GRAMMAR & VOCABULARY I. Choose the correct answer, A, B or C. 1 I can speak … 2 Barbara can’t play … A piano B Polish C band C a meal

A the saxophone B languages B instrument B iron?

3 The guitar is my favourite … A language 4 Can George speak … 5 They can burn a … 6 We can read … 7 Can he … 8 Can you send … 9 I can’t make … 10 She can … a horse. A music? A CD

C French

C Spanish?

B sing C music B piano B Italian? C instrument C meal? C a text message?

A German A swim?

A the Web? A cook A swim

B a kilometre?

B underwater B ride C run

C a sandwich 1*10=10 POINTS

II. Put the words in brackets in the correct order: 1. Our ( smoke, not ,teachers,do)……… school. 2.( not, Ali, does, go)………… school on Friday. 3. Where ( Helen, live, does)…….?

4. Pedro and Sarah ( not, do,eat)……….cauliflower. 5. I ( not, usually, do, have ) ………brunch on Wednesday. 5*2= 10 POINTS

III. Write instructions for the classroom. Use “ don’t ” where necessary. 1 2 3 4 5 use / mobile phones listen / teacher do / homework write / desks eat / drink _____________________________________ _____________________________________ _____________________________________ _____________________________________ _________________________ 5*2= 10 POINTS

IV. Match the words in A with the words and phrases in B. A B 1 camera a) a picture 2 wait 3 take 4 speak 5 play 6 blonde 7 flat 8 a pair 9 go 10 No b) of trainers c) phone d) hair e) Polish f) for Santa

g) on foot h) battery i) j) problem! the saxophone 10*2=20 POINTS

V.Write a composition about your favourite day of the week. Timp de lucru: 2 ore Se acorda 10 puncte din oficiu. 40 POINTS


1 c 6 d 2 f 7 h 3 a 8 b 4 e 9 g 5 j 10 i 10*2= 20 POINTS V. 1... teachers do not smoke. connectors and vocabulary: 10 points 3...... coherence and logical stream of ideas: 10 points 2. Originality and interesting details : 10 points 40 POINTS Se acorda 10 puncte din not eat..BAREM GRADE 4 GRAMMAR & VOCABULARY I... Balanced structure. 2. not usually have... .. 1 B 6 A 2 A 7 A 3 B 8 C 4 C 9 C 5 A 10 B 10 POINTS II.... TOTAL 100 POINTS ... Correct use of structures. COMPOSITION 1. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4..... III. 3. 1 Don’t use mobile phones! 2 Listen to the teacher! 4 Don’t write on desks! 5 Don’t eat or drink ! 3 Do your homework ! 5*2=10 POINTS 5*2= 10 POINTS IV..does Helen live? 4. Ali does not go....

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 sunny cloudy cold season spring autumn dry winter serious windy friendly helpful magazine cap sweatshirt sunglasses hairdresser electrician weather nurse sun shy rain star interpreter police officer fire-fighter summer armpit. year. eyelashes. Match the verbs in A with the words and phrases in B.CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA „LA SCOALA CU CEAS” – 15 ianuarie 2011 GRADE 5 SECTION I . Find the odd word.GRAMMAR & VOCABULARY I. A play work cook sail write fly drive help listen be B for the EU a plane emails to the radio the trumpet a car sure supper in a boat people 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) 10*1=10 POINTS II. elbow popular bigger drier later interpreter shop assistant teacher ocean 10*1= 10 POINTS .

He 10 _______________________ because he’s late . His mum and dad 3 _______________________ at the table in the kitchen. ‘I 8 ______________________ my English homework. The sun 1 _______________________ – it’s a lovely day. Mark 2 _______________________ up. 1 A computer / expensive / mobile phone 2 Anita / short / Sara 3 Russia / big / Britain 4 Japanese / difficult / German 5 English / easy / Chinese 5*2=10 POINTS . Write sentences using comparative adjectives. ‘It’s half past eight!’ Mark is going to school now. Read the text and complete with the present simple or present continuous of these verbs. Mark isn’t eating – he’s got a pen and some paper. ‘Hurry up.’ Mark’s mum always 9 _______________________ at him when he’s late for school. but his homework is on the table in the kitchen! 10*2=20 POINTS IV.III.. Mark?’ asks his dad. write do shout shine write have run get sit read It’s eight o’clock on Monday morning.’ says Mark. ‘Why 6 ____________________ a letter now.. They always 4 _______________________ their breakfast at eight o’clock and Mark’s dad always 5 _______________________ his favourite newspaper.’ she says. ‘I 7_______________________ a letter.

SECTION II .Write a short letter to a friend in another country. TOTAL 100 POINTS . Say thank you for a birthday present and invite your friend to stay with you.COMPOSITION V. Think about these questions:  What’s the present like?  What did you do for your birthday party?  What food did you have at the party? 40 POINTS  What other presents did you get?  When can your friend stay with you? Timp de lucru: 2 ore. Se acorda 10 puncte din oficiu.

Originality and interesting details : 10 points 40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu. 1 season 6 shy 2 dry 7 summer 3 windy 8 year 4 magazine 5 weather 9 popular 10 ocean 10*1= 10 POINTS III.BAREM GRADE 5 GRAMMAR & VOCABULARY I. coherence and logical stream of ideas: 10 points 2. 5*2=10 POINTS V. 3 Russia is bigger than Britain. connectors and vocabulary: 10 points 3. Balanced structure. 2 Anita is shorter than Sara. 1 A computer is more expensive than a mobile phone. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4. Correct use of structures. 4 Japanese is more difficult than German. TOTAL 100 POINTS . 1 is shining 4 have 7 ’m not writing 10 is running 2 is getting 5 reads 8 ’m doing 3 are sitting 6 are you writing 9 shouts 10*2=20 POINTS IV. 5 English is easier than Chinese. 1 e 6 b 2 a 7 f 3 h 8 j 4 i 9 d 5 c 10 g 10*1=10 POINTS II. COMPOSITION 1.

That’s nice. you’re Polish. 7 ____ ? No. You can meet him when he gets home. it’s in Gdansk. I’m from Slovakia. right. Ana. but they didn’t like it there very much. 3 ____ . What about your dad? He wasn’t working in England last year. They’re back in Poland now.CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA "LA SCOALA CU CEAS" – 15 ianuarie 2011 GRADE 6 SECTION I GRAMMAR & VOCABULARY I. But your parents are Polish. I’m really looking forward to it. He had a job in Japan 9 ____ now he’s in Russia. It’s in Krakow. 10 ____ ? Yes. Ian Ana Ian Ana Ian Ana Ian Ana Ian Ana Ian . B or C. 1 ____ ? No. Complete 1–10 with A. 5 ____ ? I think you told me about their new house. 6 ____ ? No. They were living there for a long time. 2 ____ ? Did they move to Slovakia before you were born? Yes. 4 ____ ? Twelve years? Fifteen years. 8 ____ . Read the text. But he’s going to come back to England soon. But they always wanted to go back to Poland. Oh.

She’s interested in Spanish because she loves Spain and would like 2 ________________ a tour guide there when she leaves school. you can’t often 9 ________________ your friends. Sandra is going to evening classes this year. In fact. you are usually successful. She wants 1 ________________ Spanish but her school doesn’t teach it. and that’s what she has 4 ________________ to do. Read the text and complete with suitable WORD(S) or PHRASE(S). But her friends think she’s crazy. so Sandra should get the job that she wants. 7 ________________ you get good exam results. it’s easier to find a job. She writes emails to a Spanish friend. she 10 ________________ them emails in Spanish! 10*2=20 POINTS . 3 ________________ you speak a language really well you can often find a good job with a travel company.1 A aren’t you 2 A they are B are you B are there C will you C aren’t they 3 4 5 6 7 8 9 10 A they did A they were A are they A isn’t it A he wasn’t A it isn’t A and A wasn’t she B are they B there were B were they B it is B wasn’t he B he wasn’t B because B wasn’t it C didn’t they C weren’t they C aren’t they C is there C was he C wasn’t it C so C isn’t it 1*10=10 POINTS II. And when you 8 ________________ hard at something. and next holiday she’s going to work in Spain 5 ___________ make her spoken language better. But she doesn’t care. To 6 ________________ her to find a job she’s going to take an exam in Spanish too. When you study a lot.

warm –5C! The hotel’s in a place called Jukkasjarvi. Complete with information about you.Read the text and choose True or False. 2 Sometimes I refuse __________________________________ . but suddenly. and don’t worry – the hotel’s a nice. 5 I use a pen to __________________________________ . We visited a Sami camp too. and guess what – we found Father Christmas. absolutely stunning.III. We went reindeer spotting with a Sami guide. Can you believe it … a hotel made just of ice? You sleep on ice beds. It has an exhibition about the Sami way of life. But I think the best thing was we stayed in an ICE hotel. we saw a huge herd of reindeer. so I’m very lucky. You see so many colours dancing around the sky. you sit on ice chairs … OK. He took us into the tundra where we walked for ages in the freezing cold. Go there too – you really must. in the middle of all the empty snow. 3 I want to visit _________________ and _________________ if I go to London. Their houses seemed really warm and comfortable. 4 I get angry when __________________________________ . We saw people making knives and leather clothes and houses – all from reindeer. We went to Lapland! It was a school trip (one week instead of school) and it was fantastic. with reindeer skins on top. We went really fast and it was so exciting. They were fantastic. Love Hannah 1 Hannah went to Lapland in the school holidays. True / False 2*5=10 POINTS . It’s very small and quiet with just a museum and a restaurant. This was absolutely the best trip I’ve ever been on. He was hiding behind a tree (only joking!). But the museum’s really interesting. IV. 1 I __________________________________ . Hi Mike! I’ve just had the most fantastic experience of my life. We didn’t experience the midnight sun – that only happens in summer – but we saw the most amazing Northern Lights. We also went on a sled ride with husky dogs – with a driver. One afternoon we drove north and stayed there deep in the Arctic Circle.

Jukkasjarvi is an exhausting place. COMPOSITION Write a 250-word story which starts with the words: “Tom crawled out of his warm bed and walked over to his bedroom window. They visited the Arctic Circle in the summer. It had been a very cold night and . True / False True / False True / False 5 6 7 8 9 10 She saw Father Christmas. 4 Hannah drove a sled..” 40 POINTS Timp de lucru: 2 ore Se acorda 10 puncte din oficiu. Hannah was frightened by the Northern Lights.. True / False True / False True / False True / False True / False True / False 10 P OINTS SECTION II V. Hannah’s favourite thing was the ice hotel. TOTAL: 100 POINTS . The hotel wasn’t really warm. 3 Hannah liked the Sami houses.2 They didn’t find the reindeer quickly.

Strong effect on the reader: 10 points: a very good title: 3 points a very good idea: 3. 1 to learn 6 help 2 to be 7 If 3 If 8 work 4 wanted 9 see 5 to 10 sends 10*2=20 POINTS III.5 points 40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu. coherence and logical stream of ideas: 10 points 2. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4. COMPOSITION 1.5 points a surprising ending: 3. Correct use of structures. 1 A 2 C 7 C 3 A 8 B 4 C 9 A 5 C 10 C 6A 10 POINTS II. TOTAL 100 POINTS 5*2= 10 POINTS .Balanced structure.BAREM GRADE 6 GRAMMAR & VOCABULARY I. 1 true 6 false 2 true 7 false 3 true 8 true 4 false 9 false 5 true 10 false 10 POINTS V. Student’s own answers IV. connectors and vocabulary: 10 points 3.

Fred is having second _____ about getting married. Put each verb into the most appropriate form. The first time I (1)__________(speak) to my best friend Susan was the day I saw her waiting for a bus outside the university. Add ONE word to complete each sentence. We (3)__________(be) good friends since then. Fred is going __ holiday on his own next week. I offered her a lift. As it (2)__________(rain). We (4)__________(spend) a lot of time with each other and next month. Gina. He says he’s ____ a lot of pressure from his girlfriend. He is not sure if now is the ______ time to get married. it will ____ him a favour. They _____ so much noise that someone called the police. I’m sure we (6)__________(have) a great time. 12 POINTS II. She wants him to ____ up his mind one way or the other. They had a big ______ the other night. He’s looking _____ to spending some time on his own. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Please don’t ___ a word to anyone. We (7)__________(go) to travel around Europe and . If she leaves him. I don’t know if Gina will be ______ for him when he gets back.CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA „LA SCOALA CU CEAS” – 15 ianuarie 2011 GRADE 7 SECTION I GRAMMAR & VOCABULARY I. Gina’s applied ___ a new job in San Francisco. we (5)__________(go) on holiday together.

but I told her not to worry. Write the one which is INCORRECT (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) I might / will / had to get married by the time I’m 30. Why don’t you _____ up your mind? I don’t want to ____ the cooking tonight. She has a deal / number / lot of friends in the area.’ I said. David said he saw / had seen / sees you recently. I wouldn’t be here now. It really ____ you. two of the three expressions in italics are possible. I just have to ____ my suitcase. so the day after tomorrow is _____ What’s the _____? You don’t look well. I’m feeling _____. 1*10=10 POINTS IV. Do you have any _____ what time it is? It will take her a long time to get ____ her bad news. 8 POINTS III. Add one word to each sentence. Hang ____ a minute. Just you wait and see. Susan (8)__________(never be) abroad before. We’ll go in my car unless / if / when Peter decides to come. I’ll be ready to leave in a minute. He’s got a little / little / few time left to finish his work.COMPOSITION . (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) You should buy it. 2*10= 20 POINTS SECTION II . ‘It will be fun. In each of these sentences. Let’s go out. You are believed / supposed / expected to be back here in an hour.visit some of my relatives. Today’s Friday. I don’t know where all our / the / some money goes. If I know / knew / had known the answer. I’ll see if she’s here. There are very many / several / no things that I want to say to her. I wish I had known / know / knew what to say. so I’m going to bed.

” Se acorda 10 puncte din oficiu. (1) (2) (3) (4) (5) had to know believed no few . (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) say thoughts right/best under make for do fight made on forward waiting 12 POINTS II. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) spoke was raining have been spend are going (to go) we’ll have are going has never been 8 POINTS III. Timp de lucru 2 ore.Write a 300-word story which ends with the words: “The bells jingled and the golden sleigh sparkled in the darkness.V. 40 POINTS 100 POINTS BAREM GRADE 7 GRAMMAR & VOCABULARY I.

5 points a surprising ending: 3. COMPOSITION 1. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4. coherence and logical stream of ideas: 10 points 2.5 points 40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu. Correct use of structures. TOTAL 100 POINTS . connectors and vocabulary: 10 points 3.(6) (7) (8) (9) (10) sees know when deal some 10 POINTS IV. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) suits tired make do Sunday matter idea over on pack/get/find 2*10=20 POINTS V.Balanced structure. Strong effect on the reader: 10 points: a very good title: 3 points a very good idea: 3.

(B) and (C). and (C) so utterly gorgeous! (5) She (A) must have been at home because there wasn’t (B) any reply when I (C) knocked on the door. (9) It is highly (A) likely that after failing to (B) turn up for most of the classes.CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA „LA SCOALA CU CEAS” – 15 ianuarie 2011 GRADE 8 SECTION I GRAMMAR & VOCABULARY I. would you (B) willing to accept (C) under the terms and conditions that they advertised? (7) Ingrid had (A) been trying hard to learn Russian. (10) That painting (A) will be worth a fortune in (B) those years (C) to come. she (C) will pass the exam. (8) (A) It wasn’t California (B) where we visited on holiday last year. 1*10= 10 POINTS . (4) He’s (A) very perfect for you Jasmine. (6) Assuming that they (A) were to offer you the job. (2) It (A) has been rumoured that the President (B) about to make a major announcement about the state of (C) the nation. none of your other boyfriends (B) have been so level-headed. (1) When I explained (A) what was happening (B) to him he seemed unhappy. There are three underlined words or phrases. but she (B) gave up when her Russian boyfriend (C) told he only wanted them to speak English together.Write the letter A/ B /C corresponding to the word or phrase that is grammatically incorrect. marked (A). (3) Mary had her fortune (A) been told last week and (B) ever since then she (C) has been really moody and depressed. (C) it was Texas. so caring. and insisted (C) to phone his lawyer.

__________ is in Washington State. but I did ____________ find out who had been opening my mail. a) accused me to b) accused me of c) is me accusing (2) It took me some time. a) is b) was if c) is how (10) I was ___________ uneasy before the concert started. a) have been having b) have c) be having (6) Do you think that your money could _____________when you were on the bus? a) be stolen b) have stolen c) have been stolen (7) I live in Seattle. Choose the correct word or phrase (a.II. b or c) to complete sentences below: (1) He _____________ stealing his coat. a) absolute b) quite c) utter 1*10=10 POINTS . ___________ was very strange because he knows I don’t drink alcohol. a) where b) which c) that (8) He offered me some whisky. It was two in the afternoon! a) can’t be b) couldn’t have been c) couldn’t be (5) I think John might ___________ problems at work lately. what do you think you would have done? a) hadn’t b) weren’t c) didn’t (4) She __________ in bed when I called. a) that b) who c) which (9) What I don’t understand ___________ they managed to get there before we did. a) basically b) anyway c) eventually (3) Supposing that you _______ become a doctor.

a) consequently b) yet c) also When you are a busy manager like me. isn’t it? a) hit me b) come over me c) slapped me They know the risks of swimming with sharks. (1) I would like to emphasise that this is not some ___________ idea that I dreamt up last night! I have been working on this plan for the last six months. a) dishes b) puddings c) pies This is my third computer virus in ten days. He has his fingers in a lot of ___________. or c) to complete sentences. a) put off b) put up c) put on The water looks beautiful. Shall we go for a ____________ in the pool? a) nap b) slap c) dip That man over there has an incredibly _________ forehead. it’s not a good idea to ______________ until tomorrow what you have time to do today. b. Choose the best word or phrase (a. I’m totally __________ it! a) impatient of b) irritated at c) fed up with It just ____________ that it’s your first wedding anniversary next week. ___________ they still insist on doing it. do you think? a) Will you have finished b) Will you be finishing c) Are you going to be finishing 10*2=20 POINTS (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) .III. a) through him b) out of him c) up to him _______________ by the time we get back. don’t you think? a) turned-up b) high c) full It’s completely ___________ whether he wants to take a holiday with us or not. a) half-baked b) half-cooked c) half-digested Bill’s a bit of an entrepreneur.

amazed at the sight. I couldn’t care more / less / any about who wins the next election. (3) (4) Sue was heavily / largely / seriously injured in a car crash last week. It was a huge letdown / garbage / disappointing. No money has been spent on the house for years. Van Gogh painted several auto-portraits / self-images / self-portraits. TOTAL 100 POINTS .” 40 POINTS Timp de lucru: 2 ore Se acorda 10 puncte din oficiu. 1*10 = 10 POINTS SECTION II V.IV. It’s very old and run-down / run away / sprawling. The film was extremely terrific / horrible / entertaining. (1) (2) Underline the most appropriate word in italics in the sentences below. (5) (6) (7) (8) (9) (10) Harry lives on the suburbs / outskirts / outside of the city. The hotel is surrounded / set / placed in a small forest near a beautiful lake. Patrick’s been confined / stuck / contracted to a wheelchair ever since the accident.COMPOSITION Write a 300-word story which begins with the words: “Children came pouring out of the classrooms and stood with their mouths open. I’m really fussy of / with / about the brand of trainers I buy. The film was very disappointing.

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) c b a a a b c b a b 10 POINTS II.BAREM GRADE 8 GRAMMAR & VOCABULARY I. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) b c a b a c b c c b 10 POINTS .

Strong effect on the reader: 10 points: a very good title: 3 points a very good idea: 3. TOTAL 100 POINTS .5 points 40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu.III. COMPOSITION 1. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) self-portraits confined seriously run-down outskirts set entertaining letdown less about 10 POINTS V. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) a c c a b a c b c a 20 POINTS IV. Correct use of structures. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4. connectors and vocabulary: 10 points 3. coherence and logical stream of ideas: 10 points 2.5 points a surprising ending: 3. Balanced structure.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful