You are on page 1of 16

Universitatea Tehnica “Ghe.

Asachi” Iasi Facultatea: Hidrotehnica Geodezie si Ingineria Mediului Anul:2012

Proiect de amenajare a zonei de agrement Ciric

pescuit.  inexistenţa băncilor. sezoniere. 2 . iar deplasarea pană la tabără se efectuează cu mijlocul propriu de transport al taberei. precum  inexistenţa materialelor şi a dotărilor aferente. microbuz) sau cu mijloacele proprii.  inexistenţa unor salvamari pe malul  posibilitatea practicării unor diverse lacului. banchete. pentru foc. Căile de acces spre zona de agrement Ciric sunt multiple: pentru copii care vin în tabără staţia de debarcare este gara C. Pe malul stâng al lacului.Prof: Telisca Marius Studenti: Malaimare Claudia Nestian Loredana Pintilie Mihaela Rugina Denisia PREZENTAREA ZONEI DE AGREMENT CIRIC Zona de agrement Ciric este o zonă limitrofă a Iaşului.. joaca copiilor (bazin fără apă. promoţionale şi a unor programe de  posibilitatea organizării de marketing. fiind situată la o distanţă de 6 km de centrul oraşului. mai departe de traficul rutier. căsuţele special amenajate.. Puncte Tari .Puncte Slabe PUNCTE TARI PUNCTE SLABE  poziţionarea zonei de agrement cât  infrastructura insuficient dezvoltată. precum şi posibilităţile de plimbare cu barca pe lac atrag la Ciric ieşenii dornici (şi nu numai). bowling). (pădurea şi lacul). fiind amenajat ca loc de recreaţie.  număr redus de bărci şi calitatea lor inferioară.F. balansoare şi un bazin de înot. cât şi de un parc de joacă pentru copii dotat cu scrânciobe. este amplasată o tabără pentru copii care dispune de 240 locuri pe serie. fiind o vale goală fără pădure.  existenţa deşeurilor. Înainte de al doilea război mondial Ciricul nu exista pe hartă. baschet. handbal.  calitatea inferioară a dotărilor pentru volei. În prezent.  existenţa unei tabere pentru copii în leagăne învechite).  căi multiple de acces. zile  lipsa locurilor special amenajate onomastice). ceremonii (nunţi. locuitorii oraşului Iaşi pot ajunge rapid la Ciric cu mijloacele de transport în comun (autobuz. tenis. o după-amiază sau chiar zile întregi de odihnă. sporturi (canotaj. lacul Ciric este înconjurat de o frumoasă pădure de foioase.R. Zona de agrement Ciric dispune de un teren de sport pentru tenis. Restaurantele şi terasele de pe ţărmul apei. incinta zonei de agrement. etc.  lipsa semnalizărilor pe timp de  potenţial turisic natural dezvoltat noapte. să petreacă într-o admirabilă ambianţă.

toate categoriile de vârstă. ACTIVITĂŢILE CE SE VOR DESFĂŞURA PENTRU ATINGEREA OBIECTIVELOR  adunarea deşeurilor. realizarea unei mai bune promovări a zonei. preferinţele ieşenilor pentru petrecerea timpului liber în alte zone de agrement. are impact principal asupra stării de sănătate a populaţiei. Acest proiect de valorificare a zonei a fost împărţit în trei perioade diferite pentru fiecare obiectiv în parte: . Durata şi resursele necesare: Durata atingerii scopului amenajării este de 2 luni de zile. 3 . SCOPUL ŞI OBIECTIVELE AMENAJĂRII SCOP: Valorificarea potenţialului turistic al zonei de agrement Ciric.pentru ecologizarea zonei s-a alocat o săptămână.  curăţarea efectivă a lacului.  campanii publicitare la radio şi/sau televiziune locale. . amenzi.  montarea unor pancarde speciale cu sfaturi pentru protejarea mediului.  îmbunătăţirea paginii Web a zonei de agrement Ciric. . insuficienţa resurselor financiare pentru modernizarea zonei. introducerea de mijloace de transport cât mai accesibile spre Ciric. realizarea unui plan de amenajare. oameni ce au nevoie în zilele însorite de vară de o zonă de agrement modernă şi curată.    OPORTUNITĂŢI se prevede perfecţionarea serviciilor oferite. GRUPUL ŢINTĂ căruia i se adresează acest proiect este format din populaţia oraşului Iaşi.pentru promovare s-a stabilit un timp necesar de aproximativ o lună de zile. OBIECTIVE: 1) Ecologizarea zonei prin adunarea deşeurilor existente şi prin montarea de tomberoane ecologice.  angajarea de oameni specializaţi din cadrul Regiei Autonome Judeţene ApăCanal şi aducerea de maşini şi utilaje corespunzătoare.  realizarea materialelor promoţionale.pentru curăţarea lacului Ciric s-au repartizat trei săptămâni. 3) Promovarea zonei de agrement Ciric ca destinaţie pentru petrecerea timpului liber şi a vacanţelor. cât şi din populaţia din împrejurimile oraşului. 2) Curăţarea lacului Ciric ce are impact principal asupra stării de sănătate a populaţiei. cu venituri medii.  întocmirea unui plan de curăţare a lacului.  montarea tomberoanelor de diverse mărimi şi în număr cât mai mare. AMENINŢĂRI    lacul fiind într-o avansată stare de degradare.

oferirea exemplului pentru comunitate. forţă de muncă. bani pentru achiziţionarea de tomberoane şi pancarde cât şi plata salariaţilor.  activităţile privind ecologizarea zonei: o săptămână. resurse financiare. BIT. resurse financiare. 20 muncitori. fonduri insuficiente. T. 30 de muncitori şi bineînţeles.  pentru promovarea zonei: o lună de zile. resurse financiare.  activităţile privind curăţarea lacului: trei săptămâni. satisfacerea dorinţelor populaţiei prin oferirea de servicii de calitate. schimbarea mentalităţii oamenilor în ceea ce priveşte ocrotirea mediului.V. etc. posibilitatea organizării de competiţii sportive. 4 . şi 10 angajaţi (studenţi) care vor împărţi fluturaşi promoţionali în zonele centrale ale oraşului Iaşi. resurse materiale. în acest timp realizându-se diverse campanii publicitare la Radio Hit. etc. Dezavantaje: posibilitatea ca realizarea proiectului să întârzie. Radio Contact. maşini şi utilaje corespunzătoare. cum ar fi: timp. AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE REZULTATE ÎN URMA AMENAJĂRII Avantaje:            atragerea unui număr cât mai mare de oameni (de diverse vârste) spre această zonă de agrement. sporirea gradului de interes din partea opiniei publice. s-ar putea ca oamenii să nu-şi schimbe vechea mentalitate. etc. promovarea zonei şi spre alte zone ale ţării.Pentru a realiza activităţile propuse sunt necesare anumite resurse. indiferenţa opiniei publice.

000 40.750.000.000.000.000.500. Cheltuieli cu personalul 2. Transport 6.750.500.000 2.500.000 1.000 300.750.000.000 9.000 165. Consumabile 4.800.000 8.000.000 14.000 Primăria Municipiului IAŞI 15% 15. Alte cheltuieli neprevăzute TOTAL 105.200.000. Cheltuieli cu campania de promovare 5.000 57.000 1.000.000.750.000 Surse de finanţare CONEL 35% 36.000 5 .000 5.000 750.000 2.000 4.000 700.500.000.000 20.000.000 750.000.000 1.000 82.750.000 2.000 6.000 1.BUGET PE SURSE DE FINANŢARE Cheltuieli Buget total Apa Vital 100% 50% 52.000 5.750.000 2.000 1. Comunicaţii 3.

lucrările ar trebui finalizate în doi ani. valoarea contractului fiind estimată iniţial la 35 milioane lei fără TVA. Autoritatea contractantă a primit cinci oferte pentru acest proiect. director în cadrul Primăriei Iaşi.7 milioane lei. Doar trei firme s-au arătat interesate de lucrările de modernizare a zonei de agrement Ciric din Iaşi. urmând ca investiţia să fie realizată de firma care va veni la licitaţie cu cel mai bun proiect. a bazinelor şi a terenurilor de sport. pontoane si un debarcader. Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise. incluzând aici reamenajarea spaţiilor verzi. iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 19 august 2010.Zona de agrement Ciric Primăria Iaşi a atribuit la 15 noiembrie firmei Iasicon un contract de 25. Autorităţile locale împreună cu reprezentanţii celor trei societăţi au vizitat ieri amplasamentul. Seful Directiei de Servicii si Programe pentru Comunitate din cadrul Primariei. Termenul de finalizare a proiectului era sfârşitul anului 2011. În prima etapă. Valoarea totala a investitieie se ridica la 12 milioane de euro. Cosmin Coman a precizat ca anuntul de organizare a licitatiei a fost lansat joi in sistemul electronic pentru Achizitii Publice. pentru lucrări de amenajare a zonei de agrement Ciric. proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. Firma câştigătoare este înregistrată în Iaşi şi este controlată de mai multe persoane fizice. piscine. proiectul viza realizarea unor lucrări de infrastructură în zona de agreement de la Ciric. criteriul fiind preţul cel mai scăzut. fără TVA. 6 . din care jumatate sunt fonduri europene nerambursabile. La Ciric urmeaza sa fie amenajate terenuri de sport. Potrivit lui Cosmin Coman.

A lucrat si zi si noapte. diferenta de 10 la suta urmand a fi continuata in primavara anului urmator.6 hectare de padure pentru a face loc plajelor si piscinelor. purtatorul de cuvant al Primariei Iasi. Daca vremea ne va permite. fiind vorba in primul rand de piscine si de telescaun. pusa pe seama disputelor politice Proiectul de amenajare a zonei de agrement Ciric se afla pe ultima suta de metri. a declarat Sebastian Buraga. dar pe parcursul implementarii proiectului au aparut probleme cu obtinerea avizelor de mediu. respectiv Ciric 1 şi 2 şi Veneţia.îndepărtarea materialul aluvionar depus pe fundul lacului. speram sa finalizam lucrarile. Constructorul sa incadrat in graficul de lucrari pe care lam renegociat. Proiectul are o intarziere de 7 luni. la operatia de decolmatare a lacului sau strans 3. Potrivit reprezentantilor Primariei Iasi. Pana in aceasta perioada.000 metri cubi de namol" La baza modernizata de agrement au mai ramas de finalizat doar parcarile si caile de acces. cand am declarat data oficiala pentru conservarea santierelor de pe raza municipiului Iasi. "In acest moment suntem in grafic. in primavara anului urmator. terenurilor de sport si pontoanelor. 7 .A doua etapă a proiectului prevedea ecologizarea celor trei lacuri. astfel incat sezonul cald sa ne prinda cu proiectul Ciric modernizat".proiectul prevede defrisarea unei suprafete de 6. vom incerca sa continuam o parte din lucrari pana pe 15 noiembrie. asa cum am stabilit si cu Comisia Europeana. Urmeaza ca pana in primavara anului urmator sa fie gata parcarile si drumurile de acces din jurul lacului. atunci cand va veni sezonul cald. (deznisipare). Termenul de finalizare a lucrarilor de la Ciric era programat pentru luna august a acestui an. cele mai importante investitii sunt in curs de finalizare sau au fost deja finalizate. iar in acest moment am reusit sa fim in grafic. În cadrul celei de-a treia etape. Primăria ieşeană urma să atragă o serie de investitori privaţi pentru construirea de restaurante şi hoteluri în zonă . in ciuda faptului ca proiectul a fost intarziat din motive politice. -Secarea lacului-in urma secarii lacului au avut loc lucrarile de decolmatare si intarire a malurilor -Lucrari de decolmatare. "Pana acum. In cel mai bun caz. lucrarile la Ciric au atins pragul de 90 de la suta. Neau fost puse piedici la Bucuresti pentru a nu obtine avizul de mediu si am intarziat cu 7 luni proiectul. Procese tehnologice -Defrisare.

au fost amenajate drumuri pe ambele maluri ale lacului Ciric II. (TudorDamaschin) Noi locuri de munca Potrivit reprezentantilor municipalitatii. De asemenea.551. au fost realizate mare parte din traversarile la reteaua de apa potabila si canalizare si retelele de electricitate de pe malul stang.77 lei reprezinta valoarea eligibila nerambursabila FEDR.231. de putin timp a inceput decolmatarea lacului. in care zaceau. minigolf. paintball. Odata parcursa aceasta etapa. zone de catarari in copaci. tenis de masa si terenuri multifunctionale. Amenajarea lacurilor si a zonei Ciric a fost primul proiect de anvergura al municipalitatii iesene demarat in 2010. 2340 din 26. Termen de finalizare: toamna lui 2012 Valoarea contractului pentru amenajarea zonei de agrement Ciric este de 46. cauciucuri sau vasle si pesti morti. ponton. 11.231. spatii administrative si de prim ajutor. "Pana acum sau strans 3. mii de PETuri.3 hectare de mal asteapta sa fie duse la depozitul de la Tutora. zone de picnic. 8 utilaje incarca de zor malul de pe fundul lacului. sau efectuat lucrarile de constructii la piscinele si cladirile administrative aferente acestora. realizarea unei infrastructuri de agrement la Ciric 8 . terenuri de tenis. are o valoarea totala de 46. Proiectul vizeaza crearea unei baze turistice moderne prin transformarea infrastructurii. daca vremea nu va permite. In total.2011. ziduri de escalada. amenajarea de plaje si piscine.624.Proiectul Ciric cuprinde efectuarea de piste pentru biciclisti. "Am asteptat ca malul sa se poata usca. a precizat Mihai Chirica.455. prin care sa primit aprobarea reamenajarii padurii a aparut dupa sapte luni de la termenul stabilit initial constructorii au avansat cu lucrarile in ceea ce priveste decolmatarea lacurilor si a ridicarii constructiilor anexe.54 lei. locuri de joaca pentru copii. transportat cu 1520 de basculante. directorul tehnic al Primariei Iasi. care prevede lucrari de amenajare a 22 de hectare de teren. din care 36.000 metri cubi de namol. amenajarea de plaje si piscine pentru copii si adulti. zone de loisir. infiintarea unor noi activitati de agrement si pentru miscare sportiva. a fost inchis "inelul" de apa potabila. iar termenul de finalizare a lucrarilor este toamna anului 2012. spun reprezentantii Primariei. Proiectul.09.624. Asa se face ca. A inceput decolmatarea lacului Ciric II Daca in septembrie 2011 trecatorii puteau constata ca locul apei stravezii de la Ciric II fusese luat de un start gros de mal. sticle. echipamente de simulare si structuri gonflabile. Intentionam sa finalizam decolmatarea lacului pana la sfarsitul lunii sau. cel tarziu in prima decada a lunii mai".54 lei. In ciuda intarzierilor legate de obtinerea avizelor necesare de la autoritatile guvernamentale Ordinul Ministrului Mediului si Padurilor nr. in prezent. in vederea transportarii la groapa ecologica". fotbal. debarcader.

nămol fermentat şi dejecţii. montarea unor pancarde speciale cu sfaturi pentru protejarea mediului. montarea tomberoanelor de diverse mărimi şi în număr cât mai mare. iar drumul de acces pe malul stang a fost realizat intro proportie de 25 la suta. Potrivit stadiului de lucrari la proiectul Ciric. amenzi. Urmatoarea actualizare a situatiei se va face pe 31 august". Valoarea contractului pentru amenajarea zonei de agrement Ciric este de 25. Metode de combatere a poluarii Lacului Ciric adunarea deşeurilor. Ieşenii care au îndrăznit să înoate în apele infectate ale lacului s-au expus un real risc. traversarea retelelor de apa si canal de pe mal stang spre mal drept sa realizat in proportie de 20 la suta. Cea mai buna solutie ramane amenajarera unei canalizari in zona. ca de altfel si piscina de pe malul drept. deoarece sunt de dimensiuni foarte mici. astfel incat apele reziduale ajung cel mai des in lacul Ciric. întocmirea unui plan de curăţare a lacului. retelele de electricitate de pe malul stang si locul de joaca din aceeasi zona au fost realizate intrun procent de 85 la suta.Muncitorii Primăriei care au secat Lacul Ciric pentru a-l decolmata au găsit în apă mizerie. purtatorul de cuvant al Primariei Iasi. Muncitorii Primăriei care au decolmatat cele 8 hectare ale Lacului Ciric au descoperit o groapă de 10 metri în diametru plină de dejecţii de la societăţile din zonă. "Pana la acest moment. drumul de pe malul stang al Ciricului a fost realizat intrun procent de 95 la suta. alimentarea cu apa de la rezervorul Apavital drum acces mal drept a fost realizata in proportie de 90 la suta. Acomin SA si Leitner S. toaleta de pe locul de joaca mal stang a fost finalizata in proportie de 65 la suta. care se umplu insa foarte repede. De asemenea. multe fiind chiar in prag de finalizare Potrivit ultimei situatii prezentate de constructor. Retelele de apa si canal de pe celalalt mal au fost realizate intrun procent de 55 la suta.8 milioane de lei.p. se are in vedere cresterea cheltuielii medii turistice cu minim 50% dupa implementarea proiectului. care este poluat in fiecare zi de apele reziduale provenite de la vilele construite pe malurile apei. lucrarile sunt in grafic. iar termenul de finalizare a lucrarilor primavara anului 2013.va duce la crearea de locuri de munca permanente si sezoniere. a precizat Daniel Matasaru. majoritatea lucrarilor angajate de asocierea de firme Iasicon SA. Poluarea Lacului Ciric Intr-o situatie mai speciala este lacul Ciric. zidul de sprijin de pe drumul de acces mal drept a fost construit intrun grad de 80 la suta. Vilele au fost prevazute provizoriu cu fose septice. ca urmare a prelungirii sejurului si a cheltuielilor suplimentare aferente serviciilor de agrement.A a depasit 20 la suta ca grad de realizare. 9     .

curăţarea efectivă a lacului. 10 . îmbunătăţirea paginii Web a zonei de agrement Ciric. campanii publicitare la radio şi/sau televiziune locale.     angajarea de oameni specializaţi din cadrul Regiei Autonome Judeţene Apă-Canal şi aducerea de maşini şi utilaje corespunzătoare. realizarea materialelor promoţionale.

11 .

Secarea Lacului Ciric 12 .

Colmatarea Lacului Ciric 13 .

Poluarea cu deseuri a Lacului Ciric 14 .

Lucrari de amenajare a parcarii de langa Lacul Ciric 15 .

ro www.Bibliografie www.ro 16 .bzi.ziare.google.ro www.ziaruldeiasi.com www.ro http://maps.adevarul.