Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca Facultatea de Educaţie fizică şi sport Specializarea Kinetoterapie și motricitate specială

FOTOTERAPIA

Murgu Raul Adrian

2013

000 01 m. Lumina vizibila are o zona foarte limitata. Spectrul acestor unde electromagnetice cunoscute se intinde de la radiatii cu lungimi de unde de kilometri. radiatii invizibile (ultraviolete si infrarosii). pana la lungimi de unda de 0. care are la baza radiatia electromagnetica (unde electromagnetice) si b) corpusculara. Energia radianta este compusa din doua feluri de radiatii:   radiatii vizibile percepute de ochiul uman sub forma de lumina. si anume: a) ondulatorie sau electromagnetica. artificiala (cand se folosesc diferite aparate cu energie electrica) (lampi cu ultraviolete sau Solux cu infrarosii). ca la radiatiile cosmice).Fototerapia Intelegem prin fototerapie. fo-tonica sau cuantica. se transmite sub doua forme. iar frecventa lor incepe de la 0 pana la ordinul IO22 (adica 10 urmat de 22 zerouri. cu o viteza de propagare de 300 000 km/sec. Notiuni generale: Lumina. In concluzie. gasindu-s e intre radiatiile ultraviolete (urmate de razele X si apoi de razele cosmice). . Dupa sursa folosita. fototerapia. ultravioletele si infrarosii. de care ne interesam aici. cuprinde aceste trei forme: radiatiile luminoase. aplicarea energiei radiante luminoase in scop terapeutic. poate fi:   naturala sau helioterapeutica (de la soare).

care este o terapie mixta (ultraviolete. infrarosii C cu 1 = 3 . prevazuti cu o serie de becuri care propaga caldura. ele au un rol trofic si antiinflamator. alte afectiuni cronice (metroanexite. Spectrul infrarosului este alcatuit din trei grupe de radiatii: infrarosii A cu 1 = 0. gastrite etc.78 -1.50 microni. artroze). torse. sunt puternic vasodilatatoare (derm. Ca surse artificiale sunt utilizate o serie de aparate (lampi electrice. diabet zaharat. hipoderm).RAZELE INFRAROSII Sursa naturala este lumina solara. radiatoare cu rezistente etc). ele au niste lame de sticla. stimuland circulatia locala si fagocitoza. neuniforma si care dispare mai repede fata de eritemul actinie produs de ultraviolete. ulcere varicoase). folosesc curent in terapeutica. cobalt sau iod. Radiatiile din grupul A sunt cele mai penetrante. sunt alcatuite din pereti de lemn acoperiti cu oglinzi care sa reflecte lumina.3 microni.5 microni. Procedura cu infrarosii dureaza 15 . intoxicatii cronice. Ele produc eritemul caloric. . afectiuni traumatice (en. nevralgii. obezitate. hipotiroidism etc. mialgii). boli neuro-musculare (nevrite.lampile Solux. folosindu-se helioterapia.. Lampa Vitalux produce infrarosii si ultraviolete. numite filtre.20 de minute. datorita acestor efecte. Actiune: razele infrarosii se mai numesc si calorice. care da o pigmentare a pielii: marmorata.baile de lumina. redori etc). Aparatele care produc infrarosii sunt: .3 . infrarosii B cu 1 = 1. partiale sau generale. afectiuni cutanate (plagi atone. rolul lor este de a selecta diferite radiatii infrarosii. . infrarosii si radiatii luminoase). alcatuite din saruri de mangan. Indicatii: boli reumatismale (artrite cronice.

dupa ce am testat sensibilitatea tegumentului (biodozimetria). ergosterolul este activat si transformat in vitamina D2 etc. a) Chimice: . Aplicatia terapeutica cu ultraviolete se face local si general. adica incepand cu 1 . de asemenea.Ultravioletele A.B.reducere (exemplu: sarurile de Ag. b) Biochimice: HbO este redusa in methemoglobina.Ultravioletele B.28 microni.28 . Proprietatile ultravioletelor sunt multiple. care nu absorb ultravioletele ca sticla obisnuita. soarele) de aparatele cunoscute: lampile de cuart.2 minute si ajungand pana la 10-15 minute.RAZELE ULTRAVIOLETE (UV) Sunt radiatii cu o lungime de unda mai mica decat cele infrarosii. ultravioletele se folosesc in doza progresiva. Sunt. cu lungimea de unda = 0. . Ele sunt produse (in afara de sursa naturala. trei grupe de ultraviolete: A.Ultravioletele C.oxidare (exemplu: formarea apei oxigenate sub actiunea lor). . Local se face doza-eritem (echivalenta cu o arsura usoara. General. cu lungimea de unda = 0. cu lungimea de unda = 0. dar cu o frecventa mai mare.32 microni.C. de gradul I). . Important! intotdeauna ochii trebuie protejati (cu ochelari negri sau vata umeda).40 microni. . . . Ultravioletele iau nastere prin descarcarea curentului electric in becul care contine vapori de mercur metalic sau prin arcul voltaic.polimerizare (exemplu: formarea ozonului in atmosfera).0.23 . folosite in fotografie).0.

si de durata mai lunga. ulcere varicoase. acnee. sterolii sunt transformati in vitamina D2. intra doctorul pe usa". spasmofilie (tetanie lenta). actiune bactericida. tuberculozei etc). sali de operatie. f) Stimuleaza hematopoeza. saloane de nou-nascuti etc. antalgica si antinevralgica . ganglionara. (Se poate masura. ca si in procesele inflamatorii nespecifice). nevrite etc.se prescriu in bolile reumatismale cronice. g) Stimuleaza sistemul reticulo-endotelial si deci capacitatea de aparare a organismului. furunculoza stafilococica. crese. histaminogeneza.c) Biologice: inhibarea diastazelor. subacute si chiar acute.au facut sa li se acorde mare importanta pentru apararea sanatatii omului. e) Cresc Ca si P in sange. pentru actiunea antialergica desensibilizata -in astmul bronsic (doza-eritem). nevralgii. Pe aceasta proprietate se bazeaza folosirea lor la sterilizarea aerului din spitale. rahitism. fermentilor. d) Eritemul actinie. Indicatii: pentru actiunea lor antiinflamatorie. pentru actiunea lor bactericida . Tot aceasta actiune bactericida a UV explica sterilizarea apelor naturale. mialgii. comparativ cu pigmentatia generata de infrarosii. care lasa loc pigmentatiei uniforma. plagi atone etc. .unele cunoscute din vechime . dermite etc. mai intensa in timpul verii. febrei aftoase.se folosesc in procesele supurative cronice specifice (tuberculoz osteo-articulara. De aici vine si dictonul vechi: "Unde nu intra soarele pe fereastra.). In doza mai redusa. contra psitacozei. numarul de colonii microbiene distruse de UV. cutanata si nesupurativa. bacteridiei carbunoase. atenueaza virulenta germenilor patogeni (bacterii sau virusuri). pentru actiunea lor hematopoietica in anemii. Toate aceste proprietati ale radiatiilor ultraviolete . degradarea acizilor aminati etc. in felul acesta s-au putut face unele vaccinuri (antirabic. cu ajutorul biofotometrului.

fie printr-o actiune mai complexa in care intra si cresterea rezistentei organismului fata de infectii. De aceea. la umbra.Dintre toate razele spectrului de lumina. Actiune bactericida incompleta care distruge bacteriile sensibile. in aceeasi proportie. l Actiune subbactericida (raze ultraviolete in doze mici care nu numai ca nu provoaca moartea bacteriilor. ci se acumuleaza in piele). Mecanismele fenomenului de sensibilizare Lumina actioneaza asupra organismului prin intermediul tegumentului. helioterapia se face mai ales dimineata. adica razele ultraviolete sunt absorbite aproape in totalitate in piele (ele nu trec mai departe. dar si razele infrarosii calorice se gasesc la fel. Pielea lasa sa treaca radiatiile luminii vizibile si pe cele infrarosii pe care nu le absoarbe sau le absoarbe intr-o mica masura. Actiune bactericida completa. Exista patru grade de actiune a razelor ultraviolete asupra bacteriilor. Cantitatea cea mai mare de ultraviolete se gaseste la zenit. 2. Pielea se comporta diferit la cele trei categorii de raze. ci in mod paradoxal duc la o crestere si multiplicare a numarului lor. cele care au puterea bactericida cea mai intensa sunt razele ultraviolete cu lungimea de unda sub 280 milimicroni. care sterilizeaza complet culturile microbiene. 3.Climatele alpin. cand unghiul de incidenta al radiatiilor este de 90° pe suprafata pamantului. organismul suportand-o mai bine si mai comod (baile de soare + baile de aer = aerohelioterapia). Notam ca se poate face si numai aeroterapie. au o atmosfera mai pura si deci disperseaza mai putin lumina. pe cand razele ultraviolete sunt capabile sa provoace in piele actiuni chimice cu efecte locale si generale foarte importante. Fototerapia are un efect terapeutic si profilactic asupra morbiditatii. Puterea bactericida scade catre lungimile de unda mai mari. . Cu radiatiile ultraviolete lucrurile se petrec invers. fie printr-o actiune directa asupra microbilor.Datorita acestui fenomen diferit de absorbtie. distrugerea bacteriilor).Aceste raze traverseaza pielea si trec in profunzime. razele vizibile si cele din gama infrarosie produc in organism actiuni de mica importanta (caldura). Actiune litica (adica iradierea care provoaca liza. 4.Sensibilitatea pielii fata de radiatiile luminoase este variabila de la un individ la altul si de la o regiune la alta a corpului. ca si cel marin. sunt mai bogate in ultraviolete. dar nu le omoara pe cele rezistente.

se obtine un usor eritem care dureaza de la patru pana la sase ore dupa prima iradiere. Fototerapia nu se recomanda nici persoanelor sub tratament antiepileptic.patru zile de la prima iradiere apare o usoara pigmentare care progreseaza ca intensitate pe masura continuarii sedintelor.cu cancer. Se reface deci echilibrul intre starea de veghe si somn. cum este diabetul. se mentine putin si apoi dispare. fiind provocat de razele calorice rosii si infrarosii. tuberculoza. vinovata de pierderea vitalitatii si a bunei dispozitii. Fototerapia este utila si in caz de depresie sezoniera. Acest eritem caloric care apare chiar in timpul expunerii. Totusi. Fototerapia compenseaza lipsa luminii. dureaza 2-5 zile si este urmat de o descuamare masiva a pielii. Iradierile cu o doza mare si unica produc un eritem intens care apare la cateva ore de la iradiere.Incepand din a zecea zi apare uneori o usoara descuamare. specialistii o recomanda si pentru alte probleme: probleme dermatologice.El este urmat la cateva ore de la expunere de un nou eritem. Dupa trei . stari febrile etc. Supunand pielea la actiunea radiatiilor ultraviolete in doze mici si repetate. camere de nou nascuti. Expunerea la soare sau la o lampa cu arc voltaic provoaca pe piele o roseata insotita de caldura. Acesta este fotoeritemul ultraviolet. .Acest eritem se repeta la fiecare sedinta de iradiere. insotit de senzatia de usoara arsura. Ea blocheaza melatonina (hormon ce declanseaza somnul) secretata anormal in timpul zilei datorita lipsei luminii solare si mareste nivelul de serotonina. bergamota).in cazul persoanelor hipersensibile la lumina sau care iau medicamente fotosensibilizante (cu continut de litiu) sau uleiuri esentiale (citrice.Razele ultraviolete pot fi folosite pentru sterilizarea si dezinfectarea aerului din spitale. scoli si crese sau pentru sterilizarea apei prin simpla iradiere a acesteia. Contraindicatiile fototerapiei: Fototerapia este nerecomandata persoanelor care au probleme oculare sau sufera de boli ce afecteaza retina. pentru oboseala cronica si insomnii. rahitism. hormonul energiei si antistres.

Viata Secreta a Instanteneelor Personale si a Fotografiilor de Familie Fiecare imagine pe care o persoana o ia sau o pastreaza constituie un fel de autoportret. In timp ce privesc o imagine. sensul (si ‟masajul‟ emotional) este dependent de acel ce priveste. . De aceea reactiile oamenilor la fotografiile pe care ei le gasesc ca deosebite pot de fapt dezvalui mult despre ei insisi. doar daca tipurile specifice de intrebari sint puse corect. amintirile. gindurile si informatiile evocate de acestea cu rol de catalizator in comunicarea terapeutica. Luate ca grup aceste poze fac vizibile povestile vietii in desfasurare a acelei persoane. si imagini instantanee luate de altii pot furniza indicii in clarificarea propriei lor vieti interioare si a secretelor ei. Chiar si reactiile lor la carti postale. Asadar. poate. un fel de „oglinda a amintirilor‟ reflectind inapoi acele momente si oameni care sint destul de speciali pentru a fi retinuti pentru totdeauna in timp. servind ca copii fotografice care marcheaza unde au fost (emotional cit si fizic) si de asemeni semnalizind. imagini din presa.Fototerapia II Tehnicile FotoTerapiei folosesc in terapie propriile imagini instantanee apartinind clientilor si fotografiile lor de familie cit si sentimentele. oamenii in fapt creaza in mod spontan sensul pe care ei cred ca denota insasi din fotografie si acesta poate fi sau nu sensul pe care fotograful a intentionat sa-l exprime la origine. pentru ca perceptiile oamenilor si unica lor experienta de viata incadreaza si definesc in mod automat ca a fi real ceea ce ei vad. ca urmare unde s-ar putea pozitiona. De fapt sensul oricarei fotografii se afla mai putin in datele ei vizuale si mai mult in ceeace evoca aceste detalii mintii (si inimii) fiecarui spectator. schimbare si vindecare.

le fac. Pentru ca ei acumuleaza zilnic momente importante (si emotiile asociate cu ele sint ancorate in subconstient) imaginile personale pot folosi ca poduri naturale in a accede. Aceaste informatii exista latent in fotografiile personale ale tuturor clientilor. se asculta la. se reviziteaza spre a da forma sau a ilustra noi povesti. le colecteaza (ca vederi.. dar cind se pot utiliza pentru a focaliza si a precipita dialogul terapeutic. urmatorul pas este de a scoate la suprafata tot ce conduce spre o abordare mentala (cercetarea mesajelor vizuale. carti postale felicitari. cu un anume sens emotional. poze din presa. luind in consideratie rezultatele unor schimbari imaginare sau diferite puncte de vedere si asa mai departe). va rezulta de obicei o conexiune cu subconstientul mult mai directa si mai putin cenzurata. intrarea in dialog cu acestea. intrebind despre acestea. se colecteaza cu o misiune. Consulentii gasesc ca fotografiile clientilor lor au frecvent rolul de obiecte tranzitionale autoconstruite si simboluri metaforice tangibile care ofera silentios o privire interioara int-un mod pe care cuvintele nu-l pot exprima sau reprezenta in intregime. Care sint Tehnicile Implicate in FotoTerapie? Producerea fotografiilor sau aducerea de fotografii la sesiunea de terapie este doar un inceput. se integreaza intr-o expresie de Terapie prin Arta sau se transforma intr-un dialog animat cu alte fotografii. Sub indrumarea terapeutului antrenat in tehnicile de FotoTerapie clientii exploreaza ce insemna propriile lor imagini instantanee cit si albumele lor de familie. se revizualizeaza in memorie sau imaginatie. fara a-si lua ragazul sa se intrebe oare de ce. ci se creaza activ. pentru scopurile FotoTerapiei este doar inceputul. se pozeaza.. explora si comunica despre sentimente si amintiri ( incluzind pe acelea adinc ingropate sau de mult uitate) in cadrul oricaror probleme psihoterapeutice pe care acestea le aduc la lumina. se reconstruieste. O data ce fotografia poate fi vazuta. In timpul sesiunilor de FotoTerapie nu se reflecteaza asupra fotografiilor intr-o contemplatie silentioasa. Ceea ce pentru fotografi in mod curent fotografia este un punct de sfirsit. se vorbeste cu. Rolul principal al terapistului este de a incuraja si sustine propriile descoperiri personale ale clientului in acelasi timp cu explorarea in interactiune cu pozele cotidiene sau de familie pe care le vad. in aditie la ceea ce ele reprezinta vizual.Cum Uzeaza Terapistii Fotografiile pentru a Vindeca Oamenii Cei mai multi oameni pastreaza fotografiile in apropiere.etc) .

si in final.). 5. Albumul de familie si alte colectii biografice (fie ca sint ale familiei native sau alese. etc. imagini din internet. La privirea oricarui fel de imagine fotografica se produc perceptii si reactii care sint proiectate din harta interna de percepere a realitatii. Fotografii care au fost luate sau create de catre client (fie ca s-a folosit camera foto ca sa fie facuta poza. .). De aceea aceasta technica nu apartine de un anumit sort de fotografie. "Fotografii proiective".amintesc. ci mai degraba se pozitioneaza in suprafata mai putin tangibila dintre fotografie si privitorul sau creatorul ei. in timpul procesului de perceptie a acesteia. 4. proprii fiecarei persoane.. sau doar si le imagineaza. ori s-au „insusit‟ imaginile altora prin a colecta poze „descoperite‟ in reviste. reconstruiesc. fiecare dintre cele cinci tehnici de FotoTerapie este asociata cu urmatoarele cinci feluri de fotografii si acestea sint in mod frecvent uzate in diferite combinatii una cu alta si de asemeni impreuna cu Terapia prin Arta sau alte Terapii Creative: 1. 2. 3. fie ca sint pastrate in albume sau „stivuite‟combinate narativ prin plasarea lor pe pereti sau usi de frigider. De aceea. Fotografii care au fost facute clientui de catre alte persoane (fie ca a avut ca scop o sesiune constienta de pozare sau ca a capturat spontan inconstient). care foloseste (fenomenologic) faptul ca sensul dat de orice poza/imagine este initial creat de catre privitorul sau.. care inseamna orice fel de fotografii pe care clientii si le-au facut ei insisi (literalmente sau metaforic (dar in orice caz sint fotografii ale clientilor care au un control total si putere asupra tuturor aspectelor in crearea imaginei). fapt care determina sensul a ceea ce persoana vede. Autoportrete. vederi. etc. pe ecranul computerului sau websituri de familie. manipuleri digitale. in interiorul portofelelor sau inramate. un loc unde fiecare persoana isi formeaza unica sa reactie la ceea ce vede.

ea poate fi folosita de orice fel de cosultant sau terapeut antrenat. ocupatie care contine activitati autotonome. Rezultatele lucrului cu fotografii. pentru ca FotoTerapia implica oameni in interactie cu propriile lor constructii vizuale unice ale realitatii (folosite mai mult ca activator verbal decit o reflexie pasiva). tehnici de consiliere folosite in antrenamentul profesionistilor din domeniul sanatatii mintale ca parte a practicii lor terapeutice timp in care isi ajuta clientii in a examina constient si ulterior in a reintegra cognitiv.descoperire sau cu un statut artistic propus. nu este prioritara experienta cu camera foto sau artele fotografice pentru un uz terapeutic efectiv. cu scopul ca acestia sa-si inteleaga mai bine si sa-si imbunatateasca viata lor. FotoTerapia fiind despre fotografie-ca-comunicatie mai mult decit fotografie-ca– arta. aceste tehnici pot fi in mod special de succes la oameni pentru care comunicatia verbala . bazat pe auto –explorare (Fotografie-ca-Terapie) adesea se sfirseste si prin a avea accidental un rol terapeutic in sine (in special cind se foloseste camera foto ca agent in schimbarea personala sau sociala) si nu este acelasi lucru ca atunci cind se activeaza si se proceseaza experientele de viata lae clientilor sub ghidajul si atentia unui consultant profesional instruit (Fotografia–in–Terapie). oamenii folosesc Fotografia Terapeutica pentru propria lor auto. Aceasta este una dintre multiplele cai pentru care FotoTerapia este si similara. Si in final. Prin urmare FotoTerapia nu este acelasi lucru cu Fotografia Terapeutica (care in mod confuz este numita si Fotografia ca Terapie. doar ca directive fixe bazate pe o modalitate a unei teorii specifice sau o paradigma terapeutica.o privire generala Asa cum este explicata in cartea "Tehnicile de FotoTerapie: Explorind Secretele Instantaneelor Personale si Albumul Familiei". in special in Anglia).exercitate in afara oricarui context de consiliere. FotoTerapia este vazuta cel mai bine ca fiind un sistem interdependent – bazat pe tehnici uzind fotografia. Deoarece FotoTerapia foloseste un set de tehnici flexibile. indiferent de orientare conceptuala sau abordare profesionala preferata. dar se si distinge de Terapia prin Arta – si acesta este motivul pentru care poate fi utilizata cu succes de o mare varietate de profesionali din domeniul sanatatii mentale care nu sint specific antrenati in Terapia prin Arta. pe cita vreme terapeutii care uzeaza FotoTerapia ajuta oamenii (clientii lor) care au nevoie de ajutor in elucidarea problemele lor.FotoTerapia . fotografiile lor cu continut condensat. pe cont propriu .

Acum cind publicul general a devenit extrem de confortabil in a uza tehnologia electronica si imaginile digitale. apar noi posibilitati stimulatoare pentru a fi uzate ca instrumente de indrumare pentru a ajuta clientii care au computere. .este limitata fizic sau mental. De aceea FotoTerapia poate fi ajutatoare in special si folositoare ca intaritor. sau pe aceia care sint capabili sa participe „on line‟ la o cyber-terapie. disabili. in aplicatii cu populatiile multiculturale. la cei marginalizati social-cultural sau pentru cei pusi in situatii inadecvate din cauza nintelegerilor verbale. minoritati de sex. cei cu necesitati speciale si alte populatii complexe similare. scanere sau situri de familie.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful