Determinarea durității apei

Apa naturala folosita in industrie, contine saruri provenite din rocile cu care apa vine in contact. Deoarece in solutie sarurile sunt disociate electrolitic, in apa industriala exista cationi Ca 2 + , Mg 2 + , Na + , K + , Fe − 2− − 2+ , Al 3+, H + s.a. precum si anioni Cl −, HCO 3 , CO 3 , SO 2 s.a. 4 2+ Prezenta unora dintre acesti ioni, in special a ionilor Ca si Mg 2 + , constituie un neajuns caci, in anumite conditii de concentratie si temperatura, conduc la compusi greu solubili care iau parte la formarea namolurilor si a pietrei (crustei) de cazan. In practica, la folosirea apei industriale, prezinta importanta duritatea, proprietate conferita apei de ionii Ca 2 + si Mg 2 + . Duritatea totala D T se compune din duritatea temporara D t si duritatea permanenta D p : DT = Dt + D p . Duritatea temporara este data de carbonatii acizi de calciu si de magneziu din apa. Aceasta duritate dispare la fierberea apei, carbonatii acizi descompunandu-se in carbonati, compusi greu solubili. Ca(HCO 3 ) 2 =CaCO 3 +CO 2 +H 2 O Mg(HCO 3 ) 2 =MgCO 3 + CO 2 +H 2 O Duritatea permanenta este conferita de sarurile de calciu si de magneziu stabile termic: sulfati, cloruri etc. Duritatea apei se exprima in grade de duritate, ºd. In tara noastra se foloseste gradul de duritate german care reprezinta un continut de saruri de calciu si de magneziu echivalent cu 10 mg CaO la 1000 ml apa. Apele cu duritate pana la 9 ºd sunt ape cu duritate mica, cele cu duritate intre 16-25 ºd sunt ape cu duritate mijlocie, iar apele cu duritate mare de 25 ºd sunt ape foarte dure. Duritatea apei se poate exprima si in mili-echivalenti oxid de calciu la 1000 ml apa. (1 m val CaO=28 mg CaO). In aceasta lucrare se determina duritatea temporara D t si duritatea totala D T a apei si se calculeaza, folosind ecuatia de mai sus, duritatea permanenta, D p .

8 mg CaO...........8 mg CaO.65 mg HCl)...... pana la viraj portocaliu...1 n....8 mg CaO. Mod de lucru Se umple biureta cu solutie de HCl 0. Se titreaza continutul flaconului cu solutie de HCl 0.......8 ºd 10 ... Din definitia gradului de duritate german rezulta: 10 mg CaO la 1000 ml HO..... apa de analizat.1 n in prezenta de metiloranj drept indicator..1 n si se stabileste nivelul solutiei la diviziunea zero.y ºd y= 10 ⋅ a ⋅ 2.. Proba de 100 ml apa luata in analiza are deci un continut de saruri de calciu si de magneziu echivalent cu a·2...100 ml Notand cu a numarul de mililitri solutie HCl 0..8 = a ⋅ 2.... balon cotat de 100 ml.. In 1000 ml apa.. Duritatea temporara se calculeaza pe baza ecuatiei chimice: 2HCl+CaO= CaCl 2 + H 2 O si din care se stabileste ca raportul de combinare a HCl cu CaO este: 36...8 mg CaO a ml sol HCl. In flaconul Erlenmayer se masoara cu balonul cotat 100 ml apa de analizat si se adauga 2-3 picaturi solutie de metiloranj. metiloranj....1 n folosit la titrarea probei de apa si tinand seama de raportul de combinare de mai sus rezulta: 1 ml sol HCl 0. stativ si clema de biureta.... La titrare au loc urmatoarele reactii chimice: Ca(HCO 3 ) 2 +2HCl=CaCl 2 + 2CO 2 +2H 2 O Mg(HCO 3 ) 2 +2HCl=MgCl 2 + 2CO 2 +2H 2 O Aparatura si substante Flacoane Erlenmayer de 250 ml..5g HCl (1 mol). continutul acestor saruri va fi echivalent cu 10·a·2...Duritatea temporara a apei se determina titrand un volu de apa. cu solutie de HCL 0.1 n din biureta. Se citeste cu precizie volumul de solutie HCl utilizat la titrare.. solutie HCl 0......8 mg CaO.8g CaO (1/2 mol)..1 n (3..... biureta.2. exact masurat.2..1 ºd si prin urmare: 10·a·2..x mg CaO x=a·2.

foarte exact. prin coordinare.3 g) si se adauga 2 ml solutie tampon. Se citeste cu atentie volumul de solutie utilizat la titrare.1 n la determinarea duritatii temporare.Duritatea temporara a apei va fi: D t =y=a·2. biureta stativ si clema pentru biureta. Combinatiile complexe contin un atom sau un ion central in jurul caruia sunt legati. in aceasta titrare. cu solutie HCl 0. solutie complexon III 0. Dupa racirea flaconului.01 n din biureta. Aparatura si substante Flacon Erlenmayer de 250 ml. pâna ce culoarea trece de la rosu la albastru.01 n. se introduce un varf de spatula de indicator (cca 0. se titreaza 2-3 probe de apa si apoi se face media duritatilor calculate pentru fiecare proba. Duritatea totala a apei se va determina prin titrare complexonometrica. . Se titreaza imediat continutul flaconului Erlenmayer cu solutie de complexon III 0. Aceasta metoda moderna se bazeaza pe proprietatea ionilor Ca 2 + si Mg 2 + existenti in apa de a forma complecsi cu diferite substante. se iau cu pipeta 50 ml si se introduc intr-un flacon Erlenmayer. solutie tampon. sare denumita si complexon III. Mod de lucru Din proba de apa care a fost titrata. pipete de 25 ml si de 2 ml. intai in aer si apoi intr-un curent de apa. Continutul flaconului se fierbe 3-4 minute pentru a se elimina CO 2 existent in apa.4 g NH 4 CL+35 ml amoniac si se completeaza pana la semn cu apa distilata). Duritatea totala D T a apei se calculeaza folosind relatia: D T =2·n·0.561 ºd.2-0. se utilizeaza negru eriocrom T. Titrarea complexonometrica se efectueaza cu solutia sarii disodice a acidului etilen diaminotetraacetic. indicator negru eriocrom T. liganzi care pot fi ioni sau molecule.8 ºd Pentru obtinerea unui rezultat bun. Ca indicator. (solutia tampon=Intr-un balon cotat de 1000 ml se introduc 5.

Duritatea permanenta reprezinta diferenta dintre duritatea totala si cea temporara. D p =D T -D t .unde: -n reprezinta numarul de mililitri solutie complexon III 0. -0.01 n folosit la titrarea probei de apa.561 este cantitatea in mg de CaO care corespunde la 1 ml solutie complexon.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful