1

QGJ 3043 : PERGERAKAN DAN RITMA
Tugasan 1: Sila sediakan 1 kertas kerja berkaitan perancangan anda dalam menysusun kareografi persembahan Pergerakan Kreatif tersebut. Tugasan 2: Tugas anda ialah menyediakan satu borang markah yang mengandungi skema pemarkahan/rubrik pemarkahan.

DISEDIAKAN OLEH : NAMA MOHD SHAIPUL RIZAL BIN KADIR PUSAT PEMBELAJARAN: EL – UPSI(46) NAMA TUTOR E-LEARNING: Cik Noor Syalihuda binti Bani TARIKH SERAH: 03 Mei 2013 NO. KP 811203 – 04 – 5049 NO. MATRIK D 20102045711

0 PENUTUP M/S 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2. 1 PERKARA (A) KERJA KURSUS 1 1.2 NO.0 OBJEKTIF 4.0 ALATAN 6.0 JUMLAH MURID 5.0 KAREOGRAFI 9. (B) KERJA KURSUS 2 PERTANDINGAN PEMARKAHAN PERGERAKAN KREATIF 2013 BORANG 8 .0 ASPEK KESELAMATAN 8.0 MASA 3.0 LATAR 7.0 TAJUK 2.

0 JUMLAH MURID : 10 orang 5. iii) Afektif : Murid dapat menyatakan kehebatan bagaimana Sang Kancil menggunakan tipu helah bagi menyelamatkan diri.3 (A) KERJA KURSUS 1 1. bukan lokomotor dan manipulatif alatan.0 ASPEK KESELAMATAN : i) Ruangan untuk gerakan kreatif disediakan dengan secukupnya bagi mengelakkan kecederaan.0 OBJEKTIF i) : Kognitif : Murid dapat berfikir mengenai kesusahan dan kepayahan Sang Kancil memikirkan idea bagaimana membuat helah untuk melepaskan diri... ii) iii) Murid dikehendaki mengikut arahan yang telah ditetapkan.’ 7. 4.0 ALATAN : Kostum kancil dan buaya serta pokok 6. . ii) Psikomotor : Murid dapat melakukan pergerakan haiwan seperti Sang Kancil dan Sang Buaya dengan menggunakan pergerakan lokomotor.0 MASA : 15 minit 3.0 TAJUK : Sang Kancil dan Sang Buaya 2. Jangan bermain ketika persembahan sedang dijalankan.0 LATAR i) ii) : Bunyi – menggunakan bunyi deruan aliran sungai dan unggas rimba Lagu – petikan lagu siri animasi ‘Pada Zaman Dahulu.

Kemudian M. M. 5.A) keluar dari belakang pentas dan melompat kecil (pergerakan lokomotor) pada tanda yang disedia melalui celahan pokok hingga menuju di tepi sungai.A terhidu bauan rambutan yang telah masak ranum. diikuti dengan bunyi deruan aliran sungai dan bunyian unggas rimba menggambarkan keadaan di dalam sebuah hutan yang yang penuh dengan haiwan liar yang hidup dalam satu komuniti.A. 7.B merangkak (pergerakan lokomotor) keluar dari tepi prop pokok tepi sungai dan menuju ke arah M.A mendapat idea untuk ke seberang dengan melompat ke kiri dan ke kanan (pergerakan lokomotor) bagi menyatakan kegembiraannya. Di samping itu. M.1 Segmen i) Segmen 1 ( 5 minit ) 1. M. 5.B. Sang Buaya setuju dengan permintaan Sang Kancil dan memanggil semua buaya berkumpul dengan meniup trompet (pergerakan manipulatif alatan).. 3. 4.A memberitahu dengan mengangguk-anggukkan kepala dan mengoyang-goyangkan bahunya (pergerakan bukan lokomotor) bahawa dia memanggil Sang Buaya kerana ingin mengira buaya-buaya dalam sungai untuk dijemput ke kenduri Raja Sulaiman.D dan M.A menggerak-gerakkan kepala ke kiri kanan seperti mencari sesuatu.. 2. .’ di pasangkan. M. ii) Segmen 2 (5 minit) 1.E bergerak keluar dari tepi prop batu dengan merangkak ke arah M. 4.A menggunakan hidungnya menghidu (pergerakan bukan lokomotor) bauan yang sedap di seberang sungai.B mengarahkan semua buaya merangkak untuk berbaris merentasi sungai agar Sang Kancil dapat mengira bilangan mereka.. M. C.C. M.A memanggil buaya dengan mengetuk batang pokok (pergerakan manipulatif alatan) yang kosong dalamnya menggunakan ranting kayu yang keras untuk memanggil sang-sang buaya (Murid B. Sang Kancil (Murid A – M. Lagu siri animasi ‘Pada zaman dahulu. Kemudian M. M.0 KAREOGRAFI : 8. D dan E) untuk naik ke permukaan air. Setelah lagu tersebut dipasangkan.A menggaru-garukan kepalanya (pergerakan bukan lokomotor) kerana berfikir bagaimana caranya untuk menyeberangi sungai yang besar itu. M. 6.4 8. M. 2. 3.

tiga dan lima. Cerita ditamatkan dengan lagu penutup dari siri animasi ‘Pada Zaman Dahulu.E berasa sangat marah dengan berdiri dan cekak pinggang (pergerakan bukan lokomotor) menghadap ke arah M. M.’ 8. M. Sebagai contoh. 6. M. Tema-tema yang terdapat dalam kareografi ini merangkumi tema dari satu.A pun mengira setiap bilangan buaya dengan melangkah badan mereka hingga menyeberang sungai. M. Sila rujuk pada setiap segmen yang mana ada perkataan ditandakan “Italic Bold” yang mana ia menunjukkan pergerakan kreatif tersebut. Setelah M. 8.B. dalam segmen 1 pada bilangan 3 menunjukkan perkaitan mengenai tema ini yang mana pergerakan lokomotor yang ditunjukkan oleh Sang Kancil iaitu bergerak dengan melompat pada tanda yang ditetapkan. dan M. Kemudian semua buaya berasa bengang dengan menunjukkan genggaman penumbuk menggunakan tangan kanan kepada M..D dan M. Boleh dilihat bahawa dalam setiap segmen ada dipraktikkan pergerakan kreatif. . bukan lokomotor dan manipulatif alatan. M. 3. M.A.5 6..A tiba di seberang sungai. M. ada diselitkan tema dan unsur pergerakan. dia pun melompat dalam arah bulatan mengikut arah jam (pergerakan lokomotor) kerana gembira berjaya membohongi semua buaya. 5.2 Jenis pergerakan Di dalam kareografi Sang Kancil dan Sang Buaya ini menggunakan semua jenis pergerakan kreatif iaitu pergerakan lokomotor. 4. Sebelum keluar.3 Tema dan unsur pergerakan Jika dilihat kepada setiap segmen.C.D. i) Tema 1 : Kesedaran Tubuh Badan Dalam setiap segmen pasti ada tema 1 ini.B dan memukulnya dengan ranting kayu yang ada di situ.C. M.A menoleh ke belakang dan menggoyangkan ekornya kepada semua buaya.E yang kemarahan berkumpul berjalan mengelilingi M. iii) Segmen 3 (5 minit) 1.A.A menjelirkan lidah dan menggoyanggoyangkan pinggulnya kerana gembira. M. 2.A berasa sangat gembira dan berlalu pergi dengan melompat secara zig zag pada tanda hingga ke pintu keluar belakang pentas.

Aktiviti ini adalah yang melibatkan anggota badan individu.0 PENUTUP Daripada tugasan ini secara amnya saya dapat merumuskan bahawa pergerakan kreatif dapat dilihat kepada empat elemen iaitu dari segi perkembangan sosial. Pergerakan kreatif juga merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. dalam segmen 1 pada bilangan ke-6. Ia boleh dilihat pada bilangan 1 segmen 2 dan pada bilangan ke-4. Selain itu.Menekankan kepada aspek motor halus dan motor kasar. Seterusnya melihat kepada perkembangan kognitif iaitu mencungkil bakat kanak-kanak dalam menjalani sesuatu aktiviti dan penyelesaian dalam sesuatu tindakan. Ini boleh dilihat di dalam segmen 3 pada bilangan 2 dan 5. ii) Tema 3 : Kesedaran ruang Tema ini juga ada digunakan dalam segmen 1 dan 3. perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan . Sebagai contoh. pada segmen 2 dan 3 juga boleh didapati tema 1 ini.4 Masa mengikut segmen Kareografi ini telah dibahagikan kepada 3 segmen yang mana setiap segmen telah ditetapkan sebanyak 5 minit bagi mengaplikasikan pergerakan kreatif. 9. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. Dari aspek ini kita dapat melihat kanak-kanak sejauh mana pergaulannya dengan rakan-rakan lain dalam aktiviti berkumpulan yang dijalankan. Yang ketiga adalah perkembangan emosi iaitu penerimaan kanak-kanak dalam melakukan aktiviti yang dilakukan samada memberi kesan yang positif atau positif dan yang terakhir adalah perkembangan fizikal. iii) Tema 5 : Penyesuaian terhadap rakan Tema ini merupakan hubungan sebuah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dengan pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. dalam segmen 3 juga terdapat penggunaan tema 3 iaitu pada bilangan 1.6 Selain itu. 8. ia menunjukkan bagaimana kegembiraan Sang Kancil diterjemahkan dengan melompat ke kiri dan ke kanan yang mana penggunaan ruang yang kreatif dipraktikkan.

Aktiviti-aktiviti yang melibatkan pergerakan ini perlu diaplikasikan oleh guru dalam pengajaran untuk mewujudkan suasana yang lebih efisyen dan berkesan serta dapat menarik minat kanak-kanak untuk mengikuti pembelajaran yang diajar.7 pergerakan . penerapan nilai bekerjasama dalam kumpulan dapat memberi pengalaman yang menyeronokkan kepada kanak-kanak bersama rakan mereka. kognitif dan efektif kanak-kanak.Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok. Secara keseluruhannya pergerakan kreatif telah memberikan pengalaman yang sangat bermakna kepada kanak-kanak kerana sedikit sebanyak telah memberikan input yang sangat berguna kepada mereka. Selain daripada itu. Pergerakan kreatif merupakan suatu elemen penting dalam menjana perkembangan psikomotor. idea atau perasaan. berkongsi dan bekerja sama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. .

8 (B) KERJA KURSUS 2 PERTANDINGAN PERGERAKAN KREATIF 2013 BORANG PEMARKAHAN BIL KRITERIA PEMARKAHAN KREATIVITI PERGERAKAN  Kesesuaian formasi pergerakan (4 markah)  Ketrampilan (2 markah)  Teknik dan persembahan (4 markah) KESERAGAMAN PERGERAKAN  Tempo antara pergerakan (5markah)  keserasian antara alatan dan anggota badan (5 markah)  Keyakinan Peserta (3 markah) PENGGUNAAN RUANG  Ruang (3 markah) 3  Masa (3 markah)  Kegunaan pentas (4 markah) PERKEMBANGAN FIZIKAL 4  Penggunaan Anggota Badan (5 markah)  Pemeringkatan formasi pergerakan (5 markah) PAKAIAN DAN PROPS 5  Kesesuaian dan rekaan pakaian (2 markah) 7 10 10 MARKAH MAKSIMA SEKOLAH / MARKAH JURI SEKOLAH 1 SEKOLAH 2 SEKOLAH 3 SEKOLAH 4 SEKOLAH 5 SEKOLAH 6 SEKOLAH 7 SEKOLAH 8 SEKOLAH 9 SEKOLAH 10 1 10 2 13 .

9  Aksesori / Perhiasan Diri (2 markah)  Props yang digunakan(3 markah) JUMLAH CATATAN 50 TANDATANGAN NAMA JURI : : _____________________________ _____________________________ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful