Linii electrice aeriene

Linia aeriana de energie electrica sau mai scurt linia electrica aeriana (LEA) constituie o instalatie care serveste la transportul, repartitia si distributia energiei electrice si care se compune in principal din: • • • • • Conductoare, izolate sau nu, montate in aer liber; Izolatoare cu accesoriile lor; Elemente de sustinere (console montate pe cladiri, conducte, poduri, viaducte sau stalpi; Cleme si armaturi pentru sustinerea, innadarea si legarea conductelor; Instalatii de legare la pamant.

1.Clasificare LEA:
Dupa rolul lor: • • • retea de transport: pentru tensiuni mai mari de 220 kV; retea de repartitie: 110 kV; retea de distributie: 0,4 – 35 kV.

Dupa nivelul de tensiune: • • • LEA de joasa tensiune: tensiuni mai mici de 1 kV; LEA de medie tensiune: tenisuni intre 1 -35 kV; LEA de inalta si foarte inalta tensiune: peste 110 kV.

uneori. in ultimul caz.Circuite electrice: O linie electrica aeriana poate avea unul sau mai multe circuite. In cazul circuitelor de curent continuu. acestea pot functiona separate sau in paralel.2. Linia sau circuitul care leaga o linie sau un circuit principal de alimentare cu energie electrica cu consumatorii se numeste linie sau circuit de distributie. Tensiunea de faza Uf: tensiunea dintre oricare conductor de faza si conductorul de nul. iar racordul executat la instalatiile micilor consumatori din interiorul localitatilor si legat de regula in derivatie la o linie sau circuit local de distributie cu tensiunea sub 1 kV se numeste bransament. tensiunea nominala si tensiunea de faza (3X380/220 V). in anumite situatii. din doua conductoare. De asemenea. In cazul circuitelor monofazate. Circuitul de distributie impreuna cu aparatele si constructiile aferente instalatiilor pe care le leaga se numeste record. care sa contina numarul conductoarelor de faza. Pentru o exprimare prescurtata. din doua conductoare de faza plus. un conductor de nul. uneori. dar complete se obisnuieste sa se foloseasca o expresie numerica. si circuite de telecomunicatii si de tractiune electrica. uneori. pentru care se dimensioneaza linia sau circuitul. din trei conductoare de faza plus. In cazul liniilor cu mai multe circuite. . un conductor de nul. Un circuit este alcatuit: In cazul circuitelor trifazate. din care unul poate fi de nul al unui circuit trifazat. conductorul de nul poate fi comun sau separat. pe stalpii liniilor electrice aeriene. Caracteristicile electrice ale liniilor sau circuitelor electrice aeriene sunt urmatoarele: Tensiunea nominala Un: tensiunea dintre conductoarele de faza. In cazul circuitelor bifazate. se pot monta. un conductor median. din doua conductoare active plus.

cel putin: O data la cinci ani. vant. pentru linii cu tensiunea nominala mai mare de 1 kV dar mai mica de 110 kV. - - - 3. pentru linii cu tensiunea nominala mai mare de 110 kV. traseul aerian ar impiedica circulatia sau desfasurarea normala a procesului tehnologic. O data la zece ani. Retelele din zonele cu actiune coroziva sau poluate. Retelele de inalta tensiune care transporta puteri care depasesc capacitatea de transport a unei linii aeriene sau a caror realizare ar conduce la cresterea suprafetelor de teren necesare obiectivului proiectat. retelele de cabluri admitandu-se numai pentru: Reletele de joasa tensiune care depasesc capacitatea de transport a unei linii aeriene. pentru linii cu tensiunea nominala peste 1 kV. Liniile electrice cu lungimea traseului sub 50 m. Retelele amplasate in zone cu pericol de explozie. chiciura) inregistrate.Solutia utilizarii liniilor electrice aeriene se va adopta de regula. in cazul unitatilor industriale dezvoltate. Liniile electrice amplasate in zonele de influenta ale antenelor statiilor de radio. in zonele in care se amplaseaza liniile proiectate. . Liniile electrice amplasate in zone in care traseul aerian ar reprezenta pericol pentru personalul de exploatare sau al santierului. O data la 15 ani.Conditii climatice: Calculul la rezistenta mecanica al liniilor electrice aeriene se efectueaza pe baza datelor climato-meteorologice (temperatura. chiar aplicand anumite solutii de ocolire. Liniile electrice amplasate in zone care.

Aceasta se asigura pozand linia cu tensiune mai mare deasupra celei cu tensiune mai mica. Liniile electrice aeriene cu tensiunea nominala pana la 1 kV inclusiv se protejeaza impotriva supratensiunilor atmosferice numai in zonele supuse in mod deosebit descarcarilor atmosferice si unde au acces personae si animale. LEA cu tensiunea nominala pana la 35 kV inclusiv nu se prevad cu o protective speciala impotriva supratensiunilor atmosferice. care va tine seama si de conditiile climatice ale regiunii prin care trece linia. cosuri de fum sau alte constructii industriale inalte.Protectia liniilor electrice aeriene contra supratensiunilor atmosferice: Protectia liniilor electrice aeriene impotriva supratensiunilor atmosferice se face de regula prin conductoare de protectie legate la pamant. Intersectiile liniilor electrice aeriene se protejeaza impotriva tensiunilor electrice aeriene tinand cont ca ele nu trebuie sa constituie puncte slabe fata de restul izolatiei liniei. Stalpii special instalati la capetele deschiderilor pentru traversari peste rauri sau defileuri trebuie sa aiba un nivel de protectie impotriva supratensiunilor atmosferice cel putin egal cu cel al stalpilor normali ai liniei respective. plantatii inalte. 3. reducerea rezistentei prizei de pamant sau montarea descarcatoarelor. 2. iar liniile nu sunt ecranate prin cladiri.4. In mod exceptional se pot monta conductoare de protective la liniile cu tensiuni de la 20 kV in sus. in principiu protectia stalpilor speciali se realizeaza prin intarirea izolatiei. Stabilirea proctectiei lor se va face in urma unui calcul tehnico-economic. . Liniile electrice aeriene cu tensiunea nominala mai mare de 1 kV se protejeaza impotriva supratensiunilor atmosferice dupa cum urmeaza: 1.

sau de protectie impotriva descarcarilor atmosferice sau impotriva electrocutarilor. Stalpii: -au rol in sustinerea conductoarelor si izolatoarelor. Dupa materialul din care sunt realizate. Dupa rol. Conductoarele multifilare pot fi monometalice sau bimetalice: aluminiu (bun conductor) – otel (asigura rezistenta conductorului).5. Stalpi terminali. Stalpi de transpunere a fazelor: utilizati pentru a realiza echilibrarea celor trei faze prin modificarea pozitiei conductorului de faza de-a lungul liniei. asigurand transportul energiei in lungul liniei. asigurand totodata distantele de izolatie dintre conductoarele de faza si stalp si dintre conductor si pamant. alimentarea cu energie se intrerupe. Conductoare: Dupa rolul lor. Stalpi de colt : asigura modificarea aliniamentului linei cu un anumit unghi. conductoarele pot fi de cupru si aliajele sale sau de aluminiu si otel. . conductoarele utilizate pentru constructia LEA pot fi: active (de lucru). stalpii se clasifica in: • • • • • • Stalpi de sustinere. 2. Din punct de vedere constructiv conductoarele LEA pot fi monofilare (cu un singur fir) sau multifilare. Stalpi de derivatie : asigura ramificarea linei in mai multe directii. Stalpi de traversare. Un dezavantaj al conductoarelor monofilare este ca in cazul in care firul cedeaza.Materiale folosite 1.

pe stalp. au rezistenta mecanica si rezistenta la actiunea mediului cu mult mai mari decat ale stalpilor de lemn. varfar). pot fi realizati la o scara industriala si se monteaza usor. Stalpii de beton se executa cu armatura de otel care poate fi normala sau pretensionata.Dupa material: • • • Stalpi de lemn.5-2.3m. Stalpi metalici: la deschideri mari asigura singura solutie tehnico-economica viabila. Stalpii de beton sunt in prezent cei mai utilizati pentru sustinerea conductoarelor liniilor electrice aeriene pentru ca se executa usor. De tip portal ancorat. corpul stalpului si coronament (console. Pentru a se putea verifica usor adancimea de ingropare. Dupa forma lor stalpii pot fi: • • • De tip turn.in functie de destinatia stalpului. . Cu cat stalpul este mai solicitat cu atat el are gabaritul mai mare si se ingroapa mai adanc in pamant. se traseaza un reper. De tip Y. care se afla la 4m de baza. cu vopsea. iar betonul se toarna prin vibrare sau centrifugare. Structura lor este alcatuita din fundatie. Acesti stalpi au inaltimi cuprinse intre 10-11m si se introduce in sol la o adancime de 1. Stalpi de beton (armat centrifugat sau armat vibrant).

Materialele din care sunt realizate izolatoarele au proprietati electrice (rezistivitate scazuta. Izolatoarele se executa in doua tipuri constructive: -tip H pentru sustinerea conductoarelor. izolatoarele pot fi de joasa. portelan. material compozite. Izolatoarele Conductoarele sunt fixate pe stalpi cu ajutorul izolatoarelor. astfel incat pierderile sa fie cat mai mici). Materiale utilizate: sticla. iar din punct de vedere mecanic avem izolatoare de sustinere si de tractiune. acestea asigurand totodata distantele de izolatie care exista intre conductoarele active si stalp. rezistente ridicate si calitati fizice bune. pentru a nu fi influentate de agentii exterior. cand nu exista pericolul strapungerii. medie si inalta tensiune. Din punct de vedere electric izolatoarele pot fi strapungibile sau nestrapungibile. Dupa nivelul de tensiune. -tip T pentru intinderea conductoarelor. 3. Pe acelasi isolator se pot prinde unul sau mai multe conductoare .Stalpii de metal nu sunt utilizati in mod normal pentru sustinerea liniilor electrice aeriene de joasa tensiune.

Consolele au rolul de a fixa suporturile izolatoarelor pe stalpi. Aceste cleme pot avea rol electric. Cleme de tractiune pentru armature de suspensie. Clemele de legatura se folosesc pentru realizarea derivatiilor conductoare. Aceste suporturi pentru izolatoare se executa in doua tipuri: -curbe: pentru fixarea izolatoarelor direct in stalpii din de lemn si de beton sau pentru fixarea in perete. clemele pot fi: • • • Cleme de sustinere. Se confectioneaza din otel cornier U si pot fi utilizate pentru izolatoare de sustinere sau pentru izolatoare de trctiune. Cleme si armaturi Pentru fixarea. piese special etc. mecanic si electric. tije prelungitoare. Dupa rolul lor.4. Cleme de legatura. . intinderea si innadirea conductoarelor liniilor electrice aeriene se utilizeaza cleme si armaturi (suporti de izolatoare. traverse si console. -drepte: pentru fixarea izolatoarelor pe console. Suporturile pentru izolatoare au rolul de a sustine izolatoarele.) Armaturile sunt elemente cu ajutorul carora se fixeaza izolatoarele de stalpi sau elementele lantului de izolatoare intre ele.

. Bucuresti 1972. Emil – Reglementari privind proiectarea. 2. 3. 5. Stalpi. Material folosite: • • • • Conductoare. Editura Tehnica. Bibliografie: 1. Izolatoare. 4. Conditii climatice. Cleme si armaturi. Seminar. Clasificare LEA. 2. Circuite electrice. Protectia LEA impotriva supratensiunilor atmosferice.Cuprins: 1. PIETRAREANU. executia si exploatarea instalatiilor electrice de utilizare – indreptar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful