You are on page 1of 8

www.jagranjosh.

com

SAMPLE QUESTIONS FOR SBI PO EXAM 2013 : DATA INTERPRETATION

Sample Questions For SBI PO Exam 2013 : Data Interpretation

Data Interpretation & Analysis


Directions (Q. 1 to 5): Study the table below to answer these questions. The table gives the percentage distribution of population of five states A, B, C, D and E on the basis of poverty line and also on the basis of gender. State Percentage of population below the poverty line Proportion of Males and Females Below Poverty Above Poverty Line Line M:F M:F 3:4 4:5 5:4 7:5 3:2 2:3 1:2 5:3 5:3 9:8

A B C D E

28% 27% 25% 21% 32%

1. If the male population above poverty line for state E is 3.6 million, then the total population of female for the state E below poverty line is? (a) 0.12 million (b) 0.012 million (c) 1.2 million (d) 3.2 million (e) None of these 2. What will be the population of males above poverty line in the state D if it is known that the population of the state is 8 million? (a) 0.395 million (b) 3.95 million (c) 6.32 million (d) 0.56 million (e) None of these

Sample Questions For SBI PO Exam 2013 : Data Interpretation

3. What will be approximately the male population above poverty line for the state B if the female population below poverty line for state B is 1.02 million? (a) 3.62 million (b) 0.362 million (c) 2.61 million (d) 0.261 million (e) None of these 4. If the population of males below poverty line for state A is 1.56 million and that for state C is 2.55 million, then the total populations of states A and C are in the ratio? (a) 12 : 13 (b) 13 : 12 (c) 17 : 13 (d) 13 : 17 (e) None of these 5. If the population of females above poverty line for state B is 2.92 million and that for state D is 4.74 million, then the total population of states B and D is (a) 25 million (b) 24 million (c) 27 million (d) 28 million (e) None of these

Sample Questions For SBI PO Exam 2013 : Data Interpretation

Directions (Q. 6 to 10): Study the graph below to answer these questions. The line graph gives the ratio of the amount of imports by a company to the amount of exports from that company over the period from 2005 to 2011.
1.25

1.1 0.9 0.65 0.7 0.75

1.2

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

6. If the imports in 2006 were Rs. 280 crores and the export in 2006 and 2007 were Rs. 860 crores, then the imports in 2007 were? (a) Rs. 325 crores (b) Rs. 345 crores (c) Rs. 365 crores (d) Rs. 385 crores (e) None of these 7. The exports were minimum proportionate to the imports of the company in the year? (a) 2005 (b) 2006 (c) 2010 (d) 2011 (e) None of these

Sample Questions For SBI PO Exam 2013 : Data Interpretation

8. What was the percentage increase in exports from 2008 to 2009, if imports in 2008 were Rs. 360 crores and imports in 2009 was Rs. 550 crores? (a) 10% (b) 20% (c) 25% (d) 33% (e) None of these 9. If the imports of the company in 2011 were Rs. 560 crores, the exports from the company in 2011 were? (a) Rs. 400 crores (b) Rs. 428 crores (c) Rs. 438 crores (d) Rs. 442 crores (e) Rs. 448 crores 10. In how many of the given years were the exports more than the imports? (a) More than three (b) Three (c) Two (d) One (e) Zero

Sample Questions For SBI PO Exam 2013 : Data Interpretation

Directions (Q. 11 to 15): Study the table below to answer these questions. The Expenditure of a Company (in 000 rupees) per annum over the given years Years Items of Expenditure Salary Bonuses Travel Expenses Taxes Interest on Loans 2005 246 17 67 112 37 2006 264 23 78 125 45 2007 287 29 71 137 53 2008 301 33 82 129 49 2009 325 47 73 141 57

11. What is the average amount of bonuses per year paid by the company? (a) Rs. 30,000 (b) Rs. 2,98,000 (c) Rs. 29,800 (d) Rs. 3,00,000 (e) None of these 12. The total amount of travel expenses during the given period is approximately what percentage of the total amount of interest on loans during the given period? (a) 133% (b) 145% (c) 150% (d) 154% (e) 158% 13. Total expenditure on all these items in 2006 was approximately what percent of the total expenditure in 2008? (a) 93% (b) 90% (c) 87% (d) 83% (e) 79%
6

Sample Questions For SBI PO Exam 2013 : Data Interpretation

14. Which type of expenditure is always increasing over the given period? (a) Salary (b) Travel Expenses (c) Taxes (d) Interest on Loans (e) None of these 15. What is the ratio between the total amount of travel expenses of 2006 and 2008 to the salary of 2009? (a) 1 : 2 (b) 2 : 1 (c) 3 : 2 (d) 65 : 32 (e) 32 : 65

Sample Questions For SBI PO Exam 2013 : Data Interpretation

Answers 1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (e) 6. (b) 7. (d) 8. (c) 9. (e) 10.(a) 11.(c) 12.(d) 13.(b) 14.(a) 15.(e)