Frauda bancara

Frauda bancară reprezintă utilizarea de mijloace frauduloase pentru a obţine bani, bunuri, sau a altor bunuri aflate în proprietate sau deţinute de o instituţie financiară.Spre deosebire de jaful bancar,sau furtul bancar,legea fraudei bancare variază între jurisdictii,iar frauda bancară este judecată în funcţie de metoda aplicată.Din acest motiv frauda bancară este considerată uneori o crimă guler-alb. Frauda bancară este globala, în continuă dezvoltare şi extindere potrivit unui studiu de profil realizat de First Data International. Cu siguranţă tehnologia este cea mai importantă armă şi-n lupta împotriva fraudelor bancare. Sistemele anti-skimming montate pe bancomate, cardurile cu cip sau dispozitivele "card reader" sunt metode eficiente de prevenire a fraudelor bancare. Totuşi, deoarece există costuri substanţiale ale implementării acestor măsuri, majoritatea bancilor aleg să nu le aplice. 1.1 Modalitaţi de fraudă bancară: a)Fraudele cu carduri Fraudele cu carduri au ajuns la cote îngrijoratoare în ultima vreme, motiv pentru care bancile au început să ia masuri de urgenţă, precum blocarea şi reemiterea cardurilor pe care se observă operaţiuni suspecte. Cum poti fi fraudat? Hoţii de carduri apelează la diverse metode şi dispozitive pentru clonarea cardurilor şi copierea PIN-urilor (fenomen cunoscut ca "skimming"). După ce reproduc cardul, retrag sumele de bani existente ţn contul de card. Dispozitivele de clonare folosite de hoţi sunt practic insesizabile chiar şi pentru o persoană care foloseşte des cardurile. În imaginea de mai jos puteţi observa cum hoţii au montat la bancomat un dispozitiv de clonare a cardului, înlocuind tastatura bancomatului cu una falsă, care le-a permis sa afle PIN-urile clientilor. În imaginea de mai sus se observă o bucată de plastic montată deasupra monitorului bancomatului. La prima vedere nu observăm nimic suspect, însă acesta este un dispozitiv de capturare a PIN-ului montat de infractori peste bancomat.

Un telefon mobil cu camera foto a fost folosit pentru inregistrarea PIN-urilor clientilor, datele fiind transmise mai departe prin intermediul unui dispozitiv wireless. Am dat exemplu de o fraudă bancară în care un casier-sef de 37 de ani, de la una din cele mai mari banci locale, a fost prins recent după ce a reuşit să fure de la bancomat şi din conturile clienţilor peste 1,6 milioane de euro.

b) Atacuri de tip "phishing"

Romania se afla pe locul cinci in lume in ceea ce priveste numarul de atacuri de phishing efectuate in 2009, aproximativ 4% dintre URL-urile de phishing din intreaga lume fiind gazduite la noi in tară.

Un atac de tip phishing este o modalitate de frauda ce consta in trimiterea de catre atacator a unui e-mail in care utilizatorul este sfatuit sa-și dea datele confidențiale pentru a caștiga anumite premii, sau este informat ca acestea sunt necesare datorita unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. In mesajul electronic este indicata de obicei și o adresa de web care conține o clona a sitului web al instituției financiare. Majoritatea hotilor folosesc aceasta metoda pentru a obține date bancare, bazandu-se pe naivitatea clientilor care vor cadea in plasa si vor completa datele conturilor. Iată un text trimis ca e-mail: "FELICITARI ! Ati fost ales pentru a lua parte la primul nostru sondaj online. Parerea ta pentru noi conteaza! Acceseaza link-ul de mai jos si poti castiga 10.000 de euro!" Linkul te duce intr-o pagina de sondaj, tot cu sigla bancii, unde suntem ademeniti sa completam chestionarul. La finalul sondajului insa, trebuie sa introduci datele personale, inclusiv numarul cardului si PIN-ul.

Cum poti evita sa fii fraudat? Nicio banca nu va cere, prin intermediul internetului sau altfel, datele de securitate ale cardului, mai exact codul PIN! Nu divulga nimanui, niciodata, datele confidentiale continute pe card, cum ar fi numarul, data expirarii sau codul PIN. Daca primesti astfel de mesaje nu accesa link-ul transmis in continutul email-ului. Contacteaza banca sau institutia financiara pentru a verifica daca au transmis astfel de mesaje, avand in vedere ca in politica bancilor nu se practica astfel de procedee pentru solicitarea datelor confidentiale.

Decembrie 2012 frauda de 85 mil euro Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre sapte invinuiti avand calitatea de directori generali/directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, de avizare pentru risc si de aprobare a creditelor, desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre sase functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare, se mai precizeaza in comunicatul DIICOT Un fost director BRD, in prezent vicepresedinte Volksbank, Lucian Cojocaru, precum si sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si oficiali din ATE Bank sunt cercetati.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful