You are on page 1of 4

VISOKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA ZA OBRAZOVANJE VASPITAČA I TRENERA SUBOTICA

PISANA PRIPREMA IZ METODIKE UPOZNAVANJA OKOLINE 2 TEMA: PROLEĆE

PROFESOR: Spec. ILDIKO ĐOKIĆ

STUDENT: ANITA TUMBAS 801/10 SUBOTICA, APRIL 2013.GODINE

-razvijanje logičkog mišljenja. slike. -sticanje i proširivanje znanja o proleću.PODACI O PREDŠKOLSKOJ USTANOVI Naziv predškolske ustanove: „Naša radost“ Objekat: „Pepeljuga“ Uzrasna grupa: mešovita Naziv grupe: „Pepeljuga“ Broj dece u grupi: 16 (7 devojčica. individualni. vesnicima proleća. percepcije i motorike. crteži Korelacija sa nastavnim oblastima: Metodika razvoja govora. Mesto izvođenja aktivnosti: radna soba Metode rada: verbalna metoda.04. socijalizacije. 9 dečaka) Vaspitačica: Miroslava Gilović Datum izvođenja aktivnosti: 09.2013. Vreme izvođenja aktivnosti: 9:30 – 09:45 Tema: Proleće Ciljevi i zadaci: -proširivanje domena u kojima se ispoljava dečja samostalnost. grupni Didaktička sredstva: aplikacije. metoda igre Oblici rada: frontalni. metoda demonstracije. -razvijanje druželjubivosti. metodika razvoja početnih matematičkih pojmova . prolećnim radovima.

veverica) Sve ove životinje kada se probude iz zimskog sna. u proleće imaju jednu veliku brigu. a vi treba da pogodite rešenje. i ona ekipa koja prva podigne cvet. sade) -Šta mislite da li su deca vesela u proleće? (da) -Da li deca vole proleće? (da) -Kako se oblačimo u proleće? (kratke rukave) -Zašto deca vole proleće? (hvataju leptire. kao da nam najavljuje dolazak proleća. da li znate neka godišnja doba? (proleće. a druga ljubičice. visibaba) To prvo cveće. -Koje? (oru njive. Cvet staviti ispred svake grupe. Ko zna odgovor. -Po čemu mi znamo.UVODNA FAZA: Kratak razgovor o godišnjim dobima: -Deco. rode) -A kako nazivamo laste i rode? (pticama selicama) U proće. beru cveće. U proleće se javlja i prvo cveće. -Koje su to ptice? (laste. -Koje je to cveće? (ljubičica. jer su voćke u cvatu) -Šta možemo da čujemo u voćnjacima? (ptičije cvrkutanje. cveću) -Kakvo je vreme u proleće? (uglavnom sunčano) -Kakva je trava u proleće? (zelena) -Kakvo je drveće bilo preko zime? (bez lišća) -A kakvo je drveće u proleće. odnosno odgonetku. . ima pravo da odgovara prva. jesen. i pčele kako zuje oko rascvetalih voćaka) U proleće se sve bude. GLAVNA FAZA: Govorimo o godišnjem dobu – proleću. igraju se napolju) ZAVRŠNI DEO: Podela dece u dve grupe. da je sada proleće? (po suncu. koje je boje? (braon i ima zeleno lišće) I drveće menja svoj izgled dolaskom proleća. podigne cvet. -Šta mislite koja je njihova briga? (da pronađu hranu) U proleće nam dolaze i neke ptice. -Koje se životinje bude iz zimskog sna? (medved. zima) -Koje vi godišnje doba volite? Zašto? Kada neko dete bude spomenilo da voli godišnje doba proleće. -Kako zovemo to cveće? (vesnici proleća) -Šta mislite kako je sada u voćnjaku? (lepo. jež. Ja ću postaviti zagonetke. Jedna grupa su visibabe. reći ću da sam došla danas da pričamo o godišnjem dobu proleću. leto. ljudi obavljaju prolene radove.

/lasta/ Kroz lišće i kroz sneg. Ona u šumi već cvate. U jesen na jug seli. /proleće/ Prebrojavanje poena. /visibaba/ Obraz mu je vedar. Na dimnjaku gnezdo pravim.Novi život ono budi. Dugonoga ja sam _ _ _ _ /roda/ Po leđima crna. Drvee zeleni. Volim kad je žaba pun. Po trbuhu bela. Osećamo da nas greje. Dolaze laste. drvo lista. Cvetaju ljubičice. Uspavane iz sna budi. Pa u dimu noge grejem. čist. /sunce/ Sve miriše na cveće. a zna ih svako dete. Na jug selim preko mnogih voda. Lice mu se sja i blista. Sunce sija. Podiže svoj beli cvet. A suncu obraz blista. /proleće/ Dugačak mi. Kad na nebu oblaka nije. Vazduhom brzo leti. Trava niče. A pre nego što se laste vrate. Za koliko poena su pobedile ljubičice? (za dva poena) . šiljat kljun.