RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Cempaka : 17 April 2013 : ……. /……. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut hadiah (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus, bekas air.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah bercorak geometri di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

2. Belajar cara belajar .Strategi Pengajaran : 1. . Konstruktivisme . auditori dan kinestetik.murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah.murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah.

BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid. - Condong . Penerapan nilai : Kerjasama.  Guru menunjukkan kotak berbalut kertas bercorak geometri dan meminta murid membuat perkaitan. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak Penerapan nilai : Kerjasama. berani.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik capan.  Guru menerangkan asas capan.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan kotak hadiah di hadapan kelas dan menyoal murid berkenaan pembalut pada kotak hadiah tersebut.  Murid mendengar penerangan guru dan Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti penjanaan idea.  Murid menjawab soalan guru mengikut pemahaman mereka. Bahan Bantu Mengajar : Kotak hadiah berbalut kertas bercorak geometri.

warna air. berus. Penerapan nilai : Kerjasama. bekas air dan surat khabar.  Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas.  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut.  Murid melipat kertas.  Murid mengecap di atas kertas lukisan.  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan Alat dan bahan : Kertas lukisan. Strategi pembelajaran : Konstruktivisme. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus. Contoh hasil capan geometri. 3. Alat dan bahan : Kertas lukisan. cop geometri. . palet. warna air.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan.  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop geometri. cop geometri. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. 2. bekas air dan surat khabar. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid. Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. setiap kumpulan. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. berus.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Langkah-langkah: 1. palet.

Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian.teknik capan.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan.  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian. Penerapan nilai : Kerajinan. untuk membuat ulasan karya. .  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai. kebersihan. Penerapan nilai : Kerjasama. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid. . kerjasama.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful