You are on page 1of 5

Stoian George Grupa 433D

Cuplaje parazite de tip capacitiv si solutia pentru reducerea lor
Scopul lucrarii:
Intelegerea modului de producere a cuplajelor parasite capacitive si prezentarea metodelor de reducere a lor. Chestiuni de studiat a)Dependenta eficientei ecranarii electrice: -de natura materialului din care este confectionat ecranul -de grosimea ecranului -de discontinuitatile din ecran -de frecventa de lucru -de impedanta de conectare la masa a ecranului b)Valoarea capacitatii parasite: -dintre diverse parti conductoare (parti metalice) ale circuitelor,etajelor sau sistemelor -dintre diverse trasee de cablaj imprimat; -dintre conductoarele unei forme de cablu (conductoare conventionale); c)Modurile practice de realizare a ecranelor electrice d)Solutii de ecranare electrica utilizate in sisteme audio-video ( radioreceptoare, televizoare, magnetofoane, casetofoane, radiocasetofoane ) si in aparatura de laborator ( generatoare de semnal, osciloscoape multimetre electronice, etc)

Notiuni teoretice:
Intre diversele parti conductoare dintr-un sistem electronic exista capacitate parazite care pot determina un transfer nedorit de semnale intre circuitele din sistem. Consideram 2 conductoare A si B ce apartin unor circuite diferite. Se presupune ca circuitul conductorului B este de semnal mic format dintr-un generator UB,cu impedanta interna Zg si un amplificator cu impedanta de intrare Zin, in timp ce circuitul conductorului A este un circuit de semnal mare.

nu anularea CAM. impedanta echivalenta a circuitului perturbat ZB=Zg//Zin//CBM unde CBM = capacitatea parazita a conductorului B fata de masa UPB(A)= tensiunea perturbatoare care apare in circuitul B la bornele Zin. CBM –capacitatile parazite ale conductoarelor A si B fata de masa CAE. CBM – capacitatile parazite totale fata de masa ale celor 2 conductoare in prezenta ecranului CAM=CAM+CAE In general CPE<<CP CAE//CAM.Un astfel de ecran ar anula CP. CBE//CBM =>prin ecranare capacitatile parazite fata de masa cresc. ZB – impedanta echivalenta a ochilui de circuit B. datorita circuitului A ZB UA UPB= 1 ZB + jwC P (in regim armonic) CP (1pF…100pF) => 1 >>/ZB/ => UPB (A)=jωCPZBUA wC P Efectul cuplajelor parazite de tip capacitiv creste proportional cu frecventa cu tensiunea din circuitul perturbator.CP produce un cuplaj parazit si circuitele se vor perturba reciproc UA>>UB (presupunem) => circuitului A e circuitul perturbator iar circuitul B e perturbat. de rezistivitate nula si de potential nul.vazuta dinspre conductorul B spre masa.ieftina) -reduce CP (conductoarele A si B trebuie sa fie scurte. Dar ecranele reale produc doar reducerea lui CP. departate si plasate pe directii cat mai neparalele sau se folosesc ecrane plasate convenabil intre cele 2 circuite) -reduce UA (simetrizam circuitul A astfel incat in ambele parti sa avem acceasi cadere de tensiune UA/2) Un ecran electric ideal este un perete conductor de dimensiuni infinite.fara discontinuitati de suprafata . CBM=CBM+CBE . CBE – capacitatile celor 2 conductoare fata de ecran CPE – capacitatea parazita intre cele 2 conductoare in prezenta ecranului CAM. Pentru a reduce acest efect putem: -reduce frecventa (surse de comutatie) -reduce ZB cea mai folosita solutie (simpla. cu CP si cu impedanta echivalenta a circuitului perturbat.

5 In continuare vom analiza efectele ecranarii: .8pF 2Π * 10 6 * 10 3 * 1.5 C3 = 8 * 10 −3 =84. de tip perete despartitor se determina eficienta de ecranare electrica si se studiaza dependenta ei de natura materialului din care este facut ecranul.Cele doua placi formeaza de fapt un condensator plan. de grosimea ecranului.Eficienta de ecranare electrica (γ) γ= U PB ( A) C = P U PB ( A. Pentru aceasta se foloseste un montaj dupa schema din fig 1.3pF f2 20mV 21. prin capacitatea caruia.5 20 * 10 −3 C2 = =21.8pF Desfasurarea lucrarii: C1 = 50 *10 −3 =5.2pF 2Π * 10 6 * 10 3 * 1. o parte din tensiunea U1 apar se sarcina R????? Citim pe osciloscop semnalul pe placa A: Avv=1.2pF f3 8mV 84. de frecventa semnalului perturbator si de diverse perturbatii realizate in ecran. E ) C PE Pentru mai multe ecrane.3pF 2Π * 10 6 * 10 3 * 1.1 unde P1 si P2 reprezinta doua placi metalice plan paralele intre care se introduce ecranul de studiat.5V (Cuplam sonda la generator pentru a introduce acest semnal pe placa A) Cu alta sonda citim ce iese pe placa B: Avv=50mV Vom face acceasi masuratoare pentru f2=100KHz si f3=10KHz U2 Vom calcula Cp= in fiecare caz wRU 1 Frecventa U fara ecran CP fara ecran f1 50mV 5.

cu cat impedanta de legare la masa e mai mare cu atat eficienta e mai proasta b)Eficienta de ecranare electrica pentru 2 trasee de cablaj imprimat in functie de latimea ecranului Introducem semnalul pe traseul 2 (Avv=1.-Folosim ecranul gros de aluminiu continuu Pentru a evita aparitia erorilor am masurat fondul de zgomot am mediului care a rezultat nul.bronz si fier ->ecranare buna -Ecran de fier gaurit ->U2=2mV Nu conteaza essential materialul la ecranare electrica a)Eficinta de ecranare functie de impedanta de legare la masa a ecranului Z=0Ω Z=10Ω Z=1KΩ Z=100KΩ ->avem ecranare perfecta ->U2=2mV ->U2=55mV ->U2=100mV In concluzie. Introducand pur si simplu ecranul capacitatea parazita ar creste.7 Introduccem un ecran sip e traseul 4 => U5=20mV => γ=4 .Campul electric se atenueaza la suprafata ecranului. la ecranarea electrica grosimea nu e esentiala.S-a constatat in acest caz o ecranare perfecta. -Folosim ecranul de Al cu gauri mari: U2=2mV Se realizeaza o ecranare destul de modesta -Ecran de Cu masiv -> ecranare masiva (U2=0V) -Folosim ecran de Cu cu gauri mici -> ecranare perfecta -Folosim ecran de Cu cu gauri mari -> U2=2mV -Ecran de Cu cu o singura gaura mare ->U2=10mV (ecranare mai slaba) Concluzie :pentru o ecranare buna e bines a avem mai multe gauri mici.5V) Citim semnalul pe traseul 5fara ecran U5=80mV CP= U5 wrU 2 Introducem un ecran pe traseul 3 => U5=40mV => γ=80/40=2 Introducem un ecran sip e traseul 1 => U5=14mV => γ=5. -Ecranare de alama. Pentru a evita acest lucru am legat ecranul la masa cu un fir scurt. -Folosim ecranul cel mai subtire Constatam ca se realizeaza o ecranare perfecta In concluzie.

5.Introducem ecran si pe traseul 6 => U5=8mV => γ=10 Daca ecranam si traseul 7.4. vom avea o valoare a lui U5 un pic mai scazuta. Introducem semnal pe conductorul 3 si vom citi pe 6 semnalul Fara ecran 4 ecran 4. format in plus din 7 conductoare filare litate.Obtinem ecranare totala (U1=0) .5 ecran 2.5 ecran 2. d)Capacitatea parazita dintre un conductor normal si unul ecrant si eficienta de ecranare Introducem semnal pe traseul 3 Citim semnalul pe traseul 1 (U1=200mV) Traseul 2 este deja ecranat astfel ca doar il punem la masa.7 ecran => => => => => U6=150mV U6=60mV U6=40mV U6=20mV U6=10mV Pentru imbunatatire considerabila putem pune un plan de masa. Concluzie :Cu cat sunt mai multe ecrane cu atat eficienta creste Daca punem in plus un plan de masa la forma de cabluri γ imbunatateste c)Capacitatea parazita dintre conductoarele unui cablu panglica conventional.4.