You are on page 1of 6

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRASOV FACULTATEA DE DESIGN DE PRODUS SI MEDIU

DEZVOLTARE DURABILA Componentele radiatiei solare

STUDENT: TOHANEANU ALIN FACULTATEA: DPM SECTIA: ISER ANUL: II GRUPA: 17301

ANUL UNIVERSITAR

având variații zilnice și anuale în funcție de mișcarea globului terestru. Trecând prin atmosfera Pământului. o altă parte este împrăștiată de moleculele aerului. Intensitatea radiației solare directe depinde de starea atmosferei și de poziția pe glob. vaporii de apă. . încălzind aerul. Spectrul și intensitatea radiației solare difuze depind de natura particulelor întâlnite. dar cea mai mare parte ajunge pe suprafața Pamântului (constituind radiația solară directă). ceea ce explică albastrul cerului. pulberile din atmosferă (constituind radiația solară difuză). ce cade pe o anumită suprafață terestră în decursul unei perioade de timp și se determină cu ajutorul pirheliometrelor și a radiometrelor. aceasta fiind cauza modificărilor de temperatură de la zi la noapte și de la un anotimp la altul. Intensitatea radiației solare este cantitatea de radiație solară. Când atmosfera este curată sunt împrăștiate îndeosebi radiațiile cu lungimi de undă mici. o parte a radiației solare este absorbită.2011 – 2012 Radiația solară este radiația electromagnetică emisă de Soare având lungimi de undă din întregul spectru al undelor electromagnetice.

Razele ultraviolete alcatuiesc 5% din radiatiile solare ce ajung pe pamant si au lungimi intre 200 nm si 400 nm. ultravioletele nu pot fi percepute cu ochiul liber. Radiatiile solare se impart in trei categorii: Lumina infrarosie . Lumina vizibila . Celelalte sunt radiatii neionizante (ultraviolete. cosmice.Lumina soarelui este compusa din valuri de energie transmise pe diferite lungimi. alcatuind 49% din radiatiile solare ce ajung pe pamant.700 nm si datorita lor putem vedea culori precum rosu. Lor le datoram caldura solara. acestea depasind lungimea de 700 nm (1 nm = 0.Include undele electrice. Acestea constituie 46% din radiatiile solare ce ajung pe pamant.radiatii ionizante (raze X si gamma) . Doar cele undele infrarosii scurte ajung pe pamant. lumina vizibila si radiatii infrarosii). Lumina ultravioleta . in functie de forma de lumina.gamma. insa doar cele UVA si UVB patrund in atmosfera. X. Fiind mai scurte. Ultravioletele sunt de mai multe tipuri . Exista trei categorii de raze ultraviolete: . albastru si violet. verde. unde infrarosii si infrarosii scurte. undele radio. fiind filtrate de atmosfera .Aceste raze au lungimea de 400 nm . 000001 mm) . Multe dintre aceste valuri nici nu ajung pe suprafata Pamantului. galben.

UVC (200 nm . Melanocitele se imputineaza si fie nu mai sunt active. cancer de piele. Aceste raze patrund adanc in piele. cancerul de piele si imbatranirea prematura a apielii.320 nm) . fie produc acele pete maronii. Razele UVA pot penetra hainele subtiri si sticla. Sunt foarte periculoase si scurta expunere la acestea produce arsuri solare. UVA (320 nm . penetrando pana in derma si afectand celulele bazale.Au o lungime intermediara si sunt mai puternice la amiaza (intre orele 10 si 14) si in anotimpul verii. dispersandu-se in derma. vase de sange si terminatii nervoase. Desi in anii 80 se spunea ca UVA sunt razele "bune". pielea este considerata a fi "matura". putand produce arsuri solare. imposibil de indepartat. fiind numit si "adevarata piele".Sunt principalele raze ce contribuie la bronzarea pielii. acestea oferind o sustinere ferma. stratul cel mai exterior al pielii. de grosimea unei esarfe de matase. iar expunerea prelungita este considerata fatala.290 nm) . Concentratia de raze ultraviolete in lumina solara . Razele UVB pot fi filtrate de nori si blocate de sticla.Sunt cele mai scurte si de obicei sunt absorbite de catre stratul de ozon. Derma este compusa din colagen.400 nm) . Aceste raze penetreaza epiderma. Dupa aceasta varsta. UVB (290 nm . Derma este al doilea strat al pielii. Expunerea prelungita la razele UVA "sparge" si micsoreaza elastina si colagenul. leziuni oculare si suprimarea sistemului imunitar. in prezent sunt considerate a fi din ce in ce mai periculoase. elastina. aceasta incetand a se regenera dupa 28 de ani. Razele UVB stimuleaza productia de melanina. dar si petele maronii. chiar mai mult decat cele UVB. imbatranirea pielii. astfel incat derma se subtiaza si pielea incepe sa "atarne". producand bronzarea pielii.

radio şi unde lungi. provenite din erupţii şi neutrini solari cu putere maré de pătrundere. sunt filtrate aproape toate razele UVB. cu rol important in reacţiile de fuziune in lanţ. acesta blocheaza razele mai mult sau mai putin. acustică şi electromagnetică) şi radiaţia corpusculară (vântul solar. acestea fiind mai eficiente in luna iunie. Fiind mai intense. La pranz. dupa-amiaza si seara. Radiaţia solară este vitală pentru viaţa de pe Pământ. Röntgen. In acest moment patrund mai multe raze UVB. in luna iunie soarele se afla mai sus pe cer decat in luna decembrie. dar sunt si mai intense decat cele UVA. radiaţia îşi schimbă intensitatea şi compoziţia spectralădatorită difuziei şi absorbţiei. la spectrul solar şi unde scurte. emisia acestora ramane aproximativ neschimbata de-a lungul anului. prezinta si un risc mai crescut de a produce arsuri solare. Fluxurile radiative cuprind: radiaţia directă ce vine direct de la discul solar. cu diferite lungimi de undă: de la unde gama. In functie de unghiul de contact dintre razele ultraviolete si stratul de ozon. . in luna decembrie foarte putine raze UVB penetreaza stratul de ozon. atunci cand razele solare si stratul de ozon formeaza un unghi. Valoarea intensităţii radiaţiei solare la limita superioară a atmosferei este de 1. Restul de 60% se transformă în energie calorică. penetrand-ul cu usurinta. Radiaţia electromagnetică se propagă în spaţiu sub formă de unde electromagnetice. Prin urmare. Spre deosebire. Circa 40% din această radiaţie incidentă la limita superioară a atmosferei este reflectată înapoi în spaţiul interplanetar.98cal/cm2min.Razele ultraviolete sunt alcatuite in general din 95% raze UVA si 5% raze UVB. raze cosmice solare. totodatăsursa proceselor chimice şi biologice de pe Pământ şi din atmosferă. care este sursa de încălzire a sprafeţei planetei şi a atmosferei şi. in cele două forme ale sale sub care se propagă in sistemul nostru solar: radiaţia sub formă de unde (ondulatorie. Datorita faptului ca razele UVA aproape nu sunt blocate de stratul de ozon. constituie radiaţia globală care ajunge la suprafaţa Pământului. însumată cu prima. in emisfera nordica. anotimp si regiune geografica. atunci cand soarele se afla deasupra. La trecerea prin atmosfera terestră. care constituie sursa energiei Soarelui). In emisfera nordica. dar aceste procente variaza in functie de conditii atmosferice. Procentajul se schimba si din cauza stratului de ozon ce are rolul de a ne proteja de aceste radiatii. razele UV lovesc stratul de ozon aproximativ la un unghi de 90 grade. cele care patrund fiind doar UVA. Lumina razelor UVB este responsabila de productia de vitamina D in corp. radiaţia difuză care.

prezenţa sau absenţa stratului de zăpadă. după ce a fost difuzată de către moleculele gazelor componente ale atmosferei şi de particulele solide şi lichide aflate în suspensie. sub forma unui fascicul de raze paralele. Valorile intensităţii radiaţiei solare difuze sunt mici pe timp senin (10-20 cal/cm2min.29 μ şi 5.0 μ. transparenţa aerului.radiaţia efectivă (diferenţa dintre radiaţia proprie a suprafeţei terestre şi partea absorbită de aceasta a contraradiaţiei atmosferice) şi radiaţia reflectată de suprafaţa terestră. altitudine. Intensitatea defineşte energia fluxului radiativ respectiv în timp de un minut pe un centimetru pătrat de suprafaţă 50 neagră aflată perpendicular pe direcţia fluxului. Radiaţia directă Reprezintă partea din radiaţia solară cu lungimi de undă cuprinse între 0. din toate direcţiile. de 3-4 ori comparativ cu valoarea de pe timp senin. Este cel mai important component al bilanţului radiativ şi este caracterizată prin două mărimi: intensitate şi insolaţie. care ajunge pe suprafaţa terestră nemodificată. Depinde de: latitudine. nebulozitate. iar insolaţia este cantitatea de radiaţie solară directă ce cade pe o suprafaţă orizontală. Radiaţia difuză Reprezintă partea din radiaţia solară directă care ajunge la suprafaţa terestră.) şi cresc pe timp noros şi ceţos. înălţimea Soarelui deasupra orizontului. .