ISI KANDUNGAN

1

Senarai Kandungan

Muka Surat

Penghargaan

3

Alat-alat teknologi yang mengatasi had penglihatan manusia Alat teknologi pilihan :periskop

5

9

Mari mencipta periskop!!

15

Rujukan

28

2

PENGHARGA AN 3 .

Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnia Nya. Tidak dilupakan juga kepada guru matapelajaran Sains saya. Puan Sarina yang telah memberikan garis panduan dan tunjuk ajar sepanjang saya melaksanakan tugasan ini supaya tugasan ini dapat memenuhi kriteria yang dikehendaki. Penghargaan ini juga saya tujukan kepada rakan-rakan yang sudi berkongsi pengetahuan untuk melaksanakan tugasan ini 4 . saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih dan sekalung penghargaan kepada keluarga saya yang telah banyak memberi bantuan dan sokongan dari segi mental dan material. saya berjaya menyiapkan tugasan kerja kursus Sains yang dipertanggungjawabkan bagi semua murid kelas 2 RK ini. Dikesempatan ini.

ALAT-ALAT TEKNOLOGI YANG MENGATASI HAD PENGLIHATAN MANUSIA 5 .

Soalan : Senaraikan semua alat di dunjia yang digunakan untuk mengatasi had penglihatan manusia TELESKOP BINOKULAR 6 .

PERISKOP MIKROSKOP KANTA LEKAP CERMIN MATA RIFLE SKOP MONOKULAR 7 .

KALEIDOSKOP SPOTTING SKOP RANGE FINDER 8 .

KANTA PEMBESAR RED DOT DKOP ALAT TEKNOLOGI PILIHAN: PERISKOP 9 .

Soalan : Pilih satu alat dengan gambar rajah berlabel PENGENALAN : APA ITU PERISKOP? Nama periskop berasal daripada dua perkataan Greek iaitu peri yang bermaksud sekeliling dan scopus yang bermaksud untuk dilihat. 10 .Periskop merupakan satu alat optik untuk mengamati objek dari posisi tersembunyi dan membantu manusia untuk melihat objek yang terhalang oleh dinding.sudut dan sebagainya.Periskop digunakan oleh Angkatan Laut agar para pelaut yang berada di dalam kapal selam dapat melihat apa yang ada di permukaan air. Periskop juga biasa dijumpai pada kenderaan yang digunakan ketika perperangan iaitu kereta kebal.

Periskop pada kapal selam panjangnya hamper 60 kaki (18 meter).semakin kecil objek yang dapat dilihat oleh pemerhati.Namun binaan periskop pada kapal selam lebih kompleks berbanding periskop mudah yang hanya mempunyai dua cermin satah di dalamya.Walau bagaimanapun.Pada dasarnya semakin panjang sesuatu periskop.saya hanya akan menghuraikan berkenaan periskop yang digunakan pada kapal selam. 11 .

Bahagian periskop di luar kapal selam Hasil objek yang dilihat Bahagian periskop di dalam kapal selam Pemerhati Kedudukan periskop pada bahagian dalam dan luar kapal selam Cermin satah 1/ Prisma 12 .

Objek Cahaya Kanta pembesar Mata pemerhati Cermin satah 2/Prisma Bahagian dalam periskop pada kapal selam Soalan : Penerangan cara alat beroperasi BAGAIMANA PERISKOP 13 .

kalis air dan tahan tekanan yang wujud di lautan dalam Periskop berfungsi apabila cahaya yang dikumpulkan daripada objek mengenai cermin satah 1 (rujuk rajah di atas) yang diletakkan pada kedudukan 45 darjah dipantulkan pada sudut yang sama. Periskop pada kapal selam mempunyai binaan tiub yang tebal.Sesuatu periskop boleh memutar 360 darjah supaya pemerhati boleh setiap sudut di sekelilingnya. iaitu diperbuat daripada tiub panjang yang mengandungi cermin di kedua-dua bahagian hujungnya.ia memantul sekali lagi pada sudut 45 darjah ke arah mata pemerhati.PADA KAPAL SELAM BERFUNGSI? Secara asasnya periskop dibina dan berfungsi hampir sama dengan teleskop. Cahaya tersebut memantul kepada cermin satah 2.Oleh sebab itu. setentang Soalan: Prinsip-prinsip cahaya yang diaplikasikan APAKAH PRINSIP CAHAYA YANG DIAPLIKASIKAN 14 .semakin kecil imej yang terhasil.periskop yang lebih canggih mempunyai kanta pembesar di sepanjang tiub dan prisma pemantul menggantikan cermin.Dua cermin tersebut dimuatkan kedalam tiub dalam keadaan (parallel) dan disengetkan pada sudut 45 darjah Semakin panjang tiub periskop. Apabila cahaya tersebut mengenai cermin satah 2.Prisma digunakan menggantikan cermin kerana cermin bersifat rapuh dan tidak tahan keadaan persekitaran kapal selam dank anta pembesar digunakan untuk membesarkan imej.

Apabila cahaya mengenai sesuatu permukaan. Prinsip cahaya yang diaplikasikan dalam penggunaan periskop adalah cahaya boleh memantul.dll).Kaedah pantulan cahaya bergantung pada jenis permukaan. cahaya akan melantun atau memantul.Jika ada objek di hadapan kamu yang berdekatan dengan sumber cahaya (matahari.lampu. 15 .Cahaya yang mengenai permukaan licin seperti cermin akan memantul kembali dalam sudut yang sama.cermin merupakan bahan yang paling sesuai untuk memantulkan cahaya.kamu tidak dapat melihatnya kerana cahaya hanya bergerak dalam garisan lurus.jika objek tersebut tidak bersetentang dengan kamu.Permukaan rata memantulkan cahaya secara teratur manakala permukaan kasar memantulkan cahaya secara berselerak.ia akan memantulkan sinaran cahaya yang lurus daripada sumber tersebut kepada mata manusia bagi membolehkan manusia melihatnya.Walau bagaimanapun. Pantulan ialah pembalikan cahaya daripada sesuatu permukaan.DALAM PENGGUNAAN PERISKOP PADA KAPAL SELAM? Cahaya bergerak dalam garisan lurus.Oleh sebab itu. Sifat cahaya ini disebut pantulan.

MARI MENCIPTA PERISKOP! BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN 16 .

Jangan potong sehingga ke hujung kotak sehingga kotak terbahagi dua .petak) Pisau (untuk memotong) Pembaris Protaktor Pensil Pita pelekat (masking tape ) Potong bahagian atas kotak susu menggunakan pisau. Sekarang.dengan menggunakan pembaris dan pensil hasilkan satu garisan. Buat lubang dibahagian bawah kotak susu. 1/4 inci Baringkan kotak . Potong mengikut garisan tersebut.Tinggalkan kira-kira ¼ inci dibahagian sisi lubang tersebut. Selitkan cermin ke dalam lubang yang telah dipotong .Ukur 45 darjah menggunakan protaktor .       2 kotak susu 2 cermin kecil ( rata. Lekatkan cermin pada posisi 45 darjah menggunakan pita 17 .

Uji periskop tersebut dengan melihat ke dalam lubang yang dibuat(langkah 2).Pastikan kotak susu yang dibawah lubangnya menghadap mata kamu manakala kotak susu diatas sebaliknya. periskop sudah siap!!!. Sekarang. Dirikan kedua-dua kotak susu.Gunakanlah untuk tengok objek sekitar melepasi tembok yang tinggi. 18 . Sambung dan lekatkan kedua-dua kotak susu tersebut.pelekat. Ulangi langkah 1 hingga 6 pada kotak susu yang ke-dua.

RUJUKAN 19 .

html http://en.org/wiki/Periscope Buku Rujukan Buku teks sains m/s:29/22 Orang Perseorangan Guru Sains : Puan Sarina Bt Darus 20 .edu/science_explorer/index.exploratorium.wikipedia.Laman web http://www.

SEKIAN 21 .

22 .

NAMA :MUHAMMAD SYAHMI BIN ZAINAL ABIDIN KELAS TAJUK :2 RANCANGAN KHAS :ALAT TEKNOLOGI YANG MEMBANTU MENGATASI HAD DERIA PENGLIHATAN MANUSIA GURU :PUAN SARINA BINTI DARUS 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful