Horvat Mirjam-Julia An.1 Gr.

B

Paracetamolul
(DCI – Paracetamolum; denumire chimica – paraacetilaminofenol sau acetaminofen)

A fost sintetizat în 1873 prin reducerea p-nitrofenolului în mediu de acid acetic. Acetanilida (antifebrina) fusese deja descoperită în1866, iar fenacetina în 1877 și se foloseau ca antipiretice și analgezice. Eventualele proprietăți terapeutice ale paracetamolului au fost ignorate la data descoperirii sale. În 1893 paracetamolul a fost decelat în urina pacienților cărora li se administrase fenacetină, iar în 1899 în cea a pacienților care luaseră acetanilidă. În ambele cazuri a fost considerat un metabolit neimportant din punct de vedere farmacologic al acestor medicamente. În 1946, Bernard Brodie și Julius Axelrod cercetau legăturile cauzale dintre analgezicele de tipul fenacetinei și acetanilidei și methemoblobinemie. Ei au descoperit că de fapt efectul analgezic al acetanilidei se datora metabolitului său, paracetamolul, și că la administrarea acestuia methemoglobinemia este mult redusă ca incidență și amploare. Proprietăţile terapeutice se explică prin inhibarea sintezei prostaglandinelor. Se absoarbe rapid și aproape complet din tubul digestiv, concentrația plasmatică maximă apărând la 40-60 de minute după ingestie. La maxim 4 ore absorbția este maximă. Difuzează în toate țesuturile, trecând inclusiv de bariera hematoencefalică. 1.Indicații terapeutice Este utilizat în mod curent pentru tratamentul simptomatic al afecțiunilor care implică durere de intensitate slabă sau moderată: cefalee, nevralgii dentare, dureri chirurgicale, artralgii nereumatismale, entorse, fracturi, luxații, dismenoree. Eficiența maximă a paracetamolului se obține în cazul durerilor slabe de origine nonviscerală. E folosit si ca antipiretic în hipertermiile de natură infecțioasă. Efectul antipiretic este proporțional cu temperatura: paracetamolul este complet ineficient în scăderea temperaturii normale.

1

dureri abdominal. 2 . Contraindicații    Hipersensibilitate la paracetamol Se impune prudență în cazul insuficienței hepatice sau renale și în hepatite Alcoolism 6. Cai de administrare    oral Rectal intravenos. stupoare. timpul de protrombină și bilirubina. doza obisnuita este de 500 mg la fiecare 6-8 h (se va respecta un interval minim de 4 ore intre prize). 4. 5.1. Copii intre 6 si 12 ani: 250-500 mg la 6-8 ore. Efecte adverse Manifestări alergice urticariene Agranulocitoză sau granulocitopenie Anemie Trombocitopenie După doze toxice sau utilizare cronică: hepatotoxicitate cu necroză hepatică generalizată și ireversibilă Poate apărea dependența psihică de paracetamol. anorexie. dispnee. Copii intre 3 si 6 ani: 125-250 mg la 6-8 ore. hipotensiune arterială și tahicardie mergând până la șoc. În intoxicațiile cu doze mult mai mari. dar numai la doze mari     Modifică rezultatul dozării acidului uric în ser Modifică rezultatul dozării glucozei în ser (doar pentru metoda glucozo-oxidazei) Poate scadea tranzitoriu transaminazele. 2. Intoxicatia După 1-3 ore de la ingestia unei doze mai mari de 5-8 g apar primele semne care constau în: greață. obnubilare sau comă. dar dezvoltarea toleranței și a dependenței fizice nu a fost semnalată. hipotermie moderată. delir. Interacțiuni       Alcoolul și barbituricele pot potența hepatotoxicitatea. acestea sunt înlocuite sau însoțite de: agitație. pentru durerea postoperatorie 3. vărsături. Efectul său hepatotoxic este potențat de cofeină.Mod de administrarea pe cale orala: La adulti si la copiii peste 12 ani.

sirop. manifestate bochimic prin creșterea marcată a transaminazelor și clinic prin semnele unei insuficiențe hepatice fulminante. Paracetamolul este foarte toxic pentru câini. și cu monitorizarea funcțiilor vitale. sirop) Prefalgan (flac. supozitoare) Panadol (cpr. Din acest motiv paracetamolul este evitat de terapia veterinară. în care pot să apară sau nu primele semne ale citolizei. pisici și alte mamifere. prin administrarea siropului de ipeca). Produse farmaceutice:     Paracetamol (cpr filmate) Efferalgan (cpr ef. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil. Este important de menționat faptul că o intoxicație cu paracetamol are o perioadă de evoluție critică de până la 72 de ore. în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic. letale. Pentru aceste animale.  Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetil-cisteina.v. Injectabile i.) 3 . doze foarte mici pot da intoxicații grave. Exista doua metode de prevenire a absorbtiei de la nivelul tubului digestive: epurare gastrica (in primele 4-6 ore de la ingestie. administrare de carbine activat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful