ACTIVITY CROSSWORD ANSWERS

Why do it? Group or individual activity What you’ll need For fun and to test knowledge Individual Copies of the crossword Pens 20 minutes

How long will it take?

The Brief: Solve the clues and complete the crossword. Other Suggested Activities: • Reproduce the crossword in your company newsletter. • Put copies of the crossword in staff rest areas. • Adapt the template to create your own crossword. You could run a competition by encouraging employees to submit their own.

1

2

3

4

H
6

E M P A A L C O H R R A N O I E

D O P S
10

E

D E P

4

5

A C E
7

I
8

D B R E A T H A R

S H E R
11

T
9

P R

F U R I X
14 15

R N E
12

P T S
16

S S B E T R I I P I

E W S W I A L L O
22

13

C O C A L
17

C C B F F E E
20

I
18

O O A A O O C O N O I F E E
21 24

D T R I P

N

T U R K E Y
30

L

L Y S E

Y

19

O N

L D

I

N W

W O R K E
26 27 28

23

J
25 29

A

R A E

H E R O I A T U

S T

D R O L S E L L O R E

R O C K

U G L U E

E M P

A F F
31

C O U N

0800 77 66 00 talktofrank.com

FREE CONFIDENTIAL DRUGS INFORMATION AND ADVICE 24HRS A DAY

CROSSWORD
1 2 3 4

H
6

E M P A

D

D

4

5

A E
7 8

P
9

H
11

B P

F
10

R
12

U S S
13 14 15 16

C
17

C C B O C F

B A T R I
18

I O T

S

19

E E
20 21

22

W
23 24

P H
26 30

W
27 28

J
25 29

S T

D R

G

31

C
DOWN 2 The feeling you get when everyone’s out to get you – or if you frequently use cannabis (8) 4 A sunken place or a low mood (10) 5 What is left over when a cigarette is smoked (3) 6 The most frequently used drug in the UK workplace today (7) 8 Roadside equipment used to detect alcohol (12) 9 Someone dependent on heroin wants another ____ (3) 14 Wake-up and smell the stimulant (6) 15 Not a good journey with LSD (3,4) 16 How ecstasy is usually taken (9) 17 & 18 Boxing Day lunch for a recovering drug user? (4,6) 20 Small piece of folded paper used to package powdered drugs such as cocaine or speed (4) 24 Smack, brown, skag (6) 25 A company’s greatest asset? (4) 27 A popular form of music or a quantity of crack cocaine (4) 28 A substance which is easy to get stuck on (4) 30 How someone might make a joint (4)

ACROSS 1 Plant which can be made into rope or clothes (4) 3 An athlete taking drugs is _______ (5) 5 Another name for LSD (4) 6 Cardiac/police ___________ (6) 7 You might use one of these to flavour your cooking or as a slang term for cannabis (4) 10 Fluid most commonly tested for signs of drug use (5) 11 Almost seventeen million working days are lost ____ annum from alcohol related problems (3) 12 What people do to mushrooms to make a tea (4) 13 Plant from which cocaine is derived (4) 17 To respect privacy, how all employers should treat their staff’s problems (14) 19 Go to www.talktofrank.com to find information ______ (6) 21 Crack cocaine is smoked through a _______ (4) 22 Toil or labour – not a place for drugs (4) 23 A pint of beer (slang) or a glass container (3) 26 Ecstasy, heroin and cocaine are all Class A types of _______ (4) 29 Many club drugs can lead to an increase in the body’s ________________ (11) 31 A person skilled in helping to deal confidentially with drug or alcohol issues (10)

0800 77 66 00 talktofrank.com

FREE CONFIDENTIAL DRUGS INFORMATION AND ADVICE 24HRS A DAY

ACTIVITY QUIZ
QUIZ QUESTIONS
Step 1. £100 Who should you speak to for friendly, confidential drugs advice? A Your Grandma B FRANK (0800 77 66 00) C Your boss D Bill Clinton Step 2. £200 Which one of these four words is NOT slang for cannabis? A Skunk B Blow C Potpourri D Reefer Step 3. £400 Where do most drug-users get their supply from? A Friends B Dealers C Family members D Police Step 4. £1,000 If you’re caught smoking a cannabis joint by the police, what are they most likely to do if you’re over 18 and it’s a first offence? A Sit down and join you for a toke B Clamp you in irons and leave you to rot in jail C Confiscate it and give you a warning D Confiscate it, search you and take you down to the station for questioning Step 5. £2,000 Some companies carry out drugs testing on employees. Which of these testing incidents is made-up? A Pre-employment testing B Post sick leave testing C Random tests D Testing after you’ve had an accident

?

Step 6. £4,000 What is one of the biggest indications that a work colleague might be using drugs? A They foam at the mouth B They always get up and start dancing when the phone rings C They are often moody and have trouble concentrating D They can often fall asleep on the job Step 7. £8,000 Which of these facts about cocaine isn’t true? A It was originally developed as medicine for dogs B Snorting it can dissolve the inside of your nose C Cocaine makes you feel more awakeand confident D It’s very easy to overdose on cocaine Step 8. £16,000 Which of these is most likely to impact on young people experimenting with drugs? A Cohesion, care and communication within the family B Being too busy getting hooked on fags C Homework D The fact that it’s illegal Step 9. £32,000 Most people regularly enjoy an alcoholic drink or two. Which one of these statements about alcohol isn’t true? A Alcohol is legal because it’s less harmful than illegal drugs B As alcohol is a relaxant it means there’s more chance of copping off with Kevin from accounts at the office party C Over-use increases the risk of liver damage and heart disease D It’s a depressant on the body’s responses

Step 10. £64,000 Which of these nicknames for heroin is a fake? A Brown B Skag C Horse D Hero Step 11. £125,000 What are the current guidelines on the recommended daily limits for drinking alcohol? A Limited to a pint of ordinary strength larger, beer or cider/two small glasses of wine for women & one and a half pints of ordinary strength lager, beer or cider/small glasses of wine for men B Up to four or five drinks, as long as you have a glass of water in-between each alcoholic beverage C Dependent on your body size; you know what feels right as long as you’re not getting drunk every day D Shouldn’t exceed six units for men and four units for women Step 12. £250,000 What should you do if a work colleague is extremely drowsy and you suspect it’s because of drugs? A Give them a cup of coffee B Shake them to keep them awake C Call an ambulance D Ask them what they’ve had and ask if they’ve got any spare

Step 13. £500,000 Which one of these symptoms is NOT a recognised withdrawal symptom to coming off the tranquilliser Temazepam? A Vomiting B Seizures C Hallucinations D Poor vision Step 14. £1,000,000 If your workplace carries out drug testing, they often take urine samples. Which of these drugs can be detected in your urine almost a month since you last took it? A Cocaine B Heroin C Cannabis D Ecstasy

0800 77 66 00 talktofrank.com

FREE CONFIDENTIAL DRUGS INFORMATION AND ADVICE 24HRS A DAY

ACTIVITY QUIZ
THE KNOWLEDGE QUIZ
Why do it? Group or individual activity What you’ll need How long will it take? For fun and to test knowledge Group A room, an ‘audience’, 2 chairs for the quizmaster and contestant 20 minutes

The Brief: This quiz is based on the format of a well-known TV show and can be used as part of a training session on drugs and alcohol awareness. Appoint a ‘quizmaster’ and nominate a ‘contestant’ to answer the fourteen multiple-choice questions below. The ‘prize money’ value doubles each time the contestant answers a question correctly. If they get stuck on a question, they can use one of their three ‘life-lines':

1. Ask the audience (refer to table 1) 2. Ask a friend 3. 50:50 (refer to table 2) Other Suggested Activities: • Print the quiz in your company newsletter or post it on an intranet. • Put copies of the quiz in the staffroom.

Answers
1. B 2. C 3. A 4. C 5. B

6. D

7. A

8. A

9. A

10. D

11. A

12. C

13. D

14. C

Ask the Audience options
£100 A. 1% B. 97% C. 1% D. 1% £200 A. 13% B. 25% C. 50% D. 12% £400 A. 40% B. 20% C. 25% D. 15% £1,000 A. 10% B. 8%

50:50 Answers
£100 B&C £200 B&C £400 A&B £1,000 C&D £2,000 B&D £4,000 C&D £8,000 A&D £16,000 A&D £32,000 B& D £64,000 B&D £125,000 A&D £250,000 B&C £500,000 B&D £1,000,000 A&C

C. 40% D. 37%

£2,000 A. 24% B. 26% C. 24% D. 26% £4,000 A. 5% B. 4%

C. 70% D. 21%

£8,000 A. 40% B. 20% C. 20% D. 20% £16,000 A. 42% B. 10% C. 10% D. 38% £32,000 A. 4% B. 4%

C. 90% D. 2%

£64,000 A. 25% B. 25% C. 25% D. 25% £125,000 A. 40% B. 20% C. 20% D. 40% £250,000 A. 35% B. 5%

C. 15% D. 10%

£500,000 A. 25% B. 25% C. 28% D. 22% £1,000,000 A. 25% B. 25% C. 25% D. 25%

ACTIVITY FRANK TALK

Why do it?

To increase knowledge about the side effects of substance use Line managers within a company Group Flipchart, pens, paper 30-45 minutes

Who is it for Group or individual activity What you’ll need How long will it take?

The Brief: How do the particular symptoms of drug and alcohol use affect your business? Lots of people recreationally use alcohol and restricted substances every day. Some of the symptoms caused by this behaviour may have serious effects on your business – other side effects may not be as damaging. This exercise is designed to help a small to medium group identify the issues in order of priority. You may wish to enlist the help and support of your local Drug (and Alcohol) Action Team to help facilitate the discussion. Working individually, rate the signs of alcohol or drug misuse (listed overleaf) in order of the adverse affects they might have on your company/business. (‘Hand tremors’ may be hugely problematic if you’re a heart surgeon but less so in a call centre). Next, pair up and discuss your rationale with your neighbour. Return to the group to debate the final order of priorities – recording the important points on a flip chart or sticky labels. Use this information to examine ways to create a more ‘drug-aware’ environment. It is important to emphasise that these side effects do NOT necessarily indicate drug or alcohol misuse and can be attributed to other causes. Line managers should be encouraged not to jump to conclusions.

Other Suggested Activities: • Photocopy the cards overleaf and deal them out to the group. Each participant must represent the importance of their symptom and argue for its highest possible position on the priority list (note that this may require some facilitation). • You could also run this exercise to rate particular substances. How does high levels of caffeine affect your workforce, for example, compared with lunchtime drinking or weekend Class-A drug use?

0800 77 66 00 talktofrank.com

FREE CONFIDENTIAL DRUGS INFORMATION AND ADVICE 24HRS A DAY

DISCUSSION CARDS

DISHONESTY (SUCH AS THEFT TO SUPPORT A HABIT)

DETERIORATION IN PERSONAL APPEARANCE

DETERIORATING RELATIONSHIPS WITH COLEAGUES

INCREASED LEVELS OF SICKNESS OR ABSENCE

POOR TIMEKEEPING

INCREASED NUMBER OF ACCIDENTS

CONFUSION OR LACK OF CONCENTRATION

NOTICEABLY PERSISTENT DILATED OR CONSTRICTED PUPILS WITH ALTERED BEHAVIOUR

HAND TREMORS

INCREASED MISTAKES AND POOR JUDGEMENT

UNUSUAL IRRITABILITY

SUDDEN MOOD CHANGES

For more information on the effects of specific substances, log on to www.talktofrank.com

0800 77 66 00 talktofrank.com

FREE CONFIDENTIAL DRUGS INFORMATION AND ADVICE 24HRS A DAY

TIPS
TO TEST OR NOT TO TEST?
Workplace testing for drugs and alcohol is a complex and sensitive issue. There is currently no legal requirement to carry out testing, and concerns about human rights infringements, and the active prying into private behaviour that testing constitutes, have led many to conclude that it has no place in the modern workplace. However, in some industries – safetycritical industries in particular such as engineering, transport and construction - it is accepted that drug screening can be an important function of Health and Safety. The table below gives a summary of the main pros and cons of drug testing and can be used to help you consider whether your business and staff would benefit from the introduction of workplace testing.

PROS
Workplace testing can: • Help prevent absenteeism • Help prevent accidents, mistakes and injuries • Help reduce days lost to illness • Serve as a deterrent to deviant workplace behaviour and flouting of company rules • Improve employee wellbeing and performance • Improve overall organisational performance and output • Safeguard employers from costly legal action • Assist in identifying and resolving the individual employee problems • Constitute the first step to treatment and recovery for substance misusing employees • Be incorporated into a package of general employee education and awareness raising • Help meet obligations under Health and Safety legislation

CONS
Workplace testing can: • Be a highly complex procedure • Be fraught with problems surrounding reliability and interpretation • Be further complicated by variations in testing product quality, confusing labelling, terminology and instructions • Give positive results for drugs other than those stated on the kit • Detect medicinal drug use. For example, over-the-counter medication containing codeine may test positive in an opiates test • Be unable to differentiate between chronic and one-off use • NOT show the extent to which an employee’s performance has been affected by the detected substance • Be subject to adulteration: certain test specimens, particularly urine samples, can be substituted and diluted • Be counter-productive and have a negative impact on employee-employer relations • Foster a climate of secrecy and distrust • Constitute an invasion of personal privacy and violation of human rights

For further information and guidance on drug testing, see Substance Misuse and the Workplace: A business tool for employers from the Home Office at www.businessengagement.com

0800 77 66 00 talktofrank.com

FREE CONFIDENTIAL DRUGS INFORMATION AND ADVICE 24HRS A DAY

MORE
TITLE & DESCRIPTION FRANK display kit Starter pack of resources to help you spread the word about FRANK, containing: 100 each of FRANK for young people leaflets, FRANK for parents leaflets, and FRANK with your mates credit cards and FRANK generic postcards; 20 sheets of FRANK stickers; 200 FRANK business cards and 2 FRANK A3 posters. FRANK Pubs and Clubs kit A kit containing a selection of ambient media resources for use in pubs, bars and clubs. FRANK Facts and Activities A set of factsheets covering a variety of drugs along with activities with a drug theme including games, a quiz and a crossword for use with young people. FRANK for young people leaflet Leaflet encouraging young people to get in touch with FRANK. FRANK for parents leaflet Leaflet encouraging parents to discuss drugs with their children and to call FRANK for help and advice. Drugs – What the law says leaflet What the law says and what it means. Talk About Cannabis leaflet Testimonials from young people who have tried cannabis. FRANK parents’ guide to drugs and alcohol Information about drugs and the law, plus practical advice on understanding and talking to children at different key ages. The Score - facts about drugs Leaflet aimed at 14-16 year olds. PRODUCT CODE QUANTITY MAXIMUM ORDER

31598

No limit

40095

10

40535 31588

10 No limit

31589 34102 40533

No limit 500 500

28251 20850

200 200 No limit

FRANK with your mates credit card Credit card sized resource for young people to hand to their mates.... 31590 FRANK business card Credit card sized resource highlighting how to get in touch with FRANK, with blank reverse for extra or local information.

Additional languages can be downloaded online at www.drugs.gov.uk/campaign/languages
English version Arabic version Somali version Gujurati version Bengali version Punjabi version Urdu version Chinese version FRANK poster (A3 size) Highlighting the different ways to get in touch with FRANK. FRANK poster (A2 size) Highlighting the different ways to get in touch with FRANK. FRANK poster (A2 size) Slogan: Coke, E’s, heroin. FRANK sorts me out with all of them. 31591 31938 31940 31941 31943 31944 31946 31948 31592 31593 32481 No limit 100 100 100 100 100 100 100 50 20 50

CONTINUED OVER §

MORE

TITLE & DESCRIPTION FRANK poster (A3 size) Slogan: Coke, E’s, heroin. FRANK sorts me out with all of them. FRANK poster (A2 size) Slogan: When my mate offered me drugs FRANK told me what to do. FRANK poster (A3 size) Slogan: When my sister wanted to do drugs, I introduced her to FRANK. FRANK postcards: A series of postcards with drugs messages. Hi (generic message) The world’s got a coke problem (cocaine message) Smokin’ (heroin message) Skin up (cannabis message) I love rock (crack message) Hard on (cocaine message) Been there, done that (generic message) Take me (class A message) FRANK Action Update Series of themed packs with ideas, background briefing, resources, activities and tip sheets for communications and awareness work in tandem with FRANK. Summer: feel the heat! Holidays, festivals, summer clubbing, off to college. We are Family Dealing with drugs issues in the family. Understanding Diversity Special reference edition on communicating with diverse audiences. Party Safe – Party Sound! Excess during the party season. Cannabis Reclassification. Drugs – the deal for students Focusing on drugs and other lifestyle issues at college and university. Produced in association with NUS. Happy 1st Birthday FRANK! A round-up and celebration of the first year of campaign activities, statistics and a look ahead to year 2. Understanding Crack Cocaine Special reference edition focusing on crack cocaine. FRANK at Work Drugs and alcohol misuse in the workplace. NAME ORGANISATION ADDRESS

PRODUCT CODE 32482 33871

QUANTITY

MAXIMUM ORDER 50 50

32483

50

31594 31649 31650 31651 31652 31653 31654 31655

No limit No limit No limit No limit No limit No limit No limit No limit

40096 33057

10 10

33534 33861 40534

10 10 30

40012

10

40142 40280 40683

10 10 30

POSTCODE

TO ORDER RESOURCES PLEASE FILL IN AND FAX THIS FORM TO NHS RESPONSELINE ON 01623 724 524 Alternatively you can place your order by phone, mail or email: TEL: 08701 555 455 EMAIL: doh@prolog.uk.com MAIL: Department of Health, PO Box 777, London SE1 6XH For drug information leaflets in foreign languages please order from www.drugs.gov.uk/campaign/languages or call 08702 414 680 and quote code BMECOMSTKT

TELL

The key to raising awareness about drugs and changing behaviour is what happens locally. That’s why local activity is vital to FRANK. We’re keen to hear how you are using FRANK, and what the campaign is contributing to local profile and awareness on drugs.
We also want to gather information and help spread the word about exciting and innovative communications practice. If you have a local success story about public awareness or media relations, we would love to hear from you. Stories which tie in with forthcoming bulletin themes (diversity and communicating with vulnerable young people) will be especially welcome – and with your permission may be featured in our Movers and Shakers section, and in the success stories online at www.drugs.gov.uk. We look forward to hearing from you!

How are you using the FRANK materials?

Can you describe any practical or strategic contribution that the FRANK campaign is making to local activity (e.g. by providing useful resources, profile, or impetus)?

Do you have any examples of innovation, good practice or success in terms of communications, media relations or public awareness work that you would like to share?

NAME ORGANISATION ADDRESS

POSTCODE TELEPHONE EMAIL

PLEASE RETURN THIS FORM TO: Home Office Communications Room 125 50 Queen Anne's Gate London SW1H 9AT OR FAX TO: 020 7273 3821 You can also email your feedback and success stories to the FRANK campaign team at frank@homeoffice.gsi.gov.uk

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.