You are on page 1of 5

Cyberpesten

Wat is cyberpesten?
Onder cyberpesten verstaan we alle vormen van pesterijen die een beroep doen op nieuwe informatie- en communicatietechnologien, zoals internet, gsm of computer om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen,... Zo kunnen er via sms beledigingen of bedreigingen verstuurd worden of via MMS genante foto's. Maar ook via de computer en internet zijn er diverse pestmogelijkheden': elkaars paswoord stelen en zo iemands account binnendringen om deze voor de gebruiker te blokkeren of in naam van de gebruiker beledigende berichten rond te sturen, inbreken in de computer en persoonlijke info stelen, pesten via MSN of chatrooms, een website of weblog met kwetsende inhoud en foto's over het slachtoffer aanmaken,... Voor wie een beetje op de hoogte is van de nieuwe technologien zijn de mogelijkheden legio. De top vijf van meest gebruikte manieren ziet er als volgt uit: 1. beledigingen of bedreigingen via internet of MSN 2. iemand misleiden door zich als iemand anders voor te doen en bijvoorbeeld bestellingen te doen op diens naam 3. roddels verspreiden via internet of gsm 4. in iemands inbox inbreken en het paswoord veranderen 5. opzettelijk een virus doorsturen.

Komt cyberpesten vaak voor?


Pesten is jammer genoeg een fenomeen van alle tijden. Recent onderzoek wees uit dat ongeveer 20 % van de jongeren reeds het slachtoffer werd van pesterijen. Vaak gaat het om "klassiek" pesten, maar toch zien we dat ook meer en meer kinderen en jongeren het slachtoffer worden van cyberpesten. Momenteel zou n jongere op tien met cyberpesten geconfronteerd worden. 1,6 % van de jongeren zou zelfs dagelijks of zeer regelmatig op deze manier lastiggevallen worden. Bovendien is er een sterke correlatie tussen klassiek pesten en cyberpesten: het gewone pesten zet zich blijkbaar voort via nieuwe technologien. Wie overdag gepest wordt op de speelplaats, wordt 's avonds doorgepest via de computer.

Verschil tussen pesten en cyberpesten

Er is een sterk verband tussen cyberpesten en het pesten op de speelplaats. Vaak gaat het pesten op de speelplaats overdag, 's avonds gewoon door via de computer of gsm. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen 'klassiek pesten' en cyberpesten.

Het cyberpesten is veel directer, veel persoonlijker en een aanval op de private levenssfeer. Kinderen en jongeren nemen het pesten mee in hun bed en zijn er niet van verlost als zij 's avonds thuis voor de computer zitten. Kinderen hebben vaak het gevoel dat de hele wereld toekijkt hoe zij gepest en belachelijk gemaakt worden. Ouders zijn meestal laat of niet op de hoogte dat er een probleem is, juist omdat het via internet en gsm verloopt.

Wat kan je eraan doen ?


Cyberpesten voorkomen 1. Geef nooit vertrouwelijke informatie zoals je paswoord, adres of telefoonnummer aan iemand anders, zelfs niet als je die persoon vertrouwt. 2. Zet nooit zomaar je webcam aan. Degene aan de andere kant kan zonder dat je het weet foto's en filmpjes van je maken en daarna op het internet zetten. 3. Open of download geen mails of attachments van mensen die je niet kent. Reageer nooit op spam of kettingbrieven. 4. Accepteer niet om het even wie in je contactenlijst op MSN. 5. Geef nooit het e-mailadres van iemand anders door. Je weet nooit wat die persoon ermee zal doen. 6. Blijf altijd beleefd en stuur zelf geen berichten die kwetsend kunnen zijn. Weet dat wat jij grappig vindt, bij anderen niet altijd als een grap overkomt en erg kan kwetsen. Doe op het internet nooit wat je in het echte leven niet zou doen. 7. Zet nooit informatie over anderen op je eigen website of weblog. Wat als ik gecyberpest wordt? 1. Het belangrijkste is dat je niet blijft zitten met je probleem. Vertel het aan iemand die je vertrouwt, liefst een volwassene zoals je ouders of een leerkracht. 2. Vat scheldpartijen nooit te persoonlijk op. Het is zeker niet jouw fout !! 3. Reageer nooit op pestmails of -smsjes. Vaak is de pret er voor de pestkop dan snel af. Als je op de chat gepest wordt, ga er dan niet op in maar zet gewoon het scherm uit en haal er een volwassene bij. 4. Ongewenste e-mail(s) kan je blokkeren of weigeren. Blokkeer ook mensen die je lastigvallen in je contactenlijst van MSN. 5. Gebruik een nieuwe nickname in een chatbox. 6. Een nieuw e-mailadres aanmaken. Hierbij kan je eventueel werken met twee adressen. Eentje dat gebruikt wordt voor goede vrienden (die dan ook beloven dit aan niemand anders door te geven) en

eentje voor de ruimere kennissenkring en de inschrijving op sites of MSN. 7. Als je gepest wordt in publieke chatrooms, kan je de moderator aanspreken. Hij zal de persoon dan eventueel blokkeren. Hetzelfde geldt voor de providers van websites of weblogs. 8. Als het pesten toch aanhoudt en in ernstige gevallen, kan de politie ingeschakeld worden. Hiervoor is wel bewijsmateriaal' nodig. Leer hoe je een MSN-conversatie kan opslaan of print screens kan maken van ongewenste chatsessies of foto's. Verwittig je ouders als je dat nog niet deed. Zij kunnen met jou naar de politie gaan.

Scenario
Mijn filmpje gaat gaan over cyberpesten. Ik wil aan kinderen tonen wat dit precies inhoud. Cyberpesten is pesten op het internet, via sms of e-mail of via andere sociale netwerksites en gebeurt meestal anoniem. In mijn filmpje geef ik hen tips hoe ze cyberpesten kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als dit bij hen gebeurd.

FRAGMENT 1 Hierbij laat ik een gesprek tussen Ghost en Mieke zien dat ik op youtube heb gevonden. GHOST zegt: Hey trut Mieke zegt: ? GHOST zegt: ja, ik heb het op jou, trut Mieke zegt: Wie ben jij? GHOST zegt: ik word je ergste nachtmerrie Mieke zegt: Wie je ook bent, als je zo verder doet blokkeer ik je GHOST zegt: Nee wacht Ik weet meer van jou dan je denkt Mieke zegt: Dat interesseert me niet GHOST zegt: Ik weet dat je elke woensdag avond langs het park fietst Mieke zegt: en dan? GHOST zegt: en dan? Wacht maar woensdag. Ik krijg je wel!! FRAGMENT 2 Dit fragment gaat over pesten via sms. Dit heb ik zelf gefilmd. Ik krijg een bericht na het gesprek op msn van een onbekende nummer. In het bericht staat Wacht maar tot woensdag, ik pak je wel FRAGMENT 3

Dit gaat over pesten via facebook. Dit fragment is ook zelf gefilmd. Ik heb 2 facebook profielen aangemaakt: - Veerle De Rijcke (degene die gepest wordt) - Sabine Verhelst (pester) Veerle merkt dat ze een privbericht heeft en opent dit. In het privbericht staan scheldwoorden en een foto die ze bewerkt hebben. (de foto is gevonden op google). Sabine: Dikke koe!! Sabine: Ik pak je wel;bitch! Sabine: Hier we hebben je foto een beetje aangepast, is nu veel beter!!

Sabine: HAHHAHAHAHAHAHHA FRAGMENT 4 Bij dit fragment geef ik tips om cyberpesten te voorkomen. Ik heb de tips uitgetypt op bladeren en n voor n laat ik deze zien. 1. Geef nooit vertrouwelijke informatie 2. Zet nooit zomaar je webcam aan. 3. Open geen mails van mensen die je niet kent 4. Accepteer niet om het even wie (dit geldt voor alle sociale netwerksites).

FRAGMENT 5 Dit fragment geeft weer wat ze moeten doen als ze gecyberpest worden. Ik toon de tips zoals in het vorige fragment, En voor n. 1. Blijf niet zitten met je probleem= PRAAT erover met je ouders, leerkracht 2. Reageer nooit op pestmails of -smsjes. 3. Blijf altijd beleefd en stuur zelf geen kwetsende berichten. 4. Een nieuw e-mailadres aanmaken. 5. In ernstige gevallen = politie verwittigen

BRONNEN

Gjb88, http://www.youtube.com/watch?v=iQZnzjBMiPQ Cyberpesten; http://www.clicksafe.be/jongeren/?q=cyberpesten http://www.veiligonline.be/cyberpesten http://www.google.be/search? newwindow=1&q=cyberpesten&um=1&ie=UTF8&hl=nl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JwCWUaepFczy7 Abs3YCIAg&biw=1366&bih=647&sei=sQGWUdKoDPCY0AWJhYHgBQ