Kajian Tindakan

ABSTRAK KAJIAN Kajian ini memfokuskan pada beberapa penggunaan sistem tatabahasa yang diamalkan oleh murid-murid tahun 5. Mereka dilihat dan diuji semasa proses pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Bahasa Malaysia di dalam bilik darjah. Pelaksanaan kajian tindakan ini menggunakan kaedah pemerhatian dan kaedah ujian dalam aktiviti penulisan kemahiran memindahkan maklumat. Responden yang terlibat dalam kajian tindakan ini melibatkan 34 orang murid tahun 5 di Sekolah Kebangsaan Rasa, Rasa, Selangor. Dapatan menunjukkan di peringkat awal murid-murid tahun 5 di Sekolah Kebangsaan Rasa tidak mengamalkan secara menyeluruh sistem tatabahasa yang mereka pelajari seperti penggunaan kata sendi nama, kata nama dan penjodoh bilangan dalam struktur ayat yang mereka tutur dan tulis. Setelah diberitahu dan diterangkan secara mendalam maka amalan mereka berubah dan mereka dapat menulis struktur ayat yang baik serta menggunakan sistem tatabahasa yang diajar kepada mereka. Berdasarkan dapatankajian tersebut beberapa implikasi dan cadangan telah dikemukakan. PENGUASAAN SISTEM TATABAHASA BAHASA MELAYU SATU KAEDAH MENINGKATKAN KEMAHIRAN MEMBINA AYAT DAN BERBAHASA KALANGAN MURID-MURID TAHUN LIMA DI SEKOLAH KEBANGSAAN RASA OLEH:ENCIK ABDUL WAHIB BIN MUHAMMAD NASIR 1.0 PENGENALAN Perkataan ‘Nahu’ atau ‘Tatabahasa’ begitu sinonim dengan pembelajaran Bahasa Melayu yang menjadi subjek penting dalam sistem pendidikan di Malaysia.Selepas ini saya akan menulis menggunakan istilah ‘tatabahasa’ kerana istilah ini telah mendominasi arena istilah bahasa Melayu berbanding dengan istilah ‘Nahu’ seperti yang saya nyatakan di atas. Pengetahuan tentang tatabahasa merupakan unsur penting yang perlu diketahui oleh setiap murid atau pelajar dalam mempelajari Bahasa Melayu.Pendek kata ilmu tatabahasa haruslah dikuasai oleh mereka kerana ilmu itu dapat memahirkan mereka dari segi membina ayat untuk tujuan penulisan dan juga sebagai penutur Bahasa Melayu yang baik. Kelemahan menguasai tatabahasa dalam penulisan dan pertuturan menandakan kurangnya keindahan gaya bahasa atau kegramatisan bahasa yang dituturkan khususnya Bahasa Melayu. Berdasarkan permasalahan ini, kajian tindakan telah saya lakukan bertujuan mengubah amalan murid supaya memahami dan menguasai sistem tatabahasa Melayu. Selain itu amalan ini dapat membantu mereka menghasilkan bahasa tulisan dan bahasa pertuturan yang gramatis.

Perkara-perkara asas telah didedahkan kepada mereka sebelum ini.Kesalahan penggunaan kata kerja transitif begitu ketara apabila murid-murid menulis karangan dan menjawab soalan tatabahasa dan pemahaman. Rasa Selangor. Keadaan ini menggambarkan ada berlakugangguan sama ada dalam penyampaian maklumat atau kecuaian yang nyata dari aspek tatabahasa. Sebelum kajian ini dilakukan tinjauan telah di buat menggunakan kaedah pemerhatian dan penyelidikan berdasarkan keputusan peperiksaan akhir tahun di tahun 4 tahun 2010 yang lalu. kerana bukan sahaja dari aspek kata kerja transitif malah banyak bahagiantatabahasa yang belum boleh dikuasai dengan baik oleh murid-murid tersebut.Penilaian soalan tatabahasa pula telah dilakukan kepada 34 orang murid tahun 5 sebagai mengesahkan kajian tindakan ini. sedangkan mereka telah belajar semasa tahun 1 hingga tahun 4.0 REFLEKSI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN LALU Kelas 5 Pintar merupakan kelas yang mempunyai 34 orang murid yang merupakan target Panitia Bahasa Melayu Sekolah kebangsaan Rasa untuk lulus A dalam Kertas Pemahaman dan Kertas Penulisan pada Ujian Penilaian Sekolah Rendah ( UPSR ) tahun 2012. Buktinya apabila saya memberi latihan membina ayat kata kerja transitif. kebanyakkan mereka tidak dapat membina ayat dengan gramatis kerana tidak faham akan konsep kata kerja transitif.Kajian ini dilakukan kepada 34 orang murid tahun 5 di Sekolah Kebangsaan Rasa. Walaupun dominasi murid daripada kelas ini merupakan penuntur asli Bahasa Melayu iaitu seramai 33 orang murid berbangsa Melayu dan seorang murid berbangsa Punjabi namun tahap penguasaan mereka terhadap tatabahasa masih lemah. SENARAI NAMA MURID TAHUN 5 PINTAR 2011 KEPUTUSAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2010 (PKSR II TAHUN2010) BIL NAMA MURID MARKAH BM 1 (Pemahaman) GRED MARKAH BM 2 (Penulisan) GRED . Kebanyakan mereka tidak dapat menguasai kemahiran tatabahasa dengan baik. Temubual juga dilakukan kalangan murid yang menjadi responden kajian tindakan ini. 2.

7 % .1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ABDUL RAHMAN BIN GHAZALI ABDUL RAHMAN BIN ISMAIL AHMAD MUSTAQIEM BIN MUZANI AIMAN HARIZ BIN ZULKIFLI A’INA SHAHIRA BT ZULHAIRI AMIRAH FATINAH BT AZMI ARIEF ZIKRI BIN JEFRIDI ARIF IMRAN BIN ANUWAR ARISHA BT SAIFUL ANUAR FARAH SYAZWINA BT ZULKEPALI MARIAH BT OTHMAN MUHAMMAD AIRUL EZHAM BIN MOHD RAZI MUHAMMAD ALIF HAQIMI BIN MAZLI MUHAMMAD AMMAR MUSYRIF BINMOHD MUHAMMAD ASRAF BIN MUHD FAIRUDDIN MUHAMMAD HAKIMI BIN ALAIAS MUHAMMAD KHAIRUL NAJMAN B.7 % 35.4 % 14.9 % 79. MUSA NUR INTAN FARIZA BT MOHD YAZID NUR RAHIMAH BT ABDUL RAHIM NURLIAYANA BT NORDIN NURTAISA BT RASHID NURUL HANIS FARHANAH BT ZULAILI NURUL ZUHANNA ALIA BT ABD RAZAK RASHID MUHAMMAD AZIM BIN ABD WALI RAZWANATASHA BT RUZAIDI SIMRANJEET KAUR A/P SARJIT SINGH SOFWAH SOLEHAH BT MOHD HARNAIN WAN NUR ALISYA BT WAN MOHD ZAMZURI WAN NURSHAZMIN BT WARUZI 88 73 78 70 80 93 90 75 73 70 80 80 55 70 88 83 83 75 95 88 68 83 63 85 88 78 80 88 83 93 83 75 93 85 A B B B A A A B B B A A C B A A A B A A B A B A A B A A A A A B A A 67 65 67 73 58 70 75 67 68 78 73 68 77 87 80 75 58 62 78 62 57 70 63 72 67 63 58 77 78 77 77 62 70 55 B B B B C B B B B B B B B A A B C B B B C B B B B B C B B B B B B C ANALISA KEPUTUSAN GRED BM 1 A B C 21 12 1 Pemahaman % Lulus 61.ABD RANI MUHAMMAD SHAHRIN AZWAN BIN AZMI NUR AMIRAH SYAHIRAH BT ZAHARI NUR AMIRAH ZAHIRAHBT ZAHARIN NUR ATIQAH ILYANA BT MOHD ARIFFIN NUR FATIMAH BT MOHD.0 % BM 2 2 27 5 Penulisan % Lulus 5.3 % 3.

0 % berbanding 14. Oleh kerana menulis memerlukan idea yang kreatif maka penguasaan sistem tatabahasa yang mendalam akan menghasilkan hasil kerja tulisan yang bermutu. Kemahiran ini dilakukan semasa menjawab soalan bahagian A dalam kemahiran memindahkan maklumat.7 % bagi Pemahaman dan 5. Manakala gred C peratus kelulusan Kertas Pemahaman mendapat 3. Secara keseluruhan menunjukkan bahawa murid-murid tahun 5 ini lebih menguasai Kertas Pemahaman berbanding Kertas Penulisan. Oleh itu. 3.JUMLAH 34 34 Ulasan: Kertas Bahasa Melayu Pemahaman menunjukkan peratus kelulusan yang tinggi dalam gred A berbanding dengan peratus kelulusan dalam Kertas Penulisan iaitu 61.0 FOKUS KAJIAN / ISU KEPERHATINAN Menulis merupakan satu kemahiran yang perlu dipelajari dan amat penting dikuasai oleh setiap murid khususnya dalam kertas penulisan kerana kemahiran ini merupakan tingkat tertinggi kemahiran berbahasa. Dalam pemerhatian saya murid-murid tidak dapat menguasai sistem tatabahasa kerana murid- . Bagi gred B pula Kertas Pemahaman mendapat 35.9 % bagi Penulisan. Setelah 3 minggu saya melakukan pengajaran dalam kelas 5 Pintar saya dapati murid-murid tidak dapat menguasai sepenuhnya sistem tatabahasa bahasa Melayu yang saya berikan. murid-murid tidak dapat mempraktikkan sistem tatabahasa yang mereka gunakan dalam kertas pemahaman kepada bahasa tulisan di dalam kertas penulisan. Fokus kajian saya dalan kajian ini adalah penggunaan sistem tatabahasa kalangan muridmurid Tahun 5 Pintar di Sekolah Kebangsaan Rasa semasa membina ayat. Maka saya mengambil keputusan untuk menggunakan akhbar didik sebagai perantara untuk memberi pendedahan kepada mereka.4 % bagi Kertas Penulisan.7 % bagi Kertas Penulisan.3 % berbanding 79.

Bermula dengan kata ganti nama. Oleh itu saya menggunakan pendekatan penggunaan akhbar dalam dalam bilik darjah (ADD) sebagai permulaan penyelesaian permasalahan ini. Penumpuan kaedah menulis ini menyebabkan kurangnya guru-guru menekankan sistem tatabahasa yang terdapat dalam Bahasa Melayu.Membantu murid menggunakan sistem tatabahasa Bahasa Melayu dalam pertuturan dan penulisan. Akhbar Didik melalui Akhbar Berita Harian setiap hari Isnin adalah medium perantaraan penyelesaian masalah ini. kata adjektif.kata hubung. Adakah sistem tatabahasa Bahasa Melayu dapat membantu murid-murid tahun 5 bertutur dan menulis dengan baik dalam proses pembelajaran mereka ? 6.0 OBJEKTIF KAJIAN Objektif kajian ini ialah: 1. kata kerja dan simpulan bahasa.murid terlalu banyak diberi pendedahan kepada teknik menjawab soalan penulisan. kajian ini dapat menjawab persolan-persoalan berikut: 1. 2.0 PERSOALAN KAJIAN Berdasarkan objektif-objektif kajian di atas. Adakah murid-murid mengetahui dan faham sistem tatabahasa yang terdapat dalam tatabahasa Bahasa Melayu ? 2.Membantu murid mengetahui dan memahami sistem tatabahasa Bahasa Melayu.0 KUMPULAN SASARAN . 5. 4. Murid-murid diberi pengertian dan latihan sebagai menguji kefahaman mereka dalam menggunakan tatabahasa dalam ayat-ayat yang mereka tutur dan tulis semasa proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan dalam bilik darjah. Pendedahan sistem tatabahasa yang terdapat dalam tatabahasa Bahasa Melayu telah saya laksanakan selama 5 minggu setakat ini.

2 Kaedah Ujian Setelah saya dapati terdapat beberapa kecelaruan dalam membina ayat yang telah dilakukan oleh murid saya menggunakan pula kaedah ujian untuk mengesan kelemahan yang dilakukan oleh murid-murid dalam membina ayat. Maka saya telah mengadakan pendekatan seperti yang saya nyatakan di atas iaitu penggunaan akhbar didik.2. 7. kata kerja dan kata hubung dalam membina ayat penyata yang ditulis oleh murid tahun 5 pintar seramai 34 orang.0 PERLAKSANAAN KAJIAN/METODOLOGI KAJIAN 7.2.1 TINJAUAN KAJIAN/BATASAN KAJIAN Dalam perlaksanaan kajian ini saya membataskan kajian kepada penggunaan sistem tatabahasa iaitu penggunaan kata ganti nama. Rasional batasan kajian ini dilakukan adalah melihat sejauhmana sistem tatabahasa ini menjadi amalan kepada murid-murid tahun 5 tersebut. 7. Saya telah memberi beberapa latihan namun hasil yang saya perolehi agak mengecewakan.3 ANALISIS DAPATAN KAJIAN . 7.1 Kaedah Pemerhatian Pemerhatian yang saya lakukan adalah semasa saya melakukan pengajaran di dalam bilik darjah. Maka saya dapati hasil penulisan mereka seperti di lampiran iaitu Latihan 1 7.Sistem tatabahasa Bahasa Melayu ini penting atau menjadi asas kepada penulisan kreatif.Kumpulan sasaran kajian ini ialah murid-murid tahun 5 Pintar Sekolah Kebangsaan Rasa sesi 2011 seramai 34 orang murid yang terdiri daripada 14 orang lelaki dan 20 orang murid perempuan.2 KAEDAH KAJIAN Dalam kajian ini saya telah melakukan kaedah pemerhatian dan kaedah ujian untuk mengutip data. 7.

7.Pengetahuan sedia ada mereka menjadi sandaran dalam membina ayat atau memindahkan maklumat berdasarkan gambar. Saya menguji murid-murid dengan latihan tersebut dan hasil yang diperolehi adalah seperti berikut. Sepatutnya: Ramai murid pergi ke kantin sekolah pada waktu rehat. saya melakukan satu sesi latihan seperti di lampiran Latihan 1. Ada kalangan murid tidak menulis mengikut struktur ayat yang betul yang terdiri daripada subjek dan predikat.1 Analisis Kajian Kaedah Pemerhatian Langkah pertama yang saya lakukan dalam kaedah ini ialah meminta murid membina ayat melalui buku latihan yang mereka ada. Ada kalangan murid tidak dapat membezakan kata sendi nama atauimbuhan.2 Analisis Kajian Kaedah Ujian Selepas pemerhatian . Saya dapati banyak banyak kesalahan yang dilakukan. Ditulis: dua murid lelaki Sepatutnya: dua orang murid lelaki .Hanya terdapat 4 orang daripada 34 orang di kelas tahun 5 itu dapat menulis dengan baik selain itu saya membuat kesimpulan mereka harus diberikan penekanan yang lebih untuk mereka lebih mahir menggunakan sistem tatabahasa dalam penulisan mereka.3. 7. Ditulis: kedalam Sebenarnya : ke dalam Ada kalangan murid tidak menulis penjodoh bilangan . Pengetahuan sedia ada mereka berdasarkan kemahiran yang di ajar pada tahun 4 pada tahun 2010. Ditulis : Pada waktu rehat ramai murid pergi ke kantin sekolah.3.

Contoh Murid-murid itu beratur untuk membeli makanan.4 REFLEKSI KAJIAN Setelah melihat dan menguji kemahiran murid-murid menggunakan latihan 1 saya dapati bahawa murid-murid perlu diberikan penekanan yang lebih supaya masalah penggunaan sistem tatabahasa yang betul perlu diketahui oleh mereka secara jitu.kata sendi nama. Secara keseluruhan terdapat kesalahan sistem tatabahasa yang dilakukan oleh sebilangan murid tahun 5 ini. (huruf kecil. Sepatutnya: kata hubung tidak boleh ditulis di awal ayat kerana sifat kata hubung ialah menghubungkan dua atau lebih frasa ayat. Ditulis : ismail membuang sampah di tong sampah sebelah tiang kantin Sepatutnya: Ismail membuang sampah ke dalam tong sampah yang terletak di sebelah tiang kantin .Ada kalangan murid menggunakan kata hubung di awal ayat. Pendekatan yang telah saya lakukan lebih kurang dua minggu perlu dilihat.kata hubung dan tanda bacaan. Bagi menilai perubahan amalan penggunaan sistem tatabahasa yang betul dalam penulisan murid mereka sekali lagi diuji dengan latihan 2 ( Sila Rujuk .penjodoh bilangan. Ada kalangan murid tidak menulis tanda baca yang betul iaitu huruf besar dan tanda noktah. Ditulis: Untuk membeli makanan hendaklah beratur. huruf besar dan tanda noktah) Kesalahan ini membuktikan bahawa murid-murid tahun 5 di Sekolah Kebangsaan Rasa belum menguasai sepenuhnya sistem tatabahasa Bahasa Melayu yang di ajar oleh guru-guru. Contoh-contoh kesalahan yang saya senarai di atas ialah kesalahan struktur ayat. 7.

Atan Bin Long (1976). .0 CADANGAN KAJIAN Beberapa cadangan untuk kajian seterusnya adalah seperti berikut :(a) Guru-guru Bahasa Malaysia digalakkan mengubahsuai pendekatan proses P & P di dalam kelas terutama kelas lemah dan sederhana.-------------. (c) Menggunakan kaedah penyelidikan melalui buku-buku bahasa . Psikologi Pendidikan. panitia atau sekolah. Semoga minat murid ini boleh menjadikan titik tolak kepada pendekatan proses pengajaran dan pembelajaran Bahasa Malaysia yang lebih menyeronok dan berkesan.( 1992) Action Research For Educational Change. 3. (1987) Language Interaction Pattens in Lessons Featuring Mathematical Investigations. BIBLIOGRAFI 1. Kuala Lumpur. 2. Berdasarkan kajian tersebut saya dapati bahawa amalan yang mereka lakukan sebelum ini iaitu menulis struktur ayat yang salah. saya dapati terdapat perubahan yang positif dari segi minat murid dalam proses pembelajaran mata pelajaran Bahasa Malaysia.Lampiran). (d) Guru-guru Bahasa Malaysia boleh menggunakan kaedah penyelidikan pada pelbagai peringkat sama ada di peringkat kelas. Milton Keynes : Open University Press. T.Brown. (b) Menggunakan kaedah sumbangsaran dari segi kefahaman dalam aspek sistem tatabahasa. Bhd. tidak menulis penjodoh bilangan dihadapan kata nama. Penerbit Adabi Sdn. PhD thesis. menulis kata sendi nama yang salah. seterusnya menjadikan peningkatan prestasi akademik yang amat memberangsangkan. 8. menulis kata hubung di awal ayat dan menulis tanda baca yang salah tidak mereka ulangi dalam latihan 2 .Masih lagi konsep yang sama iaitu membina ayat dengan memindahkan maklumat berdasarkan gambar. University of Southampton. Selain itu proses pengajaran dan pembelajaran juga perlu disesuaikan dengan masa kini serta menggunakan pendekatan Sekolah Bestari. Hasil dari penyelidikan yang dijalankan.

(1985). 5.Clark. . T. P.Sabran dan Rahim Syam.London.Kajian Bahasa Untuk Pelatih Maktab Perguruan.Penerbit fajar Bakti. (1997) Michel Foucault and the Politics of Freedom Thousand Oaks.Raminah Hj.A ( 1972 ) Action Research: Organisational Change.Dunn. Petaling Jaya.4.Harper and Row Ltd. CA: Sage. 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful