Besplatni PDF o meditaciji

Meditacija je više od tehnike opuštanja. To je metoda dobivanja slobode od konstantno nadolazećih misli i briga te način za stišavanje našeg brbljavog uma. Na višim razinama vodi do unutarnjeg mira i sreće te do duhovnog buđenja i prosvijetljenja. Meditacija igra važnu ulogu u različitim religijama i duhovnim tradicijama i uvijek se prakticirala od davnih vremena pa do današnjih dana. Uvijek su postojali ljudi koji su željeli ići "s one strane uma" kako bi otkrili tko su i što su te postigli višu duhovnu svjesnost. Postoje razni oblici, tehnike i tradicije, koje se prakticiraju i slijede zbog različitih razloga i ciljeva: zbog relaksacije, zbog zdravlja, zbog mentalne nadmoći i unutrašnjeg mira te naravno zbog postizanja duhovnog buđenja i prosvijetljenja kako bi otkrili zapravo tko ste. • • • • • Meditacija smiruje tijelo i um. Smanjuje stres i tjeskobu. Normalizira krvni pritisak i ima ljekovit utjecaj na tijelo. Poboljšava moć koncentracije, oštri um i jača intuiciju. Postojana praksa smanjuje broj "nemirnih" misli u umu te donosi unutarnji mir, sreću i blaženstvo.

Da bi se postigli rezultati, meditacija se treba prakticirati svakoga dana najmanje jednom – dva puta svakako daje bolje rezultate. Početnik može krenuti s 10 minuta te postupno povećavati vrijeme provedeno u meditaciji. U biti postoje dva oblika meditacije. Jedan zahtjeva fokusiranje uma na određenu aktivnost, kao što je npr. proces disanja ili na konkretni objekt, mentalnu sliku, riječ, misao ili karakternu kvalitetu.

7. Mislite nekoliko trenutaka o dobrobitima meditacije. Meditirajte na mjestu gdje će te biti sami i neometani. .Počnite s jednostavnim tehnikama.10-minutna vježba je dovoljna za početnika. smanjiti stres i napetost itd. nekoliko se trenutaka fokusirajte na ugodno sjećanje ili mentalnu sliku mjesta koje Vas smiruje. odlučite da sve misli. Taj oblik se može prakticirati nakon što ste dobro izvježbali prvi oblik. 14. Da biste se bolje opustili. Važno je meditirati svaki dan. Pažljivo pročitajte sljedeće sugestije te ih primijenite bez obzira na to koju ste tehniku izabrali za prakticiranje. 15.Počnite meditirati mirno s fokusiranom pažnjom.Drugi oblik zahtjeva da se ne fokusirate na ništa određeno. Što je pažnja fokusiranija. 11. Evo nekoliko stvari koje možete činiti kako biste poboljšali Vašu sposobnost meditacije. kako će Vam se ojačati fokus. smiriti um. 4. ustrajnost i samodisciplina se trebaju uvijek njegovati. ponavljajte te ga u Vašem umu i pokušajte pronaći njegovo duboko značenje koje se nalazi iza napisanih riječi. Sjedite u udobnom položaju s uspravnom kralježnicom. Izaberite inspirirajući citat od duhovnog učitelja. Imajte pozitivan stav. te nemojte zatezati tijelo. ideje i planovi moraju pričekati do kraja meditacije te da ništa neće omesti Vaš um. Opustite tijelo. 9. smanjili unutarnji otpor uma i povećali Vaše šanse za uspjeh. 12. 8. 3. dok se fokusirate na čin udisaja i izdisaja. 5. 6.Prije nego što počnete meditirati. Možete sjesti na pod. b) Fokusiranje na inspirirajući citat.Nastojte ostati mirni. Savjeti za meditaciju: 1. Nemojte meditirati kada ste umorni. lakše je ignorirati misli i smetnje. jastuk ili na stolac. 10. Pazite da ne naprežete Vaše disanje i Vaše tijelo. Evo dva primjera: a) Fokusirajte Vašu pažnju na udisaj i izdisaj. Duboko udahnite nekoliko puta. Dišite normalno.Strpljivost. 2. mentalno i fizički. 13. Nekoliko minuta fokusirajte Vašu pažnju na dah. ali da ispraznite um od misli kako bi se spojili s unutarnjom tišinom u sebi u stvarnog unutarnjeg Sebe.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful