You are on page 1of 18

Sursa Stabilizata in Comutatie cu Alimentare de la Retea Proiectarea schemei electrice

Proiectarea schemei electrice
1. Specificatiile de proiectare Se cere proiectarea unei surse stabilizate in comutatie cu alimentare de la retea, cu urmatorii parametri: topologie de tip flyback cu control in curent; tensiune de alimentare 200V - 240V, 50Hz; tensiunile de iesire Uo=5V ; curentul maxim de iesire Io=5A;

2. Proiectarea circuitului pentru redresarea si filtrarea tensiunii de la retea Sursa in comutatie necesita o tensiune continua pe care o converteste in impulsuri de inalta frecventa. In mod uzual nu se utilizeaza un transformator de separare a retelei, aceasta fiind redresta si filtrata in mod direct. Schema utilizata este urmatoarea:

Puterea consumata in secundar este: Po=UoI0=5V⋅ 5A=25W Puterea consumata in primar considerand un randament al sursei de 80%: Pi=25/0. VBV = 1kV si IFSM = 50A.Schema circuitului de conversie curent alternativ . condensatorul de filtraj C1. Calcululrezistentei de limitare a curentului initial de incarcare al condensatorului de filtraj: .curent continuu Aceasta schema cuprinde: siguranta fuzibila F1 care asigura protectia la supracurenti in partea primara a sursei.8=31W Tensiunea minima de alimentare a primarului transformatorului este: Emin=200V⋅ =248V Curentul mediu in primar la tensiune de alimentare minima: Pentru redresare se utilizeaza o punte de diode de tip 1N4007 cu parametrii: If = 1A . Dioda are parametri acoperitori atat din punct de vedere al curentului mediu maxim cat si din punct de vedere al tensiunii inverse repetitive maxime. puntea redresoare care redreseaza tensiunea alternativa de la retea. rezistorul R1 care limiteaza curentul initial de incarcare al condensatorului de filtraj.

Aleg C1 = 68µF la 400V. Ea a fost aleasa astfel din considerente legate de performantele dispozitivelor de putere si a componentelor magnetice ce urmeaza a fi folosite.1552⋅10 = 0. Stiind ca valoarea capacitatii necesare este raportul sarcina pe rariatie de tensiune. C1 = Ii⋅Td/∆Uo Cu Td s-a notat semiperioada retelei . pentru a fi acoperitor atat din punct de vedere al puterii disipate cat si din punct de vedere al tensiunii maxime de lucru. Calculul parametrilor tranzistorului de comutatie Frecventa de comutatie a sursei stabilizate va fi de 75KHz. Calcul condensatorului de filtrare se face impunand o variatie maxima a tensiunii redresate si filtrate E.155Aef Calculul puterii pe rezistenta R1: PR1 = Iin(RMS)2⋅R = 0.Aleg practic 10Ω. Factorul de umplere maxim considerat va fi de 0. Se impune ∆E=10%E=31V. Curentul efectiv consumat de la retea este: Iin(RMS)=Pi/Uimin(RMS)=31/200=0. Curentul maxim prin tranzistorul MOS de putere M1: .45. 3.25W Se alege rezistorul R1 de 3W.

la raportul de transformare n al transformatorului (vezi proiectarea componentelor magnetice).55A.125A si UDsmax = 424V aleg BUK435-600B cu parametrii de catalog urmatori: VDS=600V ID = 3.Tensiunea drena-sursa maxima se calculeaza luand in considerare reflexia in primar a tensiunii secundare. UDsmax > ⋅Emax+n⋅Uo⇒ UDS > 240 +5⋅17= 424V Cu valorile IDmax = 0. Retea RC de protectie a tranzistorului de putere Solicitarea cea mai puternica la care este supus un tranzistor in procesul de comutatie are loc atunci cand tranzistorul este adus in starea de blocare. . tranzistorul de tip MOS Idav=0.1A Ptot = 125W RDS(on)=5Ω tr=40ns tf = 60ns 4. In figura de mai jos se prezinta un circuit de protectie a tranzistorului care actioneaza atunci cand tranzistorul trece din starea de conductie in starea de blocare.

cand M1 se blocheaza. Se constata ca nu depaseste valoarea limita. limitand astfel supractesterea la valori normale. Energia inmagazinata in inductanta de dispersie care se descarca pe condensatorul C10 este: 15uJ Unde reactanta de dispersie este cea determinata experimental. Pe de alta parte energie este data si de variatia de tensiune pe C10. reactanta de dispersie a transformatorului determina o supracrestere suficient de mare pentru a distruge transistorul prin depasirea tensiunii drenasursa.In absenta circuitului de protectie. impunand o limita a supracresterii tensiunii pe C10 de 50V. tensiunea autoindusa in reactanta de dispersie determina polarizarea directa a diodei D9. Supractesterea de 50V obtinuta se adauga la tensiunea dren-sursa maxima obtinuta anterior (424+50=474). Cu circuitul de protectie. prin care condensatorul C10 se incarca. rezulta: C10=12nF Practic se alege C10=10nF/1KV. Din egalarea celor doua relatii. prim masurarea inductatei primare a transformatorului cu secundarul in scurtcircuit. Daca consideram ca procesul de descarcare a capacitatii este (3÷5)τ putem exprima valoarea rezistentei R11 astfel: R11=ton/3C . Rezistorul plasat in paralel cu C10 trebuie sa asigure o descarcare a condensatorului la pe durata conductiei tranzistorului MOS.

pentru a obtine capabilitatea de putere necesara.45. Se va lua in calcul un .8W Se alege D9: UF4007 dioda ultrarapida cu parametrii: Io = 1A VBR = 1000V Rezistorul R11 se va obtine prin cuplarea in paralel a trei rezistoare de 68k/2W.2 (vezi calculele ulterioare) rezulta: ton=τmin/f==2. puterea disipata la comutatie este readusa. Deoarece regimul de conductie de curent este intrerupt. 5. Considerand un factor de umplere minim de 0. Se poate aproxima ca tranzistorul MOS disipa doar in conductie: S-a considerat factorul de umplere maxim: 0. Puterea disipata de R11 este: Pdr11=5.Unde cu ton s-a notat durata conductiei tranzistorului MOS de putere. Senzorul de curent Se calculeaza stiind curentul maxim prin MOS si tensiunea de intrare in limitare a integratului UC3842 de 1V.66uS Iar valoarea rezistentei R11: R11=23kΩ Se alege R11=22kΩ.

Rezulta: R2=1/1. R26. Rezistentele de start Pentru alimentarea initiala a CI este necesar un curent de minim 2. R28. R25.9Ω Pentru a obtine practic valoarea de 0.7W 7. R27. Curentul de start furnizat CI va fi: Istart=(Emin-Vcc)/Rechiv=(280-15)/100k=2. R9=1Ω si R4=10Ω. R32/0.6mA Iar puterea disipata totala de rezistente: Pd=RechivIstart2=0. 6.5W.curent maxim de varf prin MOS Ipmax=1.5mA. R29. In acest mod se obtine un rezistor echivalent de 100k/3W.1A mai mare decat cel corespunzator puterii de sarcina maxime. curent care se obtine cu grupul serieparalel R20.9Ω se grupeaza in paralel doua rezistoare.1=0. R30. Calculul inductantelor din primar/secundar Se va face pe baza formelor de unda prezentate mai jos: Tensiunea pe inductivitatea transformatorului se poate scrie ca: .

Proiectarea componentelor magnetice . Rezulta: Ls=9. inductanta secundara proiectandu-se pentru a obtine limita conductiei intrerupte atunci cand factorul de umplere este maxim: Unde n este raportul de transformare primar-secundar: n=np/ns Iar VD=0.45/(75⋅ 0.Inductanta primara se determina in cazul in care tensiunea de alimentare ste minima iar factorul de umplere este maxim: Rezulta: Lp=280⋅ 0.5V este caderea de tensune in conductie pe dioda redresoare Schottky.55)=3mH Curentul de varf in secundarul transformatorului se calculeaza stiind ca valoarea medie a lui este chiar curentul de iesire Io: Atunci cand factorul de umplere este maxim se obtine o valoare maxima a curentului secundar.2uH Reactanta de alimentare a CI se proiecteaza tilizand relatia: 8.

O prima posibilitate este utilizarea unor miezuri cat mai mari. deoarece curentul prin primar si deci fluxul nu vor fi niciodata mai mici ca zero. daca se utilizeaza miezul la curenti mici. La sursa flyback. ceea ce corespunde unei permeabilitati magnetice constante. Aceasta solutie creeaza posibilitatea ca pentru curenti care depasesc anumite limite sa se ajunga foarte usor la saturatie. A doua posibilitate este crearea unui intrefier pentru a aplatiza curba B=f(H) si pentru a mai reduce densitatea de flux pentru aceeasi polarizare cu curent continuu. pe prima portiune a curbei de magnetizare (0 → L). situatie in care in multe aplicatii comportarea circuitului magnetic este nesatisfacatoare. . Rezulta ca transformatorul nu este utilizat la capacitatea sa maxima. Pentru a impiedica saturarea miezului exista doua posibilitati. De asemenea. se ajunge in zona de neliniaritate. pierderile in miez sunt neglijabile. Majoritatea miezurilor magnetice au date in catalog curba de magnetizare de forma celei din figura: L Ea pune in evidenta faptul ca intr-o regiune pina la o anumita valoare a inductiei B maxintre B si H exista o dependenta liniara. Daca punctul de functionare depaseste cotul caracteristicii.Transformatorul de impulsuri asigura separarea galvanica dintre partea de retea si consumatorii de joasa tensiune. miezul magnetic trebuie sa inmagazineze energia L ⋅I2/2.

volumul miezului magnetic ∆B = 0. deduse prin aproximarea relatiilor referitoare la circuitele magnetice: . unde V .In calculul transformatorului se pot folosi urmatoarele relatii.1mm (lungimea liniei magnetice) .4mm2 lm = 26.3T Hsat=np⋅Ip/lm Np: numarul de spire din primar lm: lungimea circuitului magnetic li = intrefierul circuitului magnetic µ0 = 4⋅π⋅10-7 np = numar de spire in primar S = sectiunea miezului magnetic ns = numarul de spire din secundar calculul volumului Aleg un miez E22/6/16 cu urmatoarele caracteristici si care e prezentat in figura de mai jos: S = 80.

Calculul diametrului conductorului de bobinaj: consideram densitatea de curent J=4A/mm2 ..pentru dp avem Ii = 0.lungime intrefier naux asigura alimentarea circuitului de comanda.sectiunea conductorului de bobinaj .11A .

55mm.- pentru ds avem Avand in vedere efectul pelicular (curentul prin conductoarele de bobinaj se distrunuie la suprafata acestuia). Prin introducerea unei retele care sa contina o rezistenta si un condensator.2mm iar pentru secundar 4*0. Cj = capacitatea jonctiunii. LT = inductanta parazita a transformatorului n = raportul de transformare al transformatorului Puterea disipata pe rezistenta de protectie se calculeaza cu relatia: . oscilatiile pot fi inlaturate. Proiectarea circuitului pentru redresarea secundara a tensiunii de iesire Dioda de redresare lucreaza in perioada de toff. Valoarea medie a curentului de sarcina este: . se va utiliza pentru primar conductor 3*0. 9. cind tranzistorul din primar este blocat. IDMAX = curentul maxim prin tranzistorul de comutatie la sfirsitul perioadei t on curentul maxim prin dioda este: Inductivitatile parazite ale transformatorului de inalta frecventa impreuna cu capacitatea jonctiunii diodei Schottky pot forma un circuit oscilant acordat care la blocarea diodei creeaza oscilatii care pot depasi tensiunea inversa maxima a diodei.

Filtrarea tensiunii secundare Alegerea capacitatii de filtraj depinde de tipul sursei. Cum rezistenta are un caracter disipativ.variatia maxima a tensiunii la bornele consumatorului . Rezistenta proprie a condensatorului de filtraj are efect asupra pulsatiilor tensiunii si de asemenea asupra timpului de viata al condensatorului. ∆US = ∆Q/C Sarcina maxima acumulata e determinata de IDMAX: ∆QMAX = Ipks⋅toff ⋅C15/ 2 = IDMAX⋅toff/2⋅∆US. In cele mai multe aplicatii se folosesc condensatoare electrolitice cu rezistenta proprie cit mai mica.5V Puterea disipata de dioda este: 10.se impune 0. de frecventa de lucru si de valoarea maxima a curentului de sarcina.Se utilizeaza o dioda de tipul MBR1545 cu parametrii: VBV = 45V IFV = 15A IFRM = 80A VF = 0. Aleg C15||C17 = 2200µF la 16V . pierderile de putere genereaza caldura.02V Calcule: Pentru reducerea influentei rezistentei serie a condensatorului se pot folosi 2 condensatori conectati in paralel. ∆US . care scurteaza durata de viata a condensatorului.

45 O varianta moderna. cele doua marimi reprezinta informatii despre starea sursei. la rindul sau. prin blocul de . Controlul tensiunii se realizeaza utilizind tehnica PWM. produce la iesire o tensine care se compara cu tensiunea U1. proportionla cu curentul de sarcina. asigura controlul curentului prin elementul de comutatie. asigura pornirea lenta(softstart). este comparata cu o tensiune de prescriere UP. si ca urmare se alege ton/T = 0. se da comanda pentru bistabilul B de trecere in zero. Cind tensiunea devine egala cu U e. Blocul pentru formarea impulsurilor de comanda poate avea structura din figura: Tensiunea de pe circuitul de sarcina. sunt folosite ca marimi de intrare in blocul ce formeaza impulsurile de comanda cu parametrii in functie de cele doua marimi de intrare. In cazul topologiei flyback ton/T ≤ 0. Amplificatorul de eroare. US.5 . Acesta.11. Principiul de functionare a controlului valorii medii a tensiunii unui stabilizator in comutatie este prezentat in urmatoarea figura: Tensiunea de iesire a sursei impreuna cu tensiunea U 1 care este proportionala cu curentul care parcurge etajul de putere. Proiectarea circuitului de comanda Acest circuit are urmatoarele roluri: asigura comanda elementului de comutatie in vederea mentinerii tensiunii de iesire la o valoare prescrisa. Daca presupunem elementele de circuit ideale. cu caracteristici superioare sistemului de control PWM clasic o constituie procedeul de control al tensiunii prin curent. AE.

Frecventa de lucru a sursei se stabileste cu ajutorul condensatorului si rezistentei de temporizare Ct si Rt.comanda blocheaza tranzistorul si il tine in aceasta stare pina cind este initiat un nou ciclu de catre generatorul de tact. Alegem circuitul specializat UC3842 care prezinta urmatoarea structura interna: Vom calcula urmatoarele elemente: frecventa de lucru a sursei. Aceste fenomene au loc la o frecventa de tact constanta. .

comanda tranzistorului de putere.Alegem f = 75kHz. C8=22nF si rezulta R9 =750Ω. Reteaua de integrare RC are rolul de a suprima virfurile de tensiune care apar pe rezistenta Rs datorita conductiei tranzistorului Q1. - limitarea de curent. Aleg R6 = 1k si C6 = 1nF. .

Datorita capacitatii parazite grila-sursa a tranzistorului MOS. VCC = 15V ⇒ R1= 15/1 = 15Ω. Circuitul SG1844 prezinta un sistem de startare care are la baza un comparator cu fereastra care prezinta urmatorii parametri: Ustart = 16V Umentinere = 10V Iinit > 2mA Circuitul se alimenteaza initial din tensiunea de 310V printr-o rezistenta de startare RSTca in figura urmatoare: . Vom alege practic 22Ω. Cunoastem Imax com = 1A. e necesara o rezistenta de limitare a curentului prin circuitul de comanda. circuitul de start.

in asa fel incat sa se obtina la iesire Uo=5V=2Vref. R16. Pentru compensarea raspunsului circuitului in bucla inchisa (stabilitatea sistemului) se introduce un pol cu ajutorul grupului C2. R18.5V amplificator de eroare etaj de iesire Rezistentele R15. Aleg practic RST = 100kΩ stabilizarea tensiunii de iesire. R17 sunt folosite pentru divizarea tensiunii de iesire cu ½. Circuitul integrat are in componenta sa: o o o generator de tensiune de referinta de 2.Circuitul prezinta o dioda Zenner de limitare a tensiunii maxime intre pinii V CC si GND cu Vz = 35V pentru IZmax = 25mA. . Bucla de control a tensiunii de iesire a fost implementata cu ajutorul unui circuit integrat secializat regulator de tensiune tip TL431.