Antara 7 aplikasi perdana yang digunakan oleh organisasi Bernama. 1. Kerajaaan elektronik.


   Jabatan Kerajaan akan berfungsi secara atas talian (on-line) Seluruh operasi BERNAMA menggunakan komputer dan ia memberikan perkhidmatan berita am dan ekonomi dan perkhidmatan layar maklumat kewangan tepat masa kepada pelangganpelanggannya di Malaysia dan Singapura.

2. Telekesihatan. 
  Mempastikan MSC dijadikan pusat serantau untuk teleperubatan yang membolehkan semua pesakit dan pakar perubatan mendapatkan perkhidmatan perunding virtual (maya) melalui kemudahan multimedia.  Melalui penyebaran berita tentang penyakit yang merebak dalam dunia atau khususnya di negara ini secara tidak langsung menjadikan masyarakat lebih peka dan mendapatkan perkhidmatan virtual melalui kemudahan multimedia.  Antara Contoh tajuk berita ialah Tiada Kes H7N9 Dilaporkan Dalam Negara Setakat Ini dan Beijing Sahkan Kes Pertama H7N9 Di Utara China. 3. e-perniagaan.    E-perniagaan boleh dikawal dengan menggunakan web, internet, intranet, extranet, dan kombinasi antara mereka. Bernama juga mengamalkan e-perniagaan tersebut dengan pengiklanan melalui web yang mereka ada. Bernama juga mempunya jabatan niaga, antara jawatan yang ada iaitu bahagian portal E-dagang dan pemasaran foto dan bahagian jualan nasional.


 4. Pembangunan Usahawan Tekonologi.  Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana Malaysian (IKS)  menggalakkan pembangunan IKS yang menawarkan khidmat nasihat, bantuan kewangan dan fiskal, infrastruktur, pasaran dan lain-lain  Penyebaran berita berkaitan perniagaan industri kecil atau mana-mana peniaga oleh bernama secara tidak langsung akan membantu mempromosikan lagi perniagaan tersebut dan menyumbang pada ekonomi negara.  Contohnya, Kira-Kira 50 Usahawan Wanita Pasarkan Produk Dalam Talian Melalui Bengkel WIFE.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful