SMKA Maahad Hamidiah PBS Tingkatan 1 B6D5E1 Nama : Liyana Syahirah Binti Ramlan Tarikh : Tingkatan : 1 Hamzah Bidang

pembelajaran : Udara di sekeliling kita Objektif pembelajaran : 5.5 Menganalisa kesan pencemaran udara 5.6 Menyedari kepentingan untuk mengekalkan udara yang bersih B6D5E1 - Membuat pembentangan dalam pelbagai bentuk mengenai pencemaran udara Arahan : Sediakan satu pembentangan mengenai pencemaran udara . Pembentangan anda mestilah mengandungi : a) b) c) d) e) f) Maksud pencemaran udara Contoh bahan cemar udara dan sumber Kesan pencemaran udara Langkah- langkah untuk menghalang dan mengawal pencemaran udara Cara mengekalkan udara supaya bersih Cara mempraktikan amalan yang mengekalkan udara yang bersih

A) PENCEMARAN UDARA Pencemaran udara ialah pelepasan bahan ke dalam atmosfera yang melepaskan pelbagai kesan berbahaya kepada alam sekitar . kilang asbestos dan kilang papan • kuari C) KESAN PENCEMARAN UDARA bronkitis kanser peparu Kesan Pencemaran Udara batuk sakit mata asma . B) BAHAN CEMAR UDARA DAN SUMBERNYA Debu • tapak pembinaan bangunan dan jalan raya • kilang simen.

D) LANGKAH-LANGKAH UNTUk MENGAWAL PENCEMARAN UDARA Melalui undangundang Denda kepada perokok yang merokok di kawasan larangan Denda kepada individu yang melakukan pembakaran terbuka Denda pemandu kenderaan yang ekzosnya mengeluarkan banyak asap Tidak membenarkan kilang didirikan berhampiran kawasan perumahan Melalui pendidikan Pendidikan di sekolah yang menekankan pencemaran udara dan langkah-langkah pengawalannya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful