You are on page 1of 6

Gerakan Nasionalisme Sehingga Perang Dunia Kedua a) Pengenalan sistem politik Barat: - British mengambil alih pentadbiran tempatan

b) Perkembangan sistem pendidikan: - pendidikan Inggeris & vernakular menyedarkan bangsa Melayu c) Dasar British - Dasar perdangangan bebas menggalakan kemasukan imigran ke Tnh Melayu - Penguasaan ekonomi tempatan oleh imigran menyebabkan berlaku jurang taraf hidup dengan penduduk tempatan d) Penduddukan Jepun - Slogan Kawasan Kesemakmuran Asia gagal dilaksanakan sepenuhnya - Pendudukn menderita kerana kekurangan makanan dan kezaliman pemerintahan Jepun e) Gerakan Pan- Islamisme Sedunia - gerakan yang memperjuangan ajaran Islam yang sebenar - membangkitkan pemahaman yang lebih progresif menentang penjajahan Barat ke atas negara-negara Islam f) Penguasaa Parti Komunis Malaya (PKM) - Penguasaan PKM ke atas Tnh Melayu selama 14 hari pada thn 1945 dgn melakukan kekejaman seperti membunuh, membakar rumah & menangkap mereka yang dianggap penyokong Jepun telah menyedarkan orang-orang Melayu bahawa negara ini perlu bebas daripada sebarang penjajahan - Peristiwa ini telah menimbulkan konflik perkauman g) Kemunculan mesin cetak - Idea2 perjuangan menentang penjajah dapat disebarluaskan untuk pengetahuan masyarakat dengan kemunculan alat cerak - Bahan2 bacaan seperti akhbar, majalah, buku & kitab2 agama dapat dicetak dgn byk dgn kos yg lebih murah h) Kesedaran politik serantau - Gerakan nasionalisme di Indonesia memberi kesan kepada kebangkitan nasionalisme di Tnh Melayu kerana persamaan dari segi budaya dan geografi - Byk karya penulis Indonesia tersebar luas di Tnh Melayu telah mencertuskan idea nasionalisme kepada masyarakat tempatan. Asas perjuangan golongan nasionalis di Asia Tenggara.
      

Semangat kental Pengorbanan tinggi Perpaduan rakyat Kebijaksanaan pemimpin Sifat kepimpinan berwibawa Berilmu pengetahuan Penggunaan pelbagai strategi

Melor Kuala Lumur. Utusan Melayu.Berbangga dengan pencapain dan kebolehan sendiri . Cara perjuangan . akhbar & madrasah 4. Golongan wartawan telah membangkitkan isu-isu kemunduran masyarakat Melayu dalam semua aspek seperti sosial. Burhanuddin al-Helmy .Menghargi warisan bangsa .Mengisahkan emansipasi wanita 1.Menggunkan sejarah sebagai inspirasi perjuangan .Pendidikan kepada anak-anak melayu .majalah.Dr.Menggalakkan golongan wanita mendapat pendidikan tinggi . Anak Mat Lela Gila.menyampaikan idea supaya berpengang kpd ajaran Islam sebenar utk kemajuan ekonomi. muncul golongan wartawan yang komitted dan sedar akan nasib bangsanya 3. Bulan Melayu) .Memajukan bahasa & sastera Akbar ( Majlis. Putera Gunung Tahan) . majalah & novel 2.Isu ekonomi .Menamankan semangat perjuangan menentang penjajah . Majalah Guru. Kemunculan alat pencetak telah mencetuskan kesedaran kebangsaan melalui penertbitan akbar. pendidikan.Perpaduan dikalangan guru untuk memartabatkan bahasa . Neracha.Sheikh Tahir Jalaludin . Fajar Sarawak.Menubuh beberapa madrasah bagi memberi pendidikan Islam dan pendidikan keduniaan kepada pelajar2 Islam . Idaran Zaman & Pengasuh .Mengkritik raja & pembesar Melayu yang tidak berusaha memajukan orang Melayu . Tokoh Gerakan Islah .Memperbetulkan pandangan terhadap ajaran Islam 3.Gerakan Islah dalam Meningkatkan Minda Bangsa 1.menggunakan akbar & majalah utk menyebarkan idea merak spt al-Iman. Lembaga Malaya) .isu politik Novel (keris Melaka. politik & sosial orang Melayu . media perjuangan . Majalah dan Novel: Penggerak Kesedaran Kebangsaan Majalah (Pengasuh. Dalam masa yang sama. novel. Matlamat perjuangan . Warta Negara.Syed Sheikh al-Hadi 2.Isu sosial & pendidikan orang melayu .Menyematkan sikap mengkritik penjajah dalam pemikiran orang Melayu . ekonomi dan politik .Memberi peluang kpd pelajar perempuan utk mendapatkan pendidikan Akhbar. Warta Malaya. pendidikan.

Perjuangan Nasionlisme oleh Persatuan-Persatuan Melayu Kesatuan Melayu Singapura (KMS) .Meningktkan tahap pendidikan orang Melayu .Menyekat kebebasan akhbar dan berpersatuan .Menggalakan pemglibatan orang Melayu S’pura dlm bidang pentadbiran .Penubuhan pasukan anti-Jepun yang disokong oleh British.Memperjuangan konsep ” Melayu Raya” Persatuan Sahabat Pena Malaya (PASPAM) .Menggalakan perpaduan di kalangan orang Melayu .Sikap pilih kasih British terhadap anak negeri Gerakan Nasionalisme Semasa Pendudukan Jepun 1.S.Membincangkan kemunduran orang Melayu dlm bidang pendidikan dan ekonomi . seperti PKM yang menubuhkan MPAKA dan Bintang Tiga .Membenarkan pertubuhan yang direstui Jepun.Ibrahim Haji Yaakob berusaha menggabungkan Tnh Melayu dengan Indonesia melalui gagasan Melayu Raya atau Indonesia RayaKRIS ditubuhkan bertujuan membincangkan persediaan kemerdekaaan .Ibrahim Haji Yaakob .Meningkatkan pendidikan orang Melayu .Mendesak British membei perhatian kepada kebajikan orang MelayuMendapatkan penempatan khas bagi orang Melayu di Singapura Kesatuan Melayu Muda (KMM) .Pasukan Wataniahh Pahang menenteng Jepun secara gerila .Mewakili orang Melayu untuk berunding dengan pihak British . Dasar pemerintahan ketenteran Jepun . Embok Suloh .Penerapan nilai-nilai budaya Jepun . Tengku Kadir Ali.M Zainal Abidin B. Penentangan penduduk terhadap pemerintahan Jepun .Mohammad Eunos Abdullah.Menggalakan ahli berkenalan dan bertukar pendapat untuk memajukan diri dan bangsa .Diadakan pada tahun 1939 dan 1940 . contohnya Barisan Pemuda Perak 2.British menubuhkan Force 136 yang dianggotai oleh orang Melayu dan menentang Jepun secara gerila di dalam hutan .A .Menggalakan perpaduan di kalangan orang Melayu Kongres Melayu .

ekonomi dan social dengan memajukan ekonomi ke peringkat global Tugas rakyat dalam memilih pemimpin :       Rakyat memilih wakil Kerajaan ditadbir wakil yang dipilih pilihan raya Kerajaan rakyat oleh rakyat untuk rakyat Rakyat membuat keputusan politik Memilih pemimpin adil Pemimpin yang diterima majoriti Ciri-ciri kepimpinan yang perlu ada dalam diri pemimpin negara yang mengamalkan sistem demokrasi:         Jujur Adil Telus Ada ilmu mentadbir Tidak menerima rasuah Bijak mentadbir Kebijaksanaan dalam kepimpinan Kepimpinan melalui teladan .Peranan sebagai generasi muda hari ini dalam mengekalkan kemajuan tamadun agama. bangsa dan negara Malaysia yang dikecapi hari ini.           Mematuhi ajaran agama Mengukuhkan semangat cinta Negara Mengamalkan budaya bangsa Mengeratkan perpaduan bangsa Memelihara jati diri Menguasai ilmu pengetahuan Menguasai segala bidang kemahiran Menghindari budaya negative Menghidupkan semangat 1Malaysia Menghasilkan produk untuk pasaran Sebab-sebab kita perlu menghargai kemerdekaan yang telah dicapai selama ini :      Supaya Negara kita bebas daripada dijajah kembali oleh penjajah asing Supaya masyarkat dapat hidup dalam keadaan aman dan sentosa Supaya dapat membentuk masyarkat bersatu padu Dapat menegakkan maruah bangsa Dapat mewujudkan kestabilan politik.

Usaha –usaha dalam membentuk masyarakat Malaysia yang aman dan bersatu padu agar terhindar daripada berlakunya peperangan. Perana media massa amat penting dalam menyebarkan maklumat kepada rakyat dari zaman dahulu hingga sekarang?      Membetulkan pandangan salah Memberi kesedaran Mengkritik pemimpin yang salah Menyebarkan ilmu Memperjuangkan rakyat .             Permuafakatan Toleransi antara kaum Mengutamakan keamanan Cinta Negara atau mempunyai semangat patriotism yang tinggi Mengamalkan sikap yang mulia seperti bertolak ansur berdisiplin/bermoral Memperkukuhkan ketenteraan Negara Berkorban untuk Negara Senjata berteknologi Perpaduan kaum Menghormati tokoh-tokoh dan pemimpin-penimpin Negara Menghormati agama lain Cara/Usaha dan Langkah yang boleh memajukan bidang pendidikan:     Mencintai pengetahuan Membina university dan menawarkan pelbagai jurusan Membawa masuk karya asing dan menterjemah karya asing Aktiviti penyelidikan Usaha/Cara/Langkah semangat nasionalisme boleh terus dipupuk dalam kalangan generasi muda kita hari ini            Menerapkan semangat patriotik di sekolah Menjaga nama baik negara di mana sahaja Bersatu padu semua kaum Mempertahankan kedaulatan Negara Sikap berdisiplin Tolong-menolong / bekerjasama Gigih berusaha Menanam perasaan cinta dan sayangkan Negara Semangat bersaing dan berusaha untuk memajukan diri/bangsa/negara. Menyemai perasaan menghargai perjuangan dan pengorbanan pejuang terdahulu. Mendorong semangat berkorban demi bangsa dan negara.

html http://impianhati-fido.com/2011_11_01_archive.        Memberi teladan Memajukan pendidikan untuk semua kaum Melahirkan / membangkitkan semangat kebangsaan Membangkitkan kesedaran untuk memajukan diri Membangkitkan kesedaran agar masyarakat bersatu padu Memajukan bangsa Menggalakkan semua golongan memajukan diri Menggalakkan masyarakat maju dalam ekonomi Sumber: http://myussoff.blogspot.com/2008/01/bab-2-nasionalisme-malaysia-sehingga.com/2011/03/bab-2-nasionalisme-di-malaysia-sehingga.blogspot.com/2009/10/kepentingan-perpaduan.html http://anelyza.html http://sejarahsmkstteresa.html http://sejarahsmkstteresa.com/2012/08/faktor-pemangkin-nasionalisme-di-tanah.blogspot.blogspot.html http://ilovesejarah5.blogspot.com/2011/05/faktor-kemunculan-nasionalisme-di-asia.html .blogspot.