Presopunctura este un procedeu tipic de autoterapie, deoarece nu necesita instrumente ajutatoare, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu

, repede, fara efecte secundare. De aceea, in China si in Japonia, ea ocupa un loc important in asistenta medicala acordata populatiei, renuntandu-se la intoxicarea, adeseori inutila, cu medicamente. Alegerea punctelor Exista o multitudine de puncte de presopunctura, care pot declansa reactii extrem de diverse. Pentru a va inlesni insusirea masajului, vi le prezentam doar pe cele mai importante, sistematizandu-le in tabelul alaturat, impreuna cu numele lor de botez chinezesti. Desenele va indica pozitia exacta a fiecaruia din punctele respective. Regulile presopuncturii corecte Asa cum se vede in desenul de sus, toate punctele indicate pe diferite parti ale corpului se pot masa cu varfurile degetelor. Asezati corect varful degetului pe punctul indicat, apoi executati cu el fie miscari circulare, fie orizontale, in lungul meridianului. Traseele energetice ale meridianelor le puteti vedea in desenele din pagina. Cand aveti dureri, se recomanda sa tineti seama de directia meridianului, intrucat, adesea, si durerile se propaga in acest sens. Intensitatea si durata apasarii Presiunea aplicata in masaj difera in functie de pozitia punctelor de presopunctura. Punctele aflate la nivelul muschilor pot fi masate viguros, in timp ce punctele de pe suprafata fetei sau din zonele osoase trebuie tratate cu prudenta. Pe langa aceasta, este de retinut faptul ca persoanele robuste, rezistente, suporta un tratament mai energic decat pacientii slabiti si sensibili. Daca ne ocupam de un punct apropiat de regiunea bolnava, nu-l vom trata decat 30 pana la 60 de secunde, pe cand punctele de la extremitati, adica de pe brate si picioare, pot fi masate 1-2 minute. Ce suferinte se pot vindeca prin presopunctura - Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile. - Si insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. In aceste cazuri, presopunctura se poate folosi concomitent cu acupunctura. - Retineti neaparat faptul ca, inainte de a recurge la presopunctura, ca de altfel la orice forma de autoterapie, va trebui sa va asigurati ca neplacerile dvs. nu sunt produse de o
1

afectiune grava sau maligna. Printr-un tratament propriu, prelungit, fara interventia medicului, n-ati face decat sa amanati inutil masurile medicale ce se impun in asemenea boli. Localizarea punctelor de presopunctura - Di 4-Hegu (Povarsnisul) Veti gasi acest punct, alipind degetul mare de mana. Se formeaza o mica protuberanta musculoasa, iar punctul cautat se afla chiar la baza ei. - Du 26-Renzhong (Jgheabul) Acest punct este plasat pe linia dintre nas si buza de sus, la o treime de nas si doua treimi de buza. - He 7-Shenmen (Poarta zeilor) Punctul se afla pe cuta formata cand indoiti incheietura mainii, la marginea din afara a tendonului extern. - Le 3-Taichong (Atacul suprem) Acest punct este situat in unghiul format de oasele primului si al celui de-al doilea deget ale labei piciorului. - Ma 36-Zusanli (Pacea divina) Punctul se gaseste pe latura din afara a tibiei, la aproximativ trei degete sub adancitura articulatiei genunchiului. - Ma 44 Neiting (Curtea interioara) Punctul se afla intre al doilea si al treilea deget de la picior, mai sus cu o jumatate de deget de spatiul interdigital. - MP 6-Sanyinjiao (Locul de intalnire a celor trei yin) Veti descoperi acest punct pe latura dinspre interior a tibiei, cam la patru degete mai sus de marginea superioara a gleznei. - Pe 6-Neiguan (Digul interior) Gasiti acest punct, palpand cele doua tendoane principale si departandu-va de incheietura mainii cu doua degete si jumatate in sus. - Ren 4-Guanyuan (Oceanul energiei) Cautati punctul pe linia mediana a abdomenului, la patru degete sub ombilic. - Ren 12-Zhongwan (Centrul stomacului)
2

Acest punct poate fi gasit pe linia mediana a abdomenului, la aproximativ o palma deasupra ombilicului. - Ren 17-Shanzhong (Coada de porumbel) Punctul se afla pe linia mediana a toracelui, la mijlocul sternului, intre mameloane. - SJ 5-Waiguan (Trecatoarea exterioara) Acest punct este plasat intre oasele radius si cubitus, pe partea superioara a antebratului, la doua degete si jumatate distanta de incheietura mainii. Actiunea principalelor puncte de presopunctura Puncte, Eficacitatea punctelor, Tehnici Di 4-Hegu Calmarea generala a durerilor, dureri de ochi si de dinti, raceli. Masaj intre degetul mare si aratator, dinspre degete spre brat, 60-120 sec. Du 26-Renzhong Accidente, lesinuri, tulburari de circulatie, dureri de dinti. Masaj cu varful degetului aratator sau a degetului mare, central, circa 30 sec. He 7-Shenmen Insomnie, agitatie, nervozitate, tulburari psihosomatice, stari anxioase. Masaj cu varful aratatorului, dinspre brat spre mana, circa 60 sec. Le 3-Taichong Dureri generale, dureri de picioare, colici biliare, crampe abdominale, dureri de cap. Masaj cu varful aratatorului, dinspre laba piciorului spre glezna, circa 60 sec. Ma 36-Zusanli Greturi, diaree, constipatie, in general afectiuni ale tractului digestiv, dureri de picioare. Masaj cu aratatorul, dinspre genunchi spre laba piciorului, 60-90 sec. Ma 44-Neiting Dureri de cap, de dinti, raceli. Principalul punct cu actiune de calmare a durerilor de la nivelul piciorului.

3

Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie. urinari nocturne involuntare. Masaj cu aratatorul. nevoie de relaxare. dinspre brat spre mana. fara interventia 4 . in directia sternului. circa 60 sec. Pe 6-Neiguan Greturi. raul de mare. suferinte ale prostatei. 60-90 sec. insomnie. presopunctura se poate folosi concomitent cu acupunctura. 30-60 sec. prelungit. circa 60 sec. rau de mare. circa 60 sec. cele faciale si de dinti. nu sunt produse de o afectiune grava sau maligna. Masaj cu aratatorul. va trebui sa va asigurati ca neplacerile dvs. circa 60 sec. Masaj pe stern cu aratatorul. Masaj cu aratatorul. circa 30 sec. dinspre mana spre corp. in directia ombilicului. Printr-un tratament propriu. agitatia. nervozitatea. Masaj cu aratatorul. In aceste cazuri. greturile. Ren 12-Zhongwan Afectiuni gastrice. sughit. constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. dinspre laba piciorului spre genunchi. Si insomnia. diaree. varsaturile. Retineti neaparat faptul ca. greturi. inainte de a recurge la presopunctura. Ren 17-Shanzhong Afectiuni pulmonare. ca si nevralgiile. rau de calatorie. durerile din zona cefei si a umerilor. MP 6-Sanyinjiao Dereglari ale ciclului menstrual. cum sunt durerile de cap. raceli. Ren 4-Guanyuan Dereglari ale ciclului menstrual. SJ 5-Waiguan Dureri de cap.Masaj cu varful aratatorului sau a degetului mare. lipsa poftei de mancare. dinspre glezna spre laba piciorului. Masaj cu aratatorul. varsaturi. ca de altfel la orice forma de autoterapie.

nervozitatea si proasta dispozitie si regleaza circulatia sangelui in tot corpul. 4. Apasarea acestui punct destinde muschii de la ceafa. Apasarea acestui punct duce la limpezirea gandurilor. Trasam o linie imaginara de la radacina degetului mijlociu pana in mijlocul palmei. inlatura durerile din umeri si din brate. odihneste ochii. suntem stresati. care se zbat. la revenirea bunei dispozitii. Se apasa concomitent cele doua puncte. 8. la restabilirea echilibrului sufletesc. 5. in acest punct trebuie facuta presopunctura. n-ati face decat sa amanati inutil masurile medicale ce se impun in asemenea boli. Apasarea respectivului punct destinde muschii umerilor. Limpezirea gandurilor Punctul corespunzator se gaseste la un deget deasupra osului incheieturii mainii. 1. in partea interioara a bratului. Odihnirea ochilor Cele doua puncte care rezolva aceasta problema se afla la capetele interioare ale sprancenelor. destinde ceafa. Punctele cautate se afla sub degetele inelare. Daca avem nervii incordati. Reglarea circulatiei sangelui Punctul corespunzator se afla chiar in mijlocul palmelor. echilibreaza spiritul. Apasand in acele puncte se reface si se amelioreaza circulatia energiei. Imbunatatirea concentrarii 5 . de preferat cu degetele mari. Metoda este foarte eficienta cand ne enervam.medicului. 2. Destinderea umerilor Punctul pentru asa ceva se afla in partea exterioara a degetului mic. ne suparam sau ne emotionam brusc. Acest exercitiu calmeaza pleoapele obosite. 7. Cum sa ne destindem muschii de la ceafa? Punctul pentru destinderea cefei se afla chiar la mijlocul barbiei. mai ales la persoanele care lucreaza mult cu calculatorul. Destinderea generala Ne asezam pe un scaun si ne punem palmele cu degetele rasfirate pe ambii genunchi. Inlaturarea starii de stres Punctul care trebuie apasat in asemenea caz se afla in mijlocul portiunii dintre partea inferioara a nasului si buza superioara. 6. nu reusim sa infranam gandurile sumbre. 3. Presopunctura acestor locuri inlatura senzatia de apasare de la piept.

Ne invioram si ne inveselim. imediat sub varful piciorului. in mijlocul degetului mare de la picior. de sfarseala. Apasarea acestui punct determina concentrarea atentiei asupra treburilor pe care le avem de facut. Apasarea punctului respectiv reduce sau chiar inlatura senzatia de oboseala. 6 . 9.Punctul corespunzator se afla in talpa. Sa ne invioram! Si acest punct se afla pe talpa. alunga supararea.

7 .

8 .

9 .

10 .

11 .

12 .

13 .

14 .

15 .

16 .

17 .

18 .

19 .

20 .

21 .

22 .

23 .

24 .

25 .

26 .

27 .

28 .

29 .

30 .

31 .

32 .

33 .

34 .

35 .

36 .

37 .

38 .

39 .

40 .

41 .

42

43

44

45 .

46 .

47 .

48 .

49 .

50 .

51 .

52 .

53 .

54 .

55 .

56 .

57 .

58 .

59 .

60 .

61 .

62 .

63 .

64 .

65 .

66 .

67 .

68 .

69 .

70 .

71 .

72 .

73 .

74 .

75 .

76 .

77 .

78 .

79 .

80 .

81 .

82 .

83 .

84 .

85 .

86 .

87 .

88 .

89 .

90 .

91 .

92 .

93 .

94 .

95 .

96 .

97 .

98 .

99 .

100 .

101 .

102 .

103

104

Localizarea punctelor de presopunctura - Di 4-Hegu (Povarsnisul) Veti gasi acest punct, alipind degetul mare de mana. Se formeaza o mica protuberanta musculoasa, iar punctul cautat se afla chiar la baza ei. - Du 26-Renzhong (Jgheabul) Acest punct este plasat pe linia dintre nas si buza de sus, la o treime de nas si doua treimi de buza. - He 7-Shenmen (Poarta zeilor) Punctul se afla pe cuta formata cand indoiti incheietura mainii, la marginea din afara a tendonului extern. - Le 3-Taichong (Atacul suprem) Acest punct este situat in unghiul format de oasele primului si al celui de-al doilea deget ale labei piciorului. - Ma 36-Zusanli (Pacea divina)

105

. intre mameloane. circa 30 sec. . cam la patru degete mai sus de marginea superioara a gleznei. Du 26-Renzhong Accidente.MP 6-Sanyinjiao (Locul de intalnire a celor trei yin) Veti descoperi acest punct pe latura dinspre interior a tibiei. Masaj intre degetul mare si aratator. dureri de dinti. dureri de ochi si de dinti. . . pe partea superioara a antebratului.Punctul se gaseste pe latura din afara a tibiei. Eficacitatea punctelor. .Ma 44 Neiting (Curtea interioara) Punctul se afla intre al doilea si al treilea deget de la picior.Ren 4-Guanyuan (Oceanul energiei) Cautati punctul pe linia mediana a abdomenului. Masaj cu varful degetului aratator sau a degetului mare. . Tehnici Di 4-Hegu Calmarea generala a durerilor. la doua degete si jumatate distanta de incheietura mainii. palpand cele doua tendoane principale si departandu-va de incheietura mainii cu doua degete si jumatate in sus. mai sus cu o jumatate de deget de spatiul interdigital. tulburari de circulatie. la aproximativ o palma deasupra ombilicului. la mijlocul sternului. 60-120 sec. raceli. dinspre degete spre brat. central. 106 . la patru degete sub ombilic. Actiunea principalelor puncte de presopunctura Puncte. . la aproximativ trei degete sub adancitura articulatiei genunchiului.Ren 17-Shanzhong (Coada de porumbel) Punctul se afla pe linia mediana a toracelui.SJ 5-Waiguan (Trecatoarea exterioara) Acest punct este plasat intre oasele radius si cubitus.Ren 12-Zhongwan (Centrul stomacului) Acest punct poate fi gasit pe linia mediana a abdomenului.Pe 6-Neiguan (Digul interior) Gasiti acest punct. lesinuri.

Ren 12-Zhongwan Afectiuni gastrice. dureri de cap. rau de calatorie. rau de mare. nervozitate. Masaj cu varful aratatorului sau a degetului mare. in directia ombilicului. dureri de picioare. greturi. diaree. circa 60 sec. Principalul punct cu actiune de calmare a durerilor de la nivelul piciorului. de dinti. Masaj cu varful aratatorului. sughit. tulburari psihosomatice. Ren 4-Guanyuan Dereglari ale ciclului menstrual. Masaj cu aratatorul. circa 60 sec. Masaj cu varful aratatorului. Masaj cu aratatorul. MP 6-Sanyinjiao Dereglari ale ciclului menstrual. dinspre glezna spre laba piciorului. colici biliare. in general afectiuni ale tractului digestiv. dinspre brat spre mana. Ma 36-Zusanli Greturi. stari anxioase. 30-60 sec. dinspre brat spre mana. 60-90 sec. Masaj cu aratatorul. Ren 17-Shanzhong 107 . lipsa poftei de mancare. suferinte ale prostatei. Pe 6-Neiguan Greturi. crampe abdominale. dureri de picioare. varsaturi. dinspre laba piciorului spre glezna. raceli. agitatie. Le 3-Taichong Dureri generale. Masaj cu aratatorul. urinari nocturne involuntare. Masaj cu aratatorul. dinspre laba piciorului spre genunchi. in directia sternului. 60-90 sec. diaree. constipatie.He 7-Shenmen Insomnie. Ma 44-Neiting Dureri de cap. circa 30 sec. circa 60 sec. dinspre genunchi spre laba piciorului. circa 60 sec. insomnie.

deoarece ele sunt nu numai ineficiente. intrucat stimularea urmatoarelor puncte contribuie la diminuarea sa: „Planta crunta” . iata cum trebuie sa procedati pentru a obitine efecte vizibile. Ce trebuie sa mai faca un obez? Sa se prezinte la medic. In cazul presopuncturii. pe fetele externe ale gambelor. „Poarta spiritului” . nevoie de relaxare. „Punctul foamei” . situat in fata urechii. la procesul de slabire. SJ 5-Waiguan Dureri de cap. raceli. tiroida. ci si a unor boli a glandelor cu secretie interna (hipofiza. in locul de intalnire al celor 2 oase: tibia si peroneul. pentru celulita soldurilor se maseaza punctele situate pe fata externa a soldurilor. pentru celulita genunchilor se maseaza punctele cunoscute sub numele de „Izvorul din podisul extern” . Persoanele cu pofta de mancare crescuta pot apela la serviciile acupuncturii si chiar ale presopuncturii. de asemenea. situat langa unghia degetului II de la picior – tonifiere (cu unghia). situat in foseta triunghiulara de pe pavilionul urechii – tonifiere (cu unghia).Afectiuni pulmonare. ba chiar periculoase. ovare). pentru celulita coapselor se maseaza punctele situate in centrul fetelor anterioare si posterioare ale coapselor. circa 60 sec. Fiecare localizare a celulitei isi are punctele sale speciale: pentru celulita feselor se maseaza cele 3 puncte situate de o parte si de alta a osului sacru. Eliminarea lichidelor in exces contribuie. pe obraz – tonifiere (cu unghia). 108 . al carui nume este foarte sugestiv. putin deasupra regiunilor celor mai proeminente. situat la o masura (cat degetul mare) deasupra ombilicului. deoarece obezitatea nu este numai consecinta unei supraalimentatiei. sa nu foloseasca medicamente pentru „slabire” (diuretice sau amfetamine). „Impartirea apelor”. Masaj pe stern cu aratatorul. Iata un punct cu aceasta actiune. situate in scobiturile de sub genunchi. Un alt atribut pe care omul il plateste vietii moderne este si obezitatea. Acest punct mai este cunoscut si sub numele de „Punctul taliei” si este perfect pentru tonifiere.

iar presopunctura se realizeaza prin miscari circulare asupra punctelor active. unica. iar la presopunctura prin miscari in sensul invers acelor de ceasornic. cu miscari rapide. cereti sfatul medicului. la perfectionarea lui. Realizarea efectului de dispersie Dupa relizarea efectului de tonifiere urmeaza efectul de dispersie prin masaj in sensul invers meridianului. Conditii pentru un tratamant de masaj si presopunctura reusit: persoana care executa tratamentul trebuie sa aiba mainile sanatoase. suficient de incalzita. Cele mai bune rezultate se obtin utilizand varful degetului sau unghía deoarece se spune ca la nivelul lor energia se afla intr-un echilibru aproape perfect. anumite puncte ale corpului pentru a armoniza elementele bioenergetice ale fiintei umane.Indiferent cu care dintre cei trei dusmani va luptati. iar prin presopunctura masarea la nivelul punctelor de acupunctura. bland. stabilirea meridianului la care va fi aplicat masajul incaperea unde se executa masajul si presopunctura trebuie sa fie spatioasa. culcat sau asezat. Presiunile mici. la descoperirea rezultatelor lui benefice. asupra punctului activ. fiecare miscare avand o durata mare. ceea ce a dus. 109 . orientate in sensul de rotire a acelor de ceasornic. pozitia pacientului va fi cat mai comoda. pielea pe care se efectueaza masajul si presopunctura trebuie sa fie sanatoasa. fara leziuni. agravand situatia in care va aflati. cicatrici. din pozitie oblic. repetate. Realizarea efectului de tonifiere Pentru realizarea efectului de tonifiere. facute cu varful degetului. conduc de asemenea la efecte dispersante. aruncandu-va in cure de slabire fara sens. cu varful degetului sau cu unghía. *Presopunctura este un masaj prin care se preseaza cu degetele. bataturi. Folosit din cele mai vechi timpuri. care va vor da peste cap organismul. executata prin presiuni combinate cu miscari circulare. ambele din pozitie verticala pe piele. O presiune puternica. uneori exercitata cu unghía. masajul constituie o prima incercare a omului de a-si alina suferintele. in timp. superficial. realizeaza de asemenea efectul de tonifiere. unghiile sau betisoare din lemn. Cum se procedeaza la realizarea masajului si presopuncturii Prin masaj se intelege masarea realizata de-a lungul meridianului ( exista 12 meridiane principale pe unde circula energia vitala). fiecare miscare trebuie sa aiba o durata scurta. luminoasa. masajul se face in sensul meridianului. Nu actionati dupa propria parere.

timp de câteva minute. Aşază-te pe un scaun şi pune palmele cu degetele răsfirate pe ambii genunchi. Se apasă concomitent cele două puncte. Prin apăsarea acestui punct. împotriva insomniei Dacă ai din ce în ce mai multe nopţi albe. Masaţi uşor zona dintre degetul mare şi arătător timp de 1-2 minute. Bărbia. înseamnă că suferi de insomnie. ochi roşii. de preferat cu degetele mari. pentru ochi sănătoşi Pleoape obosite. înseamnă că oboseala începe să-şi spună cuvântul. dacă ai dureri de stomac Şi durerile de stomac îşi găsesc vindecarea în presopunctură.Retineti ca durata unei sedinte de presopunctura nu trebuie sa depaseasca 10 minute. Exerciţiul durează câteva minute. Nasul. se destind muşchii de la ceafă. pentru Concentrare Dacă nu te poţi concentra. Degetele de la mână. Sprâncenele. Palmele. ore în şir în faţa calculatorului? Cele două puncte care rezolvă această problemă se află la capetele interioare ale sprâncenelor. împotriva stresului Eşti stresat şi cu o stare de anxietate? Punctul care trebuie apăsat în asemenea cazuri se află în mijlocul porţiunii dintre partea inferioară a nasului şi buza superioară. Talpa. Cu degetul mare şi cel arătător apasă pe rând toate vârfurile degetelor de la aceeaşi mână. pentru migrene Ai migrenă? Apasă pe tâmplă! Masează cu degetul arătător scobitura tâmplei. Localizarea punctelor de presopunctura 110 . dacă eşti tensionat Simţi tensiune în umeri şi ceafă? Punctul pentru destinderea cefei se află chiar la mijlocul bărbiei. în mijlocul degetului mare de la picior. împotriva stărilor de iritare Nu ai energie şi te superi brusc? Sunt stări de oboseală care-şi găsesc leacul în presopunctură. în acest punct trebuie făcută presopunctura. Punctul corespunzător se află în talpă. Tâmpla. Punctele căutate se află sub degetele inelare. Degetele. Dacă ai nervii încordaţi. Incercati masajul prin presare si veti avea rezultate uimitoare in tratarea afectiunilor dumneavoastra. apoi unghiul exterior al ochiului şi locul situat deasupra articulaţiei maxilarului. Apăsarea acestui punct determină stimularea atenţiei.

. mai sus cu o jumatate de deget de spatiul interdigital.MP 6-Sanyinjiao (Locul de intalnire a celor trei yin) Veti descoperi acest punct pe latura dinspre interior a tibiei.Ren 4-Guanyuan (Oceanul energiei) Cautati punctul pe linia mediana a abdomenului. iar punctul cautat se afla chiar la baza ei. palpand cele doua tendoane principale si departandu-va de incheietura mainii cu doua degete si jumatate in sus. .He 7-Shenmen (Poarta zeilor) Punctul se afla pe cuta formata cand indoiti incheietura mainii. .Ren 17-Shanzhong (Coada de porumbel) 111 .Di 4-Hegu (Povarsnisul) Veti gasi acest punct. Se formeaza o mica protuberanta musculoasa. la aproximativ trei degete sub adancitura articulatiei genunchiului. cam la patru degete mai sus de marginea superioara a gleznei. la o treime de nas si doua treimi de buza. . . alipind degetul mare de mana.Pe 6-Neiguan (Digul interior) Gasiti acest punct. . la marginea din afara a tendonului extern. . .Du 26-Renzhong (Jgheabul) Acest punct este plasat pe linia dintre nas si buza de sus.Ma 36-Zusanli (Pacea divina) Punctul se gaseste pe latura din afara a tibiei.. .Le 3-Taichong (Atacul suprem) Acest punct este situat in unghiul format de oasele primului si al celui de-al doilea deget ale labei piciorului.Ren 12-Zhongwan (Centrul stomacului) Acest punct poate fi gasit pe linia mediana a abdomenului. la aproximativ o palma deasupra ombilicului. .Ma 44 Neiting (Curtea interioara) Punctul se afla intre al doilea si al treilea deget de la picior. la patru degete sub ombilic.

Ma 44-Neiting Dureri de cap. stari anxioase. MP 6-Sanyinjiao Dereglari ale ciclului menstrual. central. circa 30 sec. Principalul punct cu actiune de calmare a durerilor de la nivelul piciorului. 60-120 sec. crampe abdominale. Du 26-Renzhong Accidente.SJ 5-Waiguan (Trecatoarea exterioara) Acest punct este plasat intre oasele radius si cubitus. dureri de cap. tulburari de circulatie.Punctul se afla pe linia mediana a toracelui. nervozitate. . Masaj intre degetul mare si aratator. 60-90 sec. Masaj cu aratatorul. de dinti. colici biliare. Masaj cu varful degetului aratator sau a degetului mare. dureri de picioare. diaree. intre mameloane. circa 60 sec. in general afectiuni ale tractului digestiv. He 7-Shenmen Insomnie. dinspre degete spre brat. 30-60 sec. Eficacitatea punctelor. Tehnici Di 4-Hegu Calmarea generala a durerilor. agitatie. constipatie. dinspre genunchi spre laba piciorului. Masaj cu varful aratatorului sau a degetului mare. pe partea superioara a antebratului. Masaj cu varful aratatorului. Actiunea principalelor puncte de presopunctura Puncte. urinari nocturne involuntare. lesinuri. Ma 36-Zusanli Greturi. Masaj cu varful aratatorului. dinspre glezna spre laba piciorului. la doua degete si jumatate distanta de incheietura mainii. insomnie. dinspre brat spre mana. raceli. Le 3-Taichong Dureri generale. raceli. tulburari psihosomatice. dinspre laba piciorului spre glezna. dureri de ochi si de dinti. dureri de picioare. 112 . dureri de dinti. circa 60 sec. la mijlocul sternului.

resopunctura – contra ridurilor Ridurile de pe frunte. sughit. dimineata si seara. Timp de 2 – 3 minute. diaree. greturi. Masaj cu aratatorul. dinspre mana spre corp. in directia ombilicului. Masaj pe stern cu aratatorul. Ren 4-Guanyuan Dereglari ale ciclului menstrual. circa 30 sec. dimineata si seara. Ridurile de la gura. Ren 17-Shanzhong Afectiuni pulmonare. raceli. dinspre brat spre mana. in directia sternului. circa 60 sec. suferinte ale prostatei. de o parte si de alta a acesteia. se vor presa punctele situate la radacina nasului dedesubtul micului os frontal si de o parte si de alta a narilor (la o distanta de 1 cm de nara). Se vor presa punctele care se afla la mica distanta de comisura buzelor. circa 60 sec. Ridurile de pe nas. SJ 5-Waiguan Dureri de cap. Ren 12-Zhongwan Afectiuni gastrice. Se vor presa zilnic. 60-90 sec. masand timp de 2 – 4 minute punctele situate de o parte si de alta a liniei mediane a fruntii. deasupra buzei superioare se afla2 puncte. Pe 6-Neiguan Greturi. varsaturi. rau de mare. circa 60 sec. lipsa poftei de mancare. rau de calatorie. dinspre laba piciorului spre genunchi. Masaj cu aratatorul. Masaj cu aratatorul. circa 60 sec. Presopunctura – pungile de sub ochi 113 . la doua degete distanta deasupra sprancenelor. Masaj cu aratatorul.Masaj cu aratatorul. Se recomanda ca tratamentul sa se repete de 3 – 4 ori pe zi. nevoie de relaxare. iar sub buza inferioara sa afla al treilea punct.

timp de cel putin 5 minute. Presopunctura – acneea In caz de acnee. masate de cateva ori pe zi. 114 . pana la disparitia fenomenului.punctul 2. In cazul in care suferiti de obezitate. Se recomanda ca de 2 – 3 ori pe zi. se poate obtine o ameliorare a afectiunii respective prin presarea cu regularitate de 2 – 3 ori pe zi. presate. Presopunctura – roseata obrazului Roseata obrazului datorita emotiei va disparea daca veti masa punctul situat la trei degete distanta sub clavicula. la marginea degetelui mic. situat la exteriorul gleznei. situat la incheietura mainii. celulita. Se poate obtine prin masarea zilnica a punctului situat pe linia mediana a stomacului (la o distanta de doua degete sub buric). la baza umflaturii acestuia. Procesul de asimilare poate fi imbunatatit avand ca urmare o crestere in greutate. a urmatoarelor puncte: . Daca sunteti prea slaba. Punctul 2 situat pe ultima coasta. Se preseaza si maseaza energic. sa se maseze punctele: . centru. situat pe dosul mainii – la intersectia degetului mare si a aratatorului – in scobitura. . Presopunctura – contra punctelor negre Se recomanda dimineata si seara presarea si masarea timp de 3 minute a punctelor situate de o parte si de alta a coloanei vertebrale la inaltimea vertebrei a III-a cervicale. Punctul 1 la fata exterioara a piciorului. obezitatea. la extremitatea superioara a peroneului.punctul 1 la extremitatea exterioara a pliului de la flexiunea pumnului. in afara de tratamentul local si general prescris de medicul generalist.Deasupra locului unde se scurg lacrimile – in unghiul intern al ochiului – sunt situate punctele care vor fi repetate. Punctul 1.punctul 1. Presopunctura – tratarea unor aspecte inestetice ale corpului: slabiciunea.

imbatanit. In aplicarea tratamentului. stimulante. termen preluat din limba franceza care inseamna atingere usoara. intensitatea fiind variabila (slaba. iar pe suprafete foarte mici numai cu varful a trei degete. miscari de rotunjire la nivelul umerilor. solicitand in acest caz avizul medicului specialist. circular la nivelul spatelui. va trebui sa tinem seama de anumite stari ale sanatatii persoanelor. cu o presiune usoara. in functie de efectul urmarit. netezirea energica. ridicari ale pielii si a muschilor superficiali. este cunoscuta si sub denumirea de efleuraj. prin miscari profunde. ca o mangaiere. folosind intreaga suprafata a palmelor se 115 . apasarea nu trebuie sa fie exagerata pentru a nu produce leziuni. Tratmentul consta in presarea punctului situat la o latime de doua degete si respectiv patru degete de coloana vertebrala.Rezultate satisfacatoare se pot obtine si in tratamentul celulitei. in special a celulitei feselor (soldurilor). cu 3 degete de la mana care maseaza. apasari. netezirea glisanta. frictiunea se executa longitudinal la nivelul membrelor. Pe suprafete mai mari se foloseste palma intreaga. la sportivi se folosesc pentr intinderile sau rupturile musculare. cu presiune profunda imbunatateste circulatia venoasa. marginile mainii sau pumnii inchisi. Netezirea prelungita. respective femei gravide sau bolnavi cu tulburari cardiace grave. presiunea se face perpendicular pe piele. medie sau forte). limfatica (indicate in resorbta edemelor incipiente) b). iar pe suprafete si mai mari. ambrelepalme cu degetele deschise. in timpul masajului este folosita pentru a face trecerea de la o manevra la alta sau la sfarsitul masajului pentru a realiza relaxarea. Presopunctura – un gat ridat Un gat ridat. Te-ar putea interesa si: PresopuncturaTehnici de masaj: a) Netezira ⇔aceasta manevra consta in alunecarea usoara a mainilor pe suprafata corpului. Frictiunea imbunatateste circulatia locala. se va masa in punctele situate deasupra claviculei – scobiturilor denumite “solnite” si punctul aflat deasupra cotului. Celulita coapselor va fi combatuta prin masarea profunda a punctelor situate in fata si punctul aflat la spatele coapsei. Manevra nu se executa in regiunea in care exista vene sau artere. Frictiunea ⇔consta in apasarea pielii si tesuturilor subcutanate pe tesuturile profunde. este o manevra pregatitoare pentru orice masaj. are efecte tonifiante. pe suprafete mici se executa cu fata palmara a degetelorsau cu varful lor. executata bland si timp mai indelungat reduce reduce contracturile in timp ce manevrele scurte si energice sunt stimulante. c)Framantatul ⇔manevra seamana cu framantatul painii si consta in apucari. are efecte analgezice. calmante. Acest masaj trebuie efectuat de mai multe ori pe zi.

miscarile se fac in senslongitudinal.. bateea cu varful degetelor ndoite in forma de ciocan. rulat . capsula articulara. in sensul cirrculatiei venoase de intoarcere de la varful degetelor catre inima.etc Manevre insotitoare: ►Tractiuni : sunt manevre usoare . stimulante. manevrele blande servesc la indepartarea lichidelor in exces iar manevrele energice zdrobesc tesuturile si servesc la indepartarea gheagurilor de sange si a unor noduli. ferme si totodata lipsite de brutalitate.apuca tesutul precum aluatul. pe o anumita suprafata a pielii mica (puncte) sau mare . stimleaza schimburile nutritive. Framantatul este indicat in imobilizari prelungite. cernut. fese. se aseamana unui ciocanit. alternative in sus si in jos (aerul prins intre palme si piele scoate un zgomot ca de plescait) Secerarea.Se practica mai ales pe regiunile mai musculoase: ceafa. produce decontracturarea si relaxarea muschilor superficiali Alte manevre: trepidatia.Vibratia. sau numai cu degetele pe suprafete mici si se executa numai atat cat permite elasticitatea tesuturilor respective. muschi 116 . Baterile usoare sunt excitante.Apucarea se poate face cu o mana sau cu doua mainicand se lucreaza pe suprafete mari. apasarea. iar cealata sub articulatie. fara a fi dureroase sau a produce leziuni. manevra actioneaza asupra articulatiei si tesuturile din jur:ligamente. o mana isi inceteaza prinderea in timp ce cealalta incepe sa adune. maresc tonusul muscular. interscapular si actioneaza in mod reflex asupra aparatlui respirator. la nivelul membrelor.caracteristica lor este ca se executa in plan superficial intr-un ritm rapid. Palmuirea. activeaza circulatia. framantarile lente au efecte sedative si decontracturante iar cele rapide sunt tonifiante. se vface cu palmele acute "caus" ca o ventuza.scuturat. produc relaxare. brate. de o prte si de alta a coloanei vertebrale. nu se ridica mainile dupa corpintre miscari. este o miscare oscilatorie produsa cu varful degetelor(unul sau mai multe) sau cu palma. cu degetele drepte sau in forma de ciocan. consta in baterea cu degetele ambelor maini. executand miscari rapide. cele energice si cu durata crescuta activeaza circulatia. de tragere a articulatiilor membrelor. e). nedureroase. gambe. pielea alunecand usor printer degete. influenteaza activitatea unor organe f)Ciupirea consta in apucarea cu doua degete a pielii si structurilor subiacente atat cat permite cu rularea pliului . framantarile pot fi executate cu o mana sau cu amandoua. Se repeta aceeasi succesiune ritmica de miscari. arcuindu-le din incheieturi. asemanator unui tocat. malaxarea. d). boli neurologice sau la sportivi dupa o suprasolicitare musculara. dispuse ca un clestecare se deplaseaza de jos in sus. se executa cu mainile una fiind plasata deasupra articulatiei.aceasta manevra se executa pe torace.Baterea ⇔se face cu ajutorul palmelor cu marginea cubitala a mainilor. percutiile paravertebrale si interverterale sunt folosite si in reflexoterapia vertebrala. prin loituri succesive.

balneo-fizioterapie si recuperare . sau poate sa fie cu rupturi sau smulgeri de ligamente si in aceasta situatie masajul se executa numai la indicatia medicului) luxatia (consta in dislocarea capetelor articulare ale oaselor si fixarea lor in pozitie vicioasa prin contractura musculara . framantari. care favorizeaza disparitia progresiva a lichidului ►la nivelul oaselor: fracturi – masajul este indicat pentru recuperare . frictiuni. artroze. caldura locala . vibratii ) artrita (este un reumatism inflamator care se manifesta prin roseate. imobilizari prelungite. mai frecventa la genunchi.►Mobilizarea articulatiilor: pot sa fie active sau pasive. stimuleaza producerea lichidului sinovial (lubrifiantul articulatiei) si extind zona de mobilitate a articulatiei 3).Masajul in terapeutica clinica Masajul terapeutic este astazi nelipsit in clinicile de chirurgie. ligamentele si tendoanele. umflatura. pentru prevenirea anchilozei atunci cand aparatul gipsat este purtat mai mult timp 117 .pentru sechelele fracturilor (atrofierea muschilor. manifestata prin durere si limitarea miscarilor articulare . in present se practica un masaj stiintific care s-a inbogatit sub influenta teoriei clasice a accupuncturii.Daca la inceput s-a bazat pe o cunoastere empirica. framantari. Indicatiile terapeutice ale masajului therapeutic: Afectiuni ale aparatului locomotor : ►la nivelul articulatiilor: redoarea (intepenirea unei articulatii ce poate sa aiba mai multe cauze:traumatisme locale. reumatologie. se indica neteziri. tonifica tesuturile conjunctive. se incepe cu netezire in scop calmant si sedativ si se continua cu presiuni.el este un adjuvant esential care si-a recapatat locul bine meritat intre terapiile neconventionale . se recomanda manevra de netezire usoara in jurul articulatiei pentru a stimula circulatia locala a sangelui ) entorsa ( poate fi fara leziuni ligamentare si in aceste cazuri se folosesc neteziri blande .masajul se executa numai dupa reducerea luxatiei. ortopedie. adica readucerea oaselor in articulatie.in acest stadiu masajul este contraindicat. se indica cand exista o inflamatie usoara insotita de dureri articulare. osteopatiei. chiropraxiei. presiuni la nivelul muschilor din jur. se pot face neteziri blande in sens circular ) artroza (afectiune reumatismala degenerativa.prevenirea atrofiei musculare cauzata de imobilizari prelungite. cicartrici retractileetc). neurologie. tratamente gresite. redori articulare.se indica neteziri blande) hidrartroza (consta in acumulare de lichid la nivelul unei articulatii dupa traumatisme.

bateri.este indicat persoanelor care nu fac miscare. presiuni. framantari energice insotite de miscari active Afectiuni ale aparatului digestiv :ptoza gastrica.se indica neteziri. care cuprinde: masajul terapeutic. masajul igienic (este un masaj general care actioneaza la nivelul tesuturilor profunde. despre care tocmai am vorbit. sa imbunatateasca circulatia sanguina locala) Afectiuni ale sistemului nervos: nevralgia (este durerea care se deplaseaza pe un traiect nervos :nevralgie faciala.se fac neteziri. monoplegie –un singur membru.se fac neteziri de la varful degetelor pana la radacina coapsei. se folosesc neteziri. constipatia pot fi ameliorate prin masaj. sedentare. hemiplegie. si se caracterizeaza prin lipsa de functionalitate a muschilor datorate unor leziuni produse la nivelul sistemului nervos central sau periferic. vibratii) pareza ( este o forma usoara de paralizie caracterizata prin reducerea activitatii unor muschi. nevralgie sciatica. framantari in acelasi sens . vibratii 4). masajul avand drept scop de a favoriza intoarcerea venoasa. inflamatia venelor) Afectiuni metabolice : obezitate. beneficiaza de masaj cu foarte bune rezultate in fazele initiale pentru a favoriza circulatia sangelui si tonifierea peretilor vasculari. atonia gastrica. framantari usoare sau mai energice dupa cum permite starea de sanatate 118 . celulita -masajul contribuie la usurarea eliminarii toxinelor.vascular: edeme ( atunci cand sunt produse de tulburari circulatorii periferice. bolnavilor imobilizati (obligati sa stea la pat mai mult timp ) se fac neteziri.Tipuri de masaj a) masajul classic . se fac neteziri superficiale. este obligatoriu sa fie insotit de un regim alimentar hipocaloric si gimnastica medicala .o jumatate de corp. framantari. frictiuni blande care sa favorizeze resorbtia. tetraplegie-localizata la toate cele patru member. masajul se insoteste de miscari active si passive ajutatoare ) paralizie (paraplegie-la membrele inferioare. imbunatateste circulatia sangelui si favorizeaza eliminarea produsilor nocivi rezultati din metabolism regland toate functiile vitale ale organismului. vibratii. este contraindicate masajul in boli cardio-vasculare avansate! ) varice (constau in dilatatii venoase superficiale. produsilor rezultati din arderea grasimilor. comprimari) Afectiuni ale aparatului cardio. contuzii cu hematoame(neteziri.►la nivelul muschilor: contracturi musculare (neteziri si vibratii). contraindicate in ulcer varicose.

masajul sportiv ( se practica in mai multe situatii:in perioada necompetitionala.un masaj combinat cu muzicoterapie . axila. asupra psihicului .masajul cosmetic include masajul pielii capului pentru a mentine vitalitatea parului masajul senzitiv ( creatorul acestui tip de masaj este medicul francez Claude Camilli . fese. in SUA este folosit in servicii de psihiatrie masajul erotic (se face pe zonele erotice care se gasesc pe organele genitale externe.este reciproc. unde exista proiectia organului respectiv. coapse. masajul ajuta la repunerea in circulatie a limfei. J.o contractura musculara . luxatii.Bossy defineste reflexul ca fiind “un raspuns rapid al organismului la un anumit stimul specific si cu localizare precisa” . dupa concurs.aromoterapie cu actiune sedative. in perioada de recuperare pentru combaterea oboselii. tamplelor.transparent care circula prin vase speciale realizand in corp circuitul limfatic si ganglionar .entorse. tendoanelor.in perioada de pregatire a concursului.descoperit de catre medicul francez Voderr si contribuie la drenarea limfei din canalele periferice. etc. care este oglinda timpului . manevrele folosite se aleg in 119 .acest masaj se practica in cuplu . limfa este un lichid usor galbui .prin masaj aceasta contractura dispare si se imbunatateste functionalitatea organului afectat.in caz de accidente : leziuni la nivelul muschilor. in anumite situatii limfa stagneaza iar locul respective se umfla. se indica masaj igienic dimineata si seara pentru pastrarea si intretinerea supletei tuturor tesuturilor. mamelon.cromoterapie.determinand o normalizare a functionalitatii acestora.cu pulpa degetului mare sau numai cu patru degete pe locul respectiv.masaj reflexogen –terapeutic consta in masarea unor zone de pe piele cu o topografie bine determinata si care produce o stimulare la distanta a unor organe . atunci cand acesta prezinta o difunctionalitate apare cresterea tonusului muscular .se face prin neteziri. consta in neteziri tandre reciproce pe zonele amintite ) Stiati ca si pisicile stiu sa faca masaj ? b). barbiei.malaxare executate cu varful degetelor si miscari blande la nivelul obrajilor. inperioada concursului. relaxanta. –masaj muscular reflexogen ⇒ la nivelul zonelor reflexogene. presiuni usoare sub forma de ventuza aplicate pe umflatura) masajul estetic (care este facut in scopuri esteticesi cea mai mare atentie se acorda pielii fetei. regiunea sacrata .masajul facial poate sa resolve in buna parte angoasa imbatranirii. framantari.etc se indica masaj terapeutic pe langa tratamente de specialitate automasajul masaj pentru drenaj limfatic (este un mesaj special .aici se gaseste centrul erectiei . se sclerozeaza si uneori se necrozeaza. se face prin miscari circulare sub forma de semiluna executate cu palma. fruntii. leziuni ale nervilor periferici . buze. devine dureros. catre marea vena limfatica si canalul thoracic. frictiuni.

biliara – retractie pe fata posterioara a toracelui in partea dreapta. a doua zi dimineata starea se ameliora simtitor ) .cand vi s-au inflamat amigdalele. digestive. varice. etc fiind folosit ulterior si in alte clinici germane de : neurologie. genitor-urinare. reumatologie. acest tratament a fost preluat de o clinica medicala universitara din Fribourg care l-a aplicat si in alte boli: hiper tensiune arteriala. afectiuni pulmonare. apare in constipatie »zona intestinului:-retractie situate deasupra osului sacrum. -masajul conjunctiv reflexogen ⇒ a fost descoperit intamplator de maseza germana Dicke care suferind de arteriopatie cronica obliteranta a avut ideea de a-si masa cu varful degetelor cateva zone impastate dupa piele :regiunea sacrata. in cartilagii. blande.retractie ca o banda de 5 cm. masajul conjunctiv se face dupa cartografiile lui Teirich Leube si anume: »zona vezicii urinare – retractie de marimea unei monede situate deasupra santului interfesier . etc ( de cate ori in copilarie . Kohlrausch . personae care stau mult timp in picioare »zona hepato. etc Tesutul conjunctiv se gaseste in piele in stratul adipos. apare in afectiuni ale ficatului si vezicii biliare »zona inimii –retractie larga . pediatrie. luxatii. masajul muscular reflexogen se face dupa zonele de maxima contractura ale profesorului W. hernie discala. ginecologie. ce pleaca de la sacrum spre creasta iliaca . insuficienta coronariana. in unele boli tesutul subcutanat creste. bunica nu a frictionat zona cefei unde muschii ereau contractati si foarte durerosi? dupa o frectie buna seara . situatii in care poate sa apara hipertonia:entoese.in alte situatii poate sa apara hipotonie musculara asociata cu atonia organului afectat .retractie larga intre articulatiile sacro-iliace. apare in cistita. oase. vizibila si net palpabila la persoanele care sufera de colon iritabil si sunt predispose la diaree »zona menstruatiei . ortopedie. apare in dismenoree »zona sistemului venos si limfatic la nivelul gambelor . cel care cel care a studiat si aprofundat acest tip de masaj. pentru hipertonie intensa: vibratii. afectiuni cardiace. frictiuni mai energice. crestele iliace si regiunea trohanterina (fata externa a coapsei) prin manevre din ce in ce mai energice executate ore intregi timp de mai multe luni si care s-a dovedit a fi miraculos .vizibila si palpabila in afectiuni cardiace 120 . fracturi. regiunea superioara a osului sacrum. zona devine palpabila si chiar vizibila. muschi. pe fata posterioara a toracelui su omoplatul stang . localizata in treimea mijlocie a osului sacrum . apare in edeme. »zona constipatiei –retractie in forma de banda lata de 5-8 cm. crampa scriitorului.functie de contracture:pentru o hiertonie limitata :vibratii sau frictiuni ritmice.

regland functionalitatea acestora ►masajul reflexogen al urechii .»zona stomacului – coincide in mare parte cu zona inimii. intre organe si viscere.folosita inca din perioada neolitica . acest lucru se realizeaza prin sistemul energetic de meridiane principale si secundare care conecteaza interiorul de natura YIN unde se gasesc organele si viscerele . Paul Nogier este primul care a intocmit prima cartografie a pavilionului urechii.endonazai. desi masajul este digital. sistematizata si perfectionata de-a lungul mileniilor. pe coastele inferioare bilateral »zona bratelor – pe omoplati. la nivelul osului sacrum. dand aspect zebrat care poate sa persiste si a doua zi ►masajul vertebral. .exista o serie de zone reflexogene care pot fi masate si stimulate o serie de organe interne. Potrivit Medicinii Traditionale Chineze sanatatea fiecarui individ este rezultatul echilibrului energetic intre Yin si Yang . apare in tulburari gastrice »zona sistemului arterial – banda oblica la nivelul feselor .leaga diferitele parti ale corpului si sustine functiile organismului. prin proiectia unui fetus cu capul in jos . infantilism genital »zona capului – retractie intre omoplati vizibila si palpabila in dureri de cap. chiropractica – va fi prezentat separat ►masajul reflexogen al mainilor si talpilor –a fost déjà prezentat ►masajul reflexogen lingual.manevre ce produc senzatia de ruptura locala. apare in : amenoree. Sistemul de meridiane constituie reteaua energetica ce strabate intregul corp .punctele fiind reprezentate dupa aceasta configuratie ( in numar de 30) asa incat unui organ sau zona a corpului ii corespunde un punct de pe ureche. apare in: afectiuni la nivelul bratelor Cum se executa masajul conjunctiv reflexogen ? descoperirea zonelor impastate se realizeaza dupa o lunga practica terapeutica. da senzatia ca este facut cu unghia . pe osul sacrum deasupra vezicii. masajul consta in presiuni si frecari puternice cu varful degetelor .masajul traditional chinezesc – Este o practica veche de peste 5000 de ani . pielea se inroseste. este o zona reflexogena ce poate fi folosita atat in sens diagnostic cat si terapeutic prin masaj cu un stilet special c). intre energia vitala si sange. bombeaza usor. cu exteriorul de natura YANG. auriculoterapia practic la nivelul urechii exista proiectia intregului corp. mai poate fi gasita: la nivelul cefei.pastrata si transmisa . meridianele principale sunt in numar de 24 (cate 12 pe fiecare jumatate a corpului si deservesc fiecare cate 121 .osteoterapia. pe parte piciorului afectat »zona hipomenoreei – retractie in forma de banda deasupra zonei menstruatiei.

un organ (al carui nume il poarta.masaj traditional japonez ( shiatsu ) Shiatsu – este o denumire generica pentru o mare varietate de tehnici preluate de japonezi din practicile medicinii traditionale chineze .metoda .ptoze gastrice. meridianele principale sunt:meridianul plamanului (P). care se leaga de aparatul respirator. etc d). meridianul vas-guvernor (VG). meridianul intestin subtire (IS).ca indicatii terapeutice poate fi folosit in:traumatisme musculare. meridianul intestin gros (IG). digestiv si genito-urinar . fiind mentionat in tratatele scrise in anii 281-340. framantare. jujutsu. meridianul splina-pancreas (SP). scrima japoneza. masajul traseelor meridianelor principale. articulare. presopunctura.cotul genunchiul sau calcaiul.trei-focare. meridianul ficatului (F). meridianul cordului (C ).forte multe din manevrele folosite de medicina traditionala chineza sunt commune tuturor scolilor : manevre de mangaiere. pumnul. Primul tratat de medicina japoneza a aparut in 1790 . colon iritabil. pe acest principiu se bazeaza practica reflexologiei occidentale (reflexodiagnostic. reumatisme cronice artrozice. discopatie lombara. bateri cu dispositive speciale prevazute cu ace foarte fine. malaxare.laserterapie.vibratii. Pe aceste meridiane exista puncte care stimulate prin :masaj. XX . etc In plus. pe aumite zone. exceptie facand meridianele-VS. meridianul rinichiului(R) meridianul vezicii biliare (VB). prin masaj digital sau cu instrumente speciale pentru masaj se poate influenta activitatea organelor interne. unul dintre ele fiind “Prescriptii de urgenta” si consta in masajul. osoase. ciupire. etc Metoda kuatsu a patruns in Europa la inceputul sec. exista in jur de 365 de puncte pe fiecare jumatate a corpului. stimuland aceste zone. pentru a fi eficiente manevrele trebuie sa fie foarte rapide si precise. plesnire. 122 . aderente intestinale. Un alt principiu al medicinei traditionale chineze este acela ca pe suprafata corpului . denumit kuatsu ( kua=viata. regleaza functionalitatea diverselor organe. ►masajul de urgenta. meridianul vasconceptie (VC) . presare.karate. nevralgii : intercostale.manevrele constituiau un mare secret.care se leaga de functiile organelor genitale si inima si TF. meridianul vezicii urinare (V). tsu=tehnica. folosit pentru reanimarea bolnavilor gravi ) era cunoscut inca din antichitate. afectiuni digestive: gastrite. exista proiectia organelor interne. fiind cunoscute de un numar foarte mic de medici si folosite in timpul competitiilor traditionale de judo. reflexoterapie) . sciatica etc. dar mai uzitate sunt in jur de 100. masajul meridianelor si punctelor de acupunctura cu magneti speciali. presiunea punctelor de acupunctura cu un dispozitiv special. colopatii spastice. electropunctura. meridianul stomacului (S). acupunctura. frictiune. percutia si presiunea anumitor zone sau puncte de pe corp cu degetele. tractiune. vase-sex .

prana). manevrele efectuate sunt de presiune si intindere . crampe musculare. afectiuni biliare. insomnii.echilibrand toate functiile vitale Indicatii terapeutice:nevralgii. inclus in terapiile traditionale indiene.ulei de nuca si ulei de eucalypt pentru afectiuni reumatismale . cu pauza de 30sec si se repeta de 10 ori . revigoreaza. terapeutul isi dozeaza presiunea in functie de regiunea pe care se gasesc punctele pe care se actioneaza. apoi tot corpul se unge si se fac frictiuni si presiuni energice cu palmele.iar hara descrie calitatea energiei unei persoane . “hara-kiri” simbolizeaza a ucide hara .ei considera ca spiritul vital salasluieste in hara. curate porii. atsu=presiune . tulburari psihice. tulburari neuro-motorii.Punctele kuatsu sunt folosite pentru resuscitare in situatii de urgenta .tulburari de dinamica sexuala.etc). ulei de arahide .masajul se incepe cu frictiuni puternice la nivelul pielii capului. alaturi de Yoga si Tandra Caracteristica masajului indian este practicarea lui pe o piele unsa cu uleiuri vegetale extrase din seminte de diverse plante :uleiul de mustar (imbunatateste circulatia. hara sau abdomenul.masaj traditional Indian -este una din cele mai vechi practici ayur-vedice. etc Cine pe cine imita? Sa fie o tehnica si mai straveche ? e). dupa masaj se face un dus caldut. inseamna cu mult mai mult decat o simpla zona a corpului. numita “ampuku”. uleiul de sesam negru cu care se maseaza pielea capului (favorizeaza absorbtia energiei vitale. ampuku este cea mai relaxanta experienta . tulburari de transit intestinal. pudra de cucurma impreuna cu ulei de sesam pentru cresterea vitalitatii.Pentru japonezi. emolient. capteaza radiatiile calorice). punctele shiatsu corespund in marea majoritate cu punctele de acupunctura . fara sapun pentru curatarea uleiului 123 . shiatsu aplicat pe hara este o veche arta de vindecare . afectiuni reumatismale. ulei de cocos si ulei de germeni de grau pentru stimularea glandelor endocrine. ulei de migdale dulci si uleiul de lemn de santal pentru imbunatatirea memoriei.poate trata si vindeca boli grave ale organismului . se actioneaza pe punctual sau zona respectiva prin presiuni exercitate timp de 5-10 sec.in timpul manevrelor.ele sunt dispuse atat pe partea ventrala (anterioara a corpului ) dar si dorsala.lucrul cu hara poate fi o componenta importanta in diagnoza: in mod normal hara trbuie sa fie moale si relaxata deasupra ombilicului si plina si ferma dedesuptul acestuia. trofic. ulei de masline (regenerant. un practician iscusit al artei ampuku . mai exact intr-un punct situat la o latime de palma sub ombilic denumit “Tan-Den” (traverseaza zona rinichilor ). unele din acestea sunt folosite si in masajul vertebral reflexogen ►shiatsu – presiuni exercitate pe anumite puncte de pe piele (shi=deget. cand este facut bine si cu indemanare.

f).masaj suedez – a fost initiat la inceputul secolului XIX, de suedezul Per Henrik Ling sintetizand cunostintele sale de gimnastica, fiziologie si tehnicile chineza, egipteana, greaca si romana; In 1813 a fost infiintat la Stockholm primul colegiu care oferea ore de masaj ca parte a programei scolare si de atunci s-au infiintat institutii si statiuni de odihna care includeau mesajul ca terapie adjuvanta g).masaj taillandez masajul traditional tailandez sau Nuad Bo-Rarn, este o terapie antica din sud-est de Asia, care in timp a capatat influente de la Medicina Ayurvedica,Yoga ,Medicina Traditionala Chineza ; pozitiile de postura sunt similare cu Yoga, in timp ce liniile energetice si punctele de presiune sunt similare meridianelor din Medicina Traditionala Chineza Un European pe nume Simon de Loubere calatorind in Asia, a fost primul care a observat aceasta arta curativa si a scris in ziarul sau (sec. XVII) ; in Orient , preotii au fost cei care au raspandit cunostintele despre tratarea diverselor afectiuni cu ajutorul punctelor;Artele Martiale erau invatate in manastirile Shaolin in China, asa cum tehnica masajului se practica in manastirile Budiste din Theravada, Thailanda Bazele teoretice ale masajului tailandez sunt puse de medicina ayurvedica si yoga – ambele stiinte deriva de la stiinta antica cunoscuta sub numele de Svarodaya care descrie conceptual de prana O energie vitala care se distribuie in tot corpul, si traverseaza canale numite nadis ; de-a lungul acestor nadis exista puncte numite marmas , care sunt statii de concentrare a energiei Aceste puncte in marea majoritate sunt identice cu punctele de Acupunctura, utilizate de Medicina Traditionala Chineza ; marea parte a sistemelor Yoga considera ca exista 7200 linii de canale energetice, canale subtile care strabat tot corpul ; ulterior au fost preluate de terapiile Nuad Bo-Rarn si denumite cu termenul Sen. In tratamentul Nuad Bo- Rarn se utilizeaza 10 canale principale. Sedinta Nuad Bo-Rarn incepe printr-o reverenta si apoi un moment de liniste; masajul tailandez contine in fundamentul lui filozofia budista ; aplicarea masajului fiind o forma de meditatie de care beneficiaza toate persoanele care-l aplica Masajul se desfasoara intr-o stare de concentrare ceea ce permite practicianului dozarea gradului de presiune si amplitudine asupra manevrelor executate de-a lungul intregului corp se caracterizeaza prin presiuni alternante ce induc o relaxare imediata, utilizand alternativ palmele, bratele, coatele, picioarele, incluzand un repertoriu mai amplu de manevre: rotiri diverse, torsiuni, elongatii, trageri, variate miscari in diferite pozitii cu grade diferite de intensitate ; traditional, tratamentul dureaza 1-2 ore Ajutat cu ceaiuri din plante, cu efect de regenerare a tesuturilor, pomade balsamice pentru edeme si dureri , pacientul resimte o profunda relaxare .Masajul urmareste
124

efectul decontracturant, de lubrefiere a articulatiilor, corectie posturala, detoxifiere ;stimulare a circulatiei sanguine si limfatice, pentru efectul stimulator al sistemului energetic al corpului produce o profunda relaxare si eliberare de tensiunile acumulate in corp ,o reechilibrare functionala a sistemului nervos . 5.PRESOPUNCTURA Sau numita si micromasajul, a fost conceputa in China cu mii de ani in urma. Este o tehnica de stimulare a punctelor de acupunctura cu ajutorul pulpei degetelor, fiind folosite diverse terminologii :digitopunctura, digitopresura, acupresura, presopunctura ( si foloseste efectul prin presiune asupra punctelor de acupunctura ); este la indemana oricui sa-l faca, ca un automasaj sau aplicat altei personae ; este o terapie simptomatica ce nu ar trebui sa lipseasca din arsenalul oricarei familii. Durata unei sedinte de presopunctura trebuie sa fie de 8-10 min. ;se recomanda maxim 3 sedinte pe zi; poate fi folosita in pauzele dintre curele de acupunctura ; Ghid terapeutic –puncte de presopunctura: 1). afectiunila nivelul capului: ►cefalee: IG4 ( situat pe fata dorsala a mainii in spatiul format de prelungirea degetului mare si aratator); VG24 (situat pe linia mediana deasupra marginii superioare la insertia parului ) / alte indicatii: anxietate, insomnie, vertij, oboseala ►rinita,sinuzita :IG20( situat la marginea aripilor nasului),VG23 (situate pe linia dusa prin mijlocul nasului,la locul de unire cu pielea paroasa a capului)/ alte indicatii: obstructie nazala, epistaxis, anosmie ►nevralgie faciala : durerea ce apare pe traiectul unui nerv ;poate fi rezolvata prin acupunctura si ameliorata durerea prin presopunctura ; S3(situate peobraz, pe verticala pupilei,sub osul malar) ,S4 (situat pe santul nazo-labial, la comisura buzelor), V2 (situat la extremitatea interna a sprancenelor), VB1 ( la unghiul extern al ochiului ) / alte indicatii:pareza faciala, nevralgii dentare ) ►insomnia: C4 (situat pe linia ce pleaca din extremitatea interna a degetului mic de la mana, la 1,5 cuni de pliul pumnului ), C7 ( poarta spiritului, situat la extremitatea interna a pliului pumnului ) /alte indicatii:somn agitat, anxietate, palpitatii, isterie 2). afectiuni la nivelul membrelor: dureri articulare: →la nivelul mainilor: IG4 ; TF4 (situat pe dosul mainii,pe pliul transversal al pumnului); IS6 (situate intr-o adancitura formata deasupra apofizei cubidusului, cand palma este rotita catre piept) -indicatii:afectiuni ale articulatiei pumnului →la nivelul genunchilor :S38 (situat la 8 cuni sub genunchi pe marginea externa a peroneului),/ alte indicatii:paralizia membrului inferior, periartrita umarului
125

→sciatica :V60 (la nivelul calcaneului, la jumatatea distantei dintre maleolaexterna si tendonul lui Achile ), o serie de puncte pe meridianul Vas Guvernor →la nivelul umarului : IS.11 (situate in centrul fosei sub-spinoase), IS9 ( situate la 1 cun deasupra pliului format, daca se apropie bratul de torace), IG.15 (situate in fosa formata daca se ridica bratul ,intre extremitatea externa a claviculei si extremitatea humerusului) –indicatii: afectiuni ale articulatiei umarului 3).afectiuni digestive: - constipatie: IG.4 -indigestie: IS.4 (situat in scobitura din mijlocul marginii interne a labei piciorului ) /alte indicatii: varsaturi, balonari 4).afectiuni cardio-vasculare: - palpitatii: C.7 (situat la extremitatea interna a pliului pumnului), VB20 ( situate pe ceafa, pe linia orizontala ce trece pe sub lobul urechii in scobiturile de sub proeminentele occipitale) -hipertensiune arteriala: VB.20, R.2 (situat pe marginea interna a piciorului inainte si sub varful maleolaei interne) / alte indicatii: edeme ale memrelor inferioare, cistita, diabet Presopunctura nu poate sa inlocuiasca tratamentul prin acupunctura pot spori de slabire efect din punctele cheie. Humerusul in gaura

Locaţie: brahial interiorul bratului, subsuoară şi cot la mijlocul-punct. Masaj acest punct, pentru a accelera rata metabolismului, cu excepţia acumularea normală a deşeurilor în braţul interior, şi să promoveze consumul de grasimi, astfel încât braţul devine subţire. Masaj: masaj inel-ca degetul mare. 臑 Arm puncte Locaţie: Arm puncte Ru în braţul afara corpului, muşchiul deltoid numai punctul. Masaj acest punct, pot promova circulaţia sângelui, creşte flexibilitatea de muschii bratului, braţul devine compact. Metode de Masaj: degetul arătător degetul mijlociu împreună for-like de compresie bucla, puteţi simţi intensitatea durerii.
126

Masaj: degetul mare. uşor să se acumuleze în abdomen departe cărnoase. care va va ajuta sa faceti fata cu brio crizelor de depresie. DIAREE Pe langa faptul ca este dezagreabila. poate clar meridianele braţ. contrasensul acelor de ceasornic şi sensul acelor de ceasornic a rep Cum procedam? Intindeti-va confortabil pe pat si masati-va cu degetul mare pliul palmei (locul unde se indoaie. Incepeti masajul dinspre partea de unde se afla pulsul catre exterior. punct de punct. Pentru a termina repriza de presopunctura. de mai multe ori pe zi. Metode de Masaj: vârful degetului index de deget.Off puncte din afara Locaţie: antebraţ dorsal. şi poate purge. pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. cu ambele mâini înainte de a merge la culcare. Masaj acest punct. prin simpla practicare a presopuncturii. 127 . Veti simti o senzatie benefica de usurare. Nici cu cauzele nu e de glumit. alteori de vina poate fi un agent foarte virulent. care are o revenire spectaculoasa in ultimul timp. mai ales prin consecintele ei: pierderea unei mari cantitati de lichid si elemente minerale. executata pe un singur punct. sau prin executarea de mici miscari de rotatie. clearance-ul intestinal de scaun anuale acumulate. apoi procedati la fel si in sens invers. de întreţinere a masaj acest punct pentru a asigura sanatatea intestinala. diareea poate sa semnifice o afectiune foarte grava. atât diaree. pe termen lung. ei izbutesc sa vindece aceasta maladie periculoasa. Tianshu Point Locaţie: în jurul ombilicului pe ambele maluri ale toate lăţimile celor trei degete. prin mici miscari circulare executate imprejurul sau. încheietura mâinii până centimetri. In ce-i priveste pe chinezi. ca de pilda virusul dizenteriei sau al holerei. Exercitiile trebuie repetate de mai multe ori pe zi. astfel încât braţul devine subţire. reperati punctul cel mai inalt de pe crestet si masati-l energic. elimina senzatia de amorteala braţului umflate. E ceea ce va recomandam si dvs. formand o linie) de la mana opusa. Daca uneori e vorba doar de o proasta digestie sau de o infectie pasagera. care pune organismul in pericol. Masaj cavitatea abdominală privind reglementarea două sensuri natura intestinale de efecte semnificative. prins în mijlocul a două oase. prin presare. unind ombilicul cu sternul. Schimbati mainile. în timp ce bucla Roudong Tianshu punctul 50 la 100 de ori. Masati-va cu varful degetelor linia mediana care strabate stomacul.

in general. DURERI DE GAT Atentie! O angina poate fi foarte grava si poate declansa alte boli: meningita. recurgeti la presopunctura. reumatism. asa cum au demonstrat examenele radiografice facute in momentul exercitiului. ele otravesc viata de zi cu zi a milioane de oameni. in partea de sus a acestui loc. Punctul exact se afla intre tibie si peroneu (la apasare veti simti o durere vie). Daca punctele au fost bine gasite. Important: acest punct trateaza toate afectiunile hepato-biliare. Masati-l prin presare sau apasare in cerc.Cum procedam? Punctul respectiv se afla la o palma sub genunchi. cu senzatie de voma si ameteli sau. usurati-va raul prin presopunctura. in scurta vreme veti auzi galgaitul bilei care se goleste. fie ca sunt cronice. in prelungirea spatiului care separa degetul mic de inelar. boli de rinichi. Cum procedam? Punctul de acupresura se afla pe dosul mainii. Cum procedam? Aplicati palma cu degetele lipite deasupra gleznei. Dar pana atunci. astfel ca degetul mic sa fie deasupra osului care iese in afara. si in cazul lor exista un punct pe dosul palmei. Zona respectiva se afla pe partea de jos a piciorului. ori cei care practica munci ce se fac stand mult timp in picioare. Adresati-va de urgenta medicului dvs. Fie ca sunt dureri ascutite. in fata masinii de scris sau a calculatorului. de familie. la jumatatea distantei dintre fluierul piciorului (tibie) si peroneu. catre exterior. usor catre exterior. care. Ambele puncte se apasa concomitent: cu degetele de la mana dreapta apasati pe piciorul stang si invers. in unghiul format la intalnirea celor doua oase. CRIZA DE FICAT In situatia nedorita cand dupa revelion sau o petrecere va treziti cu gura amara. folosit. cand va simtiti zona ficatului inflamata. atunci cand ridicam un obiect prea greu. Din fericire. Se apasa de mai multe ori pe zi sau se maseaza cu mici miscari circulare. care apar brusc. Cautati punctul identic aflat pe celalalt picior. cu capul greu. aduce repede usurarea durerii. DURERI DE SPATE Cel mai des se confrunta cu ele persoanele care fac munci de birou si stau mult timp asezate pe scaun. Cum procedam? 128 .

incepi sa te zvarcolesti de pe o parte pe alta. orice metoda susceptibila de a antrena un somn natural e binevenita. Daca va doare gatul pe o singura parte. Trageti o linie imaginara pe la baza unghiei si alta pe inaltimea ei. Daca va doare tot gatul. in acelasi timp. aceste secvente sunt grave. numit de chinezi punctul Drogului. Cum procedam? Punctul atotputernic al tuturor intoxicatiilor.. Punctul de acupresura se afla la intersectia celor doua drepte. ca fumatul si alcoolul. se afla si presopunctura. este situat pe partea laterala a capului. insomniacul devine un bolnav cronic care forteaza doza de somnifere.. masati energic ambele parti ale unghiei. Cum procedam? Sunt doua puncte ce trebuie masate lent. Faptul ca ne putem ajuta singuri in aceasta privinta nu e de lepadat. partea care da catre degetul aratator. Somnul s-a dus. Sau si mai rau. Surprinzator este faptul ca acelasi punct da rezultate si in cazul unor dependente mai "de-ale noastre". si micul cinematograf personal incepe sa deruleze ganduri negre. dar e o solutie neinspirata. vis-a-vis de degetul al treilea. pana ce apar zorii zilei. adaugand un drog celuilalt. Se vand in tone. exact pe verticala care porneste din cel mai inalt 129 . INTOXICATII CU DROGURI SI MEDICAMENTE Chinezii s-au confruntat cu problema drogurilor. la baza degetului mare. Intre ele. fiindca se instaleaza mai intai oboseala si dupa aceea depresia. pretutindeni in lume. INSOMNIE Se intampla adesea ca dupa o zi intreaga de munca. Primul se afla pe extremitatea degetului al doilea de la picior. Repetate vreme indelungata.Punctul se afla pe degetul mare. fiindca somnul nu vrea sa vina. dupa ce adormi bustean. Iata de ce. cu mult inainte ca ea sa apara in Occident. masati degetul aflat pe aceeasi parte cu locul dureros. Punctul al doilea se afla pe partea interioara a labei piciorului. sub proeminenta osoasa aflata acolo. Nu e deci de mirare ca au gasit un "punct" activ in tratamentul intoxicatiilor grave cu opium si derivatii sai. te trezesti pe la doua-trei dimineata si ramai cu ochii-n tavan. Inexorabil. cand abia astepti sa te trantesti in pat. Prima masura este sa intinzi mana dupa un somnifer. in loc sa adormi.

neregulate. devenind o veritabila infirmitate. PALPITATII O masinarie atat de complexa precum este inima poate sa dea. alcoolism etc. pentru a menţine uşurinţa de spirit. ceea ce stiintific se numeste tahicardie sau bradicardie. Dar exista si alte afectiuni care provoaca acest disconfort: sinuzita. obosit. NAS INFUNDAT De obicei. alergia la fan. Si in cazul acesta. Cum procedam? Primul punct de masaj se afla pe frunte. Mai sunt si extrasistolele. Coborati de la radacina degetului mic catre indoitura palmei si cautati un punct dureros. care declanseaza panica. Dupa masaj. nu ar trebui să fie prea foame. Ele se afla chiar la baza narii. pana dati de o mica adancitura. care provoaca si iritatii oculare. el poate declansa si voma. spre partea degetului mic. LSD. coriza spasmodica. si rateuri. exista alte doua puncte secundare. atunci cand inima bate in afara ritmului ei regulat. presopunctura este de mare folos. In ce priveste alcoolismul . in linie dreapta. Apasati pe punctul din dreapta.punct al urechii. fiindca exista un punct anume care actioneaza rapid. Alaturi de acest punct esential. Fireste. atat pentru droguri dure cat si blande: opium. mai ales cand palpitatiile dureaza ore. ele se manifesta la fel. El se afla exact in varful nasului si e de mare ajutor in caz de betie. pentru nara dreapta si invers. dacă există orice disconfort fizic. intrerupe absolut sigur palpitatiile si tahicardia Înainte de masaj. interpretarea acestor anomalii se afla in competenta medicului cardiolog. intrerupte de scurte pauze. la toti pacientii: batai de inima puternice. hasis. din cand in cand. care trebuie folosite atunci cand aveti o singura nara infundata. Masajul este de mare efect. stimulandu-l. acolo unde se afla o mica protuberanta.mai exista un punct care trebuie stimulat. dar in mare. practicat cu varful degetului mare. imediat sub ea. nevoia de a consulta un medic. Apasati si masati energic. deasupra locului unde incepe sa creasca parul. nasul se infunda iarna. medicamente. daca prelungiti radacina nasului in sus. Se gaseste usor. In circa 2-3 minute. atunci cand racim. exact pe linia care trece prin mijlocul ei. pe pliul acesteia. Care sunt punctele cu funcţia sexuală mai bună 130 . Cum procedam? Punctul e unic si se afla sub palma. prin apasare cat mai puternica. la trei degete deasupra lui. Dar atentie. Este un punct extrem de eficient.

emisii seminale. tinitus embolie.3 picior primul vârful deget de la picior deget de la picior şi liniile de cusătură calcaiul conectarea prima treime şi. Prea Creek: în partea din spate a maleolei mediale. talie slab. ficat şi rinichi efect tonic. cu tonic ficat şi rinichi. completaţi în rolul de Qi 131 . ameţeli. impotenţă. oboseală embolism organism obosit. menstruaţie neregulată. Poarta de viaţă: În mijlocul liniei taliei. insomnie. embolie vaginale de descărcare de gestiune. cu deficit de efect rinichi yang. pentru tratamentul de ameţeli. de mână. depresie tendonului patelar laterale. poate trata disfuncţie sexuale masculine si feminine. poate trata diabetul zaharat. Springs: partea de jos a piciorului. secreţii vaginale. dorinta sexuale feminine este splina scăzut. Cu Qi şi sânge. enurezis. Shenshu: vertebre lombare a doua în procesul de spinoase lombare. a tendonului lui Ahile în cazul în care maleolei mediale între vârful şi depresie. dureri lombare.Completă de trei ani: în rotula genunchiului. Cele mai: la mijlocul următoarea linie înainte de abdomen. de asemenea. hemoragie uterină. circa 2. Sanyinjiao: In tur medial inferior. ejaculare prematură şi pierderea poftei de mâncare. menstruaţie neregulată. Hua Jing. buric şi mai mici de 4 inch. vertij. impotenţă. cu impotenţă Wenshen. ombilical de 3 inci mai mici. lăsând doar rolul de Settsu. embolie hipertrofie de prostată. după lombare prima spinoase procesului 2 depresie. cu yang Qi. este o poate preveni multe boli şi sănătatea fizică a punctelor importante. vârful picior de 3 inci de maleolei mediale.5-inch. Cu sedare căldură pentru tratamentul ejacularii premature. Guan Yuan: abdomenul inferior înainte de linia de mijloc. poate fi utilizat pentru a trata impotenta de sex masculin. emisii seminale. Ea are splina si stomacul. cu ficat şi tonic rinichi. mare de aer: în mijlocul abdomenului inferior. care este. impotenta. poate trata impotenta de sex masculin. dar de asemenea. incontinenţă urinară. femei. ejaculare prematură. umplut rolul de măduvă macră pentru tratamentul de emisie nocturne. afrodisiac Wenshen rol. enurezis. şi puternice dureri lombare. secreţii vaginale şi neurastenie. după 2 / 3 din intersecţie. de lângă deschide 1. cu Qi umple în rolul de splinei Wenshen. dureri de cap. amenoree de sex feminin. buric 1. menstruaţie neregulată. slab şi boală de stomac.5-inch mai mici. rolul de menstruatiei dupa solide pot fi folosite pentru a trata oameni. enurezis. în spatele marginea medial al tibiei. poate trata oamenii disfuncţie. hipertensiune arterială. impotenţă. Pentru tratamentul de emisie nocturne. cu yang Qi. urinare frecventă. secreţii vaginale. rola piciorul din fata atunci când depresia piciorul. înainte de linie. picior şi frisoane. embolie emisiilor nocturne. în afara genunchiului drept în jos la patru-Wang a subliniat ochi. dar.

nefericire. Cale de a scapa de masaj jad insomnie ciocan metoda atingând: vârfurile degetelor pentru Hammer. degetele se concentreze pe scalp. Multe alte boli pot provoca. aproximativ 1 minut. de asemenea. Masaj pentru a scăpa de insomnie metodei de metoda de accident vascular cerebral de repaus: frecare cu palmele au fost de suprafaţă în primul rând. începând de la frunte au arătat o formă de evantai masaj împinge înapoi. cu mâinile în acelaşi timp. 1 inch în linia parului. Shenting (în YINTANG puncte deasupra liniei parului drept o jumătate de inch sau cam asa ceva) pentru a împinge punct prima stea (fostul şef al liniei mediane.omisiune. 132 . Atingând de forţa încheietura mâinii. urmat de repetata. mâinile în acelaşi timp. non. care urmează să fie produse la nivel local grele. cauza modificări fiziologice în somn. de la spate în faţă. şi mai poate recupera de la insomnie. şi respingerea de uniforme vigoare. aproximativ 1 minut. nelinişte. boală fizică poate provoca insomnie. aproximativ 1 minut. Scapa de insomnie în metode de masaj: ziua în care sa deschis uşa Point Metoda: Două aproape de degetul mare de gaura în Yin-Tang (organismului faţă. in fata). Mulţi pacienţi au nevoie de somn insomnie tratament medicaţie. insomnie. deci în mod repetat alternativ aproximativ 30 de secunde. nu prea uşoare sau prea grele. mâinile peste un fix pe partea laterală a capului. în banda de doar. mai degrabă decât boala (boala). că este. **** Acupressure tratament pentru insomnie Insomnia este un simptom (simptom). sus. Masaj pentru a scăpa de insomnie metode degete pieptănarea metodă: pentru a se referi la pieptene. La acest punct capul veţi simţi relaxat şi confortabil. Calea de la lent la rapid. secreţii vaginale embolie. de la stânga la dreapta (la dreapta la stânga). şeful de centru) faceţi clic pe. jos dreapta împinge frecare. menstruaţie neregulată. Au insomnie. frecare. Modalitate de a freca moale principal. Poate. Factorii psihologici. depresie. imediat după comutator rotativ la masaj abdominal degetul mare. apoi impingeti locale produce frecare termică a se concentra între sprâncene.poate fi utilizat pentru a trata emisiilor nocturne. umflarea amorţeală. etc poate provoca. stânga-sus. modul moale. apoi două în conformitate cu degetul mare la dreapta la stânga. aveţi nevoie pentru a afla cauza pentru a vedea medici din cauza insomnie . de asemenea. forţa de frecare uniform împingere şi rotirea aproximativ 30 de secunde. obrazul frecare. cum ar fi anxietate. hemoragie uterină. Dacă oamenii găsesc că este dificil să se adapteze la schimbările de mediu. de a simţi durerea pentru grade. În primul rând de la degetul mare stânga peste puncte YINTANG vertical în sus. impotenţă. urmat de palmier pe axa Baihui. atingând capul. de asemenea. de la lumină la frecare grele şi repetate ale push aproximativ 1 minut. punctul de mijloc al celor două sprancene). Masaj pentru a scăpa de insomnie metodei Baihui faceţi clic pe metoda de palmier Mount: cu vârful degetului mare în dreapta Baihui (situat în cap organismului.

Trezita usor.** Patru tipuri de masaj pentru a preveni insomnie Insomnia se referă la dificultatea de a adormi.acelor de ceasornic. Datele relevante arată că 45% din persoanele în vârstă au grade diferite de insomnie . cu mâna stângă lui hipotenar musculare Yongquam freca piciorul drept. şi chiar dureri de cap. depresia. un efect bun. timp de somn semnificativ redus . şi cu mâna stângă in contra. Anrou templu: cu degetul mijlociu suprafaţa frecare 100 filetate să se întindă pe plan local în sensul de a fi usor de efect bun. Acupressure tratament pentru insomnie: frecati Yongquam (centrul de picior 1 / 3 şi. În cazul în care atunci nu se poate dormi după miezul nopţii. . cafea. Alcoolul se va face pe oameni să dormi mai uşoare.tulburări psihice. mintea este neclar. în sensul să se păstreze ombilic cu mâna dreaptă în sensul acelor de ceasornic în jurul ombilicului frecare total de 120 de ori. calitatea slabă a somnului. Trezirea pe timp de noapte pentru mai mult de o jumătate de oră. După spălarea picioarelor înainte de a merge la culcare. se întind mai bine lumina. Oamenii de alcool va dormi. după 2 / 3 din depresie de Şanse). în diagnosticat clinic ca insomnie. duratei somnului de mai scurtă decât ar fi normal. Şurub cu suprafaţa de frecare cu degetul mijlociu de la 100 la întinde pe plan local în sensul de a fi usor de efect bun. cum ar fi ceai. Nu poate dormi o jumătate de oră după ora de culcare. cum ar fi neurastenie. Ca urmare a premature. cola şi alte substanţe care conţine stimularea nervilor. de asemenea. frecare ombilical de 120 de ori. Unele alimente şi băuturi poate duce la insomnie. Masaj frunte (înainte de păr. mâna înainte şi înapoi. Rezultă somn profund . fă metoda Roufu de 60 de ori. şi durata mai lungă de muncă şi viaţă. frecarea pielii Zuxin postat de 100 de ori pe fiecare parte a Zuxin diatermie mai bine. ameţeli şi aşa mai departe.) mână tenar peste masaj frunte la nivel local sunt senzaţie de cald. Greu să dormi. insomnie.în fiecare seară înainte de a merge la culcare stai pe pat. Anrou puncte YINTANG (punctul de mijloc al celor două sprancene). O manifestare de mai sus şi somnoros dupa trezire. frecare mâna dreaptă piciorul stang muschii Yongquam hipotenar. 133 . trezesc devreme. schizofrenia şi aşa mai departe. cele doua sprancene pe frunte. Lavajul gastric poate provoca insomnie. Teama de insomnie poate provoca. insomnie.

* in fiecare seara inainte de culcare. de multe ori pentru a obţine extinderea expansiune a intestinului gros. pentru contracţia abdomenului întreg. atingând piciorul stang cu palma dreapta de 120 de ori.Roufu face motilităţi gastrice. Încet inhalaţi pe nas. de obicei. perna este moderată. eforturile de fiecare dată dacă se face simţite o mică durere este adecvat. corpul relaxat. Continuu 2 săptămâni. Pentru a scapa de insomnie. 134 . * metoda de qigong ia poziţie lateral dreapta. şi apoi încet expirat din nări. aşezat pe pat. de sus limba în cerul gurii.. astfel încât are loc umflarea abdominală. şi apoi mîna stîngă atingând piciorul drept de 120 de ori. cu ochii închişi. şi funcţia digestiv. somn.