o monarhie constituțională. funcționând ca o federație de Comunități Autonome. Terorismul este o problemă în Spania de astăzi. Deși guvernul autonom basc nu asistă o astfel de violență. statul autonomiilor. Spania este. Țara Bascilor și Catalonia). prin reprezentarea proporțională. incluzând utilizarea bombelor și a crimelor. diferitele aproprieri de problemă sunt o sursă de tensiune între guvernele central și basc. dar. de vreme ce unele guverne autonome (acelea conduse de partide naționaliste) încearcă un tip mai federal de relații cu Spania. Cortes sau Ansamblul Național. În 2003. în prezent. Spania discută cu Regatul Unit despre Gibraltar. aleși prin vot popular pe liste-bloc. de fapt. fiecare cu puteri și legi diferite. în timp ce guvernul central încearcă să reprime ceea ce unii văd ca și o autonomie excesivă a unor comunități autonome (ex. Puterea legislativă este formată din Congresul Deputaților (Congreso de los Diputados) cu 350 de mebrii. o mică peninsulă care și-a schimbat posesorul în timpul Războiului Spaniol de Succesiune în 1714. destinați să servească timp de patru ani. de când ETA (Libertatea și Pământul Basc) încearcă să câștige independența bască prin mijloace violente.

și Peñón de Vélez de la Gomera se află sub directa administrație spaniolă. insulele din arhipelagul Islas Chafarinas. . Andaluzia (Andalucía) Aragon (Aragón) Asturias (Principado de Asturias) Insulele Baleare (Islas Baleares / Illes Balears) Țara Bascilor (País Vasco / Euskadi) Insulele Canare (Islas Canarias) Cantabria Castilia-La Mancha (Castilla-La Mancha) Castilia-Leon (Castilla y León) Catalonia (Cataluña / Catalunya) Extremadura Galicia Madrid (Comunidad de Madrid) Murcia (Región de Murcia) Navarra (Comunidad Foral de Navarra / Nafarroako Foru Komunitatea) Valencia (Comunidad Valenciana / Comunitat Valenciana) La Rioja Există și cinci locuri de suveranitate (plazas de soberanía) pe și lângă coasta africană: orașele Ceuta și Melilla sunt administrate ca și orașe autonome. o stare intermediară între orașe și comunități. Spania este compusă din 17 comunități autonome (comunidades autónomas).Comunitățile Autonome din Spania [modificare]Comunități autonome Articol principal: Comunități autonome în Spania. Peñón de Alhucemas.

iar în anii '90. între anii 18802000. Guadiana și Guadalquivir. șapte ani au fost desemnați ca fiind secetoși sau foarte secetoși. mai mult de jumătate din acești ani fiind foarte secetoși. Ebro. 1999. [modificare]Mediul înconjurător În Spania. Spania se invecineaza la est cu Marea Mediterană (conținând Insulele Baleare). Spania nereușind să respecte Protocolul de la Kyoto în legătură cu emisiile de gaze cu efect de seră. De-a lungul coastelor se găsesc câmpii aluvionare. Din acesti munți izvorăsc mai multe râuri importante. Guvernul său de centrudreapta a lucrat cu succes pentru a câștiga aderarea la primul grup de țări ce au lansat moneda unică europeană pe 1 ianuarie. Spania este afectată de un fenomen de accentuare a secetei. Administrația lui Jose . [modificare]Clima Clima Spaniei este în principal temperată și mediteraneană. din care cea mai mare este Guadalquivir în Andaluzia. În anii '80. Vezi și: Teide și Parcul Național Coto Doñana Teritoriul de bază al Spaniei este dominat de platouri înalte și de lanțuri muntoase ca și Pirineii și Sierra Nevada. Vezi și: Listă de companii spaniole Economia capitalistă mixtă a Spaniei suportă un PIB care pe o bază per capita reprezintă 80% din cel al economiilor vest-europene. Duero. cinci ani au primit același calificativ. precum Tagus.[modificare]Geografie Articol principal: Geografia Spaniei. [modificare]Economie Articol principal: Economia Spaniei. la vest cu Oceanul Atlantic. emisiile de CO2 au crescut. din anul 1996 indicele a crescut. Insulele Canare. regiunile de pe coastă fiind relativ temperate. Iernile sunt înnorate și reci în interior. unde se găsesc. pe coasta Africană. Rapoartele despre mediul înconjurător au apărut datorită recomandărilor Organizației Națiunilor Unite. mai degrabă cu condiții moderate și înnorate pe coastă. există veri calde în interior.

Ocupă locul 3 în Europa și locul 7 în lume în ceea ce privește industria constructoare de mașini[6]. unde limba este denumită valenciană). și araneza (o variantă gasconooccitană) în Val d'Aran la nord-vest de Catalonia. catalana (català sau valencià) în Catalonia (Catalunya). mai comun denumită "spaniolă". ca și asturiana sau Bable în Asturias și părți din León. basca (euskara) în Țara bascilor (Euskadi). și părți ale comunității autonome Valencia (València. deși există o creștere a recunoașterii a altor naționalități înăuntrul țării. Peste 82% dintre vehiculele produse în Spania sunt exportate în peste 90 de țări[6]. galiciana (galego) în Galicia (Galiza). există de asemenea și alte dialecte romanice. dar rămâne una din cele mai mari rate din Uniunea Europeană. . Patru limbi importante sunt vorbite în Spania.[8] [modificare]Demografie Articol principal: Demografia Spaniei.Maria Aznar a continuat să susțină liberalizarea. Spania este cea de-a doua destinație turistică din lume și are 47 de aeroporturi[6]. În 2011 Spania se confruntă cu mari probleme datorate crizei economice. care sunt limbi oficiale în anumite regiuni: spaniola (castellano sau español). la 13%. Guvernul încearcă să facă progrese viitoare în schimbarea legilor de munca și reformare schemelor de pensie. ca și a celei baște. economia Spaniei s-a comprimat cu 1% și a intrat în cea mai adancă recesiune din 1993[7]. Se poate spune că Spania este compusă din multe nații dar a adoptat cultura castiliană ca să fie cea spaniolă. și părți din Navarra. Spaniola vorbită în Americi este descendentă a dialectului spaniol vorbit în sud-vestul Spaniei. Catalana.7% față de anul 2007[7]. Insulele Baleare (Illes Balears). cât și a competitivității externe într-un mediu cu o monedă unică. Pe întreg anul 2008. galiciana și castiliana. și deregularea economiei și a introdus unele reforme pentru taxe în final. economia s-a comprimat cu 0. Șomajul a scăzut vizibil sub administrația lui Aznar. În al patrulea trimestru din 2008. limbă oficială în întreaga Spanie. aragoneza în o parte din Aragón. care sunt cheia susținerii atât a avansării economiei interne a Spaniei. privatizarea. sunt descendente ale limbii latine și au propriile lor dialecte.

000 de membri. După catolici. ajungând de la 500.000 de membri.000 de mormoni. Urmează Martorii lui Iehova. Un procent de 94% din populație este de religie catolică. alte religii minoritare reprezintă doar 6% din populație. Există de asemenea și o comunitate protestantă care are aproximativ 50.Numărul imigranților în Spania a explodat în ultimii zece ani. la o populație de 45 de milioane.000 de persoane sunt de religie islamică. conform unui studiu al Centrului de Investigații Sociale realizat în anul 2005. [modificare]Cultură Articol principal: Cultura Spaniei. De asemenea. a doua religie este cea musulmană. Datele arată că 800. [modificare]Religia Articol principal: Religia în Spania. În această perioadă. [modificare]Sănătatea În Spania există 298 de spitale de stat și peste 450 de spitale particulare[6]. țara a cunoscut o creștere economică puternică[9]. Spanioli celebri Literatura spaniolă Bucătăria spaniolă Fotbalul spaniol Coride [modificare]Patrimoniu Între 1984-2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 41 obiective culturale sau naturale din Spania. mai trăiesc în Spania și aproximativ 20.000 în 1996 la circa 4. După numărul de membri. Catolicismul este religia predominantă în Spania. cu 103.5 milioane în 2008.784 de credincioși. . Comunitatea iudaică nu depășește 15.

[modificare]Diverse subiecte Comunicații în Spania Transport în Spania Armata Spaniei Relațiile externe ale Spaniei Turism în Spania Lista de municipii din Spania [modificare]Fotbaliști renumiți Raul Fernando Torres David Villa Iker Casillas Carles Puyol Sergio Ramos Xavi Andres Iniesta Marcos Senna Jesus Navas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful