You are on page 1of 57

Rise Academy, PVT.

LTD
Head Office : 607/608-A,
Talwandi Kota (Raj.)
COURSE : GENESIS
Sample Test Papers
SAMPLE TEST PAPER
ACADEMIC SESSION : 2012-13
Pages
SAMPLE TEST PAPER-1 01 10
SAMPLE TEST PAPER-2 11 22
SAMPLE TEST PAPER-3 23 35
SAMPLE TEST PAPER-4 36 46
SAMPLE TEST PAPER-5 47 55
CONTENTS
Rise Academy, PVT. LTD
Head Office : 607/608-A, Talwandi Kota (Raj.)
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 1
SAMPLE TEST PAPER-1
1. Light year is a unit of
(A) time (B) distance (C) temperature(D) mass
i zdk' ko"kZfuEu esal sfdl dhbdkbZgS&
(A) l e; (B) nwjh (C) rki (D) nzO;eku
2. A body of mass 20 kg falls through a height of 50 cm. What is the kinetic energy when it strikes the earth
? [ g = 10 m/sec
2
]
(A) 100 J (B) 400 J (C) 980 J (D) 4900 J
,d oLrqft l dknzO;eku 20 kg gSml s50 cm dhpkbZl sfxjk;kt krkgSrksi `Fohdhl rg l sVdjkusi j oLrqdh
xfrt t kZgksxh [ g = 10 m/sec
2
]
(A) 100 J (B) 400 J (C) 980 J (D) 4900 J
;fn i `Fohdsd{kd dhf=kT;knqxquhgkst k;srks,d o"kZdkdky yxHkx gkst k;sxk:
(A) 930 2 fnu (B) 365 fnu (C)
2
365
fnu (D) buesal sdksbZugha
3. If the radius of orbit of earth is doubled, the duration of a year will be nearly :
;fn i `Fohdsd{kd dhf=kT;knqxquhgkst k;srks,d o"kZdkdky yxHkx gkst k;sxk:
(A) 930 2 days (B) 365 days (C)
2
365
days (D) none of these
(A) 930 2 fnu (B) 365 fnu (C)
2
365
fnu (D) buesal sdksbZugha
4. The position-time graph for two objects A and B is shown in figure
fn;sgq, fLFkfr&l e; xzkQ dsfy, fuEu esal sdkSul kdFku l R; gS
(A) both have same velocities
nksuksal eku osx j[krsgSa
(B) velocity of A is greater than that of B
A dkosx B dsosx l svf/kd gS
(C) velocity of B is greater than that of A
B dkosx A dsosx l svf/kd gS
(D) initially velocity of A is greater and after some time velocity of B is greater
i zkjEHkesaA dkosx vf/kd gSckn esaB dkosx vf/kd gS
5. The displacement time graph for an object is shown in figure . Which one of the
following will correspond to the velocity time graph -
,d oLrqdkfoLFkki u dky o fp=kesan' kkZ;kx;kgSrksbl dsl axr osx l e; o Kkr djsa
:
(A) (B) (C) (D)
6. In the nuclear reaction , fn, x;sukfHkdh; vfHkf;k]
92
U
239

93
Np
239
+ X , X stands for a/an :
92
U
239

93
Np
239
+ X esaX dkeku gksxk
(A) electron (B) proton (C) neutron (D) duetron
(A) bysDVkWu (B) i zksVku (C) U;wVkWu (D) M~;wVkWu
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 2
7. Area under the velocity time graph indicates osx dky o dk{ks=kQy crkrkgS-
(A) velocity (B) displacement (C) acceleration (D) speed
(A) osx (B) foLFkki u (C) Roj.k (D) pky
8. Rocket works on the principle of conservation of :
jkWdsV fuEu esal sfdl l aj{k.kfl ) kUr i j vk/kkfjr gS:
(A) mass (B) energy (C) linear momentum (D) angular momentum
(A) nzO;eku (B) t kZ (C) js[kh; l aosx (D) dks.kh; l aosx
9. Swimming is possible on account of - rSjukfdl fu;e dki kyu djrkgS-
(A) first law of motion xfr dki zFke fu;e (B) second law of motion xfr dkf}rh; fu;e
(C) third law of motion xfr dkr`rh; fu;e (D) Newton's law of gravitation U;wVu dkxq: Roh; fu;e
10. A force F is applied on a body and it moves with a velocity

v . The power will be :
,d fi .Mi j fu;r cy yxk;kt krkgSvkSj ;g fi .Mv osx l sxfreku gSrks' kfDr gksxk-
(A) Fv
2
(B) F/v (C) F/v
2
(D) Fv
11. Newton's second law gives the measure of - U;wVu dkf}rh; fu;e crkrkgS-
(A) acceleration (B) force (C) momentum(D) angular momentum
(A) Roj.k (B) cy (C) l aosx (D) dks.kh; l aosx
12. When the temperature of a gas increases the kinetic energy of the molecules
t c xSl dsrki esao`f) gksrhgSrksv.kqvksadhxfrt t kZ%
(A) increases (B) decreases (C) remains the same (D) none of the above
(A) c<+rhgS (B) ?kVrhgS (C) l eku jgrhgS (D) buesal sdksbZugha
13. When water is heated from 0 C to 10 C

, its volume :
t c i kuh0 C l s10 C rd xje gksrkgSrksbl dkvk;ru
(A) increases c<+rkgS (B) decreases ?kVrkgS
(C) does not change l eku jgrkgS
(D) first decreases and then increases i gys?kVrkgSfQj c<+rkgS
14. A 300 g mass has a velocity of v = (3i + 4j) m/sec at a certain instant. What is its kinetic energy?
,d 300 g nzO;eku dkosx fdl hl e; i j v = (3i + 4j) m/sec gSrksbl dhxfrt t kZD;kgksxh?
(A) 1.35 J (B) 2.4 J (C) 3.75 J (D) 7.5 J
15. The temperature of an iron block is 140 F. Its temperature on the Celsius scale is :
yksgsdsCykWd dkrki 140F gSbl dkrki l sfYl ;l esagksxk:
(A) 60 (B) 160 (C) 140 (D) 132
16. A body of mass 'm' collides against a wall with the velocity 'v' and rebounds with the same velocity. Its
change of momentum is -
,d oLrqft l dknzO;eku 'm' gS,d nhokj i j 'v' osx l sVdjkdj ml hosx l soki l vkt krhgSrksml dsl aosx esai fjorZu
gksxk-
(A) 2mv (B) mv (C) mv (D) 0
17. The period of a simple pendulum is doubled when : yksyd dkvkorZdky nqxqukgksxkt c :
(A) its length is doubled bl dhyEckbZnqxquhgks
(B) the mass of the bob is doubled fi .MdknzO;eku nqxqukgks
(C) its length is made four times bl dhyEckbZpkSxquhgks
(D) the mass of the bob and length of pendulum are doubled
fi .MdknzO;eku vkSj yksyd dhyEckbZnksuksanqxusgksa
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 3
18. The load versus elongation graph for four wires of the same materials is shown in the figure. The thinnest wire is
represented by the line :
l eku i nkFkZl scuspkj rkjksadsfy, Hkkj&o`f) xzkQ fp=kesafn[kk;sx;sgSA l cl si rysrkj dksfdl js[kkl sfu: fi r
fd;kx;kgS&
(A) OC (B) OD (C) OA (D) OB
19. Velocity of sound in vacuum (in m /sec)fuokZr esa/ofu dkosx (eh/l s) esagksxk
(A) 0 (B) 330 (C) 156 (D) 1000
20. The mass of ice that can be melted by 100 g of water at 22.4C is : [ L = 80 cal/g ]
cQZdknzO;eku t ksfd 22.4C rki i j j[ksx;s100 gm i kuh}kjkfi ?kyk;kt k,xk
(A) 25 g (B) 28 g (C) 24 g (D) 18 g
21. The velocity of sound in any gas depends upon fdl hxSl esa/ofu dkosx fuHkZj djrkgS&
(A) wavelength of sound only /ofu dhrjax nS/;Zi j
(B) density and elasticity of gas xSl ds?kuRo rFkki zR;kLFkrki j
(C) intensity of sound waves only dsoy /ofu rjaxksadhrhozrki j
(D) amplitude and frequency of sound /ofu dsvk;ke o vko`fr i j
22. How many electrons constitute a current of 1 A? ,d ,fEi ;j /kkjkesafdrusbysDVkWu gksrsgSa?
(A) 6.25 10
18
(B) 6.25 10
12
(C) 6.25 10
11
(D) 6.25
23. Melting point of ice - cQZdkxyukad -
(A) increases with increasing pressure c<+rsgq, nkc dsl kFkc<+sxk
(B) decreases with increasing pressure nkc c<+kusi j ?kVsxk
(C) is independent of pressure nkc l sLora=kgS
(D) is proportional to pressure nkc dsvuqi krhgS
24. Velocity of sound is measured in hydrogen and oxygen gases at a given temperature. The ratio of the two
velocities will be (v
H
/v
O
) -
/ofu osx gkbMkst u vkSj vkWDl ht u xSl esa,d fuf' pr rki i j v
H
vkSj v
O
gSrks(v
H
/v
O
) dkvuqi kr gksxk-
(A) 1 : 4 (B) 4 : 1 (C) 1 : 1 (D) 32 : 1
25. A wire has a resistance 10O. It is stretched by 1/10
th
of its original length. Then its resistance will be :
,d rkj 10O i zfrjks/kj[krkgSAbl dksbl dhewy yEckbZdk1/10
th
[khapkt krkgSAvc i zfrjks/kgksxk
(A) 10 O (B) 9 O (C) 11 O (D) 12.1 O
26. The current I in the circuit is : fuEu i fji Fkesa/kkjkI dkeku gksxk
(A)
45
1
amp (B)
10
1
amp
(C)
15
1
amp (D)
90
1
amp
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 4
27. Two resistors 2R and R are connected in series in an electric circuit. The ratio of heat in 2R to that in R is
nksi zfrjks/k2R o R J s.khe esa,d oS| qr i fji Fkesat qM+sgq, gSaA 2R o R esa"ekdkvuqi kr gksxk&
(A) 1 : 3 (B) 1 : 9 (C) 2 : 1 (D) 4 : 1
28. Current voltage graphs for a given metallic wire at two different temp. T
1
and T
2
are
shown in fig. Relation between T
1
& T
2
is :
nksrki T
1
vkSj T
2
i j /kkjkvkSj foHko dschp o [khapkt krkgSrksT
1
vkSj T
2
esal acakgksxk
-
(A) T
1
> T
2
(B) T
1
=T
2
(C) T
1
< T
2
(D) T
1
T
2
29. The number of images observable between two parallel mirror is :
nksl ekUrj ni Z.kksadschp i zfrfcEcksadhl a[;kgksxh
(A) 2 (B) 4 (C) 6 (D) inifinity vuUr
30. In hydrogen bomb the process used is called gkbMkst u ce esadkSul hi zf;kmi ;ksx gksrhgS
(A) fission (B) fusion (C) ionisation (D) None of these
(A) fo[k.Mu (B) l ay;u (C) vk;uu (D) fuEu esal sdksbZugha
31. Which allotrope of carbon is used as a reducing agent in metallurgical processes ?
/kkfRod i zf;kesadkcZu dsdkSul s,yksVksi dkmi ;ksx vi pk;d dhrjg fd;kt krkgS?
(A) coal (B) coke (C) carbon black (D) charcoal
(A) dks;yk (B) dksd (C) dkcZu CySd (D) pkjdksy
32. In graphite two layers of carbon atoms are fold together by :
xzsQkbV esadkcZu i jek.kqdhnksi jrsafdl ds}kjkt qM+hgksrhgSa:
(A) hydrogen bond (B) ionic bond (C) vander Waals forces (D) covalent bond
(A) gkbMkst u cU/k (B) vk;fud cU/k (C) okUMjoky cy (D) l gl a;kst d cU/k
33. The bond angle in ammonia is veksfu;kdkca/kdks.kgS
(A) 109.28 (B) 107 (C) 120 (D) 104
34. The IUPAC name of neo-pentane is : fu;ksi sUVsu dkIUPAC uke gS:
(A) 2-methyl butane (B) 3-methyl pentane (C) 2, 2-dimethyl propane (D) 2-ethyl propane
(A) 2-esfFky C;wVsu (B) 3-esfFky i sUVsu (C) 2, 2-MkbZesfFky i zksi su (D) 2-,fFky i zksi su
35. Polyethene is a polymer of : i ksyh,Fkhu fdl dkcgqyd gS:
(A) ethane (B) ethyne (C) ethene (D) none of these
(A) ,Fksu (B) ,Fkkbu (C) ,Fkhu (D) buesal sdksbZugh
36. Non-stick frying pans are coated black with teflon, a material that is resistant to heat. Teflon is a polymer
of :
ukWu&fLVd rosi j dkysjax dkVsykWu dsl kFkysi yxk;kt krkgSt ks"ekdsi zfr i zfrjks/kdjrkgSA Vsyku fdl dk
i kWyhej gS:
(A) fluoromethane (B) styrene (C) ethylene (D) tetrafluoro ethylene
(A) yksjksesFksu (B) LVkbZfju (C) ,Fkhfyu (D) VsVkyksjks,Fkhyhu
37. Which of the following is not a product of petroleum refining ?
fuEu esal sdkSul ki sVksfy;e fjQkbujhdkmRi kn ughagS?
(A) toluene (B) gasoline (C) kerosene (D) Diesel oil
(A) VkywbZu (B) xSl ksyhu (C) dSjksl hu (D) Mht y vkW;y
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 5
38. Write the IUPAC name of the following compound fuEu ;kSfxd l ghIUPAC uke gS
(A) 2, 4, 4-trimethyl pentan-1-ol 2, 4, 4-VkbZesfFky i sUVsu -1-vkWy
(B) 2, 2, 4-trimethyl pentan-5-ol 2, 2, 4-VkbZesfFky i sUVsu -5-vkWy
(C) 4-hydroxymethyl, 2, 2-dimethyl pentane 4-gkbMkDl hesfFky, 2, 2-MkbZesfFky i sUVsu
(D) 2-hydroxy methyl-4, 4-dimethyl pentane 4-gkbMkDl hesfFky, 2, 2-MkbZesfFky i sUVsu
39. What is the formula of alumina : ,yqfeukdkl w=kgS:
(A) Al(OH)
3
(B) Na
3
AlF
3
(C) Al
2
O
3
(D) AlN
40. The process in which a finished glass article is cooled slowly and uniformly is called :
og i ze ft l esai w.kZdkp oLrqvksadks/khjs/khjsrFkk,d l eku : i l sB.Mkfd;kt krkgS] dgykrkgS:
(A) etching (B) annealing (C) quenching (D) tempering
41. The process in which ore is heated strongly in the absence of air is :
og i ze ft l esav;Ld dksgokdhvuqi fLFkfr esai zcyrkl sxje fd;kt krkgS] dgykrkgS:
(A) oxidation refining (B) roasting (C) smelting (D) calcination
(A) vkDl hdj.ki fj"dj.k (B) Hkt Zu (C) i zxyu (D) foLrki u
42. The allotrope of S which is stable at room temperature is :
dejsdsrki i j S dkLFkk;hvi j: i gS:
(A) monoclinic sulphur (B) rhombic sulphur (C) Y-sulphur (D) flower of sulphur
(A) eksuksfDyfud l YQj (B) jksfEcd l YQj (C) Y l YQj

(D) l YQj dsQwy
43. Zone refining method is used for purification of :
t ksu i fj"dj.kfof/kfdl ds' kqf}dj.kgsrqi z;qDr dht krhgSA
(A) Ge (B) Si (C) both nksuksa (D) none of these buesal sdksbZugha
44. The existence of an element in different forms in the same physical state is :
l eku HkkSfrd voLFkkesa,d rRo dhfofHkUu : i ksaesami fLFkfr dksdgrsgSA
(A) mineral (B) allotropy (C) alloy (D) ore
(A) [kfut (B) vi j: i rk (C) feJ /kkrq (D) v;Ld
45. What is the formula of soda ash ? l ksMk,s' kdkl w=kgS:
(A) Na
2
CO
3
(B) K
2
CO
3
(C) K
2
SO
4
(D) Na
2
SO
4
46. When ammonia reacts with HCl gas : t c veksfu;kHCl xSl dsl kFkf;kdjrhgSrks
(A) dense white fumes are formed ?kus' osr /kwe cursgS
(B) colourless gas is evolved jaxghu xSl fudyrhgS
(C) brown gas is evolved HkwjhxSl curhgS
(D) violet gas is evolved cSaxuhxSl fudyrhgS
47. Brass is an alloy of czkl fdl dkfeJ /kkrqgSA
(A) iron & tin (B) iron & zinc (C) copper & tin (D) copper & zinc
(A) vk;ju o fVu (B) vk;ju o ft Ud (C) dkWi j o fVu (D) dkWi j o ft Ud
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 6
48. Which of the following is an example of carbonate ore. dkcksZusV v;Ld dkmnkgj.kgS:
(A) bauxite (B) lime stone (C) zinc blende (D) rock salt
(A) ckWDl kbV (B) ykbe LVksu (C) ft Ud CysaM (D) jkWd l kYV
49. Which sample contains the largest number of atoms : fdl uewusesai jek.kqvksadhl a[;kvf/kdre gksxhA
(A) 1 mg of C
4
H
10
(B) 1 mg of N
2
(C) 1 mg of Na (D) 1 mL of water
(A) C
4
H
10
dk1 mg (B) N
2
dk1 mg (C) Na dk1 mg (D) 1 ml t y
50. If one mole of ethanol (C
2
H
5
OH) completely burns to carbon dioxide and water, the weight of carbon dioxide
formed is about :
,d eksy ,Fksuksy (C
2
H
5
OH) dsi w.kZr;kt yusl sdkcZu MkbZvkDl kbMrFkkt y curkgSrkscuhgqbZdkcZu MkbZvkDl kbM
dkHkkj gksxk:
(A) 22 g (B) 45 g (C) 66 g (D) 88 g
51. A mixture containing 100 g H
2
and 100 g O
2
is ignited so that water is formed according to the reaction, 2H
2
+ O
2
2H
2
O . How much water will be formed .
100 g H
2
rFkk100 g O
2
dsfeJ.kdkst ykusl svfHkf;k2H
2
+ O
2
2H
2
O dsvuql kj t y curkgS]rksfdruk
t y cusxkA
(A) 113 g (B) 50 g (C) 25 g (D) 200 g
52. If K
1
and K
2
are equilibrium constants for reactions (I) and (II) respectively for,
;fn K
1
rFkkK
2
e' k%fuEu vfHkf;kvksaI rFkkII dsfy;sl kE; fu;rkad gS
N
2
+ O
2
2NO ;
2
1
N
2
+
2
1
O
2
NO Then rks :
(A) K
2
= K
1
(B) K
2
=
1
K (C) K
1
= 2K
2
(D) K
1
= (1/2)K
2
53. If the equilibrium constant of the reaction , 2HI H
2
+ I
2
is 0.25, the equilibrium constant of the
reaction, H
2
+I
2
2HI would be
vfHkf;k2HI H
2
+ I
2
ds fy;sl kE; fu;rkad 0.25

gS] rksvfHkf;kH
2
+ I
2
2HI dsfy;sl kE;
fu;rkad gksxk
(A) 1.0 (B) 2.0 (C) 3.0 (D) 4.0
54. In the chemical reaction, N
2
+ 3H
2
2NH
3
at equilibrium :
l kE; i j jkl k;fud vfHkf;kN
2
+ 3H
2
2NH
3


esa:
(A) equal volumes of N
2
& H
2
are reacting N
2
rFkkH
2
dsl eku vk;ru vfHkf;kdjrsgS
(B) equal masses of N
2
and H
2
are reacting N
2
rFkkH
2
dsl eku nzO;eku vfHkf;kdjrsgS
(C) the reaction has stopped vfHkf;k: d t krhgS
(D) the amount of ammonia formed is equal to amount of NH
3
decomposed into N
2
and H
2
cuhgqbZveksfu;kdhek=kk, N
2


rFkkH
2


esafu/kkZfjr NH
3
dhek=kkdscjkcj gksxh
55. A reversible chemical reaction having two reactants is in equilibrium. If the concentrations of the reactants
are doubled then the equilibrium constant will :
,d mRe.kh; jkl k;fud vfHkf;kft l esanksvfHkdkjd gS]l kE; i j gSA ;fn vfHkdkjdksadhl kUnzrk, nqxquhdj nht k,
rksl kE; fu;rkad gksxk:
(A) also be doubled nqxquk (B) be halved vk/kk
(C) become one fourth ,d pkSFkkbZ (D) remain the same oghjgsxk
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 7
56. In the reaction, N
2
(g) + 3H
2
(g) 2NH
3
(g) , increase in H
2
concentration at equilibrium :
vfHkf;kN
2
(g) + 3H
2
(g) 2NH
3
(g)

esal kE; i j H
2
dhl kUnzrkc<+kusal s:
(A) favours the dissociation of NH
3
NH
3
dkfu;kst u gksxk
(B) does not effect the reaction vfHkf;ki zHkkfor ughagksrhgS
(C) increases the equilibrium constant l kE; fu;rkad c<+sxk
(D) favours the formation of NH
3
NH
3


fuekZ.kvuqdwy gksxk
57. In an experiment, pH of a solution changes from 5 to 4. Change in hydrogen ion concentration would be:
,d i z;ksx esa,d foy;u dhpH

,

5 l s4 rd i fjofrZr gksrhgSA gkbMkst u vk;u dhl kUnzrkesai fjorZu
(A) increased 10 times 10 xqukc<+sxh (B) decreased 10 times10 xquk?kVsxh
(C) increased 100 times 100 xqukc<+sxh (D) decreased 100 times 100 xquk?kVsxh
58. Sulphur shows a maximum covalency of : l YQj dhvf/kdre l gl a;kst drkgS:
(A) 5 (B) 7 (C) 6 (D) 3
59. Hydrogen exists in : gkbMkst u fo/keku jgrkgS:
(A) +1 oxidation state only (B) 1 oxidation state only
(C) + 1 and 1 oxidation states (D) + 1 , 1 and zero oxidation states
(A) dsoy + 1 vkDl hdj.kvoLFkkesa (B) dsoy 1 vkDl hdj.kvoLFkkesa
(C) + 1 rFkk 1 vkDl hdj.kvoLFkkesa (D) + 1

, 1 rFkk' kwU; vkDl hdj.kvoLFkkesa
60. The simplest formula of a compound containing 50% of element X (at wt. 10) and 50% of element Y (at. wt
20) is :
,d ;kSfxd ft l esarRo X (i jek.kqHkkj 10) dk50 % rFkk rRo Y (i jek.kqHkkj 20) dk50 % gS] rks;kSfxd dkl jyre
l w=kgS:
(A) XY (B) X
2
Y (C) XY
2
(D) X
2
Y
3
61. In given figure, u sin is equal to fn;sx;sfp=kesa] u sin dkeku gksxk
(A)
3
1
(B)
3 2
1
(C)
5
3
(C)
6
4
62. The angular speed in radian per second of an electric fan making 1000 revolutions per minute is
,d fo| qr i a[kkt ks1000 pDdj i zfr feuV dhxfr l s?kwe jgkgS] ml dkdks.kh; osx gksxk&
(A)
3
100t
radian/sec jsfM;u@l S0 (B)
3
50t
radian/sec jsfM;u@l S0
(C)
t
3
22
radian/sec jsfM;u@l S0 (D) none of these buesal sdksbZugh
63. The value of x in equation , 1 + sin
2
ax = cos x is 1 +sin
2
ax =cos x l ehdj.kesax dk eku gksxk
(A) 0 (B) 1 (C) t (D) all of these mi jksDr l Hkh
64. If 2 ) tan 1 ( ) tan 1 ( = | + u + , then | + u is equal to ;fn 2 ) tan 1 ( ) tan 1 ( = | + u + , rks | + u dkeku gksxk&
(A) 30
0
(B) 45
0
(C) 60
0
(D) 75
0
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 8
65. If in a
C sin 2
B sin
A cos , ABC = A then ABC A is ;fn ABC A eas
C sin 2
B sin
A cos = gS] rks ABC A gksxk
(A) equilateral (B) isosceles (C) right angle (D) none of these
(A) l eckgq (B) l ef}ckgq (C) l edks.kf=kHkqt (D) buesl sdksbZugha
66. In given figure if AX = 5 cm, XD = 7 cm,CX = 10 cm, then find BX
fn;sx;sfp=kesa;fn AX =5 l seh, XD =7 l seh, CX =10 l sehgS]rksBX dkeku gksxk
(A) 3 cm (B) 3.5 cm (C) 4 cm (D) 4.5 cm
67. The ratio of the corresponding sides of two similar triangles is 2 : 3. The ratio of the corresponding heights
is
nksl e: i f=kHkqt dh nksl axr Hkqt kvksdkvuqi kr 2 : 3 gS] rksmudhl axr mpkWabZ;ksdkvuqi kr gksxk
(A) 2 : 3 (B) 4 : 9 (C) 3 : 2 (D) 9 : 4
68. If each of the dimensions of a rectangle is increased by 100% its area increases by
;fn fdl hvk;r dhi zR;sd Hkqt kdks100%c<kfn;kt krkgS] rksml ds{ks=kQy esafdruho`f) gksxh
(A) 100% (B) 200% (C) 300% (D) 400%
69. Find the inradius of a triangle if its area is30 cm
2
and hypotenuse is 13 cm
13 l sehd.kZo 30 oxZl seh {ks=kQy okysf=kHkqt dhvUr% f=kT;kKkr djks&
(A) 1.5 cm (B) 1.755 cm (C) 2 cm (D)
2 2
cm
70. A cone with radius is equal to 2 cm and height is 2 cm is melted to form two equal spheres of equal radii
R. Then the value of R is
,d 2 l sehmpkWabZrFkk2 l sehf=kT;kds' kadqdksxykdj nkscjkcj R f=kT;kdsxksyscuk;st krsgS] rksR dkeku gksxk
&
(A) 2
1/4
(B) 2
1/2
(C) 1 (D) 2
1/5
71. Rs. 680 has been divided among A, B, C such that A gets
3
2
of what B gets and B gets
4
1
of what C gets. s.
Then B's share is
680 #i ;sdksA, B, C esabl rjg ckWaVukgSfd A dksB dk
3
2
fgLl kvkSj B dksC dk
4
1
fgLl kfeys] rksB dkfgLl k
gksxk
(A) Rs. 60 (B) Rs. 80 (C) Rs. 120 (D) Rs. 160
72. If m = 3
n 1
and 3
4n 1
= 27, what is the valueof
n
m
?
;fn m =3
n 1
vkSj 3
4n 1
=27 gks] rks
n
m
dkeku gksxk
(A) 0 (B) 1 (C)
3
7
(D)
2
9
73. Which one is true for x and y, if 8
15
3
y
x
7
3 =
;fn 8
15
3
y
x
7
3 = gS] rksx, y dsfy, dkSu l kl R; gksxk
(A) 2, 11 (B) 11, 2 (C) 1, 1 (D) 2, 1
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 9
74. The solution set of the inequality is 8x x
2
12 > 0 : x e N
vl fedk8x x
2
12 > 0 : x e N dsgyksdkl eqPp; gS
(A) {1, 3, 4, 6} (B) {2, 3, 4, 6} (C) {1, 2, 4, 5, 6} (D) {2, 3, 4, 5, 6}
75. If
5
3
sin = u the value of
2
) sec (tan u + u ;fn
5
3
sin = u gS] rks
2
) sec (tan u + u dkeku gS
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
76. The length of the longest rod that can be fit in a cubical room of 4 m side is
4 ehVj Hkqt kds?kukdkj deusesal ekusokyhNM+dhvf/kdre yEckbZgS
(A) 8.66 m (B) 5.196 m (C) 6.928 m (D) 7.264 m
77. A metal sheet 27 cm long, 8 cm broad and1 cm thick is melted into a cube. The difference between the
surface area of two solids will be
,d /kkrqdhpn~nj t ksfd 27 l sehyEch8 l sehpkSM+hvkSj 1 l seheksVhgS] dks,d ?ku esa<kykt krkgS] rksnksuksBksl ks
dsl rg ds{ks=kQy dkvUrj gksxk
(A) 284 cm
2
(B) 296 cm
2
(C) 286 cm
2
(D) 300 cm
2
78. If 3 persons can do 3 times of a particular work in 3 days then 7 persons can do 7 times of that work in
;fn 3 vknehfdl hfuf' pr dke dsrhu xqusdks3sfnu esadjrsgS] rks7 vknehml dke ds7 xqusdksfdrusfnuksesa
djasxas
(A) 7 day (B) 6 day (C) 4 day (D) 3 day
79. If
b a
ab 4
x
+
= , then value of
b 2 x
b 2 x
a 2 x
a 2 x

+
+

+
is ;fn
b a
ab 4
x
+
= , rks
b 2 x
b 2 x
a 2 x
a 2 x

+
+

+
dkeku gksxk
(A) 1 (B) -2 (C) 4 (D) 2
80. If x + y = 3 and xy = 2 the value of x
3
y
3
is equal to
;fn x +y =3 vkSj xy =2 rksx
3
y
3
dkeku gksxk
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) none of these buesal sdksbZugha
81. If sec A =
x 4
1
x+ The value of sec A + tan A is ;fn sec A =
x 4
1
x+ rkssec A +tan A dkeku gksxk&
(A) x or ;k
x
1
(B) 2x or ;k
x 2
1
(C) 4x or ;k
x 4
1
(D) none of these buesal sdksbZugha
82. F(x) = (sin x + cos x)
2
. The minimum value of F(x) is :
F(x) =(sin x +cos x)
2
gS] rksF(x)

dkU;wure eku gksxk&
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3
83. The area of a rhombus, one side of which measures 20 cm and one diagonal 24 cm is
,d l eprqZHkqt dh,d Hkqt k20 l sehvkSj fod.kZ24 l sehgS] rksml dk{ks=kQy D;kgksxk&
(A) 256 sq. cm (B) 384 sq. cm (C) 512 sq. cm (D) 480 sq. cm
(A) 256 oxZl seh (B) 384 oxZl seh (C) 512 oxZl seh (D) 480 oxZl seh
84. A horse is tethered to a corner of a field which has the shape of an equilateral triangle. If the length of the
rope to which it is tied be 7 cm, area of the field over which it grazes is
(A) 49 sq.cm (B) 22
3
2
sq.cm (C) 25
3
2
sq. cm (D) none of these
, d ?kksM+k [ksr ds , d dksus l sca/kk gqvk gS] t ksdh l eckgqf=kHkqt dh vkd`fr dk gSA ;fn ?kksM+s l s
ca/khgqbZjLl hdhyEckbZ7 l sehrksml {ks=kdk{ks=kQy crkvksft ruk?kksM+kpj l drkgS
(A) 49 oxZl seh (B) 22
3
2
oxZl seh (C) 25
3
2
oxZl seh (D) buesl sdksbZugha
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 10
85. The area of a triangle with two sides equal 5.1 meters and the third side 4.6 meters is
(A) 10.46 sq. m (B) 2.86 sq. m (C) 20.92 sq. m(D) 5.23 sq. m
,d f=kHkqt ft l dhnksl eku Hkqt k,sa5.1 ehVj vkSj rhl jhHkqt k4.6 ehVj gS] rksml dk{ks=kQy gksxk
(A) 10.46 oxZehVj (B) 2.86 oxZehVj (C) 20.92 oxZehVj (D) 5.23 oxZehVj
86. Which of the following statements is incorrect
(A) Every parallelogram is a quadrilateral (B) Every rectangle is a parallelogram
(C) Every rhombus is a parallelogram (D) Every trapezium is a parallelogram
fuEu esal sdkSu l kdFku xyr gS
(A) i zR;sd l ekukUrj prqHkZqt ,d prqHkZqt gksrkgSA
(B) i zR;sd vk;r ,d l ekukUrj prqHkZqt gksrkgSSA
(C) i zR;sd l e prqHkZqt ,d l ekukUrj prqHkZqt gksrkgSA
(D) i zR;sd l eyEc prqHkZqt ,d l ekukUrj prqHkZqt gksrkgSA
87. If AD, BE and CF, the altitudes of the ABC A are equal then ABC A is
(A) equilateral triangle (B) obtuse triangle
(C) right angled triangle (D) none of these
;fn AD, BE vkSj CF, f=kHkqt ABC dsyEc gSvkSj cjkcj gS] rksf=kHkqt ABC gksxk&
(A) l eckgqf=kHkqt (B) vf/kdks.kf=kHkqt (C) l edks.kf=kHkqt (D) buesal sdksbZugh
88. Two secant PAB and PCD are drawn to a circle from an out side point P. Then which one of the following
is true ?
ckg;~fcUnqP l sfdl ho`Rr i j PAB vkSj PCD nksNsnd js[kk, [khpht krhgS] rksfuEu esal sdkSu l kl R; gS&
(A) PB - PA = PD - PC (B) PA + PB = PC + PD
(C) PA . PB = PC . PD (D) PA - PB = PC/PD
89. If f(x) = x 1, g(x) = 3x + 3 and h(x) = g[f(x)] then evaluate h(1)
;fn f(x) =x 1, g(x) =3x +3 vkSj h(x) =g[f(x)] gS] rksh(1) dkeku gksxk&
(A) 10 (B) 7 (C) 5 (D) 3
90. If one root of the equation x
2
12x + 3k = 0 is the square of the other the value of k is
;fn l ehdj.kx
2
12x +3k =0 dk,d ewy nwl jsdkoxZgS] rksk dkeku gS
(A) 3 (B) 6 (C)
2
1
(D) 9
SAMPLE TEST PAPER-1
1. B 2. A 3. D 4. C 5. B 6. A 7. B
8. C 9. C 10. D 11. B 12. A 13. D 14. C
15. A 16. A 17. C 18. C 19. A 20. B 21. B
22. A 23. B 24. B 25. D 26. B 27. C 28. C
29. D 30. B 31. B 32. C 33. B 34. C 35. C
36. D 37. A 38. A 39. C 40. B 41. D 42. B
43. C 44. B 45. A 46. A 47. D 48. B 49. D
50. D 51. A 52. B 53. D 54. D 55. D 56. D
57. A 58. C 59. D 60. B 61. C 62. A 63. A
64. B 65. B 66. B 67. A 68. C 69. C 70. C
71. C 72. B 73. B 74. D 75. D 76. C 77. C
78. D 79. D 80. B 81. B 82. A 83. B 84. C
85. A 86. D 87. A 88. C 89. D 90. D
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 11
SAMPLE TEST PAPER-2
1. 1 kg-f equals to :
(A) 98 newtons (B) 9.8 newtons (C) 980 newtons (D) 0.98 newtons
1 kg-f cjkcj gS:
(A) 98 U;wVu (B) 9.8 U;wVu (C) 980 U;wVu (D) 0.98 U;wVu
2. A block of mass 5 kg placed on a long horizontal table is pulled horizontally by a constant force f . It is
found to move 10 m in the first two seconds . Then the magnitude of

f

is :
5 kg nzO;eku dk,d CykWd {kSfrt Vscy i j j[kkgSAft l sfu;r cy f l s{kSfrt : i l s[khapkt krkgSA;g i k;kx;k
gSfd ;g i zFke nksl sd.Mesa10 m xfr djrkgSrksf dkeku gksxk:
(A) 25 N (B) 10 N (C) 20 N (D) 15 N
3. Which of the following quantity is not a vector quantity ?
(A) Displacement (B) Force (C) Current (D) Velocity
fuEufyf[kr esal sdkSul hjkf' kl fn' kjkf' kugahgSA
(A) foLFkki u (B) cy (C) /kkjk (D) osx
4. According to Archimedes principle, the loss in weight of a body after immersing it into liquid depends
upon :
(A) the weight of the body (B) density of the body
(C) the weight of water displaced (D) none of the above
vkfdZfefMt fl ) kUr dsvuql kj] nzo dsvUnj fdl hoLrqdksMqcksusdsckn oLrqdsHkkj esadehfdl i j fuHkZj djrh
gS:
(A) oLrqdsHkkj i j (B) oLrqds?kuRo i j
(C) gVk;sx;si kuhdsHkkj i j (D) buesal sdksbZugha
5. In a gas, which of the following waves can be produced :
(A) only transverse (B) only longitudinal
(C) both transverse and longitudinal (D) none of the above
fdl hxSl esa] fuEufyf[kr esal sdkSul hrjaxs] mRi Uu dht kl drhgSA
(A) dsoy vuqi zLFk (B) dsoy vuqnS/;Z
(C) vuqi zLFkrFkkvuqnS/;Znksuksa (D) bueasl sdksbZugha
6. When white light enters into a prism

, after refraction colour bends towards the base is :
(A) red (B) yellow (C) violet (D) green
t c l Qsn i zdk' kfi zTe esai zos' kdjrkgSrks vi orZu ds ckn dkSul kjax vk/kkj dhvksj vf/kd eqM+rkgSA
(A) yky (B) i hyk (C) cSaxuh (D) gjk
7. In any metallic wire flow of current is due to
(A) protons (B) ions (C) neutrons (D) electrons
fdl h/kkfRod rkj esa/kkjki zokg fdl dsdkj.kgksrkgSA
(A) i zksVkWu (B) vk;u (C) U;wVkWu (D) bySSDVkWu
8. The current '

i

' in the circuit shown is : fp=kkuql kj i fji Fkesa/kkjk '

i

'

gS:
(A) 0.1 A (B) 0.2 A (C) 1.25 A (D) 2 A
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 12
9. Heat

, we feel in sunlight is due to :
(A) U. V. rays (B) Infra red rays
(C) neutrons present in the light (D) Green light
"ek] ge l w;Zi zdk' kesafdl dsdkj.kvuqHko djrsgS
(A) U. V. fdj.ksa (B) vojDr fdj.ks
(C) i zdk' kesami fLFkr U;wVkWu (D) gjki zdk' k
10. An electric bulb is rated 220 V

-

100 W. It is used for 8 hours a day for a month of 30 days. The electrical
energy consumed is :
,d fo| qr cYc i j 220 V

-

100 W fy[kkgSAbl s 30 fnuksadsfy;s,d fnu esa8 ?kaVsdsfy;si z;ksx esayk;kt krkgSA
{kf;r fo| qr t kZgksxh
(A) 24 kWh (B) 22 kWh (C) 20 kWh (D) 22.5 kWh
11. 2.5 10
18
free electrons flows through a copper wire in one second. The current flowing through the
conductor is :
2.5 10
18
eqDr bysDVkWu ,d l sd.Mesafdl hdkWi j dsrkj l sxqt jrsgSApkyd esaxqt jusokyh/kkjkgS:
(A) 0.2 ampere (B) 0.4 ampere (C) 0.6 ampere (D) 0.25 ampere
12. The wavelength of light is 6000 . Then its frequency is :
i zdk' kdh rjax nS/;Z6000 gSrksbl dhvko`fr gksxh:
(A) 5 10
14
Hz (B) 5 10
10
Hz (C) 5 10
12
Hz (D) 5 10
15
Hz
13. A car and a truck are moving with equal velocities. If they are forced to stop by applying equal forces then:
(A) car will travel lesser distance before stopping
(B) truck will travel lesser distance before stopping
(C) both will move equal distances before stopping
(D) both will travel for equal time before stopping.
,d dkj rFkk,d Vd cjkcj osxksl sxfr dj jgsgSA ;fn cjkcj cy vkjksfi r dj mUgasjksdkt k;srks:
(A) dkj : dusl si woZde nwjhr; djsxh
(B) Vd : dusl si woZde nwjhr; djsxk
(C) nksuksa: dusl si woZcjkcj nwfj;kar; djsxs
(D) nksuksa: dusl si woZl eku l e; dsfy;sxfr djsxs
14. Which of the following graph represent a uniformly accelerated motion of a particle starting at rest ?
fojke l si zkjEHkdj fdl hd.kdsl e: i Rofjr xfr dkl ghxzkQ fuEu esal sdkSul kgksxk?
(A) (B) (C) (D)
15. An old person moves on a semi circular track of radius 40 m during a morning walk. If he starts at one end
of the track and reaches at the other end, then the displacement of the person is :
,d o`) O;fDr v) Zo`rkdkj i Fkft l dhf=kT;k40 m gS] i j i zkr%dky xfr djrkgSA;fn og i Fkds,d fl jsl si zkjEHk
gksrFkknwl jsfl jsi j i gaqprkgSrksO;fDr dkfoLFkki u gksxk:
(A) zero ' kwU; (B) 40 m (C) 160 m (D) 80 m
16. A simple pendulum completes 60 oscillations in 30 seconds. Its time period is :
,d l jy yksyd 30 l sd.Mesa60 nksyu i wjsdjrkgSbl dkvkorZdky gksxk:
(A) 2 sec (B) 4 sec (C) 0.5 sec (D) 1 sec
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 13
17. The temperature of a body is an indicator of
(A) total energy of the molecules of the object
(B) average energy of the molecules of the object
(C) average velocity of the molecules of the object
(D) average kinetic energy of the molecules of the object
fdl hoLrqdkrki n' kkZrkgS:
(A) oLrqdsv.kqvksadhdqy t kZ (B) oLrqdsv.kqvksdhvkSl r t kZ
(C) oLrqdsv.kqvksdkvkSl r osx (D) oLrqdsv.kqvksdhvkSl r xfrt t kZ
18. The rate of nuclear reaction depends on :
(A) Pressure (B) Volume (C) Temperature (D) none of these
ukfHkdh; vfHkf;kdhnj fuHkZj djrhgS:
(A) nkc (B) vk;ru (C) rki (D) buesal sdksbZugah
19. The pressure at a point in a liquid depends on :
(A) depth of point below the free surface (B) density of liquid
(C) acceleration due to gravity (D) all of the above
fdl h nzo esa fdl hfcUnqi j nkc fuHkZj djrkgS:
(A) eqDr l rg l suhpsfcUnqdhxgjkbZi j (B) nzo ds?kuRo i j
(C) xq: Roh; Roj.ki j (D) mi jksDr l Hkh
20. 63.2 g of copper at 50 C can just melt 3.8 g of ice. If the latent heat of ice is 80, then the specific heat
of copper is :
50 C i j 63.2 g dkWi j 3.8g cQZdksBhd fi ?kykl drhgSA;fn cQZdhxqIr "ek80 gksrks] dkWi j dhfof' k"V "ek
gksxh:
(A) 0.095 cal/gC (B) 0.95 cal/gC (C) 0.050 cal/gC (D) 0.001 cal/gC
21. Where should an object be placed so that a real and inverted image of the same size is obtained using a
concave mirror ?
(A) Beyond centre of curvature (B) At centre of curvature
(C) At infinity (D) At the focus
fdl hoLrqdksdgkaj[kkt kukpkfg, ft l l sfd og l eku vkdkj okLrfod ,oamYVki zfrfcEc vory ni Z.kdksysrsgq;s
i zkIr fd;k t kl dsA
(A) orkdsUnzdsfi Ns (B) orkdsUnzi j (C) vuUr i j (D) Qksdl i j
22. is related with o by the relation : o o dse/; l EcU/kgksrkgS:
(A) = 3o (B) = 2o (C) = o (D) = o/2
23. Power of a lens is

2

D, its focal length is : fdl hysal dh' kfDr

2

D gS] bl dhQksdl nwjhgksxh
(A) 5 cm (B) 0.5 m (C) 2 m (D) 0.5 cm
24. The most penetrating among the following is
(A) o-particle (B) |-particle (C) deuterium nuclei (D) -rays
fuEufyf[kr esal sdkSu vf/kd Hksnu {kerkokykgS
(A) o-d.k (B) |-d.k (C) M~;wVsfj;e ukfHkd (D) -fdj.ksa
25. A burner consumes 1g of L.P.G. in 50 sec. If calorific value of L.P.G. be 50 kJ /g, then the power of
consumption of the burner will be :
,d cuZj 50 sec esaLPG dk,d xzke [ki r djrkgSA ;fn L.P.G. dk dSyksjhQhd eku 50 kJ /g gksrks] cuZj ds
[ki r dh' kfDr gksxh:
(A) 1 W (B) 1 kW (C) 5 kW (D) 5 W
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 14
26. The work done in moving a charge of

2

C from a point at 118V to 128V is :
(A) 5 joules (B) 10 joules (C) 20 joules (D) 15 joules
118V l s128V i j fdl hfcUnql snksdwykWe dsvkos' kdksxfr djkusesafd;kx;kdk;Zgksxk:
(A) 5 t wy (B) 10 t wy (C) 20 t wy (D) 15 t wy
27. We have 3 resistors of 3

O each. To get a resistance of 2

O we should connect them :
(A) in parallel
(B) in series
(C) two in parallel , third in series with combination
(D) two in series , third in parallel with combination
vki dsi kl 3 i zfrjks/kgSi zR;sd dkeku 3O gSA2

O dk i zfrjks/k i zkIr djusdsfy;smUgsat ksM+ukgksxk:
(A) l ekUrj e esa (B) Js.khe esa
(C) nksl ekUrj esarFkkrhl jkbl l a;kst u dsJ s.khesa(D) nksJs.khesarFkkrhl jkbl l a;kst u dsl ekUrj esa
28. The apparent depth of a tank 3m deep when viewed from outside is : (n of water is 4/3)
3 m xgjsfdl hVsad dkst c ckgj l sns[kkt krkgSrksvkHkkl hxgjkbZgksxh: (i kuhdkn = 4/3)
(A) 2.25 m (B) 3.75 m (C) 1 m (D) 3 m
29. A charge is stationary at a place, its magnetic field will :
(A) be parallel to charge
(B) perpendicular to charge
(C) be absent since no magnetic field is produced around stationary charge
(D) none of these
,d vkos' kfdl hLFkku i j fLFkj gSbl dkpqEcdh; {ks=k
(A) vkos' kdsl ekUrj gS
(B) vkos' kdsyEcor~gS
(C) vuqi fLFkr gSD;ksfd fLFkj vkos' kdspkjksvksj dksbZpqEcdh; {ks=kmRi Uu ugahgksrk
(D) buesal sdksbZugah
30. A car accelerates on a horizontal road due to the force exerted by :
(A) the engine of the car (B) the road
(C) the driver of the car (D) the earth
,d dkj fdl ds}kjkvkjksfi r cy dsdkj.k{kSfrt l M+d i j Rofjr gksrhgS:
(A) dkj dsbat u }kjk (B) l M+d ds}kjk
(C) dkj dsMkboj }kjk (D) i `Fohds}kjk
31. The formula of baking soda is : cSfdax l ksM+kdkl w=kgksxk:
(A) NaHCO
3
(B) Na
2
CO
3
(C) K
2
Cr
2
O
7
(D) MgCO
3
32. Stainless steel contains : LVsuysl LVhy esagksrkgS:
(A) Cr, Ni (B) Cu, V (C) Cr, Cu (D) Sc, Sr
33. Which of the following electronic configuration is a d-block element ?
fuEu esal sdkSul kbysDVkWfud foU;kl d-[k.MdsrRo dkgS?
(A) 2, 8,1 (B) 2, 7 (C) 2, 8, 8, 3 (D) 2, 8, 8
34. Froth floation method is generally used for :
(A) Sulphide ores (B) Carbonates ore (C) Carbonates ore (D) Bicarbonate ore
>kx Iykou fof/kl kekU;r%fdl dsfy, mi ;ksx dht krhgS?
(A) l YQkbMv;Ld (B) dkcksZusV v;Ld (C) dkcksZusV v;Ld (D) ckbZdkcksZusV v;Ld
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 15
35. Water gas is mixture of : t y xSl feJ.kgS:
(A) CO + H
2
(B) CO + N
2
(C) CO
2
+H
2
(D) N
2
+ H
2
36. Type of bonding in HCl is :
(A) ionic (B) polar covalent (C) pure covalent (D) hydrogen bonding
HCl esacU/kdki zdkj gS:
(A) vk;fud (B) /kqozh; l gl a;kst d (C) ' kq) l gl a;kst d (D) gkbMkst u cU/k
37. Contact process used for the manufacturing of l Ei dZfof/kfdl dkscukusesami ;ksx gksrhgS
(A) NaOH (B) HNO
3
(C) KMnO
4
(D) H
2
SO
4
38. How many gms of HCl will be needed to prepare 0.5 M solution of 500 ml ?
500 ml. 0.5 M foy;u cukusdsfy, HCl dsfdrusxzke dhvko' ;drkgksxh?
(A) 91.25 gm (B) 71 gm (C) 35.5 gm (D) 58.34 gm
39. Which of the following is the isoelectronic pair?fuEu esal sdkSul kl ebysDVkWfud ;qXe gS
(A) Na
+
and Li
+
(B) NO
3

and CO
3
2
(C) PO
4
3
and CO
3
2
(D) Mg
+2
and Cl

40. Alums are used for : fQVdjhdkmi ;ksx fd;kt krkgS


(A) tanning of leather (B) to prevent blood clotting
(C) purification of water (D) all the above
(A) peM+sdki fjj{k.k(tanning of leather) (B) : f/kj dkFkDdkcuusl sjksdusdsfy,
(C) t y ds' kqf) dj.kdsfy, (D) mi jksDr l Hkh
41. Pauling method is used for the purification of : i kmfyax fof/kfdl ds' kqf) dj.kdsfy, mi ;ksx dht krhgS:
(A) Cu (B) Fe (C) Cr (D) Al
42. How many gm of S is needed to produce 100 gm of H
2
SO
4
?
100 gm H
2
SO
4
mRi Uu djusdsfy, S dsfdrusxzke dhvko' ;drkgksxh?
(A) 82.75 gm (B) 32.65 gm (C) 46.34 gm (D) 39.36 gm
43. Calculate number of oxalic acid molecules in 100 ml of 0.01 M oxalic acid ?
0.01 M vkDt sfyd vEy ds100 ml esavkDt sfyd vEy dsv.kqvksadhx.kukdhft , ?
(A) 6.023 10
20
(B) 6.023 10
21
(C) 6.023 10
22
(D) 6.023 10
23
44. Find out the value of 'n' in , MnO
4

+ 8

H
+
+ ne





Mn
+2
+ 4

H
2
O
MnO
4

+ 8

H
+
+ ne





Mn
+2
+ 4

H
2
O esa'n' dkeku Kkr dhft ,
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 9
45. k
C
for the reaction

, N
2
+ 3

H
2
2

NH
3
is 0.5 mole
2
lit
2
at

400 K . Find

k
P
.
[

Given : R = 0.082

lit atm deg
1
mole
1

]
400 K i j vfHkf;kN
2
+ 3

H
2
2

NH
3
dsfy, k
c
dkeku 0.5 mole
2
lit
2
gSAk
P
Kkr djs
[

fn;kx;kgS: R=0.082

lit atm deg
1
mole
1

]
(A) 4.636 10
4
(B) 5.37 10
3
(C) 8.31 10
3
(D) 9.36 10
2
46. In the following reaction , fuEu vfHkf;k
Al + Fe
3
O
4




Al
2
O
3
+ Fe
(A) Al is oxidised (B) Fe is oxidised
(C) Al is reduced and Fe is oxidised (D) Al is oxidised and Fe is reduced
(A) Al dkvkWDl hdj.kgksrkgS (B) Fe dkvkWDl hdj.kgksrkgS
(C) Al dkvi p;u rFkkFe dkvkWDl hdj.kgksrkgS (D)Al dkvkWDl hdj.krFkkFe dkvi p;u gksrkgS
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 16
47. In which case does the reaction go farthest to completion ?
fuEu esal sfdl i fjfLFkfr esavfHkf;kvf/kd i w.kZrkdhvksj t k,xh?
(A) k = 1 (B) k = 10
10
(C) k = 10
10
(D) can't predict
48. IUPAC name of the following compound ,

CH
3
COOC
2
H
5
is :
(A) Ethyl ethanoate (B) methyl ethanoate (C) ethyl methyl ether (D) methyl ethyl ether
fuEu ;kSfxd,

CH
3
COOC
2
H
5
dkIUPAC uke gksxk
(A) ,fFky ,Fksuks,V (B) esfFky , Fksuks,V (C) ,fFky esafFky bZFkj (D) esfFky ,fFky bZFkj
49. Which of the following is a primary alcohol ?
(A) propan


ol (B) propan


ol
(C) 2-

methylpropan-2-

ol (D) Butan


2

ol
fuEu esal sdkSul ki zkFkfed ,YdksgkWy gS?
(A) i zksi su-1


vkWy (B) i zksi su

2


vkWy
(C) 2


esfFkyi zksi su

2


vkWy (D) C;wVsu

2


vkWy
50. The process ozonolysis is shown by :
(A) metal hydroxides (B) metal halides
(C) Alkenes (D) Alkanes
vkst ksuhdj.ki ze i znf' kZr fd;kt krkgS?
(A) /kkrqgkbMkWDl kbMksa}kjk (B) /kkrqgSykbMksa}kjk
(C) ,Ydhuksa}kjk (D) ,Ydsuksa}kjk
51. In which of the following underlined elements, the highest oxidation number is observed.
fuEu esal sdkSul sjs[kkafdr rRo dkvf/kdre vkWDl hdj.kvad gksxkA
(A) KMnO
4
(B) H
2
SO
4
(C) H
3
PO
4
(D) N
2
O
5
52. The following reaction

, CH
2
= CH
2


+

H
2
CH
3
CH
3
is an example of :
(A) Addition reaction (B) Substitution reaction
(C) Elimination reaction (D) Rearrangement reaction
fuEu vfHkf;k, CH
2
= CH
2


+

H
2
CH
3
CH
3


mnkgj.kgS
(A) ;ksxkRed vfHkf;kdk (B) i zfrLFkki u vfHkf;kdk
(C) foyksi u vfHkf;kdk (D) i qu%foU;kl vfHkf;k
53. A compound (88 gm) on analysis gave C = 24 gm, H = 4 gm, O =32 gm, N = 28 gm. Its empirical formula
is :
,d ;kSfxd (88 gm) dsi jh{k.ki j C = 24 gm , H = 4 gm , O = 32 gm , N = 28 gm feyrkgSAml dkewykuqi krh
l w=kgS
(A) C
2
H
4
O
2
N
2
(B) C
2
H
4
N
2
O (C) C
2
H
2
ON
2
(D) C
2
H
4
NO
2
54. Equal masses of oxygen , hydrogen and methane are taken in a container in identical conditions . Find
the ratio of their moles .
,d i k=kesal eku i fjfLFkfr;ksaesavkWDl ht u] gkbMkst u rFkkesaFksu dksl eku vk;ru esafy;kt krkgSAmudseksyksadkvuqi kr
Kkr dhft ,A
(A) 1 : 16 : 2 (B) 32 : 16 : 2 (C) 1 : 1 : 1 (D) 2 : 16 : 32
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 17
55. Two flasks of 100 ml each is filled with N
2
and O
2
at 373 K and 2 atm pressure . The flasks contain :
373 K rFkk2 ok;qe.Myh; nkc i j nks100 ml dsykLdksaesaN
2
rFkkO
2
HkjhgqbZgSAykLdksaesagksxk
(A) same number of atoms l eku i jek.kq
(B) same number of molecules v.kqvksadhl a[;kl eku
(C) more number of moles in I as compared to II I esaeksyksadhl a[;kII dhvi s{kkvf/kd gksxh
(D) Same amount of gases xSl ksadhl eku ek=kk
56. 3 moles of methane is burnt in the presence of oxygen. Amount of CO
2
obtained will be :
vkWDl ht u dhmi fLFkfr esaesFksu ds3 eksy t yrsgSACO
2
dhmRi Uu ek=kkgksxh :
(A) 32 g (B) 22 g (C) 44 g (D) 88 g
57. Wine contains : okbu (Wine) esagksrkgS:
(A) CH
3
OH (B) C
6
H
5
OH (C) C
2
H
5
OH (D) CH
3
COOH
58. Which of the following is known as methyl carbinol ?
(A) ethanol (B) methyl ethyl ether (C) acetaldehyde (D) acetic acid
fuEu esal sfdl sesfFky dkchZukWy dsuke l st kukt krkgS?
(A) ,FksukWy (B) esfFky ,fFky bZFkj (C) ,fl VsfYMgkbM (D) ,fl fVd vEy
59. The formula of acetone is : ,fl Vksu dkl w=kgS
(A) CH
3
CHO (B) CH
3
CH
2
CH
2
CHO
(C) CH
3

O
CCH
2
CH
3
(D) CH
3

O
CCH
3
60. The chemical reactions which absorb heat from the surroundings are :
(A) exothermic (B) endothermic (C) combustion (D) neutralisation
jkl k;fud vfHkf;kt ksokrkoj.kl s"ekvo' kksf"kr djrhgS] dgykrhgS?
(A) "ek{ksi h (B) "ek' kks"kh (C) ngu (D) mnkl huhdj.k
61. In given figure AABC is right angled at B and D is mid point of BC, then length of AD is
fn;s x;s fp=kAABC esadks.kB l edks.kgSrFkkD, BC dke/; fcUnqgS, rksAD dhyEckbZgksxh
(A) 13 (B) 13 (C) 2 3 (D) 11
62. If
a
a x ) 1 a ( ) a x ( + + +
=
p a 2 p
) a 2 p ( p ) p 2 (
+
+ +
then which of the following is the relation between
x and p for 0 a= :
;fn
a
a x ) 1 a ( ) a x ( + + +
=
p a 2 p
) a 2 p ( p ) p 2 (
+
+ +
rks x vkSj p dse/; fuEu esal sdkSu l kl EcU/kgS%
(A) x = p (B) p = x + a (C) x = p + a (D) none of these buesal sdksbZugha
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 18
63. If f(x) = ax
2
+ bx + c, then which one of the following is true :
;fn f(x) = ax
2
+ bx + c gS] rksfuEu esal sdkSu l kdFku l R; gS%
(A) f(x
1
/x
2
) =f(x
1
) f(x
2
) (B) f(x
1
+ x
2
) = f(x
1
) + f(x
2
)
(C)
) x ( f
) x ( f
x
x
f
2
1
2
1
=
|
|
.
|

\
|
(D) none of these buesal sdksbZugha
64. 10 years ago the age of the father was 5 times that of the son. 20 years hence the age of the father will be
the twice that of the son. The present age of the father (in years) is :
10 l ky i gysfi rkdhvk;qi q=kdhvk;qdh5 xqukFkhA20 l ky ckn fi rkdhvk;qi q=kdhvk;qdhnqxuhgksxh] rksfi rk
dhorZeku vk;qgSo"kZesa
(A) 40 (B) 45 (C) 60 (D) 70
65. F(x) = (sin x + cos x)
2
. The maximum value of F(x) is :
F(x) = (sin x + cos x)
2
dkvf/kdre eku gksxk
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3
66. The solution set of the inequality 12x x
2
20 > 0 where x e N
vl fedk12x x
2
20 > 0, t gkx e N dsgyksadkl eqPp; gksxk
(A) {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} (B) {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(C) {3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} (D) {9}
67. If two cylinder have ratio of radius 2 : 3 and ratio of height 9 : 4 then find the ratio of their volume
;fn nksfl ys.Mj dhf=T;kvksadkvuqi kr 2 : 3 vkSj mudhmpkWbZdkvuqi kr 9 : 4 gS] rksmudsvk;ru dkvuqi kr gksxk&
(A) 1 : 2 (B) 1 : 1 (C) 2 : 1 (D) 3 : 1
68. If sinu =
25
7
, then the value of (tanu + secu)
2
is
;fn sinu =
25
7
gks, rks(tanu + secu)
2
dkeku gksxk
(A)
9
16
(B)
16
9
(C)
3
4
(D)
4
3
69. The dimensions of the floor of a rectangular hall are m 3 m 4 . The floor of the hall is to be tiled fully
with cm 6 cm 8 rectangular tiles with out breaking tiles to smaller size. The number of tiles required is
vk;rkdkj Q' kZdhT;kferh m 3 m 4 gS] ml esa cm 6 cm 8 T;kferhdhvk;rkdkj VkbYl yxkbZt krhgS] rFkkdksbZ
HkhVkbYl rksM-dj NksVsvkdkj esaughayxk;ht krhgS] rksdqy fdruhVkbYl yxsxh%
(A) 4800 (B) 2600 (C) 2500 (D) 2400
70. If a +b =4 and ab =3, then the value of a
3
+b
3
, is : ;fn a +b =4 ,oaab =3 gks, rksa
3
+b
3
dkeku gksxk
(A) 64 (B) 36 (C) 28 (D) 26
71. What is the value of tan
3
t
tan
6
t
? tan
3
t
tan
6
t
dkeku D;kgksxk?
(A) cot

2
t
(B) cot

3
t
(C) cot
4
t
(D) cot
6
t
72. In any two digit number diff. between digits is
1
9
times of sum of those digit, what is the number
fdl hnksvadksdhl a[;kdsvadksdkvUrj mu vadksds;ksx dk
1
9
xqukgS] rksl a[;kgksxh%
(A) 63 (B) 45 (C) 43 (D) 65
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 19
73. A worker suffers a 20% cut in wages . He regains his original pay by obtaining rise of
,d deZpkjhdsHkRrsesal s20% dVkSrhgksrhgS] rksml svi uhokLrfod ru[okg i zkIr djusdsfy, fdrusi zfr' kr c<ksrjh
djuhgksxh%
(A) 20 % (B) 22.5 % (C) 25 % (D) 27.5 %
74. A sum was put at simple interest at a certain rate for 2 years. Had it been put at 3% higher rate, it would
have fetched Rs. 72 more find the sum :
fdl h/ku dksfuf' pr nj i j 2 l ky dsfy, l k/kj.kC;kt i j j[kht krhgS] ;fn og nj l s3% T;knki j j[krkgSrks
72 : i ;sT;knki zkIr gksrkgS] rks/ku gksxk%
(A) Rs. 1000 (B) Rs. 1200 (C) Rs. 500 (D) Rs. 150
75. If x = 12 12 12 ................ + + + then : ;fn x =
12 12 12 ................ + + +
rks
(A) x =

(B) x = 4 (C) x = 3 (D) x = 12


76. The bisectors of the angles formed by producing the opposite side of cyclic quadrilateral intersect at x
0
then
the value of x
0
is
fdl hph; prqHkqZt dsdks.kksdkv) Zd l keusokyhHkqt kdsl kFkx
0
dks.kcukrhgS] rksx
0
dkeku gksxk%
(A) 120
0
(B) 90
0
(C) 150
0
(D) 45
0
77. The area of triangle with two sides equal of length 5m and the third side is of 8 m then the area of triangle
is :
,d f=kHkqt ft l dh nksl eku Hkqt kvksa dhyEckbZ5 m gSrFkkrhl jhHkqt k8m dhgS] rksf=kHkqt dk{ks=kQy gksxk
(A) 8 (B) 12 (C) 24 (D) 36
78. Two tangents PAB and PCD are drawn to a circle from an out side point P. Then which one of the following
is true ?
ckg;~fcUnqP l sfdl ho`Rr i j PAB vkSj PCD nksLi ' kZjs[kk, [khpht krhgS] rksfuEu esal sdkSu l kl R; gS&
(A) PB - PA = PD - PC (B) PA + PB = PC + PD
(C) PA . PB = PC . PD (D) PA - PB = PC/PD
79. In an A.P. 3rd term is 18 and 7th term is 30. The sum of its 20 terms from the beginning
fdl hl ekUrj Js.khesar`rh; i n 18, l krokai n 30 gks] rks' kq: ds20 i nksadk;ksx gksxk%
(A) 800 (B) 810 (C) 790 (D) none of these buesal sdksbZugha
80. If 1000 x
1 x log 3 ) x (log
2
>
+
then : ;fn 1000 x
1 x log 3 ) x (log
2
>
+
] rks
(A)10 < x < 100 (B)100 < x < 1000 (C) 11000 < x <

(D) none of these buesal sdksbZugha


81. The length of two parallel chords of a circle, 1 cm apart are respectively 8 cm and 6 cm. The distance
of the longer chord from the centre of the circle is :
fdl ho`Rr dhnksl ekUrj t hokvksdhyEckbZe' k%8 l sehvkSj 6 l sehrFkke/; dhnqjh1 l sehgS] rkso`Rr dsdsUnz
l scM-ht hokdhnqjhgksxh%
(A) 4 cm (B) 3.5 cm (C) 3 cm (D) 2 cm
82. Ajay invests Rs. 35000 in a bank at 7 % p.a. How much more should he invest at 9 % p.a. S.I. to get
a 8 % return on his investment
vt ; us7% i zfro"kZi j 35000 : i ;scSad est ekdjk;s] og 9% l k/kkj.kC;kt dhokf"kZd nj i j fdrukvf/kd : i ;s
t ekdjsfd ml svi us/ku dk8% i zkIr gks%
(A) Rs. 32000 (B) Rs. 35000 (C) Rs. 30000 (D) none of these buesl sdksbZugha
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 20
83. The mean of 20 items of a data is 5. If each item is multiplied by 5 then the mean will be
20 oLrqvks dk ek/; 5 gS;fn i zR;sd oLrqdks5 l sxq.kkdj fn;kt k;srksek/; gksxk%
(A) 20 (B) 15 (C) 12 (D) 25
84. Mean proportional to 9 and 81 is : 9 vkSj 81 dkek/; vuqekuqi krhgksxk%
(A) 27 (B) 9 (C) 26 (D) 81
85. Mahesh had 300 debentures of a company from which he received half yearly interest of Rs.750. If the rate
of interest is 10% annum. The face value of one debenture is
egs' kdsi kl ,d dEi uhds300 ' ks;l ZgS] t ksdhog 750 : i ;sv) Zokf"kZd C;kt dhnj l si zkIr djrkgSA ;fn C;kt
dhnj 10% okf"kZd gS] rks,d ' ks;j dkvafdr eqY; gS%
(A) 55 (B) 50 (C) 60 (D) none of these buesl sdksbZugha
86. If ABCD is a cyclic quadrilateral then find which of the following statements is not correct
;fn ABCD ,d ph; prqZHkqt gS] rksfuEu esal sdkSu l kdFku l R; ughagS&
(A) sin(A + C) = 0 (B) sin(A + B) = 0 (C) cos(B + D) = 1 (D) sin(A + B + C + D) = 0
87. The missing number in of the following diagram is fn;sx;sfp=kessal EHkkfor vuqi fLFkr l a[;kgksxh
(A) 33 (B) 145 (C) 120 (D) 18
88. In the equilateral triangle ABC, BC AD thenfdl hl eckgqf=kHkqt ABC esa BC AD gS] rks
(A) 2 AB
2
= 3 AD
2
(B) 4 AB
2
= 3 AD
2
(C) 3 AB
2
= 4 AD
2
(D) 3 AB
2
= 2 AD
2
89. The sum of all missing number in given sequence 2, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13, --,--,--,--, 20, 22 is
nhxbZJs.kh2, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13, --,--,--,--, 20, 22 esavuqi fLFkr l a[;kvksadk;ksx gksxk%
(A) 64 (B) 66 (C) 67 (D) 65
90. The product of missing numbers in given sequence 90, 81, 72, 63, --, --, 36, 27 is
nhxbZJs.kh 90, 81, 72, 63, --, --, 36, 27 esavuqi fLFkr l a[;kgksxh%
(A) 2340 (B) 2430 (C) 4320 (D) 3420
91. In the figure to the right O, is both the centre of the circle with radius 2 and a vertex of the square OPRS
what is the length of diagonal PS ?
fp=kesank;havkSj O] xksysdkdsUnzgSo oxZOPRS dkoVsZDl 2 gSrksfod.kZPS dhyEckbZgksxh?
(A)
2
1
(B)
2
2
(C) 4 (D) 2
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 21
92. In the figure to the right QRST, is a square. If the area of each circle is 2t, then the area of square QRST
is :
fp=kesank;havkSj QRST ,d cM+koxZgS;fn i zR;sd xksysds{ks=kQy 2t gks] rc oxZQRST dk{ks=kQy gksxk:
(A) 2 (B) 2p (C) 4 2 (D) 32
93. If m =3
n1
and 3
4n1
=27 , what is the value of
n
m
? ;fn m = 3
n1
rFkk 3
4n1
= 27 gksrks
n
m
dkeku gksxk?
(A) 0 (B) 1 (C)
3
7
(D)
2
9
94. If the average of 10, 14 and n is greater than or equal to 8 and less than or equal to 12, what is the least
possible value of n ?
;fn 10, 14 o n dkvkSl r 8 l scM+ko 8 dscjkcj gSrFkk12 l sNksVko cjkcj gSrksn dkU;wure l EHkkfor eku gS?
(A) 12 (B) 6 (C) 0 (D) 6
95. If m = 3
n1
= 3
3n+1
, what is the value of
n
m
? ;fn m = 3
n1
= 3
3n+1
gksrks
n
m
dkeku D;kgksxk?
(A) 0 (B)
20
1
(C)
10
1
(D)
9
1

96. A, B, C, D and E are Banks. Banks A, B and C have their branches in Meerut and Lucknow. A, B, and E
have their branches in Meerut and Gorakhpur. B, C and D have their branches in Kanpur and Lucknow. A,
E and D have their branches in Gorakhpur and Varanasi while C, E and D have their branches at Kanpur
and Varanasi. Which bank has its branch in Kanpur and Meerut but not in Lucknow ?
A, B, C, D, E cSad gSA cSad A, B vkSj C dh' kk[kk,aesjB o y[ku esagSAA, B, o E dh' kk[kk,aesjB o xksj[ki qj eas
gSAB, C o D dh' kk[kk,adkui qj o y[ku esagSAA, E o D dh' kk[kk,a xksj[ki qj o okjk.kl heasgSAt cfd C, E o D
dh' kk[kk,adkui qj o okjk.kl heasgSA fdl cSad dh' kk[kk, adkui qj o esjB easgS] i j y[ku esaugh?
(A) B (B) C (C) D (D) E
97. A solid cube of 4 inches has been painted red, green and black on pair of opposite faces. It has been cut
into one inch blocks. How many cubes have only one face painted ?
4 bap dk, d Bksl ?ku] t ksfd t ksM+ksds: i esfoi jhr Qydksi j yky] gjko dkyki sUV fd;kx;kgSA;g 1 bap ds
NksVs?kuksesdkVkx;kgSA fdrus?ku ,sl sgksaxst ksdsoy ,d Qyd l sghi qrsgksaxs?
(A) 0 (B) 8 (C) 16 (D) 24
98. In a glass J ar some sort of Bacteria are kept which double the next day. If the jar is full in 30
th
day, it was
half full in -
(A) 15 days (B) 27 days (C) 29 days (D) None
,d dkWp dst kj esdqN csDVsfj;kgS] t ksfd vxysfnu nqxusgkst krsgSA;fn t kj 30 fnu esi wjkHkj t krkgS] rks;g
vk/kkfdrusfnu esHkjsxkA
(A) 15 fnu (B) 27 fnu (C) 29 fnu (D) mi jksDr ugh
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 22
99. Find the missing number . fjDr l a[;kKkr dhft ,A
(A) 50 (B) 60 (C) 55 (D) 65
100. A starts crossing the field diagonally . After walking half the distance
he turns right, walks some distance and turns left. Which direction is A
facing now.
(A) North - east (B) North - west
(C) South - east (D) South - west
A QhYMdksfod.khZ: i l si kj djrkgS] vk/khnwjhr; djusdsckn oksnkWa,aseqM+rk
gSAfQj dqN pyrkgS] o fQj ckWa;seqM+rkgS] vc A fdl fn' kkdsl Eeq[k[kM+kgSA
(A) mkj & i woZ (B) mkj & i f' pe
(C) nf{k.k& i woZ (D) nf{k.k& i f' pe
SAMPLE TEST PAPER-2
1. B 2. A 3. C 4. C 5. B 6. C 7. D
8. A 9. B 10. A 11. B 12. A 13. A 14. A
15. D 16. C 17. D 18. D 19. D 20. A 21. B
22. A 23. B 24. D 25. B 26. C 27. D 28. A
29. C 30. B 31. A 32. A 33. C 34. A 35. A
36. B 37. D 38. A 39. B 40. D 41. A 42. B
43. A 44. B 45. A 46. D 47. B 48. A 49. A
50. C 51. A 52. A 53. A 54. A 55. B 56. A
57. C 58. A 59. D 60. B 61. A 62. C 63. D
64. C 65. C 66. B 67. B 68. A 69. C 70. C
71. C 72. B 73. C 74. B 75. B 76. B 77. B
78. B 79. B 80. D 81. C 82. B 83. D 84. D
85. B 86. C 87. C 88. C 89. B 90. B 91. D
92. D 93. B 94. C 95. D 96. D 97. D 98. C
99. B 100. B
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 23
SAMPLE TEST PAPER-3
SECTION A (PHYSICS)
1. In case of projectile motion, for height H to be maximum, angle of projection should be :
i z{ksI; xfr esa] H dsvf/kdre eku dsfy;s] i z{ksi .kdks.kgksukpkfg, :
(A) 45 (B) 90 (C) 60 (D) 30
2. The gravitational unit of force is :
(A) Newton (B) Dyne (C) kg-f (D) none of these
cy dkxq: Roh; ek=kd gS:
(A) U;wVu (B) Mkbu (C) kg-f (D) buesal sdksbZugha
3. Which of the following quantity is a scalar quantity ?
(A) Force (B) displacement (C) Pressure (D) All of the above
fuEufyf[kr esal sdkSul hjkf' kvfn' kjkf' kgSA
(A) cy (B) foLFkki u (C) nkc (D) mi jksDr l Hkh
4. The equivalent resistance between points b and c of the circuit shown in figure is :
fp=kkuql kj i fji FkesafcUnqb o c dse/; rqY; i zfrjks/kgS
(A) 50 O (B) 30.33 O (C) 20.25 O (D) 26.67 O
5. A hydrogen gas filled balloon rises to a certain height in the atmosphere and then floats because an
upthrust acting on the balloon at this height is :
(A) less than the weight of balloon (B) equal to the weight of balloon
(C) more than the weight of the balloon (D) stops to act on balloon
,d gkbMkst u xSl xqCckjsesaHkjht krhgSxqCckjkok;qe.My esafdl hfuf' pr apkbZrd mBrkgSrFkkfQj
rSjrkgSAD;ksafd ml apkbZi j xqCckjsi j mRIykod cy dk;ZdjrkgS:
(A) xqCckjsdsHkkj l sde (B) xqCckjsdsHkkj dscjkcj
(C) xqCckjsdsHkkj l svf/kd (D) xqCckjsi j dk;Zughadjrk
6. A particle is executing simple harmonic motion between two points A and B, 8 cm apart. The amplitude
of the particle is :
,d d.knksfcUnqA o B dse/; 8 cm dhnwjhi j l jy vkorZxfr djrkgSd.kdkvk;ke gksxk:
(A) 8 cm (B) 16 cm (C) 4 cm (D) 2 cm
7. Visible range of light lies in wavelength range is :
rjaxnS/;Zi jkl esan`' ; i zdk' kdhi jkl mi fLFkr gksrhgS
(A) 1 to 40000 (B) 4000 to 8000
(C) 8000 to 12000 (D) > 12000
8. In an electric bulb

, the filament used is made up of :
(A) nichrome (B) iron (C) tungsten (D) constantan
fo| qr cYc esa] rUrqfdl dkcuk;kt krkgS
(A) ukbkse (B) yksgk (C) VaxLVu (D) dkWUl VSuVSu
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 24
9. When electric current flows in a wire, it produces
(A) an electric field (B) magnetic field
(C) neither electric nor magnetic field (D) both electric and magnetic field
t c fdl h rkj esa/kkjki zokfgr gksrhgSrksmRi Uu gksrkgS%
(A) fo| qr {ks=k (B) pqEcdh; {ks=k
(C) ukrksfo| qr vksj ukghpqEcdh; {ks=k (D) fo| qr rFkkpqEcdh; {ks=knksuksa
10. A circuit has a fuse of 10 A. The maximum number of 100 W (220 V) bulbs that can be safely used in
the circuit is :
,d i fji Fkft l dk;wt 10 A gSA100W (220 V) dscYcksadhog vf/kdre l a[;kt ksi fji Fkesal qjf{kr
: i l si z;ksx esaykl ds] D;kgksxh
(A) 22 (B) 24 (C) 20 (D) 15
11. The change in frequency due to Doppler effect does not depend on :
(A) the speed of the source (B) the speed of the observer
(C) the frequency of the source
(D) separation between the source and the observer
MkWIyj i zHkko dsdkj.kvko`fkesai fjorZu fdl i j fuHkZj ughadjrkgSA
(A) L=kksr dhpky i j (B) i zs{kd dhpky i j
(C) L=kksr dhvko`fr i j (D) L=kksr rFkki zs{kd dse/; nwjhi j
12. A current of 30 mA is flowing through a wire of resistance 50O. The potential difference between two
ends of the wire is :
(A) 1.5 volt (B) 3 volt (C) 2 volt (D) 2.5 volt
50O ds i zfrjks/k rkj l s30mA dh/kkjki zokfgr gksrhgSArkj dsnksuksafl jksdse/; foHkokUrj gS
(A) 1.5 oksYV (B) 3 oksYV (C) 2 oksYV (D) 2.5 oksYV
13. Figure shows the displacement-time graph of a particle moving on the X-axis.
fp=kkuql kj x-v{ki j xfr' khy fdl hd.kdkfoLFkki u l e; xzkQ i znf' kZr gS

(A) the particle is continuously going in positive x direction
(B) the particle is at rest
(C) the velocity increases up to a time t
0
, and then becomes constant
(D) the particle moves at a constant velocity up to a time t
0
, and then stops
(A) d.k/kukRed x fn' kkesal rr~: i l st kjgkgS
(B) d.kfojke voLFkkesagS
(C) osx l e; t
0
rd c<+rkgSrFkkfQj fu;r gkst krkgS
(D) d.kl e; t
0
rd fu;r osx l sxfr djrkgSrFkkfQj : d t krkgS
14. On tilting a body, the centre of gravity :
(A) remains at same height (B) reaches at base
(C) touches the top (D) none
fdl hoLrqdks>qdkusi j xq: Roh; dsUnz
(A) l eku apkbZi j jgrkgS (B) vk/kkj i j i gqaqprkgS
(C) ' kh"kZdksNwrkgS (D) dksbZugha
15. is related with o by the relation :
rFkko dse/; l EcU/kgksrkgS
(A) = 3o (B) = 2o (C) = o (D) = o/2
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 25
16. In the following reaction, the value of * is
H Ca * K
1
1
42
20
39
19
+ +
fuEufyf[kr vfHkf;kesa* dkeku gS
H Ca * K
1
1
42
20
39
19
+ +
(A) n
1
0
(B) H
1
1
(C) He
4
2
(D)
0
0
17. Amplitude of two waves are 0.2 mm and 0.3 mm respectively. The ratio between energy transmitted by
them is :
nksrjaxksdsvk;ke e' k%0.2 mm o 0.3 mm gSAmuds}kjkmRl ft Zr t kZdkvuqi kr gksxk
(A) 4/9 (B) 9/4 (C) 2/9 (D) 9/2
18. 1 calorie is equal to :
1 dSyksjhfdl dscjkcj gksrkgS
(A) 10
7
ergs (B) 10
7
J oule (C) 4.2 J oule (D) 1/4.2 J oule
19. The pressure due to ocean water at the depth of 50 metre when average density of ocean water is
1.03 10
3
kg/m
3
[ g = 9.8 m/sec
2
] is :
50 metre xgjkbZi j l eqUnzdsi kuhdsdkj.knkc t c l eqUnzdsi kuhdkvkSl r ?kuRo 1.03 10
3
kg/m
3
[
g = 9.8 m/sec
2

] gksrkgS
(A) 5.050 10
5
N/m
2
(B) 5.050 10
4
N/m
2
(C) 5.050 10
3
N/m
2
(D) none of these buesal sdksbZugha
20. The latent heat of vaporisation of ether is 84 k cal/kg. It is found that a certain mass of ether at its
boiling point needs 1260 k cal of heat for its complete vaporisation. The mass of ether taken is :
bZFkj dsok"i u dhxqIr t kZ84 k cal/kg gSA;g i k;kx;kgSfd bl dsDoFkukad fcUnqi j bZFkj dsfuf' pr
nzO;eku dsfy;si w.kZok"i u dsfy;s1260 k cal "ekdhvko' ;drkgksrhgSAfy;kx;kbZFkj dknzO;eku
gksxk
(A) 10 kg (B) 12.5 kg (C) 15 kg (D) 17.5 kg
21. Image of an object kept infront of a concave lens is always :
vory ysal dsl keusj[khfdl hoLrqdki zfrfcEc ges' kkgksrkgS
(A) virtual, inverted and diminished (B) virtual, inverted and enlarged
(C) virtual, erect and diminished (D) virtual, erect and enlarged
(A) vkHkkl h] mYVk,oaNksVk (B) vkHkkl h] mYVk,oacM+k
(C) vkHkkl h] l h/kk,oaNksVk (D) vkHkkl h] l h/kk,oacM+k
22. Refractive index of diamond with respect to vacuum is 2.5, the velocity of light in diamond is :
fuokZr dsl ki s{kghjsdkvi orZukad 2.5 gSghjsesai zdk' kdkosx gksxk
(A) 2.5 10
8
m/s (B) 1.2 10
8
m/s (C) 7.5 10
8
m/s (D) 0.8 10
8
m/s
23. Far point of a person is 4m, the power of lens required to see object at infinity is :
fdl hO;fDr dknqjLFkfcUnq4m gSAvuUr i j fdl hoLrqdksns[kusdsfy;svko' ;d ysal dh{kerkgksxh
(A) 0.25 D (B) + 0.25 D (C) zero ' kwU; (D) infinity vuUr%
24. Einsteins mass energy relation is :
vkbUl Vkbu nzO;eku t kZl EcU/kgksrkgS
(A) E = mc
2
(B) E = m/v (C) E = m
2
c (D) E = m/c
2
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 26
25. The calorific value of biogas is 35 kJ /g. The heat produced by heating 0.6 kg of biogas

is :
ckW;ksxasl dk dSyksjheku 35 kJ /g gSA0.6 kg dhckW;ksxsal dksxeZdjusesamRi Uu "ekgS
(A) 21 10
3
J (B) 21 10
3
kJ (C) 21 10
6
kJ (D) 21 10
6
kJ
26. A body is displaced by 20 m at an angle of 60 by applying a force of 40 N. The work done will be:
(A) 400 J oule (B) 200 J oule (C) 800 J oule (D) 100 J oule
,d oLrqi j 60 dsdks.ki j 40 N dkcy vkjksfi r djrsgq;s20m foLFkkfi r dht krhgSrksfd;kx;kdk;Z
gksxk
(A) 400 t wy (B) 200 t wy (C) 800 t wy (D) 100 t wy
27. Plane mirror is a part of sphere of radius :
(A) zero (B) infinity
(C) nil since it is not a part of sphere (D) any value depending upon its size
l ery ni Z.k fdl h f=kT;kdsxksysdkHkkx gksrkgS
(A) ' kwU; (B) vuUr
(C) ;g xksysdkHkkx ughagksrk (D) dksbZHkheku bl dsvkdkj i j fuHkZj djrkgS
28. A body moves along the sides AB, BC and CD of a square of side 10 m with velocity of constant
magnitude 3 m/s. Its average velocity will be :
,d oLrq3m/sec dsfu;r osx l s10m Hkqt kokysoxZdhHkqt kAB, BC o CD dsvuqfn' kxfr djrhgSbl dk
vkSl r osx gksxk
(A) 3 m/s (B) 0.87 m/s (C) 1.33 m/s (D) 1 m/s
29. Two resistances R
1
and R
2
are connected turn by turn (i) in parallel and (ii) in series. In which case the
resultant resistance will be lesser than either of the individual resistances?
(A) in parallel (B) can't be possible (C) in series (D) none of these
nksi zfrjks/kR
1
o R
2
(i) l ekUrj e esarFkk(ii) J s.khe esat ksM+st krsgSAfdl fLFkfr esai fj.kkehi zfrjks/k
vyx&vyx i zfrjks/kksl sde gksxk
(A) l ekUrj esa (B) l EHko ughagS (C) J s.khesa (D) buesal sdksbZugah
30. Choose the correct mirror-image of figure given below.
uhpsfn;sx;sfp=kesal ghni Z.k&i zfrfcEc pqfu;sA
(A) (B)
(C) (D)
SECTION B (CHEMISTRY)
31. The atomic masses of two elements A and B are 20 and 40 respectively . If x gm of A contains
y atoms

, how many atoms are present in 2

x gm of B ?
nksrRo A rFkkB dk i jek.kq Hkkj e' k%20 rFkk40 gSA;fn A dsx xzke esa

y i jek.kqgks] rksB ds2

x xzke
esafdrusi jek.kqgksxs?
(A) 2

y (B) y (C) 4

y
2
(D) 27

y
3
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 27
32. Calculate the density of an organic compound

, the volume of 20 litres of it weighs 2000 gm .
dkcZfud ;kSfxd

dk

?kuRo Kkr dhft ,Aft l ds20 yhVj vk;ru dkHkkj 2000 xzke gks?
(A) 0.1 g cm
3
(B) 0.01 g cm
3
(C) 100 g cm
2
(D) 1000 g cm
2
33. Zn + n

H
2
SO
4
ZnSO
4
+ SO
2
+ 2

H
2
O .
The value of 'n' is :
Zn + n

H
2
SO
4
ZnSO
4
+ SO
2
+ 2

H
2
O .
'n' dkeku gksxk :
(A) 3 (B) 5 (C) 4 (D) 2
34. The number of moles of

CO
2


in

2.2 gm of CO
2
is :
2.2 xzke CO
2
esa

CO
2
dsfdruseksy gksaxs :
(A) 0.01 (B) 0.05 (C) 10 (D) 20
35. Number of molecules of water in 0.01 mole of water is :
t y ds0.01 eksy esat y dsfdrusv.kqgksxs?
(A) 6.023 10
23
(B) 6.023 10
21
(C) 6.023 10
20
(D) 6.023 10
24
36. At 298 K the equilibrium concentration of reactants and products for the reaction ,
H
2
(g) + I
2
(g) 2

HI (g)
are as follows .
[

HI

] = 0.49 M , [

I
2
] = 0.06 M , [

H
2
] = 0.08 M
Calculate the equilibrium constant of the reaction at this temperature .
H
2
(g) + I
2
(g) 2

HI (g) dsfy, 298 K i j l kE; i j vfHkdkjd rFkkmRi kn dhl kUnzrkfuEu gS
[

HI

] = 0.49 M , [

I
2
] = 0.06 M , [

H
2
] = 0.08 M
bl rki i j vfHkf;kdkl kE; fLFkjkad Kkr dhft ,
(A) 10 (B) 50
(C) 0.02 (D) 0.1
37. The equilibrium constant for the reaction

, mA + nB pC + qD is :
vfHkf;k, mA + nB pC + qD dsfy, l kE; fLFkjkad gksxk-
(A) k
C
=
| | | |
| | | |
q p
n m
D C
B A

(B) k
C
=
| |
| |
q p
b m
D C
B A
+
+
(C) k
C
=
| | | |
| | | |
n m
q p
B A
D C
(D) k
C
=
| | | |
| | | |
q / 1 p / 1
n / 1 m / 1
B A
D C
38. 0.5 gm of a substance is dissolved in 25 gm of a substance . Calculate the percentage amount of the
substance in the solution.
,d i nkFkZds25 xzke esa,d i nkFkZds0.5 xzke ?kqysgSAfoy;u esai nkFkZdhi zfr' kr ek=kkKkr dhft ,
(A) 1.96 % (B) 2.03 % (C) 1.54 % (D) 2.32 %
39. 149 gm of potassium chloride is dissolved in 10 litre of an aqueous solution of KCl . Determine the
molarity of solution . [ K = 39 , Cl = 35.5 ]
KCl ds10 yhVj t yh; foy;u esa149 xzke i kSVsf' k;e ?kqykgqvkgSAfoy;u dheksyjrkKkr dhft ,A
[ K = 39 , Cl = 35.5 ]
(A) 0.2 (B) 0.05 (C) 1 (D) 0.001
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 28
40. How many atoms of copper are present in 0.35 mole of pure copper metal ?
' kq) dkWi j /kkrqds0.35 eksy esadkWi j dsfdrusi jek.kqmi fLFkr gksxsa?
(A) 2.1 10
23
atoms i jek.kq (B) 5.3 10
19
atoms i jek.kq
(C) 2.4 10
23
atoms i jek.kq (D) 3.6 10
23
atoms i jek.kq
41. Find the empirical formula of a compound that contains only C , H and O and has 55.8 % C and
7.03 % H by mass.
,d ;kSfxd esa C , H rFkkO gSAft l esanzO;eku ds: i esa55.8 % C rFkk7.03 % H gksrks;kSfxd dk
ewykuqi krhl w=kgksxkA
(A) C
3
H
2
O (B) C
2
H
3
O (C) CH
2
O (D) C
3
H
2
O
2
42. Which of the following is an element ?
(A) Marble (B) Graphite (C) Washing soda (D) stone
fuEu esal sdkSul k,d rRo gS?
(A) l axejej (B) xzsQkbV (C) /kksusdkl ksMk (D) i RFkj
43. The empirical formula of a compound of molecular mass 120 is CH
2
O . The molecular formula of the
compound is :
(A) C
2
H
4
O
2
(B) C
4
H
8
O
4
(C) C
3
H
6
O
3
(D) all of these
,d ;kSfxd ft l dkv.kqHkkj 120 gS] dkewykuqi krhl w=kCH
2
O gSA;kSfxd dkv.kql w=kgksxk
(A) C
2
H
4
O
2
(B) C
4
H
8
O
4
(C) C
3
H
6
O
3
(D) mi jksDr l Hkh
44. CaCO
3
on thermal decomposition gives :
(A) CaO (B) CO
2
(C) O
2
(D) Both (A) & (B)
CaCO
3
rki fo?kVu }kjknsxk
(A) CaO (B) CO
2
(C) O
2
(D) (A) rFkk(B) nksuksa
45. Find the number of moles of

HCl required to produce 5 mole of Cl
2
by the reaction

,
MnO
2
+ 4

HCl MnCl
2
+ 2

H
2
O + Cl
2
vfHkf;k, MnO
2
+ 4

HCl MnCl
2
+ 2

H
2
O + Cl
2
}kjk5 eksy Cl
2
mRi Uu djusdsfy, HCl dsfdruseksayksa
dhvko' ;drkgksxh?
(A) 30 (B) 15 (C) 20 (D) 10
46. The IUPAC name of divinyl acetylene is :
(A) hex


1

, 5

dien

3

yne (B) hex


1, 5

diyne


ene
(C) hex


3

en


1 , 5


diyne (D) hex


1, 5

dien

3


one
Mkbfoukby ,l hVkbfyu dkIUPAC uke gksxk
(A) gSDl

1

, 5


MkbbZu

3


vkbu (B) gSDl

1

, 5


Mkbvkbu

3

bZu
(C) gSDl


bZu

1 , 5


Mkbvkbu (D) gSDl


1, 5


MkbbZu

3


vkWu
47. The structure of 2

methyl propanal

is :
2

esfFky i zksi sukWy dhl japukgS
(A) H CHCCHO
3
CH
3
(B) CH CH CHCHO
3 2
CH
3
(C) CH CHCH CHO
3 2
CH
3
(D) CH
3
CH
2
CH
2
CHO
48. C
4
H
10
is burnt in the presence of O
2
. Then the amount of CO
2
obtained will be :
C
4
H
10
, O
2
dh mi fLFkfr esat yrhgSArc mRi Uu CO
2
dhek=kkgksxh:
(A) 132 gm (B) 22 gm (C) 44 gm (D) 176 gm
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 29
49. Oxidation of ethanal gives :
(A) ethanoic acid (B) formic acid (C) acetone (D) butanone
,FksukWy dsvkWDl hdj.ki j feyrkgS?
(A) ,Fksuksbd vEy (B) QkfeZd vEy (C) ,fl VkWu (D) C;wVsukWu
50. The 3 alcohol among the following :
fuEu esal s3 ,YdksgkWy gS
(A) (CH
3
)
2
CHOH (B) (CH
3
)
3
COH
(C) CH
3
CH
2
OH (D) (CH
3
)
3
CCH
2
OH
51. CaO +NH
4
Cl CaCl
2
+X +H
2
O(l). (X) is a. ,d gS:
(A) N
2
(B) NH
3
(C) CaNH (D) None of these buesal sdksbZugha
52. Which of the following is amphoteric oxide
fuEu esal sdkSul kmHk;/kehZvkWDl kbMgS
(A) Na
2
O (B) MgO (C) Al
2
O
3
(D) CO
2
53. Which of the following option is correct ?
(A) Metals are generally electropositive
(B) Metal oxides are generally basic oxides
(C) s-block elements are generally metals
(D) All of these
fuEu esal sdkSul kfodYi l R; gS?
(A) l kekU;r%/kkrqfo| qr/kuhgksrsgS (B) /kkrqvkWDl kbMl kekU;r%{kkjh; vkWDl kbMgksrsgS
(C) s-[k.MrRo l kekU;r%/kkrqgksrsgS (D) mi jksDr l Hkh
54. Zone refining method is generally used for the purification of:
(A) Germanium (B) Titatnium (C) Iron (D) Zinc
Zone ' kqf) dj.k fof/k l kekU;r% fdl ds' kqf) dj.kdsfy, mi ;ksx dht krhgS
(A) t jesfu;e (B) fVVsfu;e (C) vk;ju (D) ft ad
55. The oxidation state of Cr in K
2
Cr
2
O
7


is :
K
2
Cr
2
O
7
esaCr dhvkWDl hdj.kvoLFkkgksxh:
(A) + 6 (B) +4 (C) + 8 (D) + 7
56. Which of the following pairs are isoelectronic
(A) O
2
and CO
2
(B) N
2
and CO (C) O
2
and CO (D) N
2
and CO
2
fuEu esal sdkSul k;qXe l ebysDVkWu gS
(A) O
2
rFkkCO
2
(B) N
2
rFkkCO (C) O
2
rFkkCO (D) N
2
rFkk CO
2
57. In the extraction of nickel by the Monds process, the principle applied is :
(A) Electrolysis of aqueous solution of nickel sulphate
(B) Electrolysis of fused nickel chloride
(C) Reduction of nickel oxide with coke
(D) Formation of volatile nickel carbonyl
ekUMi ze }kjkfudy dsfu' d"kZ.kesadkSul sfl ) kUr dkmi ;ksx gksrkgS%
(A) fudy l YQsV dst yh; foy;u dkfo| qrvi ?kV~u
(B) ;wt Mfudy DyksjkbMdkfo| qrvi ?kV~u
(C) fudy vkWDl kbMdkdkWd }kjkvi p;u
(D) ok"i ' khy fudy dkcksZfuy dkcuuk
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 30
58. The electronic configuration 2

, 8

, 8

, 4 corresponds to which element.
bysDVkWfu; foU;kl 2

, 8

, 8

, 4 fdl rRo dsl UnHkZesagS
(A) Sc (B) Al (C) Cl (D) Ti
59. Which of the following compound is maximum covalent ?
fuEu esa l s dkSul k ;kSfxd vf/kdre l gl a;kst d gS?
(A) ZnCl
2
(B) MgCl
2
(C) NaCl (D) MgS
60. The number of valence electrons in calcium atom is :
dSfYl ;e i jek.kq esa l a;kst hbysDVkWu dhl a[;kgksxh
(A) 10 (B) 12 (C) 8 (D) 2
61. The sum of roots of
c
1
b x
1
a x
1
=
+
+
+
is zero . Then product of the roots is :
c
1
b x
1
a x
1
=
+
+
+
dsewyksdk;ksx ' kwU; gS] rksewyksdkxq.kuQy gksxk:
(A) 0 (B)
2
1

(a + b) (C)

2
1

(a
2
+ b
2
) (D) 2

(a
2
+ b
2
)
62. If f(x) = x + 1, g(x) = 2x + 3 and h(x) = g[f(x)] , evaluate h(5)
;fn f(x) = x + 1, g(x) = 2x + 3 vkSj h(x) = g[f(x)] rksh(5) dkeku gS&
(A) 10 (B) 15 (C) 9 (D) 8
63. If a + b + c = 0 the value of
ab
c
ca
b
bc
a
2 2 2
+ + is :
;fn a + b + c = 0

, rks
ab
c
ca
b
bc
a
2 2 2
+ + dk eku gksxk:
(A) 1 (B) 1 (C) 0 (D) 3
64. 5 % of 10 % of Rs. 175 is equal to
175 : i ;sdk10 %

dk5 % gksxk%
(A) Rs. 8.75 (B) Rs. 0.50 (C) Rs. 0.875 (D) Rs. 17.50
65. 1 litre of water is added to 5 liters of a 20 %solution of alcohol in water. Then strength of alcohol
is
20 % ,Ydksgy okys5 yhVj foy;u esa,d yhVj t y feyk;kt krkgS] rks,Ydksgy dhek=kkcrkvks%
(A) 12
2
1
% (B) 16

3
2
% (C) 24 % (D) 16 %
66. A sum was put at simple interest at a certian rate for 2 years . Had it been put at 3 % higher rate,
it would have fetched Rs. 72 more. Find the sum :
fdl h/ku dksfuf' pr nj i j 2 l ky dsfy, l k/kkj.kC;kt i j j[kht krhgS] ;fn og nj l s3 % T;knk
i j j[krkgSrks72 : i ;sT;knki zkIr gksrkgS] rks/ku gksxk%
(A) Rs. 1000 (B) Rs. 1200 (C) Rs. 500 (D) Rs. 150
67. A bag contains Rs. 102 in the form of 50 paise and 10 paise coins in ratio 3 : 5. The number of 10 paise
coins is
,d csx esa102 : i ;sgS] t ks50 i Sl svkSj 10 i Sl sdsfl Ddsds: i esagSA 50 i Sl svkSj 10 i Sl s
3 : 5 dsvuqi kr esagS] rks10 i Sl sdsfl Ddksdhl a[;kcrkvks
(A) 60 (B) 80 (C) 255 (D) 340
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 31
68. The length and breadth of a square are increased by 30 % and 20 % respectively. The area of the
rectangle so formed exceeds the area of the square by :
fdl hoxZdhyEckbZvkSj pkSM+kbZesae' k%30 % vkSj 20 % dhc<+kskjhdht krhgS] rkscuusokys vk;r
dk{ks=kQy] oxZds{ks=kQy l sfdrukT;knkgksxk%
(A) 20 % (B) 36 % (C) 50 % (D) 56 %
69. In a right angled triangle, the square of the hypotenuse is twice the product of the other two sides, then
the angles of the triangle
fdl hl edks.kf=kHkqt esad.kZZdkoxZ' ks"knksuksHkqt kvksadsxq.kuQy dknqxqukgksrkgS] rksf=kHkqt dsdks.k
gksxs
(A) 15
0
, 75
0
(B) 30
0
, 60
0
(C) 45
0
, 45
0
(D) 80
0
, 10
0
70. If tan A tan B = x and cot B cot A = y , then cot (A B) is equal to :
;fn tan A tan B = x vkSj cot B cot A = y gS] rkscot (A B) fdl dscjkcj gksxk %
(A) x

y (B) x + y (C)
y
1
x
1
+
(D)
y
1
x+
71. If 2
6
tan
3
tan = |
.
|

\
|
o +
t
+ |
.
|

\
|
o
t
then the value of |
.
|

\
|
o +
t
+ |
.
|

\
|
o
t
6
tan
3
tan
2 2
is :
;fn
2
6
tan
3
tan = |
.
|

\
|
o +
t
+ |
.
|

\
|
o
t
] rks |
.
|

\
|
o +
t
+ |
.
|

\
|
o
t
6
tan
3
tan
2 2
dkeku gksxk%
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
72. The circumference of two circle are P
1
and P
2
the circumference of a third circle, whose area is
equal to the sum of the areas of first two circles
nkso`kksdhi fjf/kP
1
rFkkP
2
gS] rksrhl jso`kdhi fjf/kfudkfy, ft l dkfd {ks=kQy nksukso`kksds
{ks=kQy ds;ksx dscjkcj gS
(A)
t
+
2
2
2
1
P P
(B)
t
+
2
P P
2
2
2
1
(C)
2
2
2
1
P P + (D)
t
+
4
) P P (
2
2 1
73. In the equilateral A ABC

, BC AD then
fdl hl eckgqf=kHkqt ABC esa BC AD gS] rks
(A) 2 AB
2
= 3 AD
2
(B) 4 AB
2
= 3 AD
2
(C) 3 AB
2
= 4 AD
2
(D) 3 AB
2
= 2 AD
2
74. The angle of elevation of the top of an incomplete vertical pillar at a horizontal distance of 100 meter
from its base is 45
0
. If the angle of elevation of the top of the complete pillar at the same point is 60
0
,
then the height of the incomplete pillar is to be increased by :
fdl hv/kqjs[kEHksdkmUu;u dks.kvk/kkj l s100 ehVj nqjhl s45
0
gSA;fn i wjs[kEHksdkmUu;u dks.kml h
fcUnql s60
0
gks] rksv/kqjs[kEHksdhmpkWabZesafdruho`f} dhx;h&
(A) 2 50 m (B) 100 m (C)
( ) 1 3 100
m (D)
( ) 1 3 100 +
m
75. The value of
(

0
0
0
0
55 sin
35 cos
2
1
50 tan
40 cot
is : dkeku gksxk%
(A) 0 (B) 1 (C)
2
1
(D)
2
1
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 32
76. If the perimeter of a rhombus is 4a and lengths of the diagonals are x and y then it's area is :
;fn l eprqHkqZt dki fjeki 4a gS] rFkkfod.kksZdhyEckbZx vkSj y gS] rksbl dk{ks=kQy gksxk
(A) a(x + y) (B) x
2
+ y
2
(C) xy (D)
xy
2
1
77. The dimensions of the floor of a rectangular hall are m 3 m 4 . The floor of the hall is to be tiled fully
with cm 6 cm 8 rectangular tiles with out breaking tiles to smaller size. The number of tiles required
is
vk;rkdkj Q' kZdhT;kferh m 3 m 4 gSAml esaT;kferh cm 6 cm 8 T;kferhdhVkbYl bl i zdkj yxkbZ
t krhgSfd dksbZHkhVkbYl rksM-dj NksVsvkdkj esaughayxk;ht krhgS] VkbYl ksdhl a[;kfdruhgksxh%
(A) 4800 (B) 2600 (C) 2500 (D) 2400
78. In an A.P. 3rd term is 18 and 7th term is 30. The sum of its 17 terms from the beginning
(A) 600 (B) 612 (C) 624 (D) none of these
fdl hl ekUrj J s.khesar`rh; i n 18, l kraoki n 30 gks] rks' kq: ds17 i nksdk;ksx gksxk%
(A) 600 (B) 612 (C) 624 (D) buesal sdksbZugh
79. Two trains are running on parallel lines in the same direction at a speed of 50 km/hour and 30 km/hour
respectively. The faster train crosses a man in slower train in 18 seconds. The length of the faster train
is
nksjsyxkfM;kWa,d ghfn' kkesal ekukUrj e' k%50 fdeh@?kaVkvkSj 30 fdeh@?kaVkdhxfr l st kjghgSA
rst xfr okyhjsyxkM+h] ,d vknehdkst ks/khehxfr okyhjsyxkM+hessagS] dks18 l sds.Mesai kj djrhgS]
rksrst xfr okyhjsyxkM+hdhyEckbZgksxh
(A) 100 m (B) 85 m (C) 90 m (D) 170 m
80. Two equal circles of radius r intersect such that each passes through the centre of the other. The
length of the common chord is :
nksl eku o`+kft udhf=kT;kr gS] ,d nql jsdksbl rjg dkVrsgS] fd os,d nwl jsdsdsUnzl sxqt jrsgS] rks
mudhmHk;fu"B t hokdhyEckbZgksxh:
(A) r (B) 3 r (C) 2 r (D) 3 r
2
1
81. Two circles of radii 20 cm and 37 cm intersect at A and B. If O and O' are their centres and AB = 24
cm , then O O ' is equal to :
nkso`Rr 20 l sehvkSj 37 l sehdhf=kT;kokys vki l esaA vkSj B i j dkVrsgSA;fn O vkSj O' mudsdsUnz
gSvkSj AB = 24 l sehrks O O ' dkeku gksxk%
(A) 45 cm (B) 44 cm (C) 51 cm (D) 40.5 cm
82. The length of two parallel chords of a circle

, 1 cm apart are respectively 8 cm and 6 cm . The
distance of the longer chord from the centre of the circle is :
(A) 4 cm (B) 3.5 cm (C) 2 cm (D) 3 cm
fdl ho`Rr dhnksl ekUrj t hokvksdhyEckbZe' k%8 l sehvkSj 6 l sehrFkke/; dhnqjh
1 l sehgS] rkso`Rr dsdsUnzl scM+ht hokdhnwjhgksxh%
(A) 4 l seh (B) 3.5 l seh (C) 2 l seh (D) 3 l seh
83. Sum

of

two

numbers

is

20 and their product is 40. The sum of their reciprocals is :
nksl a[;kvksadk;ksx 20 gSvkSj mudkxq.kuQy 40 gS] rksl a[;kvksdsO;qkeksdk;ksx gS
(A)
10
1
(B)
2
1
(C) 4 (D) 2
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 33
84. Ajay invests Rs. 35000 in a bank at 7% p.a. How much more should he invest at
9 % p.a. S.I. to get a 8% return on his investment ?
(A) Rs. 32000 (B) Rs. 35000 (C) Rs. 30000 (D) none of these
vt ; us7% i zfro"kZi j 35000 : i ;scSad est ekdjk;s] og 9% l k/kkj.kC;kt dhokf"kZd nj i j fdruk
vf/kd : i ;st ekdjsfd ml svi us/ku dk8 % i zkIr gks%
(A) Rs. 32000 (B) Rs. 35000 (C) Rs. 30000 (D) buesl sdksbZugh
85. Mahesh had 300 debentures of a company from which he received half yearly interest of Rs.750. If
the rate of intrest is 10 % annum, the face value of one debenture is
(A) 55 (B) 50 (C) 60 (D) none of these
egs' kdsi kl ,d dEi uhds300 ' ks;l ZgS] t ksdhog 750 : i ;sv) Zokf"kZd C;kt dhnj l si zkIr djrk
gSA;fn C;kt dhnj 10% okf"kZd gS] rks,d ' ks;j dkvafdr eqY; gS%
(A) 55 (B) 50 (C) 60 (D) buesl sdksbZugha
86. If ABCD is a cyclic quadrilateral then find which of the following statements is not correct
;fn ABCD ,d ph; prqZHkqt gS] rksfuEu esal sdkSu l kdFku l R; ughagS&
(A) sin(A + C) = 0 (B) sin(D + B) = 0
(C) cos(B + D) = 1 (D) sin(A + B + C + D) = 0
87.
ab
1
b
a
ca
1
a
c
bc
1
c
b
x
x
x
x
x
x
(

is equal to : dkeku gksxk%


(A) x (B) 1/x
(C) 1 (D) none of these buesal sdksbZugh
88. The length of a tangent drawn from a point 8 cm away from the centre of a circle of radius 6 cm is
(A)
7
cm (B) 7 2 cm (C) 5 cm (D) 10 cm
ml Li ' kZjs[kkdhyEckbZKkr dhft , t ksfd 6 l sehf=kT;kdso`kdsdsUnzl s8 l sehnwj ,d fcUnql s[khpha
t krhgS
(A) 7 l seh (B) 7 2 l seh (C) 5 l seh (D) 10 l seh
89. PQR is a right angled triangled QS is at right angles to the hypotenuse. The ratio PS /SR is equal
to :
PQR ,d l edks.kf=kHkqt gS] QS d.kZi j yEcor~gS] rksPS /SR dkvuqi kr gksxk
(A) PQ/QR (B) PQ
2
/QR
2
(C) QR PQ (D) PR . PR
90. If ;fn f

(x) = |
.
|

\
|

+
x 1
x 1
log then rks
|
.
|

\
|
+
2
x 1
x 2
f is equal to : dkeku gksxk
(A) f(x) (B) 2f(x) (C) f(2x) (D) 2f(x)
91. A shopper spends $ 25 to purchase floppy disks at 50 each. The next day the disks go on sale for 30
each and the shopper spends $ 45 to purchase more disks. What was the average price per disk
purchased ?
,d nqdkunkj $25 yksi hfMLd [kjhnusi j [kpZdjrkgSt ksfd 50 dhgSAnwl jsfnu i zR;sd fMLd 30
dhcsprkgSrFkknqdkunkj vf/kd fMLd [kjhnusdsfy, $45 [kpZdjrkgSi zR;sd fMLd dh[kjhn dhvkSl r
ewY; gksxk?
(A) 25 (B) 30 (C) 35 (D) 40
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 34
92. Shyam is 10 years older than Ram . However

, 5 years ago shyam was twice as old as Ram. How is
Ram :
' ;ke jke l s10 l ky cM+kgS] i jUrq5 o"kZi woZ' ;ke dhvk;qjke dhvk;qdhnqxuhFkhrksjke dhvk;qgksxh:
(A) 5 (B) 10 (C) 12 (D) 15
93. The triangle to the right has side DC of the square at its base. If
DM = 5 and M is the midpoint of side AB, what is the area of shaded
region ?
f=kHkqt dh Hkqt kDC oxZdkvk/kkj gSA;fn DM = 5 gSo M Hkqt kAB dk
e/; fcUnqgSrksNk;kafdr Hkkx dk{ks=kQy gS?
(A)
2
5
(B) 10 (C) 15 (D) 10
94. Find the missing number in the box
fn;sx;sckWaDl esavKkr vad Kkr fdft ,A
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7
95. What is the number of triangles in the following figure.
fuEu fp=kesf=kHkqt ksadhl a[;kgksxhA
(A) 20
(B) 26
(C) 32
(D) 36
96. In the following diagram there are three interlocking circles

, I , S and
P, where circle. I stands for Indians, circle S for scientists and circle P
for politicians . Different regions of the figure are lettered from a to f .
Indians who are politicians but not scientists.
fuEu fp=kesrhu vUrZfufgr o`r I, S o P gSaAt gko`r I Hkkjrh;ksa dks
n' kkZrkgS] o`r S oSKkfudksadksn' kkZrkgSAo o`r P jkt uhfrKkasdksn' kkZrk
gSAfp=kdsfofHkUu Hkkxkasdksa l sf rd ukekafdr fd;kx;kgSA
osHkkjrh; t ksjkt uhfrK gSa] i j oSKkfud ughaA
(A) a (B) b (C) d (D) f
97. The mean weight of 150 students in a class is 60 kg. If the mean weight of boys in the class is 70
kg and that of girls is 55 kg. The number of girls in the class will be :
,d d{kkds150 Nk=ksdkek/; Hkkj 60 kg. gSA;fn yM+dksdkek/; Hkkj 70 kg o yM+fd;ksadk55 kg. gS]
rksd{kkesNk=kkvksdhl [;kgksxhA
(A) 50 (B) 60 (C) 100 (D) 80
98. A businessman sells a pen for Rs. 24 /- and gains as much percent as the cost of the pen. The cost
price of the pen will be -
,d O;ki kjh,d i su 24 : i ;sescsprkgS] o ml i su dh nj l svf/kd i zfr' kr ewY; i zkIr djrkgS] i su
dkokLrfod ewY; gksxkA
(A) Rs. 15/- (B) Rs. 18/- (C) Rs. 20/- (D) Rs. 24/-
99. In a rectangle , if each of its side is shortened by 12 %, then its area will be lowered by :
;fn ,d vk;r dhi zR;sd l kbM12 % de dj nh t k, rks bl dk {ks=kQy fdruk de gksxkA
(A) 22.56 % (B) 25 % (C) 22.5 % (D) 23.21 %
100. What was the day of the week on 30
th
J an 2002 ?
(A) Monday (B) Tuesday (C) Wednesday (D) Thursday
30 t uojh2002 dsfnu dkSu l kokj FkkA
(A) l kseokj (B) eaxyokj (C) cq/kokj (D) xq#okj
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 35
SAMPLE TEST PAPER-3
1. B 2. C 3. C 4. D 5. B 6. C 7. B
8. C 9. B 10. A 11. D 12. A 13. D 14. A
15. A 16. C 17. A 18. C 19. A 20. C 21. C
22. B 23. A 24. A 25. B 26. A 27. B 28. D
29. A 30. C 31. B 32. A 33. D 34. B 35. B
36. B 37. C 38. A 39. A 40. A 41. B 42. B
43. B 44. D 45. C 46. A 47. A 48. D 49. A
50. B 51. B 52. C 53. D 54. A 55. A 56. B
57. B 58. D 59. A 60. D 61. C 62. B 63. D
64. C 65. B 66. B 67. C 68. D 69. C 70. C
71. B 72. C 73. C 74. C 75. D 76. D 77. C
78. B 79. A 80. B 81. C 82. D 83. B 84. B
85. B 86. C 87. C 88. B 89. B 90. D 91. C
92. D 93. D 94. B 95. C 96. B 97. C 98. C
99. A 100. C
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 36
SAMPLE TEST PAPER-4
SECTION - A
1. In the given figure, if line l || m, then the value of x is
nhxbZvkd`fr esa l || m, rc 'x' dkeku Kkr djks&
(A) 100 (B) 70
(C) 50 (D) none of these (dksbZugha)
x
30
80 B
m
E F
l
A
O
C
D
2. How many numbrs are there between 100 and 1000 such that every digit is either 2 or 9 ?
100 rFkk1000 dse/; fdruhl a[;k;saft udki zR;sd vad 2 ;k9 gS\
(A) 5 (B) 8 (C) 9 (D) 12
3. The LCM of two numbers is 72 and their HCF is 12. If one of the numbers is 24, what is the other one ?
72 rFkk12 nksl a[;kvksadse' k%y?kqke rFkkegke gS]ft uesal s,d l a[;k24 gSrksnwl jhl a[;kgksxh&
(A) 38 (B) 26 (C) 36 (D) 42
4. A number is four times the other. If their difference is 45, the smaller numbers is ...
,d l a[;knwl jhl a[;kdh4 xquhgSA;fn budkvUrj 45 gSrksNksVhl a[;kgksxh&
(A) 16 (B) 21 (C) 11 (D) none of these (dksbZugha)
5. If p =
3
5
, q =
4
3
, r =
5
4
then the correct relationship is :
;fn p =
3
5
, q =
4
3
, r =
5
4
rksl ghl EcU/kgSA
(A) p >q >r (B) q <r <p
(C) r >p >q (D) cont be determined (Kkr ughafd;kt kl drk)
6. The average age of Priyambadas family consisting of 5 members 3 years ago was 35 years. One year ago a
new baby was born in this family. Three years hence the average age of the family will be :
fi z;Eonkdsi fjokj esa3 o"kZi woZ5 l nL; FksA3 o"kZi woZbu l c dhvkSl r vk;q35 o"kZFkhA1 Ok"kZi woZbudsi fjokj esa,d f' k' kq
dkt Ue gqvkA3 Ok"kZi ' pkr~i fjokj dhvkSl r vk;qgksxh&
(A) 36 years (B) 34
5
6
years (C) 35
4
5
years (D) none of these (dksbZugha)
7. Two varieties of soda water with different prices is mixed in the ratio of 2 : 3 The price of first soda water is Rs.
10 per litre while the price of second soda water is Rs. 15 per litre, respectively. The average price of the mixture
(per litre) is :
l ksMkokVj dhnksfHkUu fdLekssadks2 : 3 dsvuqi kr esafeyk;kt krkgSAi zFke fdLe dknke 10 : i ;si zfr yhVj gSrFkknwl jh
fdLe dknke 15 : i ;sai zfr yhVj gSAbl feJ.kdknke i zfr yhVj gksxk&
(A) 26 (B) 13 (C) 3 (D) none of these (dksbZugha)
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 37
8. A, B and C have 40, x and y balls with them respectively. If B gives 20 balls A, he is left with half as many balls
as C. If together they had 60 more balls, each of them would have had 100 balls on an average. What is value of
x : y ?
A, B rFkkC dsi kl e' k%40, x rFkky xsnsagSA;fn B, A dks20 xsnsansrkgSrksml dsi kl cphgqbZxsnksadhl a[;kC dsi kl
xsnksadhl a[;kdhvk/khgkst k;sxhA;fn buesal si zR;sd dks60 xsnsavkSj nht krhgSrksbudsi kl t ksxsnsagS]mudkvkSl r 100
gksxkAx : y dkeku Kkr djks\
(A) 3 : 2 (B) 4 : 6 (C) 2 : 1 (D) 3 : 4
9. The length of a plot is decreased by 33.33%. By how much % the breadth of the plot will be increased so that
the area remains constant?
,d IykWV dhyEckbZ33.33% ?kV t krhgSAbl dhpkSM+kbZdhi zfr' kr o`f) Kkr djsrkfd IykWV dk{ks=kQy vi fjofrZr jgsA
(A) 20 % (B) 30% (C) 40 % (D) 50%
10. The profit percentage on the three articles A, B and C is 10% 20% and 25% and the ratio of the cost price is
1 : 2 : 4. Also the ratio of number of articles sold of A, B and C is 2 : 5 : 2, then the overall profit percentage is :
rhu oLrqvksaA, B rFkkC essaykHkdki zfr' kr 10% 20% rFkk25% gSbudsykxr ewY; dkvuqi kr 1 : 2 : 4 gSAA, B
rFkkC dsfo; ewY; dkvuqi kr 2 : 5 : 2 gS, rksdqy ykHkdki zfr' kr Kkr djsa&
(A) 18.5% (B) 21% (C) 75% (D) none of these (dksbZughsa)
11. In the adjoining figure ACB is a quadrant with radius a. A semicircle is drawn
outside the quadrant taking AB as a diameter. Find the area of shaded region :
fp=kesa],d o`kdkdsUnzC gSrFkknwl jsv/kZo`kdkdsUnzAB dke/; fcUnqgSANk;kafdr {ks=kQy Kkr djs&
(A)
1
4
(t 2a
2
)
(B)
1
4
| |
|
\ .
(ta
2
a
2
)
(C)
2
a
2
(D) cant be determined (Kkr ughafd;kt kl drk)
12. Ajit is 3 times as efficient as Bablu, then the ratio of number of days required by each to work alone, completely?
vft r dhdk;Z{kerkccywdh3 xquhgSA;fn nksuksai `Fkd gksdj dk;ZdjrsgSrksdk;Zi w.kZdjusesafy;sx;sl e; dkvuqi kr
gksxk&
(A) 3 : 1 (B) 1 : 3 (C) 6 : 8 (D) 3 : 6
13. If one pipe A can fill a tank in 20 minutes, then 5 pipes, each of 20% efficiency of A, can fill the take in :
i kbZi A gkSt dks20 feuV esaHkjrkgSA5 i kbZi ksadksbl gkSt dksHkjusesafdrukl e; yxsxk;fn mudhdk;Z{kerkA dhdk;Z{kerk
dh20% gS&
(A) 80 min (B) 100 min (C) 20 min (D) 25 min
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 38
14. In the give triangle ABC, CD, BF and AE are the altitudes. If the ratio of
CD : AE : BF =2 : 3 : 4, then the ratio of AB : BC : CA is :
f=kHkqt ABC, esaCD, BF rFkkAE ' kh"kksZal sMkysx;syEc gSA
;fn CD : AE : BF =2 : 3 : 4 gS]rksAB : BC : CA gksxk:
(A) 4 : 3 : 2 (B) 2 : 3 : 4
(C) 4 : 9 : 16 (D) 6 : 4 : 3
15. In a group of 132 people 50, 60, 70 people like the different sweets-Barfi, J alebi, Rasgulla, respectively. The
number of people who like all the three sweets is half the number of people who like exactly two sweets. The
number of people who like exactly any two out of the three sweets is the same as those who like exactly any
other two of the three sweets. The number of people who like the three sweets :
132 O;fDr;ksads,d l ewg esa 50, 60 rFkk70 O;fDr e' k%cQhZ]t yschrFkkjl xqYyki l Un djrsgSArhuksafeBkbZ;ksadksi l Un
djusokysO;fDr;ksadhl a[;kBhd 2 feBkbZ;ksadksi l Un djusokyksadhl a[;kdhvk/khgSAbu rhu feBkbZ;ksaesal sfeBkbZ;ksa
dsi zR;sd ;qXe dksi l Un djusokysO;fDr;ksadhl a[;kl eku gSArhuksafeBkbZ;ksadksi l Un djusokysO;fDr;ksadhl a[;kgS&
(A) 12 (B) 6 (C) 8 (D) none of these (dksbZugh)
16. How many terms of the series 20 +16 +12 +.... amounts to 48?
Js.kh20 +16 +12 +.... dsfdrusi nksadk;ksx 48 gksxkA
(A) 3 (B) 5
(C) 8 (D) both a and c (a rFkkc nksuksa)
17. Two fair coins are tossed simultaneously. Find the probability of getting two heads
nksfl DdsmNkysat krsgSnksuksaesafpr (Head) vkusdhi zkf;drkgS&
(A)
2
7
(B)
1
4
(C)
1
2
(D)
4
5
18. Find the value of
2 3
2 3
+

2 3
2 3
+

dkeku gS&
(A) 7 + 3 (B) 7 +8 3 (C) 7 +2 3 (D) 7 +4 3
19. An equilateral triangles is cut from its three vertices to form a regular hexagon. What is the percentage of area
wasted?
,d l eckgwf=kHkqt dks' kh"kksZal sbl i zdkj dkVkt krkgSfd ubZvkd`fr ,d l e "kV~Hkwt gSAfdruki zfr' kr {ks=kQy dk{k; gksxk&
(A) 20% (B) 50% (C) 33.33% (D) 66.66%
20. X is 5 times more efficient as Y, then the number of days taken by X and Y are in the ratio :
X dhdk;Zn{krk Y dhdk;Zn{krkl s5 xquhgSAX rFkkY }kjkfdl hdk;Zdksi w.kZdjusesafy;sx;sl e; dkvuqi kr gksxk&
(A) 8 : 1 (B) 1 : 5 (C) 6 : 8 (D) 5 : 1
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 39
21. In the equilateral triangle ABC, AD =DE =BE, D and E lies on the AB. If each side
of the triangle (i.e., AB, BC and AC) be 6 cm, then the area of the shaded region is :
l eckgwf=kHkqt ABC esa]fcUnq D rFkkE Hkqt k AB i j fLFkr gS]AD =DE =BE gSA;fn
f=kHkqt dhHkqt kvksadhyEckbZ6 l sehgSrksNk;kafdr {ks=kQy gksxk&
(A) 9 cm
2
(B)
6 3
cm
2
(C)
5 3
cm
2
(D) none of these (dksbZugha)
22. Find the distance between the points ( 5, 3) and (3, 1) :
fcUnqvksa( 5, 3) rFkk(3, 1) dse/; dhnwjhgS&
(A)
2 7
(B)
3 14
(C)
5 17
(D)
2 17
Comprehension For (Q.23 to 27)
The following bar diagram shows the production of food grains in India in different years.
fuEukfdar vkys[kHkkjr esafHkUu o"kksZadsvukt mRi knu dksi znf' kZr djrkgSA
40
30
20
10
0
1987 1988 1989 1990 1991 1992
P
r
o
d
u
c
t
i
o
n

(
i
n

'
0
0
0

t
o
n
s
)
(year)
23. Out of the values for the given years, the highest production of food grains is observed for the year
fdl o"kZesavukt mRi knu l okZf/kd gqvk&
(A) 1989 (B) 1990 (C) 1991 (D) 1992
24. The difference (in 000 tons) between the production of food grains in 1992 and that in 1990 is
o"kZ1992 dsmRi kn dko"kZ 1990 dsmRi kn l sfdrukvUrj gSA(gt kj Vuksaesa)
(A) 15 (B) 30 (C) 10 (D) 5
25. The percentage increase in the production of food grains in 1988 over that of the previous year is
o"kZ1988 dkmRi kn fi Nyso"kZdsmRi kn l sfdruki zfr' kr vf/kd gS&
(A) 28% (B) 9% (C) 17% (D) 12%
26. The average produciton (in 000 tons) of food grains over the given time period is
bl l e;dky esavkSl r mRi kn (gt kj Vuksaesa) gS&
(A) 15 (B) 26 (C) 35 (D) 5
27. What is the production of food grains in 1991, expressed as a percentage of its production in 1989 ?
o"kZ1991 dkmRi kn o"kZ1989 dsmRi kn dkfdruki zfr' kr gS&
(A) 25% (B) 20% (C) 75% (D) 30%
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 40
Comprehension (Q.28 to Q.32) : The table shows the sales of various consumer goods in 3 years.
fuEu l kj.khdqN oLrqvksadsfi Nys3 o"kksZesafo; dksi znf' kZr djrhgSA
Year/Goods
(Units)
TV (units) VCR(uni ts) Fridge (units)
Total Yearl y
sales
1991 42500 1525 37991
1992 25679 3006 27452
1993 30448 6151 20623
Total
28. The total number of units of consumer goods sold in 1991 is
o"kZ1991 bu oLrqvksadhdqy fdruhbZdkbZdkfo; gqvk&
(A) 56137 (B) 80216 (C) 82016 (D) 51637
29. The percentage increase in the sales of VCRs in the year 1993, over that of the previous year is
fi Nyso"kZdhrqyukesao"kZ1993 esaVCRs dsfo; esafdruho`f) gqbZ&
(A) 105% (B) 85% (C) 55% (D) 5%
30. The difference between the total sales of Fridge and that of TVs over the time period mentioned is
ft rFkkVhohdsbl i w.kZl e; dky essadqy bdkbZ;ksadsfo; dkvUrj gS&
(A) 12651 (B) 15361 (C) 12561 (D) 11356
31. The percentage contribution of the total sales of Fridges to the total sales of hte consumer goods for the time
period mentioned is
bl l e; dky esaft dkfo; dqy oLrqvksadsfo; dkfdruki zfr' kr gS&
(A) 58% (B) 29% (C) 44% (D) 36%
32. The sales of TVs for the year 1991 expressed as a percentage of the total sales of TV over the same time period
amounts to
o"kZ1991 esafo; dhxbZVhohbl i w.kZl e; dky esafo; dhxbZVhohdkfdruki zfr' kr gS&
(A) 43% (B) 22% (C) 72% (D) 68%
33. What is the total area of the shaded portion if side of the square is 2a ?
;fn fn;sx;soxZdh,d Hkqt k2a gS]rksNk;kafdr Hkkx dkdqy {ks=kQy gksxk\
(A) 6a
2
(B) 3a
2
(C) 4a
2
(D) 8a
2
34. If DE || FG, then the values of x, y and z in the given figure are respectively
;fn DE || FG, rc fn;sx;sfp=kesa x, y rFkkz dseku e' k%gSA
D
E
C G B F
y
x 120
50 z
A
(A) 50, 60, 70 (B) 60, 70, 50 (C) 50, 70, 60 (D) none of these (dksbZugha)
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 41
35. The flag of a newly formed forum is in the form, of three blocks each to be coloured differently. If there are four
different colours on the whole to choose from, how many such designs are possible ?
,d l aLFkkdsu;scuk;sx;s>.Msesarhu vyx&vyx jax ds[k.Mj[ksx;sgSA;fn pkj fHkUu jaxksaesal sjaxksadkspqUkukgksrks
fdrusfHkUu i zdkj dsi zk: i l EHko gS\
(A) 24 (B) 16 (C) 21 (D) 36
36. The LCM of two number is 36 and their HCF is 6. If one of the numbers is 12, then the other is
nksl a[;kvksadky?kqke l eki o;Z36 gSrFkkmudkegke l eki o;Z6 gSA;fn ,d l a[;k12 gksrksnwl jhl a[;kgksxh&
(A) 3 (B) 6 (C) 18 (D) none of these (dksbZugha )
37. If 4x is 6 less than 4y, then y x is equal to
;fn 4x , 4 y l s6 de gks]rks y x =
(A) 24 (B)
3
2
(C)
2
3

(D)
3
2
38. Find the number of zeros at the end of the product of 2
222
5
555
2
222
5
555
dsvUr esa' kwU;ksadhl a[;kKkr djs&
(A) 101 (B) 202 (C) 111 (D) 222
39. ABC is an equilateral triangle and PQRS is a square inscribed in the triangle
in such a way that P and Q lie on AB and R, S lie on BC and AC respectively.
What is the value of RC : RB ?
ABC ,d l eckgqf=kHkqt gSrFkkPQRS bl f=kHkqt esafLFkr ,d oxZgSft l dsfcUnqP oQ,
AB i j fLFkr gSrFkkR, S e' k%BC RkFkk AC i j fLFkr gSARC : RB dkeku gksxk\
(A) 1 : 2 (B) 1 : 3 (C) 3 : 2 (D) 1 : 2
40. In a triangle ABC, O is the centre of incircle PQR, ZBAC =
65, ZBCA =75, find ZROQ :
,d f=kHkqt ABC esa] O vUr%o`kPQR dkdsUnzgSA
ZBAC =65, ZBCA =75, ZROQ =?
(A) 80 (B) 120
(C) 140 (D) cant be determined (Kkr ughafd;kt kl drk)
SECTION - B
41. Brass is an alloy of czkl fdl dkfeJ /kkrqgSA
(A) iron & tin (B) iron & zinc (C) copper & tin (D) copper & zinc
(A) vk;ju o fVu (B) vk;ju o ft Ud (C) dkWi j o fVu (D) dkWi j o ft Ud
42. The IUPAC name of neo-pentane is : fu;ksi sUVsu dkIUPAC uke gS:
(A) 2-methyl butane (B) 3-methyl pentane (C) 2, 2-dimethyl propane (D) 2-ethyl propane
(A) 2-esfFky C;wVsu (B) 3-esfFky i sUVsu (C) 2, 2-MkbZesfFky i zksi su (D) 2-,fFky i zksi su
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 42
43. Polyethene is a polymer of : i ksyh,Fkhu fdl dkcgqyd gS:
(A) ethane (B) ethyne (C) ethene (D) none of these
(A) ,Fksu (B) ,Fkkbu (C) ,Fkhu (D) buesal sdksbZugh
44. Which of the following is known as methyl carbinol ?
(A) ethanol (B) methyl ethyl ether (C) acetaldehyde (D) acetic acid
fuEu esal sfdl sesfFky dkchZukWy dsuke l st kukt krkgS?
(A) ,FksukWy (B) esfFky ,fFky bZFkj (C) ,fl VsfYMgkbM (D) ,fl fVd vEy
45. The formula of acetone is : ,fl Vksu dkl w=kgS
(A) CH
3
CHO (B) CH
3
CH
2
CH
2
CHO
(C) CH
3

O
CCH
2
CH
3
(D) CH
3

O
CCH
3
46. The chemical reactions which absorb heat from the surroundings are :
(A) exothermic (B) endothermic (C) combustion (D) neutralisation
jkl k;fud vfHkf;kt ksokrkoj.kl s"ekvo' kksf"kr djrhgS] dgykrhgS?
(A) "ek{ksi h (B) "ek' kks"kh (C) ngu (D) mnkl huhdj.k
47. A compound (88 gm) on analysis gave C = 24 gm, H = 4 gm, O = 32 gm, N = 28 gm. Its empirical formula
is :
,d ;kSfxd (88 gm) dsi jh{k.ki j C = 24 gm , H = 4 gm , O = 32 gm , N = 28 gm feyrkgSAml dkewykuqi krh
l w=kgS
(A) C
2
H
4
O
2
N
2
(B) C
2
H
4
N
2
O (C) C
2
H
2
ON
2
(D) C
2
H
4
NO
2
48. Equal masses of oxygen , hydrogen and methane are taken in a container in identical conditions . Find
the ratio of their moles .
,d i k=kesal eku i fjfLFkfr;ksaesavkWDl ht u] gkbMkst u rFkkesaFksu dksl eku vk;ru esafy;kt krkgSAmudseksyksadkvuqi kr
Kkr dhft ,A
(A) 1 : 16 : 2 (B) 32 : 16 : 2 (C) 1 : 1 : 1 (D) 2 : 16 : 32
49. Water gas is mixture of : t y xSl feJ.kgS:
(A) CO + H
2
(B) CO + N
2
(C) CO
2
+H
2
(D) N
2
+ H
2
50. Which of the following is the isoelectronic pair?fuEu esal sdkSul kl ebysDVkWfud ;qXe gS
(A) Na
+
and Li
+
(B) NO
3

and CO
3
2
(C) PO
4
3
and CO
3
2
(D) Mg
+2
and Cl

51. According to Archimedes principle, the loss in weight of a body after immersing it into liquid depends
upon :
(A) the weight of the body (B) density of the body
(C) the weight of water displaced (D) none of the above
vkfdZfefMt fl ) kUr dsvuql kj] nzo dsvUnj fdl hoLrqdksMqcksusdsckn oLrqdsHkkj esadehfdl i j fuHkZj djrhgS:
(A) oLrqdsHkkj i j (B) oLrqds?kuRo i j
(C) gVk;sx;si kuhdsHkkj i j (D) buesal sdksbZugha
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 43
52. The wavelength of light is 6000 . Then its frequency is :
i zdk' kdh rjax nS/;Z6000 gSrksbl dhvko`fr gksxh:
(A) 5 10
14
Hz (B) 5 10
10
Hz (C) 5 10
12
Hz (D) 5 10
15
Hz
53. The temperature of a body is an indicator of
(A) total energy of the molecules of the object (B) average energy of the molecules of the object
(C) total velocity of the molecules of the object (D) average kinetic energy of the molecules of the object
fdl hoLrqdkrki n' kkZrkgS:
(A) oLrqdsv.kqvksadhdqy t kZ (B) oLrqdsv.kqvksdhvkSl r t kZ
(C) oLrqdsv.kqvksdkvkSl r osx (D) oLrqdsv.kqvksdhvkSl r xfrt t kZ
54. The rate of nuclear reaction depends on : (ukfHkdh; vfHkf;kdhnj fuHkZj djrhgS:)
(A) Pressure (B) Volume (C) Temperature (D) none of these
(A) nkc (B) vk;ru (C) rki (D) buesal sdksbZugah
55. The pressure at a point in a liquid depends on :
(A) depth of point below the free surface (B) density of liquid
(C) acceleration due to gravity (D) all of the above
fdl h nzo esa fdl hfcUnqi j nkc fuHkZj djrkgS:
(A) eqDr l rg l suhpsfcUnqdhxgjkbZi j (B) nzo ds?kuRo i j
(C) xq: Roh; Roj.ki j (D) mi jksDr l Hkh
56. Where should an object be placed so that a real and inverted image of the same size is obtained using a
concave mirror ?
(A) Beyond centre of curvature (B) At centre of curvature
(C) At infinity (D) At the focus
fdl hoLrqdksdgkaj[kkt kukpkfg, ft l l sfd og l eku vkdkj okLrfod ,oamYVki zfrfcEc vory ni Z.kdksysrsgq;s
i zkIr fd;kt kl dsA
(A) orkdsUnzdsfi Ns (B) orkdsUnzi j (C) vuUr i j (D) Qksdl i j
57. A block is about to slide down an inclined plane when its inclination to the horizontal is u. If now a 5kg
weight is attached on the block,
(A) it is still about to slide down the plane.
(B) it will not slide down the plane unless the inclination is increased.
(C) it will not slide down the plane unless the inclination is decreased.
(D) it will never slide down whatever be the inclination.
ur ry i j j[kk,d xqVdkml l e; fQl yusokykgSt c ml ur ry dkdks.k{kSfrt dsl kFku gSA ;fn bl l e;
5kg dkHkkj bl xqVdsl st ksM+fn;kt krkgSrks%
(A) vc Hkh;g xqVdkur ry i j fQl yusokykgSA
(B) xqVdkur ry i j rc rd ughafQl ysxkt c rd fd ur ry dk{kSfrt l sdks.kc<+k;kughat k;sA
(C) xqVdkur ry i j rc rd ughafQl ysxkt c rd fd ur ry dk{kSfrt l sdks.k?kVk;kughat k;sA
(D) xqVdkur ry ds{kSfrt dsl kFkfdl hHkhdks.kdsfy, ughafQl ysxkA
58. An old person moves on a semi circular track of radius 40 m during a morning walk. If he starts at one end
of the track and reaches at the other end, then the displacement of the person is :
,d o`) O;fDr v) Zo`rkdkj i Fkft l dhf=kT;k40 m gS] i j i zkr%dky xfr djrkgSA;fn og i Fkds,d fl jsl si zkjEHk
gksrFkknwl jsfl jsi j i gaqprkgSrksO;fDr dkfoLFkki u gksxk:
(A) zero ' kwU; (B) 40 m (C) 160 m (D) 80 m
59. A simple pendulum completes 60 oscillations in 30 seconds. Its time period is :
,d l jy yksyd 30 l sd.Mesa60 nksyu i wjsdjrkgSbl dkvkorZdky gksxk:
(A) 2 sec (B) 4 sec (C) 0.5 sec (D) 1 sec
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 44
60. Two persons, pull each other through a massless rope in 'tug of war' game. Who will win ?
nksvknehjLl k&dLl hds[ksy esa, d nwl jsdks, d Hkkjghu jLl hdsek/;e l s[khap jgsgSa\ dkSu t hrsxk\
(A) one whose weight is more
(B) one who pulls the rope with a greater force
(C) one who applies more friction force (shear force) on ground
(D) one who applies more normal force (compressive force) on ground
(A) og ft l dkHkkj T;knkgSA
(B) og t ksjLl hdksT;knkcy l s[khaprkgSA
(C) og t kst ehu i j vf/kd ?k"kZ.kcy Li ' kZjs[kh; cyyxkrkgSA
(D) og t kst ehu i j vf/kd vfHkyEc cy ncko cyyxkrkgSA
61. The most penetrating among the following is
(A) o-particle (B) |-particle (C) deuterium nuclei (D) -rays
fuEufyf[kr esal sdkSu vf/kd Hksnu {kerkokykgS
(A) o-d.k (B) |-d.k (C) M~;wVsfj;e ukfHkd (D) -fdj.ksa
62. A burner consumes 1g of L.P.G. in 50 sec. If calorific value of L.P.G. be 50 kJ /g, then the power of
consumption of the burner will be :
,d cuZj 50 sec esaLPG dk,d xzke [ki r djrkgSA;fn L.P.G. dk dSyksjhQhd eku 50 kJ /g gksrks] cuZj ds[ki r
dh' kfDr gksxh:
(A) 1 W (B) 1 kW (C) 5 kW (D) 5 W
63. A current of 30 mA is flowing through a wire of resistance 50W. The potential difference between two ends of the
wire is :
(A) 1.5 volt (B) 3 volt (C) 2 volt (D) 2.5 volt
50O ds i zfrjks/k rkj l s30mA dh/kkjki zokfgr gksrhgSA rkj dsnksuksafl jksdse/; foHkokUrj gS
(A) 1.5 oksYV (B) 3 oksYV (C) 2 oksYV (D) 2.5 oksYV
64. Amplitude of two waves are 0.2 mm and 0.3 mm respectively. The ratio between energy transmitted by
them is :
nksrjaxksdsvk;ke e' k%0.2 mm o 0.3 mm gSA muds}kjkmRl ft Zr t kZdkvuqi kr gksxk
(A) 4/9 (B) 9/4 (C) 2/9 (D) 9/2
65. 1 calorie is equal to :
1 dSyksjhfdl dscjkcj gksrkgS
(A) 10
7
ergs (B) 10
7
J oule (C) 4.2 J oule (D) 1/4.2 J oule
66. In hydrogen bomb the process used is called gkbMkst u ce esadkSul hi zf;kmi ;ksx gksrhgS
(A) fission (B) fusion (C) ionisation (D) None of these
(A) fo[k.Mu (B) l ay;u (C) vk;uu (D) fuEu esal sdksbZugha
67. A body of mass 'm' collides against a wall with the velocity 'v' and rebounds with the same velocity. Its
change of momentum is -
,d oLrqft l dknzO;eku 'm' gS,d nhokj i j 'v' osx l sVdjkdj ml hosx l soki l vkt krhgSrksml dsl aosx esai fjorZu
gksxk-
(A) 2mv (B) mv (C) mv (D) 0
68. In the nuclear reaction , fn, x;sukfHkdh; vfHkf;k]
92
U
239

93
Np
239
+ X , X stands for a/an :
92
U
239

93
Np
239
+ X esaX dkeku gksxk
(A) electron (B) proton (C) neutron (D) duetron
(A) bysDVkWu (B) i zksVku (C) U;wVkWu (D) M~;wVkWu
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 45
69. The position-time graph for two objects A and B is shown in figure
fn;sgq, fLFkfr&l e; xzkQ dsfy, fuEu esal sdkSul kdFku l R; gS
(A) both have same velocities
nksuksal eku osx j[krsgSa
(B) velocity of A is greater than that of B
A dkosx B dsosx l svf/kd gS
(C) velocity of B is greater than that of A
B dkosx A dsosx l svf/kd gS
(D) initially velocity of A is greater and after some time velocity of B is greater
i zkjEHkesaA dkosx vf/kd gSckn esaB dkosx vf/kd gS
70. Light year is a unit of
(A) time (B) distance (C) temperature (D) mass
i zdk' ko"kZfuEu esal sfdl dhbdkbZgS&
(A) l e; (B) nwjh (C) rki (D) nzO;eku
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 46
ANSWER KEY
(SECTION - A)
1. (C) 2. (B) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (B)
8. (B) 9. (D) 10. (B) 11. (C) 12. (B) 13. (C) 14. (D)
15. (A) 16. (D) 17. (B) 18. (D) 19. (C) 20. (B) 21. (B)
22. (D) 23. (D) 24. (D) 25. (C) 26. (B) 27. (C) 28. (C)
29. (A) 30. (C) 31. (C) 32. (A) 33. (C) 34. (C) 35. (A)
36. (C) 37. (D) 38. (D) 39. (C) 40. (C)
SECTION - B
41. (B) 42. (C) 43. (C) 44. (A) 45. (D) 46. (B) 47. (B)
48. (A) 49. (A) 50. (B) 51. (C) 52. (A) 53. (D) 54. (D)
55. (D) 56. (B) 57. (A) 58. (D) 59. (C) 60. (C) 61. (D)
62. (B) 63. (A) 64. (A) 65. (C) 66. (A) 67. (A) 68. (A)
69. (C) 70. (B)
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 47
SAMPLE TEST PAPER-5
APTITUDE
1. The following figure has four curves namely A, B, C and D. Study the figure and answer the item that
follows.
Which curve indicates the exponential growth?
(A) A (B) B (C) C (D) D
uhpsfn, x, fp=kesa] uker%A, B, C rFkkD, pkj o i zLrqr gSaAfp=kdkv/;;u dj ml dsuhpsfn, x, i z'uka'k
dkmkj nhft ,A
buesal sdkSu&l ko pj?kkrkadho`f) dksbafxr djrkgS\
(A) A (B) B (C) C (D) D
Directions for the following 2 (two) items :
The following pie charts show the break up of disease categories recorded in the patients from two towns,
Town A and Town B. Pie charts plot the disease categories as percentage of the total number of patients.
Based on these, answer the two items that follow the charts.
Distribution of diseases in Town A Distribution of diseases in Town B
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 48
fuEufyf[kr 2 (nks) i z'uka'kksadsfy, funsZ'k:
uhpsfn, x, o`kl afp=ki kbZpkVZ'kgj A rFkk'kgj B, nks'kgjksaesajksfx;ksaesafeysjksx oxksZadksvyx&vyx n'kkZrk
gSA
o`kl afp=kesajksx oxksZdksjksfx;ksadhdqy l a[;kdsi zfr'kr ds: i esavafdr fd;kx;kgSAbu rF;ksadsvk/kkj i j]
o`kl afp=kdsi 'pkr~fn, x, nksi z'uka'kksadsmkj nhft ,A
'kgj A esajksxksadkforj.k 'kgj B esajksxksadkforj.k
2. Which of the two towns has a higher number of persons with Diabetes?
(A) Town A (B) Town B
(C) Same in Town A and Town B (D) No inference can be drawn
nksuksa'kgjksaesal sfdl 'kgj esaMk;fcVht l sxzLr O;f;ksadhl a[;kvi s{kkd`r vf/kd gS\
(A) 'kgj A (B) 'kgj B
(C) 'kgj A vkSj 'kgj B esal a[;kl eku gS (D) dksbZvuqeku ughafudkykt kl drk
3. What can we say about persons with more than one disease from these graphs?
(A) There are likely to be persons with more than one disease in Town A.
(B) There are likely to be persons with more than one disease in Town B.
(C) There are likely to be persons with more than one disease in both Towns A and B.
(D) No inference can be drawn.
bu vkys[kksadsvk/kkj i j ge mu O;f;ksadsckjsesaD;kdgl drsgSaft Ugs,d l svf/kd jksx gS\
(A) 'kgj A esa,d l svf/kd jksxksaokysO;f;ksadsgksusdhl aHkkoukgSA
(B) 'kgj B esa,d l svf/kd jksxksaesa,d l svf/kd jksxksaokysO;f;ksadsgksusdhl aHkkoukgSA
(C) A rFkkB nksuksa'kgjksaesa,d l svf/kd jksxksaokysO;f;ksadsgksusdhl aHkkoukgSA
(D) dksbZvuqeku ughafudkykt kl drkA
4. Consider the following Velocity Time graph. It shows two trains starting simultaneously on parallel tracks.
With reference to the above graph, which one of the following statements is not correct?
(A) Train B has an initial acceleration greater than that of Train A.
(B) Train B is faster than Train A at all times.
(C) Both trains have the same velocity at time t
0
.
(D) Both trains travel the same distance in time t
0
units.
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 49
fuEufyf[kr osx&l e; vkys[ki j fopkj dhft ,A;gvkys[knks,sl hjsyxkfM+;ksadksn'kkZrkgSt ksl ekarj i Vfj;ksa
i j ,d ghl e; i j pyuk'kq: djrhgSA
mi ;qZ vkys[kdsl anHkZesa] fuEufyf[kr esal sdkSu&l k,d dFku l ghughagS?
(A) jsyxkaM+hB dki zkjafHkd Roj.kjsyxkM+hA dsi zkjafHkd Roj.kdhvi s{kkvf/kd gSA
(B) jsyxkM+hB l nkjsyxkM+hA dhvi s{kkvf/kd rst nkSM+jghgSA
(C) l e; t
0
i j nksuksajsyxkfM;ksadkosx l eku gSA
(D) t
0
l e;&bdkbZesanksuksajsyxkfM+;k,dl eku nwjhr; djrhgSA
5. Consider the following distance time graph. The graph shows three athletes A, B and C running side by side for
a 30 km race.
With reference to the above graph, consider the following statements :
1. The race was won by A
2. B was ahead of A up to 25 km mark
3. C ran very slowly from the beginning.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
fuEufyf[kr nwjh&l e; vkys[ki j fopkj dhft ,A;gvkys[kA, B ,oaC rhu ,sl s/kkodksadksn'kkZrkgSt ksl kFk&l kFk
30 km dhnkSM+yxkjgsgSA
mi ;qZ vkys[kdsl anHkZesa] fuEufyf[kr dFkuksai j fopkj dhft , %
1. nkSM+esa/kkod A dht hr gqbZA
2. i zFke 25 km rd /kkod B /kkod A l svkxsFkkA
3. /kkod C 'kq: l sghcgqr /khjsnkSM+jgkFkkA
mi ;qZ esal sdkSu@dkSu&l sdFku l ghgS@gSa
(A) dsoy 1 (B) dsoy 1 vkSj 2 (C) dsoy 2 vkSj 3 (D) 1, 2 vkSj 3
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 50
6. Consider the following figures :
2 6
80 24
3 ?
120 36
What is the missing number ?
(A) 7 (B) 8 (C) 9 (D) 10
uhpsnhxbZvkd`fr;ksai j fopkj dhft , %
2 6
80 24
3 ?
120 36
yqIr l a[;kD;kgS\
(A) 7 (B) 8 (C) 9 (D) 10
7. Study the following figure :
A person goes from A to B always moving to the right or downwards along the lines. How many different routes
can be adopt?
Select the correct answer from the codes given below :
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7
uhpsnhxbZvkd`fr i j fopkj dhft , %
,d O;f A l sB rd ges'kkjs[kkvksadsl kFk&l kFknkfguhfn'kkesavFkokuhpsdhfn'kkesac<+rsgq, t krkgSAog
fdrusvyx&vyx ekxZvi ukl drkgS\
uhpsfn, x, dwVdhl gk;rkl sl ghmkj pqfu, %
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7
8. Consider the following figure and answer the item that follows :
What is the total number of triangles in the above grid?
(A) 27 (B) 26 (C) 23 (D) 22
fuEufyf[kr vkd`fr i j fopkj dhft , vkSj ml dsuhpsfn, x, i z'uka'kdkmkj nhft , %
mi ;qZ fxzMesaf=kHkqt ksadhdqy l a[;kfdruhgS\
(A) 27 (B) 26 (C) 23 (D) 22
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 51
9. There are four routes to travel from city A to city B and six routes from city B to city C. How many routes are
possible to travel from the city A to city C?
(A) 24 (B) 12 (C) 10 (D) 8
'kgj A l s'kgj B rd t kusdsfy, pkj jkLrsgSrFkk'kgj B l s'kgj C rd t kusdsfy, N%jkLrsgSA'kgj A l s
'kgj C rd t kusdsfy, fdrusjkLrsl aHko gS\
(A) 24 (B) 12 (C) 10 (D) 8
10. A contract on construction job specifies a penalty for delay in completion of the work beyond a certain date
is as follows : Rs. 200 for the first day, Rs. 250 for the second day, Rs. 300 for the third day etc., the penalty
for each succeeding day being Rs. 50 more than that of the preceding day. How much penalty should the
contractor pay if he delays the work by 10 days?
(A) Rs. 4950 (B) Rs. 4250 (C) Rs. 3600 (D) Rs. 650
fdl hfuekZ.k&dk;Zdhl afonkesa] ,d fu/kkZfjr frfFkdsi jsdk;Zl eki u esansjhdsfy, naMdkfofunsZ'kfd;kx;k
gS] t ksbl i zdkj gS%i gysfnu dsfy, : . 200, nwl jsfnu dsfy, : . 250, rhl jsfnu dsfy, : . 300, bR;kfnA
i zR;sd i jorhZfnu dsfy, naMfi Nysfnu l s: . 50 vf/kd gSA;fn dk;Zl ekIr gksusesa10 fnu vf/kd yxrsgSarks
Bsdsnkj dksfdruknaMvnkdjukpkfg,\
(A) : . 4950 (B) : . 4250 (C) : . 3600 (D) : . 650
11. Consider the figure given below and answer the item that follows :
In the figure shown above, OP
1
and OP
2
are two plane mirrors kept perpendicular to each other. S is the
direction of a beam of light falling on the mirror OP
1
. The direction of the reflected beam of light from the
mirror OP
2
will be
(A) Perpendicular to the direction S (B) At 45 to the direction S
(C) Opposite and parallel to the direction S (D) At 60 to the direction S
uhpsnhxbZvkd`fr i j fopkj dhft , vkSj ml dsi 'pkr~fn, x, i z'uka'kdkmkj nhft , %
i j nhxbZvkd`fr esa] OP
1
vkSj OP
2
nksl ery ni Z.kgSat ks,d&nwl jsdsvuqyac fLFkr gSaAOP
1
ni Z.ki j i M+usokyh
i zdk'ki qat dhfn'kkS gSA,sl sesaOP
2
ni Z.kl si jofrZr i zdk'ki qat dhfn'kkD;kgksxh\
(A) S fn'kkdsvuqyac (B) S fn'kkl s45 i j
(C) S fn'kkdsfoi jhr vkSj l ekarj (D) S fn'kkl s60 i j
12. Consider the following figure and answer the item that follows :
What is the minimum number of different colours required to paint the figure given above such that no two
adjacent regions have the same colour?
(A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 52
13. uhpsnhxbZvkd`fr i j fopkj dhft , vkSj ml dsi 'pkr~fn, x, i z'uka'kdkmkj nhft , %
i j nhxbZvkd`fr esa;fn fdUghaHkhnksfudVorhZ{ks=kksaesa,d t Sl kjax ughaHkjukgksrksbl vkd`fr esajax Hkjus
dsfy, de&l s&de fdrusvyx&vyx jaxksadht : jr gksxh\
(A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6
14. Consider the following figure and answer the item that follows :
A square is divided into four rectangles as shown above. The lengths of the sides of rectangles are natural
numbers. The areas of two rectangles are indicated in the figure. What is the length of each side of the
square?
(A) 10 (B) 11
(C) 15
(D) Connot be determined as the given data are insufficient
uhpsnhxbZvkd`fr i j fopkj dhft , vkSj ml dsi 'pkr~fn, x, i z'uka'kdkmkj nhft , %
i j fn[kk, vuql kj ,d oxZdkspkj vk;rksaesafoHk fd;kx;kgSAvk;rksadhHkqt kvksadhyEckb;k/kui w.kZl a[;k,
gSAvkd`fr esanksvk;rksads{ks=kQy vafdr gSaAoxZdhi zR;sd Hkqt kdhyEckbZD;kgS\
(A) 10 (B) 11
(C) 15
(D) fu/kkZfjr ughafd;kt kl drkD;ksafd fn, x, vkdM+svi ;kZIr gSA
15. A person has only Rs. 1 and Rs. 2 coins with her. If the total number of coins that she has is 50 and the
amount of money with her is Rs. 75, then the number of Rs. 1 and Rs. 2 coins are, respectively
(A) 15 and 35 (B) 35 and 15 (C) 30 and 20 (D) 25 and 25
,d O;f dsi kl : . 1 rFkk: . 2 dsfl DdsgSA;fn ml dsi kl dqy 50 fl DdsgSavkSj /ku&jkf'k: . 75 gS] rksml ds
i kl : .1 rFkk: . 2 dsfl Ddksadhl a[;ke'k%
(A) 15 vkSj 35 gS (B) 35 vkSj 15 gS (C) 30 vkSj 20 gS (D) 25 vkSj 25 gS
16. Three persons start walking together and their steps measure 40 cm. 42 cm and 45 cm respectively. What
is the minimum distance each should walk so that each can cover the same distance in complete steps?
(A) 25 m 20 cm (B) 50 m 40 cm (C) 75 m 60 cm (D) 100 m 80 cm
rhu O;f ,d l kFkVgyukvkjaHkdjrsgSarFkkmudsdneksadseki e'k%40 cm, 42 cm rFkk45 cm gSAi zR;sd
O;f fdruhU;wure nwjhrd pysrkfd i zR;sd O;f l eku nwjhdksi w.kZpj.kksaesai wjkdj ys\
(A) 25 m 20 cm (B) 50 m 40 cm (C) 75 m 60 cm (D) 100 m 80 cm
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 53
17. If a bus travels 160 km in 4 hours and a train travels 320 km in 5 hours at uniform speeds, then what is the
ratio of the distances travelled by them in one hour?
(A) 8 : 5 (B) 5 : 8 (C) 4 : 5 (D) 1 : 2
;fn ,d&l eku xfr l spyusi j ,d cl 4 ?kaVsesa160 fdehnwjhr; djrhgSrFkk,d jsyxkM+h5 ?kaVsesa320 fdeh
nwjhr; djrhgS] rksbuds}kjk,d ?kaVsesar; dhxbZnwfj;ksaesaD;kvuqi kr gS\
(A) 8 : 5 (B) 5 : 8 (C) 4 : 5 (D) 1 : 2
18. There are 100 students in a particular class. 60% students play cricket, 30% student play football and 10%
students play both the games. What is the number of students who play neither cricket nor football?
(A) 25 (B) 20 (C) 18 (D) 15
fdl hd{kkesafo| kfFkZ;ksadhl a[;k100 gSaA60% fo| kFkhZfdsV[ksyrsgSa] 30% fo| kFkhZQqVckWy [ksyrsgSarFkk10%
fo| kFkhZnksuksa[ksy [ksyrsgSaA,sl sfo| kfFkZ;ksadhl a[;kD;kgSt ksu rksfdsV[ksyrsgSavkSj u ghQqVckWy [ksyrs
gS\
(A) 25 (B) 20 (C) 18 (D) 15
19 A village having a population of 4000 requires 150 litres of water per head per day. It has a tank measuring
20 m 15 m 6 m. The water of this tank will last for
(A) 2 days (B) 3 days (C) 4 days (D) 5 days
,d xko dht ul a[;k4000 gSft l dsfy, i zfr O;f i zfrfnu 150 yhVj t y dhvko';drkgSAbl dsi kl ,d
i kuhdhVadhgSft l dheki 20 m 15 m 6 m gSAi kuhdhVadhdkt y fdrusfnuksaesal ekIr gksxk\
(A) 2 fnuksaesa (B) 3 fnuksaesa (C) 4 fnuksaesa (D) 5 fnuksaesa
20. A student on her first 3 tests received an average score of N points. If she exceeds her previous average
score by 20 points on her fourth test, then what is the average score for the first 4 tests?
(A) N +20 (B) N +10 (C) N +4 (D) N +5
vi usi zFke rhu i jh{k.kksaesafdl hNk=kkdkvkSl r i zkIrkad N vad gSA;fn ogvi uspkSFksi jh{k.kesafi NysvkSl r
i zkIrkad l s20 vad vf/kd i zkIr djrhgS] rksi zFke pkj i jh{k.kksadkvkSl r i zkIrkad D;kgS\
(A) N +20 (B) N +10 (C) N +4 (D) N +5
21. In a group of persons, 70% of the persons are male and 30% of the persons are married. If two-sevenths of
the males are married, what fraction of the females is single?
(A) 2/7 (B) 1/3 (C) 3/7 (D) 2/3
O;f;ksads,d l ewgesa] 70% O;f i q: "kgSavkSj 30% O;f fookfgr gSaA;fn i q: "kksadk2/7 Hkkx fookfgr gS] rks
efgykvksadkfdrukHkkx vfookfgr gS\
(A) 2/7 (B) 1/3 (C) 3/7 (D) 2/3
22. The houses of A and B face each other on a road going north-south, A's being on the western side. A comes
out of his house, turns left, travels 5 km, turns right, travels 5 km to the front of D's house. B does exactly
the same and reaches the front of C's house. In this context, which one of the following statements is
correct?
(A) C and D live on the same street
(B) C's house faces south
(C) The houses of C and D are less than 20 km apart
(D) None of the above
mkj&nf{k.kt krh,d l M+d i j vkeus&l keusA ,oaB ds?kj gSa] ft l esaA vi us?kj l sckgj vkrkgS] ck,eqM+rkgS]
5 km py dj D ds?kj dsl keusi gqp t krkgSAB HkhBhd&Bhd ,sl sghdjrkgSvkSj C ds?kj dsl keusi gqp t krk
gSAbl l anHkZesa] fuEufyf[kr esal sdkSu&l k,d dFku l ghgS\
(A) C vkSj D ,d ghl M+d i j jgrsgSA
(B) C ds?kj dkeq[knf{k.kdhvksj gSA
(C) C vkSj D ds?kj ,d&nwl jsl s20 km l sde nwjhi j gSaA
(D) mi ;qZ esal sdksbZugha
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 54
Read the following passage and answer the 3 (three) items that follow :
A, B, C, D and E are members of the same family. There are two fathers, two sons, two wives, three males
and two females. The leacher was the wife of a lawyer who was the son of a doctor E is not a male, neither
also a wife of a professional. C is the youngest person in the family and D is the eldest. B is a male.
23. How is D related to E?
(A) Husband (B) Son (C) Father (D) Wife
24. Who are the females in the group?
(A) C and E (B) C and D (C) E and A (D) D and E
25. Whose wife is the teacher?
(A) C (B) D (C) A (D) B
fuEufyf[kr ys[kka'kdksi f<+, vkSj ml dsi 'pkr~fn, x, 3 (rhu) i z'uka'kksadsmkj nhft , :
A, B, C, D ,oaE ,oaghi fjokj dsl nL; gSaAnksfi rkgSa] nksi q=kgS] nksi fRu;kgSa] rhu i q: "kgSavkSj nksfL=k;kgSaA
v/;kfi dk,d odhy dhi RuhgS] ;godhy ,d MkWDVj dki q=kgSAE i q: "kughagSvkSj u ghogfdl hL;ol k;h
dhi RuhgSAi fjokj esaC l cl sde mezdkgSvkSj D l cl scM+kgSaAB ,d i q: "kgSaA
23. D dkE l sD;kl EcU/kgSa?
(A) i fr (B) i q=k (C) fi rk (D) iRuh
24. bl l ewgesafL=k;kdkSu&dkSu gS?
(A) C vkSj E (B) C vkSj D (C) E vkSj A (D) D vkSj E
25. fdl dhi Ruhv/;kfi dkgS?
(A) C (B) D (C) A (D) B
Read the following passage and answer the 3 (three) items that follow :
In a survey regarding a proposed measure to be introduced, 2878 persons took part of which 1652 were
males.1226 persons voted against the proposal of which 796 were males. 1425 persons voted for the
proposal. 196 females were undecided.
26. How many females voted for the proposal?
(A) 430 (B) 600 (C) 624 (D) 640
27. How many males were undecided?
(A) 31 (B) 227 (C) 426 (D) 581
28. How many females were not in favour of the proposal?
(A) 430 (B) 496 (C) 586 (D) 1226
fuEufyf[kr ys[kka'kdksi f<+, vkSj ml dsi 'pkr~fn, x, 3 (rhu) i z'uka'kksadsmkj nhft , :
fdl h,d i zLrkfor vH;qi k; dksykxwdjusl si woZml i j fd, x, ,d l osZ{k.kesa2878 O;f;ksausfgLkkfy;kft uesa
1652 i q: "kFksA1226 O;f;ksausi zLrko dsfo: ) er fn;k] ft uesal s796 i q: "kFksA1425 O;f;ksausi zLrko dsi {k
esaer fn;kA196 fL=k;kvfu.khZr FkhaA
26. fdruhfL=k;ksausi zLrko dsi {kesaer fn;k\
(A) 430 (B) 600 (C) 624 (D) 640
27. fdrusi q: "kvfu.khZr Fks?
(A) 31 (B) 227 (C) 426 (D) 581
28. fdruhfL=k;ki zLrko dsi {kesaughaFkha\
(A) 430 (B) 496 (C) 586 (D) 1226
ACADEMIC SESSION 2012-13
Rise Academy, PVT. Ltd., (Head Office) : 607/608-A, Talwandi KOTA (Raj.) -324005 55
29. In a queue, Mr. X is fourteenth from the front and Mr. Y is seventeenth from the end, while Mr. Z is exactly
in between Mr. X and Mr. Y. If Mr. X is ahead of Mr. Y and there are 48 persons in the queue, how many
persons in the between Mr. X and Mr. Z ?
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9
fdl hi af esa] J hekuX l keusl s14osaLFkku i j gSavkSj J heku Y var l s17osaLFkku i j gSa] t cfd J heku Z, J heku
X ;fn J heku Y dsvkxsgSavkSj i af esadqy 48 O;f gSa] rksJ heku X vkSj J heku Z dschp fdrusO;f gS\
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9
30. Consider the following argument.
"In order to be a teacher one must graduate from college. All poets are poor Some Mathematicians are
poets. No college graduate is poor."
Which one of the following is not a valid conclusion regarding the above argument?
(A) Some Mathematicians are not teachers. (B) Some teachers are not Mathematicians.
(C) Teachers are not poor. (D) Poets are not teachers.
fuEufyf[kr ;qf i j fopkj dhft , %
" v/;ki d gksusdsfy, dkWyst dkLukrd gksukvko';d gSAl Hkhdfo fu/kZu gksrsgSAdqN xf.krK dfo gksrsgSAdksbZ
dkWyst dkLukrd fu/kZu ughagSA"
mi ;qZ ;qf dsl anHkZesafuEufyf[kr esal sdkSu&l k,d] oS/kfu"d"kZughagS\
(A) dqN xf.krK v/;ki d ughagSA (B) dqN v/;ki d xf.krkK ughagSA
(C) v/;ki d fu/kZu ughagSA (D) dfo v/;ki d ughagSA
SAMPLE TEST PAPER-5
1. (C) 2. (A) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (D)
8. (B) 9. (A) 10. (D) 11. (B) 12. (A) 13. (A) 14. (B)
15. (B) 16. (D) 17. (B) 18. (D) 19. (C) 20. (B) 21. (D)
22. (B) 23. (A) 24. (D) 25. (C) 26. (A) 27. (B) 28. (C)
29. (B) 30. (D)