You are on page 1of 8

Nervul trigemen

-A 5a pereche de nervi cranieni -nerv mixt, receptioneaza senzitivitatea prin impulsuri exteroceptive de la nivelul tegumentelor fetei, mucoaselor bucala, nazala sinusala si impulsurile proprioceptive de la nivelul muschilor masticatori si ai mimicii. Fibrele motorii, prin care inerveaza muschii masticatori la care se adauga si muschiul tensor al valului palatin si tensor al timpanului. Originea reala se gaseste in nucleul motor principal al nervului 5 din calota pontina. Deoarece fibrele motorii cu originea in acest nucleu inverveaza muschii masticatori, poarta denumirea de nucleu masticator principal. Se considera ca de la polul superior al acestui nucleu si pana in mezencefal se intinde un sir de neuroni supraetajati care alcatuiesc nucleul motor accesoriu. Originea reala a fibrelor senzitive se gaseste intr-un ganglion situat pe traiectul nervului care poarta denumirea de ganglionul semilunar al lui Gasser, situat pe fata antero superioara a stancii temporalului, in foseta gaseriana si invelit intr-o dedublare a durei mater, numita "cavumul lui Meckel".

Ganglionul lui Gasser
Este cel mai voluminos ganglion cerebro spinal. Are forma semilunara si prezinta. O margine posterioara concava, care primeste radacina senzitiva senzitiva, latita, a nervului 5. O margine anterioara, convexa, de la nivelul careia pleaca cele trei ramuri ale trigemenului. O fata superioara, usor concava, o fata inferioara, convexa, in raport cu foseta gaseriana si 2 extremitati, "coarne", una mediala si una laterala. Ganglionul lui Gasser este format din neuroni pseudo-unipolari. Prelungirea lor periferica, dendrita, culege inforamtii din teritoriul senzitiv al nervului, iar prelungirea centrala, axonul, patunde in trunchiul cerebral pe la nivelul originii aparente si face sinapsa cu deutoneuronul in nucleul senzitiv al trigemenului din trunchiul cerebral.

Nucleul senzitiv al trigemenului:
Se intinde pe toata lungimea trunchiului cerebral si numai din motive didactice este impartit in nucleu bulbar, nucleu pontin si nucleu mezencefalic. Nucleul Bulbar, numit si nucleul tractului spinal sau nucleul tractului descendent, reprezinta continuarea la nivelul bulbului a substantei gelatinoase a lui Rolando a maduvei spinarii. Fibrele care fac sinapsa in acesta conduc sensibilitatea termica si dureroasa si mai putin pe cea tactila. Nucleul pontin se numeste si nucleul senzitiv principal al nv 5. La acest nivel fac sinapsa fibrele care conduc sensibilitatea tactila fina(epicritica). Axonii deuntoneuronilor din acesti doi nuclei formeaza lemnisculul trigeminal care are un traiect ascendent prin trunchiul

care prezinta 3 compartimente: 1. Axonul neuronului talamic proiecteaza pe scoarta in aria somestezica I. Radacina motorie: La origine este mediala fata de radacina senzitiva. se lateste foarte mult. formata de marginea superioara a stancii. Nulceul mezencefalic. Trecand de marginea superioara a stancii. formata din 6-8 fascicule nervoase. La acest nivel are un traiect spre anterior. radacina senzitiva determina incizia trigeminala a lui Gruber. in triunghiul lui Latarjet si Wertheimer. sinusul cavernos si stanca temporalului. Incruciseaza fata inferioara a plexului triunghiular. Acesti triunghi are o latura anterioara. In scurtul sau traiect. este voluminoasa. fiecare radacina avand cate o teaca piala proprie. Strabate fosa craniana posterioara mergand pe sub radacina senzitiva. Aici fac sinapsa fibrele care conduc excitatiile proprioceptive de la nivelul muschilor masticatori si muschilor pielosi. o latura posterioara formata de cerebel si o latura mediala. fara a face sinapsa la acest nivel si se alatura fibrelor senzitive ce vor intra in componenta nervului mandibular. Radacina este situata in portiunea mediala a unghiului ponto-cerebelos a lui Mingazzini. Este subtire. formata din aproximativ 40 de fascicule si parcurge fosa craniana posterioara pana la marginea superioara a stancii temporalului. Cavumul lui Meckel: Este o dedublare a durei mater. formata de istmul encefalului. face sinapsa in talamus in nucleul ventral postero-lateral. din nervul trigemen se desprind cateva ramuri colaterale. Ajungand la marginea superioara a stancii. fiind separate si printr-o dependinta a durei mater. ajunge in fosa craniana mijlocie.cerebral. dispusa lateral. merge spre anterior si inferior si formeaza plexul triunghiular al lui Valentin care patrunde in concavitatea ganglionului lui Gassser. se mai numeste si nucleul tractului mezencefalic sau al tractului ascendent. sau lunula lui Albinus. . superior si lateral. filete nervoase subtiri pentru peretele lateral al corpului sfenoidului. vestibulul-corespunde plexului triunghiular al lui VALENTIN 2. apoi fata inferioara a ganglionului lui Gasser. Zona celor 3 tunele-corespunde celor trei ramuri terminale.corespunde ganglionului lui Gasser 3. mergand intre stanca si pedunculii cerebelosi mijlocii. loja semilunara propriu-zisa. A fost asemanat cu o manusa cu 3 degete. Originea aparenta: pe fata anterioara a puntii si pedunculii cerebelosi mijlocii prin 2 radacini: Radacina senzitiva.

• . printr-un orificiu al acesteia. Ramuri colaterale ale nervului nazo-ciliar sunt: • • radacina lunga. trece prin incizura supratrohleara si inerveaza sacul lacrimal si conductele sale. care patrund in globul ocular si care contin filete simpatice pentru muschiul dilatator al pupilei si senzitive pentru cornee. nervul nazo-ciliar: etmoidal anterior. Parcurge dinspre posterior spre anterior peretele medial al acesteia. 1. Cu cativa milimetri inaintea fisurii orbitale superioare se termina. iris si corpul ciliar. 1b. lobulul nasului si cele 3 cornete. supratrohlear 3. dand 3 ramuri orbitale: 1. cu nervul abducens si artera carotida interna. Parcurge tunelul medial al cavumului lui Meckel si are un traiect spre anterior. nervul lacrimal: se anast. se distribuie celulelor etmoidale posterioare si sinusului sfenoidal. tegumentele radacinii si dosului nasuluisi pleoapa superioara. Cu ramul zigomatic al nervului maxilar Nervul oftalmic da un singur ram colateral. infratrohlear 2. 1a. patrunzand in peretele lateral al sinusului cavernos(sinus carotidian intern). trecand prin inelul tendinos al lui Zinn. De aici. patrunde in fosa nazala unde da un ram medial ce inerveaza septul nazal si sinusul frontal si un ram lateral care inerveaza vestibulul nasului. nervul sfeno etmoidal al lui Lushcka care trece prin conductul etmoidal posterior impreuna cu artera cu acelasi nume. nervul frontal: supraorbitar. unde se termina dand nervul etmoidal anterior si nervul infratrohlear. care trec prin interiorul sinusului cavernos. situati in peretele sinusului si superior de el. nervul nazo-ciliar: patrunde in orbita prin portiunea cea mai mediala a fisurii orbitale superioare. nervul etmoidal anterior-trece prin conductul etmoidal anterior impreuna cu artera cu acelasi nume si ajunge in fosa craniana anterioara pe lama ciuruita a etmoidului. La acest nivel are rapoarte cu: nervul oculomotor si nervul trohlear. ajunge la rebordul orbitar.Parcurge sinusul cavernos dintre posterior spre anterior mergand catre fisura orbitala superioara. superior si medial. senzitiva a ganglionului oftalmic nervii ciliari lungi.Ramurile terminale: Nervul oftalmic al lui Willis(in intregime senzitiv): se desprinde din portiunea cea mai mediala a marginii anterioare a ganglionului lui Gasser si la origine este situat superior si medial nervului maxilar. "nervul recurent al lui Arnold" care inerveaza cortul cerebelului. mergand intre muschiul drept superior si oblicul superior. pana in dreptul orificiului etmoidal anterior. nervul infratrohlear-continua directia nervului nazo-ciliar.

medial si inferior de nerv se gaseste ganglionul sfeno-palatin al lui Meckel. Parcurge tunelul mijlociu al cavumului lui Meckel. 2b. secretorii pentru glanda lacrimala de la ganglionul sfeno-palatin al lui Meckel. Imediat sub gaura rotunda descrie un unghi foarte ascutit. apoi prin canalul suborbitar si exteriorizandu-se prin orificiul suborbitar. iar lateal si posterior-portiunea terminala a arterei maxilare.2.patrunde in orbita prin fisura orbitala superioara in afara inelului tendinos al lui Zinn. pe traiectul careia vin fibre motorii parasimpatice. Nervul maxilar(in intregime senzitiv) Isi are originea in portiunea mijlocie a marginii anterioare a ganglionului lui Gasser. cu care merge paralel. Se reintoarce in fosa pterigo-palatina. Nervului oftalmic ii este anexat un ganglion vegetativ parasimpatic. Este cuprins intr-o dedublare a durei mater. pleoapa superioara si radacina nasului. Parcurge dinspre posterior spre anterior peretele lateral al orbitei. Parcurge dinspre posterior spre anterior peretele superior al orbitei. Iese din craniu prin gaura rotunda. pe care o strabate in diagonala. Se angajeaza prin fisura orbitala inferioara si ajunge pe peretele inferior al orbitei. fiind situat in portiunea ei cea mai superioara. pe care il parcurge dinspre posterior spre anterior.patrunde in orbita prin fisura orbitala superioara. Nervul lacrimal. nervul frontal. nervul supratrohlear-trece prin incizura supratrohleara si inerveaza tegumentele fruntii. mergand pe marginea superioara a muschiului drept lateral. ajungand in fosa pterigo-palatina si imediat din aceasta in fosa infratemporala. care il separa de peretele inferior al fosei. La cativa milimetri inapoia marginii supraorbitare se termina. in afara inelui tendinos al lui Zinn. dand filete senzitive pentru aceasta si pentru pleoapa superioara. Astfel ca se poate afirma ca prezinta un traiect in forma literei Z sau "in baioneta". si inerveaza tegumentele fruntii pana la vertex. formand arcada zigomatico-lacrimala. Se anastomozeaza cu ramul zigomatic al nervului maxilar. . care reprezinta si singurul ram terminal al nervului maxilar. mergand intre plafonul acesteia si muschiul ridicator al pleoapei superioare. numit ganglionul oftalmic sau ganglionul ciliar. 2a. trecand prin santul. Aici este dispus lateral de sinusul cavernos. In fosa pterigo-palatina. si este insotit de un mic plex nervos. Acesta este dispus pe fata laterala a nervului optic si de la nivelul lui pleaca nervii ciliari scurti care ajung la iris si produc irido-constrictia. avand rapoarte mediale. luand denumirea de nerv suborbitar. se termina in vecinatatea glandei lacrimale. tegumentele si conjunctiva pleoapei superioare. nervul supraorbitar-iese din orbita prin incizura si sau orificiul supraorbitar. solzul frontalului si sinusul frontal. ajungand in fosa craniana mijlocie. 3. dand nervul supraorbitar si nervul supratrohlear. dar la distanta cu nervii din peretele sinusului.

superioare. merge paralel cu acesta avand acelasi traiect si rapoarte pana la intrarea in orbita. mucoasa valului palatin si da filete proprioceptive pentru muschii valului palatin. trec prin fisura orbitala inferioara si inerveaza celulele etmoidale posterioare si mucoasa sinusului sfenoidal. Sunt foarte numerosi si subtiri. nazale-pentru tegumentele aripii nasului Ramurile colaterale ale nervului maxilar: 1. ramurile nervului suborbitar sunt insotite de ramurile arterei suborbitare. Nervul suborbitar da urmatoarele ramuri: 1. ajung in fosa nazala si se distribuie celulelor etmoidale posterioare si meaturilor superior si mijlociu. 3. nervii nazo-palatini. Formeaza cu lacrimalul din oftalmic arcada zigomatico-lacrimala.parcurg canalul incisiv si inerveaza mucoasa septului nazal.in numar de 2-3. jugo-labiale-pentru tegumentele si mucoasa obrajilor si buzei superioare 2. nervii nazali superiori: merg impreuna cu artera sfeno-palatina prin orificiul sfeno-palatin. ramuri mediale. impreuna cu artea meningee mijlocie si inerveaza dura mater din fosa craniana mijlocie. este insotit de artera suborbitara. formand astfel buchetul vasculo-nervos suborbitar. ramul meningeal mijlociu. secretorii pentru glanda lacrimala. pe traiectul careia vin filete motorii. descendente. La acest nivel da un ram palpebral pentru pleoapa mijlocie si un ram temporo-malar care parcurge canalul in forma de Y sapat in osul zigomatic. ramul zigomatic-se desprinde din nervul maxilar imediat sub gaura rotunda. foarte greu de sistematizat si totusi au putut fi impartiti in urmatoarele categorii de ramuri: • • ramurile orbitare. santului si canalului suborbitar.La nivelul fisurii orbitale inferioare. care merge impreuna cu artera pterigo-palatina prin canalul cu acelasi nume si inerveaza mucoasa faringelui din jurul trompei lui Eustachio. gingia incisivilor superiori si portiunea anterioara a boltii palatine. 2. se numeste "nervul faringian al lui Bock" sau nervul pterogo-palatin. 2. nervii sfeno-palatini: se formeaza in portiunea cea mai inalta a fosei pterigopalatine si se desprind din nervul maxilar dupa ce acesta a schimbat filete cu ganglionul sfeno-palatin al lui Meckel. inferioare.patrunde prin gaura spinoasa. ascendente. iar de la nivelul orificiului suborbitar. nervii palatini-2d1-nervii palatini anteriori(mari) parcurg canalul palatin mare cu artera palatina descendenta si inerveaza mucoasa palatului dur. • • . Dintre acestia. vestibulul nazal. palpebrale: pentru pleoapa inferioara. dand filete pentru tegumentele pometilor obrajilor si tegumentele regiunii temporale. unul este mai voluminos.

• La nivelul gaurii ovale sau imediat sub aceasta. • Nervii dentari se anastomozeaza intre ei si formeaza plexul dentar superior. care atunci cand exista se deschid la nivelul canalului suborbitar si inerveaza primul molar superior. fara a face sinapsa in acesta si se aseaza dedesubtul radacinii senzitive. nervii alveolari/dentari postero-superiori. nazala. Ajunge in fosa infratemporala si dupa un . fiind invelite intro teaca piala proprie si separate de o dependinta a durei mater. se descriu inconstant si nervii mijlocii si superiori. nervii alveolari anteriori si superiori-se desprind din maxilar in imediata apropiere a orificiului suborbitar si parcurg un canal propriu sapat in peretele anterior al snusului maxilar si inerveaza incisivii si caninii superiori. trece pe sub ganglionul lui Gasser. Radacina motorie provine din nucleul masticator principal din punte. una dedesubtul celeilalte. alveolare pentru alveolele dentare mucoase pentru gingia superioarasi dentare pentru dintii superiori. Nervul mandibular(nv mixt): Se formeaza prin unirea a 2 radacini: • cea senzitiva se desprinde din portiunea cea mai laterala a marginii anterioare a ganglionului lui Gasser si parcurge tunelul lateral al cavumului lui Meckel. Cam la 4-5 mm sub gaura ovala. Eferentele gangionului sunt reprezentate de fibrele post ganglionare. acesta apartine nervului intermediar. din care se desprind-filete osteo-periostice pentru maxila. Nervului maxilar ii este atasat un ganglion vegetativ parasimpatic numit ganglionul sfeno-palatin al lui Meckel. Cele 2 radacini.• • nervii palatini mici(posteriori)-parcurg gaurile palatine mici. care iau calea nervului zigomatic si apoi a arcadei zigomatico-lacrimale. Ies din craniu prin gaura ovala. patrund prin orificiile si canalele alveolare ale acesteia si inerveaza ultimii 2 molari superiori si sinusul maxilar. parcurg fosa craniana mijlocie. inerveaza portiunea posterioara a boltii palatine si mucoasa valului palatin. faringiana. ajungand la glanda lacrimala si calea nervilor sfeno-palatini pentru a ajunge la glandele mucoaselor bucala. se gaseste ganglionul otic al lui Arnold. deocarece la el ajung fibre vedetative parasimpatice preganglionare. cele 2 radacini se anastomozeaza si formeaza trunchiul nervului mandibular. senzitiva si motorie.coboara pe tuberozitatea maxilei. fiind insotite de artera meningee mica si de un mic plex venos. Din punct de vedere functional. pe fata mediala a nervului mandibular. de la nucleul lacrimo-muco-nazal al lui Yagita.

inervand tegumentele si mucoasa buzei inferioare.patrunde impreuna cu artera cu acelasi nume prin orificiul canalului mandibular. 2. si nervul bucal. trunchiul comun de nervi pentru muschii pterigoidian medial. insotit de artera cu acelasi nume. care inerveaza fibrele posterioare ale nervului temporal si este insotit de artera cu acelasi nume si ramul maseterin care trece prin incizura ramurii mandibulei si inerveaza muschiul maseter. impartindu-se intr-un trunchi anterior si unul posterior. conductul auditiv extern. nervul temporal profund mijlociu-merge intre muschiul pterigoidian lateral si aripa mare a sfenoidului. 3. Ramurile terminale ale trunchiului posterior: 1. nervul temporo-maseterin-merge intre muschiul pterogoidian lateral si tavanul fosei infratemporale si la nivelul crestei infratemporale se termina dand nervul temporal profund posterior. si iese din loja insotind vasele temporale superficiale. situat pe fata mediala a ramurii mandibulei. 4. formeaza o butoniera prin care trece artera meningee mijlocie. nervul recurent meningeal. inerveaza fibrela anterioare ale muschiului temporal. pentru incisivii si caninii inferiori si gingia acestora. Ramurile terminale ale trunchiului anterior sunt: 1. nervul alveolar inferior. Este insotit de un ram cu acelasi nume din artera maxilara. Da un singur ram colateral. peristafilin extern si muschiul ciocanului.traiect foarte scurt(< 1 cm) intre cei doi muschi pterigoidieni. o strabate. din el se desprinde nervul pentru muschiul milo-hioidian si ram pentru pantecele anterior al digastricului. in fosa infratemporala. senzitiv. se reflecta la nivelul crestei infratemporale si patrunde in portiunea mijlocie a muschiului temporal. mervul se termina. . La intrare. care patrunde in craniu prin gaura spinoasa impreuna cu artera meningee mijlocie si ajunge sa inerveze sinusul sfenoidal si celulele mastoidiene. pavilionul urechii. impartindu-se intr-un ram mentonier. 2. Parcurge canalul mandibular in intregime si in dreptul gaurii mentoniere se termina. nervul auriculo-temporal-imediat dupa originea sa.bucal-din care se desprind nervul temporal profund anterioe. nervul temporo. trece apoi prin butoniera retrocondiliana a lui Juvara insotind artera maxilara. inervand tegumentele si mucoasa obrajilor. fata laterala a membranei timpanului si filete senzitive pentru tegumentele parotidiene. Trece impreuna cu acestea anterior conductului auditiv extern si se termina dand filete pentru articulatia temporo-mandibulara. tegumentele barbiei si un ram incisiv. Ajunge in loja parotidei. Nervul auriculo-temporal se anastomozeaza cu ramul comunicant al ganglionului otic lui Arnold si in felul acesta primeste fibre motorii secretorii pentru glanda parotida. care este senzitiv.

Acestia primesc fibre vegetative parasimpatice preganglionare care vin pe calea nervului coarda timpanului. patrunde in limba si inerveaza senzitiv mucoasa linguala dinaintea V-ului lingual. Nervului mandibular ii este anexat un ganglion-al lui Arnold. merg sa inerveze secretor motor. Nervului lingual ii sunt anexati 2 ganglioni vegetativi parasimpatici. ganglionul sublingual si submandibular. Fibrele post-ganglionare. 3. Acesta.In interiorul canalului mandibular. glandele salivare submandibulara si sublinguala. Da filete pentru amigdalele paltine si valul palatin. formand plexul alveolar dentar inferior. deoarece primeste fibre parasimparice ce vin de la nucleul salivator inferior pe calea nervului 9. ram din intermediar. . eferente. nervul lingual(* a nu se confunda cu cel din facial). Fibrele post-ganglionare iau calea ramurilor comunicante cu nervul auriculo-temporal si apoi pe calea nervului auriculo-temporal inerveaza motor secretor glanda parotida.parcurge spatiul dintre cei 2 muschi pterigoidieni. nervul se ramifica si se anastomozeaza bogat. ramul comunicant cu nervul hipoglos si ramul comunicant cu nervul coarda timpanului. din punct de vedere functional apartine nervului glosofaringian. de la nucleul salivator superior. Pe traiectul lui se desprind ramuri pentru istmul faringian.