Facultatea de Antreprenoriat Ingineria si Managementul Afacerilor

ENERGIA GEOTERMALA

PROIECT REALIZAT DE: -Spataru Simina -Radu Teodora

1

Energia geotermală are un potenţial mare pentru producerea de electricitate. in atentia cercetatorilor din domeniu. regenerabilă şi poate fi folosită în scopuri diverse: încălzirea locuinţelor . Competitivitatea energiei geotermale creste pe masura ce resursele clasice se epuizeaza si pretul petrolului se mareste. Ne putem folosi de abur şi apa caldă produsă în interiorul pământului. care are o pondere importanta. intrucat devin utilizabile in incalzire forajele geotermale mai putin adanci. -utilizari industriale (uscarea cherestelei. a gazelor si a petrolului. Rezervele geotermale exploatabile din SUA pot acoperi necesitatile energetice actuale pe o perioada de 150 ani. poate vom putea folosi caldura continuta in adancul scoartei terestre in roci uscate. in viitor. este caldură din interiorul pamântului. In SUA se urmareste valorificarea globala a sursei si in acest sens pompa termica constituie o solutie complementara cu ajutorul careia se extinde considerabil domeniul de utilizare. Domeniile de utilizare directa sunt: -incalzirea incaperilor si prepararea apei calde menajere. Aceasta cu atat mai mult cu cat in afara investitiei. uscatul fanului etc. industrial şi pentru producerea de electricitate în care necesită investiţii pentru a construi o centrală geotermală care ar pune punct dependenţei o 100% de resurse energetice . in Islanda energia geotermala este folosita pentru culturile de sere. cheltuielile de intretinere si de exploatare a resurselor geotermale sunt relativ reduse. Prin utilizarea directa se intelege utilizarea energiei termice a fluidului geotermal prin transfer de caldura direct unui utilizator sau prin intermediul altui fluid. aproximativ 30% din necesitatile energetice sunt acoperite de surse geotermale. Un exemplu elocvent de tara in care energia geotermala este larg raspandita este Islanda: din cauza lipsei carbunelui. a inului. dar. acvacultura. Este nepoluantă. energia geotermala constituie un potential energetic a carui valoare este. in prezent. ASPECTE TEORETICE Generalitati Criza energetica mondiala a determinat cautarea unor noi surse de energie. deci mai ieftine. -utilizari industriale (sere. pentru cresterea algelor si a pestilor.Cuvântul geotermala vine din greacă cuvintele geo (pământ) şi term (energie termică) . Mai mult. 2 . Tenhologia de azi utilizeaza resursele hidrotermale. precum si pentru spalatul lanii. Deci ea face parte din categoria Energiei Regenerabile. -balneologie. pasteurizarea laptelui etc. In acest context. piscicultura). Aproape 8000 MW sunt produşi de-a lungul lumii. sau chiar cea din magma.

Fig 3.2 prezintă o imagine sugestivă a temperaturii principalelor zone din interiorului Pământului. temperatura Pământului creşte dinspre suprafaţă spre centru. Evident.Nucleul extern 3000… 5000 km. Cele patru zone principale sunt în ordine. dinspre suprafaţa Pământului spre centrul acestuia. 6000°C.Scoarţa 0… 100 km. Cu cât se coboară mai adânc în interiorul scoarţei terestre. pe care le conţine scoarţa terestră. care însă nu a fost încă precis determinată de oamenii de ştiinţă. . sunt divizate la rândul lor în mai multe subzone. singura problemă fiind reprezentată de adâncimea la care este disponibilă această energie. .Consideraţii privind energia geotermală Energia geotermală reprezintă diverse categorii particulare de energie termică.Mantaua 100… 3000 km. In figura 3. temperatura creşte şi teoretic energia geotermală poate să fie utilizată tot mai eficient. În imaginea din figura 3. 3 .1 Toate zonele prezentate. unde atinge o valoare de cca.1 sunt prezentate principalele zone din care este alcătuit interiorul Pământului. cu dimensiunile aproximative: .

principalul dezavantaj consta din faptul ca o centrala electrica de acest tip trebuie amplasata in imediata vecinatate a sursei geotermale. Dupa cum s-a precizat mai sus. Scade impactul produs asupra mediului prin arderea combustibililor fosili. Se mentioneaza in acest sens urmatoarele avantaje : • • Scade consumul de combustibili fosili necesar acoperirii cererii de energie electrica . începând din jurul anilor 1920. 4 .Fig 3. sau a unor spaţii comerciale. Producerea energiei electrice avand la baza energia geotermala reprezinta o optiune deosebit de interesanta pentru tarile care poseda un potential important din aceasta resursa de energie primara. când a început să fie utilizată în special căldura apelor geotermale. sau cea provenită din gheizere.2 Energia geotermală este utilizată la scară comercială. pentru încălzirea locuinţelor.

8 – sistem de monitorizare seismică.Fig.renewables-made-in-germany. 2 – zona de joncţiune între foraje.4. • 5 . injecţia apei şi pompe de injecţie. 7 – stocare energie de potenţial termic ridicat în sol. tehnologiile de producere a energiei electrice sunt: • Centrale geotermale pe baza de „abur uscat”: Folosesc abur la temperatura ridicata (>235 oC) si doar o mica cantitate de apa din rezervorul geotermal. 3 – foraje de producţie. Părţile componente ale unei centrale electrice geotermale 1 – foraj pt. 5 – turbinele şi generatoarele electrice. Aici are loc o scadere brusca de presiune. Centrale geotermale cu “abur saturat umed”: este varianta uzuala pentru centrale de 5 MW pana la 100 MW capacitate instalata. pentru a antrena un generator ce produce energie electrica. 6 – sistem de răcire. 3. 4 – schimbător de căldură. ceea ce determina ca o parte din apa sa vaporizeze. Aceste centrale folosesc apa fierbinte (>182 oC) din rezervorul geotermal. 9– consumatori electrici www.com In general. Apa este pompata in expandor la presiunea furnizata de rezervorul subteran. Aburul este adus de la rezervor printr-o conducta direct in turbina. aburul format antrenand turbina.

6 . cu un punct de fierbere scazut. vaporizeaza si strabate o turbina pentru a genera energie electrica. Un exemplu este ciclul Kalina in care ca agent de lucru este folosita o solutie apoasa pe baza de amoniac. • 1. Ciclul combinat (ciclu cu abur si ciclu binar): Acesta consta dintr-o combinatie intre cele doua precizate mai sus. in plus scazand costul generarii puterii geotermale. aburul nu trebuie sa contina umiditate deoarece schema nu prevede instalatii de separare a picaturilor de apa. Dupa cum s-a precizat mai sus. Solutia poate fi utilizata in conditiile existentei unei surse geotermale care produce abur uscat sau cu un continut redus de umiditate.• Centrale cu ciclu binar: In sistemele binare.10 MWe. Dupa destinderea in turbina. iar condensul este reinjectat in rezervorul geotermal. Centrala electrica geotermala cu abur uscat Reprezinta cea mai veche varianta de centrala electrica geotermala. Capacitatea instalata uzuala la aceasta categorie este in gama 500 kWe . fluidele geotermale fierbinti sunt vehiculate printr-una din partile unui schimbator de caldura. Fluidul de lucru. aburul condenseaza. pentru a incalzi un fluid de lucru. care permite atingerea unei eficiente ridicate a centralei. Aburul care alimenteaza turbina provine direct din sursa geotermala. In figura 4 este prezentata schema pentru acest tip de centrala. Autorii acestuia sustin ca ciclul mareste eficienta unei centrale geotermale cu 20 – 40 % si reduce costurile de constructie ale centralei cu 20 – 30 %.

Puterea unitara pentru o astfel de unitate energetica se situeaza in intervalul 5 – 100 MW. Condensul astfel format se amesteca cu faza lichida rezultata de la expandor si este reinjectat in rezervorul geotermal sau este trimis catre un consummator termic. Apa evacuata din expandorul de inalta presiune este introdusa in expandorul de joasa presiune. prezentat in figura 6. In functie de nivelul termic al sursei hidrotermale este posibila realizarea unei scheme cu doua nivele de presiune. este constituit de prima centrala geotermala construita in Germania la Neustadt care produce energie electrica utilizand o resursa geotermala cu cel mai redus nivel termic (98 0C). in care productia de abur se realizeaza in doua expandoare inseriate. Un alt exemplu. Centrala electrica geotermala utilizand apa fierbinte Centrala electrica geotermala cu abur umed reprezinta solutia cea mai des intalnita (vezi Figura 5). 7 . Aburul format se destinde intr-o turbina producand lucru mecanic si apoi condensand. Fig 5 Principiul consta din prelevarea de apa fierbinte sub presiune dintr-o sursa hidrotermala si introducerea acesteia intr-un expandor. producand o cantitate de abur ce este injectata in turbina.2.

8 . sub nivelul de 180 °C. 3. in cazul centralei de la Neustadt condensatul rezultat in condensator este preincalzit inainte de a intra in expandor. Apa provenita din sursa geotermala cedeaza caldura (prin intermediul unui schimbator de caldura) catre un alt fluid (ex. In acest mod poate fi utilizat un potential termic geotermal relativ scazut. Spre deosebire de schema anterioara. unul de amestec si unul de suprafata. Centrala electrica geotermala cu ciclu binar O mare parte a rezervoarelor geotermale se caracterizeaza prin temperaturi relative coborate. In felul acesta. apa fierbinte extrasa din rezervorul geotermal este trecuta prin doua schimbatoare de caldura. In acest caz pentru conversia energiei geotermale in energie electrica solutia optima este utilizarea ciclurilor binare (vezi Figura 7). 6 Schema centralei electrice geotermale de la Neustadt (Germania). inainte de a fi reinjectata in rezervor. Fig. 7 Centrala electrica geotermala cu ciclu binar. butan) care evolueaza in ciclul motor al centralei.Fig. Acest fluid se caracterizeaza printr-o temperatura de fierbere sensibil mai coborata decat cea a apei. pentan.

Italia. centralele electrice geotermale trebuiesc amplasate in imediata apropiere a surselor de caldura.Dezvoltarea centralelor electrice geotermale Dupa cum s-a precizat mai sus. in functie de potentialul geotermal al fiecarei regiuni geografice. se remarca si o preocupare inspre dezvoltarea unor unitati de mica putere bazate pe cicluri binare. indeosebi ceea ce privesc operatiunile de foraj. incalzire terenuri de cultura Industrie : incalzire si uscare produse Acoperirea cererii de caldura a consumatorilor rezidentiali Se mentioneaza ca in peste 35 de tari exista o capacitate instalata de utilizare directa a energiei geotermale de peste 12 000 MWt. fiind urmata in anii ’60 de Geysers (SUA). O utilizare eficienta a energiei geotermale este cea in cascada: 9 . Se elimina astfel necesitatea unor linii lungi de transport a energiei electrice care genereaza costuri investitionale si de mentenanta importante. Centralele electrice geotermale reprezinta una din solutiile cele mai avantajoase pentru alimentarea unor consumatori izolati. Prima centrala geotermala din lume a fost pusa in functiune in 1904 la Lardarello. Rezulta o disponibilitate de timp deosebit de ridicata in raport cu alte categorii de centrale electrice. Tehnologiile utilizate nu sunt sofisticate. Centralele electrice geotermale cu abur uscat reprezinta filiera cea mai raspandita la ora actuala. energia geotermala are o gama larga de utilizare directa : • • • • Balneologie Agricultura : sere. iar sursa de energie geotermala este practic inepuizabila. Utilizarea directa a energiei geotermale In afara productiei de energie electrica. Va rezulta o raspandire neuniforma a acestei categorii de centrala electrica. bazandu-se pe echipamente mature din punct de vedere comercial. Totusi. avand la baza un ciclu cu abur uscat. Utilizarea energiei geotermale presupune o serie de investitii relativ ridicate. A doua centrala a intrat in exploatare in anii ’50 la Waikarei (Noua Zeelanda). Centralele electrice geotermale sunt utilizate cu precadere pentru acoperirea bazei curbei de sarcina a unui sistem electroenergetic.

Centrală electrică geotermală din Kamchatka. Rusia www. care nu favorizeaza dezvoltarea acestui sector energetic cu efecte economico-financiare superioare. 3. cauza principala fiind determinata de lipsa unui suport financiar corespunzator.• • • Termoficare la o temperatura de 90 .60 °C. Preparare apa calda menajera pentru temperature sub 60 °C. Fig.5.renewables-made-in-germany.com SITUATIA IN ROMANIA In Romania. gradul de valorificare a surselor de energie de origine geotermala este redus. Alimentare sere sau procese industriale la o temperatura de aproximativ 60 °C. 10 .

Aceste sisteme sunt deosebit de avantajoase. dintre care unele sa fie de repompare. Temperaturile obtinute ating 240 oC. In cazul folosirii apei industriale in instalatiile energetice. Desi acestea degradeaza nivelul exergetic al sursei. pe langa energia asigurata. Avantajele acestui sistem. iar variatia necesarului de energie la consumator in diferite perioade ale anului nu este mare.temperatura maxima a apei. Se identifica urmatoarele tipuri de sisteme geotermice: . variabil in limite largi. deoarece potentialele la care se obtine energia termica sunt ridicate. In SUA. din cauza pericolului depunerilor. Apa geotermala are un continut pronuntat de saruri. utilizarea lor este necesara pentru a evita 11 . In aceste cazuri. din energiile obtinute din surse regenerabile. in majoritatea cazurilor se insereaza schimbatoare de caldura de suprafata.Utilizarea apei geotermale constituie o optiune viabila atunci cand agentul extras la suprafata asigura o alimentare a sistemului la debit constant. sunt conservarea rezervei de apa si conservarea presiunii stratului de apa. 5% proveneau din sursa geotermala si 1% din sursa solara. debitul de apa si puterea motorului electric. TIPURI DE SISTEME GEOTERMICE Sistemele geotermice se clasifica in functie de temperatura si presiunea sistemului si de modul in care energia termica este transferata spre sol. Sistemul recomandat este cel cu mai multe puturi active. agentul termic obtinut are un continut redus de gaze (CO2 + H2S). Exploatarea apei geotermale trebuie sa se realizeze prin utilizarea pompelor submersibile. La alegerea pompei corespunzatoare se au in vedere: inaltimea de pompare. ceea ce simplifica valorificarea caldurii. putandu-se asocia producerii de energie electrica. Sisteme cu convectie hidrotermica Acestea se caracterizeaza prin faptul ca in scoarta terestra exista canale radiale prin care un agent termic (abur sau lichid) circula si transfera energia termica de la o sursa eruptiva profunda (magma) spre exterior.

hoteluri. Aceste sisteme au raspandire in intreaga lume. apa geotermala este utilizata pentru topitorii de in. In ultimul sfert de veac s-au initiat actiuni sistematice de prospectare si evaluare atat a zacamintelor geotermale. mai mari decat acelea din alte zone. Cel mai important sistem acvifer termal al Depresiunii Panonice il constituie sistemul din baza panonianului superior. bai. in toate formatiunile geologice se gasesc straturi acvifere cu capacitati si proprietati termofizice foarte variate. Ponderea sistemelor geotermice exploatate in SUA este: • sisteme cu convectie hidrotermica 10. piscine. Sistemele geopresurizate pot fi exploatate atat termic. In judetul Timis. In jurul municipiului Oradea s-au facut foraje si s-au exploatat in scopuri terapeutice apele geotermale de peste 100 de ani.2% Zacamintele geotermice din zona de vest a tarii noastre sunt de tipul cu convectie hidrotermica.depunerea sarurilor in instalatii cu efect de deteriorare a coeficientului de transfer termic si de obturare a sectiunii libere de trecere a apei prin conducte Sisteme cu zacaminte geopresurizate Acestea constau in rezervoare de apa acoperite cu o izolatie impermeabila. Apele din acest sistem se manifesta in general eruptiv. cat si a zacamintelor de hidrocarburi din aceasta parte a tarii. SURSE GEOTERMALE IN ROMANIA Depresiunea Panonica ce cuprinde zona de vest a tarii noastre. care ar putea fi utilizata in obtinerea de energie termica si mecanica. pentru prepararea apei calde menajere. datorita continutului ridicat de gaze dizolvate. In municipiul Oradea si in judetul Bihor se furnizeaza apa calda menajera pentru 800 de apartamente. sere legumicole. incluzand Banatul si vestul Muntilor Apuseni si teritoriul Ungariei si al fostei Iugoslavii este o zona bogata in zacaminte geotermale. Fluxurile termice la suprafata au valori de ordinul a 85 MW/m2. cat si hidraulic. prepararea apei calde menajere etc. stranduri. pentru scopuri terapeutice.3% • sisteme cu zacaminte geopresurizate 81. Nivelul termic al apelor geotermale din zona de vest a tarii este redus: C. Din aceasta cauza. evidentiat prin sondaje. Apa continuta in aceste rezervoare are salinitate scazuta si este saturata cu gaze naturale recuperabile. Sisteme cu magma Roca topita. Prin acestea s-a constatat ca in Campia de Vest. se incalzesc 12 apartamente.5% • sisteme cu transfer conductiv 8. acestea pot fi utilizate in special in°30 – 90 scopuri terapeutice. constituie o sursa termica de mari dimensiuni. Energia mecanica obtinuta prin utilizarea energiei hidraulice poate fi folosita pentru antrenarea instalatiilor mecanice complementare din constructii. vulcanica. pentru incalzire. cu efect favorabil asupra randamentului global al sistemului. Exploatarea surselor geotermale din tara cu scopul producerii energiei electrice este 12 . fiind supuse la presiuni ridicate.

In concluzie. .imposibila. pentru furnizarea apei de imbaiere sau gatit. Astazi. Cu oricare dintre ele. intrucat un generator geotermal presupune o presiune initiala foarte mare si temperaturi ale fluidului de lucru de peste 150 grade Celsius. apa izvoarelor este captata si utilizata in statiunile balneare. Cele mai comune metode sunt bucla inchisa si bucla deschisa. majoritatea energiei vine chiar din pamant. aplicatii ce poarta numele de utilizare directa a energiei geotermale. O teava mica este ingropata sub linia de inghet a pamantului. Oamenii au folosit izvoarele calde inca de acum cateva mii de ani. Bucla inchisa este o metoda de transfer al caldurii pe doua cai. Utilizarea directa Rezervoarele geotermale. numai o fractiune din energie vine din electricitate. TETCO incalzeste sau raceste pur si simplu prin schimbarea temperaturii solutiei de apa . pot fi folosite pentru incalzire directa. O pompa de mica putere circula o solutie de apa prin tevi si prin TETCO. 13 . Economia de energie plateste in final investitia. care se gasesc la cativa kilometri in adancul scoartei terestre. pretul utilizarii este mai mic decat al oricarei alte alternative pentru confort. METODE DE COLECTARE A ENERGIEI GEOTERMALE Exista multe metode pentru a colecta energia naturala si gratuita a Pamantului.

In sistemele moderne. deci nu se poate vorbi de o sursa infinita de energie. In plus. uscarea recoltelor. Apa este adusa la suprafata printr-un sistem mecanic. se construiesc fantani in rezervoarele geotermale si se obtine un flux continuu de apa fierbinte. Ce putem face in Europa Se poate estima ca pana in anul 2030-2050. cum este pasteurizarea laptelui. cresterea plantelor in sere. O explicatie pentru racirea zonelor cu activitate geotermala ar fi si faptul ca centrala geotermala instalata este prea mare pentru capacitatea de incalzire a zonei respective. zonele cu activitate geotermala se racesc dupa cateva decenii de utilizare. Ele includ incalzirea locuintelor (individual sau chiar a unor intregi orase). putand fi cauzate chiar si cutremure de intensitate redusa. Aplicatiile caldurii geotermale sunt foarte variate. incalzirea apei in crescatorii de pesti. iar un alt ansamblu o reintroduce in put dupa racire. dar cu siguranta avem de-a face cu surse regenerabile. noile tehnologii din domeniul energiei geotermale vor permite o productie semnificativa de electricitate in multe tari care nu sunt considerate azi ca avand resurse geotermale importante. 14 . precum si in unele procese industriale. Printre dezavantajele centralelor geotermale se numara cresterea instabilitatii solului din zona. sau o evacueaza la suprafata.

Mc-Graw Hill. utilizam 0. plutoniu.Printre avantajele centralelor geotermale se numara faptul ca energia rezultata este curata pentru mediul inconjurator si regenerabila.com/casa-masina/instalatii/Centrale-electrice-geotermale94292.pdf http://www. Insa in prezent (2007). din care aproxmativ 2000 de ZJ ar putea fi utilizati pentru producerea energiei electrice cu ajutorul centralelor geotermale. 1999 • L. Energy. Washington.5 ZJ. Cambridge University Press. in 1904 fiind inregistrata prima utilizare in vederea producerii electricitatii (un generator care alimenta 4 becuri). Cambridge. petrol si gaz pentru producerea energiei electrice.termo.. energia geotermala si izvoarele cu apa calda au fost folosite in secolele trecute pentru spalat si incalzit locuinte.25% din acest potential. Powering the Future: Blueprint for a Sustainable Electricity Industry. Asadar. State of the World – 200. nu ar mai fi deloc nevoie de carbune. Ca scurt istoric.php • W. Boston.centi.pdf http://www. Norton & Comp.utcluj. Reynolds. June 1994 • W. The World Watch Institute. Brown.ro/regenerabile/3_1. C. H. McGraw-Hill. World Watch paper 119. Aceasta in conditiile in care necesarul energetic al intregului glob pe parcursul unui an nu depaseste 0. daca am ajunge sa utilizam doar 0. Energia geotermala este si mai ieftina de obicei decat cea rezultata din combustibilii fosili. Steadman. In plus centralele geotermale nu sunt afectare de conditiile meteorologice si ciclul noapte/zi. New-York. doar aproximativ 1% din necesarul energetic al globului era acoperit de surse geotermale. French (editors).000 ZJ pe an. W. Energy: from Nature to Man. Un studiu al MIT din 2006 ne spune ca potentialul geotermal total al Pamantului este de aproximativ 13. Asadar. Environment and Building. Saigo. New-York.energeia. Nicholas Lensen. C. in momentul de fata.ro/info/bioenergy2011/Aurel%20Setel_Utilizarea%20apelor %20geotermale%20in%20Regiunea%20NV.scrigroup. Environmental Science. BIBLIOGRAFIE http://www. W. moment in care Noua Zeelanda s-a alaturat producatorilor de electricitate din energie geotermala.ro/energie-geotermala/centrale-geotermale/ http://www. Flavin. 1975 • Christopher Flavin. 1974 15 . Din 1911 pana in 1958 a existat o singura centrale geotermala.0025% din potential. 2000 • P. Cunningham si B.

1986 • Readings from American Scientific: Energy for Planet Earth. Weir. Ed. London. biosfera si resursele naturale. Bendea. nr. Bucuresti • C. Coste. Bendea. Timisoara. Barbuta. D. 1991 • I. Dancea. M. C. Energii neconventionale utilizate in instalatiile din constructii. 2/2005 16 . Tidwell and A. Renewable Energy Resources. Ed. 1982 • M. G. E & F N Spon.• J. Energetica. Brandabur. W. Tehnica. 1987. Modelarea variantelor de utilizare in cascada a energiei geotermale intr-o comunitate rurala. N. Ilina. Facla. Omul.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful