You are on page 1of 9

I. GRUPUL DE SOCIETATI – ELEMENTE GENERALE 1. Definirea conceptului de “grup de societati”.

Paralela intre sistemul contabil anglo-saxon, sistemul contabil continental si sistemul din Romania. 2. Geneza grupurilor de societati. 3. Tipologia grupurilor de societati. 1. Definirea conceptului de “grup de societati”. Paralela intre sistemul contabil anglo-saxon, sistemul contabil continental si sistemul din Romania Grupul de societati reprezinta un ansamblu de societati, independente din punct de vedere juridic, legate intre ele prin participantii de capital, ce asigura uneia dintre ele, societatea - mama, controlul asupra intregului. Pe plan mondial, in conditiile unei concurente acerbe, a unei evolutii tehnolgice permanente, precum si a manifestarii unei dorinte firesti de crestere, intreprinderile sunt supuse unui proces continuu de transformare, ce genereaza consecinte variate asupra structurii lor. In ultimul deceniu si pentru societatile comerciale din Romania a devenit o realitate curenta nevoia de crestere economica. Caile prin care se poate realiza aceasta crestere sunt : • Achizitia de noi imobilizari corporale si necorporale, caz in care vorbim despre o crestere interna • Preluarea controlului asupra altor societati care detin imobilizarile respective (necesare dezvoltarii), caz in care vorbim despre o crestere externa CRESTEREA INTERNA se materializeaza prin crearea sau /si achizitia de noi mijloace de productie, avand ca efect imediat o crestere a valorii imobilizarilor corporale si necorporale ale intreprinderilor. La baza cresterii interne sta strategia de dominatie prin intermediul costurilor, intrucat apeland la aceasta se poate obtine un cost de productie foarte mic, care va determina si o politica de preturi scazute. In acest mod se elimina concurenta existenta sau se descurajeaza potentiala concurenta. Din punct de vedere al strategiei financiare, cresterea interna trebuie sa se bazeze fie pe autofinantare, fie pe apelarea la capital inprumutat (pe termen mediu si lung), dar numai cu conditia ca acesta sa genereze un efect de levier care sa permita cresterea rentabilitatii financiare a capitalurilor proprii.

iar avantajele superioare.Cresterea interna ca strategie de dezvoltare a unei intreprinderi este aplicabila in general societatilor care detin o pozitie concurentiala solida. se schimba managementul. se gestioneaza in concordanta cu obiectivele actionarilor. In literatura de specialitate se apreciaza ca apelarea la cresterea externa este preferata cresterii interne. 2) includerea noilor structuri in ansamblul existent va fi facila. permitand administarea intr-un mod continuu si usor a procesului de dezvoltare. iar actionarii nu au proceduri de control asupra managerilor. fie prin imbunatatirea relatiilor dintre clienti si furnizori (achizitie verticala) b) rezolvarea problemelor de agentie si gestiune ineficienta Problemele de agentie care pot aparea sunt: relatia dintre manageri si actionari deoarece primii dintre acestia nu au aceleasi obiective ca actionarii. intrucat vor lipsi elementele straine Dezavantajele apelarii la cresterea interna sunt urmatoarele : 1) Prin apelarea la cresterea interna este posibila generarea unui sistem foarte mare greu de condus si de gestionat. care se afla sub o conducere mai eficace realizeaza astfel sinergii operationale si financiare care se materializeaza fie prin cresterea cotei de piata (achizitie orizontala-se acizitioneaza o intreprindere in acelasi sector de activitate). parteneri noi si nu intotdeauna acestia au experienta necesara. c) satisfagerea orgoliului si motivelor personale ale managerilor Se poate stabili o legatura stransa intre remuneratia managerilor si marimea intreprinderii. d) obtinerea de avantaje fiscale . 2) Daca intreprinderea apeleaza si la diversificare. atunci procesul va fi greoi intrucat trebuiesc abordate produse. CRESTEREA EXTERNA. Avantajele apelarii la o asemenea strategie sunt : 1) ritmul de crestere va urma un trend ascendent regulat.Solutia : se poate transfera controlul altei societati. fara hopuri. eficienta. intrucat duc la atingerea urmatoarelor obiective : a) realizarea de sinergii prin atingerea unor obiective industriale O intreprindere cu rezultate medii. ca modalitate de dezvoltare presupune obtinerea controlului asupra altei societati si nu achizitionarea directa a activelor (imobilizarilor corporale si necorporale) necesare desfasurarii propriei activitati. intrucat costurile realizarii sunt mai reduse. strategii.

procedura prin care o persoana fizica sau juridica isi face publica dorinta de a achizitiona sau ceda in totalitate sau numai o parte din titlurile unei societati. .schimbul de titluri contra aportului in natura B. plasamentul de capital (scopul nu este de a controla sau de a influenta deciziile). Cresterea externa poate fii de mai multe tipuri : 1) de tip orizontal .In cazul unei fuziuni societatea absorbanta poate beneficia de deficitele fiscale ale societatii absorbite. Fuziunile.una sau mai multe societati pot sa transmita propriul patrimoniu la o societate existenta sau la o noua societate pe care ele o constitue. preluarea de participatii (se stabilesc legaturi de lunga durata. diversificarea portofoliului de activitati. C.achizitionarea directa de titluri de la actionarii societati vizate . ci obtinerea de dividende 2. astfel se reduce riscul economic. se poate exercita o influenta sau un control) Preluarea de titluri de participare care reprezinta parti importante din capitalul unei societati presupune : .o intreprindere preia controlul asupra unei intreprinderi din acelasi sector de activitate. 2) de tip vertical : a) se preia controlul unui furnizor (integrare in amonte) b) se preia controlul unui client pentru a putea asigura piata de desfacere(integrare in aval) 3) de tip conglomerat .subscrierea de capital. sub rezerva respectarii reglementarilor care vizeaza participatiile incrucisate .Oferta publica de cumparare sau schimb . cu ocazia constituirii sau majorarii capitalului societati emitente . Din punct de vedere juridic cresterea externa se poate grupa in trei categorii : A.schimbul de titluri.din domenii diferite .Achizitionarea directa de actiuni sau parti sociale emise de o alta societate avand ca scop : 1.

contractuale sau necontractuale. permitand acestora sa utilizeze mijloace financiare si de productie mari. Geneza grupurilor de societati. dreptul fiscal. dreptul comercial. Cu toate acestea exista numeroase texte legislative care reglementeaza referitor la grupurile de societati. iar in viata economica a fiecarei tari se doreste din ce in ce mai mult realizarea unor intreprinderi puternice. In Franta). juridice. o caracteristica dominanta a vietii economice o reprezinta dezvoltarea grupurilor de societati. avand fiecare o existenta proprie.existenta si dezvoltarea pietei financiare au permis cumpararea titlurilor de participare de catre diverse societati. legaturi de persoane tehnico comerciale. Legaturile care determina formarea grupului sunt legaturi juridico-financiare. fiscale si sociale. frontierele tarii de origine.2. Grupul reprezinta un ansamblu constituit din mai multe societati. fie o societate de holding. atat din punct de vedere financiar cat si prin ponderea de piata pe care o domina. a celor ce domina piata si depasesc prin aria lor de actiune. Toate celelalte societati sunt dependente de societatea-mama. si sa depinda mai putin din punct de vedere politic sau social de tara de origine. aspecte legate de dreptul muncii. Dintre cauzele care au generat aparitia grupurilor de societati se pot aminti urmatoarele: . Astfel concentrarea la nivel de grup are drept consecinta procesul de intarire a controlului. fiind si unitatea de decizie. Grupul este in primul rand o realitate economica si mai putin una juridica. dreptul contabil. a informarii. .dezvoltarea economica in tarile industrializate a dus la expansiunea intreprinderilor puternice. societatea-mama poate desfasura fie o activitate productiva sau comerciala.In practica. marimea unei societati este determinata de cele mai multe ori de motive ce nu tin de eficienta economica ci o multitudine de alti factori cum ar fi posibilitatea unui control eficient a unui numar mare de intreprinderi. in cadrul carora una dintre societati numita “societate mama” exercita controlul asupra tuturor celorlalte. a puterii precum si comasarea patrimoniului in proprietatea catorva persoane fizice sau juridice. .structura de grup ofera avantajul mobilitatii capitalului in adaptarea rapida la economia in permanenta schimbare. fapt ce le aigura un control asupra societatilor emitente facand posibila dezvoltarea gestiunii acestor titluri. Aceasta rezulta din faptul ca in multe tari grupului nu ii este recunoscuta personalitatea juridica (de ex. . In contextul economic si politic actual. Existenta grupurilor de societati nationale si multinationale atrage schimbari si consecinte economice. In contextul globalizarii pietelor financiare. insa unite prin diverse legaturi. al carei activ este constituit din titluri si actiuni si al carei obiectiv principal de activitate este gestionarea portofoliului.

fie prin integrarea unor activitati diferite ce pot fi complementare sau similare . sediu social si lucrativ. atunci filiala se inregistreaza ca platitor de TVA la nivel local. caz in care partile sociale aferente noilor societati (filiale) sunt detinute in proportie cuprinsa intre 50%100% de catre societatea mama: . Grupul poate lua nastere prin: . Aceasta protectie se realizeaza prin crearea unui comitet de grup ce are drept scop informarea cat mai completa a reprezentantilor salariatilor. Consecinte fiscale ale grupului In general veniturile filialelor sunt exonerate de impozit. la nivel de grup.cand o societate aporta o parte din activele sale la o alta societate prin aceasta obtinand actiuni sau parti sociale ale acelei societati si avand un anumit control asupra ei in functie de procentul din capital detinut. achizitia sau cedarea filialelor.Consecintele juridice ale grupului Din punct de vedere juridic fiecare societate ce formeaza un grup are propria personalitate juridica.maniera orizontala”.aportul partial de active . care calculeaza si datoreaza impozitul pe profit pe total societate (grup) . printre altele .numita ... organe de conducere proprii. toate veniturile si cheltuieli sunt consolidate de catre societatea mama.achizitia poate fi de la bursa sau pot fi actiuni necotate la bursa prin oferta publica de cumparare de la o persoana fizica sau juridica fie prin integrarea ciclului de productie cu toate fazele aferente productiei si desfacerii unei singure categorii de produse . la dezvoltarea dreptului social care se extinde de la protecti impotriva abuzului in cadrul contractului de munca. Acest comitet centralizeaza informatiile privind situatia financiara istorica si previzionata si evolutia locurilor de munca in timp.denumita “maniera verticala”. ca filiala sa fie platitoare de TVA in zona sa geografica. Salariatii dintr-un grup sunt consultati de catre comitet inainte de preluarea de participatii. denumire.constituirea de societati . . la recunoastera si delimitarea drepturilor colective.presupune infiintarea de catre societateamama a unei sau mai multor filiale.societatea participa la cresterea capitalului social al altei societati: . fuziunea sau aportul partial de active. In privinta impozitului pe profit. In cazul in care societatea mama solicita organului fiscal la care este inregistrat . Consecinte sociale ale grupului Existenta si dezvoltarea grupurilor de societati a dus. se face abstractie de la principiul teritorialitatii.cumpararea de actiuni sau parti sociale .subscrierea la o crestere de capital .

ceea ce permite apreciere corecta a valorii societatii-mama. in acest fel impozitul calculat si datorat pe total societatea este diminuat. are ca efect asimilarea de noi tehnologii. Tipologia grupurilor de societati . definind clar responsabilitatea in asa fel incat sa se permita micsorarea riscurilor la nivelul grupului. se pot intalni reglementari specifice in ligislatie. pentru creditorii grupului conturile consolidate ofera informatiile necesare atat pentru determinarea nevoilor reale de finantarea si a posibilitatilor de rambursare. Societatile nationale care investesc in strainatate beneficieaza de anumite facilitati fiscale. de autofinantare a grupului.Exista anumite avantaje fiscale de care beneficieaza un grup de societati prin aceea ca in cazul in care o filiala a realizat o pierdere. atunci cand una dintre filiale se confrunta cu dificultati economice si financiare Consecinte contabile ale grupului de societati Datorita complexitatii organizarii si structurii unui grup de societati ca si a aspectelor juridice. aportului partial de active sau cu ocazia diviziunii. Tot prin conturile consolidate se pot aprecia mai corect ratele de rentabilitate si capacitate de investire. eliminarea riscului valutar ce apare in cazul exportului (productia si comercializarea se face direct si nu se exporta). aceasta este compensata cu profitul alteia. respectiv o singura entitate. sau chiar dispare(daca pierdere si beneficiul sunt egale) In cazul fuziunilor. Prin consolidarea situatiilor financiare un utilizator extern poate aprecia situatia pe ansamblu si nu pe fiecare componenta a grupului. Pe de alta parte asociatii gasesc in conturile consolidate informatii cu privire la rezultatul pe ansamblu.cat si pentru aprecierea riscului aferent finantarii acestuia. considerandu-se ca o fuziune este benefica pentru economie. fiscale si economice au aparut multe schimbari in domeniul contabilitatii. Conform normelor contabile internationale. Astfel. Crearea in strainatate de filiale de productie si comercializare. 3. care asigura o neutralitate fiscala a operatiei de fuziune. Consolidarea informatiilor este necesara faptului ca luate separat informatiile nu ofera o imagine fidela asupra activitati a grupului asa cum este el in realitate. Politica de diversificarea a activitatii prin crearea de filiale specializate. toate intreprinderile care controleaza o alta intreprindere trebuie sa intocmeasca si sa prezinte conturi consolidate. crearea de economii de scara mai ales in domeniul cercetarii si dezvoltarii precum si cresterea cotei de piata .

stabilite intre un numar mai mare de societati determina nasterea si existenta grupurilor..Grupurile de societati se pot grupa dupa mai multe criterii si anume : a) in functie de structura juridica b) in fuctie de activitate c) dupa localizarea geografica a activitatilor a) Tipologia grupurilor in functie de structura juridica Societatea mama ‘X’ pentru societatea ‘Y’(filiala X). societatea ‘Y’societate mama pentru’Z ‘(filiala Y. subfiliala X). Din punct de vedere juridic grupurile pot fi de : 1) tip patrimonial SOCIETATEA MAMA FILIALA 1 FILIALA 2 FILIALA 3 SUBFILIALA 1 SUBFILIALA 2 SUBFILIALA 3 SUBFILIALA 4 SUBFILIALA 5 SUBFILIALA 6 2) tip ‘grebla’ SOCIETATEA MAMA FILIALA 1 FILIALA 2 FILIALA 3 . Legaturile de capital complexe si variate.

Societatile sunt legate prin acorduri de impartire – intocmesc “ conturi combinate”.cu activitate in mai multe sectoare de activitate c) Tipologia grupurilor in functie de localizarea geografica a activitatilor .3) Pentru a-si ameliora propria gestiune societatea isi imparte structura juridica pe activitati SOCIETATEA MAMA ACTIVITATEA 1 FILIALA 1 SUBFILIALA 1SUBFILIALA 2 ACTIVITATEA 2 FILIALA 2 SUBFILIALA 3SUBFILIALA 4 ACTIVITATEA 3 FILIALA 3 SUBFI.cu organizare concentrata din punct de vedere geografic ~ activitatea se desfasoara la nivelul unei tari sau a unei regiuni din acea tara . unde se afla sediul si unde sunt luate deciziile pentru toate societatile . Acestea sunt numite HOLDING.IALA 5SUBFILIALA6 Exista si un tip aparte de GRUP si anume societatile ale caror unica functie este aceea de a detine titluri de participare in cadrul filialelor si care nu au activitate operationala.actionarul principal al fiecarei societati este aceeasi persoana fizica sau actionarii principali sunt mai multe persoane fizice ce apartin aceleiasi familii.cu caracter multinational ~ au activitate in lumea intreaga ~ au o tara de origine. Ca exceptie sunt situatiile urmatoare : . . chiar daca au o multitudine de proprietari sau actionari. care genereaza un comportament de intreprinderi integrate.Societatile au relatii contractuale foarte stranse. .cu activitate unica .In acest caz din punct de vedere juridic fiecare societate isi mentine structura . b) Tipologia grupurilor in functie de natura activitatii .Societatile grupului -conducere comuna. .

2) grupul care realizeaza cel putin 25% din CA in strainatate 3) grupul care detine cel putin 5 filiale in strainatate Un grup poate sa devina multinational prin intermediul investitiilor directe pe care le efectueaza in strainatate.Organizarea se face dupa cum urmeaza : 1) – filiale in interiorul unei tari . ofera posibilitatea investitorului de a exercita o influenta reala asupra gestiunii intreprinderii in care face investitia. in consecinta. Definirea grupurilor multinationale reprezinta o problema delicata. care are ca obiect stabilirea de legaturi economice durabile. intalnind cel putin trei moduri de a le defini : 1) grupul care utilizeaza o parte importanta din propriile resurse pentru operatiile efectuate in strainatate si ale carui rezultate si crestere sunt. autonome din punt de vedere juridic. Investitia directa in strainatate se poate realiza atat prin crearea unei filiale in strainatate.dependente de un subholding Deosebit interes in aceasta clasificare prezinta grupurile multinationale. . Aceasta investitie. dependente de activitatile desfasurate in alte tari. Un grup multinational este un ansamblu de societati de nationalitati diferite. in literatura de specialitate. cat si prin preluarea de participatii la o societate deja existenta. dar care sunt controlate de o societate mama sau o societate holding.